Strasbourg den 15.12.2015

COM(2015) 667 final

2015/0313(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå

(Text av betydelse för EES)


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Det finns för närvarande mer än 300 civila och militära myndigheter i medlemsstaterna som ansvarar för utförandet av kustbevakningstjänster inom ett stort antal områden, exempelvis sjösäkerhet, sjöfartsskydd, sök- och räddningsinsatser, fiskerikontroll, gränskontroll, tullkontroll, upprätthållande av lag i allmänhet och miljöskydd. Ett antal EU-organ, särskilt Frontex, Europeiska sjösäkerhetsbyrån och Europeiska fiskerikontrollbyrån, stöder de nationella myndigheterna i utövandet av dessa tjänster.

Under 2014 slutförde kommissionen en genomförbarhetsstudie som undersöker behovet av bättre samarbete och samordning mellan nationella organ och byråer som utför kustbevakningstjänster. Denna studie tar upp en rad frågor för närmare samarbete, särskilt när det gäller operativ övervakning och datadelning som ligger till grund för dessa tjänster.

Behovet av att stärka samarbete och samordning mellan myndigheter som utför kustbevakningstjänster har därefter bekräftats i unionens sjöfartslagstiftning, i Europeiska unionens strategi för sjöfartsskydd (med en handlingsplan som antogs av rådet 2014) och i den europeiska migrationsagendan som antogs av kommissionen 2015.

Syftet med detta lagstiftningsförslag om att stärka det europeiska samarbetet om kustbevakningstjänster är att förbättra samarbetet och samordningen mellan de relevanta EU-byråerna i syfte att öka synergieffekterna mellan deras respektive tjänster och därmed ge dem möjlighet att tillhandahålla effektivare och kostnadseffektivare multifunktionella tjänster till nationella myndigheter som utför kustbevakningstjänster.

Detta lagstiftningsförslag utgör ett led i en rad åtgärder som föreslagits av kommissionen för att stärka skyddet av EU:s yttre gränser, inbegripet EU-samarbete om kustbevakningstjänster, och det omfattar även förslag till en rådsförordning om inrättande av en europeisk gräns- och kustbevakningsbyrå och om ändring av rådets förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå (Emsa). De innehållsmässiga ändringarna i detta förslag är identiska med de föreslagna bestämmelserna om europeiskt samarbete om kustbevakningstjänster i förslaget till förordning om inrättande av en europeisk gräns- och kustbevakningsbyrå och de föreslagna ändringarna av rådets förordning (EG) nr 768/2005.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Detta förslag är förenligt med de politiska målen för EU:s sjöfartspolitik fram till 2018 och för Europeiska sjösäkerhetsbyrån som inrättades i syfte att skapa en hög, enhetlig och effektiv nivå på sjösäkerheten, sjöfartsskyddet, förhindrandet av och insatser vid föroreningar från fartyg. Det utgör kärnan i det uppdrag, de befogenheter och de verksamheter som Emsa utövar tillsammans med sjöfartsförvaltningar och organ som utför kustbevakningstjänster.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Syftet med detta initiativ är att förbättra samarbetet om kustbevakningstjänster genom att utveckla ett sektorsövergripande samarbete mellan Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, Europeiska sjösäkerhetsbyrån (Emsa) och Europeiska fiskerikontrollbyrån (EFCA) för att förbättra synergin mellan byråerna och därigenom tillhandahålla effektivare och kostnadseffektivare multifunktionella tjänster till nationella myndigheter som utför kustbevakningstjänster.

Det underliggande problemet är att kustbevakningstjänster, såsom gränskontroll, sjöfartssäkerhet och sjöfartsskydd, sök- och räddningsinsatser, fiskerikontroll, föroreningsbekämpning etc., för närvarande utförs av fler än 300 myndigheter i medlemsstaterna, som inte alltid är väl samordnade ens på nationell nivå. Genom att främja samarbete och samordning mellan myndigheter som utför kustbevakningstjänster är detta förslag helt förenligt med unionens politik på områdena migration, säkerhet och IUU-fiske samt med politiken på området transport och rörlighet.

Europeiska sjösäkerhetsbyråns nya uppgifter är helt i linje med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyråns och EFCA:s mandat och kommer även att vara en hjälp för dem att fullgöra sina skyldigheter och uppgifter. Det finns redan bilaterala servicenivåavtal mellan Emsa och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och mellan Emsa och EFCA för leverans av sjöfartsinformationstjänster. Utbytet av för närvarande tillgängliga data med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån har skett under organiserade former sedan april 2013 och data från Emsa strömmas permanent till Eurosur och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyråns lägescentral. Denna etablerade praxis kommer att användas för att öka dataflödena.

Detta förslag till rättsakt påverkar inte kommissionens åtagande att bringa förordningar om inrättande av EU:s decentraliserade byråer i överensstämmelse med den gemensamma strategin för decentraliserade byråer, när de revideras av policyrelaterade skäl.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Förslaget grundar sig på artikel 100.2 i EUF-fördraget som rör fastställandet av bestämmelser för att uppnå målen för den gemensamma politiken på sjöfartsområdet.

Subsidiaritetsprincipen

Förslaget behandlar stöd till nationella myndigheter som utför kustbevakningstjänster på nationell nivå och unionsnivå samt, i förekommande fall, på internationell nivå.

Proportionalitetsprincipen

Förslaget syftar till att stärka kapaciteten hos EU:s kustbevakningar att reagera på hot och risker på sjöfartsområdet, genom att förbättra samarbetet och främja kostnadseffektiva gräns- och sektorsöverskridande insatser. Härigenom undviks dubbelarbete, samtidigt som de viktigaste aktörerna (framför allt EU:s byråer) agerar på ett samordnat och effektivt sätt och utvecklar synergieffekter tillsammans. Förslaget beaktar behovet av ökad kontroll på sjöfartsområdet samtidigt som det begränsar arbetsbördan för de nationella förvaltningarna och EU.

Emsas särskilda verksamhet på EU-nivå ger följande mervärde:

Tillhandahållande av värdefull information för att förbättra övervakningen av Europeiska unionens yttre gränser med nya fjärrstyrda luftfartygssystem (RPAS eller drönare) och kontinuerliga SAT-AIS-tjänster, som annars inte skulle tillhandahållas alls eller endast i mindre utsträckning (flygövervakning, vilket är mycket kostsamt).

Tillhandahållande av tjänster och data på EU-nivå, vilket är kostnadseffektivt tack vare stordriftsfördelar som inte kan erhållas genom liknande åtgärder på nationell nivå.

Vidareutnyttjande av och delning av data med alla berörda EU-medlemsstater och EU-byråer, vilket innebär att man kan undvika dubbelarbete och erbjuda flerfaldig användning av samma data och samma tjänster och på så sätt möjliggöra användning av ny och modern teknik.

