22.6.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 225/11


Offentliggörande av en ansökan om ändring i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2016/C 225/08)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar mot ansökan om ändring som fastställs i artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1).

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV EN ÄNDRING AV PRODUKTSPECIFIKATIONEN FÖR SKYDDADE URSPRUNGSBETECKNINGAR ELLER SKYDDADE GEOGRAFISKA BETECKNINGAR SOM INTE ÄR EN MINDRE ÄNDRING

Ansökan om godkännande av en ändring i enlighet med artikel 53.2 första stycket i förordning (EU) nr 1151/2012

”ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE”

EU-nr: SI-PGI-0105-01361 – 2.9.2015

SUB ( ) SGB ( X )

1.   Ansökande grupp och berättigat intresse

GOLICA GIZ

Trg svobode 3

SI-2310 Slovenska Bistrica

SLOVENIEN

Eftersom ansökan har lämnats in av den grupp som även lämnade in en ansökan om skydd av ”Štajersko prekmursko bučno olje” har denna grupp följaktligen ett berättigat intresse.

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Slovenien

3.   Rubrik i produktspecifikationen som berörs av ändringen(ändringarna)

Produktens namn

Produktbeskrivning

Geografiskt område

Bevis på ursprung

Produktionsmetod

Samband

Märkning

Annat [specificera]

4.   Typ av ändring(ar)

Ändring av produktspecifikationen för en registrerad SUB eller SGB som inte kan anses som en mindre ändring i enlighet med artikel 53.2 tredje stycket i förordning (EU) nr 1151/2012.

Ändring av produktspecifikationen för en registrerad SUB eller SGB, för vilken det inte har offentliggjorts något sammanfattande dokument (eller motsvarande), som inte kan anses som en mindre ändring i enlighet med artikel 53.2 tredje stycket i förordning (EU) nr 1151/2012.

5.   Ändring(ar)

1.   Produktbeskrivning

Under rubriken ”Predstavitev izdelka” (”Presentation av produkten”) har intervallet avseende halten stearinsyra (C18:0) ändrats. I den godkända produktspecifikationen har vad gäller nationella krav ett fel smugit sig in i intervallet avseende halten stearinsyra: ”3–16” ska anges i stället för ”3–15”.

Rubriken ”Upravičenost do označbe geografska označba” (”Rätt att ange den geografiska beteckningen”) innehåller en uppgift om ytor besådda med oljehaltiga pumpor och sådda sorter. Omfattningen av de ytor som är besådda med oljehaltiga pumpor och sådda sorter varierar från år till år och dessa uppgifter bör inte anges i produktspecifikationen.

2.   Produktionsmetod

I schemat med närmare uppgifter om produktens produktionsetapper bör, avseende pressningsetappen (”Stiskanje”), den noggranna angivelsen av värdet för trycket som har fastställts till 300 bar strykas. Detta tryck beror först och främst på vilken typ av press som används. I och med att producenterna har tillgång till olika sorters pressar är denna uppgift inte relevant, då intresset för varje producent ligger i att erhålla en maximal mängd olja genom pressning av den rostade massan.

Genomgående i produktspecifikationen har, som en anpassning efter marknadens behov och efterfrågan, uppgiften avseende förpackningars föreskrivna volym (0,25 l, 0,5 l, 0,75 l och 1,0 l) strukits. Pumpakärnoljan kan förpackas i behållare med olika volym.

Vad gäller kontrollen av fysikalisk-kemiska parametrar avseende pumpakärnor stryks uppgifterna om normer för analys av olika parametrar. Det enda viktiga är att man i samband med analysen av fysikalisk-kemiska parametrar tar hänsyn till gällande normer på området.

I den produktspecifikation som gäller för närvarande anges pumpakärnornas fukthalt, som fastställs till mellan 6 % och 9 % vid insamlingstillfället och till mellan 6 % och 7 % efter eventuell torkning (om fukthalten överstiger 9 %). Fukthalten hos pumpakärnorna vid insamlingstillfället och efter eventuell torkning bör harmoniseras och fastställas till högst 9 %. Av samma anledning bör den undre gränsen för fukthalten hos pumpakärnor (6 %) strykas, eftersom den inte är relevant. Även om fukthalten understiger detta värde har detta ingen inverkan på pumpakärnoljans slutliga kvalitet.

