52005PC0210

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om flerårig finansiering av Europeiska sjösäkerhetsbyråns åtgärder i samband med insatser vid förorening från fartyg och om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 /* KOM/2005/0210 slutlig - COD 2005/0098 */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 25.05.2005

KOM(2005) 210 slutlig

2005/0098 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om flerårig finansiering av Europeiska sjösäkerhetsbyråns åtgärder i samband med insatser vid förorening från fartyg och om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

Skäl och syfte

Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 724/2004 av den 31 mars 2004 om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå, tilldelades Europeiska sjösäkerhetsbyrån (nedan kallad ”byrån”)[1] nya uppgifter i samband med insatser vid förorening genom olja. Med tanke på byråns ansvar på lång sikt när det gäller insatser vid förorening genom olja krävs lämplig finansiell säkerhet som bygger på ett flerårigt åtagande för att de uppgifter som det handlar om skall kunna fullgöras på ett ändamålsenligt och grundligt sätt.

Genom lagförslaget inrättas därför förfaranden för ett finansiellt bidrag från gemenskapen för finansieringen av byråns nya uppgifter på grundval av ett flerårigt åtagande över en period på sju år. I förslaget definieras också detta finansiella bidrag.

Detta förslag ingår i kommissionens arbetsprogram för 2005.

BAKGRUND OCH MOTIVERING FÖR DEN FÖRESLAGNA ÅTGÄRDEN

Den stora sjöolyckan med oljetankern Erika i december 1999, då en stor mängd olja släpptes ut, ledde till att byrån inrättades 2002. Byråns roll är att förse medlemsstaterna och kommissionen med vetenskapligt och tekniskt stöd för att en hög, enhetlig och effektiv sjösäkerhetsnivå skall kunna upprätthållas och förorening från fartyg förhindras. Det oljeutsläpp som skedde senare till följd av olyckan med oljetankern Prestige visade sig bli en vattendelare för utvecklingen av särskilda åtgärder för insatser i samband med förorening från fartyg. Faktum är att man genom dessa två sjöolyckor kunde konstatera att insatskapaciteten i de enskilda medlemsstaterna för en skyndsam och effektiv insats vid större utsläpp var otillräcklig, och att mer resurser krävdes.

Mot denna bakgrund fick byrån, genom förordning (EG) nr 724/2004, särskilda skyldigheter i samband med insatser vid förorening från fartyg inom gemenskapen. Enligt förordningen skall byrån förse medlemsstaterna och kommissionen med tekniskt och vetenskapligt stöd på området oavsiktlig eller avsiktlig förorening från fartyg och, i synnerhet, på begäran stödja medlemsstaternas insatser vid föroreningar på ett kostnadseffektivt sätt. I syfte att skapa en övergripande ram för åtgärderna för förhindrande av och insatser vid förorening genom olja antog byrån i oktober 2004 en åtgärdsplan för beredskap för och insatser vid förorening genom olja (nedan kallad ”åtgärdsplanen”)[2], i enlighet med förordningen.

I åtgärdsplanen fastställs byråns verksamhet i enlighet med förordningen, både i fråga om insatser i samband med oljeutsläpp, med särskilda saneringsfartyg, och i fråga om beredskap för effektiva insatser. Syftet med åtgärdsplanen är framför allt att se till att de finansiella resurser som byrån har till sitt förfogande används på ett optimalt sätt.

1. Byråns verksamhet för bekämpning av föroreningar

Byråns åtgärder för bekämpning av föroreningar omfattar framför allt följande tre områden:

2. Information

I syfte att utvärdera hur effektiva åtgärderna för bekämpning av föroreningar är, och göra dem mer effektiva, skall byrån samla in, analysera och sprida information och bästa praxis, teknik och innovationer när det gäller insatser vid förorening genom olja. Denna information kommer så småningom att byggas upp inom ramen för ett ”kunskapscentrum” – en proaktiv metod för beredskap för och insatser vid förorening.

3. Samarbete och samordning

Byrån skall, på begäran, hjälpa berörda avdelningar inom kommissionen med tekniskt och vetenskapligt stöd för spridning av bästa praxis och utbyte av observatörer från de olika regionala avtal[3] som finns.

4. Operativt stöd

Medlemsstater som drabbats av ett stort oljeutsläpp kan, om möjligheterna på nationell nivå är för begränsade och insatskapaciteten vid föroreningar är för låg, begära att byrån bistår dem i bekämpningen av föroreningen genom kompletterande kapacitet för oljesanering till sjöss. Byrån kan också delta i gemensam verksamhet för insatser vid förorening genom olja inom ramen för regionala avtal och multinationella övningar.

Dessa kompletterande resurser skall av byrån tillhandahållas genom den gemenskapsmekanism för förstärkt samarbete vid biståndsinsatser inom räddningstjänsten som inrättas genom rådets beslut 2001/792/EG, Euratom av den 23 oktober 2001[4]. Den begärande medlemsstaten skulle i så fall ha ansvaret för de aktuella insatserna och de resurser som tillhandahålls.

De fyra viktigaste områdena för operativt stöd är Östersjön, västra angöringen mot Engelska kanalen, Atlantkusten och Medelhavet (i synnerhet området längs leden för oljetankrar från Svarta havet). I dessa områden kommer byrån så småningom att utstationera saneringsfartyg. Andra behövande områden kan få samma typ av stöd.

För att kunna tillhandahålla lämpliga oljesaneringsfartyg till ett konkurrenskraftigt pris valde byrån att chartra fartyg på lång sikt genom beredskapsavtal med kommersiella redare som har fartyg med den kapacitet som krävs för att de skall kunna anpassas för oljesanering. Dessa fartyg skall eventuellt kunna sättas in i de olika prioriterade områdena under en period på minst tre år (beredskapsfartyg). På begäran om stöd från en medlemsstat skulle sådana fartyg vara tvungna att avbryta sin vanliga verksamhet för att bege sig till det behövande området. En period på tre år bedöms vara nödvändig för att investeringarna i framför allt lämplig utrustning ombord skall löna sig; detta är således den mest kostnadseffektiva lösningen. I en studie om kapaciteten för insatser vid förorening genom olja[5], gjord på uppdrag av generaldirektoratet för energi och transport, gav även International Tanker Owners Pollution Federation sitt stöd till detta alternativ.

