52009PC0093

Förslag till rådets förordning om en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet /* KOM/2009/0093 slutlig - CNS 2009/0029 */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 26.2.2009

KOM(2009)93 slutlig

2009/0029 (CNS)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet

MOTIVERING

Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (ICCAT) antog vid sitt årliga möte 2008 en återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet. ICCAT:s återhämtningsplan har samma mål som den återhämtningsplan som införlivades genom förordning (EG) nr 1559/2007.

För att bygga upp beståndet föreskriver ICCAT:s nya återhämtningsplan en minskning av de totala tillåtna fångstmängderna fram till 2011, begränsning av fisket inom vissa områden och tidsperioder, ett nytt minimimått, åtgärder för sport- och fritidsfiske, åtgärder för att hantera fiske- och odlingskapacitet samt skärpta kontrollåtgärder och genomförande av ICCAT:s ordning för ömsesidig internationell inspektion för att säkra återhämtningsplanens effektivitet.

Gemenskapen har varit part i ICCAT sedan 1997 och dess rekommendationer blir bindande för de avtalsslutande parter som inte gör några invändningar mot dem. Som avtalsslutande part i denna organisation är gemenskapen således skyldig att tillämpa alla antagna rekommendationer som den inte har gjort några invändningar mot. Det är därför nödvändigt att genomföra ICCAT:s återhämtningsplan genom en förordning om upprättandet av en återhämtningsplan, i enlighet med artikel 5 i rådets förordning (EG) nr 2371/2002 av den 20 december 2002 om bevarande och hållbart utnyttjande av fiskeresurserna inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken[1].

Syftet med detta förslag är att införliva ICCAT:s rekommendation om upprättandet av en återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet i gemenskapslagstiftningen.

Förslaget påverkar inte gemenskapens budget.

Den rättsliga grunden är artikel 37 i EG-fördraget.

Rådet uppmanas att snarast anta detta förslag.

2009/0029 (COD)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 37,

med beaktande av kommissionens förslag[2],

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[3], och

av följande skäl:

(1) Gemenskapen har sedan den 14 november 1997 varit part i den internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten[4].

(2) Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (ICCAT) antog vid sitt 16:e särskilda möte i november 2008 rekommendation [08-05] om att upprätta en ny återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet som ska gälla till och med 2022 och ersätta den återhämtningsplan som antogs 2006.

(3) För att bygga upp beståndet föreskriver ICCAT:s nya återhämtningsplan en gradvis minskning av de totala tillåtna fångstmängderna (TAC) under perioden 2007–2011, begränsning av fisket inom vissa områden och tidsperioder, en ny minsta storlek för blåfenad tonfisk, åtgärder för sport- och fritidsfiske, åtgärder för odlings- och fiskekapacitet samt skärpta kontrollåtgärder och genomförande av ICCAT:s ordning för ömsesidig internationell inspektion för att säkra återhämtningsplanens effektivitet.

(4) Det är därför nödvändigt att genomföra ICCAT:s nya återhämtningsplan genom en förordning om upprättandet av en återhämtningsplan, i enlighet med artikel 5 i rådets förordning (EG) nr 2371/2002 av den 20 december 2002 om bevarande och hållbart utnyttjande av fiskeresurserna inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken, vilken bör träda i kraft innan den huvudsakliga fiskesäsongen startar.

(5) ICCAT:s återhämtningsplan från 2006 införlivades i gemenskapslagstiftningen genom förordning (EG) nr 1559/2007 om upprättande av en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet och ändring av förordning (EG) nr 520/2007[5]. ICCAT:s antagande av en ny återhämtningsplan för blåfenad tonfisk innebär att ovan nämnda förordning måste upphävas och ersättas med den här förordningen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

I denna förordning fastställs allmänna bestämmelser för gemenskapens genomförande av en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk ( Thunnus thynnus ), som rekommenderats av Internationella kommissionen för bevarande av tonfiskbestånden i Atlanten (ICCAT). Förordningen ska gälla för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet.

Återhämtningsplanens mål ska vara att med mer än 50 procents sannolikhet uppnå en biomassa som motsvarar maximal hållbar avkastning.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

a) avtalsslutande parter: avtalsslutande parter i Internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten samt samarbetande icke avtalsslutande parter, organisationer och fiskeriorganisationer.

b) fiskefartyg : fartyg som används eller som är avsedda att användas för kommersiellt utnyttjande av resurser av blåfenad tonfisk, inklusive fångstfartyg, fiskberedningsfartyg, stödfartyg, bogserbåtar, fartyg som deltar i omlastning och transportfartyg som är utrustade för transport av tonfiskprodukter samt hjälpfartyg, med undantag av containerfartyg.

c) fångstfartyg : fartyg som används för kommersiell fångst av resurser av blåfenad tonfisk.

d) hjälpfartyg : fartyg som används för att transportera död tonfisk (ej beredd) från en kasse till en utsedd hamn.

e) beredningsfartyg : ett fartyg ombord på vilket fiskeriprodukter före paketering genomgår ett eller flera av följande behandlingar: fileing eller skivning, frysning och/eller bearbetning.

f) fiskar aktivt : ett fångstfartyg bedriver riktat fiske efter blåfenad tonfisk under en viss fiskesäsong.

g) gemensam fiskeinsats : all fiskeverksamhet som utövas gemensamt av två eller flera fångstfartyg som för flagg från olika avtalsslutande parter eller från olika medlemsstater och där ett fångstfartygs fångst tilldelas ett eller flera andra fångstfartyg enligt en fördelningsnyckel.

h) överföring :

i) all överföring av levande blåfenad tonfisk från fångstfartygets nätredskap till en transportkasse,

ii) all överföring av levande blåfenad tonfisk från en transportkasse till en annan transportkasse,

iii) all överföring av död blåfenad tonfisk från en transportkasse till ett hjälpfartyg,

iv) all överföring från en gödnings- eller odlingsanläggning för blåfenad tonfisk eller från en tonfiskfälla till ett beredningsfartyg, transportfartyg eller till land.

i) tonfiskfälla : ett fast redskap som är förankrat i botten, vanligen med en fångstarm som leder in fisken i en fångstdel.

j) placering i kasse (att sätta i bur) : överföring av blåfenad tonfisk från transportkassen till gödnings- och odlingskassar.

k) gödning : placering i kasse av blåfenad tonfisk under en kort period (vanligen 2–6 månader) främst i syfte att öka fiskens fetthalt.

l) odling : placering i kasse av blåfenad tonfisk under längre tid än ett år i syfte att öka den totala biomassan.

m) omlastning : avlastning av all eller en del av den blåfenade tonfisk som finns ombord på ett fiskefartyg till ett annat fiskefartyg.

n) sportfiske : icke-kommersiellt fiske där deltagarna är anslutna till en nationell sportfiskeorganisation eller innehar ett nationellt sportfisketillstånd.

o) fritidsfiske : icke-kommersiellt fiske där deltagarna varken är anslutna till en nationell sportfiskeorganisation eller innehar ett nationellt sportfisketillstånd.

p) uppdrag II : det uppdrag (uppdrag II) som definierats av ICCAT i Field manual for statistics and sampling Atlantic tunas and tuna-like fishes (tredje utgåvan, ICCAT, 1990).

Artikel 3

Fartygens längd

Alla längder på fartyg som nämns i denna förordning avser största längd.

KAPITEL II

FISKEMÖJLIGHETER

Artikel 4

Villkor förknippade med fiskemöjligheterna

1. Varje medlemsstat ska vidta de åtgärder som krävs för att se till att dess fångstfartygs och fällors fiskeansträngning motsvarar de fiskemöjligheter för blåfenad tonfisk som är tillgängliga för den medlemsstaten i östra Atlanten och Medelhavet.

2. Varje medlemsstat ska utarbeta en årlig fiskeplan för fångstfartyg och fällor som används för att fiska blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet.

3. Den årliga fiskeplanen ska bland annat

a) innehålla uppgifter om fångstfartyg på över 24 meter som tas upp i den förteckning som avses i artikel 14, de individuella kvoter som tilldelats dem och den metod som används för att fördela kvoterna samt vilka åtgärder som vidtas för att se till att de individuella kvoterna respekteras,

b) för fångstfartyg på mindre än 24 meter och deras fällor, åtminstone innehålla uppgifter om de kvoter som tilldelas producentorganisationer eller grupper av fartyg som bedriver fiske med liknande redskap.

4. Den årliga fiskeplanen ska översändas till kommissionen senast den 31 januari varje år. Kommissionen ska senast den 1 mars varje år översända fiskeplanerna till ICCAT:s sekretariat.

5. Varje senare ändring av den årliga fiskeplanen eller den särskilda metod som används för förvaltning av den tilldelade kvoten ska sändas till kommissionen senast 15 dagar innan den verksamhet ändringen avser inleds. Kommissionen ska sända sådana ändringar till ICCAT:s sekretariat senast tio dagar innan den verksamhet ändringen avser inleds.

6. Flaggmedlemsstaten ska vidta åtgärderna enligt denna punkt om ett fartyg som för dess flagg har

a) underlåtit att uppfylla rapporteringskraven enligt artikel 20,

b) begått en överträdelse enligt artikel 33.

Flaggmedlemsstaten ska se till att en fysisk inspektion genomförs under dess överinseende i dess hamnar eller av en annan person som har utsetts av flaggmedlemsstaten om fartyget inte befinner sig i en av dess hamnar.

Flaggmedlemsstaten får beordra fartyget att gå mot en hamn som den har utsett, när de individuella kvoterna anses vara uttömda.