Vad gäller rostningens varaktighet, som har fastställts till 30–60 minuter, stryks den minimala varaktigheten (30 min). Endast den maximala varaktigheten, som bör uppgå till omkring 60 minuter, behålls. Uppgiften om minimigränsen är inte relevant eftersom det är kvaliteten på råvarorna som påverkar rostningens längd. Oberoende av ovannämnda ändringar åligger det varje förädlare att genom rostning erhålla en rostad massa som är grönbrun till färgen och har en nötaktig arom.

Framställningsmetoden för ”Štajersko prekmursko bučno olje” beskrivs i detalj i punkt 4.5 i sammanfattningen. Denna beskrivning bör förenklas och i punkt 3.4 i det sammanfattande dokumentet enbart beröra de grundläggande produktionsetapperna för ”Štajersko prekmursko bučno olje”, vilka ska äga rum inom det avgränsade geografiska området, utan någon detaljerad beskrivning av de specifika etapperna. Pumpakärnorna får produceras även utanför det avgränsade geografiska området, då detta inte anses vara en produktionsetapp som måste äga rum inom det avgränsade geografiska området. Följaktligen anges inget sådant krav i punkt 3.4 i det sammanfattande dokumentet.

3.   Märkning

En ny beskrivning av märkningen av ”Štajersko prekmursko bučno olje” föreslås, eftersom denna bör förenklas och harmoniseras för produkten, som har förpackats antingen inom eller utanför det avgränsade geografiska området.

För närvarande anges i punkt 4.8 i sammanfattningen regler för märkningen av ”Štajersko prekmursko bučno olje” i händelse av att oljan förpackats inom eller utanför det avgränsade geografiska området. Den enda skillnaden mellan dessa båda scenarier består av uppgiften om att ”Štajersko prekmursko bučno olje” som förpackats inom det geografiska området även får vara försedd med en nationell kvalitetsmärkning, medan spårbarhet ända tillbaka till oljans ursprung måste garanteras i händelse av att ”Štajersko prekmursko bučno olje” förpackats utanför det avgränsade geografiska området.

Då spårbarheten för ”Štajersko prekmursko bučno olje” ska kunna garanteras oberoende av var produkten förpackas måste uppgiften om huruvida detta har ägt rum inom eller utanför det geografiska området harmoniseras.

Följaktligen måste märkningen av ”Štajersko prekmursko bučno olje” harmoniseras som en anpassning till kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 901/2012 av den 2 oktober 2012 om införande av en beteckning i registret över skyddade ursprungsbeteckningar och skyddade geografiska beteckningar (Štajersko prekmursko bucno olje [SGB]) (2). Av vad som föreskrivs i nämnda förordning framgår bland annat att ursprungslandet (Slovenien) måste anges tillsammans med den skyddade beteckningen i märkningen av ”Štajersko prekmursko bučno olje” och med lika stora bokstäver.

För att ytterligare betona produktens ursprung ersätts den logotyp som för närvarande används på märkningen av ”Štajersko prekmursko bučno olje” med en ny logotyp, till vilken uppgiften ”proizvedeno v Sloveniji” (”framställd i Slovenien”) har lagts till.

4.   Annat

Den lagstiftning som anges under rubriken ”Lagstiftning” gäller inte längre. En allmän hänvisning görs till den gällande lagstiftning i Slovenien och Europeiska unionen.

Den ändring som införs under rubriken ”Tehnika ocenjevanja bučnega olja” (”Teknik för bedömning av pumpakärnolja”) syftar till att uppnå ett närmare samband mellan bedömningen av pumpakärnoljans organoleptiska egenskaper med anknytning till doft (härsken eller bränd doft och främmande dofter) och med anknytning till arom (härsken eller bränd arom, förekomst av störande aromer). På så vis kan doften, inom ramen för bedömningen av organoleptiska egenskaper, fastställas med hjälp av termerna ”härsken”, ”bränd” och ”främmande dofter”, medan aromen kan fastställs med hjälp av termerna ”härsken”, ”bränd” och ”förekomst av störande aromer”. Därmed underlättas förståelsen av bedömningen av pumpakärnoljans organoleptiska egenskaper vad gäller doft och arom.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

”ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE”

EU-nr: SI-PGI-0105-01361 – 2.9.2015

SUB ( ) SGB ( X )

1.   Namn

”Štajersko prekmursko bučno olje”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Slovenien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1   Produkttyp

Klass 1.5 Oljor och fetter (smör, margarin, oljor etc.)

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken namnet i punkt 1 är tillämpligt

”Štajersko Prekmursko bučno olje” är en oraffinerad vegetabilisk matolja, som framställs genom pressning av rostade pumpakärnor av högsta kvalitet.

