22.9.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 228/103


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1927/2006 om upprättande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter”

(KOM(2008) 867 slutlig – 2008/0267 (COD)

2009/C 228/20

Den 20 januari 2009 beslutade rådet att i enlighet med artikel 159.3 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1927/2006 om upprättande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter

Den 13 januari 2009 gav kommitténs presidium rådgivande utskottet för industriell omvandling i uppdrag att svara för kommitténs beredning av ärendet.

Med hänsyn till ärendets brådskande karaktär utsåg Europeiska ekonomiska och sociala kommittén vid sin 452:a plenarsession den 24–25 mars 2009 (sammanträdet den 24 mars) Luis Miguel PARIZA CASTAÑOS till huvudföredragande och antog följande yttrande med 152 röster för, 5 röster mot och 12 nedlagda röster:

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) stöder kommissionens förslag om en tillfällig utvidgning av interventionsområdet för Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (EGF) i syfte att stödja arbetstagare som sagts upp till följd av den pågående globala ekonomiska krisen.

1.2

Europaparlamentet, rådet och kommissionen måste omedelbart skynda på förhandlingarna i syfte att anta den nya förordningen så snart som möjligt och under innevarande mandatperiod.

1.3

EESK föreslår att man tolv månader efter offentliggörandet av förordningen i Europeiska unionens officiella tidning ska företa en utvärdering av EGF, i vilken förfarandena och förvaltningen av fonden analyseras och det ekonomiska läget och arbetsmarknaderna bedöms. EESK kommer att samarbeta med kommissionen för att genomföra denna utvärdering.

1.4

Kommittén anser att budgetreserven om 500 miljoner euro är otillräcklig och föreslår att fonden får ett tillskott på en miljard euro. Detta belopp kan eventuellt behöva höjas i framtiden, beroende på utvecklingen av den ekonomiska krisen.

1.5

För närvarande dröjer det ca sju månader från det att ett ärende har skickats in till dess att kommissionen har genomfört utbetalningen. Det är alltför länge för att uppsagda arbetstagare ska få snabb hjälp, och kommittén föreslår därför att Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter redan från början tilldelas en egen budget.

1.6

Kommittén stöder den föreslagna minskningen av det antal uppsägningar som krävs för att fonden ska kunna utnyttjas till 500, att finansieringen kan utnyttjas under 24 månader och att EU:s finansiella bidrag ökas till maximalt 75 %.

1.7

EESK föreslår att arbetsmarknadens parter ska spela en aktivare roll i alla skeden vid behandlingen av ansökningarna om stöd från EGF, såväl på företagsnivå som på regional, nationell och europeisk nivå.

2.   Bakgrund

2.1

I mars 2006 lade kommissionen fram ett förslag om upprättande av en europeisk fond för justering för globaliseringseffekter (1) i syfte att tillhandahålla ett särskilt engångsstöd för att hjälpa arbetstagare att komma tillbaka in på arbetsmarknaden i områden eller sektorer som drabbats av en allvarlig ekonomisk störning till följd av utflyttning av ekonomisk verksamhet till tredjeländer, kraftigt ökad import eller successivt minskade marknadsandelar för EU inom en viss sektor. Kommissionen har utarbetat ett förslag till förordning, och rådet har bett kommittén utarbeta ett yttrande över förslaget.

2.2

Den 13 december 2006 antog EESK yttrandet CCMI/036 (2) (föredragande var Joost van Iersel och medföredragande Enrico Gibellieri). Kommittén välkomnade kommissionens förslag och ställde sig bakom fondens målsättningar. Kommittén framförde även en rad kommentarer och förslag för att EGF-förordningen skulle fungera effektivt (3).

2.3

Förordning (EG) nr 1927/2006 (4) om upprättande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter gäller från och med den 1 januari 2007 till och med 2013. Stödet från fonden kan uppgå till sammanlagt 500 miljoner euro om året, och den utgör ett komplement till strukturfonderna, särskilt Europeiska socialfonden. Kommissionens generaldirektorat för sysselsättning, socialpolitik och lika möjligheter ansvarar för förvaltningen av EGF.

2.4

Ansökningarna måste inlämnas av medlemsstaterna, inte av företag eller drabbade arbetstagare.

