2.12.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 351/321


Onsdagen den 7 juli 2010
Makrotillsyn av finanssystemet och inrättande av en europeisk systemrisknämnd ***I

P7_TA(2010)0271

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om makroövervakning av det finansiella systemet på gemenskapsnivå och om inrättande av en Europeisk systemrisknämnd (KOM(2009)0499 – C7-0166/2009 – 2009/0140(COD))

2011/C 351 E/37

(Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)

Förslaget ändrades den 7 juli 2010 enligt följande (1):

PARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG (2)

till kommissionens förslag

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om makroövervakning av det finansiella systemet på EU-nivå och om inrättande av en europeisk systemrisknämnd

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande (3),

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (4),

I enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (5), och

av följande skäl:

(1)

Finansiell stabilitet är en förutsättning för att realekonomin ska kunna tillhandahålla arbetstillfällen, krediter och tillväxt. Den finansiella krisen har blottat stora brister i den finansiella tillsynen, som inte har lyckats förhindra att alltför stora risker ackumulerats i det finansiella systemet. Krisen har enorma konsekvenser för skattebetalarna, för många unionsmedborgare som nu är arbetslösa och för många små och medelstora företag. Medlemsstaterna har inte råd att rädda finansinstituten i händelse av en ny kris av samma omfattning, utan att bryta mot stabilitets- och tillväxtpaktens regler.

(1a)

Redan långt före finanskrisen efterlyste Europaparlamentet upprepade gånger ökade insatser för att skapa verkligt lika villkor för samtliga aktörer inom unionen, samtidigt som man pekade på allvarliga brister i unionens tillsyn av de allt mer integrerade finansmarknaderna (i dess resolutioner av den 13 april 2000 om kommissionens meddelande ”Att genomföra handlingsramen för finansmarknaderna: en handlingsplan” (6), av den 21 november 2002 om tillsynsregler i Europeiska unionen (7), av den 11 juli 2007 om politiken på området finansiella tjänster (2005–2010) – vitbok (8), av den 23 september 2008 med rekommendationer till kommissionen om hedgefonder och private equity (9), av den 9 oktober 2008 med rekommendationer till kommissionen om uppföljningen av Lamfalussyprocessen: framtida tillsynsstrukturer (10), av den 22 april 2009 om det ändrade förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) (11), och av den 23 april 2009 om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om kreditvärderingsinstitut (12)).

(2)

I november 2008 gav kommissionen en högnivågrupp med Jacques de Larosière som ordförande (”Larosière-gruppen”) i uppdrag att ge rekommendationer om hur tillsynsordningarna i Europa skulle kunna förstärkas så att de bättre skyddar EU-medborgarna och återställer förtroendet för det finansiella systemet.

(3)

Larosière-gruppen rekommenderade i sin slutrapport från den 25 februari 2009 (Larosière-rapporten) bland annat inrättandet av ett organ på unionsnivå med uppgift att bevaka riskerna för hela det finansiella systemet.

(4)

Kommissionen välkomnade och stödde i sitt meddelande Främja återhämtning i Europa av den 4 mars 2009 Larosière-gruppens rekommendationer. Vid sitt möte den 19 och 20 mars 2009 enades Europeiska rådet om behovet av att förbättra regleringen och tillsynen av finansinstitut inom EU och om att använda Larosière-gruppens rapport som utgångspunkt för åtgärder.

(5)

I sitt meddelande ”Den finansiella tillsynen i Europa” av den 27 maj 2009 anger kommissionen en rad reformer av de nuvarande ordningarna för att trygga den finansiella stabiliteten på unionsnivå , bland annat särskilt inrättandet av en Europeiskt systemrisknämnd, ”European Systemic Risk Board” (ESRB), med ansvar för makroövervakning. Vid rådets möte den 9 juni 2009 och Europeiska rådets möte den 18–19 juni stödde man kommissionens ståndpunkt och välkomnade kommissionens avsikt att lägga fram lagstiftningsförslag så att det nya ramverket kan bli fullständigt infört under 2010. I linje med kommissionens åsikter, drog man bland annat slutsatsen att ECB ”bör ge analytiskt, statistiskt, administrativt och logistiskt stöd till ESRB, även genom att utnyttja teknisk rådgivning från nationella centralbanker och tillsynsmyndigheter”. Det stöd som ECB ger ESRB och de uppgifter som ESRB tilldelas bör inte påverka principen om ECB:s oberoende vid fullgörandet av bankens uppgifter i enlighet med fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

(5a)

Med tanke på integreringen av de internationella finansmarknaderna bör unionen engagera sig helhjärtat på global nivå. ESRB bör utnyttja expertis från en vetenskaplig högnivåkommitté och ta det globala ansvar som krävs för att se till att unionens röst hörs i frågor avseende finansiell stabilitet, särskilt genom att ha ett nära samarbete med Internationella valutafonden (IMF), Financial Services Board (FSB) och G20-gruppens alla partner.

(5b)

ESRB bör bland annat bidra till att genomföra de rekommendationer som IMF, FSB och Banken för internationell betalningsutjämning (BIS) utfärdade för G20, i de inledande kommentarerna i sin rapport om riktlinjer för bedömning av finansiella instituts, marknaders och instruments systemvikt, som offentliggjordes i oktober 2009 och där det hävdas att systemrisk måste vara dynamisk för att kunna ta hänsyn till finanssektorns och den globala ekonomins utveckling. Systemrisker kan ses som en risk för störningar av de finansiella tjänsterna, som orsakas av en försämring av funktionen hos alla eller vissa delar av det finansiella systemet och som kan få allvarliga negativa konsekvenser för realekonomin.