Pumpakärnoljan har mörkgrön till röd färg och karakteristisk aromatisk doft och smak. Den har bra fettsyrebalans, då den innehåller cirka 20 % mättade fettsyror, cirka 35 % enkelomättade fettsyror och cirka 45 % fleromättade fettsyror. Oljan är rik på tokoferoler, då den innehåller cirka 50 mg vitamin E per 100 g olja. Den innehåller också andra vitaminer, spårämnen, karotenoider, ovanliga aminosyror samt naturligt färgämne (klorofyll).

3.3   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung) och råvaror (endast för bearbetade produkter)

Det finns inte föreskrivet vilka sorter av pumpakärnor som ska användas för att framställa ”Štajersko prekmursko bučno olje”. De ska dock tillhöra arten Cucurbita pepo. Pumpakärnorna ska vara fräscha, mogna, mörkgröna till färgen och fria från främmande smak eller dofter som kan försämra produkten. Följande fysikalisk-kemiska parametrar används för att kontrollera de pumpakärnor som är avsedda att bearbetas till ”Štajersko prekmursko bučno olje”:

Förekomst av orenheter: halten orenheter får inte överstiga 1 viktprocent.

Maximal fukthalt: 9 viktprocent.

Minsta oljehalt: 40 viktprocent.

Maximal andel förstörda kärnor (skadade, brutna): 15 viktprocent.

3.4   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

Samtliga etapper i bearbetningen av pumpakärnorna – mottagande av kärnorna, lagring, rensning, torkning, malning, knådning, rostning, pressning, sedimentering och kvalitetskontroll (fysikalisk-kemisk och organoleptisk analys av pumpakärnoljan) – ska äga rum inom det avgränsade geografiska området.

3.5   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning osv. av den produkt som det registrerade namnet avser

3.6   Särskilda regler för märkning av den produkt som det registrerade namnet avser

Spårbarhet vad gäller ursprunget till ”Štajersko prekmursko bučno olje” ska säkerställas. Varje producent kan använda sin egen förpackning och märkning på villkor att den skyddade beteckningen ”Štajersko prekmursko bučno olje”, tillsammans med uppgift om ursprungsland (Slovenien), på märkningen eller i annat fall på förpackningen, finns i samma synfält som den skyddade beteckningen i lika stora bokstäver som denna, liksom färglogotypen för ”Štajersko prekmursko bučno olje” och motsvarande unionssymbol. Uppgift om nationell kvalitetsmärkning förblir frivilligt.

Image

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

Det geografiska område där ”Štajersko prekmursko bučno olje” framställs begränsas av en linje som dras från Dravograd till Slovenj Gradec och vidare till Mislinja och Velenje (längs huvudvägen), Šoštanj, Mozirje, Nazarje, Vransko, Prebold, Zabukovica och Laško. Därefter löper linjen vidare längs floden Savinja och Sava förbi Radeče, Sevnica, Krško, Brežice till Obrežje, längs statsgränsen till Kroatien, därefter Ungern och Österrike (längs Karawanke) tillbaka till Dravograd.

5.   Samband med det geografiska området

”Štajersko prekmursko bučno olje” är en kulinarisk specialitet från det geografiska område som anges i punkt 4. Framställningen av pumpakärnoljan i Štajerska och Prekmurje har lång tradition, vilket framgår av skriftliga uppgifter om uppförandet av den första oljepressen i Fram redan 1750. Som en följd av regionens storskaliga produktion av pumpakärnor grundades ännu fler fabriker för hantverksmässig framställning av pumpakärnolja (Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Selo pri Pragerskem m.fl.). År 1904 grundade Albert Stigar en sådan fabrik i Slovenska Bistrica. I Prekmurje finns inga större produktionsanläggningar, utan bara mindre som ägs av jordbrukare. En av dessa tillhör Feri Vučak i Vadarci na Goričkem, vars oljepressanläggning är hela 130 år gammal. Han tillhör fjärde generationen oljetillverkare.

Anseendet för ”Štajersko prekmursko bučno olje” har också spridit sig utanför Slovenien till andra europeiska länder, Förenta staterna, Australien, Ryssland osv. Ett bevis på detta är bland annat utmärkelsen för mest innovativa produkt vid tävlingen The International food and drink event i London 2007 (IFE07).

Hänvisning till offentliggörandet av produktspecifikationen

(artikel 6.1 andra stycket i denna förordning)

http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/podrocja/Kmetijstvo/zascita_kmetijskih_pridelkov_zivil/SPBO_Z_spr_24_8_15.pdf


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.

(2)  EUT L 268, 3.10.2012, s. 3.