Insamling av alla relevanta sjöfartsdata om mänsklig verksamhet till havs på ett ställe, så att det skapas en gemensam kontaktpunkt som förser andra myndigheter på nationell nivå och EU-nivå med dessa uppgifter. It-infrastruktur och distributionsnät finns i princip redan och behöver därför inte utvecklas på nytt. Emsa förser redan Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och EFCA med olika uppsättningar sjöfartsdata för vilka gränssnitt har fastställts.

Användning av Emsas redan etablerade system för sjöfartsinformation, harmonisering av befintliga system och tjänster för att främja informationsutbyte mellan kustbevakningsmyndigheter på EU-nivå.

Ökning av den samlade kompetensen och kapaciteten inom kustbevakningstjänster och stöd till dessa så att de kan samarbeta och handla gemensamt, på grundval av ett harmoniserat tillvägagångssätt.

Val av instrument

Eftersom syftet med förslaget är att ändra förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå, är det nödvändigt att föreslå en förordning.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Ej tillämpligt (detta initiativ syftar till att genomföra de åtaganden i den europeiska migrationsagendan som rör kustbevakningsverksamhet).

Samråd med berörda parter

Ej tillämpligt

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Ej tillämpligt

Konsekvensbedömning

Ej tillämpligt

Det gjordes emellertid en genomförbarhetsstudie som beställts av GD MOVE 1 , i enlighet med skäl 30 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 100/2013 2 .

Studien identifierade omkring 316 civila och militära myndigheter i medlemsstaterna som ansvarar för kustbevakningstjänster och samarbetar via 70 olika strukturer. Den framhävde de viktigaste bristerna i det nuvarande samarbetet, t.ex.

bristen på information om ansvarsområden, befogenheter och resurser hos andra myndigheter,

personalresurser, ekonomiska begränsningar och ett begränsat antal operativa tillgångar,

tillfällig samordning och brist på interoperabilitet hos system, processer och tillgångar,

begränsade möjligheter till gemensam planering och gemensamma insatser.

En av de viktigaste punkter som framkom var den nuvarande operativa övervakningens och datadelningens avgörande roll: detta ligger till grund för samtliga tjänster och stöds av Emsas system.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Initiativet ingår inte i Refit-agendan men bör tillämpa de viktigaste principerna i denna.

Grundläggande rättigheter

Ej tillämpligt

4.BUDGETKONSEKVENSER

Detta initiativ kräver en ökning av EU:s bidrag till Emsa med cirka 22 miljoner euro per år (dvs. omkring 87 miljoner euro för perioden 2017–2020) och rekrytering av 17 tillfälligt anställda.

Detta är driftsutgifter (avdelning 3) på omkring 81 miljoner euro, huvudsakligen för att täcka tillhandahållande av RPAS-tjänster (67 miljoner euro) och SAT-AIS- och Satcom-data och -tjänster i syfte att öka övervakningskapaciteten för de tre byråerna och för nationella myndigheter så att det blir möjligt att, som främsta mål, stärka kontrollen av Europeiska unionens yttre sjögränser.

(Se även bifogad finansieringsöversikt).

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Eftersom denna åtgärd kommer att genomföras av Emsa kommer utvärderingen att ingå i femårsutvärderingen av byrån. Kommissionen kommer att vidarebefordra resultat och rekommendationer från utvärderingen till Europaparlamentet och rådet, och dessa kommer att offentliggöras.

Förklarande dokument (för direktiv)

Ej tillämpligt

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Avsikten med förslaget är att utveckla samarbetet om kustbevakningstjänster genom att utveckla samarbetsformer för Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, Emsa och EFCA och därigenom skapa synergier mellan byråerna, i syfte att tillhandahålla effektivare och kostnadseffektivare multifunktionella tjänster till nationella myndigheter som utför kustbevakningstjänster.

Emsa kommer framför allt att bidra till en avsevärd förbättring av övervakningskapaciteten i syfte att stärka kontrollen av Europeiska unionens yttre sjögränser, genom följande åtgärder:

a.    Delning av information som genererats genom sammanslagning och analys av data från fartygsrapporteringssystem och andra informationssystem som drivs av eller är tillgängliga via byråerna, i enlighet med deras respektive rättsliga grunder och utan att det påverkar medlemsstaternas äganderätt till data.

Resultat: förbättrad spridning i realtid eller nära realtid av sjöövervakningsdata mellan de tre byråerna och berörda myndigheter

På grundval av de nuvarande servicenivåavtal som Emsa har ingått med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och EFCA strömmas sjöfartsinformation till de andra byråernas system. När övervakningskapaciteten förbättras bör data från nya sensorer, i synnerhet från RPAS (inbegripet videodata och infraröda data), införlivas i den maritima lägesbilden, vilket kommer att kräva nya funktioner i det nuvarande systemet för att förbättra tillhandahållandet av information och delning av denna med andra byråer och berörda myndigheter. Utveckling av programvara och gränssnittsuppgraderingar behövs för att uppdatera systemen så att de kan hantera information från nya sensorer.

b.    Tillhandahållande av övervaknings- och kommunikationstjänster baserade på spjutspetsteknik, inbegripet rymdbaserad och markbaserad infrastruktur och sensorer som monteras på alla typer av plattformar, som till exempel fjärrstyrda luftfartygssystem.

Resultat: flexibla RPAS-tjänster för gränsövervakning

Med nuvarande land- och satellitbaserade teknik är det fortfarande svårt att upptäcka små båtar av gummi eller trä som används för att transportera migranter över Medelhavet. Dessa typer av båtar ger i allmänhet inte tillräcklig reflektion för att synas på radarsatellitbilder. Med optisk avbildning kan endast mycket små målområden täckas, förutsatt att det är dagsljus och molnfritt. Satellitinformation är i allmänhet endast tillgänglig vid vissa tidpunkter beroende på satelliternas bana. Kompletterande tjänster baserade på RPAS (drönare) kan undanröja dessa begränsningar.

Byrån kommer att som institutionell tjänsteleverantör organisera och tillhandahålla RPAS-tjänster till stöd för Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och för gränskontrollmyndigheter. Dessutom kommer Emsa i sin egenskap av sjösäkerhetsbyrå att bidra till större acceptans när det gäller denna typ av teknik. Denna teknik är multifunktionell och kan användas för olika typer av offentliga uppdrag till sjöss (gränskontroll, sjösäkerhet, sök- och räddningsinsatser, upptäckt av föroreningar, fiskerikontroll, upprätthållande av lag). Ett stärkt samarbete mellan byråerna kommer att ytterligare förbättra synergier och främja ett multifunktionellt utnyttjande av samma tillgångar.

Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och gränskontrollmyndigheterna kommer att dra avsevärd nytta av att Emsa tillhandahåller RPAS-tjänster, eftersom sjösäkerhetsbyrån redan nu arbetar med insamling, behandling, sammanslagning och jämförelse av data om mänsklig verksamhet till sjöss. Information från RPAS kommer behandlas som en kompletterande datakälla och läggas till den information som redan strömmas till Eurosur. En anpassningsbar tjänst (som kan utökas eller minskas ned) planeras med ett antal samtidiga RPAS-insatser i Medelhavet, fördelade exempelvis över fyra intresseområden: grekisk-turkiska gränsen (Egeiska havet), centrala Medelhavet (Libyen), västra Medelhavet (Gibraltarsundet) och östra Medelhavet (Cypern). Tjänsten bör vara baserad på mobila enheter som kan flyttas i takt med att nya ”hot-spots” uppstår.

RPAS-tjänsterna bör vara billigare än bemannade patrullflygplan och bör användas som ett kompletterande verktyg i den övergripande övervakningskedjan som omfattar satellitbilder, uppgifter om fartygens position och övervakning med patrullflygplan och fartyg.

Resultat: säkring av satellitinsamlade AIS-data

Hittills har Emsa, i samarbete med Europeiska rymdorganisationen (ESA), tillhandahållit satellitbaserade AIS-datatjänster (SAT-AIS) utan kostnad för andra EU-byråer och EU:s medlemsstater genom sina maritima tillämpningar. Dessa data finansieras av ESA fram till den 31 augusti 2016, varefter forsknings- och utvecklingsprogrammet upphör. SAT-AIS-data är en ovärderlig informationskälla som i hög grad förbättrar den maritima lägesbilden. De hjälper både medlemsstaterna och EU:s byråer och organ (dvs. Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, EFCA, MAOC-N) i deras övervakningsuppgifter. Utan dessa data kommer många fartyg inte att kunna spåras på grund av den bristande tillgången till andra datakällor, särskilt i södra Medelhavet, eller därför att fartygen passerar utanför de landbaserade (längs kusterna) AIS-stationernas räckvidd och därmed inte kan övervakas via landbaserade AIS-system (vilket gäller för den verksamhet som bedrivs av fiskefartyg under EU-flagg när de är verksamma utanför EU).

Utan SAT-AIS-data kommer en stor del av mervärdet att gå förlorat och den maritima lägesbilden kommer att försämras avsevärt, vilket kommer att negativt påverka övervakningskapaciteten vid de yttre gränserna. Det är därför nödvändigt att förvärva SAT-AIS-data.

Resultat: kommunikationstjänster (särskilt SAT-COM) som stöd för gemensamma insatser

För samordningen och leveransen av sjöövervakningsdata från RPAS och andra sensorer krävs satellitkommunikation. Satellitkommunikation används för de fjärrstyrda luftfartygens (RPAS) navigering och för överföring av de data som samlats in genom deras nyttolast. Detta är en betydande kostnadsfaktor. Byrån kommer att behöva investera i gränssnitt som tar emot data från kommunikationssatelliter och från det europeiska satellitbundna datareläsystemet EDRS i synnerhet. Tillförseln av flera dataflöden i olika dataformat samtidigt kommer att kräva utveckling av programvara. De presenterade kostnaderna inbegriper inte satellitöverföringskostnader.

Emsa kommer även att bidra till följande:

c.    Kapacitetsuppbyggnad på nationell nivå och unionsnivå genom utarbetande av riktlinjer, rekommendationer och bästa praxis samt genom stöd till utbildning och utbyte av personal i syfte att förbättra informationsutbytet och samarbetet om kustbevakningstjänster.

Resultat: utbildning, distansundervisning och utbyte av bästa praxis, och projektbaserad utveckling av gemensamma och driftskompatibla standarder

En förstärkning av de nationella myndigheternas kustbevakningstjänster innebär också utbildning och fortbildning. Byrån har redan tagit fram en omfattande utbildningsportfölj som inbegriper e-lärandemoduler för experter från medlemsstaterna, anslutningsländerna och länderna inom den europeiska grannskapspolitiken. Denna grund kommer att användas för att utveckla nya moduler och kurser i syfte att befästa kompetens och kapacitet på nationell nivå.

Nyligen framtagna kurser, workshoppar för utbyte av bästa praxis och moduler för e-lärande samt nya särskilda områdesinriktade projekt kommer att bidra till att öka kapaciteten inom kustbevakningarna och skapa gemensamma standarder och strategier på EU-nivå, vilket kommer att underlätta multinationellt samarbete och gemensamma insatser.

2015/0313 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 100.2,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande,

efter att ha hört Regionkommittén,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Nationella myndigheter som utför kustbevakningstjänster ansvarar för en rad olika uppdrag, inbegripet – men inte begränsat till – sjöfartssäkerhet, sjöfartsskydd, sök- och räddningsinsatser, gränskontroll, fiskerikontroll, tullkontroll, upprätthållande av lag i allmänhet och miljöskydd. Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, Europeiska fiskerikontrollbyrån och Europeiska sjösäkerhetsbyrån bör därför stärka samarbetet både med varandra och med de nationella myndigheter som utför kustbevakningstjänster för att få till stånd en bättre maritim lägesbild och stödja konsekventa och kostnadseffektiva åtgärder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar

Förordning (EG) nr 1406/2002 ska ändras på följande sätt:

(1) I artikel 2 ska följande punkt införas:

”4a. Byrån ska samarbeta med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och Europeiska fiskerikontrollbyrån för att stödja de nationella myndigheter som utför kustbevakningstjänster genom att tillhandahålla tjänster, information, utrustning och utbildning samt genom att samordna multifunktionella insatser.”

Följande artikel ska införas som artikel 2b:

”Artikel 2b

Europeiskt samarbete om kustbevakningstjänster

1. Byrån ska i samarbete med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och Europeiska fiskerikontrollbyrån stödja nationella myndigheter som utför kustbevakningstjänster på nationell nivå och unionsnivå samt, i förekommande fall, på internationell nivå genom

a)    delning av information som genererats genom sammanslagning och analys av data från fartygsrapporteringssystem och andra informationssystem som drivs av eller är tillgängliga via byråerna, i enlighet med deras respektive rättsliga grunder och utan att det påverkar medlemsstaternas äganderätt till data,

b)    tillhandahållande av övervaknings- och kommunikationstjänster baserade på spjutspetsteknik, inbegripet rymdbaserad och markbaserad infrastruktur och sensorer som monteras på alla typer av plattformar, som till exempel fjärrstyrda luftfartygssystem,

c)    kapacitetsuppbyggnad genom utarbetande av riktlinjer, rekommendationer och bästa praxis samt genom stöd till utbildning och utbyte av personal i syfte att förbättra informationsutbytet och samarbetet om kustbevakningstjänster,

d)    kapacitetsdelning, inbegripet planering och genomförande av multifunktionella insatser och gemensamt utnyttjande av tillgångar och andra resurser över sektors- och nationsgränser.