(5c)

I rapporten om riktlinjer för bedömning av finansiella institutioners systemvikt, anges även att bedömningen av systemrisken troligtvis kommer att variera beroende på de ekonomiska förhållandena. Bedömningen kommer också att bero på den finansiella infrastrukturen och arrangemangen för krishantering, samt kapaciteten att hantera problem då de uppstår. Institut kan vara systemviktiga för lokala, nationella eller internationella finansiella system och ekonomier. Huvudkriterierna för att fastställa hur viktiga marknader och institutioner är för systemet är storlek (volymen på de finansiella tjänster som tillhandahålls av de enskilda beståndsdelarna i det finansiella systemet), substituerbarhet (i vilken utsträckning andra beståndsdelar av systemet kan tillhandahålla samma tjänster i händelse av störningar) och sammankopplingsmöjlighet (sammankopplingar med andra beståndsdelar av systemet). En bedömning grundad på dessa tre kriterier bör kompletteras med en hänvisning till finansiell sårbarhet och den institutionella ramens kapacitet att hantera finansiella sammanbrott.

(5d)

ESRB:s uppgift bör vara att övervaka och bedöma systemrisken under normala omständigheter i syfte att mildra risken för att systemets beståndsdelar får problem och i syfte att stärka det finansiella systemets förmåga att stå emot chocker. ESRB bör därför garantera finansiell stabilitet och mildra de negativa effekterna för den inre marknaden och för realekonomin. För att uppfylla sina mål bör ESRB analysera all relevant information, i synnerhet relevant lagstiftning som kan påverka den finansiella stabiliteten, såsom regler om redovisning, konkurs och räddningsinsatser.

(6)

För att unionen och de globala finansiella systemen ska fungera på ett tillfredsställande sätt och för att hoten mot dessa ska kunna mildras krävs det att makro- och mikrotillsynen anpassas bättre till varandra. I Turners genomgång från mars 2009 ”A regulatory response to the global banking crisis” sägs det att sundare bestämmelser kräver antingen utökade nationella befogenheter, vilket innebär en mindre öppen inre marknad, eller djupare europeisk integration. Med tanke på den roll som ett sunt finansiellt system spelar när det gäller att bidra till konkurrens och tillväxt i unionen och dess betydelse för realekonomin, har EU-institutionerna, i enlighet med rekommendationerna i Larosière-rapporten, valt en högre europeisk integrationsnivå.

(6a)

Detta nyligen utformade system för makroövervakning kräver trovärdigt ledarskap med hög profil. Europeiska centralbankens ordförande bör därför vara ordförande för ESRB, med tanke på dennes nyckelroll och internationella och interna trovärdighet, och i enlighet med andan i Larosière-rapporten. Redovisningskraven bör för övrigt höjas, och sammansättningen av ERSB:s organ bör utökas för att omfatta många olika erfarenheter, bakgrunder och åsikter.

(6b)

I Larosière-rapporten uppges även att makroövervakning inte är meningsfull om den inte på något sätt kan påverka övervakning på mikronivå, och samtidigt kan mikroövervakningen inte effektivt garantera den finansiella stabiliteten utan att ta vederbörlig hänsyn till utvecklingen på makronivå.

(6c)

Det bör inrättas ett europeiskt system för finansiell övervakning (ESFS), som ska omfatta aktörerna inom den finansiella tillsynen på nationell nivå och unionsnivå och som ska agera som ett nätverk. Enligt principen om lojalt samarbete i artikel 4.3 i fördraget om Europeiska unionen ska parterna inom ESFS samarbeta med förtroende och full ömsesidig respekt, i synnerhet när det gäller att se till att lämplig och tillförlitlig information utbyts. På unionsnivå bör nätverket bestå av ESRB och de tre myndigheterna för mikroövervakning: den europeiska tillsynsmyndigheten (bankverksamhet), inrättad genom förordning (EU) nr …/2010, den europeiska tillsynsmyndigheten (värdepapper och marknader), inrättad genom förordning (EU) nr …/2010 och den europeiska tillsynsmyndigheten (försäkringar och tjänstepensioner), inrättad genom förordning (EU) nr …/2010.

(7a)

ESRB bör ha en styrelse, en styrkommitté, ett sekretariat och en rådgivande vetenskaplig kommitté.

(8)

ESRB bör vid behov utfärda och offentliggöra varningar och rekommendationer av allmän natur som rör unionen som helhet, enskilda medlemsstater eller grupper av medlemsstater, med särskilda tidsfrister för de politiska reaktioner som krävs. Om sådana varningar eller rekommendationer riktar sig till enskilda eller en grupp av medlemsstater bör ESRB kunna föreslå lämpliga stödåtgärder. När det är lämpligt får kommissionen, på eget initiativ eller efter begäran från ESRB, en myndighet, Europaparlamentet eller rådet, anta ett beslut, riktat till en myndighet, om att en krissituation föreligger.

(8a)

ESRB bör besluta om huruvida en rekommendation bör förbli konfidentiell eller offentliggöras, med beaktande av att ett offentliggörande i vissa fall kan bidra till att rekommendationerna följs.

8b)

ESRB bör ta fram en färgkod, så att berörda parter bättre ska kunna bedöma riskens art.

(9)

Sådana varningar och rekommendationer bör gå via Europaparlamentet, rådet, kommissionen, mottagarna och, vid behov, via de europeiska tillsynsmyndigheterna ▐.

(10)

ESRB bör också övervaka att dess rekommendationer efterlevs, på grundval av rapporter från mottagarna, för att säkerställa att dess varningar och rekommendationer faktiskt följs. Mottagarna av rekommendationerna bör motivera varje underlåtenhet att vederbörligen iaktta ESRB:s rekommendationer (enligt modellen ”reagera eller förklara”) , särskilt för Europaparlamentet . ESRB bör kunna vända sig till Europaparlamentet och rådet i de fall då ESRB inte godtar det sätt på vilket mottagarna har följt rekommendationerna.