5. Resurser för finansiering av verksamhet för bekämpning av föroreningar

Tillgången på finansiella resurser kommer att vara avgörande för hur byråns verksamhet för bekämpning av föroreningar genomförs och denna verksamhets omfattning. För 2005 har budgetmyndigheten beviljat 17,8 miljoner euro. Budgetanslagen för 2006 kommer att behöva omfatta ytterligare 9 miljoner euro (utöver de 20 miljoner euro som redan avsatts för verksamhet för bekämpning av föroreningar i den årliga politiska strategin för 2006). Därav skall 6 miljoner euro användas för ett fyraårigt beredskapsavtal för ett fartyg som skall användas vid olyckor med farliga och skadliga ämnen (se nedan under avsnitt 3 stycke a) och 3 miljoner euro för att inrätta ett servicecenter för satellitbilder. Beslut om detta anslag kommer att fattas i enlighet med gällande budgetförfarande.

Med tanke på de långvariga skador som stora oljeutsläpp kan orsaka är det av största vikt att kapaciteten för insatser vid förorening genom olja i Europa höjs ytterligare genom att sådana föroreningar dämpas och bekämpas på ett skyndsamt, effektivt och heltäckande sätt. För att kunna göra operativa insatser vid förorening genom olja skulle byrån snart behöva vidareutveckla den nuvarande verksamheten för bekämpning av föroreningar, som beskrivs i åtgärdsplanen, och ges ytterligare resurser för att kunna maximera och förbättra kapaciteten för oljesanering till sjöss i europeiska vatten över lag.

Enligt bedömningar som gjorts nyligen bör insatskapaciteten förbättras i vissa områden där långa avstånd kan utgöra ett hinder för snabba insatser. Det kan göras genom fler oljesaneringsfartyg och mer utrustning. Mekanisk sanering till sjöss är dock inte den enda metoden för att stärka insatskapaciteten. Bättre resurser och utrustning för flygövervakning för upptäckt och bekämpning av föroreningar och förhindrande av brott mot miljöreglerna är ett annat område som kan utvecklas vidare. Dessutom kan satellitbilder användas som komplement till den övervaknings- och kontrollverksamhet som bedrivs från luften. Det kan därför vara värt för byrån att utforska möjligheterna att tillhandahålla medlemsstaterna och kommissionen satellitbilder genom att ett servicecenter för satellitbilder inrättas. Detta kan vara till hjälp för att upptäcka, övervaka och hantera illegala utsläpp och oavsiktliga oljeutsläpp. Sist men inte minst skulle insatskapaciteten vid olyckor med farliga och skadliga ämnen behöva utvecklas på grundval av en utvärdering av transporterna till sjöss av sådana ämnen och en bedömning av de inneboende riskerna med sådan last.

Med tanke dessutom på att byråns ansvar för insatser vid förorening genom olja är varaktigt krävs långsiktiga investeringar för att lämpliga finansiella resurser för insatser vid förorening skall kunna tillhandahållas och tillräcklig finansiell säkerhet skapas. Detta skulle begränsa utgifterna i samband med förhandlingarna om långsiktiga avtal.

Europaparlamentet delar detta synsätt. I sin resolution om ökad sjösäkerhet av den 21 april 2004 gläder sig parlamentet åt att byrån har tilldelats operationella uppgifter inom området för bekämpning av föroreningar samt betonar hur viktigt det är att de medel som behövs för att utföra dessa uppgifter ställs till förfogande.

För att effektiva och hållbara insatser mot förorening genom olja skall kunna säkerställas på europeisk nivå måste man alltså se till att det finns lämplig finansiell säkerhet för finansiering av byråns verksamhet för bekämpning av föroreningar, och se till att verksamheten är kostnadseffektiv genom ett flerårigt program för utgifter relaterade till sådan verksamhet.

Kommissionen anser därför att det krävs en flerårig finansieringsram i gemenskapsbudgeten för en period som sammanfaller med den nya budgetplanen, dvs. 1 januari 2007–31 december 2013. Kommissionen föreslår således att 154 miljoner euro avsätts för referensperioden (se bilaga). De årliga beloppen bör godkännas av budgetmyndigheten i enlighet med budgetförfarandet.

6. Flerårig finansiering av verksamhet för bekämpning av föroreningar

Detta belopp förväntas täcka byråns tre verksamhetsområden som nämns ovan under punkt 1. De preliminära beloppen för respektive område grundas på följande uppskattningar:

(a) Operativt stöd

Beredskapsfartyg

Byrån skulle behöva perioden 2005–2007 för att bygga upp den minimikapacitet som den behöver för tillhandahållande av operativt stöd ”med kompletterande medel” till medlemsstaterna, i enlighet med förordning (EG) nr 724/2004. Tyngdpunkten inom detta område kommer att ligga på upprättandet av ett system med insatsberedda oljesaneringsfartyg och ett servicecenter för satellitbilder, i enlighet med vad som nämns ovan. För att förbättra insatskedjan i sin helhet måste byrån även ta itu med andra svåra frågor som t.ex. omhändertagande av insamlad olja och flygövervakning.

Uppgifterna som använts för uppskattningen av budgeten för det fleråriga programmet för insatser vid förorening genom olja bygger på verksamheten under 2005 och 2006. Även om det fleråriga programmet skall börja löpa först 2007 är verksamheten under 2005 och 2006 direkt relevant eftersom avtalen fortfarande kommer att gälla och kommer att behöva förnyas under den period som omfattas av det fleråriga programmet.