2. Formerna för byråns samarbete om kustbevakningstjänster med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och Europeiska fiskerikontrollbyrån ska fastställas i ett samarbetsavtal, i enlighet med de finansiella regler som är tillämpliga för byråerna.

3. Kommissionen får, i form av en rekommendation, anta en handbok om europeiskt samarbete om kustbevakningstjänster, innehållande riktlinjer, rekommendationer och bästa praxis för informationsutbyte och samarbete på nationell nivå, unionsnivå och internationell nivå.”

Artikel 2

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Strasbourg den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

1.1.Förslagets eller initiativets beteckning

1.2.Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen

1.3.Typ av förslag eller initiativ

1.4.Mål

1.5.Motivering till förslaget eller initiativet

1.6.Tid under vilken åtgärden kommer att pågå respektive påverka resursanvändningen

1.7.Planerad metod för genomförandet

2.FÖRVALTNING

2.1.Bestämmelser om uppföljning och rapportering

2.2.Administrations- och kontrollsystem

2.3.Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oegentligheter/oriktigheter

3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

3.1.Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

3.2.Beräknad inverkan på utgifterna 

3.2.1.Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna

3.2.2.Beräknad inverkan på driftsanslagen

3.2.3.Beräknad inverkan på anslag av administrativ natur

3.2.4.Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

3.2.5.Bidrag från tredje part

3.3.Beräknad inverkan på inkomsterna

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

1.1.Förslagets eller initiativets beteckning

Ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå (ändrad genom förordningarna 1644/2003, 724/2004, 2038/2006, 100/2013)

1.2.Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen 3  

Politikområde: Den gemensamma transportpolitiken

06: Transport och rörlighet

06 02: Land-, luft- och sjötransport

06 02 03: Europeiska sjösäkerhetsbyrån

06 02 03 01: Europeiska sjösäkerhetsbyrån – Bidrag till avdelningarna 1, 2 och 3, med undantag av åtgärder för föroreningsbekämpning

1.3.Typ av förslag eller initiativ

  Ny åtgärd 

Ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd 4  

Befintlig åtgärd vars genomförande förlängs i tiden 

Tidigare åtgärd som omformas till eller ersätts av en ny 

1.4.Mål

1.4.1.Fleråriga strategiska mål för kommissionen som förslaget eller initiativet är avsett att bidra till

Migrationsagenda

Den gemensamma transportpolitiken

1.4.2.Specifika mål eller verksamheter inom den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen som berörs

Specifikt mål nr…

Att främja säkra och trygga transporter genom att utveckla enhetliga europeiska politiska standarder för säkerhet och trygghet och en hög grad av genomförande

Berörda verksamheter enligt den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen

0602 Land-, luft- och sjötransport

1.4.3.Verkan eller resultat som förväntas

Beskriv den verkan som förslaget eller initiativet förväntas få på de mottagare eller den del av befolkningen som berörs.

Resultatet av det europeiska samarbetet om kustbevakningstjänster bör innebära en avsevärd förbättring av den övervakningskapacitet som behövs för att stärka kontrollen av Europeiska unionens yttre (sjö-) gränser.

a.Delning av information som genererats genom sammanslagning och analys av data från fartygsrapporteringssystem och andra informationssystem som drivs av eller är tillgängliga via byråerna, i enlighet med deras respektive rättsliga grunder och utan att det påverkar medlemsstaternas äganderätt till data.

Resultat: förbättrad spridning i realtid och nära realtid av sjöövervakningsdata mellan de tre byråerna och berörda myndigheter

På grundval av de nuvarande servicenivåavtal som Emsa har ingått med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och EFCA strömmas sjöfartsinformation till de andra byråernas system. När övervakningskapaciteten förbättras bör data från nya sensorer, i synnerhet från fjärrstyrda luftfartygssystem (inbegripet videodata och infraröda data), införlivas i den maritima lägesbilden, vilket kommer att kräva nya funktioner i det nuvarande systemet för att förbättra tillhandahållandet av information och delning av denna med andra byråer och berörda myndigheter. Utveckling av programvara och gränssnittsuppgraderingar behövs för att uppdatera systemen så att de kan hantera information från nya sensorer.

b.Tillhandahållande av övervaknings- och kommunikationstjänster baserade på spjutspetsteknik, inbegripet rymdbaserad och markbaserad infrastruktur och sensorer som monteras på alla typer av plattformar, som till exempel fjärrstyrda luftfartygssystem,

Resultat: flexibla RPAS-tjänster för gränsövervakning

Med nuvarande land- och satellitbaserade teknik är det fortfarande svårt att upptäcka små båtar av gummi eller trä som används för att transportera migranter över Medelhavet. Dessa typer av båtar ger i allmänhet inte tillräcklig reflektion för att synas på radarsatellitbilder. Med optisk avbildning kan endast mycket små målområden täckas, förutsatt att det är dagsljus och molnfritt. Satellitinformation är i allmänhet endast tillgänglig vid vissa tidpunkter beroende på satelliternas bana. Kompletterande tjänster baserade på fjärrstyrda luftfartygssystem (RPAS eller drönare) kan undanröja dessa begränsningar.

Byrån kommer att som institutionell tjänsteleverantör organisera och tillhandahålla RPAS-tjänster till stöd för Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och för gränskontrollmyndigheter. Dessutom kommer Emsa i sin egenskap av sjösäkerhetsbyrå att bidra till större acceptans när det gäller denna typ av teknik. Denna teknik är multifunktionell och kan användas för olika typer av offentliga uppdrag till sjöss (gränskontroll, sjösäkerhet, sök- och räddningsinsatser, upptäckt av föroreningar, fiskerikontroll, upprätthållande av lag). Ett stärkt samarbete mellan byråerna kommer att ytterligare förbättra synergier och främja ett multifunktionellt utnyttjande av samma tillgångar.

Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och gränskontrollmyndigheterna kommer att dra avsevärd nytta av att Emsa tillhandahåller RPAS-tjänster, eftersom sjösäkerhetsbyrån redan nu arbetar med insamling, behandling, sammanslagning och jämförelse av data om mänsklig verksamhet till sjöss. Information från RPAS kommer att behandlas som en kompletterande datakälla och läggas till den information som redan strömmas till Eurosur. En anpassningsbar tjänst (som kan utökas eller minskas ned) planeras med ett antal samtidiga RPAS-insatser i Medelhavet, fördelade exempelvis över fyra intresseområden: grekisk-turkiska gränsen (Egeiska havet), centrala Medelhavet (Libyen), västra Medelhavet (Gibraltarsundet) och östra Medelhavet (Cypern). Tjänsten bör vara baserad på mobila enheter som kan flyttas i takt med att nya ”hot-spots” uppstår.