(12)

ESRB bör rapportera till Europaparlamentet och rådet minst en gång per halvår, eller oftare vid omfattande finansiella svårigheter.

(13)

ECB och nationella centralbanker bör ha en ledande roll i makroövervakningen på grund av sin sakkunskap och sitt nuvarande ansvar för den finansiella stabiliteten. Det är också nödvändigt att organ för mikroövervakning deltar i ESRB:s arbete för att säkerställa att makroriskbedömningen baseras på fullständig och korrekt information om utvecklingen i det finansiella systemet. Ordförandena i de europeiska tillsynsmyndigheterna bör följaktligen vara ledamöter med rösträtt . I en anda av öppenhet bör sex oberoende personer vara ledamöter i styrelsen; dessa bör inte vara medlemmar av en europeisk tillsynsmyndighet och bör väljas på grundval av sin allmänna kompetens och sitt åtagande gentemot unionen, samt på grundval av sina olika bakgrunder inom akademiska områden eller den privata sektorn, i synnerhet i små och medelstora företag, fackföreningar eller som leverantörer eller konsumenter av finansiella tjänster; de ska uppfylla alla garantier i termer av oberoende och konfidentialitet. En representant för varje medlemsstats nationella behöriga myndigheter bör delta i styrelsens sammanträden som ledamot utan rösträtt.

(14)

Med en deltagande kommissionsledamot kommer en länk att upprättas till unionens makroekonomiska och finansiella övervakning, medan närvaron av Ekonomiska och finansiella kommitténs ordförande avspeglar finansministrarnas roll i tryggandet av finansiell stabilitet.

(14a)

Eftersom banker och finansinstitut från tredjeländer som är medlemmar i EES eller EFTA kan verka inom unionen, bör en representant på hög nivå för var och ett av dessa länder kunna delta i styrelsemötena, förutsatt att respektive hemland godkänner detta.

(15)

Det är viktigt att ledamöterna i ESRB agerar opartiskt och endast tar hänsyn till den finansiella stabiliteten i hela Europeiska unionen. Om ett samförstånd inte kan nås, bör omröstningar om varningar och rekommendationer inom ESRB inte viktas och beslut bör som regel fattas med enkel majoritet.

(16)

Den nära kopplingen mellan finansinstitut och marknader innebär också att övervakningen och bedömningen av potentiella systemrisker bör baseras på en bred uppsättning relevanta makro- och mikroekonomiska uppgifter och indikatorer. Dessa systemrisker inbegriper risk för störningar av de finansiella tjänsterna, som orsakas av en avsevärd försämring av funktionen hos alla eller vissa delar av unionens finansiella system och som kan få allvarliga negativa konsekvenser för den inre marknaden och realekonomin. Alla typer av finansiella institut och mellanhänder, marknader, infrastruktur och instrument är potentiellt systemviktiga. ESRB bör därför ha tillgång till alla uppgifter den behöver för att fullgöra sitt uppdrag, samtidigt som dessa uppgifter måste förbli konfidentiella vid behov.

(17)

Marknadsaktörer kan lämna värdefulla bidrag till förståelsen av utvecklingen i det finansiella systemet. ESRB bör därför vid behov samråda med berörda aktörer i den privata sektorn och ge dem en chans att lämna synpunkter (företrädare för finanssektorn, konsumentsammanslutningar, användargrupper på det finansiella tjänsteområde som upprättats av kommissionen eller unionslagstiftningen etc.). Eftersom det inte finns någon strikt definition av systemrisk och eftersom bedömningen av systemrisk kan variera beroende på de ekonomiska förhållandena bör ESRB se till att dess personal och rådgivare har ett brett spektrum av erfarenheter och kunskaper.

(19)

Inrättandet av ESRB bör direkt bidra till att målen för den inre marknaden uppnås. Unionens makroövervakning över det finansiella systemet är en integrerad del av hela den nya tillsynsstrukturen i unionen , eftersom makroövervakningsaspekten är nära kopplad till de mikroövervakningsuppgifter som de europeiska tillsynsmyndigheterna tilldelats. Endast med system som tar vederbörlig hänsyn till kopplingen mellan mikro- och makrorisker kan alla berörda parter ha tillräcklig tillit för att bedriva finansiell verksamhet över nationsgränserna. ESRB bör övervaka och bedöma risker för den finansiella stabiliteten till följd av händelser som kan påverka vissa sektorer eller hela det finansiella systemet. Genom att ta itu med sådana risker bör ESRB direkt bidra till den integrerade tillsynsstruktur inom Europeiska unionen som krävs för att främja konsekventa och snabba politiska reaktioner från medlemsstaternas sida. På så sätt kan divergerande angreppssätt undvikas och den inre marknadens funktion förbättras.

(20)

De europeiska finansmarknadernas integration gör att det inte är möjligt för medlemsstaterna att uppnå en tillräckligt effektiv makroövervakning av unionens finansiella system, varför unionen får anta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen enligt artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

(20a)

Enligt Larosière-rapporten är det nödvändigt med ett stegvist tillvägagångssätt, och Europaparlamentet och rådet bör göra en fullständig översyn av ESFS, ESRB och europeiska tillsynsmyndigheterna senast den … (13).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 1

1.    Härmed inrättas en europeisk systemrisknämnd (nedan kallad ESRB). Den ska ha sitt säte i Frankfurt.

1a.     ESRB ska ingå i ett europeiskt system för finansiell tillsyn (ESFS), vars syfte är att garantera tillsynen av unionens finansiella system.