Avtal om insatsberedda oljesaneringsfartyg kommer för första gången att tecknas under 2005 genom ett begränsat anbudsförfarande efter en intresseförfrågan[6]. Byrån har för avsikt att ingå avtal i slutet av 2005 och därmed binda de belopp som anges i åtgärdsplanen. I slutet av 2005 kommer man att veta hur stora belopp som faktiskt behövs, vilket kan leda till en ändring av uppgifterna i åtgärdsplanen. Avtalen kommer att löpa under tre år och kommer således att behöva omförhandlas efter den perioden.

Under 2006 kommer en andra omgång beredskapsavtal. De belopp som gäller i samband med undertecknandet av treårsavtal och förnyandet av avtal efter tre år är samma som för 2005. För att få en fullständig täckning skulle byrån under 2007, när Rumänien och Bulgarien blivit fullvärdiga EU-medlemmar, behöva förhandla fram ett arrangemang även för Svarta havet.

Under 2008 uppstår på nytt omfattande investeringsbehov (när avtalen löper ut och vart tredje år därefter) på grund av en kombination av följande skäl:

- Undertecknandet av nya avtal för fortsatt täckning av samma område kan leda till att ett nytt fartyg behövs (ny avtalspart). Detta fartyg kan behöva vara annorlunda utrustat från början och kan behöva utrustning som är lämpad för fartygstypen (längden på sveparmarna exempelvis varierar beroende på fartygets längd).

- Utrustningen kan vara omodern och eventuellt behöva ersättas med modern (innovativ) utrustning.

- Utrustningen kan ha skadats under övningar eller oljebekämpningsinsatser, eller ha försämrats under sådana insatser (t.ex. pumpar).

En del av anslagen behövs, förutom för utgifter för utrustning, för att täcka kostnader som återkommer varje år, bl.a. för deltagande i internationella övningar, utbildning av besättningar och kostnader för att hålla fartyget tillgängligt (fartyget stannar i insatsområdet i samband med oljebekämpningsinsatser, ersättning för brott mot eller förlust av kontrakt).

Beredskapsfartyg för olyckor med farliga och skadliga ämnen

Enligt åtgärdsplanen skall de första stegen avse kompletterande kapacitet för stora oljeutsläpp medan de som avser farliga och skadliga ämnen skall tas i ett senare skede. Det är viktigt att påpeka att olja och oljeutsläpp har typiska egenskaper i den marina miljön, vilket betyder att insatsalternativen i hög grad kan begränsas. De många olika typer av ämnen som kan vara inblandade vid ”kemiska” utsläpp, och de egenskaper dessa har i den marina miljön, kräver å andra sidan kompletterande insatskapacitet av annat slag.

Därför är upphandlingsförfarandet för saneringsfartyg för farliga och skadliga ämnen planerat till 2006. Beloppen i bilagan avser modernisering av fartyg för vilka avtal redan tidigare ingåtts eller, vid behov, beredskapsavtal för lämpliga särskilda fartyg under en treårsperiod. För 2006 skall emellertid ett beredskapsfartyg för farliga och skadliga ämnen stå till förfogande under en fyraårsperiod, enligt nuvarande budgetförfarande. En del av dessa anslag behövs för att göra åtminstone en ”grundläggande modifiering”, dvs. för räddning av besättningen, brandbekämpning och för att läckor skall kunna stoppas.

För att denna kompletterande insatskapacitet för ”kemiska” utsläpp skall kunna upprätthållas kommer avtalen att behöva förnyas 2010 och återigen 2013.

Satellitbilder

En annan omfattande verksamhet under 2006 kommer att vara inrättandet av ett servicecenter för satellitbilder för insatser vid förorening genom olja, vilket också påbjuds genom Europaparlamentets och rådets direktiv […] om förorening från fartyg och om införande av påföljder vid överträdelse[7]. Som tidigare nämnts skulle satellitbilder kunna vara till hjälp för medlemsstaternas och kommissionens verksamhet för insatser vid illegala utsläpp och oavsiktliga oljeutsläpp.

Byrån kommer att behöva upprätta lämplig infrastruktur för detta ändamål och köpa in analyserade satellitbilder. Kostnaderna verkar preliminärt uppgå till 1 miljon euro för 1 000 bilder per år av gemenskapens vatten i sin helhet. Om denna service skulle användas regelbundet av medlemsstaterna skulle det beloppet inte räcka till. Efter det att det första treårsavtalet har löpt ut (2009) kan byrån eventuellt förhandla om ett större antal bilder, och då dra nytta av den positiva utvecklingen inom satellitindustrin.

Europeiska kommissionen och medlemsstaterna bör kunna använda detta center direkt för alla typer av förfrågningar och få relevanta uppgifter nästan i realtid. Genom ett centraliserat tillvägagångssätt på europeisk nivå kan uppgifterna från satelliterna göras mer ändamålsenliga och mer direkt tillgängliga. Stora kostnadsbesparingar kan också göras (stordriftsfördelar).

(b) Övrig verksamhet

Information, samarbete och samordning

Detta omfattar all stödverksamhet som nämns i åtgärdsplanen på områdena information, samordning och samarbete för fullföljandet av byråns skyldighet att ge medlemsstaterna och kommissionen tekniskt och vetenskapligt stöd när det gäller insatser vid förorening genom olja.

Under 2005 och 2006 kommer verksamheten framför allt att omfatta följande: i) inrätta arrangemang med regionala avtal; ii) sprida bästa praxis genom seminarier och konferenser; iii) genomföra studier av innovationer när det gäller utrustning för insatser vid förorening genom olja och särskild teknik för insatser vid utsläpp av farliga och skadliga ämnen; iv) förbättra medlemsstaternas beredskapsplaner och insatskedjan.

Från och med 2008 kommer tonvikten att ligga på utvecklingen av ”övrig verksamhet” för effektivare bekämpning av föroreningar. Innovativ verksamhet t.ex. måste då pågå för fullt och särskilda studier inledas. För att förbättra insatskedjan måste byrån ta itu med svåra frågor som t.ex. omhändertagande av insamlad olja och flygövervakning. Ytterligare budgetmedel kommer således att krävas för att dessa verksamheter skall kunna finansieras.

