52005PC0190(15)




[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 13.05.2005

KOM(2005) 190 slutlig

2005/0072 (COD)

2005/0073 (COD)

2005/0074 (COD)

2005/0075 (COD)

2005/0076 (COD)

2005/0077 (CNS)

2005/0078 (CNS)

2005/0079 (CNS)

2005/0080 (CNS)

2005/0081 (COD)

2005/0082 (COD)

2005/0083 (COD)

2005/0084 (CNS)

2005/0085 (COD)

2005/0086 (COD)

2005/0087 (COD)

2005/0088 (COD)

2005/0089 (CNS)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EEG) nr 1210/90 om inrättande av Europeiska miljöbyrån och Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning, vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EEG) nr 337/75 om uppbyggnaden av ett europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning, vad beträffar mandatperioden för direktören

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EEG) nr 1365/75 om bildande av en europeisk fond för förbättring av levnads- och arbetsvillkor, vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören och den vice verkställande direktören

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EEG) nr 1360/90 om inrättandet av en europeisk yrkesutbildningsstiftelse vad direktörens ämbetsperiod avser

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EEG) nr 302/93 om upprättande av ett europeiskt centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, vad beträffar mandatperioden för direktören

MOTIVERING

1. FÖRSLAGETS SYFTEN

I Europeiska unionen finns det för närvarande 20 decentraliserade organ som kan inordnas under beteckningen gemenskapsorgan (eller byråer). Dessa har vissa gemensamma kännetecken, t.ex. att varje organ har inrättats genom att det har antagits en förordning som rättslig grund för organet i fråga och att de har ställning som juridisk person, autonomi i administrativt och finansiellt hänseende och ett tydligt avgränsat behörighets- och verksamhetsområde.

Ledaren för ett gemenskapsorgan har i regel titeln direktör. I vissa organ finns det även en eller flera vice direktörer. Varaktigheten för dessa personers mandat är i allmänhet 4-5 år. Enligt de flesta grundförordningarna kan en direktörs (eller i förekommande fall vice direktörs) mandat emellertid förlängas med en eller flera perioder. Villkoren för utseende av direktören och varaktigheten för dennes mandat anges i grundförordningen för varje gemenskapsorgan.

De organ som är behöriga för utseendet valde fram till de senaste åren att förlänga mandatet för en tjänstgörande direktör helt enkelt genom att fatta ett beslut. Kommissionen kom efter att ha företagit en ingående prövning av bestämmelserna i grundförordningarna fram till att det tillvägagångssättet innebar ett juridiskt problem.

I de franskspråkiga versionerna av grundförordningarna för gemenskapsorganen används (utom i de franskspråkiga versionerna av förordning (EEG) nr 1360/90 om inrättandet av en europeisk yrkesutbildningsstiftelse och förordning (EG) nr 851/2004 om inrättande av ett europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar) begreppen renouvelable och renouvellement när texterna handlar om möjligheterna att förlänga mandatet för en direktör eller motsvarande (i de svenskspråkiga versionerna talas det i regel om att ett mandat kan förnyas eller förlängas).

I artikel 214.1 (som handlar om hur ledamöterna av kommissionen utses) och artiklarna 223 och 224 (som handlar om hur bl.a. domarna i EG-domstolen utses) i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen finns analoga bestämmelser. I båda fallen har det fastställts att möjligheten till renouvellement (förnyelse) av ett mandat inte innebär att ett förenklat utseendeförfarande tillämpas och att mandatet kan förlängas utan att det i fördraget angivna utseendeförfarandet behöver iakttas.

Under dessa omständigheter kan möjligheten till förnyelse av mandatet inte tolkas på annat sätt än att innehavaren av tjänsten när mandatet löper ut åter måste anmäla sig som kandidat.

Om detta tillämpas på gemenskapsorganen, leder det till slutsatsen att möjligheten att förnya mandatet för direktören inte innebär en befrielse från tillämpning av det i grundförordningen angivna utseendeförfarandet.

En direktör eller vice direktör är för övrigt inte bara innehavare av ett mandat, utan även medlem av personalen i gemenskapsorganet och anställd på kontrakt som tillfälligt anställd. Tjänsten som direktör eller vice direktör omfattas därmed av de s.k. anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna.