2.5

I juli 2008 utarbetade kommissionen ett meddelande (5) i vilket man utvärderade hur EGF fungerat under de första månaderna (6), och framtidsperspektiv och föreslagna ändringar analyserades.

2.6

Kommissionens utvärdering var positiv, även om fonden hade utnyttjats i mindre utsträckning än beräknat. Kommissionen meddelade därför att man skulle förenkla förfarandena, främja utbytet av god praxis och göra mer reklam för fonden. Man åtog sig också att lägga fram förslag till ändringar av förordningen före nästa årsrapport, som kommer att utarbetas i mitten av 2009.

2.7

På grund av den globala finansiella och ekonomiska krisen förlorar emellertid många arbetstagare sina arbeten, och många företag stänger tillfälligt eller definitivt.

2.8

I sin ekonomiska återhämtningsplan för Europa (7) tillkännagav kommissionen sin avsikt att göra EGF till ett effektivare instrument för tidigt ingripande som en del av Europas krishantering. Därför måste förordningen ändras så att fonden kan ingripa snabbare i vissa sektorer, särskilt för att samfinansiera utbildning och omplacering av arbetstagare som sägs upp till följd av den ekonomiska krisen.

3.   Förslag till ändring av EGF-förordningen

3.1

Syftet med detta förslag är att Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter ska kunna reagera mer effektivt för att stödja arbetstagare som sagts upp till följd av globaliseringen. Vidare ska fondens interventionsområde tillfälligt utvidgas till att även täcka uppsägningar till följd av den globala finansiella och ekonomiska krisen, och dess verksamhet ska ligga närmare dess solidaritetsmål. För att uppnå detta mål måste man ändra vissa bestämmelser i förordning (EG) nr 1927/2006 om upprättande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter.

3.2

Innan förslaget utarbetades samrådde kommissionen med medlemsstaterna och arbetsmarknadens parter, och den 4 september 2008 anordnades en konferens i Bryssel.

3.3

Ändringen av förordningen bör säkerställa att EGF uppfyller det fastställda målet om solidaritet med arbetstagare som har förlorat sina arbeten på grund av betydande förändringar till följd av globaliseringen, inbegripet en tillfällig bestämmelse för att stödja arbetstagare som har blivit uppsagda till följd av den internationella finansiella och ekonomiska krisen.

3.4

Kommissionen föreslår även en rad ändringar i förordningen i syfte att göra förfarandena och ansökningskraven flexiblare och enklare, samt vidga EGF:s interventionsområde.

4.   Allmänna kommentarer

4.1

Under de senaste månaderna har tusentals europeiska arbetstagare blivit arbetslösa till följd av den internationella ekonomiska och finansiella krisen. EESK anser att EU bör främja särskilda biståndsstrategier till förmån för arbetstagare som blivit arbetslösa, vid sidan av den ekonomiska och monetära politik som nu antas inom ramen för den ekonomiska återhämtningsplanen för Europa (8).

4.2

I den krisperiod som vi nu upplever, och som präglas av stor osäkerhet, bör de europeiska medborgarna få ett klart budskap från Europeiska unionen att denna är beredd att hjälpa de arbetstagare som förlorar sina arbeten.

4.3

Kommittén stöder därför kommissionens förslag om en tillfällig utvidgning av interventionsområdet för EGF i syfte att hjälpa arbetstagare som sagts upp till följd av den pågående internationella ekonomiska krisen.

4.4

I artikel 28 i det interinstitutionella avtalet mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen fastställs budgetreserven för EGF till högst 500 miljoner euro.

4.5

Kommittén anser att denna budgetreserv under rådande omständigheter är otillräcklig för att målen ska kunna uppnås, och föreslår därför en tillfällig ökning av budgetreserven så länge krisen är akut, arbetstillfällen försvinner och arbetstagare sägs upp. Vi föreslår ett anslag på en miljard euro till fonden för 2009 och att ett högre belopp planeras för 2010, om antalet ansökningar om bistånd ökar.

4.6

För närvarande dröjer det ca sju månader från det att ett ärende har skickats in till dess att kommissionen har genomfört utbetalningen. Det är alltför länge för att uppsagda arbetstagare ska få snabb hjälp, och kommittén föreslår därför att Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter redan från början tilldelas en egen budget.