1b.     ESFS ska bestå av

a)

ESRB,

b)

Europeiska tillsynsmyndigheten (värdepapper och marknader), inrättad genom förordning (EU) nr …/2010 [ESMA],

c)

Europeiska tillsynsmyndigheten (försäkringar och tjänstepensioner) inrättad genom förordning (EU) nr …/2010 [EIOPA],

d)

Europeiska tillsynsmyndigheten (bankverksamhet), inrättad genom förordning (EU) nr …/ 2010 [EBA].

e)

Europeiska tillsynsmyndigheten (gemensamma kommittén) som avses i artikel 40 i förordning (EU) nr …/2010 [EBA], förordning nr …/2010 [ESMA], och förordning nr …/2010 [EIOPA] (gemensamma kommittén),

f)

Medlemsstaternas myndigheter enligt artikel 1.2 i förordning (EU) nr …/2010 [EBA], förordning (EU) nr …/2010 [ESMA] och förordning (EU) nr …/2010 [EIOPA],

g)

Kommissionen, när det gäller utförandet av de uppgifter som avses i artiklarna 7 och 9 i förordning (EU) nr …/2010 [EBA], förordning (EU) nr …/2010 [ESMA] och förordning (EU) nr …/2010 [EIOPA].

De europeiska tillsynsmyndigheter (ESA) som avses i led b, c och d ska ha sina huvudkontor i Frankfurt.

De kan ha representation i de viktigaste finanscentrumen i Europeiska unionen.

1c.     Enligt principen om lojalt samarbete i artikel 4.3 i fördraget om Europeiska unionen ska parterna inom ESFS samarbeta med förtroende och full ömsesidig respekt, i synnerhet när det gäller att se till att lämplig och tillförlitlig information utbyts.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

a)

Finansiellt institut: varje företag som omfattas av den lagstiftning som det hänvisas till i artikel 1.2 i förordning (EU) nr …/2010 [EBA], förordning (EU) nr …/2010 [ESMA] och förordning (EU) nr …/2010 [EIOPA] samt alla andra företag eller enheter som är verksamma i unionen, vars finansiella verksamhet kan utgöra en systemrisk, även om de inte har några direkta förbindelser med den stora allmänheten.

b)

Det finansiella systemet: samtliga finansiella institutioner, marknader , produkter och marknadsinfrastrukturer.

ba)

systemrisk: en risk för störningar av det finansiella systemet som kan medföra allvarliga negativa konsekvenser för den inre marknaden och realekonomin. Alla typer av finansiella mellanhänder, marknader och infrastrukturer är potentiellt systemviktiga i någon utsträckning.

Artikel 3

Syfte, mål och uppgifter

1.   ESRB ska ansvara för makroövervakningen av unionens finansiella system, i syfte att bidra till att förhindra eller minska systemrisker för den finansiella stabiliteten i unionen som kan uppstå på grund av utvecklingen inom det finansiella systemet, med beaktande av den makroekonomiska utvecklingen, så att omfattande finansiella krissituationer kan undvikas, och därigenom garantera att finanssektorn på ett hållbart sätt bidrar till den ekonomiska tillväxten .

2.   Vid tillämpningen av punkt 1 ska ESRB utföra följande uppgifter:

a)

Fastställa och/eller samla in och analysera alla uppgifter som är relevanta , inbegripet lagstiftning som kan påverka den finansiella stabiliteten, såsom regler om redovisning, omstrukturering och avveckling, för de i punkt 1 angivna målen .

b)

Identifiera och rangordna systemrisker .

c)

Utfärda varningar när sådana systemrisker bedöms vara väsentliga och vid behov offentliggöra dessa.

d)

Utfärda rekommendationer för korrigerande åtgärder som svar på de risker som identifierats och , vid behov, offentliggöra dessa.

da)

Utfärda en konfidentiell varning riktad till kommissionen när ESRB bedömer att det kan uppstå en krissituation enligt vad som avses i artikel 10 i förordning (EU) nr …/2010 [EBA], förordning (EU) nr …/2010 [ESMA] och förordning (EU) nr …/2010 [EIOPA]. ESRB ska lämna en utvärdering av situationen så att kommissionen kan besluta om huruvida det krävs att man antar ett beslut riktat till de europeiska tillsynsmyndigheterna om att en krissituation föreligger.

e)

Övervaka uppföljningen av varningar och rekommendationer.

f)

Ha ett nära samarbete med alla andra parter i ESFS och vid behov förse de europeiska tillsynsmyndigheterna med uppgifter om systemrisker som de behöver för att kunna fullgöra sina uppdrag. ESRB ska särskilt, i samarbete med ESA, utveckla gemensamma kvantitativa och kvalitativa indikatorer (”risk dashboard”), som ska utgöra grunden för att fastställa en övervakningsrankning för de gränsöverskridande institut som skulle kunna utgöra en systemrisk.

En sådan rankning ska ses över regelbundet och återspegla väsentliga ändringar av ett instituts riskprofil. Övervakningsrankningen kommer att vara en avgörande aspekt för beslutet att utöva direkt tillsyn eller ingripa i en institution med svårigheter.

fa)

Delta i den gemensamma kommittén när så är lämpligt.

g)

Samordna arbetet med internationella institut, särskilt Internationella valutafonden och organet för finansiell stabilitet (”Financial Stability Board”) samt relevanta organ i tredjeländer i frågor som rör makroövervakning.

h)

Utföra andra därmed sammanhängande uppgifter enligt vad som närmare anges i unionslagstiftningen .