7. Slutsats

Genomförandet av byråns uppgifter när det gäller insatser vid förorening genom olja har inletts under 2005 i enlighet med åtgärdsplanen och kommer att fortsätta under kommande år. På grund av gällande åtaganden kommer det att vara svårt att inleda nya typer av verksamheter under de kommande åren utan lämplig flexibilitet i budgeten. En utveckling och förlängning av verksamheten för bekämpning av föroreningar kommer att kräva långsiktiga investeringar och lämplig finansiell säkerhet. Därför behövs en gemenskapsförordning så att ett lämpligt tillskott från gemenskapen skall kunna avsättas till byråns budget under sjuårsperioden 2007–2013.

2005/0098 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om flerårig finansiering av Europeiska sjösäkerhetsbyråns åtgärder i samband med insatser vid förorening från fartyg och om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 80.2 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[8],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[9],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[10],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget, och

av följande skäl:

8. Genom förordning (EG) nr 1406/2002[11] inrättas en europeisk sjösäkerhetsbyrå, (nedan kallad ”byrån”), i syfte att skapa en hög, enhetlig och effektiv sjösäkerhetsnivå och en hög nivå på förhindrandet av förorening från fartyg.

9. Som en följd av de senaste olyckorna i gemenskapens vatten, framför allt olyckorna med oljetankrarna Erika och Prestige, ges byrån, genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 724/2004 av den 31 mars 2004 om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002, nya uppgifter när det gäller förhindrande av förorening och insatser vid förorening från fartyg.

10. För genomförandet av de nya uppgifterna när det gäller förhindrande av förorening och insatser vid förorening antog byråns styrelse den 22 oktober 2004 en åtgärdsplan för beredskap för och insatser vid förorening genom olja (nedan kallad ”åtgärdsplanen”). I åtgärdsplanen fastställs byråns verksamhet för insatser vid förorening genom olja. Syftet med åtgärdsplanen är att se till att de finansiella resurser som byrån har till sitt förfogande används på ett optimalt sätt.

11. Byråns insatser vid förorening avser, i enlighet med åtgärdsplanen, verksamhet för information, samarbete och samordning samt framför allt operativt stöd till medlemsstaterna genom tillhandahållande av kompletterande saneringsfartyg.

12. De kompletterande resurser som skall tillhandahållas av byrån till medlemsstaterna bör ställas till förfogande genom den gemenskapsmekanism för biståndsinsatser inom räddningstjänsten, inbegripet förorening av havet till följd av olycka, som inrättats genom rådets beslut 2001/792/EG, Euratom av den 23 oktober 2001[12].

13. För att säkerställa att åtgärdsplanen genomförs på grundligt sätt och att förhindrandet av och insatserna vid förorening genom olja stärks, genom att den nuvarande verksamheten för bekämpning av föroreningar utökas, bör byrån förses med ett livsdugligt och kostnadseffektivt system för finansiering av framför allt dess operativa stöd till medlemsstaterna.

14. Man måste därför, på grundval av ett flerårigt åtagande, se till att det finns lämplig finansiell säkerhet för finansieringen av byråns uppgifter i samband med insatser vid förorening och andra därmed förknippade åtgärder. Gemenskapens årliga bidrag bör fastställas i enlighet med gällande förfaranden.

15. De belopp som avsätts för finansieringen av insatser vid förorening bör avse åren 2007–2013, i enlighet med den nya budgetplanen.

16. Ett finansiellt referensbelopp för samma period (2007–2013) föreskrivs i denna förordning för genomförandet av åtgärdsplanen.

17. I syfte att optimera tilldelningen av åtaganden och beakta eventuella förändringar i verksamheten för insatser vid förorening genom olja måste de särskilda behoven av åtgärder kontinuerligt kontrolleras så att de årliga finansiella åtagandena kan justeras.

18. Byråns styrelse bör följaktligen se över budgetåtagandena, på grundval av en rapport som den verkställande direktören utarbetar, och föra in de ändringar av byråns budget som eventuellt behövs. Förordning (EG) nr 1406/2002 bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs gemenskapens finansiella bidrag till Europeiska sjösäkerhetsbyråns budget för genomförandet av byråns uppgifter i samband med insatser vid förorening från fartyg och andra därmed förknippade åtgärder i enlighet med artikel 2 i förordning (EG) nr 1406/2002.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning avses med

(a) byrån : Europeiska sjösäkerhetsbyrån, inrättad genom förordning (EG) nr 1406/2002.

(b) regionala avtal : Bilaterala och regionala avtal, t.ex. Helsingforskonventionen från 1974 och Barcelonakonventionen från 1976, mellan kuststater i syfte att ge ömsesidigt stöd i samband med förorening till följd av incidenter till sjöss.

Artikel 3

Tillämpningsområde

Det finansiella bidrag från gemenskapen som avses i artikel 1 skall tilldelas byrån i syfte att finansiera åtgärder avseende framför allt

(a) information genom sammanställning, analys och spridning av bästa praxis, teknik och innovationer när det gäller insatser vid förorening genom olja,

(b) samarbete och samordning genom att förse berörda avdelningar inom kommissionen med tekniskt och vetenskapligt stöd inom ramen för verksamheten under de relevanta regionala avtalen,

(c) operativt stöd genom att på begäran bistå medlemsstaterna i deras insatser vid förorening i samband med oavsiktlig eller avsiktlig förorening från fartyg med kompletterande resurser som t.ex. insatsberedda saneringsfartyg och utrustning. Stödet skall framför allt inriktas på Östersjön, västra angöringen mot Engelska kanalen, Atlantkusten och Medelhavet (i synnerhet området längs leden för oljetankrar från Svarta havet), men även andra behövande områden skall få stöd.

Artikel 4

Finansiering från gemenskapen

Det finansiella referensbeloppet för genomförandet av de uppgifter som avses i artikel 3 skall för perioden 1 januari 2007 till den 31 december 2013 vara 154 miljoner euro.

De årliga anslagen kommer att anslås av budgetmyndigheten inom ramen för budgetplanen.