7. Medlemsstaterna ska senast den 15 september varje år avlägga rapport till kommissionen om genomförandet av sina årliga fiskeplaner för det året. Dessa rapporter ska omfatta

a) en förteckning över de fångstfartyg som faktiskt fiskat aktivt efter blåfenad tonfisk i Östra Atlanten och Medelhavet,

b) fångst per fångstfartyg, och

c) det sammanlagda antal dagar varje fångstfartyg fiskade i östra Atlanten och Medelhavet.

Kommissionen ska senast den 15 oktober varje år översända rapporterna till ICCAT:s sekretariat.

8. Privata handelsöverenskommelser mellan en medlemsstats medborgare och en avtalsslutande part om att använda ett fiskefartyg som för den medlemsstatens flagg för fiske inom en tonfiskkvot som tilldelats en avtalsslutande part får endast ingås på villkor att den berörda medlemsstaten och ICCAT-kommissionen ger sitt tillstånd och att den berörda medlemsstaten underrättar kommissionen om detta.

9. Medlemsstaterna ska senast den 1 mars varje år till kommissionen översända information om privata handelsöverenskommelser mellan en medlemsstats medborgare och en avtalsslutande part.

10. Informationen enligt punkt 9 ska innehålla följande:

a) En förteckning över samtliga fiskefartyg som för medlemsstatens flagg och som har tillstånd att fiska aktivt efter blåfenad tonfisk enligt privata handelsöverenskommelser.

b) Interna registreringsnummer enligt definitionen i bilaga I till kommissionens förordning (EG) nr 26/2004 av den 30 december 2003 om registret över gemenskapens fiskeflotta[6].

c) Varaktigheten av de privata handelsöverenskommelserna.

d) Medlemsstatens samtycke till den privata handelsöverenskommelsen.

e) Namnet på den berörda avtalsslutande parten.

11. Kommissionen ska utan dröjsmål översända informationen enligt punkt 9 till ICCAT:s sekretariat.

12. Kommission ska se till att den procentuella andel av andra avtalsslutande parters kvoter för blåfenad tonfisk som får användas för befraktande av gemenskapens fiskefartyg enligt artikel 8b i rådets förordning (EG) nr 1936/2001[7] inte överstiger 20 % av dessa avtalsslutande parters kvoter för 2009.

13. Befraktande av gemenskapens fartyg för fiske efter blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet ska vara förbjudet under 2010 och påföljande år.

14. Varje medlemsstat ska säkerställa att antalet befraktade fartyg som fiskar efter blåfenad tonfisk och befraktandets varaktighet motsvarar de kvoter som har tilldelats den befraktande staten.

15. Varje medlemsstat ska avsätta en särskild kvot för sport- och fritidsfiske och ska underrätta kommissionen om detta innan den fiskesäsong som avses i artikel 7.5 inleds.

KAPITEL III

KAPACITETSÅTGÄRDER

Artikel 5

Åtgärder beträffande fiskekapacitet

1. Varje medlemsstat ska se till att dess fiskekapacitet motsvarar dess tilldelade kvot.

2. Det antal fiskefartyg, och motsvarande totala kapacitet uttryckt i bruttoregisterton, som för en medlemsstats flagg och som får fiska efter, behålla ombord, lasta om, transportera eller landa blåfenad tonfisk ska vara begränsat till det antal fiskefartyg, och motsvarande totala kapacitet uttryckt i bruttoregisterton, som för den berörda medlemsstatens flagg och som fiskade efter, behöll ombord, lastade om, transporterade eller landade blåfenad tonfisk under perioden 1 januari 2007–1 juli 2008. Denna begränsning ska gälla per redskapstyp för fångstfartyg och per fartygstyp för andra fiskefartyg.

3. Vid tillämpningen av punkt 2 ska rådet i enlighet med förfarandet i artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002[8] fastställa det antal fiskefartyg från varje medlemsstat, och motsvarande totala kapacitet uttryckt i bruttoregisterton, som fiskade efter, behöll ombord, lastade om, transporterade eller landade blåfenad tonfisk under perioden 1 januari 2007–1 juli 2008. Denna begränsning ska gälla per redskapstyp för fångstfartyg och per fartygstyp för andra fiskefartyg.

4. Det antal fällor som en medlemsstat som fiskar efter blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet får använda får inte vara större än det antal fällor som den medlemsstaten hade lämnat tillstånd till före den 1 juli 2008.

5. Vid tillämpningen av punkt 4 ska rådet i enlighet med förfarandet i artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002 fastställa hur många fällor varje medlemsstat lämnade tillstånd till före den 1 juli 2008.

6. Den begränsning av fiskekapaciteten som avses i punkterna 2 och 4 ska inte tillämpas på en medlemsstat som kan visa att den behöver bygga ut sin fiskekapacitet för att fullt ut utnyttja sin kvot.

7. Den fiskekapacitet som avses i punkterna 2 och 4 och i artikel 9 ska minskas så att skillnaden mellan varje medlemsstats fiskekapacitet och den fiskekapacitet som motsvarar den kvot som medlemsstaten har tilldelats för 2010 reduceras med minst 25 % fram till 2010.

För att beräkna minskningen av fiskekapaciteten ska de uppskattade årliga fångstnivåerna per fartyg och redskap tas med i beräkningen.

Detta krav på minskning ska inte tillämpas på en medlemsstat som kan visa att dess fiskekapacitet motsvarar den kvot medlemsstaten tilldelats.

8. Vid tillämpningen av punkt 7 ska rådet i enlighet med förfarandet i artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002 fastställa det antal fiskefartyg från varje medlemsstat, och den totala kapacitet uttryckt i bruttoregisterton, som får fiska efter, behålla ombord, lasta om, transportera eller landa blåfenad tonfisk.

9. Varje medlemsstat ska upprätta en förvaltningsplan för fiskekapaciteten för perioden 2010–2013. Planen ska överlämnas till kommissionen senast den 15 augusti 2009 och ska innehålla den information som avses i punkterna 2, 4, 6 och 7. Kommissionen ska överlämna gemenskapens förvaltningsplan för fiskekapaciteten för perioden 2010–2013 till ICCAT senast den 15 september 2009.

Artikel 6

Åtgärder beträffande odlings- och gödningskapacitet

1. En medlemsstats kapacitet för odling och gödning av tonfisk ska vara begränsad till den kapacitet för odling och gödning av tonfisk i den medlemsstatens anläggningar som var registrerad i ICCAT:s register över odlingsanläggningar eller som var tillåten och deklarerad till ICCAT per den 1 juli 2008.

2. Den största mängd vildfångad blåfenad tonfisk som får insättas i en medlemsstats gödnings- eller odlingsanläggningar får inte överstiga den insättningsmängd som den medlemsstatens anläggningar registrerade hos ICCAT under 2005, 2006, 2007 och 2008.

3. Varje medlemsstat ska fördela den maximala mängd vildfångad blåfenad tonfisk som enligt punkt 2 får tillföras medlemsstatens anläggningar över sina anläggningar.

4. Vid tillämpningen av punkterna 1 och 2 ska rådet i enlighet med förfarandet i artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002 fastställa kapaciteten för odling och gödning av tonfisk för varje medlemsstat samt den maximala insättning av vildfångad blåfenad tonfisk som varje medlemsstat får tilldela sina anläggningar.

5. Varje medlemsstat med odlings- eller gödningsanläggningar ska upprätta en förvaltningsplan för odlings- och gödningskapaciteten för perioden 2010–2013. Planen ska överlämnas till kommissionen senast den 15 augusti 2009 och ska innehålla den information som avses i punkterna 1–3. Kommissionen ska överlämna gemenskapens förvaltningsplan för odlings- och gödningskapaciteten för perioden 2010–2013 till ICCAT senast den 15 september 2009.

KAPITEL IV

TEKNISKA ÅTGÄRDER

Artikel 7

Fredningstid

1. Fiske efter blåfenad tonfisk med stora pelagiska långrevsfångstfartyg över 24 meter är förbjudet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 1 juni–31 december, med undantag för området väster om 10°V och norr om 42°N, där sådant fiske är förbjudet under perioden 1 februari–31 juli.

2. Fiske efter blåfenad tonfisk med ringnotsfartyg är förbjudet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 15 juni–15 april.

3. Fiske efter blåfenad tonfisk med spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg är förbjudet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 15 oktober–15 juni.

4. Fiske efter blåfenad tonfisk med pelagiska trålare är förbjudet i östra Atlanten under perioden 15 oktober–15 juni.

5. Fritids- eller sportfiske efter blåfenad tonfisk är förbjudet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 15 oktober–15 juni.

6. Om en medlemsstat kan visa att vissa av dess ringnotsfångstfartyg som fiskar efter blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet på grund av en vindstyrka på 5 Beaufort eller mer inte kunde utnyttja sina normala fiskedagar, får den medlemsstaten, genom undantag från punkt 2, föra över högst fem förlorade dagar fram till den 20 juni.

Den berörda medlemsstaten ska senast den 14 juni anmäla de extra fiskedagar som har beviljats till kommissionen. Anmälan ska åtföljas av följande information:

i) En rapport med närmare uppgifter om det inställda fisket, däribland lämplig meteorologisk information.

ii) Fångstfartygets namn.

iii) Fartygets interna nummer enligt bilaga I till kommissionens förordning (EG) nr 26/2004.

Kommissionen ska utan dröjsmål vidarebefordra denna information till ICCAT.