RPAS-tjänsterna bör vara billigare än bemannade patrullflygplan och bör användas som ett kompletterande verktyg i den övergripande övervakningskedjan som omfattar satellitbilder, uppgifter om fartygens position och övervakning med patrullflygplan och fartyg.

Resultat: säkring av satellitinsamlade AIS-data

Hittills har Emsa, i samarbete med Europeiska rymdorganisationen (ESA), tillhandahållit satellitbaserade AIS-datatjänster (SAT-AIS) utan kostnad för andra EU-byråer och EU:s medlemsstater genom sina maritima tillämpningar. Dessa data finansieras av ESA fram till den 31 augusti 2016, varefter forsknings- och utvecklingsprogrammet upphör. SAT-AIS-data är en ovärderlig informationskälla som i hög grad förbättrar den maritima lägesbilden. De hjälper både medlemsstaterna och EU:s byråer och organ (dvs. Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, EFCA, MAOC-N) i deras övervakningsuppgifter. Utan dessa data kommer många fartyg inte att kunna spåras på grund av den bristande tillgången till andra datakällor, särskilt i södra Medelhavet, eller därför att fartygen passerar utanför de landbaserade (längs kusterna) AIS-stationernas räckvidd och därmed inte kan övervakas via landbaserade AIS-system (vilket gäller för den verksamhet som bedrivs av fiskefartyg under EU-flagg när de är verksamma utanför EU).

Utan SAT-AIS-data kommer en stor del av mervärdet att gå förlorat och den maritima lägesbilden kommer att försämras avsevärt, vilket kommer att negativ påverka övervakningskapaciteten vid de yttre gränserna. Det är därför nödvändigt att förvärva SAT-AIS-data.

Resultat: kommunikationstjänster (särskilt SAT-COM) som stöd för gemensamma insatser

För samordningen och leveransen av sjöövervakningsdata från RPAS och andra sensorer krävs satellitkommunikation. Satellitkommunikation används för de fjärrstyrda luftfartygens (RPAS) navigering och för överföring av de data som samlats in genom deras nyttolast. Detta är en betydande kostnadsfaktor. Byrån kommer att behöva investera i gränssnitt som tar emot data från kommunikationssatelliter och från det europeiska satellitbundna datareläsystemet EDRS i synnerhet. Tillförseln av flera dataflöden i olika dataformat samtidigt kommer att kräva utveckling av programvara. De presenterade kostnaderna inbegriper inte satellitöverföringskostnader.

c.Kapacitetsuppbyggnad på nationell nivå och unionsnivå genom utarbetande av riktlinjer, rekommendationer och bästa praxis samt genom stöd till utbildning och utbyte av personal i syfte att förbättra informationsutbytet och samarbetet om kustbevakningstjänster.

Resultat: utbildning, distansundervisning och utbyte av bästa praxis och projektbaserad utveckling av gemensamma och driftskompatibla standarder

En förstärkning av de nationella myndigheternas kustbevakningstjänster medför också behov av utbildning och fortbildning. Byrån har redan tagit fram en omfattande utbildningsportfölj som inbegriper e-lärandemoduler för experter från medlemsstaterna, anslutningsländerna och länderna inom den europeiska grannskapspolitiken. Denna grund kommer att användas för att utveckla nya moduler och kurser i syfte att befästa kompetens och kapacitet på nationell nivå.

Nyligen framtagna kurser, workshoppar för utbyte av bästa praxis och moduler för e-lärande samt nya särskilda områdesinriktade projekt kommer att bidra till att öka kapaciteten inom kustbevakningarna och skapa gemensamma standarder och strategier på EU-nivå, vilket kommer att underlätta multinationellt samarbete och gemensamma insatser.

1.4.4.Indikatorer för bedömning av resultat eller verkan

Ange vilka indikatorer som ska användas för att följa upp hur förslaget eller initiativet genomförs.

Förbättrad spridning av sjöövervakningsdata (i realtid eller nära realtid) mellan de tre byråerna och berörda myndigheter

Uppgraderingen och förbättringarna av gränssnitt och funktioner kommer att

— möjliggöra delning av data från nya sensorer (med hjälp av nya dataformat),

— bidra till att en större mängd övervakningsdata kan delas mellan alla berörda parter.

Flexibla RPAS-tjänster för gränsövervakning:

En ökad havsövervakning vid EU:s yttre gränser bör ge följande resultat:

— Tidig upptäckt av avgångar med migranter.

— Bättre upptäckt av migranter i sjönöd (räddar fler liv), vilket underlättar sök- och räddningsinsatser till sjöss.

— Tidig och bättre upptäckt av annan olaglig verksamhet vid passage av Europeiska unionens yttre sjögränser.

— Användning av dessa insatser för flera olika syften (på kustbevakningsområdet) och stöd till havsövervakningen med avseende på

   — upptäckt av olagligt fiske,

   — upptäckt av och ingripande mot narkotikahandel och -smuggling,

   — upptäckt och övervakning av föroreningar,

   — stöd till åtgärder för upprätthållande av lag.

Övervakningsdata är ”tekniskt bistånd” och kommer att lämnas till de relevanta behöriga myndigheterna antingen på nationell nivå eller EU-nivå för lämplig uppföljning.

Säkring av satellitinsamlade AIS-data:

Denna information kommer att göra det möjligt att identifiera fartyg som går utanför räckvidden för EU-medlemsstaternas landbaserade (längs kusterna) AIS-stationer och kommer att hjälpa användarna att få en mer komplett maritim lägesbild för sina gränskontrollinsatser. Denna information kommer att ge följande resultat:

— Göra det möjligt att skilja mellan normal trafik och icke-identifierbar mänsklig verksamhet till sjöss som kan behöva undersökas närmare, genom att denna information samkörs med andra datakällor som Emsa förfogar över.

— Ge ökade möjligheter att följa nationella resurser eller av EU insatta resurser under sök- och räddningsinsatser, för en mer optimal samordning.

— Ge ökade möjligheter att sätta in resurser vid den korrekta geografiska position där fartyg som är i behov av stöd befinner sig och därigenom minimera den tid det tar för myndigheter/sök- och räddningstjänster att anlända till platsen.

— Erbjuda geospatiala upplysningar för en korrekt och rättidig övervakning av fartyg på global basis.

Om dessa SAT-AIS-data inte kunde tillhandahållas skulle informationen om vad som händer vid de yttre sjögränserna bli mycket mindre omfattande.

