Bryssel den 28.9.2016

COM(2016) 627 final

Förslag till

interinstitutionellt avtal

om ett obligatoriskt öppenhetsregister


EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA UNIONENS RÅD OCH EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ENATS OM FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), särskilt artikel 295, och fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen (Euratomfördraget), särskilt artikel 106a, och

av följande skäl:

(1) Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen (nedan kallade de tre institutionerna) för en öppen, tydlig och regelbunden dialog med de representativa sammanslutningarna och det civila samhället i enlighet med fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget), särskilt artikel 11.1 och 11.2.

(2) Denna öppenhet ger alla berörda parter möjlighet att framföra sina synpunkter på beslut som kan påverka dem, så att de på ett ändamålsenligt sätt kan bidra till det faktaunderlag som ligger till grund för de politiska förslagen. Kontakterna med de berörda parterna bidrar till ett bättre beslutsfattande tack vare de externa synpunkter som kommer in och den sakkunskap som tillförs.

(3) De tre institutionerna hävdar att öppenhet och ansvarsskyldighet är viktigt för att invånarna i Europeiska unionen ska känna att de politiska, lagstiftningsmässiga och administrativa förfarandena i unionen är legitima.

(4) Öppenhet när det gäller intressebevakning är särskilt viktigt för att allmänheten ska kunna följa intresseföreträdarnas verksamhet och potentiella inflytande. De tre institutionerna anser att denna öppenhet bäst säkerställs genom en uppförandekod med de regler och principer som gäller för intresseföreträdare som ansluter sig till öppenhetsregistret och därigenom till uppförandekoden.

(5) Med tanke på den positiva erfarenheten av öppenhetsregistret för organisationer och egenföretagare som är involverade i utformning och genomförande av EU:s politik, som inrättats genom avtalet mellan Europaparlamentet och Europeiska kommissionen av den 16 april 2014 1 , anser de tre institutionerna att detta avtal bör utökas på lämpligt sätt.

(6) De tre institutionerna inser behovet av att inrätta ett obligatoriskt öppenhetsregister (nedan kallat registret) och av att vissa typer av samverkan med dem underställs krav på registrering i förhand, vilket innebär att det inte går att bedriva intressebevakning utan att vara registrerad, så att det säkerställs att intressebevakningen bedrivs enligt reglerna och principerna i uppförandekoden.

(7) De tre institutionerna svarar därigenom på behovet av att så snabbt som möjligt anta ett internationellt avtal om ett obligatoriskt register, i enlighet med Europaparlamentets resolution av den 28 april 2016 om allmänhetens tillgång till handlingar 2 .

(8) Driften av registret bör inte inkräkta på någon av de tre institutionernas behörighet eller påverka deras respektive interna organisatoriska befogenheter, utan att det påverkar det avtal som de ska sluta om närmare bestämmelser om deras bidrag till sekretariatets administrativa och ekonomiska resurser.

(9) De tre institutionerna bör samarbeta lojalt med varandra vid genomförandet av detta avtal.

(10) Vilken som helst av de tre institutionerna får bedriva en annan politik för god förvaltning och öppenhet utanför ramen för detta avtal, i den utsträckning en sådan politik inte inkräktar på detta avtals genomförande och syften.

(11) Avtalet bör inte påverka utövandet av rättigheter enligt artikel 11.4 i EU-fördraget (det europeiska medborgarinitiativet) och artikel 227 i EUF-fördraget (rätten att göra framställningar till Europaparlamentet).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Det interinstitutionella avtalets syfte och tillämpningsområde

Detta interinstitutionella avtal fastställer en ram för en öppen och etisk samverkan mellan de intresseföreträdare som utövar sådan verksamhet som omfattas av detta avtal och någon av de tre institutionerna.

Artikel 2

Definitioner

I detta interinstitutionella avtal avses med

a) intresseföreträdare: fysisk eller juridisk person, eller formella/informella grupper, sammanslutningar eller nätverk av sådana, som utövar sådan verksamhet som omfattas av detta avtal,

b) sökande: intresseföreträdare som ansöker om att få ansluta sig till registret,

c) registrerad: intresseföreträdare som är införd i registret,

d) klient: intresseföreträdare som har gett en mellanhand i uppdrag att företräda klientens intressen gentemot någon av de tre institutionerna,

e) mellanhand: intresseföreträdare som företräder klientens intressen gentemot någon av de tre institutionerna,

f) förhållande mellan klient och mellanhand: avtalsförhållande mellan en klient och en eller flera (under)leverantörer av tjänster i fråga om tillhandahållande av verksamhet som omfattas av detta avtal,

g) tjänsteman: avser alla personalkategorier inom någon av de tre institutionerna.

Artikel 3

Verksamhet som omfattas respektive inte omfattas av det interinstitutionella avtalet

1. Detta avtal omfattar verksamhet som främjar vissa intressen genom samverkan med någon av de undertecknande institutionerna, deras ledamöter eller tjänstemän i syfte att påverka utformning eller genomförande av politik eller lagstiftning, eller beslutsprocessen inom dessa institutioner, om inte ett undantag enligt punkt 2 eller artikel 4 är tillämpligt.