Artikel 8

Användning av flygplan

Luftfartyg eller helikoptrar får inte användas för att söka efter blåfenad tonfisk.

Artikel 9

Minsta storlek och särskilda åtgärder för vissa fisken

1. En minsta storlek på 30 kg eller 115 cm ska tillämpas för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet.

2. Genom undantag från punkt 1 och utan att det påverkar tillämpningen av artikel 11 ska en minsta storlek på 8 kg eller 75 cm för blåfenad tonfisk tillämpas i följande situationer:

a) Blåfenad tonfisk fångad i östra Atlanten av spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg.

b) Blåfenad tonfisk fångad i Adriatiska havet i odlingssyfte.

c) Blåfenad tonfisk fångad i Medelhavet av spöfiskefartyg, långrevsfartyg och fartyg med handlinor vid kustnära icke-industriellt fiske efter färsk fisk.

3. Vid tillämpningen av punkt 2 a ska rådet i enlighet med förfarandet i artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002 fastställa det största antal spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg som får fiska aktivt efter blåfenad tonfisk i östra Atlanten. Genom undantag från artikel 5.2 ska antalet spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg vara lika med antalet gemenskapsfångstfartyg som deltog i riktat fiske efter blåfenad tonfisk under 2006.

4. Vid tillämpningen av punkt 2 b ska rådet i enlighet med förfarandet i artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002 fastställa det största antal fångstfartyg som får fiska aktivt efter blåfenad tonfisk i Adriatiska havet i odlingssyfte. Genom undantag från artikel 5.2 ska antalet fångstfartyg vara lika med antalet gemenskapsfångstfartyg som deltog i riktat fiske efter blåfenad tonfisk under 2008.

5. Vid tillämpningen av punkt 2 c ska rådet i enlighet med förfarandet i artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002 fastställa det största antal spöfiskefartyg, långrevsfartyg och fartyg med handlinor som aktivt får fiska efter blåfenad tonfisk i Medelhavet. Genom undantag från artikel 5.2 ska antalet fångstfartyg vara lika med antalet gemenskapsfångstfartyg som deltog i riktat fiske efter blåfenad tonfisk under 2008.

6. Kommissionen ska senast den 30 januari varje år meddela det antal fångstfartyg som avses i punkterna 3, 4 och 5 till ICCAT:s sekretariat.

7. Vid tillämpningen av punkt 2 a–c ska rådet i enlighet med förfarandet i artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002 fördela det antal fångstfartyg som har fastställts i enlighet med punkterna 3, 4 och 5 mellan medlemsstaterna.

8. Vid tillämpningen av punkt 2 a ska högst 7 % av gemenskapens kvot för blåfenad tonfisk mellan 8 kg eller 75 cm och 30 kg eller 115 cm fördelas mellan de fångstfartyg med tillstånd som avses i punkt 3, varvid, genom undantag från punkt 2, högst 100 ton blåfenad tonfisk med en storlek på minst 6,4 kg eller 70 cm får fångas av spöfiskefartyg på under 17 meter. Rådet ska i enlighet med förfarandet i artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002 besluta hur gemenskapens kvot ska fördelas mellan medlemsstaterna.

9. Vid tillämpningen av punkt 2 b ska rådet i enlighet med förfarandet i artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002 besluta om fördelningen av gemenskapskvoten mellan medlemsstaterna.

10. Vid tillämpningen av punkt 2 c får högst 2 % av gemenskapens kvot för blåfenad tonfisk mellan 8 kg eller 75 cm och 30 kg eller 115 cm fördelas mellan de fångstfartyg med tillstånd som avses i punkt 5. Rådet ska i enlighet med förfarandet i artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002 besluta hur gemenskapens kvot ska fördelas mellan medlemsstaterna.

11. Kompletterande särskilda villkor för blåfenad tonfisk fångad i östra Atlanten av spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg, för blåfenad tonfisk fångad i Adriatiska havet i odlingssyfte och för blåfenad tonfisk fångad i Medelhavet av spöfiskefartyg, långrevsfartyg och fartyg med handlinor vid kustnära icke-industriellt fiske efter färsk fisk anges i bilaga I.

12. Oavsiktliga fångster på högst 5 % av blåfenad tonfisk mellan 10 kg och 30 kg är tillåtna för alla fångstfartyg som fiskar aktivt efter blåfenad tonfisk.

13. Procentsatsen i punkt 11 ska beräknas antingen på grundval av den totala oavsiktliga fångsten uttryckt i antal fiskar per landning av fångstfartygets totala fångst eller på grundval av den oavsiktliga fångstens motsvarande vikt i procent.

14. Oavsiktlig fångst ska dras av från flaggmedlemsstatens kvot. Det är förbjudet att kasta död fisk från oavsiktlig fångst enligt punkt 11 överbord; sådan fisk ska dras av från flaggmedlemsstatens kvot.

15. Oavsiktlig fångst av blåfenad tonfisk ska omfattas av artiklarna 17,18, 21 och 23.

Artikel 10

Provtagningsplan för blåfenad tonfisk

1. Varje medlemsstat ska upprätta en provtagningsplan för beräkning av fångstmängderna inom varje storlekskategori för blåfenad tonfisk.

2. Storleksbestämning i kassar ska göras på ett stickprov bestående av 100 exemplar per 100 ton levande fisk eller på 10 % av det totala antalet fiskar i en kasse. Stickprovet för storleksbestämning, baserad på längd eller vikt, ska tas vid uttaget av fisken från odlingen samt på död fisk under transporten i enlighet med den metod som antagits av ICCAT för anmälan av uppgifter inom uppdrag II.

3. Kompletterande metoder och provtagningar ska utarbetas för fisk som fötts upp i mer än ett år.

4. Provtagningen ska ske slumpmässigt vid uttag av fisk och ska omfatta samtliga kassar. Uppgifterna från den provtagning som genomförts under året ska delges kommissionen senast den 31 maj det efterföljande året.

Artikel 11

Bifångster

1. Den mängd blåfenad tonfisk som behålls ombord på fångstfartyg från gemenskapen som inte fiskar aktivt efter blåfenad tonfisk får uppgå till högst 5 % av den totala fångsten ombord, uttryckt i vikt eller/och i antal fiskar.

2. Bifångsten ska dras av från flaggmedlemsstatens kvot. Det är förbjudet att kasta död fisk från bifångst enligt punkt 1 överbord under fiskesäsongen för blåfenad tonfisk; sådan fisk ska dras av från flaggmedlemsstatens kvot.

3. Bifångst av blåfenad tonfisk ska omfattas av artiklarna 17,18, 21 och 23.

Artikel 12

Fritidsfiske

1. Varje medlemsstat ska utfärda fisketillstånd till fartyg som bedriver fritidsfiske.

2. Vid fritidsfiske är det förbjudet att fånga, behålla ombord, lasta om och landa mer än en blåfenad tonfisk vid varje sjöresa.

3. Det är förbjudet att saluföra blåfenad tonfisk fångad vid fritidsfiske, utom för välgörande ändamål.

4. Varje medlemsstat ska registrera fångstuppgifter från fritidsfiske och meddela kommissionen dessa senast den 30 juni varje år. Kommissionen ska vidarebefordra uppgifterna till ICCAT:s ständiga kommitté för forskning och statistik.

5. Varje medlemsstat ska vidta nödvändiga åtgärder för att så långt möjligt säkerställa återutsättning av blåfenad tonfisk, särskilt ungfisk, som fångas levande vid fritidsfiske.

Artikel 13

Sportfiske

1. Varje medlemsstat ska reglera sportfisket, bland annat genom att utfärda sportfisketillstånd till fartyg.

2. Det är förbjudet att saluföra blåfenad tonfisk fångad vid sportfisketävlingar, utom för välgörande ändamål.

3. Varje medlemsstat ska registrera fångstuppgifter från sportfiske och meddela kommissionen dessa senast den 30 juni varje år. Kommissionen ska vidarebefordra uppgifterna till ICCAT:s ständiga kommitté för forskning och statistik.

4. Varje medlemsstat ska vidta nödvändiga åtgärder för att så långt möjligt säkerställa återutsättning av blåfenad tonfisk, särskilt ungfisk, som fångas levande vid sportfiske.

KAPITEL V

KONTROLLÅTGÄRDER

Artikel 14

Fartygsregister

1. Varje medlemsstat ska, åtminstone 45 dagar innan fiskesäsongen enligt artikel 7 startar, på elektronisk väg och i det format som anges i Guidelines for submitting data and information required by ICCAT (riktlinjer för inlämning av data och information till ICCAT) sända följande till kommissionen:

a) En förteckning över alla fångstfartyg som för dess flagg och som har fått ett särskilt tillstånd att fiska aktivt efter blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet.

b) En förteckning över alla andra fiskefartyg (utom fångstfartyg) som för dess flagg och som har tillstånd att fiska efter blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet.

Under ett kalenderår får ett fiskefartyg endast tas upp i en av de förteckningar som avses i denna punkt.

2. Senare ändringar under loppet av ett kalenderår av de förteckningar som avses i punkt 1 godtas endast om ett anmält fartyg är förhindrat att delta på grund av legitima operativa skäl eller force majeure. I sådana fall ska den berörda medlemsstaten omedelbart underrätta kommissionen och tillhandahålla

a) alla uppgifter om det/de avsedda ersättningsfiskefartyg som avses i punkt 1,

b) en fullständig redovisning av skälen till utbytet och alla relevanta styrkande bevis eller hänvisningar.