Kommunikationstjänster (särskilt SAT-COM) som stöd för gemensamma insatser

Satellitkommunikation spelar en avgörande roll vid användning av ny teknik såsom fjärrstyrda luftfartygssystem. Det är genom en sådan satellitbaserad kommunikationsteknik som förbättrad havsövervakning i (nära) realtid tillhandahålls.

Utbildning, distansundervisning och utbyte av bästa praxis, projektbaserad utveckling av gemensamma och driftskompatibla standarder

Investering i utbildning, e-lärande och utbyte av bästa praxis och projektbaserad utveckling av gemensamma och driftskompatibla standarder bör ge följande resultat:

— Höjd kompetens och kapacitet på området för kustbevakningstjänster på nationell nivå, vilket leder till effektivare insatser.

— En högre grad av harmonisering och gemensam tillgång till havsövervakning och andra kustbevakningstjänster, som leder till driftskompatibilitet och gemensamma standarder för insatser, vilket i sin tur bör underlätta gemensamma insatser.

1.5.Motivering till förslaget eller initiativet

1.5.1.Behov som ska tillgodoses på kort eller lång sikt

Den mest komplexa och kritiska processen består i att organisera pilotprojekt med avseende på RPAS-tjänster.

Under 2016 har byrån för avsikt att göra en pilotdemonstration av en RPAS-tjänst för medlemsstaterna och EU-organen. Från regleringssidan avser byrån att involvera Easa och Eurocontrol och för användarsidan inbjuds Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och EFCA att delta i denna pilotverksamhet. Dessutom bör samrådet med Europeiska rymdorganisationen bidra till vidareutvecklingen av RPAS-lösningar på området civil havsövervakning.

1.5.2.Mervärdet av en åtgärd på unionsnivå

Mervärdet av dessa verksamheter på EU-nivå:

— Tillhandahållande av värdefull information för att förbättra övervakningen av Europeiska unionens yttre gränser med nya RPAS-tjänster och kontinuerliga SAT-AIS-tjänster, som annars inte skulle tillhandahållas eller endast i mindre utsträckning (flygövervakning, vilket är mycket kostsamt).

— Tillhandahållande av tjänster och data på EU-nivå, vilket är kostnadseffektivt tack vare stordriftsfördelar som inte kan erhållas genom liknande åtgärder på nationell nivå.

— Vidareutnyttjande av och delning av data med alla berörda EU-medlemsstater och EU-byråer, vilket innebär att man kan undvika dubbelarbete och erbjuda flerfaldig användning av samma data och samma tjänster och på så sätt möjliggöra användning av ny och modern teknik.

— Insamling av alla relevanta sjöfartsdata om mänsklig verksamhet till havs på ett ställe, och därigenom skapa en gemensam kontaktpunkt som förser andra myndigheter på nationell nivå och EU-nivå med dessa uppgifter. It-infrastruktur och distributionsnät finns i princip redan och behöver därför inte utvecklas på nytt. Emsa förser redan Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och EFCA med olika uppsättningar sjöfartsdata för vilka gränssnitt har fastställts.

— Användning av Emsas redan etablerade system för sjöfartsinformation, harmonisering av befintliga system och tjänster för att främja informationsutbyte mellan kustbevakningsmyndigheter på EU-nivå.

— Ökning av den samlade kompetensen och kapaciteten inom kustbevakningsorgan och stöd till dessa så att de kan samarbeta och handla gemensamt, på grundval av ett harmoniserat tillvägagångssätt.

1.5.3.Huvudsakliga erfarenheter från liknande försök eller åtgärder

Baserat på tidigare militära tillämpningar av RPAS-teknik har Emsa fått insikt i vad som är genomförbart i fråga om en civil RPAS-kapacitet och hur RPAS kan användas mest kostnadseffektivt för att förbättra havsövervakningen och hur det kan bidra till en förbättrad bild av vad som pågår vid Europeiska unionens sjögränser.

Grundat på det pågående samarbetet med Europeiska rymdorganisationen har användningen av SAT-AIS-data visat sig kunna ge en betydligt förbättrad maritim lägesbild. En stor mängd användare i medlemsstaterna och vid EU-byråerna har visat hur användbara operativa SAT-AIS-data är i praktiken och idag grundar de i stor utsträckning sin dagliga verksamhet på användningen av SAT-AIS-data. Under de senaste tre åren har feedback från användare samlats in efter olika användarmöten. Av denna framgår det tydligt att man utan SAT-AIS-data skulle få en maritim lägesbild av klart begränsad kvalitet, vilket i sin tur skulle inverka negativt på användarnas möjligheter att agera på ett effektivt sätt.

När det gäller hamnstatskontroll bör byrån stödja ett EU-omfattande system för minimikrav på utbildning som ökar kapacitetsuppbyggnaden på både EU-nivå och nationell nivå. Vidare har de kurser i ”grundläggande färdigheter” som tagits fram för vissa funktioner visat sig vara av mervärde som komplement till utbildningen på nationell nivå och när det gäller att främja utbyte av bästa praxis, och skulle därför skapa mervärde även inom olika kustbevakningstjänster.

Byrån har en omfattande erfarenhet av att arbeta med nationella myndigheter som utför kustbevakningstjänster och att främja gränsöverskridande samarbete. Ett aktuellt exempel rör assistansen till fartyg i nöd – på detta område har byrån tillsammans med kommissionen underlättat utarbetandet av operativa riktlinjer om skyddade platser, på grundval av EU-lagstiftningen. Riktlinjerna kommer att främja harmoniserade och verkningsfulla insatser från nationella myndigheter. Denna typ av operativa riktlinjer och gemensamma eller driftskompatibla standarder och rutiner skulle även kunna tas fram på andra områden.

1.5.4.Förenlighet med andra finansieringsformer och eventuella synergieffekter

Dessa ytterligare uppgifter för Emsa är helt i linje med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyråns och EFCA:s mandat och kommer även att vara en hjälp för dem att fullgöra sina skyldigheter och uppgifter. De data som erhålls från både RPAS och SAT-AIS kommer att ge en avsevärt förbättrad lägesbild. Det finns redan bilaterala servicenivåavtal mellan Emsa och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån och mellan Emsa och EFCA för leverans av sjöfartsinformationstjänster. Utbytet av för närvarande tillgängliga data med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån har skett under organiserade former sedan april 2013 och data från Emsa strömmas permanent till Eurosur och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyråns lägescentral. Denna etablerade praxis kommer att användas för att öka dataflödena.

1.6.Tid under vilken åtgärden kommer att pågå respektive påverka resursanvändningen

◻Förslag eller initiativ som pågår under begränsad tid

   Förslaget eller initiativet ska gälla från [den DD/MM]ÅÅÅÅ till [den DD/MM]ÅÅÅÅ.