Artikel 5

Skydd av gemenskapens ekonomiska intressen

1. Kommissionen och byrån skall se till att gemenskapens ekonomiska intressen skyddas i samband med de åtgärder som finansieras enligt denna förordning genom att vidta förebyggande åtgärder mot bedrägeri, korruption och annan olaglig verksamhet, med hjälp av effektiva kontroller, och genom att återkräva belopp som felaktigt betalats ut samt, om oegentligheter upptäcks, genom effektiva, proportionerliga och avskräckande påföljder i enlighet med rådets förordningar (EG, Euratom) nr 2988/95 och (Euratom, EG) nr 2185/96 och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999.

2. För de gemenskapsåtgärder som finansieras inom ramen för denna förordning skall med begreppet oegentligheter i artikel 1.2 i förordning (EG, Euratom) nr 2988/95 avses varje överträdelse av en bestämmelse i gemenskapsrätten eller brott mot en avtalsförpliktelse som är följden av en handling eller en underlåtenhet av en ekonomisk aktör och som har lett eller skulle ha kunnat leda till en negativ ekonomisk effekt för gemenskapernas allmänna budget eller budgetar som de förvaltar, genom en otillbörlig utgift.

Artikel 6

Ändringar av förordning (EG) nr 1406/2002

Förordning (EG) nr 1406/2002 ändras på följande sätt:

(a) I artikel 10.2 skall följande led läggas till:

”l) se över de finansiella aspekterna av genomförandet av den detaljerade plan som avses i led k och budgetåtagandena i enlighet med förordning […][13] före budgetårets början på grundval av den rapport som avses i artikel 15.2 g.”

(b) I artikel 15.2 skall följande led läggas till:

”g) Han/hon skall senast den 31 januari varje år lägga fram en rapport för kommissionen och styrelsen om de finansiella aspekterna av genomförandet av den detaljerade planen för byråns beredskap för och insatser vid förorening samt informera om det aktuella läget i fråga om samtliga åtgärder som finansieras inom ramen för denna plan.”

Artikel 7

Utvärdering

Senast fyra år efter denna förordnings ikraftträdande skall kommissionen, för Europaparlamentet och rådet, lägga fram en rapport om genomförandet av denna förordning på grundval av information från byrån. Rapporten skall beskriva de resultat som uppnåtts genom användning av gemenskapsbidraget, i enlighet med artikel 4 avseende åtaganden och utgifter för perioden 1 januari 2007–31 december 2009.

Artikel 8

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den [...]

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

[…] […]

LEGISLATIVE FINANCIAL STATEMENT

1. NAME OF THE PROPOSAL

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on a multiannual funding for the action of the European Maritime Safety Agency in the field of response to pollution caused by ships and amending Regulation (EC) No 1406/2002.

2. ABM / ABB FRAMEWORK

Policy Area(s) concerned and associated Activity/Activities:

06: Energy and Transport

Inland, air and maritime transport policy;

Implementation of the provisions related to pollution prevention and response activities.

3. BUDGET LINES

3.1. Budget lines (operational lines and related technical and administrative assistance lines (ex- B.A lines)) including headings:

06020203: European Maritime Safety Agency- Anti-pollution measures.

3.2. Duration of the action and of the financial impact:

7 years (from 2007 to 2013).

3.3. Budgetary characteristics ( add rows if necessary ):

Budget line | Type of expenditure | New | EFTA contribution | Contributions from applicant countries | Heading in financial perspective |

06020203 | NCE[14] | DA[15] | NO | YES | NO | No 1a Competitiveness for Growth and Employment[16] |

4. SUMMARY OF RESOURCES

4.1. Financial Resources

4.1.1. Summary of commitment appropriations (CA) and payment appropriations (PA)

EUR million (to 3 decimal places)

Expenditure type | Section no. | Year n 2007 | n + 1 2008 | n + 2 2009 | n + 3 2010 | n + 4 2011 | n + 5 2012 and 2013[17] | Total |

Operational expenditure[18] |

Commitment Appropriations (CA) | 8.1 | a | 20,000 | 19,000 | 22,500 | 25,000 | 19,000 | 48,500 | 154,000 |

Payment Appropriations (PA) | b | 18,000 | 18,000 | 23,000 | 25,000 | 21,500 | 48,500 | 154,000 |

Administrative expenditure within reference amount[19] |

Technical & administrative assistance (NDA) | 8.2.4 | c | NA[20] |

TOTAL REFERENCE AMOUNT |

Commitment Appropriations | a+c | 20,000 | 19,000 | 22,500 | 25,000 | 19,000 | 48,500 | 154,000 |

Payment Appropriations | b+c | 18,000 | 18,000 | 23,000 | 25,000 | 21,500 | 48,500 | 154.000 |

Administrative expenditure not included in reference amount[21] |

man resources and associated expenditure (NDA) | 8.2.5 | d | NA[22] |

Administrative costs, other than human resources and associated costs, not included in reference amount (NDA) | 8.2.6 | e | NA[23] |

Total indicative financial cost of intervention

TOTAL CA including cost of Human Resources | a+c+d+e | 20,000 | 19,000 | 22,500 | 25,000 | 19,000 | 48,500 | 154,000 |

TOTAL PA including cost of Human Resources | b+c+d+e | 18,000 | 18,000 | 23,000 | 25,000 | 21,500 | 48,500 | 154.000 |

Co-financing details

If the proposal involves co-financing by Member States, or other bodies (please specify which), an estimate of the level of this co-financing should be indicated in the table below (additional lines may be added if different bodies are foreseen for the provision of the co-financing):

EUR million (to 3 decimal places)

Co-financing body | Year n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 and later | Total |

…………………… | f | NA[24] |

TOTAL CA including co-financing | a+c+d+e+f | NA |

4.1.2. Compatibility with Financial Programming

(Proposal is compatible with existing financial programming.

(Proposal will entail reprogramming of the relevant heading in the financial perspective.

(Proposal may require application of the provisions of the Interinstitutional Agreement[25] (i.e. flexibility instrument or revision of the financial perspective).