Utseendeförfarandet måste därför omfatta bl.a. offentliggörande av tjänsten i samtliga medlemsstater och ett urvalsförfarande som är förenligt med reglerna i grundförordningen och i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna.

Dessa förfaranden är i allmänhet långdragna och relativt kostsamma. Om de måste tillämpas och en tjänstgörande direktör beslutar sig för att åter anmäla sig som kandidat, kan följden också bli att gemenskapsorganets verksamhet avtar eller störs under den tid förfarandena pågår.

Med beaktande av gemenskapsorganens specifika behov och av tillvägagångssättet under de senaste åren förefaller det inte vara lämpligt att tvinga gemenskapsorganen att genomföra ett urvalsförfarande varje gång det första mandatet för en direktör (eller en annan berörd befattningshavare) löper ut. De organ som är behöriga för utseendet borde ha möjlighet att välja mellan en förlängning av det första mandatet och ett nytt urvalsförfarande.

Det bör även beaktas att direktören inte bara är ansvarig för förvaltningen utan även har en viktig roll att spela i arbetet i gemenskapsorganet och när det gäller att uppnå organets mål. Den utseende myndigheten måste när den fattar sitt beslut ta hänsyn såväl till behovet av att sörja för kontinuitet i den administrativa ledningen av gemenskapsorganet som till betydelsen av att organet utvecklas i riktning mot nya idéer och strategier.

Därför bör ett beslut om att förlänga mandatet för en tjänstgörande direktör fattas på grundval av en utvärdering (som utförts av den myndighet som vid ett urvalsförfarande föreslår den utseende myndigheten kandidater) av de resultat som direktören har uppnått och av gemenskapsorganets behov och bör en förlängning medges endast en gång och för en tid som inte överstiger den som anges för det första mandatet.

Kommissionen föreslår att grundförordningarna för 18 gemenskapsorgan ändras och lägger därför fram sammanlagt 18 förslag till förordningar om ändring av de artiklar i grundförordningarna som handlar om hur ledarna för organen utses.

Grundförordningarna för två gemenskapsorgan behöver inte ändras: rådets förordning (EG) nr 2667/2000 av den 5 december 2000 om Europeiska byrån för återuppbyggnad[1] och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 460/2004 av den 10 mars 2004 om inrättandet av den europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet[2]. I de förordningarna finns det nämligen inga bestämmelser om en eventuell förnyelse av mandatet för direktören, eftersom de berörda gemenskapsorganen har inrättats för att verka enbart under en begränsad tid.

Det läggs inte heller fram några förslag till ändring av de rättsakter genom vilka de organ som omfattas av andra och tredje pelaren inrättades.

Vad beträffar de båda (ännu icke inrättade) gemenskapsorgan som har varit föremål för förordningsförslag som är under prövning eller håller på att antas (Europeiska kemikaliemyndigheten[3] och Gemenskapens kontrollorgan för fiske[4]) kommer kommissionen vid behov att lägga fram ändringsförslag i syfte att sörja för harmonisering av texterna för samtliga gemenskapsorgan.

2. RÄTTSLIG GRUND OCH ANTAGANDEFÖRFARANDE

Varje förordning om inrättande av ett gemenskapsorgan grundar sig i princip på en fördragsartikel som handlar om ett ämnesområde som har att göra med det berörda organets behörighets- och verksamhetsområde och av vilken det framgår vilket förfarande som är tillämpligt för antagandet av åtgärder på ämnesområdet i fråga.

Av denna anledning förefaller det nödvändigt att anta en ändringsförordning för var och en av de grundförordningar om inrättande av ett gemenskapsorgan som skall ändras.

Vad beträffar förfarandet för antagandet av de enskilda ändringsförordningarna bör det förfarande som gällde vid tidpunkten för antagandet av grundförordningen iakttas men bör även sådana förändringar – ändringar av Europaparlamentets befogenheter enligt fördraget eller ändringar av den rättsliga grunden för antagande av åtgärder inom det berörda ämnesområdet – som inträffat efter antagandet av grundförordningen beaktas.

Detta gäller för ändringen av grundförordningen för Europeiska miljöbyrån men även för ändringen av fem grundförordningar för vilka den rättsliga grunden för antagande av åtgärder inte längre är artikel 308 (f.d. artikel 235) i fördraget utan fördragsartiklar som har ett närmare samband med de berörda organens behörighets- och verksamhetsområden.