2. Följande verksamhet anses inte vara verksamhet i den mening som avses i punkt 1:

a) Tillhandahållande av juridisk eller annan professionell rådgivning inom ramen för ett förhållande mellan klient och mellanhand,

   om det handlar om rådgivning inom ramen för förlikning eller medling som sker i syfte att undvika ett förfarande inför domstol eller förvaltningsmyndighet,

   om det handlar om rådgivning till klienter i syfte att hjälpa dem att organisera sin verksamhet i överensstämmelse med gällande regelverk, eller

   om det handlar om att företräda klienter och skydda deras grundläggande eller processuella rättigheter, såsom rätten att höras, en klients grundläggande rätt till rättvis prövning, inklusive rätten till försvar vid administrativa förfaranden, exempelvis verksamhet som utförs av jurister eller andra som tillhandahåller sådan rådgivning.

c) Inlagor som en part eller tredje part lämnar inom ramen för ett rättsligt eller administrativt förfarande som fastställs i EU-lagstiftning eller internationell lagstiftning som är tillämplig i unionen, och inlagor som baseras på ett avtalsförhållande med institutionen eller på ett bidragsavtal som finansieras med EU-medel.

c) Verksamhet som bedrivs av arbetsmarknadens parter inom ramen för dialogen mellan arbetsmarknadens parter enligt artikel 152 i EUF-fördraget.

d) Inlagor som lämnas på direkt och särskild begäran av någon av de tre institutionerna, deras ledamöter eller tjänstemän, såsom förfrågningar om faktauppgifter, data eller sakkunskap.

d) Kommunikation mellan medborgarna, enbart i deras egenskap av privatpersoner, och någon av de tre institutionerna.

Artikel 4

Organ som inte omfattas av det interinstitutionella avtalet

1. Politiska partier är undantagna från kravet på registrering. Organisationer vars verksamhet omfattas av avtalet och som bildas eller stöds av politiska partier är dock inte undantagna från kravet på registrering.

2. Kyrkor och religiösa sammanslutningar eller samfund samt filosofiska och konfessionslösa organisationer enligt artikel 17 i EUF-fördraget är undantagna från kravet på registrering. Representationskontor, juridiska personer, byråer och nätverk som har inträttats för intressebevakning för kyrkor och religiösa samfund samt filosofiska och konfessionslösa organisationer gentemot EU-institutionerna, och sammanslutningar av dem, är dock inte undantagna från kravet på registrering.

3. Offentliga myndigheter i medlemsstaterna (inklusive ständiga representationer och ambassader) på nationell och subnationell nivå är undantagna från kravet på registrering, liksom sammanslutningar av offentliga myndigheter på europeisk, nationell eller subnationell nivå, på villkor att de enbart agerar på de berörda offentliga organens vägnar.

4. Offentliga myndigheter i tredjeländer (inklusive diplomatiska beskickningar) är undantagna från kravet på registrering.

5. Mellanstatliga organisationer, inklusive byråer och organ som utgår från dem, är undantagna från kravet på registrering.

Artikel 5

Samverkan där registrering krävs

1. De tre institutionerna har enats om att kräva förhandsregistrering av intresseföreträdare när det gäller följande typer av samverkan:

I Europaparlamentet

Tillträde till parlamentets byggnader: rätt för enskilda som företräder eller arbetar för intresseföreträdare att ansöka om passerkort med längre giltighetstid till Europaparlamentets lokaler.

Offentliga utfrågningar i utskott: möjlighet för intresseföreträdare att bli inbjudna som talare vid en utskottsutfrågning, utan att det påverkar bestämmelserna i artikel 3.2 b.

Stödverksamhet: beviljande av stöd till evenemang som anordnas av intresseföreträdare.

Möten: möten mellan intresseföreträdare och ledamöter av Europaparlamentet, generalsekreteraren, generaldirektörerna och generalsekreterarna för de politiska grupperna.

Evenemang: värdskap för evenemang som anordnas av intresseföreträdare i Europaparlamentets lokaler.

Meddelanden: automatiska meddelanden till intresseföreträdarna om Europaparlamentets verksamhet.

I Europeiska unionens råd

Möten: möten mellan intresseföreträdare och ambassadören för pågående eller kommande ordförandeskap i Europeiska unionens råd samt ambassadörens ställföreträdare i de ständiga representanternas kommitté, rådets generalsekreterare och generaldirektörerna.

Meddelanden: automatiska meddelanden till intresseföreträdarna om rådets verksamhet.

I Europeiska kommissionen

Möten: möten mellan intresseföreträdare och kommissionsledamöter, kanslipersonal och generaldirektörer.

Expertgrupper: utnämning av vissa typer av medlemmar i expertgrupper 3 .

Offentliga samråd: automatiska meddelanden till intresseföreträdarna om kommissionens samråd; kommissionen skiljer på registrerade och oregistrerade enheter och offentliggör deras bidrag separat.

Stödverksamhet: beviljande av stöd till evenemang som anordnas av intresseföreträdare.

E-postlistor: meddelanden via e-postlistor till intresseföreträdare om viss verksamhet inom kommissionen.

2. Var och en av de tre institutionerna ska vidta de interna åtgärder som behövs för att ge verkan åt de villkor som avses i punkt 1.