4.1.3. Financial impact on Revenue

(Proposal has no financial implications on revenue

(Proposal has financial impact – the effect on revenue is as follows:

NB: All details and observations relating to the method of calculating the effect on revenue should be shown in a separate annex.

EUR million (to one decimal place)

Prior to action [Year n-1] | Situation following action |

Total number of human resources | NA[27] |

5. CHARACTERISTICS AND OBJECTIVES

Details of the context of the proposal are required in the Explanatory Memorandum. This section of the Legislative Financial Statement should include the following specific complementary information:

5.1. Need to be met in the short or long term

The need to be met both in short and in a longer term is to provide the European Maritime Safety Agency (“the Agency”) with an appropriate financial security for the funding of anti-pollution tasks and ensure cost-effectiveness by way of a multi-annual programming for expenditure concerning such tasks. The overall financial envelope to be imputed on an annual basis on the Community budget (from 2007 to 2013) is of €154 million. The areas of activities and the specific needs, as well as the relevant amounts are illustrated in section 3 (a) and (b) of the explanatory memorandum and in the annex.

The main beneficiaries of the proposed intervention are the Member States, since the anti-pollution actions of the Agency are primarily intended to supplement anti-pollution and preparedness mechanisms of the Member States, in particular, by adding at sea oil recovery capacity by means of additional specific anti-pollution vessels, in case of large scale oil spills that go beyond the national operational capacities and when such intervention is requested by the Member States concerned.

5.2. Value-added of Community involvement and coherence of the proposal with other financial instruments and possible synergy

The severe oil spills provoked by the recent maritime accidents, in which were involved the oil tankers ERIKA and PRESTIGE, demonstrated the need for additional pollution response capacity, as well as prevention and preparedness measures at Community level in order to prevent oil spills, minimise their severe implications, while containing pollution. The anti-pollution action of the Agency is therefore designed, in particular, to supplement the national mechanisms in case of large oil spill that go beyond national capabilities, which cannot ensure a swift and efficient response to the pollution caused. The completion of the related tasks, namely the additional at sea recovery capability by means of stand-by vessels is dependent on financial security and the availability of resources on a longer term basis, through a multiannual programming for contribution from the Community budget.

Considering the long-term nature of the pollution response responsibility of the Agency, the inherent expenditure and investments are not feasible through a year on year scheduling of the Community financing. It is therefore necessary to embark on long-term investments for providing adequate financial means for pollution response at European level and allow sufficient financial security for the Agency that would ensure cost-effectiveness in the negotiation for longer term contracts for stand-by vessels and thus the viability of a sustainable antipollution endeavour. The involvement of the Community is, thus, vital for the mounting of a thorough pollution response.

Hence, the multiannual forecast of expenditure, for the period from 2007 to 2013 is the only way for achieving an effective Community pollution response system. An amount of € 17.8 million is allocated by the Budgetary Authority for 2005 while an amount of Є 29 million is to be allocated in the 2006 Draft Community budget, subject to a decision according to the current budgetary procedure.

As stated in section 1 (c) of the Explanatory Memorandum, the additional at sea oil recovery means to be offered by the Agency to the requesting Member States will be provided through the Community framework for cooperation in the field of accidental or deliberate marine pollution established by Decision No 2850/2000/EC of the European Parliament and of the Council of 20 December 2000[28] and of the Community mechanism to facilitate reinforced cooperation in civil protection assistance interventions established by Council Decision 2001/792/EC, Euratom of 23 October 2001[29].

5.2.1. Objectives, expected results and related indicators of the proposal in the context of the ABM framework

The objectives of the proposal will substantially contribute, on the one hand, to the protection of the environment and notably the combating of pollution caused by oil spills and, on the other hand, make possible the effective implementation of the prerequisites of Regulation (EC) N° 724/2004 of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 amending Regulation (EC) N° 1406/2002 establishing a European Maritime Safety Agency provisions related in particular to pollution response activities.

The multiannual scheduling of the contribution from the Community budget for financing, above all, the anti-pollution activities of the Agency will result in the making available for the Member States adequate intervention resources for at sea recovery of oil spills for the period as of 2007 to 2013 and strengthening the Agency’s contribution to the Community pollution response system.

The success of the attainment of the objectives could be measured, in particular, by (i) the rapidity of reaching the area affected by the oil spill, (ii) the time needed for at sea recovery of the oil, (iii) the extent of the containment of the pollution, (iv) the functioning of satellite surveillance for detecting and combating pollution, and (v) the effective co-operation with involved Parties (Member States, regional agreements) in getting ready to respond successfully to an oil pollution.

5.3. Method of Implementation (indicative)

Show below the method(s)[30] chosen for the implementation of the action.

ٱ Centralised Management ٱ Directly by the Commission

ٱIndirectly by delegation to:

ٱ Executive Agencies

( Bodies set up by the Communities as referred to in art. 185 of the Financial Regulation

ٱ National public-sector bodies/bodies with public-service mission

ٱ Shared or decentralised management

ٱ With Member states

ٱ With Third countries

ٱ Joint management with international organisations (please specify)

Relevant comments:

6. MONITORING AND EVALUATION

6.1. Monitoring system

The main indicator concerning the means and resources necessary to carry out the involved actions is the risk posed by oil spills taking into consideration the oil trade patterns in European waters, the socio-economic and environmental impact that might be caused by a large scale incident, as well as the current operational capacities of the Member States and thus their needs for additional at sea recovery capacity to be provided by the Agency. Hence, European waters have been divided in areas where the Agency’s additional capacity should be primarily focussed (see below under section 6.2.1). As regards outputs and results, the main indicators are the number of the Agency’s interventions, as well as their impact and effects.

The data regarding current pollution response capacities of the Member States were collected in particular from the Community Information, System and provided by the Member States. These data will be regularly updated on the basis of information provided by the above sources. The prices of the anti-pollution stand- by vessels have been estimated on the basis of current market prices.

