Bryssel den 16.11.2017

COM(2017) 668 final

2017/0301(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Världshandelsorganisationens ministerkonferens vad gäller offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål, handelssnedvridande interna stöd, inbegripet för bomull, exportrestriktioner på jordbruksområdet, fiskesubventioner, inhemska regleringar på tjänsteområdet, och små och medelstora företag/transparens när det gäller regleringsåtgärder på området varuhandel


MOTIVERING

1.Fråga som behandlas i förslaget

Detta förslag avser ett beslut om fastställandet av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid Världshandelsorganisationens (nedan kallad WTO) elfte ministerkonferens i samband med det planerade antagandet av flera beslut rörande utvecklingsagendan från Doha (DDA). Förslaget omfattar: offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål, handelssnedvridande interna jordbruksstöd, bl.a. för bomull, exportrestriktioner på jordbruksområdet, fiskesubventioner, inhemska regleringar på tjänsteområdet, och små och medelstora företag/transparens när det gäller regleringsåtgärder på området varuhandel.

2.Bakgrund till förslaget

2.1.Avtalet om upprättande av Världshandelsorganisationen (nedan kallat WTO-avtalet)

Marrakechavtalet om upprättande av Världshandelsorganisationen (nedan kallat WTO-avtalet) trädde i kraft den 1 januari 1995. Europeiska unionen 1 och alla dess 28 medlemsstater är parter i avtalet.

2.2.WTO:s ministerkonferens

Ministerkonferensen är det högsta beslutsfattande organet inom WTO och sammanträder minst en gång vartannat år. Nästa ministerkonferens kommer att äga rum i Buenos Aires, Argentina (10–13 december, 2017).

2.3.Akter som planeras av WTO:s ministerkonferens

MC11 kan anta beslut med rättslig verkan rörande 1) offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål, 2) handelssnedvridande interna stöd, bl.a. för bomull, 3) exportrestriktioner på jordbruksområdet, 4) fiskesubventioner, 5) inhemska regleringar på tjänsteområdet och 6) och små och medelstora företag/transparens när det gäller regleringsåtgärder på området varuhandel (nedan kallade de planerade akterna).

3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

Syftet med detta förslag är att göra det möjligt för unionen att ansluta sig till en eventuell konsensus i MC11 om antagandet av beslut med rättslig verkan för de frågor som beskrivs ovan.

Det är ännu inte klart om, och i så fall i vilken utsträckning, WTO:s medlemmar kommer att kunna nå konsensus, men EU:s ståndpunkt vid MC11 måste fastställas i förväg av rådet i enlighet med artikel 218.9 i EUF-fördraget 2 .

Föreliggande förslag omfattar de frågor där beslut kan fattas:

·Offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål Förhandlingarna syftar till att komma överens om en ”permanent lösning” som uppfyller det mål som anges i ministerbeslutet från Bali av den 7 december 2013 om offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål (WT/MIN(13)/38-WT/L/913), såsom det tolkats i allmänna rådets beslut av den 27 november 2014 (WT/L/939) och i ministerbeslutet av den 19 december 2015 (WT/MIN(15)/44-WT/L/979). Ett sådant beslut skulle kunna likna de nuvarande tillfälliga lösningen från Bali, med eller utan ytterligare villkor och med eller utan en utökad räckvidd (för att omfatta även senare ”post-Baliprogram”).

·Handelssnedvridande interna jordbruksstöd, även för bomull: Förhandlingar om handelssnedvridande interna stöd är förankrade i artikel 20 i WTO-avtalet om jordbruk och har varit en del av utvecklingsagendan från Dohas mandat, i enlighet med ministerförklaringen från Doha av den 14 november 2001 (WT/MIN(01)/DEC/1). För att öka tempot i processen lade EU tillsammans med Brasilien, Colombia, Peru och Uruguay fram ett förslag (JOB/AG/99) om handelssnedvridande interna stöd som snedvrider handeln (inbegripet handelssnedvridande interna stöd för bomull samt om offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål). EU bör stödja ett resultat som kan uppnås vid ministerkonferensen om handelssnedvridande interna stöd, inbegripet för bomull.

·Exportrestriktioner: Förhandlingar om en förstärkning av föreskrifterna om exportförbud och exportbegränsningar i artikel 12.1 i jordbruksavtalet är förankrade i artikel 20 i WTO-avtalet om jordbruk och i förhandlingarna om utvecklingsagendan från Doha. Med tanke på frågans betydelse för reformprocessen inom jordbruket och utvecklingen mot ett rättvist och marknadsorienterat system för jordbrukshandeln, bör unionen stödja en lösning om exportrestriktioner i den utsträckning en sådan uppnås.

·Fiskesubventioner: Förhandlingarna om fiskesubventioner är en del av utvecklingsagendan från Doha och avskaffande av vissa fiskesubventioner planeras i FN:s delmål 6 för mål 14 för hållbar utveckling (nedan kallat delmål 14.6 för hållbar utveckling), som stats- och regeringscheferna enades om 2015. EU lade fram ett förslag till WTO i denna fråga (TN/RL/GEN/181/Rev.1). Förhandlingar pågår och unionen bör stödja ett resultat på detta område i den utsträckning som ett sådant uppnås.