   Det påverkar resursanvändningen från ÅÅÅÅ till ÅÅÅÅ.

⌧Förslag eller initiativ som pågår under en obegränsad tid

Efter en inledande period ÅÅÅÅ–ÅÅÅÅ,

beräknas genomförandetakten nå en stabil nivå.

1.7.Planerad metod för genomförandet 5  

Direkt förvaltning som sköts av kommissionen

◻inom dess avdelningar, vilket också inbegriper personalen vid unionens delegationer

   via genomförandeorgan

 Delad förvaltning med medlemsstaterna

 Indirekt förvaltning genom att uppgifter som ingår i budgetgenomförandet delegeras till

◻tredjeländer eller organ som de har utsett

◻internationella organisationer och organ kopplade till dem (ange vilka)

◻EIB och Europeiska investeringsfonden

⌧organ som avses i artiklarna 208 och 209 i budgetförordningen

◻offentligrättsliga organ

◻privaträttsliga organ som anförtrotts uppgifter som faller inom offentlig förvaltning och som lämnat tillräckliga ekonomiska garantier

◻organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat, som anförtrotts genomförandet av ett offentlig-privat partnerskap och som lämnat tillräckliga ekonomiska garantier

◻personer som anförtrotts ansvaret för genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp som följer av avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som anges i den grundläggande rättsakten

Vid fler än en metod, ange kompletterande uppgifter under ”Anmärkningar”.

Anmärkningar

2.FÖRVALTNING

2.1.Bestämmelser om uppföljning och rapportering

Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder:

Byrån granskas årligen av både revisionsrätten och kommissionens tjänst för internrevision. Styrelsen, där förträdare för kommissionen ingår, utövar kontroll av verksamheter, planering och budgetar. Detta system (som fastställs i förordningen om inrättandet av Emsa) fortsätter att gälla.

2.2.Administrations- och kontrollsystem

2.2.1.Risker som identifierats

Det finns inga ytterligare risker vid en jämförelse med byråns befintliga uppgifter och verksamhet.

2.2.2.Uppgifter om det interna kontrollsystemet

Tilläggsbudgeten kommer att omfattas av samma bestämmelser och garantier som alla byråns övriga verksamheter.

2.2.3.Beräknade kostnader för och fördelar med kontroller – bedömning av förväntad risk för fel

2.3.Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oegentligheter/oriktigheter

Beskriv förebyggande åtgärder (befintliga eller planerade)

Bestämmelser om bedrägeribekämpning ingår i artikel 20 i förordningen om inrättande av Emsa; artikeln reglerar Olafs befogenheter vad gäller byråns verksamhet och kommer att fortsätta att gälla. En särskild strategi för bedrägeribekämpning antogs av byråns styrelse i november 2015.

3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

3.1.Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

Befintliga budgetrubriker (även kallade ”budgetposter”)

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ avanslag

Bidrag

Nummer[Beteckning…...…......................................]

Diff./Icke-diff. 6 .

från Efta-länder 7

från kandidat-länder 8

från tredje-länder

enligt artikel 21.2 b i budget-förordningen

1A

060203 Europeiska sjösäkerhetsbyrån

Icke-diff.

NEJ

NEJ

NEJ

NEJ

Nya budgetrubriker som föreslås

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ avanslag

Bidrag

Nummer[Beteckning…...….......................................]

Diff./Icke-diff..

från Efta-länder

från kandidat-länder

från tredje-länder

enligt artikel 21.2 b i budget-förordningen

[XX.YY.YY.YY]

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

3.2.Beräknad inverkan på utgifterna

3.2.1.Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Rubrik i den fleråriga 
budgetramen

1A

060203 Europeiska sjösäkerhetsbyrån

Europeiska sjösäkerhetsbyrån

2017

2018

2019

2020

2021*1

TOTALT*2

Avdelning 1:

Åtaganden

(1)

1,034 €

1,423 €

1,385 €

1,408 €

0,000 €

5,250 €

Betalningar

(2)

1,034 €

1,423 €

1,385 €

1,408 €

0,000 €

5,250 €

Avdelning 2:

Åtaganden

(1a)

0,086 €

0,182 €

0,185 €

0,190 €

0,000 €

0,643 €

Betalningar

(2 a)

0,086 €

0,182 €

0,185 €

0,190 €

0,000 €

0,643 €

Avdelning 3:

Åtaganden

(3a)

16,550 €

21,502 €

21,578 €

21,678 €

0,000 €

81,308 €

Betalningar

(3b)

9,930 €

19,521 €

21,548 €

21,638 €

8,671 €

72,637 €

TOTALA anslag
för Europeiska sjösäkerhetsbyrån

Åtaganden

=1+1a +3a

17,670 €

23,107 €

23,148 €

23,276 €

0,000 €

87,201 €

Betalningar

=2+2a

+3b

11,050 €

21,126 €

23,117 €

23,236 €

8,671 €

78,530 €



*1 utanför den nuvarande fleråriga budgetramen

*2 Totalt för den nuvarande fleråriga budgetramen





Rubrik i den fleråriga
budgetramen

5

”Administrativa utgifter”

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Årn

Årn+1

Årn+2

Årn+3

För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

GD: <…….>

•Personalresurser

•Övriga administrativa utgifter

GD <….> TOTALT

Anslag

0

0

0

0

0

TOTALA anslag
för RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen
 

(summa åtaganden = summa betalningar)

0

0

0

0

0

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

2017

2018

2019

2020

För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

TOTALA anslag
för RUBRIKERNA 1–5
i den fleråriga budgetramen
 

Åtaganden

17,670 €

23,107 €

23,148 €

23,276 €

87,201 €

Betalningar

11,050 €

21,126 €

23,117 €

23,236 €

78,530 €

3.2.2.Beräknad inverkan på driftsanslagen

   Förslaget/initiativet kräver inte att driftsanslag tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att driftsanslag tas i anspråk enligt följande:

Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

 

 

2017

2018

2019

2020

Totalt

Mål- och resultatbeteckning

RESULTAT

Typ

Genomsnittliga kostnader

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Specifikt mål 1 (artikel 1a):
Dataanalys, datasammanslagning och datadelning