6.2. Evaluation

6.2.1. Ex-ante evaluation

In order to fulfil the prerequisites of Regulation (EC) N° 724/2004 (see above under section 5.3) as regards anti-pollution response activities of the Agency and in particular to evaluate the status of European response preparedness, the Commission (DG TREN) commissioned a study in 2003 that was conducted by the International Tanker Owners Pollution Federation. This study, which was finalised in April 2004, presented the preparedness of Member States regarding response to pollution caused by oil spills at sea and the nature and scale of the risk posed by oil spills in European waters.

Besides, the Agency organised a specific workshop on the “Oil Pollution Response in the European Union”, in June 2004, in order to address the best ways for mounting an effective oil pollution response at European level and set the priorities for action.

The findings and results of both proceedings have been used as a basis for drafting the Action Plan for oil pollution preparedness and response, which was adopted by the Agency’s Administrative Board in October 2004 (see also section 2 of the Explanatory Memorandum).The Action Plan identifies the activities that the Agency intends to embark on within the context of the above Regulation, both in terms of response to an oil spill, by way of specialised anti-pollution vessels, and preparedness as a means to mounting effective response operations and is aimed also to ensure the optimum use of the financial means available to the Agency.

On the basis of the current response capacity of the Member States and the current and future plans for additional response capacity, as gathered following the above consultations, the Agency conducted an extensive evaluation of the estimated cost of the different anti-pollution actions and especially of the ones related to the operational assistance (stand-by vessels) on account of:

- A benchmarking for the cost of the stand-by contracts (see also section 1 (c) of the Explanatory Memorandum) that was conducted on the basis of information included in the existing contracts concluded between the Member States and shipowners for the provision of similar services and the contracts concluded for the ships involved in recent maritime accidents (ERIKA and PRESTIGE), as well as input provided by the competent authorities of a number of Member States.

- Information obtained from shipyards regarding the prices of oil pollution response specialised equipment (such as pumps, booms, skimmers, grabs and “specialist” response vessels).

It is worth noting, however that the prices vary considerably as a function of the types of ships, the specific equipment used for each case, the need in crew etc.

The key findings of the ex-ante evaluation were as follows (see also section 1 (c) of the Explanatory Memorandum):

The present pollution response capacity of the Member States should be supplemented in order to allow a prompt and effective intervention in the event of large scale oil contamination incidents and to contain and mitigate their impact. A number of areas, where the risk of major pollution is highest, were identified by reason of the most busy tanker routes and the prospects for future oil trade patterns, the socio-economic and environmental impact of a potential oil spill and the historical incidence of oil spills and their locations around Europe. These areas are: the Baltic sea, the Western approaches to the Channel, the Atlantic coast and the Mediterranean Sea (Western part and Bosporus/Black Sea). The specific needs for each region, especially in terms of the type and number of the stand-by vessels that are needed, depends on the types of traffic and the size of each area.

6.2.2. Measures taken following an intermediate/ex-post evaluation (lessons learned from similar experiences in the past)

Not relevant.

6.2.3. Terms and frequency of future evaluation

Ex-post evaluation is particularly crucial for the efficient allocation of commitments and for the potential adaptation of the annual financial commitments, bearing in mind that oil pollution response activities may require revision following an alteration in the needs for anti-pollution action. The Administrative Board of the Agency will be requested, thus, to review annually the budgetary commitments, on the basis of a report produced by the Executive Director, to include any necessary adjustments to the budget of the Agency. In addition, the Commission shall submit to the European Parliament and the Council, on the basis of information provided by the Agency, a report on the implementation of this proposed Regulation no later than 4 years from its entry into force. This report shall set out the results of the utilisation of the Community contribution as regards commitments and expenditure covering the period between 1 January 2007 and 31 December 2009.

7. ANTI-FRAUD MEASURES

The anti-pollution activities of the Agency will be subject to the normal audit procedures foreseen by the Agency’s financial Regulation and the control of the Court of Auditors.

8. DETAILS OF RESOURCES

8.1. Objectives of the proposal in terms of their financial cost

Commitment appropriations in EUR million (to 3 decimal places)

8.2.2. Description of tasks deriving from the actionNA[43]

8.2.3. Sources of human resources (statutory): NA[44]

(When more than one source is stated, please indicate the number of posts originating from each of the sources)

( Posts currently allocated to the management of the programme to be replaced or extended

( Posts pre-allocated within the APS/PDB exercise for year n

( Posts to be requested in the next APS/PDB procedure

( Posts to be redeployed using existing resources within the managing service (internal redeployment)

( Posts required for year n although not foreseen in the APS/PDB exercise of the year in question

8.2.4. Other Administrative expenditure included in reference amount (XX 01 04/05 – Expenditure on administrative management)

EUR million (to 3 decimal places)

Budget line (number and heading) | Year n | Year n+1 | Year n+2 | Year n+3 | Year n+4 | Year n+5 and later | TOTAL |

Other technical and administrative assistance | NA |

intra muros |

extra muros |

Total Technical and administrative assistance |

8.2.5. Financial cost of human resources and associated costs not included in the reference amount

EUR million (to 3 decimal places)

Type of human resources | Year n | Year n+1 | Year n+2 | Year n+3 | Year n+4 | Year n+5 and later |

Officials and temporary staff (XX 01 01) | NA[47] |

Staff financed by Art XX 01 02 (auxiliary, END, contract staff, etc.) (specify budget line) | NA |

Total cost of Human Resources and associated costs (NOT in reference amount) |

Calculation– Officials and Temporary agents

Reference should be made to Point 8.2.1, if applicable

Calculation– Staff financed under art. XX 01 02

Reference should be made to Point 8.2.1, if applicable

8.2.6 Other administrative expenditure not included in reference amount EUR million (to 3 decimal places) |

XX 01 02 11 02 – Meetings & Conferences | NA |

XX 01 02 11 03 – Committees[49] | NA |

XX 01 02 11 04 – Studies & consultations | NA |

XX 01 02 11 05 - Information systems | NA |

2 Total Other Management Expenditure (XX 01 02 11) |

3 Other expenditure of an administrative nature (specify including reference to budget line) |

Total Administrative expenditure, other than human resources and associated costs (NOT included in reference amount) |

Calculation - Other administrative expenditure not included in reference amount

KONSEKVENSANALYS FÖRSLAGETS KONSEKVENSER FÖR FÖRETAG, SÄRSKILT SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG

Beteckning på förslaget

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om flerårig finansiering av Europeiska sjösäkerhetsbyråns åtgärder i samband med insatser vid förorening från fartyg och om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002.