3. Varje institution får besluta att kräva registrering även för andra typer av samverkan, så länge som syftet med dessa nya villkor är att förstärka den nuvarande ramen.

4. De villkor som avses i punkterna 1 och 3 ska offentliggöras på registrets webbplats.

Artikel 6

Sökandens rätt att bli registrerad

1. När sökandena ansöker om att bli registrerade måste de bevisa att de har rätt att bli registrerade i fråga om sådan verksamhet som omfattas av detta avtal.

2. Därvidlag måste sökandena lämna den information som anges i bilaga II och samtycka till att den informationen offentliggörs.

3. Sökandena kan bli tvungna att lämna handlingar som styrker att de är berättigade till registrering och att den information de lämnat är korrekt.

4. Sökandena förs in i registret som registrerade när det har fastställts att de är berättigade till registrering och registreringen anses uppfylla bestämmelserna i bilaga II i fråga om den information som ska lämnas.

Artikel 7

Uppförandekod för de registrerade och dess tillämpning

1. De regler och principer som de registrerade ska följa finns i den uppförandekod som bifogas detta avtal (bilaga III). Registreringen innebär att de registrerade samtycker till att följa dessa regler och principer.

2. I enlighet med uppförandekoden kan underlåtenhet att följa bestämmelserna i den leda till utredningar och åtgärder enligt förfarandena i bilaga IV till detta avtal.

Utredningar kan göras efter klagomål eller på sekretariatets eget initiativ.

De tre institutionerna ska vidta de interna åtgärder som behövs för att tillämpa åtgärderna i enlighet med bilaga IV.

3. I enlighet med uppförandekoden ska de registrerade

på begäran uppvisa handlingar eller annat material som styrker att den information som lämnats är korrekt,

samtycka till att lojalt och konstruktivt samarbeta vid förfrågningar om klargörande och uppdatering,

acceptera att de kan bli föremål för utredning och i tillämpliga fall åtgärder enligt bilaga IV.

Artikel 8

Registrets styrelse

1. Registrets styrelse ska bestå av de tre institutionernas generalsekreterare.

2. Styrelsen ska

   övervaka sekretariatets övergripande genomförande av detta avtal och utfärda allmänna anvisningar för detta,

   godkänna sekretariatets arbetsordning,

   godkänna utfärdandet av riktlinjer enligt artikel 9.4,

   undersöka och fatta beslut om motiverade förfrågningar om översyn från de registrerade angående sekretariatets beslut i enlighet med bilaga IV till detta avtal,

           godta anmälningar om frivilligt deltagande i enlighet med artiklarna 12 och 13 i avtalet.

3. Styrelsen ska fatta beslut med enhällighet.

4. Styrelsen får anta en arbetsordning som reglerar utövandet av dess uppgifter.

Artikel 9

Registrets sekretariat

1. Sekretariatet är en gemensam operativ struktur bestående av en samordnare och sekretariatets medlemmar som rapporterar direkt till styrelsen.

2. Sekretariatet ska samordnas av en tjänsteman vid Europeiska kommissionens generalsekretariat (nedan kallad samordnare). Sekretariatets medlemmar ska vara anställda vid Europaparlamentet, rådet och Europeiska kommissionen som lånats ut till sekretariatet av sina institutioner.

Samordnaren ska ha det övergripande ansvaret för sekretariatets arbete och övervaka den dagliga verksamheten.

3. Sekretariatet ska huvudsakligen ha följande uppgifter:

   Utarbeta sekretariatets arbetsordning för godkännande av styrelsen.

   Rapportera till styrelsen om det övergripande genomförandet av detta avtal.

   Övervaka registrets innehåll och säkerställa att endast berättigade sökande registreras, så att uppgifterna i registret håller optimal kvalitet, samtidigt som det är de registrerade som är ytterst ansvariga för att den information de lämnat är korrekt.

   Tillhandahålla en hjälpcentral för de registrerade, de tre institutionerna och alla enheter som deltar på frivillig väg enligt artiklarna 12 och 13.

   Göra utredningar, ta bort registreringar och anta åtgärder i enlighet med bilaga IV till detta avtal.

   Anordna informationskampanjer.

   Utarbeta en årsrapport för föregående kalenderår.

   Säkerställa utveckling och underhåll av registrets webbplats och onlineblanketten för registrering samt andra it-resurser i anslutning till detta.

       Utbyta god praxis och erfarenheter med liknande organ om öppenhet när det gäller intressebevakning.

   Utföra all annan verksamhet som behövs för genomförandet av detta avtal.

4. Sekretariatet får för godkännande av styrelsen föreslå riktlinjer för de registrerade för att säkerställa en enhetlig tillämpning av artiklarna 2–6 (definitioner, verksamhet, organ som inte omfattas, samverkan som är underställd krav på registrering och sökandens rätt att bli registrerad) och bilagorna till detta avtal.

Artikel 10

Beslut

De tre institutionerna ska inrätta sekretariatet och styrelsen genom ett separat beslut som antas gemensamt av de tre institutionerna innan detta avtal träder i kraft.