Dataanalys-, datasammanslagnings- och datadelningstjänster

-

-

0,800 €

-

0,400 €

-

0,400 €

-

0,400 €

2,000 €

Delsumma för specifikt mål nr 1

-

-

0,800 €

-

0,400 €

-

0,400 €

-

0,400 €

2,000 €

Specifikt mål 2 (artikel 1b):
RPAS-verksamheter

- Installation

0,263 €

-

0,150 €

-

0,300 €

-

0,300 €

-

0,300 €

-

1,050 €

- Omplacering

0,050 €

-

0,050 €

-

0,050 €

-

0,050 €

-

0,050 €

-

0,200 €

- Verksamhet

16,463 €

4250

12,750 €

5900

17,700 €

5900

17,700 €

5900

17,700 €

21950

65,850 €

- Tjänsteresor

0,053 €

15

0,030 €

30

0,060 €

30

0,060 €

30

0,060 €

105

0,210 €

Delsumma för specifikt mål nr 2

-

-

12,980 €

-

18,110 €

-

18,110 €

-

18,110 €

67,310 €

Specifikt mål 3 (artikel 1b):
Satellitkommunikation

- Satellitkommunikation: data och tjänster

-

-

0,500 €

0

0,500 €

0

0,500 €

0

0,500 €

2,000 €

- Tjänsteresor

0,014 €

4

0,010 €

8

0,015 €

8

0,015 €

8

0,015 €

28

0,055 €

Delsumma för specifikt mål nr 3

-

-

0,510 €

-

0,515 €

-

0,515 €

-

0,515 €

2,055 €

Specifikt mål 4 (artikel 1b):
Satellitbaserade AIS

- Global satellitbaserad AIS – tillhandahållande av tjänster

-

-

2,000 €

-

2,000 €

-

2,000 €

-

2,000 €

8,000 €

- Tjänsteresor

0,014 €

4

0,010 €

8

0,015 €

8

0,015 €

8

0,015 €

28

0,055 €

Delsumma för specifikt mål nr 4

-

-

2,010 €

-

2,015 €

-

2,015 €

-

2,015 €

8,055 €

Specifikt mål 5 (artikel 1c):
Kapacitetsbyggande

- Utbildning, e-lärande och kapacitetsuppbyggnad

-

-

0,230 €

-

0,422 €

-

0,498 €

-

0,598 €

1,748 €

- Tjänsteresor

0,035 €

10

0,020 €

20

0,040 €

20

0,040 €

20

0,040 €

70

0,140 €

Delsumma för specifikt mål nr 5

-

-

0,250 €

-

0,462 €

-

0,538 €

-

0,638 €

1,888 €

TOTALT

-

-

16,550 €

-

21,502 €

-

21,578 €

0

21,678 €

81,308 €

3.2.3.Beräknad inverkan på anslag av administrativ natur

3.2.3.1.Sammanfattning

   Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

2017*

2018

2019

2020

TOTALT

Tillfälligt anställda 2f (AD-tjänster)

13

15

15

15

15

Tillfälligt anställda 2f (AST-tjänster)

1

2

2

2

2

Kontraktsanställda

(kontraktsanställda: antal tjänster)

0

0

0

0

0

Nationella experter

(nationella experter: antal tjänster)

0

0

0

0

0

Kostnader för tillfälligt anställda (2 ) (AD och AST)

1,120 €

1,605 €

1,570 €

1,598 €

5,893 €

TOTALT

1,120 €

1,605 €

1,570 €

1,598 €

5,893 €

* 1 juni betraktas som rekryteringsdatumet under 2017

1 januari betraktas som rekryteringsdatumet under 2018

2016

2017

2018

2019

2020

Grundläggande tjänster – Kommunikation

202

198

195

195

195

Ytterligare tjänster

-

14

17

17

17

Totalt

202

212

212

212

212

3.2.3.2.Beräknat personalbehov för det ansvariga generaldirektoratet

   Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Beräkningarna ska anges i heltidsekvivalenter

Årn

Årn+1

År n+2

År n+3

För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

•Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda)

XX 01 01 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna)

XX 01 01 02 (vid delegationer)

XX 01 05 01 (indirekta forskningsåtgärder)

10 01 05 01 (direkta forskningsåtgärder)

Extern personal (i heltidsekvivalenter) 9

XX 01 02 01 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier finansierade genom ramanslaget)

XX 01 02 02 (kontraktsanställda, lokalanställda, nationella experter, vikarier och unga experter som tjänstgör vid delegationerna)

XX 01 04 yy  10

- vid huvudkontoret

- vid delegationer

XX 01 05 02 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med indirekta forskningsåtgärder)

10 01 05 02 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med direkta forskningsåtgärder)

Annan budgetrubrik (ange vilken)

TOTALT

XX motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet som redan har avdelats för att förvalta åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Tjänstemän och tillfälligt anställda

Extern personal

3.2.4.Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

   Förslaget/initiativet är förenligt med den gällande fleråriga budgetramen

   Förslaget/initiativet kräver omfördelningar under den berörda rubriken i den fleråriga budgetramen

060203 Europeiska sjösäkerhetsbyrån

   Förslaget/initiativet förutsätter att flexibilitetsmekanismen utnyttjas eller att den fleråriga budgetramen revideras.

Beskriv behovet av sådana åtgärder, och ange berörda rubriker i budgetramen, budgetrubriker i den årliga budgeten samt belopp.

3.2.5.Bidrag från tredje part

Det ingår inga bidrag från tredje part i det aktuella förslaget eller initiativet

Förslaget eller initiativet kommer att medfinansieras enligt följande:

Anslag i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Årn

Årn+1

Årn+2

Årn+3

För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Totalt

Ange vilken extern organisation eller annan källa som bidrar till finansieringen 

TOTALA anslag som tillförs genom medfinansiering



3.3.Beräknad inverkan på inkomsterna

   Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida.

   Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

   Påverkan på egna medel

   Påverkan på ”diverse inkomster”

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel:

Belopp som förts in för det innevarande budgetåret

Förslagets eller initiativets inverkan på inkomsterna 11

Årn

Årn+1

Årn+2

Årn+3

För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Artikel ………….

Ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs i de fall där inkomster i diversekategorin kommer att avsättas för särskilda ändamål.

Ange med vilken metod inverkan på inkomsterna har beräknats.

(1) Study on the feasibility of improved cooperation between bodies carrying out European Coast Guard functions (94 sidor), http://ec.europa.eu/transport/modes/maritime/studies/doc/2014-06-icf-coastguard.pdf
(2) Förordning 1406/2002 om inrättande av en europeiska sjösäkerhetsbyrå (skäl 13).
(3) Verksamhetsbaserad förvaltning och verksamhetsbaserad budgetering benämns ibland med de interna förkortningarna ABM respektive ABB.
(4) I den mening som avses i artikel 54.2 a eller b i budgetförordningen.
(5) Närmare förklaringar av de olika metoderna för genomförande med hänvisningar till respektive bestämmelser i budgetförordningen återfinns på BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
(6) Differentierade respektive icke-differentierade anslag.
(7) Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.
(8) Kandidatländer och i förekommande fall potentiella kandidatländer i västra Balkan.
(9) [Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen].
(10) Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).
(11) När det gäller traditionella egna medel (tullar och sockeravgifter) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 25 % avdrag för uppbördskostnader.