Det rör sig här å ena sidan om ändringen av grundförordningen för Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, vilken förordning för närvarande är föremål för kodifiering (rådets uppfattning i samband med detta arbete är att artikel 152 i fördraget nu bör användas som rättslig grund och kommissionen har godtagit detta), och å andra sidan om ändringen av förordningen för Europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning (artikel 150 används som rättslig grund för ändringsförordningen), för Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (artikel 137.1 a och b), för Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen (artikel 150) och för Europeiska arbetsmiljöbyrån (artikel 137.1 a).

3. FÖRORDNINGSFÖRSLAGENS UTFORMNING

3.1. De tre skälen i ingressen har samma utformning i alla förordningsförslag:

Det är nödvändigt att harmonisera reglerna rörande villkoren och förfarandena för förlängning av mandatperioden för, alltefter omständigheterna, direktören, vice direktören eller ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

Det bör föreskrivas att mandatperioden skall kunna förlängas en gång efter det att en lämplig utvärdering har gjorts.

… förordning (…) nr …/… … [titeln på den förordning genom vilken gemenskapsorganet inrättas] bör därför ändras.

3.2. För de förordningar som ändras föreslås som regel följande standardformulering:

Xxx [beteckningen på gemenskapsorganet, t.ex. Byrån] skall ledas av en yyy [beteckningen på den som leder gemenskapsorganet, t.ex. direktör] som på förslag av kommissionen** utnämns av styrelsen* för en period av fem år, vilken period på förslag av kommissionen** och efter det att en utvärdering har gjorts kan förlängas en gång, med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen** särskilt bedöma

- de resultat som har uppnåtts under den första mandatperioden och det sätt på vilket resultaten har uppnåtts, och

- xxxs uppgifter och behov under de närmaste åren.

* Ledaren för följande gemenskapsorgan utnämns av rådet: Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO) och Kontoret för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken och mönster) (KHIM). Ledaren för följande gemenskapsorgan utnämns av kommissionen: Europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning (Cedefop) och Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (Eurofound).

** Styrelsen, vad KHIM, Cedefop och Eurofound beträffar.

3.3. De föreslagna ändringarna rör följande gemenskapsorgan och förordningar:

- Europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning (Cedefop): rådets förordning (EEG) nr 337/75 av den 10 februari 1975 om uppbyggnaden av ett europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning (artikel 6.2).

- Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (Eurofound): rådets förordning (EEG) nr 1365/75 av den 26 maj 1975 om bildande av en europeisk fond för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (artikel 8.3).

- Europeiska miljöbyrån (EEA): rådets förordning (EEG) nr 1210/90 av den 7 maj 1990 om inrättande av Europeiska miljöbyrån och Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning (artikel 9.1).

- Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen (ETF): rådets förordning (EEG) nr 1360/90 av den 7 maj 1990 om inrättandet av en europeisk yrkesutbildningsstiftelse (artikel 7.1), ändrat genom rådets förordning (EG) nr 1572/98 av den 17 juli 1998.

- Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN): rådets förordning (EEG) nr 302/93 av den 8 februari 1993 om upprättande av ett europeiskt centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (artikel 9.1).

- Kontoret för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken och mönster) (KHIM): rådets förordning (EG) nr 40/94 av den 20 december 1993 om gemenskapsvarumärken (artikel 120.2).

- Europeiska arbetsmiljöbyrån (OSHA): rådets förordning (EG) nr 2062/94 av den 18 juli 1994 om upprättande av en europeisk arbetsmiljöbyrå (artikel 11.1).

- Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO): rådets förordning (EG) nr 2100/94 av den 27 juli 1994 om gemenskapens växtförädlarrätt (artikel 43.2).

- Översättningscentrum för Europeiska unionens organ (CdT): rådets förordning (EG) nr 2965/94 av den 28 november 1994 om upprättande av ett översättningscentrum för Europeiska unionens organ (artikel 9.1).

- Europeiskt centrum för övervakning av rasism och främlingsfientlighet (EUMC): rådets förordning (EG) nr 1035/97 av den 2 juni 1997 om inrättande av ett europeiskt centrum för övervakning av rasism och främlingsfientlighet (artikel 10.1).

- Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA): Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (artikel 26.1).

- Europeiska sjösäkerhetsbyrån (EMSA): Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1406/2002 av den 27 juni 2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå (artikel 16.2).

- Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA): Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1592/2002 av den 15 juli 2002 om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av en europeisk byrå för luftfartssäkerhet (artikel 30.4).

- Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDPC): Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 851/2004 av den 21 april 2004 om inrättande av ett europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (artikel 17.1).

- Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMEA): Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 726/2004 av den 31 mars 2004 om inrättande av gemenskapsförfaranden för godkännande av och tillsyn över humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel samt om inrättande av en europeisk läkemedelsmyndighet (artikel 64.1).

- Europeiska järnvägsbyrån (ERA): Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 881/2004 av den 29 april 2004 om inrättande av en europeisk järnvägsbyrå (artikel 31.3).

- Europeiska tillsynsmyndigheten för GNSS: rådets förordning (EG) nr 1321/2004 av den 12 juli 2004 om inrättandet av strukturer för förvaltningen av de europeiska programmen för satellitbaserad radionavigering (artikel 7.2 tredje stycket).

- Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid de yttre gränserna: rådets förordning (EG) nr 2007/2004 av den 26 oktober 2004 om inrättande av en europeisk byrå för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (artikel 26.5).

2005/0072 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EEG) nr 1210/90 om inrättande av Europeiska miljöbyrån och Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning, vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 175 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[5],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[6],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[7],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i EG-fördraget[8], och

av följande skäl:

(1) Det är nödvändigt att harmonisera reglerna rörande villkoren och förfarandena för förlängning av mandatperioden för, alltefter omständigheterna, direktören, vice direktören eller ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

(2) Det bör föreskrivas att mandatperioden skall kunna förlängas en gång efter det att en lämplig utvärdering har gjorts.

(3) Rådets förordning (EEG) nr 1210/90 av den 7 maj 1990 om inrättande av Europeiska miljöbyrån och Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning[9] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 9.1 första meningen i förordning (EEG) nr 1210/90 skall ersättas med följande:

”1. Byrån skall ledas av en verkställande direktör som på förslag av kommissionen utnämns av styrelsen för en period av fem år, vilken period på förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts kan förlängas en gång, med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt bedöma

- de resultat som har uppnåtts under den första mandatperioden och det sätt på vilket resultaten har uppnåtts, och

- byråns uppgifter och behov under de närmaste åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den ….

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0073 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EEG) nr 337/75 om uppbyggnaden av ett europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning, vad beträffar mandatperioden för direktören

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 150 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[10],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[11],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[12],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i EG-fördraget[13], och

av följande skäl:

1. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna rörande villkoren och förfarandena för förlängning av mandatperioden för, alltefter omständigheterna, direktören, vice direktören eller ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

2. Det bör föreskrivas att mandatperioden skall kunna förlängas en gång efter det att en lämplig utvärdering har gjorts.

3. Rådets förordning (EEG) nr 337/75 av den 10 februari 1975 om uppbyggnaden av ett europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning[14] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 6.2 i förordning (EEG) nr 337/75 skall ersättas med följande:

”2. Mandatperioden för direktören skall vara fem år. Mandatperioden kan på förslag av styrelsen och efter det att en utvärdering har gjorts förlängas en gång, med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall styrelsen särskilt bedöma

- de resultat som har uppnåtts under den första mandatperioden och det sätt på vilket resultaten har uppnåtts, och

- centrumets uppgifter och behov under de närmaste åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den ….

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0074 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EEG) nr 1365/75 om bildande av en europeisk fond för förbättring av levnads- och arbetsvillkor, vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören och den vice verkställande direktören

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 137.1 a och b i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[15],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[16],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[17],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i EG-fördraget[18], och

av följande skäl:

4. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna rörande villkoren och förfarandena för förlängning av mandatperioden för, alltefter omständigheterna, direktören, vice direktören eller ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

5. Det bör föreskrivas att mandatperioden skall kunna förlängas en gång efter det att en lämplig utvärdering har gjorts.

6. Rådets förordning (EEG) nr 1365/75 av den 26 maj 1975 om bildande av en europeisk fond för förbättring av levnads- och arbetsvillkor[19] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 8.3 i förordning (EEG) nr 1365/75 skall ersättas med följande:

”3. Den verkställande direktören och den vice verkställande direktören skall utnämnas för en period av högst fem år, vilken period på förslag av styrelsen och efter det att en utvärdering har gjorts kan förlängas en gång, med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall styrelsen särskilt bedöma

- de resultat som har uppnåtts under den första mandatperioden och det sätt på vilket resultaten har uppnåtts, och

- fondens uppgifter och behov under de närmaste åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den ….