3. Kommissionen ska sända den information som avses i punkterna 1 och 2 till ICCAT:s sekretariat så att fartygen kan föras in i ICCAT:s register över fångstfartyg som har tillstånd att fiska aktivt efter blåfenad tonfisk eller i ICCAT:s register över alla andra fiskefartyg (utom fångstfartyg) som har tillstånd att fiska efter blåfenad tonfisk.

4. Gemenskapsfartyg som inte är införda i ICCAT:s register får inte fiska, behålla ombord, lasta om, transportera, överföra, bereda eller landa blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet; detta påverkar dock inte tillämpningen av artikel 11.

5. Artikel 8a.2, 8a.6, 8a.7 och 8a.8 i förordning (EG) nr 1936/2001 ska gälla i tillämpliga delar.

Artikel 15

Register över tonfiskfällor som har tillstånd att fiska efter blåfenad tonfisk

1. Senast den 15 februari varje år ska varje medlemsstat på elektronisk väg sända kommissionen en förteckning över alla tonfiskfällor som godkänts för fiske efter blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet och som har fått ett särskilt tillstånd för fiske. Förteckningen ska innehålla fällornas namn och registreringsnummer.

2. Kommissionen ska sända förteckningen till ICCAT:s sekretariat så att dessa tonfiskfällor kan föras in i ICCAT:s register över tonfiskfällor som godkänts för fiske efter blåfenad tonfisk.

3. Tonfiskfällor i gemenskapen som inte är införda i ICCAT:s register får inte fiska efter, behålla i fällan, lasta om eller landa blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet.

4. Artikel 8a.2, 8a.4, 8a.6, 8a.7 och 8a.8 i förordning (EG) nr 1936/2001 ska gälla i tillämpliga delar.

Artikel 16

Information om fiskeverksamhet

1. Senast den 15 februari varje år ska varje medlemsstat till kommissionen anmäla förteckningen över de fångstfartyg som förts in i det ICCAT-register som avses i artikel 14 och som har fiskat efter blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet under det föregående fiskeåret.

2. Varje medlemsstat ska meddela kommissionen all information om fartyg som inte omfattas av punkt 1, men som är kända för att eller som antas ha fiskat efter blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet.

3. Kommissionen ska översända informationen enligt punkt 1 till ICCAT:s sekretariat senast den 1 mars varje år liksom den information som avses i punkt 2.

Artikel 17

Utsedda hamnar

1. Medlemsstaterna ska utse en plats som ska användas för landning eller omlastning eller en plats nära kusten (utsedda hamnar) där landning eller omlastning av blåfenad tonfisk är tillåten.

För att en hamn ska anses som en utsedd hamn ska hamnmedlemsstaten ange vilka tider och platser som är tillåtna för landning och omlastning. Hamnmedlemsstaten ska garantera full inspektionstäckning under alla landnings- och omlastningstider och på alla landnings- och omlastningsplatser.

2. Medlemsstaterna ska senast den 15 februari varje år sända kommissionen en förteckning över utsedda hamnar. Kommissionen ska före den 1 mars varje år sända dessa uppgifter till ICCAT:s sekretariat.

3. Fiskefartyg får inte landa eller lasta om någon kvantitet blåfenad tonfisk som fångats i östra Atlanten och Medelhavet på någon annan plats än i hamnar som utsetts av de avtalsslutande parterna och medlemsstaterna i enlighet med punkterna 1 och 2.

Artikel 18

Registreringskrav

1. Befälhavaren på ett fångstfartyg från gemenskapen enligt artikel 14 ska förutom att följa bestämmelserna i artiklarna 6 och 8 i rådets förordning (EEG) nr 2847/93 av den 12 oktober 1993 om införande av ett kontrollsystem för den gemensamma fiskeripolitiken[9] i förekommande fall föra in de uppgifter i loggboken som anges i bilaga II.

2. Befälhavaren på ett fångstfartyg från gemenskapen som deltar i en gemensam fiskeinsats ska registrera följande ytterligare uppgifter i sin loggbok:

a) Om fångstfartyget överför fisk till kassar,

i) fartygets namn och internationella radioanropssignal,

ii) datum och tidpunkt för fångsten och överföringen,

iii) plats för fångsten och för överföringen (longitud/latitud),

iv) fångstmängd som tas ombord och fångstmängd som överförs till kassar,

v) fångstmängd som räknas av från fartygets individuella kvot,

vi) bogserbåtens namn och ICCAT-nummer.

b) För de fångstfartyg som inte deltar i överföringen av fisk,

i) fartygens namn och internationella radioanropssignal,

ii) datum och tidpunkt för fångsten och överföringen,

iii) plats för fångsten och för överföringen (longitud/latitud),

iv) uppgift om att inga fångster har tagits ombord eller överförts till kassar,

v) fångstmängd som räknas av från fartygens individuella kvoter,

vi) namn och ICCAT-nummer för det fångstfartyg som avses i led a,

vii) bogserbåtens namn och ICCAT-nummer.

Artikel 19

Gemensamma fiskeinsatser

1. Gemensamma fiskeinsatser för blåfenad tonfisk omfattande ett eller flera fiskefartyg som för en eller flera medlemsstaters flagg får tillåtas endast med den eller de berörda flaggmedlemsstaternas medgivande. För att få tillstånd ska varje fiskefartyg vara utrustat för att fiska efter blåfenad tonfisk och ha en individuell kvot.

2. I samband med ansökan om tillstånd ska varje medlemsstat vidta de åtgärder som krävs för att från sina fiskefartyg som deltar i den gemensamma fiskeinsatsen erhålla uppgifter om

a) varaktighet,

b) de deltagande operatörernas identitet,

c) fartygens individuella kvoter,

d) fördelningsnyckeln mellan fiskefartygen för de berörda fångsterna,

e) och information om mottagande gödnings- eller odlingsanläggningar.

3. Varje medlemsstat ska överlämna de uppgifter som avses i punkt 2 till kommissionen åtminstone femton dagar innan insatsen börjar i det format som anges i bilaga V. Kommissionen ska utan dröjsmål vidarebefordra uppgifterna till ICCAT:s sekretariat och till flaggstaten för andra fiskefartyg som deltar i den gemensamma fiskeinsatsen minst tio dagar innan insatsen inleds.

Artikel 20

Fångstrapporter

1. Befälhavaren på ett ringnotsfångstfartyg eller på ett annat fångstfartyg som är längre än 24 meter och som fiskar aktivt efter blåfenad tonfisk ska, på elektronisk eller annan väg, till sin flaggmedlemsstats behöriga myndigheter skicka en fångstrapport varje dag med uppgifter om åtminstone fångstmängd, även om ingen fångst gjorts, fångstdatum och fångstplats (latitud och longitud) i det format som anges i bilaga IV.

2. Befälhavare på ett fångstfartyg som inte avses i punkt 1 ska till sin flaggmedlemsstats behöriga myndigheter skicka en fångstrapport varje vecka med uppgifter om åtminstone fångstmängd, även om ingen fångst gjorts, fångstdatum och fångstplats (latitud och longitud). Fångstrapporten ska skickas senast måndag kl. 12.00 med uppgifter om de fångster som gjorts under den föregående veckan till och med söndag kl. 24.00 GMT. Rapporten ska innehålla information om antalet dagar till sjöss i östra Atlanten och Medelhavet sedan fiskets början eller sedan den senaste veckorapporten.

3. Varje medlemsstat ska efter mottagandet omedelbart vidarebefordra fångstrapporterna enligt punkterna 1 och 2 i maskinläsbar form till kommissionen i det format som anges i bilaga IV. Kommissionen ska vidarebefordra denna information en gång i veckan till ICCAT:s sekretariat i det format som anges i bilaga IV.

4. Medlemsstaterna ska före den femtonde dagen i varje månad underrätta kommissionen om de kvantiteter blåfenad tonfisk fångade i östra Atlanten och Medelhavet som under den föregående månaden landades, lastades om eller placerades i kassar av fartyg som för deras flagg. Kommissionen ska utan dröjsmål vidarebefordra informationen till ICCAT:s sekretariat.

Artikel 21

Landningar

1. Befälhavare på de fiskefartyg från gemenskapen som avses i artikel 14 i denna förordning eller deras ombud ska, genom undantag från artikel 7 i förordning (EEG) nr 2847/93, minst fyra timmar före beräknad ankomsttid i hamn meddela den behöriga myndigheten i den medlemsstat (inbegripet flaggmedlemsstaten) eller i den avtalsslutande part vars utsedda hamnar eller landningsanläggning de vill använda

a) beräknad ankomsttid,

b) uppskattad kvantitet blåfenad tonfisk som finns ombord,

c) uppgifter om i vilken zon fångsterna gjordes.

2. Hamnmedlemsstatens myndigheter ska föra ett register över alla tidigare meddelanden för innevarande år.

3. Hamnmedlemsstatens myndigheter ska inom 48 timmar efter det att landningen är avslutad sända dokumentation över landningen till myndigheterna i fartygets flaggstat.

4. Efter varje resa och inom 48 timmar efter landningen ska gemenskapsfångstfartygens befälhavare sända en landningsdeklaration till de behöriga myndigheterna i den medlemsstat eller i den avtalsslutande part där landningen äger rum och till sin flaggmedlemsstat. Befälhavaren på det fångstfartyg som fått tillstånd till det berörda fisket är ansvarig för deklarationens riktighet, som minst ska innehålla uppgift om de landade mängderna av blåfenad tonfisk och i vilket område de har fångats. Alla landade fångster ska vägas och inte uppskattas.