Artikel 11

Resurser

1. De tre institutionerna ska säkerställa att sekretariatet förfogar över de personalresurser och administrativa och ekonomiska resurser som behövs för att det ska kunna utföra sina uppgifter korrekt.

2. De tre institutionerna ska tillhandahålla de nödvändiga personalresurserna för sekretariatet, vilket i Europaparlamentets och Europeiska unionens råds fall ska ske genom utlåning till kommissionen i enlighet med artiklarna 37 a och 38 i tjänsteföreskrifterna för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna.

3. De tre institutionerna bidrar i lika hög grad till sekretariatets verksamhet och driften av registret. De ska sluta ett separat avtal med närmare bestämmelser om deras bidrag till sekretariatets administrativa och ekonomiska resurser.

Artikel 12

Frivilligt deltagande av EU:s övriga institutioner, organ och byråer

1. EU:s övriga institutioner, organ och byråer uppmanas att själva tillämpa detta avtal som ett referensinstrument för sin egen samverkan med intresseföreträdare.

2. EU:s övriga institutioner, organ och byråer kan på frivillig väg anmäla till sekretariatet att de vill att viss verksamhet ska underställas krav på registrering i öppenhetsregistret. Anmälan ska innehålla närmare uppgifter om de föreslagna typerna av verksamhet och villkoren för dem.

3. Om styrelsen anser att de föreslagna typerna av samverkan är förenliga med registrets syften får EU:s institutioner, organ och byråer som berörs kräva registrering för dessa typer av samverkan, och sekretariatet ska tillhandahålla stöd och hjälpcentral mot ett proportionellt bidrag till kostnaderna för sekretariatets verksamhet och driften av registret.

4. Godkännandet av anmälan i föregående punkt innebär inte att anmälande EU-institutioner, EU-organ och EU-byråer får status som part i detta interinstitutionella avtal.

5. De krav som godkänns i enlighet med punkt 3 ska offentliggöras på registrets webbplats.

Artikel 13

Frivilligt deltagande av medlemsstaternas permanenta representationer vid Europeiska unionen

1. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 4.3 i detta avtal kan medlemsstaterna på frivillig väg anmäla till sekretariatet att de vill att viss verksamhet som intresseföreträdare utövar tillsammans med medlemsstaternas ständiga representationer vid Europeiska unionen ska underställas krav på registrering i öppenhetsregistret. Anmälan ska innehålla närmare uppgifter om de föreslagna typerna av verksamhet och villkoren för dem.

2. Om styrelsen anser att de föreslagna typerna av samverkan är förenliga med registrets syften får de berörda ständiga representationerna kräva registrering för dessa typer av samverkan, och sekretariatet ska tillhandahålla stöd och hjälpcentral mot ett proportionellt bidrag till kostnaderna för sekretariatets verksamhet och driften av registret.

3. Godkännandet av anmälan i föregående punkt innebär inte att den anmälande medlemsstaten får status som part i detta interinstitutionella avtal.

4. De krav som godkänns i enlighet med punkt 2 ska offentliggöras på registrets webbplats.

Artikel 14

Slutbestämmelser och övergångsbestämmelser

1. Detta interinstitutionella avtal är bindande för de undertecknande institutionerna.

2. Detta avtal ska ersätta avtalet av den 16 april 2014 mellan Europaparlamentet och Europeiska kommissionen, som ska upphöra att gälla den dag då det här avtalet träder i kraft.

3. Detta avtal träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning. Det ska tillämpas från och med den [xx xx xxxx].

4. Intresseföreträdare som redan är registrerade den dag då detta avtal träder i kraft ska ändra sin registrering så att den uppfyller de nya kraven i detta avtal inom sex månader från ikraftträdandet.

5. Utredningar till följd av anmärkningar och klagomål som påbörjats enligt avtalet av den 16 april 2014 mellan Europaparlamentet och Europeiska kommissionen ska genomföras enligt förfarandet i det avtalet.

6. Detta avtal ska ses över fyra år efter ikraftträdandet.

Upprättat i [ort], [datum]

(1)

Avtal mellan Europaparlamentet och Europeiska kommissionen om öppenhetsregistret för organisationer och egenföretagare som är involverade i utformning och genomförande av EU:s politik (EUT L 277, 19.9.2014, s. 11).

(2)

 Europaparlamentets resolution av den 11 mars 2014 om allmänhetens tillgång till handlingar (artikel 104.7 i arbetsordningen) åren 2011–2013, antagen text P8_TA(2016)0202.

(3)

Det gäller enskilda experter som utnämns för att företräda ett gemensamt intresse som delas av de berörda parterna inom ett visst politikområde, som inte företräder en enskild berörd part utan en politik som är gemensam för olika organisationer som företräder berörda parter (typ B-medlemmar) och för organisationer i vid bemärkelse, inklusive företag, sammanslutningar, icke-statliga organisationer, fackföreningar, universitet och högskolor, forskningsinstitut, advokatbyråer och konsultfirmor (typ C-medlemmar), i enlighet med kommissionens beslut C(2016) 3301 av den 30 maj 2016.


Bryssel den 28.9.2016

COM(2016) 627 final

BILAGOR

till förslaget om interinstitutionellt avtal

om ett obligatoriskt öppenhetsregister


BILAGA I

KLASSIFICERING AV DE REGISTRERADE

Sekretariatet använder följande klassificering av de registrerade som kan ändras.