KAPITEL II

ORGANISATION

Artikel 4

Struktur

1.   ESRB ska ha en styrelse, en styrkommitté, ett sekretariat och en rådgivande vetenskaplig kommitté .

2.   Styrelsen ska fatta de beslut som krävs för att fullgöra ESRB:s uppdrag.

3.   Styrkommittén ska medverka i ESRB:s beslutsprocess genom att förbereda styrelsens sammanträden, gå igenom de dokument som ska diskuteras och övervaka hur ESRB:s löpande arbete fortskrider.

4.   Sekretariatet ska ha ansvaret för ESRB:s dagliga verksamhet och alla personalfrågor . Det ska ge stöd till ESRB i form av analyser, statistik, administration och logistik av hög kvalitet , under överinseende av styrelsens ordförande i enlighet med rådets förordning (EU) nr …/2010 [ESRB] . Det ska även utnyttja tekniska utlåtanden från ESA, nationella centralbanker och nationella tillsynsmyndigheter.

5.   ▐ Den rådgivande vetenskapliga kommitté som avses i artikel 12 ▐ ska lämna råd och stöd i frågor som är relevanta för ESRB:s arbete.

Artikel 5

Ordförande

1.    ECB:s ordförande ska vara ordförande i ESRB.

1a.     Förste vice ordförande ska väljas av styrelseledamöter med rösträtt för en femårsperiod, med hänsyn till att medlemsstaterna och länderna inom och utanför euroområdet bör vara representerade på ett välavvägt sätt. Förste vice ordföranden kan återväljas en gång.

1b.     Andre vice ordförande ska vara den gemensamma kommitténs ordförande, utsedd enligt artikel [XX] i förordning (EU) nr …/2010 [EBA], förordning nr …/2010 [ESMA], och förordning nr …/2010 [EIOPA].

1c.     Ordföranden och förste vice ordföranden ska vid en offentlig utfrågning i Europaparlamentet redogöra för hur de avser utföra sina uppdrag enligt denna förordning.

2.   Ordföranden ska leda styrelsens och styrkommitténs sammanträden.

3.   Vice ordförandena ska enligt rangordning leda styrelsens och styrkommitténs sammanträden, när ordföranden är förhindrad att delta.

4.   Om mandatperioden för den ledamot av ECB:s allmänna råd som väljs till förste vice ordförande löper ut innan femårsperioden är till ända eller om förste vice ordföranden inte kan fullgöra sina uppdrag, ska en ny förste vice ordförande väljas i enlighet med punkt 1a .

5.   Ordföranden ska företräda ESRB utåt.

Artikel 6

Styrelsen

1.   Följande ska vara styrelseledamöter med rösträtt:

a)

Ordföranden och vice ordföranden i ECB.

b)

De nationella centralbankscheferna.

c)

En ledamot av Europeiska kommissionen.

d)

Europeiska bankmyndighetens (EBA) ordförande.

e)

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndighetens (EIOPA) ordförande.

f)

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens (ESMA) ordförande.

fa)

Sex oberoende personer som ska utses av styrelseledamöter med rösträtt på förslag av den gemensamma kommittén. Kandidaterna får inte vara medlemmar av de europeiska tillsynsmyndigheterna och ska väljas på grundval av sin allmänna kompetens och på grundval av sina olika bakgrunder inom akademiska områden eller andra sektorer, i synnerhet i små och medelstora företag, fackföreningar eller som leverantörer eller konsumenter av finansiella tjänster. Vid tidpunkten för utnämningen ska den gemensamma kommittén uppge vilka personer som utsetts för att även ingå i styrkommittén. När de utför sina uppgifter får de utnämnda personerna varken begära eller ta emot instruktioner från regeringar, institutioner, organ, kontor, enheter eller privatpersoner. De ska avstå från varje handling som är oförenlig med deras skyldigheter eller utförandet av deras uppgifter.

2.   Följande ska vara styrelseledamöter utan rösträtt:

a)

Från varje medlemsstat, en företrädare på hög nivå från respektive behörig nationell tillsynsmyndighet i enlighet med punkt 3 i denna artikel .

b)

Ordföranden i Ekonomiska och finansiella kommittén.

3.    När det gäller företrädare för de nationella tillsynsmyndigheterna ska företrädarna på hög nivå rotera beroende på vilken fråga som diskuteras, såvida inte ESA har enats om en gemensam företrädare .

4.   Styrelsen ska upprätta en arbetsordning för ESRB.

Artikel 7

Opartiskhet

1.   När de deltar i styrelsens och styrkommitténs arbete eller i annan verksamhet som rör ESRB, ska ledamöterna i ESRB agera opartiskt och uteslutande i hela Europeiska unionens intresse . De får varken begära eller ta emot instruktioner från medlemsstater, EU-institutioner eller något annat offentligt eller privat organ .

1a.     Styrelseledamöter som samtidigt är medlemmar av ECB:s allmänna råd ska agera oberoende när de utför sina uppgifter.

2.    Varken medlemsstater, EU-institutioner eller något annat offentligt eller privat organ får påverka ledamöterna i ESRB, när de fullgör sina uppgifter i ESRB.

Artikel 8

Tystnadsplikt

1.   Styrelseledamöter i ESRB och andra personer som arbetar eller har arbetat för eller med ESRB (vilket inbegriper relevant personal vid centralbanker, vid rådgivande vetenskapliga kommittén, de europeiska tillsynsmyndigheterna och medlemsstaternas behöriga nationella tillsynsmyndigheter) får inte lämna ut uppgifter som omfattas av tystnadsplikt, även sedan deras uppdrag har upphört.

2.   Information som ledamöter i ESRB tar del av får endast användas i tjänsten och för att fullgöra de uppgifter som anges i artikel 3.2.