5. Denna bestämmelse ska inte gälla landningar av spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg som har fångat blåfenad tonfisk i östra Atlanten, landningar av blåfenad tonfisk som har fångats i Adriatiska havet i odlingssyfte och landningar av blåfenad tonfisk som har fångats i Medelhavet av spöfiskefartyg, långrevsfartyg och fartyg med handlinor vid kustnära icke-industriellt fiske efter färsk fisk.

Artikel 22

Överföring

1. Fångstfartygets befälhavare ska före en överföring till bogserade kassar sända ett förhandsmeddelande om överföring till flaggmedlemsstatens behöriga myndigheter med uppgift om

a) fångstfartygets namn och nummer i ICCAT:s register,

b) beräknad tidpunkt för överföringen,

c) uppskattad kvantitet blåfenad tonfisk som ska överföras,

d) position (latitud/longitud) där överföringen ska äga rum,

e) bogserbåtens namn, antal bogserade kassar och nummer i ICCAT:s register.

2. Överföringen får inte börja utan att förhandstillstånd har lämnats av fångstfartygets flaggstat. Flaggmedlemsstaten ska underrätta fångstfartygets befälhavare om att överföringen inte tillåts och att fisken ska släppas ut i havet om den vid mottagandet av förhandsmeddelandet om överföring konstaterar att

a) det fångstfartyg som uppges ha fångat fisken inte hade en tillräcklig kvot för den blåfenade tonfisk som har placerats i kasse,

b) kvantiteten fisk inte har rapporterats på rätt sätt och inte har tagits med i beräkningen av förbrukningen av en eventuell kvot,

c) det fångstfartyg som uppges ha fångat fisken inte har tillstånd att fiska efter blåfenad tonfisk, eller

d) den bogserbåt som uppges ha tagit emot överföringen av fisken inte är registrerad i ICCAT:s register över alla andra fiskefartyg enligt artikel 14 eller inte är utrustat med ett fartygsövervakningssystem.

3. Fångstfartygets befälhavare ska efter överföringen till bogserbåten fylla i ICCAT:s överföringsdeklaration i det format som anges i bilaga III och skicka den till sin flaggmedlemsstats behöriga myndigheter.

4. Överföringsdeklarationen ska åtfölja den överförda fisken under transporten till gödnings- eller odlingsanläggningen eller till en utsedd hamn.

5. Det faktum att flaggmedlemsstaten ger tillstånd till överföring innebär inte automatiskt att den även ger tillstånd till placering i kassar.

6. Fångstfartygets befälhavare ska se till att överföringen övervakas med videokamera i vattnet.

7. ICCAT:s regionala observatör ombord på fångstfartyget, i enlighet med ICCAT:s regionala observatörsprogram (bilaga VII), ska registrera och rapportera om överföringar, kontrollera fångstfartygets position vid överföringen, observera och uppskatta överförda fångster och kontrollera de uppgifter som förs in i förhandsmeddelandet om överföring enligt punkt 2 och i ICCAT:s överföringsdeklaration enligt punkt 3.

ICCAT:s regionala observatör ska medunderteckna förhandsmeddelandet om överföring och ICCAT:s överföringsdeklaration. Observatören ska kontrollera att ICCAT:s överföringsdeklaration är korrekt ifylld och vidarebefordrad till bogserbåtens befälhavare.

8. Tonfiskfällans operatör ska efter överföringen till fiskefartyget fylla i ICCAT:s överföringsdeklaration i det format som anges i bilaga III och skicka den till sin medlemsstats behöriga myndigheter.

Artikel 23

Omlastning

1. Genom undantag från artikel 11 i förordning (EEG) nr 2847/93 är det förbjudet att till sjöss lasta om blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet.

2. Befälhavaren på det omlastande fiskefartyget eller dennes ombud ska innan fartyget går in i hamn och minst 48 timmar före beräknad ankomsttid meddela de behöriga myndigheterna i den medlemsstat vars hamn denne vill använda

a) beräknad ankomsttid,

b) uppskattad kvantitet blåfenad tonfisk som finns ombord och uppgifter om de geografiska områden där fångsten har gjorts,

c) det omlastande fiskefartygets namn och nummer i ICCAT:s register över fångstfartyg som har tillstånd att fiska aktivt efter blåfenad tonfisk eller i ICCAT:s register över andra fiskefartyg som har tillstånd att fiska i östra Atlanten och Medelhavet,

d) det mottagande fiskefartygets namn och nummer i ICCAT:s register över fångstfartyg som har tillstånd att fiska aktivt efter blåfenad tonfisk eller i ICCAT:s register över andra fiskefartyg som har tillstånd att fiska i östra Atlanten och Medelhavet,

e) antal ton blåfenad tonfisk som ska omlastas och det geografiska område där de fångats.

3. Fångstfartyg ska inte tillåtas omlasta, såvida de inte har fått förhandstillstånd från sin flaggstat.

4. Befälhavaren på det omlastande fiskefartyget ska innan omlastningen påbörjas informera sin flaggstat om

a) de kvantiteter blåfenad tonfisk som ska omlastas,

b) datum och hamn för omlastningen,

c) det mottagande fiskefartygets namn, registreringsnummer och flagg och fartygets nummer i ICCAT:s register över fångstfartyg som har tillstånd att fiska aktivt efter blåfenad tonfisk eller i ICCAT:s register över andra fiskefartyg som har tillstånd att fiska efter blåfenad tonfisk,

d) det geografiska området för tonfiskfångsterna.

5. Den behöriga myndigheten i den medlemsstat där omlastningshamnen är belägen ska

a) inspektera det mottagande fiskefartyget vid ankomsten samt kontrollera lasten och dokumentation avseende omlastningen,

b) inom 48 timmar efter det att omlastningen är avslutad sända dokumentation över omlastningen till myndigheten i det omlastande fiskefartygets flaggstat.

6. Befälhavare på gemenskapsfiskefartyg ska fylla i och översända ICCAT:s omlastningsdeklaration till de behöriga myndigheterna i den medlemsstat vars flagg fiskefartygen för. Deklarationen ska överföras senast 48 timmar efter dagen för omlastning i hamn i det format som anges i bilaga III.

Artikel 24

Placering i kasse

1. Den medlemsstat inom vars jurisdiktion gödnings- eller odlingsanläggningen för blåfenad tonfisk är belägen ska inom en vecka efter det att placeringen i kasse är avslutad lämna in en rapport om placering i kasse, styrkt av en observatör, till den medlemsstat eller avtalsslutande part vars flaggfartyg har fiskat tonfisken samt till kommissionen. Kommissionen ska utan dröjsmål vidarebefordra informationen till ICCAT:s sekretariat. Rapporten ska innehålla de uppgifter som ingår i den deklaration om placering i kasse som avses i ICCAT:s rekommendation [06-07] om odling av blåfenad tonfisk.

2. När gödnings- eller odlingsanläggningar är belägna i det fria havet ska punkt 1 gälla i tillämpliga delar för medlemsstater där de fysiska eller juridiska personer som är ansvariga för gödnings- eller odlingsanläggningarna är etablerade.

3. Den behöriga myndigheten i den medlemsstat där gödnings- eller odlingsanläggningen är belägen ska före varje överföring till en anläggning underrätta den medlemsstat eller den avtalsslutande part vars flagg fångstfartyget för om överföringen till kassar av fisk som fångats av fångstfartyg som för dess flagg.

Fångstfartygets flaggmedlemsstat ska underrätta den behöriga myndigheten i den medlemsstat där gödnings- eller odlingsanläggningen är belägen om att fångsten ska tas i beslag och att fisken ska släppas ut i havet om den vid mottagandet av denna information konstaterar att

a) det fångstfartyg som uppges ha fångat fisken inte hade en tillräcklig individuell kvot för den blåfenade tonfisk som har placerats i kasse,

b) kvantiteten fisk inte har rapporterats på rätt sätt och inte har tagits med i beräkningen av en eventuell kvot, eller att

c) det fångstfartyg som uppges ha fångat fisken inte har tillstånd att fiska efter blåfenad tonfisk.

4. Överföringen får inte inledas utan att förhandstillstånd har lämnats av fångstfartygets flaggmedlemsstat eller avtalsslutande flaggpart.

5. Den medlemsstat inom vars jurisdiktion gödnings- eller odlingsanläggningen för blåfenad tonfisk är belägen ska vidta de åtgärder som krävs för att förbjuda placering i kasse för odling eller gödning av blåfenad tonfisk som inte åtföljs av den korrekta, fullständiga och styrkta dokumentation som krävs av ICCAT.

6. Den medlemsstat inom vars jurisdiktion en gödnings- eller odlingsanläggning är belägen ska säkerställa att överföringen från kassar till anläggningen övervakas med videokamera i vattnet. Detta krav gäller inte i de fall kassarna är direkt fastgjorda vid förtöjningssystemet.

Artikel 25

Fartygsövervakningssystem

1. Förordning (EG) nr 2244/2003 av den 18 december 2003[10] ska gälla för fiskefartyg enligt artikel 2 b. Medlemsstaterna ska dessutom se till att alla bogserbåtar som för deras flagg, oavsett längd, är utrustade med ett fartygsövervakningssystem.

2. Medlemsstaterna ska se till att deras centrum för fiskerikontroll vidarebefordrar de meddelanden som fartygsövervakningssystemet har tagit emot från fiskefartyg som för deras flagg till kommissionen, i realtid och i formatet ”https data feed”. Kommissionen ska på elektronisk väg skicka dessa meddelanden till ICCAT:s sekretariat.