·Inhemska regleringar: Förhandlingarna om inhemska regleringar på tjänsteområdet fastställs i artikel VI: 4 i WTO:s allmänna tjänstehandelsavtal (Gats). Under de senaste månaderna har arbetet med nationella regleringar gjort framsteg, och resulterat i ett förslag till konsoliderad förhandlingstext som stöds av omkring 50 WTO-medlemmar (inbegripet EU). De föreslagna inhemska regleringarna är begränsade till enbart de krav och förfaranden som rör licensiering och kvalifikationer, samt tekniska standarder, och avser de sektorer där åtaganden gjorts om marknadstillträde enligt allmänna tjänstehandelsavtalet (Gats). Förhandlingar pågår och unionen bör stödja ett resultat på detta område i den utsträckning som ett sådant uppnås.

·Små och medelstora företag/transparens när det gäller regleringsåtgärder på området varuhandel: I utvecklingsagendan från Doha förutsågs förhandlingar om marknadstillträde för andra produkter än jordbruksprodukter liksom icke-tariffära handelshinder. Under 2017 lade EU fram ett förslag rörande icke-tariffära handelshinder till WTO om ett ”Ministerbeslut om att underlätta de små och medelstora företagens handel: transparens när det gäller regleringsåtgärder på området varuhandel” (TN/MA/W/144/Rev.3 tillsammans med Australien, Hongkong, Taiwan, Singapore och Japan). Det är meningen att EU:s förslag ska underlätta de små och medelstora företagens tillträde till internationell handel genom att öka transparensen (tillsammans med anmälan av de slutliga texterna till WTO och inrättandet av ett offentligt register) samt god regleringspraxis (samt offentligt samråd med berörda aktörer om nya åtgärder, vars tillämpningsområde bör begränsas till tekniska handelshinder och sanitära och fytosanitära åtgärder). Förhandlingar pågår och unionen bör stödja ett resultat på detta område i den utsträckning som ett sådant uppnås.

Eftersom alla delar i det eventuella Buenos Aires-paketet för närvarande är under förhandling förväntar sig kommissionen att rådet ska fatta sitt beslut om EU:s ståndpunkt om förhandlingsresultatet så snart de relevanta texterna är tillräckligt stabila, eventuellt under själva ministerkonferensen.

Initiativet är helt förenligt med befintliga bestämmelser. Liknande beslut har utarbetats för WTO:s tidigare ministerkonferenser, senast för WTO:s tionde ministerkonferens som hölls 2015.

4.Rättslig grund

4.1.Förfarandemässig rättslig grund

4.1.1.Principer

I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

WTO:s ministerkonferens är ett organ som inrättades genom ett avtal, nämligen WTO-avtalet som i enlighet med artikel IV:1 har behörighet att fatta beslut i alla frågor som omfattas av något av de multilaterala handelsavtalen, bland annat beslut med rättslig verkan.

De planerade akter som nämns ovan utgör akter med rättslig verkan, eftersom de kan påverka unionens rättigheter och skyldigheter.

De planerade akterna varken kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram.

Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

4.2.Materiell rättslig grund

4.2.1.Principer

Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Det främsta syftet med och innehållet i de planerade akterna rör den gemensamma handelspolitiken, eftersom de planerade eventuella besluten om frågor rörande utvecklingsagendan från Doha faller inom ramen för denna.

Den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 207 i EUF-fördraget.

4.3.Slutsats

Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artikel 207 jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

5.Offentliggörande av de planerade akterna

Eftersom akterna från WTO:s ministerkonferens kommer att komplettera WTO-avtalet, är det lämpligt att de offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning efter antagandet.

2017/0301 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Världshandelsorganisationens ministerkonferens vad gäller offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål, handelssnedvridande interna stöd, inbegripet för bomull, exportrestriktioner på jordbruksområdet, fiskesubventioner, inhemska regleringar på tjänsteområdet, och små och medelstora företag/transparens när det gäller regleringsåtgärder på området varuhandel

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 207.4, jämförd med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Marrakechavtalet om upprättande av Världshandelsorganisationen (nedan kallat WTO-avtalet) ingicks av unionen genom rådets beslut 94/800/EG 3 av den 22 december 1994 och trädde i kraft den 1 januari 1995.

(2)I enlighet med artiklarna IV:1 och IX:1 i WTO-avtalet får Världshandelsorganisationens (nedan kallad WTO) ministerkonferens anta beslut med enhällighet.

(3)WTO:s ministerkonferens kan, vid sitt elfte möte den 10–13 december 2017, komma att anta beslut om offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål, handelssnedvridande interna stöd, inbegripet för bomull, exportrestriktioner på jordbruksområdet, fiskesubventioner, inhemska regleringar på tjänsteområdet, och små och medelstora företag/transparens när det gäller regleringsåtgärder på området varuhandel.

(4)Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid WTO:s ministerkonferens, i den utsträckning dessa beslut kan ha rättsverkningar.