3.   Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 16 och av straffrätten, får inga förtroliga upplysningar som i punkt 1 angivna personer erhåller i tjänsten röjas till någon person eller myndighet, utom i sammandrag eller sammanställningar som omöjliggör identifiering av enskilda finansinstitut.

4.   ESRB ska tillsammans med de europeiska tillsynsmyndigheterna anta och införa särskilda sekretessregler för att skydda uppgifter om enskilda finansinstitut eller uppgifter där enskilda finansinstitut kan identifieras.

Artikel 9

Styrelsemöten

1.   Ordföranden ska minst fyra gånger om året kalla till styrelsens ordinarie plenarmöten. Extra möten får sammankallas av styrelsens ordförande eller på begäran av minst en tredjedel av ledamöterna med rösträtt.

2.   På styrelsemötena ska ledamöterna närvara personligen och får inte företrädas av någon annan.

3.   Genom undantag från punkt 2 får en ledamot utse en ersättare, om ledamoten under en längre period är förhindrad att delta i mötena. En sådan ledamot får också ersättas av en person som berörd institution formellt utsett till suppleant.

3a.     Vid behov kan företrädare på hög nivå från internationella institutioner som utför andra relaterade verksamheter bjudas in för att delta i styrelsens sammanträden.

3b.     Vid behov kan en företrädare på hög nivå från ett tredjeland, särskilt ett land som är medlem i EES eller EFTA, bjudas in på ad hoc-basis för att delta i styrelsens sammanträden, beroende på vilken fråga som diskuteras.

4.   Sammanträdena ska vara sekretessbelagda.

Artikel 10

Styrelsens röstregler

1.   Styrelseledamöter med rösträtt ska ha en röst var.

2.    Utan att det påverkar de röstningsförfaranden som anges i artikel 18.1 ska styrelsebeslut fattas med enkel majoritet av närvarande ledamöter med rösträtt. Vid lika röstetal ska ordföranden ha utslagsröst.

3.   Styrelsen är beslutför om två tredjedelar av ledamöterna med rösträtt är närvarande. Om den inte är beslutför får ordföranden kalla till extra möte, där beslut får fattas om en tredjedel av ledamöterna är närvarande. I arbetsordningen ska anges en tillräckligt lång tidsfrist för kallelse till extra möte.

3a.     Genom undantag från punkt 2 ska en majoritet på två tredjedelar av rösterna krävas för offentliggörande av en varning eller rekommendation.

Artikel 11

Styrkommittén

1.   Styrkommittén ska ha följande ledamöter:

a)

ESRB:s ordförande.

b)

Förste vice ordföranden i ESRB.

ba)

ECB:s vice ordförande.

c)

Fyra andra styrelseledamöter som samtidigt är ledamöter i ECB:s allmänna råd , med hänsyn till att medlemsstaterna och länderna inom och utanför euroområdet bör vara representerade på ett välavvägt sätt . De ska väljas på tre år av och bland de styrelseledamöter som samtidigt är ledamöter i ECB:s allmänna råd.

d)

En ledamot av Europeiska kommissionen.

e)

Ordföranden i Europeiska tillsynsmyndigheten (bankverksamhet) .

f)

Ordföranden i Europeiska tillsynsmyndigheten (försäkringar och tjänstepensioner) .

g)

Ordföranden i Europeiska tillsynsmyndigheten (värdepapper och marknader) .

ha)

Tre av de sex oberoende personer som avses i artikel 6.1 fa.

Vid vakanta platser bland styrkommitténs valda ledamöter ska styrelsen tillsätta dessa med nya ledamöter.

2.   Ordföranden ska minst kvartalsvis kalla till möten i styrkommittén som ska hållas före styrelsemötena. Ordföranden får också kalla till extra möten.

Artikel 12

Rådgivande vetenskapliga kommittén

1.   Den rådgivande vetenskapliga kommittén ska ha följande ledamöter:

a)

Nio experter med erkänd kompetens och ett garanterat oberoende, föreslagna av styrkommittén, som ska representera ett brett spektrum av erfarenheter och kunskaper och som ska godkännas av styrelsen för en mandatperiod på fyra år, som kan förlängas. När de utför sina uppgifter får de utnämnda personerna varken begära eller ta emot instruktioner från regeringar, institutioner, organ, kontor, enheter eller privatpersoner. De ska avstå från varje handling som är oförenlig med deras skyldigheter eller utförandet av deras uppgifter.

c)

En företrädare för Europeiska tillsynsmyndigheten (bankverksamhet).

d)

En företrädare för Europeiska tillsynsmyndigheten (försäkringar och tjänstepensioner) .

e)

En företrädare för Europeiska tillsynsmyndigheten (värdepapper och marknader) .

f)

Två företrädare för kommissionen.

g)

En företrädare för ekonomiska och finansiella kommittén.

2.   Ordföranden i rådgivande tekniska kommittén ska utses av styrelsen, på förslag av styrelseordföranden.

3.   På begäran av styrelseordföranden ska kommittén utföra de uppgifter som avses i artikel 4.5.

4.   ESRB:s sekretariat ska bistå den rådgivande vetenskapliga kommittén och sekretariatets chef ska delta i dess möten.

4a.     Den rådgivande vetenskapliga kommittén ska vid behov i ett tidigt skede organisera ett samråd med intressenter såsom marknadsaktörer, konsumentorgan och akademiska experter, på ett öppet och transparent sätt, samtidigt som hänsyn tas till sekretesskravet.

4b.     Den rådgivande tekniska kommittén ska ha tillgång till alla resurser som behövs för att den ska kunna utföra sina uppgifter på ett framgångsrikt sätt, särskilt analys- och IKT-verktyg.