3. Medlemsstaterna ska se till att

a) meddelanden från fiskefartyg som för deras flagg vidarebefordras till kommissionen minst varannan timme när de bedriver verksamhet i östra Atlanten och Medelhavet,

b) meddelanden från fiskefartyg som för deras flagg vid tekniska fel vidarebefordras till kommissionen inom 24 timmar efter det att de har mottagits av deras centrum för fiskerikontroll,

c) meddelanden som vidarebefordras till kommissionen är numrerade i följd (med en unik identifikationskod) för att undvika upprepning,

d) meddelanden som vidarebefordras till kommissionen är i överensstämmelse med det dataöverföringsformat som anges i bilaga VIII.

4. Medlemsstaterna ska vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att alla de meddelanden som görs tillgängliga för deras inspektionsfartyg behandlas konfidentiellt och endast används i samband med inspektioner till havs.

Artikel 26

Registrering och rapportering av fångster i fälla

1. Fångster i fälla ska registreras efter slutet av varje fiskeverksamhet i tonfiskfällor och uppgifterna ska inom 48 timmar efter slutet av varje fiskeverksamhet överföras på elektroniskt eller annat sätt till den behöriga myndigheten i den medlemsstat där fällan är belägen.

2. Varje medlemsstat ska efter mottagandet vidarebefordra fångstuppgifterna på elektronisk väg till kommissionen. Kommissionen ska utan dröjsmål vidarebefordra dessa uppgifter till ICCAT:s sekretariat.

Artikel 27

Kontroll i hamn eller vid anläggningar

1. Medlemsstaterna ska vidta de åtgärder som krävs för att se till att det görs en kontroll i hamn av alla fångstfartyg i ICCAT:s register över fartyg som har tillstånd att fiska aktivt efter blåfenad tonfisk och som går in i en utsedd hamn för att landa och/eller lasta om blåfenad tonfisk som fångats i östra Atlanten och Medelhavet.

2. Medlemsstaterna ska vidta de åtgärder som är nödvändiga för att kontrollera placeringen i kassar vid gödnings- eller odlingsanläggningar som faller under deras jurisdiktion.

3. Om gödnings- eller odlingsanläggningarna är belägna i det fria havet ska punkt 2 gälla i tillämpliga delar för medlemsstater där de fysiska eller juridiska personer som är ansvariga för gödnings- eller odlingsanläggningen är etablerade.

Artikel 28

Dubbelkontroll

1. Medlemsstaterna ska, bland annat med hjälp av data från övervakningssystemet för fartyg (VMS), kontrollera inlämnandet av loggböcker och relevanta uppgifter som registrerats i deras fartygs loggböcker, i dokument om överföring/omlastning och i fångstdokument.

2. Medlemsstaterna ska utföra dubbelkontroller av alla landningar, alla omlastningar och placeringar i kasse för att jämföra de kvantiteter per art som registrerats i fartygets loggbok eller kvantiteter per art som registrerats i omlastningsdeklarationen med de kvantiteter som registrerats i landningsdeklarationen eller deklarationen om placering i kasse samt alla andra relevanta dokument, såsom fakturor och/eller avräkningsnotor.

Artikel 29

ICCAT:s ordning för ömsesidig internationell inspektion

1. ICCAT:s ordning för ömsesidig internationell inspektion, som antogs av ICCAT vid dess fjärde ordinarie möte (Madrid, november 1975), och ändrades av ICCAT vid dess sextonde extraordinära möte, och som anges i bilaga VI till den här förordningen, ska tillämpas inom gemenskapen.

2. Medlemsstater vars fiskefartyg har tillstånd att fiska efter blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet ska utse inspektörer och utföra inspektioner till havs enligt denna ordning.

3. Kommissionen eller ett organ som den har utsett får utse gemenskapsinspektörer för ordningen.

4. Kommissionen eller ett organ som den har utsett ska samordna gemenskapens övervaknings- och inspektionsverksamhet. I detta syfte får kommissionen eller organet, i samförstånd med de berörda medlemsstaterna, upprätta program för ömsesidig inspektion som gör det möjligt för gemenskapen att fullgöra sina skyldigheter enligt ordningen. De medlemsstater vars fartyg bedriver fiske efter blåfenad tonfisk ska vidta de åtgärder som är nödvändiga för att underlätta genomförandet av dessa program, särskilt när det gäller de mänskliga och materiella resurser som behövs samt de perioder och områden där dessa ska sättas in.

5. Medlemsstaterna ska senast den 1 april varje år meddela kommissionen namnen på de inspektörer och de inspektionsfartyg som de avser knyta till ordningen under påföljande år. På grundval av dessa uppgifter ska kommissionen i samarbete med medlemsstaterna upprätta en verksamhetsplan för gemenskapens deltagande i ordningen varje år och därefter sända denna till ICCAT:s sekretariat och medlemsstaterna.

Artikel 30

Nationellt observatörsprogram

1. Varje medlemsstat ska säkerställa observatörstäckning av sina fångstfartyg på över 15 meter som fiskar aktivt efter blåfenad tonfisk som omfattar minst

a) 20 % av dess aktiva ringnotsfartyg med en längd på mellan 15 m och 24 m,

b) 20 % av dess aktiva pelagiska trålare,

c) 20 % av dess aktiva långrevsfartyg,

d) 20 % av dess aktiva spöfiskefartyg,

e) 100 % av tonfiskfällorna vid uttag av fisk.

2. I avvaktan på ICCAT:s faktiska genomförande av det regionala observatörsprogram som avses i artikel 31 ska varje medlemsstat säkerställa

a) observatörstäckning på minst 20 % av dess aktiva ringnotsfartyg på över 24 m,

b) observatörstäckning under fiskeinsatsen vid gemensamma fiskeinsatser.

3. Observatörens uppgift ska särskilt vara att

a) övervaka att fångstfartyget följer bestämmelserna i denna förordning,

b) registrera och rapportera om fiskeverksamheten, på grundval av bl.a. följande uppgifter:

i) fångstmängd (inbegripet bifångst), däribland arternas användning, såsom att behålla dem ombord eller kasta dem överbord, döda eller levande,

ii) fångstplatsens koordinater (latitud och longitud),

iii) fiskeansträngningens omfattning (t.ex. antal drag, antal krokar etc.), enligt definitionen i ICCAT:s Field Manual for different gears (handbok för olika redskapstyper),

iv) fångstdatum.

c) observera och uppskatta fångster och kontrollera de uppgifter som förs in i loggboken,

d) observera och registrera fartyg som kan tänkas fiska i strid med ICCAT:s bevarandeåtgärder.

Dessutom ska observatören utföra vetenskapligt arbete, såsom insamling av uppgifter för uppdrag II enligt ICCAT:s definition, när så krävs av ICCAT, på grundval av instruktioner från ICCAT:s ständiga kommitté för forskning och statistik.

4. Vid genomförandet av dessa bestämmelser om observatörer ska medlemsstaterna säkerställa

a) en representativ täckning i tid och rum så att kommissionen erhåller lämpliga och användbara data och upplysningar om fångst, ansträngning och andra vetenskapliga och förvaltningsmässiga aspekter, med beaktande av de enskilda flottornas och fiskenas särskilda kännetecken,

b) att det upprättas tillförlitliga datainsamlingsprotokoll,

c) att observatörerna är ordentligt utbildade och godkända innan de placeras ut,

d) kortast möjliga avbrytande av fiskeverksamheten för de fartyg som fiskar i konventionsområdet.

5. I avvaktan på ICCAT:s faktiska genomförande av det regionala observatörsprogram som avses i artikel 31 ska varje medlemsstat inom vars jurisdiktion en gödnings- eller odlingsanläggning för blåfenad tonfisk är belägen se till att det finns en observatör närvarande vid all överföring av blåfenad tonfisk till kassar och vid allt uttag av fisk från anläggningen.

Artikel 31

ICCAT:s regionala observatörsprogram

1. Varje medlemsstat ska se till att en ICCAT-observatör är närvarande på

a) alla ringnotsfartyg på över 24 m under hela fiskesäsongen,

b) alla ringnotsfartyg som deltar i gemensamma fiskeinsatser, oavsett fartygets längd; ICCAT-observatören ska vara närvarande under fiskeinsatsen.

Ringnotsfartyg på över 24 m som inte har en regional ICCAT-observatör ombord får inte fiska efter blåfenad tonfisk eller delta i sådant fiske.

2. Varje medlemsstat inom vars jurisdiktion en gödnings- eller odlingsanläggning för blåfenad tonfisk är belägen ska se till att det finns en ICCAT-observatör närvarande vid all överföring av blåfenad tonfisk till kassar och vid allt uttag av fisk från anläggningen.