4.7

EESK stöder kommissionens förslag att minska det antal uppsägningar som krävs för att EGF ska kunna utnyttjas från 1 000 till 500, eftersom det bättre motsvarar de europeiska företagens storlek.

4.8

Mot bakgrund av effekterna av globaliseringen delar kommittén kommissionens åsikt (9) att man inte bara bör ta hänsyn till det antal arbetslösa som har sin grund i strukturella förändringar av världshandeln, utan även andra typer av strukturella förändringar som hänger samman med tekniken, produkterna, förändringar i samband med organisationen av produktionen, samt tillgången på råvaror och priset på dessa.

4.9

Kommittén stöder kommissionens förslag att tidsperioden för utbetalning av EGF-stödet ska förlängas till 24 månader, eftersom den ursprungliga perioden på 12 månader som anges i förordningen inte är tillräcklig för att de arbetslösa ska finna ett nytt arbete.

4.10

Kommittén stöder även kommissionens förslag att stödnivån ska höjas från 50 % till 75 %, eftersom EU bör visa förstärkt solidaritet med de uppsagda arbetstagarna och medlemsstaterna i den nuvarande krissituationen.

4.11

Kommittén instämmer i att man vid beräkning av antalet uppsägningar antingen kan räkna från och med den tidpunkt då den enskilda arbetstagaren fick besked om att anställningsavtalet sägs upp eller från och med den tidpunkt då anställningsavtalet de facto avslutas innan det upphör.

4.12

Enligt kommitténs tolkning omfattar artikel 2 på så sätt även uppsägning av arbetstagare i samtliga företag och regioner i EU som sker till följd av en utlokalisering till andra regioner inom EU. Även om samtliga EU:s regioner utgör en enda, inre marknad, innebär globaliseringen att företagen är pressade att konkurrera på global nivå, vilket ofta leder till en utlokalisering till regioner med lägre produktionskostnader, både inom och utanför EU:

4.13

Redan i sitt föregående yttrande (10) föreslog EESK att arbetsmarknadens parter på olika områden (företag och regioner) på ett lämpligt sätt bör medverka i förfarandena. I artikel 5 i förordningen fastställs det att medlemsstaterna i sin ansökan ska ange vilket förfarande som använts för samråd med arbetsmarknadens parter. Kommittén anser att deltagande av arbetsmarknadens parter på företagsnivå samt på regional och nationell nivå bör vara en grundförutsättning för att ansökan ska beviljas.

4.14

Kommittén rekommenderar att kommissionen ska få ett ökat inflytande när det gäller administrativt och tekniskt stöd till medlemsstaterna i syfte att hjälpa dessa med utformningen av ansökningar och därigenom förbättra överensstämmelsen mellan ansökningarna i EU. Generellt bör kommissionen vara proaktiv i förhållande till medlemsstaterna och arbetsmarknadens parter.

4.15

EGF bör utgöra ett komplement till strukturfonderna, särskilt Europeiska socialfonden, och överlappningar bör därför undvikas. Kommittén anser att de regionala myndigheterna, arbetsmarknadens parter och det civila samhällets organisationer – via Europeiska socialfondens förfaranden för deltagande – bör samarbeta för att säkra att de båda fonderna används korrekt.

4.16

EESK föreslår att man tolv månader efter offentliggörandet av förordningen i Europeiska unionens officiella tidning ska företa en utvärdering av EGF, i vilken förfarandena och förvaltningen av fonden analyseras och det ekonomiska läget och arbetsmarknaderna bedöms. Följande frågor bör analyseras i utvärderingen:

4.16.1

EGF:s användningsperiod bör förlängas efter 2011 om den ekonomiska krisen och förlusten av arbetstillfällen fortsätter.

4.16.2

Beroende på antalet ansökningar och utvecklingen av krisen bör man undersöka om det vore lämpligt att öka budgetreserven till över en miljard euro.

4.16.3

Man bör utvärdera om det antal uppsägningar som nu krävs (500 uppsagda) för att begära stöd från EGF bör sänkas, mot bakgrund av de mindre företagens problem inom vissa sektorer och regioner.