Artikel 13

Annan rådgivning

I sitt arbete ska ESRB vid behov inhämta synpunkter från relevanta aktörer inom den privata eller offentliga sektorn , särskilt, men inte uteslutande, från de europeiska tillsynsmyndigheternas medlemmar .

Artikel 14

Tillgång till handlingar

1.   Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (14) ska tillämpas på ESRB:s handlingar.

2.   Styrelsen ska anta tillämpningsföreskrifter för förordning (EG) nr 1049/2001 inom sex månader från och med ikraftträdandet av denna förordning.

3.   De beslut som ESRB fattar i enlighet med artikel 8 i förordning (EG) nr 1049/2001 kan överklagas hos ombudsmannen eller genom att väcka talan inför domstolen enligt artiklarna 228 och 263 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt .

KAPITEL III

UPPGIFTER

Artikel 15

Insamling och utbyte av information

1.   ESRB ska till de europeiska tillsynsmyndigheterna lämna de uppgifter om systemrisker som de behöver för att kunna fullgöra sitt uppdrag.

2.   De europeiska tillsynsmyndigheterna, ECBS, kommissionen, de nationella tillsynsmyndigheterna och de nationella statistikmyndigheterna ska ha ett nära samarbete med ESRB och lämna alla uppgifter som nämnden behöver för att kunna fullgöra sitt uppdrag enligt Europeiska unionens lagstiftning .

3.    Enligt artikel 21 i förordning (EU) nr …/2010 [EBA], förordning (EU) nr …/2010 [ESMA] och förordning (EU) nr …/2010 [EIOPA] får ESRB begära information från ESA, i regel i form av sammanfattningar eller sammanställningar, där enskilda finansinstitut inte kan identifieras. ▐

3a.     Innan uppgifter begärs in enligt denna artikel ska ESRB först beakta befintlig statistik som tagits fram, distribuerats och bearbetats både av Europeiska statistiksystemet och ECBS.

3b.     Om de begärda uppgifterna inte är tillgängliga för dessa myndigheter eller inte lämnas i tid, får ESRB begära uppgifterna från ECBS, nationella tillsynsmyndigheter eller nationella statistikmyndigheter. Om uppgifterna inte finns tillgängliga hos ovannämnda myndigheter får ECBS begära uppgifterna från den berörda medlemsstaten.

3c.     Om ESRB begär uppgifter som inte är sammandrag eller sammanställningar ska den i sin motiverade begäran förklara varför uppgifter om respektive enskilda finansinstitut bedöms vara systemrelevanta och nödvändiga med hänsyn till den rådande marknadssituationen.

5.   Före varje begäran om uppgifter som inte är sammandrag eller sammanställningar ska ESRB rådfråga den relevanta europeiska tillsynsmyndigheten för att försäkra sig om att begäran är motiverad och rimlig. Om den relevanta europeiska tillsynsmyndigheten inte anser att begäran är motiverad och rimlig ska den utan dröjsmål skicka begäran tillbaka till ESRB och begära ytterligare motiveringar. Efter det att ESRB har lämnat sådana ytterligare motiveringar till den relevanta europeiska tillsynsmyndigheten ska mottagaren av denna begäran översända de begärda uppgifterna till ESRB förutsatt att mottagaren har laglig tillgång till de relevanta uppgifterna.

Artikel 16

Varningar och rekommendationer

1.   Konstateras betydande risker när det gäller att uppnå målet i artikel 3.1, ska ESRB utfärda varningar och vid behov även rekommendationer om korrigerande åtgärder, samt vid behov även om lagstiftningsinitiativ .

2.   Varningar och rekommendationer som ESRB utfärdar i enlighet med artikel 3.2 c och 3.2 d får vara av allmän eller specifik natur och ska särskilt riktas till hela unionen , till en eller flera medlemsstater, till en eller flera europeiska tillsynsmyndigheter eller till en eller flera nationella tillsynsmyndigheter. Om en varning eller en rekommendation riktas till en eller flera tillsynsmyndigheter, ska den berörda medlemsstaten underrättas om detta. Rekommendationerna ska innehålla en uttrycklig tidsfrist för de åtgärder som politiken kräver. Rekommendationer får också riktas till kommissionen, när det gäller relevant unionslagstiftning .

3.   Varningarna eller rekommendationerna ska också skickas till Europaparlamentet, rådet , kommissionen, mottagarna i enlighet med punkt 2 , och om de är ställda till en eller flera nationella tillsynsmyndigheter även lämnas till ESA .

4.    För att öka medvetenheten om risker i den europeiska ekonomin och prioritera sådana risker ska ESRB i nära samarbete med ESFS utarbeta ett färgkodssystem som motsvarar situationer med olika risknivåer.

När kriterierna för denna klassificering har utformats kommer det i varningarna och rekommendationerna att från fall till fall, när det är lämpligt, anges vilken kategori risken tillhör.

Artikel 16a

Åtgärder i krissituationer

Vid ogynnsam utveckling som allvarligt kan äventyra de finansiella marknadernas korrekta funktionssätt och integritet eller stabiliteten i hela eller delar av det finansiella systemet inom Europeiska unionen får ESRB utfärda en krisvarning.

Kommissionen får på eget initiativ eller efter begäran från ESRB, en myndighet, Europaparlamentet eller rådet, anta ett beslut, riktat till en myndighet, om att en krissituation föreligger. Kommissionen ska se över detta beslut med lämpliga mellanrum, dock minst en gång i månaden, och så snart det är lämpligt förklara att kristillståndet har upphört.

Om kommissionen beslutar att en krissituation råder ska man utan dröjsmål i vederbörlig ordning informera Europaparlamentet och rådet.