För ICCAT-observatörer gäller särskilt följande:

a) De ska observera och övervaka att odlingsverksamheten sker i enlighet med artikel 4a, 4b och 4c i förordning (EG) nr 1936/2001.

b) De ska styrka den rapport om placering i kasse som avses i artikel 24.

c) De ska utföra vetenskapligt arbete, till exempel insamling av prov som begärs av ICCAT på grundval av instruktioner från ICCAT:s ständiga kommitté för forskning och statistik.

d) De ska ges tillgång till fartygets besättning, gödnings- eller odlingsanläggningens personal, redskap, kassar och utrustning.

e) För att ICCAT-observatörerna lättare ska kunna utföra sina åligganden enligt punkt 4 i bilaga VII ska de på begäran också få tillgång till följande utrustning, om sådan finns på de fartyg för vilket de har utsetts:

i) Utrustning för satellitnavigering.

ii) Radarskärmar, när sådana används.

iii) Elektroniska kommunikationsmedel.

f) De ska beredas inkvartering, inklusive kost, logi och tillgång till lämpliga sanitära anläggningar, som är av samma standard som den som tillhandahålls officerarna.

g) De ska ges tillräckligt utrymme på bryggan eller i styrhytten för att kunna utföra kontorsarbete samt erforderligt utrymme på däck för att utföra sina observationsuppgifter.

h) Flaggmedlemsstaterna ska se till att befälhavare, besättning, fartygsägare och ägare till gödnings- eller odlingsanläggningar inte hindrar, trakasserar, stör, påverkar, besticker eller försöker besticka en ICCAT-observatör som utför sina uppgifter.

3. Alla kostnader som härrör från ICCAT-observatörernas verksamhet ska bäras av medlemsstaterna. Medlemsstaterna får helt eller delvis låta dessa kostnader belasta de driftansvariga på gödnings- eller odlingsanläggningarna och ägarna till ringnotsfartygen.

4. ICCAT:s regionala observatörsprogram enligt bilaga VII ska tillämpas i gemenskapen.

Artikel 32

Tillgång till videoinspelningar

Varje medlemsstat ska se till att videoinspelningarna av dess fiskefartyg och odlingsanläggningar, däribland videoinspelningar av överföringar och placeringar i kasse ställs till ICCAT-inspektörernas och observatörernas förfogande.

Varje medlemsstat inom vars jurisdiktion gödnings- eller odlingsanläggningen för blåfenad tonfisk är belägen ska se till att videoinspelningar av dess fiskefartyg och gödnings- eller odlingsanläggningar, däribland videoinspelningar av överföringar och placeringar i kasse ställs till gemenskapens inspektörers och observatörers förfogande.

Artikel 33

Verkställighetsåtgärder

1. En medlemsstat ska vidta verkställighetsåtgärder mot ett fiskefartyg som för dess flagg om det i enlighet med dess lagar har fastställts att fartyget inte följer artiklarna 4, 6, 8, 17, 18, 19, 20 och 23. Beroende på överträdelsens allvar och i överensstämmelse med nationell lagstiftning får åtgärderna bland annat omfatta

a) böter,

b) beslag av olagliga fiskeredskap och fångster,

c) kvarstad på fartyget,

d) tillfällig indragning eller återkallelse av fisketillstånd,

e) minskning eller indragning av fiskekvot, i tillämpliga fall.

2. Varje medlemsstat inom vars jurisdiktion en gödnings- eller odlingsanläggning för blåfenad tonfisk är belägen ska vidta tillsynsåtgärder för denna anläggning om det i enlighet med dess lagstiftning har fastställts att anläggningen inte följer artikel 24 och artikel 31.2 i denna förordning samt artiklarna 4a, 4b och 4c i förordning (EG) nr 1936/2001. Beroende på överträdelsens allvar och i överensstämmelse med nationell lagstiftning får åtgärderna bland annat omfatta

a) böter,

b) tillfällig indragning eller återkallelse från registret över gödnings- och odlingsanläggningar,

c) förbud mot placering i kasse eller saluföring av blåfenad tonfisk.

Artikel 34

Marknadsåtgärder

1. Gemenskapshandel, landning, import, export, placering i kassar för gödning eller odling, återexport och omlastning av blåfenad tonfisk från östra Atlanten och Medelhavet som inte åtföljs av korrekt, fullständig och styrkt dokumentation i enlighet med detta kapitel är förbjuden.

2. Gemenskapshandel, import, landning, placering i kassar för gödning eller odling, beredning, export, återexport och omlastning av blåfenad tonfisk från östra Atlanten och Medelhavet som fångats av fiskefartyg vars flaggstat inte omfattas av någon kvot, fångstbegränsning eller tilldelning av fiskeansträngningen för blåfenad tonfisk från östra Atlanten och Medelhavet, i enlighet med villkoren för ICCAT:s förvaltnings- och bevarandeåtgärder, eller vars flaggstat har förbrukat sina fiskemöjligheter eller individuella kvot enligt artikel 4, är förbjuden. På grundval av den information som ICCAT:s sekretariat tar emot ska kommissionen underrätta alla medlemsstater om att en kvot som tilldelats en avtalsslutande part är förbrukad.

3. Gemenskapshandel, import, landning, beredning och export från gödnings- eller odlingsanläggningar som inte uppfyller ICCAT:s rekommendation [06-07] om odling av blåfenad tonfisk är förbjuden.

Artikel 35

Omräkningsfaktorer

De omräkningsfaktorer som antagits av ICCAT:s ständiga kommitté för forskning och statistik ska tillämpas vid beräkning av motsvarande levande vikt för beredd tonfisk.

Artikel 36

Tillväxtfaktorer för gödd eller odlad tonfisk

Medlemsstaterna ska fastställa de tillväxtfaktorer som ska tillämpas på blåfenad tonfisk som götts eller odlats i kassar och meddela kommissionen vilka faktorer och vilken metod som används senast den 15 september 2009. Kommissionen ska vidarebefordra uppgifterna till ICCAT:s sekretariat och till ICCAT:s ständiga kommitté för forskning och statistik.

Artikel 37

Utvärdering

Varje medlemsstat ska senast den 15 september varje år sända kommissionen en utförlig rapport om genomförandet av den här förordningen. Kommissionen ska senast den 15 oktober varje år sända en utförlig rapport till ICCAT:s sekretariat om genomförandet av ICCAT:s rekommendation [08-05].

Artikel 38

Finansiering

Den fleråriga återhämtningsplanen för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet ska anses vara en återhämtningsplan i den mening som avses i artikel 5 i förordning (EG) nr 2371/2002.

KAPITEL VI

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 39

Upphävanden

1. Förordning (EG) nr 1559/2007 om upprättande av en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet och ändring av förordning (EG) nr 520/2007[11] ska upphöra att gälla.

2. Hänvisningar till den upphävda förordningen ska anses som hänvisningar till denna förordning och ska läsas i enlighet med jämförelsetabellen i bilaga IX.

Artikel 40

Ändringar av förordning (EG) nr 43/2009

Artiklarna 92 och 93 i förordning (EG) nr 43/2009[12] ska utgå.

Artikel 41

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den […]

På rådets vägnar

Ordförande

BILAGA I

Kompletterande särskilda villkor för spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg i östra Atlanten, för fartyg som fiskar efter blåfenad tonfisk i Adriatiska havet i odlingssyfte och för spöfiskefartyg, långrevsfartyg och fartyg med handlinor vid kustnära icke-industriellt fiske efter färsk fisk i Medelhavet

1. a) Varje medlemsstat ska se till att fångstfartyg som erhållit ett särskilt fisketillstånd tas upp i en förteckning med uppgift om fartygets namn och nummer i registret över gemenskapens fiskeflotta (CFR-nummer) enligt definitionen i bilaga I till kommissionens förordning (EG) nr 26/2004. Medlemsstaterna får inte utfärda det särskilda fisketillståndet förrän fartyget har tagits upp i ICCAT:s register över fångstfartyg som har tillstånd att fiska aktivt efter blåfenad tonfisk.

b) Varje medlemsstat ska senast den 15 januari varje år översända den förteckning som avses i led a samt alla efterföljande ändringar i maskinläsbar form till kommissionen.

c) Alla senare ändringar godtas endast om ett anmält fångstfartyg är förhindrat att delta på grund av legitima operativa skäl eller force majeure. I sådana fall ska de berörda medlemsstaterna omedelbart underrätta kommissionen och tillhandahålla

i) alla uppgifter om det avsedda ersättningsfångstfartyg som avses i punkt 3 i denna bilaga,

ii) en fullständig redovisning av skälen till utbytet och alla relevanta styrkande bevis eller hänvisningar.

Kommissionen ska utan dröjsmål översända dessa uppgifter till ICCAT:s sekretariat.

2. a) Det är förbjudet att från de fångstfartyg som avses i punkt 1, på någon annan plats än hamnar utsedda av medlemsstaterna eller de avtalsslutande parterna, landa och/eller lasta om blåfenad tonfisk, oavsett mängden.

b) Medlemsstaterna ska utse en plats som ska användas för landning eller en plats nära kusten (utsedda hamnar) där landning eller omlastning av blåfenad tonfisk är tillåten.

c) För att en hamn ska anses som en utsedd hamn ska hamnmedlemsstaten ange vilka tider och platser som är tillåtna för landning. Hamnmedlemsstaten ska garantera full inspektionstäckning under alla landningstider och på alla landningsplatser.

d) Medlemsstaterna ska senast den 15 februari varje år sända kommissionen en förteckning över utsedda hamnar. Kommissionen ska före den 1 mars varje år sända dessa uppgifter till ICCAT:s sekretariat.

3. Genom undantag från artikel 7 i förordning (EEG) nr 2847/93 ska befälhavaren på ett gemenskapsfångstfartyg, enligt punkterna 1 och 2 i samma artikel, eller dennes ombud, minst fyra timmar före beräknad ankomsttid underrätta den behöriga myndigheten i den medlemsstat (inklusive den behöriga myndigheten i flaggstaten) eller den avtalsslutande part vars hamnar eller landningsanläggning de vill använda om följande:

a) Beräknad ankomsttid.

b) Uppskattad kvantitet tonfisk som finns ombord.

c) Uppgifter om i vilken zon fångsterna gjordes.