Klassificering i grupper av registrerade

I.

Konsultfirmor/advokatbyråer/fristående konsulter

a

Delgrupp

Konsultfirmor

b

Delgrupp

Advokatbyråer

c

Delgrupp

Fristående konsulter

II.

Företag, branschorganisationer, fackföreningar, yrkesorganisationer

a

Delgrupp

Företag

b

Delgrupp

Branschorganisationer

c

Delgrupp

Fackföreningar och yrkesorganisationer

d

Delgrupp

Enheter som anordnar evenemang

III.

Icke-statliga organisationer

a

Delgrupp

Icke-statliga organisationer, plattformar, nätverk, tillfälliga koalitioner, tidsbegränsade sammansättningar och andra liknande organisationer

IV.

Tankesmedjor, forskningsinstitutioner och akademiska institutioner

a

Delgrupp

Tankesmedjor och forskningsinstitutioner

b

Delgrupp

Akademiska institutioner

V.

Intresseföreträdare som inte tillhör någon av de föregående grupperna

a

Delgrupp

Organisationer som företräder kyrkor och religiösa samfund

b

Delgrupp

Övriga intresseföreträdare



BILAGA II

UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS AV DE REGISTRERADE

I. ALLMÄNNA UPPGIFTER

a) Enhetens namn, adress till huvudkontoret och EU-kontoret (om annan än för huvudkontoret), telefonnummer, e-postadress 1 , webbplats.

b) Namnet på den juridiskt ansvarige för organisationen och på den ansvarige för kontakterna med EU, namnen på de personer som har tillstånd att vistas i Europaparlamentets lokaler 2 .

c) Uppskattning av heltidsekvivalenter för samtliga personer som deltar i verksamhet som omfattas av registret, angivet i någon av följande procentandelar av en heltidstjänst: 10 %, 25 %, 50 %, 75 % eller 100 %.

d) Mål/ansvarsområde – intresseområden – verksamhet som omfattas av registret – nivån på deltagandet (globalt, europeiskt, nationellt, regionalt).

e) Den registrerades medlemsorganisationer, inklusive geografisk täckning och den registrerades medlemskap eller tillhörighet i relevanta nätverk och sammanslutningar som omfattas av registret.

II. SPECIFIKA UPPGIFTER

A. Verksamhet som omfattas av registret

Närmare uppgifter om EU:s lagstiftningsförslag, politik eller initiativ som är föremål för samverkan.

B. Kopplingar till EU:s institutioner

a) Medlemskap i expertgrupper och andra EU-stödda forum och plattformar.

b) Medlemskap eller deltagande i Europaparlamentets tvärpolitiska grupper och branschforum.



C. Finansiell information om den verksamhet som omfattas av registret

Alla belopp anges i euro.

Kostnader

Alla registrerade som tillvaratar sina egna intressen gentemot någon av de tre institutionerna ska lämna en uppskattning av de årliga kostnaderna för verksamhet som omfattas av registret, enligt nedanstående uppställning. Uppskattningen av de årliga kostnaderna ska omfatta ett helt verksamhetsår och avse det senaste avslutade räkenskapsåret, räknat från dagen för registrering eller dagen då registreringsuppgifterna uppdaterades.

Årliga kostnader för verksamhet som omfattas av registret:

< 10 000

10 000 – 24 999

25 000 – 49 999

50 000 – 99 999

100 000 – 199 999

200 000 – 299 999

300 000 – 399 999

400 000 – 499 999

500 000 – 599 999

600 000 – 699 999

700 000 – 799 999

800 000 – 899 999

900 000 – 999 999

1 000 000 – 1 249 999

1 250 000 – 1 499 999

1 500 000 – 1 749 000

1 750 000 – 1 999 999

2 000 000 – 2 249 999

2 250 000 – 2 499 999

2 500 000 – 2 749 000

2 750 000 – 2 999 999

3 000 000 – 3 499 999

3 500 000 – 3 999 999

4 000 000 – 4 499 999

4 500 000 – 4 999 999

5 000 000 – 5 499 999

5 500 000 – 5 999 999

6 000 000 – 6 499 999

6 500 000 – 6 999 999

7 000 000 – 7 999 999

8 000 000 – 8 999 999

9 000 000 – 9 999 999

> 10 000 000

Klienterna ska ange alla mellanhänder som för deras räkning utövar verksamhet som omfattas av registret samt kostnaden för varje enskild mellanhand, enligt nedanstående uppställning. Uppskattningen av de årliga kostnaderna ska omfatta ett helt verksamhetsår och avse det senaste avslutade räkenskapsåret, räknat från dagen för registrering eller dagen då registreringsuppgifterna uppdaterades.

Storleksintervaller för intressebevakning:

< 10 000

10 000 – 24 999

25 000 – 49 999

50 000 – 99 999

100 000 – 199 999

200 000 – 299 999

300 000 – 399 999

400 000 – 499 999

500 000 – 599 999

600 000 – 699 999

700 000 – 799 999

800 000 – 899 999

900 000 – 1 000 000

> 1 000 000

Nuvarande mellanhänder som inte omfattas av det senaste avslutade räkenskapsåret ska anges separat med namn.