(5)WTO:s elfte ministerkonferens anses av WTO-medlemmar som tidsfristen för att anta en permanent lösning på frågan om offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål. Detta mål fastställdes i ministerbeslutet från Bali av den 7 december 2013 om offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål (WT/MIN(13)/38-WT/L/913), så som det tolkats och bekräftats genom efterföljande beslut. I detta avseende bör unionen stödja en permanent lösning i fråga om offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål i den utsträckning en sådan uppnås.

(6)Förhandlingar om handelssnedvridande interna stöd är förankrade i artikel 20 i WTO-avtalet om jordbruk och är, tillsammans med bomull, en del av utvecklingsagendan från Doha. I detta avseende lade EU 2017 tillsammans med Brasilien, Colombia, Peru och Uruguay fram ett förslag (JOB/AG/99) om handelssnedvridande interna stöd (inklusive handelssnedvridande interna stöd för bomull samt om offentlig lagerhållning). Med tanke på frågans betydelse och det faktum att unionen har varit en av initiativtagarna bör unionen stödja ett resultat om handelssnedvridande interna stöd, inbegripet för bomull, i den mån ett sådant uppnås.

(7)Förhandlingar om en förstärkning av föreskrifterna om exportförbud och exportbegränsningar i artikel 12.1 i jordbruksavtalet är förankrade i artikel 20 i WTO-avtalet om jordbruk och i förhandlingarna om utvecklingsagendan från Doha. Med tanke på frågans betydelse för reformprocessen inom jordbruket och utvecklingen mot ett rättvist och marknadsorienterat system för jordbrukshandeln, bör unionen stödja en lösning om exportrestriktioner i den utsträckning en sådan uppnås.

(8)Förhandlingarna om fiskesubventioner är en del av utvecklingsagendan från Doha och avskaffande av vissa fiskesubventioner identifierades som en prioritering i FN:s delmål 6 för mål 14 för hållbar utveckling (nedan kallat delmål 14.6 för hållbar utveckling), som stats- och regeringscheferna enades om 2015. Med tanke på frågans betydelse för handel och hållbar utveckling, och det faktum att unionen har varit en av initiativtagarna bör unionen stödja ett resultat i den mån ett sådant uppnås.

(9)Förhandlingar om inhemska regleringar på tjänsteområdet planerades enligt artikel VI: 4 i WTO:s allmänna tjänstehandelsavtal (Gats) och ingår i utvecklingsagendan från Doha. Ett resultat skulle kunna omfatta förvaltning av åtgärder, oberoende, transparens, tekniska standarder, utveckling av åtgärder och särskild och differentierad behandling. Eftersom diskussionerna är långt framskridna och med hänsyn till den systemiska betydelsen av att nå ett beslut i frågan, bör unionen, som också är en av initiativtagarna, stödja ett resultat i den utsträckning som ett sådant uppnås.

(10)Förhandlingar om marknadstillträde för andra produkter än jordbruksprodukter utgör en del av utvecklingsagendan från Doha och omfattar icke-tariffära handelshinder. EU lade 2017 till Världshandelsorganisationen fram ett förslag till ett ”Ministerbeslut om att underlätta de små och medelstora företagens handel: transparens när det gäller regleringsåtgärder på området varuhandel ” (TN/MA/W/144/Rev.3). Detta beslut, i sin helhet eller med en snävare eller bredare räckvidd, skulle kunna antas vid den elfte ministerkonferensen. Med tanke på frågans betydelse och det faktum att unionen har varit en av initiativtagarna, bör unionen stödja en lösning på grundval av EU:s förslag i den utsträckning en sådan uppnås.

(11)Unionen ska företrädas av kommissionen i WTO:s ministerkonferens i enlighet med artikel 17.1 i fördraget om Europeiska unionen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid Världshandelsorganisationens elfte ministerkonferens ska vara följande:

Unionens ståndpunkt i Världshandelsorganisationens elfte ministerkonferens ska vara att ansluta sig till den konsensus som uppnåtts mellan WTO:s medlemmar i syfte att anta beslut vad gäller offentlig lagerhållning för försörjningsberedskapsändamål, handelssnedvridande interna stöd, inbegripet för bomull, exportrestriktioner på jordbruksområdet, fiskesubventioner, inhemska regleringar på tjänsteområdet, och små och medelstora företag/transparens när det gäller regleringsåtgärder på området varuhandel.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till kommissionen.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1) Rådets beslut 94/800/EG av den 22 december 1994 om ingående, på Europeiska gemenskapens vägnar – vad beträffar frågor som omfattas av dess behörighet – av de avtal som är resultatet av de multilaterala förhandlingarna i Uruguayrundan (1986–1994) (EGT L 336, 23.12.1994, s. 1).
(2) I den mån som, i motsats till nuvarande förväntningar, konsensus formaliserades i ett internationellt avtal om ändring av WTO-avtalet eller i ett plurilateralt internationellt avtal mellan vissa WTO-medlemmar, ska kommissionen lägga fram nödvändiga förslag i enlighet med artikel 218.6 i EUF-fördraget efter det att texterna antagits och öppnats för godtagande av MC11 eller av berörda WTO-medlemmar under MC11.
(3) EUT L 336, 23.12.1994, s. 1.