4.16.4

På grundval av analysen av de ärenden som behandlats bör man utvärdera den stödnivå på upp till 75 % som fastställs i ändringen av förordningen, liksom interventionens varaktighet på 24 månader.

5.   Särskilda kommentarer till förordningens artiklar

5.1

Artikel 1.1: Mot bakgrund av effekterna av globaliseringen föreslår EESK att artikel 1.1 även ska omfatta uppsägningar som inte är en direkt följd av förändrade handelsmönster utan även av andra strukturella förändringar i samband med teknik och produkter, samt organisation av produktionen och tillgången till råmaterial (se punkterna 4.7 och 4.11).

5.2

Artikel 2 – Interventionskriterier: Kommittén stöder den föreslagna minskningen av det antal uppsägningar som krävs för att fonden ska kunna utnyttjas till 500. Vid nästa översyn bör man emellertid undersöka möjligheterna att ytterligare minska detta antal, på grundval av berörd sektor eller region (se punkt 4.6).

5.3

Artikel 2 – Beräkning av antalet uppsägningar: Kommittén stöder kommissionens förslag (se punkt 4.10).

5.4

Artikel 5.2 a: Kommittén är positiv till kommissionens ändring och föreslår att förslaget till artikel 1.1 läggs till här, samt att artikel 5.2 f ändras på följande sätt: ”Eftersom arbetsmarknadsparternas deltagande är en förutsättning för att fonden ska kunna utnyttjas effektivt ska ansökningarna innehålla upplysningar om vilka förfaranden som använts vid samråd med och medverkan av arbetsmarknadens parter” (se punkt 4.12).

5.5

Artikel 8: Kommittén samtycker till ändringarna av punkterna 8.1, 8.2 och 8.3, men föreslår en ny punkt 8.4: ”Kommissionens tekniska stöd ska vara av proaktiv karaktär och omfatta medlemsstaterna och de europeiska och nationella arbetsmarknadsparterna när det gäller användning, övervakning och utvärdering av EGF” (se punkt 4.13).

5.6

Artikel 10.1: Kommittén instämmer i att EGF:s stödbelopp kan utgöra upp till 75 % av de beräknade kostnaderna (se punkt 4.9).

5.7

Artikel 13.2: Kommittén instämmer även i att stödbeloppet kan utbetalas under en period av 24 månader (se punkt 4.8).

5.8

Artikel 17: Kommittén föreslår att punkt 17.1 a ändras på följande sätt: ”Tolv månader efter offentliggörandet av förordningen i Europeiska unionens officiella tidning ska kommissionen, i samarbete med medlemsstaterna och arbetsmarknadens parter, genomföra en översyn efter halva tiden med avseende på fondens effektivitet och funktionssätt” (se punkt 4.15).

5.9

Artikel 20: Kommittén föreslår att kommissionens förslag ändras på följande sätt (ny punkt 2): ”På grundval av den utvärdering som föreskrivs i artikel 17.1 a kan Europaparlamentet och rådet efter ett förslag från kommissionen revidera denna förordning, inbegripet det tillfälliga undantag som föreskrivs i artikel 1.1 a”.

Bryssel den 24 mars 2009

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Mario SEPI


(1)  KOM(2006) 91 slutlig – 2006/0033 (COD).

(2)  EUT C 318, 23.12.2006, s. 38-41.

(3)  Europaparlamentet antog sin resolution den 13 december 2006 (PE A6-0385/2006) EUT L 406, 30.12.2006, s. 1, rättelse EUT L 48, 22.2.2008, s. 82. Regionkommittén rådfrågades (ReK:s yttrande 137/2006 fin, föredragande Irene Oldfather) EUT C 51, 6.3.2007.

(4)  EUT L 406, 30.12.2006, s. 1. Rättelse i EUT L 48, 22.2.2008, s. 82 och för engelska språket i EUT L 202, 31.7.2008, s. 74.

(5)  KOM(2008) 421 slutlig.

(6)  År 2007 inkom tio ansökningar och 2008 endast fem.

(7)  KOM(2008) 800, 26.11.2008.

(8)  KOM(2008) 800.

(9)  Solidaritet inför förändring: Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter under 2007 – Översikt och framtidsutsikter KOM(2008) 421 slutlig.

(10)  EUT C 318, 23.12.2006, s. 38-41.