Inkomst

Mellanhänderna ska ange den årliga inkomst som kan hänföras till verksamhet som omfattas av registret, enligt nedanstående uppställning. Uppskattningen av den årliga inkomsten ska omfatta ett helt verksamhetsår och avse det senaste avslutade räkenskapsåret, räknat från dagen för registrering eller dagen då registreringsuppgifterna uppdaterades.

Inkomster från enskilda klienter för verksamhet som omfattas av registret ska anges enligt följande uppställning:

Storleksintervaller för inkomster per klient:

< 10 000

10 000 – 24 999

25 000 – 49 999

50 000 – 99 999

100 000 – 199 999

200 000 – 299 999

300 000 – 399 999

400 000 – 499 999

500 000 – 599 999

600 000 – 699 999

700 000 – 799 999

800 000 – 899 999

900 000 – 999 999

> 1 000 000

Den sammanlagda inkomsten för verksamhet som omfattas av registret ska beräknas automatiskt av registrets system på grundval av en sammanställning av den uppskattade inkomsten per klient.

Mellanhänderna ska ange alla klienter för vars räkning de utövar verksamhet som omfattas av registret.

Nuvarande klienter som inte omfattas av det senaste avslutade räkenskapsåret ska anges separat med namn.

Mellanhänder som agerar i eget intresse (dvs. inte för sina klienters räkning) ska ange detta i registreringsblanketten och separat ange kostnaderna för denna verksamhet i enlighet med ovanstående avsnitt om kostnader.

Samtliga registrerade, inklusive mellanhänder som utövar verksamhet som omfattas av detta avtal, ska ange belopp och källa för EU-stöd som bidrar till deras driftskostnader.

Specifika uppgiftskrav

Registrerade som är officiellt registrerade som icke vinstdrivande enheter ska tillhandahålla

a)    sin totala budget för det senaste avslutade räkenskapsåret,

b)    de främsta finansieringskällorna för varje kategori (offentlig finansiering, medlemsbidrag, stöd, donationer osv.), och

c)    beloppet för varje bidrag som överstiger 10 % av den totala budgeten, om bidragen är högre än 10 000 euro, och bidragsgivarens namn.

Genomförande

Sekretariatet ska tillhandahålla en onlineblankett för registrering och riktlinjer för de registrerade när det gäller de finansiella arrangemang som ska anges i enlighet med denna bilaga.

BILAGA III

UPPFÖRANDEKOD

De tre institutionerna anser att de registrerade intresseföreträdare som samverkar med dem, oavsett om de gör det vid ett enstaka tillfälle eller ofta, bör agera i överensstämmelse med denna uppförandekod.

De registrerade erkänner nedanstående regler och principer och samtycker till att följa dem. De registrerade ska

a) i sina förbindelser med någon av de tre institutionerna alltid identifiera sig med namn och registreringsnummer och ange den eller de enheter de arbetar för eller företräder; ange vilka intressen och syften de verkar för, samt ange vilka och hur många klinter de företräder och i förekommande fall deras registreringsnummer,

b) inte använda oärliga metoder för att skaffa, eller försöka skaffa, information eller genom otillbörliga påtryckningar eller olämpligt uppträdande påverka, eller försöka påverka, beslut,

c) inte ge en missvisande bild av det faktum att de är registrerade på ett sätt som sannolikt kan vara vilseledande eller skada registrets anseende, eller använda unionens eller någon av de tre institutionernas logotyp utan uttryckligt tillstånd,

d) svara att för att all information de lämnar vid registreringen och senare inom ramen för sin verksamhet som omfattas av registret så vitt de kan bedöma är fullständig, aktuell och inte vilseledande, och de samtycker till att den informationen offentliggörs,

e) inte mot ersättning ge tredje part handlingar som erhållits från institutionerna,

f) respektera och undvika alla hinder för genomförandet och tillämpningen av alla regler, uppförandekoder och metoder för god förvaltning och öppenhet som fastställts av de tre institutionerna och finns på registrets webbplats,

g) inte försöka förmå ledamöter av Europaparlamentet, kommissionsledamöter eller personal vid någon av de tre institutionerna att bryta mot de regler och uppförandenormer som gäller för dem,

h) om de anställer före detta ledamöter av Europaparlamentet, kommissionsledamöter eller personal vid någon av de tre institutionerna, respektera de konfidentialitetskrav och regler som dessa är bundna av efter att ha lämnat sina respektive institutioner,

i) i den mån de är involverade i ett förhållande mellan klient och mellanhand: i) säkerställa att alla parter i ett sådant förhållande är registrerade i registret, och ii) i egenskap av klienter eller mellanhänder, möjliggöra offentliggörande i registret av information om förhållandet, i enlighet med bilaga II i detta interinstitutionella avtal,

j) samtycka till att i) på begäran uppvisa handlingar eller annat material för sekretariatet som styrker att de är berättigade till registrering och att den information som lämnats är korrekt, och ii) lojalt och konstruktivt samarbeta med sekretariatet,

k) godkänna att de kan bli föremål för utredning och i tillämpliga fall åtgärder enligt bilaga IV,

l) vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att deras anställda som deltar i verksamhet som omfattas av registret känner till de registrerades åtaganden enligt uppförandekoden,

m) informera dem som de företräder inom ramen för verksamhet som omfattas av det interinstitutionella avtalet om deras skyldigheter gentemot EU-institutionerna enligt uppförandekoden,

n) samtycka till att respektera, och undvika alla hinder för genomförandet och tillämpningen av, de regler och rutiner för tillträde och säkerhet som fastställts av de undertecknande institutionerna.