Varje medlemsstat ska säkerställa att varje landning inspekteras i hamn.

4. Varje medlemsstat ska införa ett system för fångstrapportering som säkerställer en effektiv övervakning av utnyttjandet av varje fartygs kvot. Varje medlemsstats hamnmyndigheter ska föra ett register över alla tidigare meddelanden för innevarande år.

5. Fångstfartygets befälhavare ska se till att all blåfenad tonfisk som landas i en utsedd hamn vägs före första försäljningen eller innan den transporteras vidare från landningshamnen.

6. Fångster av blåfenad tonfisk får inte bjudas ut i detaljhandeln för försäljning till slutkonsument, oavsett saluföringsmetod, utan en lämplig märkning eller etikett som anger

a) art och typ av fiskeredskap som använts,

b) fångstområde och datum.

7. Medlemsstater vars spöfiskefartyg, långrevsfartyg, fartyg med handlinor och dörjfiskefartyg har tillstånd att fiska efter blåfenad tonfisk ska införa följande märkningskrav:

a) En bricka ska fästas framför stjärtfenan på varje blåfenad tonfisk omedelbart efter lossning.

b) Varje bricka ska ha ett unikt identifikationsnummer som ska ingå i statistiska dokument om blåfenad tonfisk och anges på utsidan av alla förpackningar som innehåller tonfisk.

BILAGA II

Krav för loggböcker

Minimikrav på loggböcker:

1. Alla blad i loggboken ska vara numrerade.

2. Loggboken ska fyllas i varje dag (midnatt) och före ankomst till hamn.

3. Loggboken ska fyllas i vid inspektioner till havs.

4. Ett exemplar av varje blad ska sitta kvar i loggboken.

5. Loggböcker över det senaste årets drift ska förvaras ombord.

Minimikrav på standardinformation i loggböcker:

6. Befälhavarens namn och adress.

7. Datum och hamnar för avgång, datum och hamnar för ankomst.

8. Fartygets namn, registreringsnummer, ICCAT-nummer och IMO-nummer (om sådant finns). Vid gemensamma fiskeinsatser: fartygens namn, registreringsnummer, ICCAT-nummer och IMO-nummer (om sådant finns) för alla fartyg som deltar i insatsen.

9. Fiskeredskap:

a) Typ – FAO-kod.

b) Dimension (längd, maskstorlek, antal krokar osv.).

10. Insatser till havs med (minst) en rad per resedag, med uppgift om följande:

a) Aktivitet (fiske, förflyttning osv.).

b) Position: exakt daglig position (i grader och minuter), registrerad för varje fiskeinsats eller kl. 12 på dagen om inget fiske har utförts under dagen.

c) Fångstregistrering.

11. Artidentifiering:

a) Med FAO-kod.

b) Levande vikt i kg per dygn.

12. Befälhavarens underskrift.

13. Observatörens underskrift (om tillämpligt).

14. Vikten fastställd genom: uppskattning, vägning ombord.

15. Loggboken förs i motsvarande levande vikt av fisk och anger vilka omräkningsfaktorer som använts vid beräkningen.

Minimikrav på information vid landning, omlastning/överföring

16. Datum och hamn för landning/omlastning/överföring.

17. Produkter:

a) Presentation.

b) Antal fiskar eller lådor och kvantitet i kg.

18. Befälhavarens eller ombudets underskrift.

BILAGA III

ICCAT-DEKLARATION OM ÖVERFÖRING/OMLASTNING

Dokument nr:

Bogserfartyg/transportfartyg Fartygets namn och radioanropssignal Flagg Flaggstatens tillståndsnummer Nationellt registreringsnummer ICCAT-registreringsnummer IMO-nr | Fiskefartyg Fartygets namn och radioanropssignal Flagg Flaggstatens tillståndsnummer Nationellt registreringsnummer ICCAT-registreringsnummer Distriktsbeteckning Fiskeloggbok blad nr | Mottagande gödnings- eller odlingsanläggning Namn ICCAT-registreringsnummer | Fälla Namn ICCAT-registreringsnummer |

Flaggstat | ICCAT-nummer | Fartygets namn | Startdatum för rapport | Slutdatum för rapport | Rapportperiod (d) | Fångstdatum | Fångst | Tilldelad vikt vid gemensam fiskeinsats (kg) |

Rapportstart | SR | M | Systemuppgift – visar rapportens början |

Adress | AD | M | Char*3 | ISO-3166-adress | Meddelandeuppgift – destination – ”EEG” för kommissionen |

Från | FR | M | Char*3 | ISO-3166-adress | Meddelandeuppgift – den sändande avtalsslutande partens ISO-3-kod |

Löpnummer | SQ | O | Num*6 | NNNNNN | Meddelandeuppgift – löpnummer under innevarande år |

Meddelandetyp | TM | M | Char*3 | Kod | Meddelandeuppgift – meddelandetyp, ”POS” som positionsrapport/-meddelande att överföra via VMS eller på annat sätt för fartyg med defekt satellitföljare |

Radioanropssignal | RC | O1 | Char*7 | IRCS-kod | Fartygsuppgift – fartygets internationella radioanropssignal |

Resans löpnummer | TN | O | Num*3 | NNN | Verksamhetsuppgift – löpnummer för fiskeresan under innevarande år |

Fartygets namn | NA | O | Char*30 | Fartygsuppgift – fartygets namn |

Avtalspartens interna referensnummer | IR | O1 | Char*12 | ISO-3166 + kod | Fartygsuppgift – unikt fartygsnummer från den avtalsslutande parten i form av flaggstatens ISO-3-kod följd av en kod (CFR- nummer) |

Distriktsbeteckning | XR | O1 | Char*14 | Numret på fartygets sida eller IMO-nummer om detta nummer saknas |

Latitud (med decimaler) | LT | M | Char*7 | +/-DD.ddd | Verksamhetsuppgift – position vid tidpunkten för sändning |

Longitud (med decimaler) | LG | M | Char*8 | +/-DDD.ddd | Verksamhetsuppgift – position vid tidpunkten för sändning |

Kurs | CO | M | Char*3 | 360 graders skala | Fartygets kurs |

Hastighet | SP | M | Char*3 | Knop * 10 | Fartygets hastighet |

Fri text | MS | O | Char*255 | Larm eller incidenter | Rapportering av larm eller incidenter |

Datum | DA | M | Num*8 | ÅÅÅÅMMDD | Meddelandeuppgift – datum för sändningen |

Tid | TI | M | Num*4 | TTMM | Meddelandeuppgift – tidpunkt för sändningen |

Rapportslut | ER | M | Systemuppgift – anger rapportens slut |

1 Minst en av koderna RC, IR eller XR ska anges.

Exempel på meddelande sänt via ”Trackwell protocol” på testsystem (httpsgwt)

https://fides.ec.europa.eu/httpsgwt.index.php?application=CYP&method=send&message=//SR//AD/EEC//FR/CYP//SQ/28285//TM/POS//RC/ZWXS//TN/001//NA/LA GROSSE POULE//IR/CYP000000123//XR/ZZ-0604//LT/+47.612//LG/-47.528//CO/280//SP/23//MS/SWITCHING on VMS//DA/20080307//TI//ER//

BILAGA IX

Jämförelsetabell

Förordning (EG) nr 1559/2007 | Den här förordningen |

Artikel 1 | Artikel 1 |

Artikel 2 | Artikel 2 |

Artikel 3 |

Artikel 4 | Artikel 4 |

Artikel 5 | Artikel 7 |

Artikel 6 | Artikel 8 |

Artikel 7 | Artikel 9 |

Artikel 8 | Artikel 10 |

Artikel 9 | Artikel 11 |

Artikel 10 | Artikel 12 |

Artikel 11 | Artikel 13 |

Artikel 12 | Artikel 14 |

Artikel 13 | Artikel 15 |

Artikel 14 | Artikel 17 |

Artikel 15 | Artikel 18 |

Artikel 16 | Artikel 19 |

Artikel 17 | Artikel 20 |

Artikel 18 | Artikel 21 |

Artikel 19 | Artikel 23 |

Artikel 20 | Artikel 24 |

Artikel 21 | Artikel 26 |

Artikel 22 | Artikel 27 |

Artikel 23 | Artikel 28 |

Artikel 24 | Artikel 29 |

Artikel 25 | Artikel 30 |

Artikel 26 | Artikel 33 |

Artikel 27 | Artikel 34 |

Artikel 28 | Artikel 35 |

Artikel 29 | Artikel 38 |

[1] EGT L 358, 31.12.2002, s. 59. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 865/2007 (EUT L 192, 24.7.2007, s. 1).

[2] EUT C , , s. .

[3] EUT C , , s. .

[4] EGT L 162, 18.6.1986, s. 33.

[5] EUT L340, 22.12.2007, s. 8

[6] EUT L 5, 9.1.2004, s. 25. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 1799/2006 (EUT L 341, 7.12.2006, s. 26).

[7] EGT L 263, 3.10.2001, s. 1. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 869/2004 (EUT L 162, 30.4.2004, s. 8).

[8] EUT L 5, 9.1.2004, s. 25. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 1799/2006 (EUT L 341, 7.12.2006, s. 26).

[9] EGT L 261, 20.10.1993, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr No 1098/2007 (EUT L 248, 22.9.2007, s. 1)

[10] EUT L 333, 20.12.2003, s. 17.

[11] EUT L 340, 22.12.2007, s. 8.

[12] EUT L 22, 26.01.2009, s. 1.

[13] Med befälhavare avses den person som har ansvaret för fartyget.