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0075 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EEG) nr 1360/90 om inrättandet av en europeisk yrkesutbildningsstiftelse vad direktörens ämbetsperiod avser

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 150 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[20],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[21],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[22],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget[23], och

av följande skäl:

7. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna för de villkor och förfaranden som gäller för förlängning av ämbetsperioden för direktören, vicedirektören eller, i förekommande fall, ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

8. Det bör föreskrivas att denna ämbetsperiod skall kunna förlängas en gång efter det att en passande utvärdering har gjorts.

9. Rådets förordning (EEG) nr 1360/90 av den 7 maj 1990 om inrättandet av en europeisk yrkesutbildningsstiftelse[24] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I artikel 7.1 i förordning (EEG) nr 1360/90 skall andra meningen ersättas med följande:

”Denna ämbetsperiod kan på förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts förlängas en gång med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt fästa vikt vid

- de resultat som har uppnåtts under den första ämbetsperioden och på vilket sätt de har uppnåtts,

- stiftelsens uppgifter och behov för de kommande åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0076 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EEG) nr 302/93 om upprättande av ett europeiskt centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, vad beträffar mandatperioden för direktören

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 152 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[25],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[26],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[27],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i EG-fördraget[28], och

av följande skäl:

10. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna rörande villkoren och förfarandena för förlängning av mandatperioden för, alltefter omständigheterna, direktören, vice direktören eller ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

11. Det bör föreskrivas att mandatperioden skall kunna förlängas en gång efter det att en lämplig utvärdering har gjorts.

12. Rådets förordning (EEG) nr 302/93 av den 8 februari 1993 om upprättande av ett europeiskt centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk[29] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 9.1 första meningen i förordning (EEG) nr 302/93 skall ersättas med följande:

”1. Centrumet skall ledas av en direktör som på förslag av kommissionen utnämns av styrelsen för en period av fem år, vilken period på förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts kan förlängas en gång, med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt bedöma

- de resultat som har uppnåtts under den första mandatperioden och det sätt på vilket resultaten har uppnåtts, och

- centrumets uppgifter och behov under de närmaste åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den […].

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0077 (CNS)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 40/94 vad avser ämbetsperioden för ordföranden i Byrån för harmonisering inom den inre marknaden

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 308 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[30],

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[31],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[32], och

av följande skäl:

13. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna för de villkor och förfaranden som gäller för förlängning av ämbetsperioden för direktören, vicedirektören eller, i förekommande fall, ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

14. Det bör föreskrivas att denna ämbetsperiod skall kunna förlängas en gång efter det att en passande utvärdering har gjorts.

15. Rådets förordning (EEG) nr 40/94 av den 20 december 1993 om gemenskapsvarumärken[33] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 120.2 i förordning (EG) nr 40/94 skall ersättas med följande:

« 2. Ordförandens ämbetsperiod skall vara högst fem år. Den kan på förslag av styrelsen och efter utvärdering och yttrande av kommissionen förlängas en gång med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall styrelsen särskilt fästa vikt vid

- de resultat som har uppnåtts under den första ämbetsperioden och på vilket sätt de har uppnåtts,

- byråns uppgifter och behov för de kommande åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

2005/0078 (CNS)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 2100/94 vad avser ämbetsperioden för ordföranden i Gemenskapens växtsortsmyndighet

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 308 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[34],

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[35],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[36], och

av följande skäl:

16. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna för de villkor och förfaranden som gäller för förlängning av ämbetsperioden för direktören, vicedirektören eller, i förekommande fall, ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

17. Det bör föreskrivas att denna ämbetsperiod skall kunna förlängas en gång efter det att en passande utvärdering har gjorts.