BILAGA IV

UTREDNINGAR OCH ÅTGÄRDER

1.Allmänt

1.1.Sekretariatet får inleda en utredning om det får kännedom om att bestämmelserna i uppförandekoden eventuellt inte följs.

1.2.Utredningen kan inledas antingen på grundval att ett klagomål eller på sekretariatets eget initiativ.

1.3.Utredningen är ett administrativt förfarande som involverar sekretariatet och den registrerade.

1.4.Bestämmelserna om utredningar ska tillämpas på både utredningar som inleds efter klagomål och utredningar på eget initiativ.

2.Klagomål och inledande av utredningar

2.1.Alla fysiska eller juridiska personer får lämna in ett klagomål till sekretariatet. Klagomålen ska vara skriftliga. För att klagomålet ska behandlas gäller följande:

a)Den registrerade ska identifieras och klagomålet ska beskrivas tydligt.

b)Den klagandes namn och kontaktuppgifter ska anges.

c)Klagomålet ska lämnas in senast ett år efter den föregivna överträdelsen.

d)Klagomålet ska innehålla tillräckliga belägg för att det fanns en rimlig sannolikhet för att bestämmelserna i uppförandekoden inte följs.

2.2.Sekretariatet ska informera den klagande om huruvida klagomålet kan behandlas. När det gäller klagomål som inte kan behandlas ska sekretariatet i möjligaste mån informera den klagande om vad som krävs för att klagomålet ska kunna behandlas.

2.3.Om sekretariatet anser att ett klagomål som inte behandlats visar att det kan föreligga en tillräckligt allvarlig underlåtenhet att följa bestämmelserna i uppförandekoden, får sekretariatet inleda en utredning på eget initiativ utan att det påverkar tillämpningen av föregående punkter.



3.Begäran om klargörande

3.1.Om sekretariatet får kännedom om en eventuell underlåtenhet att följa bestämmelserna i uppförandekoden som skulle kunna leda till en utredning, får det om det anser att det är lämpligt och ändamålsenligt kontakta den registrerade och begära att den eventuella underlåtenheten klargörs och åtgärdas.

3.2.Sekretariatet ska ge den registrerade en rimlig tidsfrist för att efterkomma begäran med avseende på de faktiska omständigheterna för den eventuella underlåtenheten.

3.3.Om den registrerades reaktion är tillfredsställande och sekretariatet anser att ärendet är avgjort får det avsluta begäran och i förekommande fall informera den klagande om detta.

3.4.Om den registrerades svar inte är tillfredsställande inleder sekretariatet en utredning, i enlighet med avsnitt 5 i denna bilaga.

4.Utredningsbefogenheter

4.1.Den registrerade ska fullt ut samarbeta avseende varje begäran om information och handlingar som rör utredningen.

4.2.Den registrerade ska på begäran ge sekretariatet tillgång till handlingar som är relevanta för utredningen. Sekretariatet får besluta att granska och/eller ta kopior av sådana handlingar som innehas av den registrerade.

4.3.Om sekretariatet granskar handlingar ska det utarbeta en rapport med information om de fakta som är relevanta för utredningen. En kopia av rapporten ska lämnas till den registrerade.

4.4.Sekretariatet kan besluta att höra den registrerade och/eller den klagande.

4.5.Den registrerade och den klagande kan ange vilken handling (eller delar av den) och/eller information som de lämnat på grundval av avsnitt 4.2–4.4 som bör betraktas som konfidentiell med hänvisning till undantagen i artikel 4 i förordning (EG) nr 1049/2001.

5.Utredningar

5.1.När sekretariatet inleder en utredning informerar det den registrerade om den misstänkta underlåtenheten att följa specifika bestämmelser i uppförandekoden, skälen till utredningen och alla relevanta belägg.

I vederbörligen motiverade undantagsfall får sekretariatet, i avvaktan på ett beslut enligt avsnitt 9, stryka en registrering från registrets offentliga webbplats för att inte EU-institutionernas, registrets eller tredje parts anseende ska skadas. I sådana fall informerar sekretariatet samtidigt den registrerade om skälen till strykningen och alla relevanta belägg.

5.2.Den registrerade ska lämna svar inom 20 arbetsdagar.

5.3.Sekretariatet får besluta att bevilja en längre tid för att lämna svar, om det är motiverat av den specifika utredningens objektiva särdrag.

5.4.Om en registrerad inte iakttar tidsfristen för att lämna svar får sekretariatet, om det inte redan gjort det, stryka den berörda registreringen från registrets offentliga webbplats. Sekretariatet får besluta att på nytt föra in registreringen när den registrerade har lämnat sitt svar.