DOKUMENTETS REFERENSNUMMER

KOM(2005) 210 slutlig

Förslaget

1. Varför behövs det, med tanke på subsidiaritetsprincipen, gemenskapslagstiftning på detta område, och vilka är huvudmålen?

Syftet med förslaget är att inrätta förfaranden för och fastställa gemenskapens finansiella bidrag för finansieringen av Europeiska sjösäkerhetsbyråns (byrån) nya verksamhet för bekämpning av föroreningar till följd av sjöolyckor, på grundval av ett flerårigt åtagande under en period på sju år (2007–2013).

Gemenskapslagstiftning krävs för det totala finansiella bidraget från gemenskapsbudgeten till byråns budget. På detta område har gemenskapen därför ensam behörighet.

Konsekvenser för företagen

2. Vilka påverkas av förslaget?

- Vilka sektorer?

Rederier med fartyg för oljesanering till sjöss som, på grundval av beredskapsavtal, kan användas för bekämpning av föroreningar.

Hur stora är företagen (andelen små och medelstora företag)?

Företag av alla storlekar inom sektorn.

- Är dessa företag belägna i vissa geografiska områden inom gemenskapen?

I alla medlemsstater med undantag av dem som inte har någon kust. I princip påverkas dock varje medlemsstat i egenskap av flaggstat.

[1] Inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1406/2002 av den 27 juni 2002 (EGT L 208, 5.8.2002, s. 1). Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 724/2004 (EUT L 129, 29.4.2004, s. 1).

[2] Åtgärdsplanen godkändes av byråns styrelse vid dess nionde möte som hölls i Lissabon den 21–22 oktober 2004 (http://www.emsa.eu.int).

[3] Bilaterala och regionala avtal, t.ex. Helsingforskonventionen från 1974 och Barcelonakonventionen från 1976, mellan kuststater i syfte att ge ömsesidigt stöd i samband med förorening till följd av incidenter till sjöss.

[4] EGT L 297, 15.11.2001, s. 7.

[5] Studie om insatser vid förorening från fartyg, april 2004.

[6] Förhandsmeddelandet offentliggjordes i EUT 2005/S16 – 014442 22.1.2005.

[7] Utkast till direktiv under antagande av Europaparlamentet och rådet.

[8] EGT C […], […], s. […].

[9] EGT C […], […], s. […].

[10] EGT C […], […], s. […].

[11] EGT L 208, 5.8.2002, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 724/2004 (EUT L 129, 29.4.2004, s.1).

[12] EGT L 297, 15.11.2001, s. 7.

[13] Hänvisning till denna förordning.

[14] Non-compulsory expenditure.

[15] Differentiated appropriations.

[16] This classification stems from the new financial perspectives.

[17] Until 2013 for commitments appropriations and until 2014 for payments appropriations.

[18] Expenditure that does not fall under Chapter xx 01 of the Title xx concerned.

[19] Expenditure within article xx 01 04 of Title xx.

[20] Not applicable.

[21] Expenditure within chapter xx 01 other than articles xx 01 04 or xx 01 05.

[22] Not applicable.

[23] Not applicable.

[24] Not applicable.

[25] See points 19 and 24 of the Interinstitutional agreement.

[26] Additional columns should be added if necessary i.e. if the duration of the action exceeds 6 years

[27] The Human resources are covered under the separate budgetary line 06020201.

[28] OJ L 332, 28.12.2000, p.1.

[29] OJ L 297, 15.11.2001, p.7.

[30] If more than one method is indicated please provide additional details in the "Relevant comments" section of this point

[31] Add to pollution recovery capability of the requesting Member States.

[32] Add to pollution recovery capability of the requesting Member States.

[33] Add to pollution recovery capability of the requesting Member States.

[34] This amount covers the renewal of the contract for 1 HNS vessel financed under the 2006 draft budget and the renewal of the contract for another HNS vessel to be financed under the 2007 budgetary provisions.

[35] Add to pollution recovery capability of the requesting Member States.

[36] Monitoring/imagery for spills and illegal discharges.

[37] These activities are based upon the activities approved in the Action Plan Oil Pollution Preparedness and Response under the headings “information” and “cooperation and co-ordination”.

[38] The estimated amounts under this section are intended to cover, in particular, studies and consultations with different bodies, meetings and conferences in relation to anti-pollution actions, missions and information systems

[39] Cost of which is NOT covered by the reference amount

[40] The Human resources are covered under the separate budgetary line 06020201.

[41] Cost of which is NOT covered by the reference amount

[42] Cost of which is included within the reference amount

[43] Not applicable.

[44] The Human resources are covered under the separate budgetary line 06020201.

[45] Reference should be made to the specific legislative financial statement for the Executive Agency(es) concerned.

[46] Administrative expenditure within the reference amount is covered under a separate budgetary line.

[47] Administrative expenditure within the reference amount is covered under a separate budgetary line.

[48] Not applicable.

[49] Specify the type of committee and the group to which it belongs.

1.500.000

1.500.000

1.000.000

300.000

Other activities:

3.500.000

3.500.000

4.500.000

purchasa data

contract renewal (2015)

contract renewal (2012)

Satellite Service Center

4.500.000

4.500.000

contract renewal (2015)

contract renewal (2012)

(two areas)

8.500.00

Atlantic Coast

contract renewal (2011)

Stand-by vessels:

5.000.000

HNS contract renewal (2016)

HNS Upgrade (2010)

7.000.000

7.000.000

contract renewal (2015)

contract renewal (2012)

2 vessels (2009)