Artikel 17

Uppföljning av ESRB-rekommendationer

1.   Om en rekommendation enligt artikel 3.2 d är ställd till en eller flera medlemsstater, till en eller flera europeiska tillsynsmyndigheter eller till en eller flera nationella tillsynsmyndigheter, ska mottagarna underrätta ESRB om vilka åtgärder som vidtagits med anledning av rekommendationerna eller förklara varför de inte vidtagit åtgärder. Europaparlamentet, rådet och vid behov även de europeiska tillsynsmyndigheterna ska informeras.

2.   Om ESRB fastslår att en mottagare av en av dess rekommendationer inte har följt denna rekommendation eller inte har följt den på ett tillfredsställande sätt och mottagaren inte har motiverat en sådan underlåtenhet , ska det informera Europaparlamentet, rådet , kommissionen och vid behov även de berörda europeiska tillsynsmyndigheterna.

2a.     Om ESRB har fattat ett beslut i enlighet med punkt 2 får Europaparlamentet, när så är lämpligt, bjuda in en mottagare till diskussion med sitt ansvariga utskott. En sådan diskussion i närvar av ESRB är särskilt relevant när ett beslut som gäller en viss medlemsstat får effekter för en eller flera andra medlemsstater (spillovereffekt).

Artikel 18

Offentliga varningar och rekommendationer

1.   Styrelsen för ESRB ska från fall till fall avgöra om en varning eller en rekommendation ska offentliggöras. Genom undantag från artikel 10.2 ska en majoritet på två tredjedelar av rösterna krävas för offentliggörande av en varning eller rekommendation. Trots vad som sägs i artikel 10.3 ska alltid närvaro av två tredjedelar av ledamöterna gälla för beslut som fattas enligt denna punkt.

2.   Om ESRB:s styrelse beslutar att offentliggöra en varning eller rekommendation, ska den i förväg underrätta mottagaren/mottagarna.

2a.     Mottagarna av varningar och rekommendationer från ESRB bör också ha rätt att offentliggöra sina åsikter och argument, som reaktion på ESRB:s offentliggjorda varningar och rekommendationer.

3.   Om ESRB:s styrelse beslutar att inte offentliggöra en varning eller rekommendation, ska mottagarna och, i tillämpliga fall, rådet och de europeiska tillsynsmyndigheterna vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda dess konfidentiella natur. ▐

3a.     Alla uppgifter på vilka styrelsen för ESRB baserar sina analyser innan man utfärdar en varning eller rekommendation ska offentliggöras i en lämplig anonymiserad form. När det gäller konfidentiella varningar ska informationen göras tillgänglig inom en rimlig tidsperiod, vilken ska fastställas i ESRB:s arbetsordning.

KAPITEL IV

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 19

Ansvarsskyldighet och rapporteringskrav

1.   ESRB ska minst en gång om året , men oftare vid omfattande finansiella problem, bjudas in till en årlig utfrågning i Europaparlamentet i samband med offentliggörandet av ESRB:s årsrapport till Europaparlamentet och rådet. Dessa utfrågningar ska ske inom andra ramar än den monetära dialogen mellan Europaparlamentet och ordföranden för Europeiska centralbanken.

1a.     De rapporter som nämns i denna artikel ska innehålla den information som ESRB:s styrelse beslutat att offentliggöra i enlighet med artikel 18. Dessa rapporter ska offentliggöras.

2.   På anmodan av Europaparlamentet, rådet eller kommissionen ska ESRB också granska särskilda frågor.

2a.     Europaparlamentet kan begära att ESRB:s ordförande och de övriga medlemmarna i styrkommittén ska delta i en utfrågning i Europaparlamentets ansvariga utskott.

Artikel 20

Översynsklausul

På grundval av en rapport från kommissionen ska Europaparlamentet och rådet senast den …  (15) granska denna förordning och ska efter yttrande från ECB avgöra huruvida ESRB:s mål och organisation behöver ses över.

I rapporten ska det särskilt bedömas huruvida

a)

det är lämpligt att förenkla och förstärka ESFS:s struktur för att öka samstämdheten mellan makro- och mikronivåerna och mellan de europeiska tillsynsmyndigheterna,

b)

det är lämpligt att utöka de europeiska tillsynsmyndigheternas föreskrivande befogenheter,

c)

ESFS:s utveckling stämmer överens med den globala utvecklingen på detta område,

d)

det finns tillräcklig mångfald och kompetens i ESFS,

e)

ansvarsskyldigheten och transparensen när det gäller kraven på offentliggörande är tillräckliga.

Artikel 21

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i …,

På Europaparlaments vägnar

Ordförande

På rådets vägnar

Ordförande


(1)  Efter det att ändringen antagits återförvisades ärendet till utskottet i enlighet med artikel 57.2 andra stycket (A7-0168/2010).

(2)  Politiska ändringar: ny text eller text som ersätter tidigare text markeras med fetkursiv stil och strykningar med symbolen ▐.

(3)  EUT C 270, 11.11.2009, s. 1.

(4)  Yttrande av den 22 januari 2010 (ännu ej offentliggjort i EUT).

(5)  Europaparlamentets ståndpunkt av den ….

(6)   EGT C 40, 7.2.2001, s. 453.

(7)   EUT C 25 E, 29.1.2004, s. 394.

(8)   EUT C 175 E, 10.7.2008, s. 392.

(9)   EUT C 8 E, 14.1.2010, s. 26.

(10)   EGT C 9 E, 15.1.2010, s. 48.

(11)   Antagna texter, P6_TA(2009)0251.

(12)   Antagna texter, P6_TA(2009)0279.

(13)   tre år efter det att denna förordning har trätt i kraft.

(14)  EGT L 145, 31.5.2001, s. 43.

(15)   tre år efter det att denna förordning har trätt i kraft.