5.5.Om sekretariatet behöver mer information eller fler klargöranden får den begära in dem från den registrerade i enlighet med avsnitt 5.1–5.3.

5.6.Den klagande ska informeras om att en utredning har inletts.

6.Lösningar

6.1.Om sekretariatet, efter att ha undersökt alla relevanta delar av utredningen, anser att den registrerade har underlåtit att följa uppförandekoden får det försöka nå fram till en lösning som det anser vara lämplig för att åtgärda den underlåtenheten och/eller minska effekterna av den.

6.2.Om den registrerade samarbetar för att genomföra den lösningen ska utredningen avslutas. Sekretariatet får besluta att vidta mildare åtgärder mot registrerade som samarbetar eller att avsluta utredningen utan att vidta åtgärder.

6.3.Om den registrerade inte på ett tillfredsställande sätt genomför lösningen får sekretariatet avsluta utredningen och utfärda ett beslut på grundval av den information som det förfogar över.

7.Underlåtenhet att lojalt och konstruktivt samarbeta med sekretariatet

Om sekretariatet anser att den registrerade inte samarbetar lojalt och konstruktivt i de skeden av utredningen som anges i avsnitt 5 får sekretariatet, efter att ha gett den registrerade möjlighet att lämna skriftliga synpunkter, avsluta utredningen genom att konstatera en överträdelse av led j i uppförandekoden och vidta åtgärderna i avsnitt 10 på grundval av den information som det förfogar över.

8.Rätten att höras

Den registrerade ska ha möjlighet att skriftligen framföra synpunkter innan det fattas något beslut om att uppförandekoden inte har följts.

9.Beslut

9.1.Sekretariatet avslutar en utredning med ett motiverat yttrande. I beslutet ska det anges om det har fastställts att uppförandekoden inte har följts och vilken åtgärd som i förekommande fall har vidtagits.

9.2.De registrerade ska informeras om sin rätt att begära en omprövning eller om de rättsmedel som de har tillgång till.

9.3.Den klagande ska informeras om resultatet av klagomålet.

10.Åtgärder

10.1.Om sekretariatet fastställer att uppförandekoden inte har följts får den vidta följande åtgärder:

a)    Ge den registrerade en formell varning med angivande av vilken bestämmelse i uppförandekoden som inte har följts.

b) Se till att en enskild eller flera typer av samverkan som den registrerade har tillgång till enligt artikel 5 i detta interinstitutionella avtal är upphävd under en period på mellan 15 dagar och ett år.

c)    Se till att registreringen är struken från registret under en period på mellan 15 dagar och två år.

10.2.När sekretariatet avgör hur sträng åtgärden ska vara ska det ta vederbörlig hänsyn till alla relevanta omständigheter i ett enskilt fall i förhållande till detta interinstitutionella avtals syften.

10.3.Registrerade som har fått en enskild eller flera typer av samverkan upphävd får inte åtnjuta dessa typer av samverkan förrän upphävandeperioden har löpt ut och de på ett tillfredsställande sätt har åtgärdat de skäl som ledde till upphävandet, beroende på vilken period som är längst.

10.4.Registreringar som har strukits från registret får inte föras in igen förrän utestängningsperioden har löpt ut och den registrerade på ett tillfredsställande sätt har åtgärdat de skäl som ledde till strykningen.

10.5.Den klagande ska informeras om det slutgiltiga resultatet av klagomålet och i förekommande fall om vilka åtgärder enligt avsnitt 10.1 som vidtagits mot den registrerade.

11.Omprövning

11.1.Registrerade som varit föremål för åtgärder enligt avsnitt 10.1 får lämna in en motiverad begäran om att få sekretariatets beslut omprövat. Om omprövningsförfarandet är uttömt ska de registrerade ha rätt att använda sig av rättsmedel i enlighet med avsnitt 12 i denna bilaga.

11.2.Begäran om omprövning ska sändas till styrelsen inom 15 arbetsdagar från mottagandet av underrättelsen om åtgärden.

11.3.Begäran om omprövning ska behandlas av styrelsen.

11.4.En begäran om omprövning ska inte upphäva åtgärden, om inte styrelsen beslutar att så ska ske på grundval av den motiverade begäran om omprövning.

11.5.Styrelsen ska inom 20 arbetsdagar informera den registrerade om resultatet av omprövningsförfarandet. Underlåtenhet att svara inom den tidsfristen ska förstås som ett tyst avslag av begäran om omprövning.

11.6.Registrerade som inte är nöjda med resultatet av omprövningsförfarandet får använda sig av rättsmedlen i avsnitt 12.

12.Rättsmedel

Registrerade som inte är nöjda med styrelsens beslut får väcka talan vid domstolen eller lämna ett klagomål till Europeiska ombudsmannen i enlighet med artiklarna 263 och 228 i EUF-fördraget.

(1)

E-postadressen kommer inte att offentliggöras.

(2)

I slutet av registreringsförfarandet kan de registrerade begära tillstånd att få vistas i Europaparlamentets lokaler. Namnen på de personer som får passerkort till Europaparlamentets lokaler ska införas i registret. Registrering ska inte ge automatisk rätt till ett sådant passerkort.