1.4.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 87/166


Torsdag 12 mars 2009
Genomförandet av det gemensamma eurobetalningsområdet (Sepa)

P6_TA(2009)0139

Europaparlamentets resolution av den 12 mars 2009 om genomförandet av det gemensamma eurobetalningsområdet (Sepa)

2010/C 87 E/33

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av det gemensamma uttalandet från kommissionen och Europeiska centralbanken av den 4 maj 2006 om det gemensamma eurobetalningsområdet,

med beaktande av Europeiska centralbankens tillfälliga rapport nr 71 från augusti 2007 om de ekonomiska konsekvenserna av det gemensamma eurobetalningsområdet,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/64/EG av den 13 november 2007 om betaltjänster på den inre marknaden (1) (direktivet om betaltjänster),

med beaktande av kommissionens förslag av den 13 oktober 2008 om Europaparlamentets och rådets förordning om gränsöverskridande betalningar i gemenskapen (KOM(2008)0640),

med beaktande av Europeiska centralbankens sjätte framstegsrapport om det gemensamma eurobetalningsområdet (Sepa) från november 2008,

med beaktande av artikel 108.5 i arbetsordningen och av följande skäl:

A.

Det gemensamma eurobetalningsområdet (Sepa) är avsett att vara en integrerad marknad för betalningstjänster, där effektiv konkurrens råder och där det inte görs någon åtskillnad mellan gränsöverskridande och nationella betalningar i euro.

B.

Sepa är inte enbart ett självreglerande initiativ från Europeiska betalningsrådet, utan också ett stort allmänt politiskt initiativ som stärker den ekonomiska och monetära unionen samt Lissabonagendan. Sepa stöds av direktivet om betaltjänster, som erbjuder den nödvändiga harmoniserade rättsliga ramen. Parlamentet är särskilt intresserat av huruvida Sepa kommer att ha framgång eller inte.

C.

Övergången till Sepa inleddes officiellt den 28 januari 2008 med införandet av Sepas betalningsinstrument för kreditöverföringar. Kortramverket för Sepa har varit i kraft sedan den 1 januari 2008, och enligt planerna ska Sepas direktdebiteringssystem inledas den 1 november 2009.

D.

Inga rättsligt bindande slutdatum har fastställts för övergången till Sepas instrument, och alla berörda partier har nu kommit överens om att det är viktigt att fastställa ett sådant slutdatum för att Sepa ska ha framgång.

E.

Övergången till Sepa har varit långsam. Fram till den 1 oktober 2008 hade endast 1,7 procent av de totala transaktionerna gjorts genom Sepas kreditöverföringssystem.

F.

Det är viktigt att alla relevanta aktörer – lagstiftare, bankindustrin och användare av betalningstjänster (särskilt den offentliga sektorn, som är en storanvändare av betalningsprodukter) – bidrar till att få till stånd Sepa.

G.

Användningen av Sepas instrument enbart för gränsöverskridande betalningstransaktioner kommer inte att leda till att Sepaprojektet lyckas, eftersom splittringen fortfarande skulle fortbestå och den förväntade nyttan för bankerna och deras kunder inte skulle kunna åstadkommas.

H.

Den 4 september 2008 informerade kommissionen och Europeiska centralbanken det europeiska betalningsrådet om att de är redo att stödja idén om en multilateral förmedlingsavgift (MIF) för gränsöverskridande direktdebitering inom ramen för Sepa, förutsatt att sådana avgifter kunde motiveras objektivt och tillämpas endast för en begränsad tidsperiod.

I.

Kommissionen har pekat på problem med de multilaterala förmedlingsavgifter som redan finns, och branschen har problem med att hitta en lämplig lösning.

J.

Vad gäller en lösning med EU-kort som skulle grunda sig på kortramverket för Sepa bör användningen av en multilateral förmedlingsavgift också lösas.

K.

Man bör garantera befintliga direktbetalningars rättsliga giltighet, eftersom det skulle vara besvärligt att underteckna nya direktbetalningtjänster då man byter från nationella direktdebiteringssystem till Sepas direktdebiteringssystem.

1.

Europaparlamentet uttrycker sitt fortsatta stöd för inrättandet av ett Sepa som utsätts för effektiv konkurrens och där ingen åtskillnad görs mellan gränsöverskridande och nationella betalningar i euro.

2.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att fastställa ett klart, ändamålsenligt och bindande slutdatum, som inte bör vara senare än den 31 december 2012, för övergången till Sepas instrument. Efter detta datum måste alla eurobetalningar göras i enlighet med Sepas normer.

3.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att skapa rättslig klarhet när det gäller tillämpningen av en multilateral förmedlingsavgift för gränsöverskridande direktdebitering, särskilt fastställande av en övergångsperiod. I slutet av denna övergångsperiod bör de multilaterala förmedlingsavgifterna kunna finnas kvar förutsatt att de respekterar kommissionens riktlinjer, vilka bör antas så snart som möjligt och grunda sig på principerna om insyn och jämförbarhet samt uppgifter om kostnader och avgifter för tjänster som tillhandahållits av leverantörer av betalningstjänster.

4.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ytterligare klargöra frågan om multilaterala förmedlingsavgifter för kortbetalningar.

5.

Europaparlamentet efterlyser ökade ansträngningar att finna lämpliga lösningar i medlemsstaterna för att garantera befintliga direktbetalningars rättsliga giltighet inom Sepas direktdebiteringssystem.

6.

Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att sporra sina offentliga myndigheter att använda Sepas instrument så snart som möjligt och att ge dem en katalytisk roll vid övergången.

7.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att övergången till Sepas instrument inte kommer att leda till dyrare betalningssystem för EU-medborgarna.

8.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Europeiska centralbanken och medlemsstaternas regeringar och parlament.


(1)  EUT L 319, 5.12.2007, s. 1.