18. Rådets förordning (EEG) nr 2100/94 av den 27 juli 1994 om gemenskapens växtförädlarrätt[37] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 43.2 i förordning (EG) nr 2100/94 skall ersättas med följande:

” 2. Ordförandens ämbetsperiod skall vara högst fem år. Den kan på förslag av kommissionen och efter utvärdering och yttrande av förvaltningsrådet förlängas en gång med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt fästa vikt vid

- de resultat som har uppnåtts under den första ämbetsperioden och på vilket sätt de har uppnåtts,

- myndighetens uppgifter och behov för de kommande åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

2005/0079 (CNS)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring, vad avser direktörens ämbetsperiod, av förordning (EG) nr 2965/94 om upprättande av ett översättningscentrum för Europeiska unionens organ

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 308 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[38],

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[39], och

av följande skäl:

19. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna för de villkor och förfaranden som gäller för förlängning av ämbetsperioden för direktören, vicedirektören eller, i förekommande fall, ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

20. Det bör föreskrivas att denna ämbetsperiod skall kunna förlängas en gång efter det att en passande utvärdering har gjorts.

21. Rådets förordning (EG) nr 2965/94 av den 28 november 1994 om upprättande av ett översättningscentrum för Europeiska unionens organ[40] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 9.1 i förordning (EG) nr 2965/9999 skall ersättas med följande:

” 1. Centrumet skall ledas av en direktör som på förslag av kommissionen skall utses av styrelsen för en period av fem år, som på förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts, kan förlängas en gång med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt fästa vikt vid

- de resultat som har uppnåtts under den första ämbetsperioden och på vilket sätt de har uppnåtts,

- centrumets uppgifter och behov för de kommande åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

2005/0080 (CNS)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring, vad avser direktörens ämbetsperiod, av förordning (EG) nr 1035/97 om inrättande av ett europeiskt centrum för övervakning av rasism och främlingsfientlighet

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artiklarna 284 och 308 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[41],

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[42],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[43],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[44], och

av följande skäl:

22. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna för de villkor och förfaranden som gäller för förlängning av ämbetsperioden för direktören, vicedirektören eller, i förekommande fall, ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

23. Det bör föreskrivas att denna ämbetsperiod skall kunna förlängas en gång efter det att en passande utvärdering har gjorts.

24. Rådets förordning (EG) nr 1035/97 av den 2 juni 1997 om inrättande av ett europeiskt centrum för övervakning av rasism och främlingsfientlighet[45] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 10.1 i förordning (EG) nr 1035/97 skall ersättas med följande:

” 1. Centrumet skall ledas av en direktör som skall utses av styrelsen på förslag av kommissionen för en period av fyra år, som på förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts, kan förlängas en gång med högst fyra år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt fästa vikt vid

- de resultat som har uppnåtts under den första ämbetsperioden och på vilket sätt de har uppnåtts,

- centrumets uppgifter och behov för de kommande åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

2005/0081 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 178/2002 vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören för Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artiklarna 37, 95, 133 och 152.4 b i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[46],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[47],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[48],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i EG-fördraget[49], och

av följande skäl:

25. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna rörande villkoren och förfarandena för förlängning av mandatperioden för, alltefter omständigheterna, direktören, vice direktören eller ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

26. Det bör föreskrivas att mandatperioden skall kunna förlängas en gång efter det att en lämplig utvärdering har gjorts.

27. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet[50] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 26.1 i förordning (EG) nr 178/2002 skall ändras på följande sätt:

1. I första meningen skall orden ”som kan förnyas” utgå.

2. Följande stycken skall läggas till:

”Mandatperioden för den verkställande direktören kan på förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts förlängas en gång, med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt bedöma

- de resultat som har uppnåtts under den första mandatperioden och det sätt på vilket resultaten har uppnåtts, och

- myndighetens uppgifter och behov under de närmaste åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den […].

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0082 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring, vad avser direktörens ämbetsperiod, av förordning (EG) nr 851/2004 om inrättande av ett europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 152.4 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[51],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[52],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[53],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget[54], och

av följande skäl:

28. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna för de villkor och förfaranden som gäller för förlängning av ämbetsperioden för direktören, vicedirektören eller, i förekommande fall, ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

29. Det bör föreskrivas att denna ämbetsperiod skall kunna förlängas en gång efter det att en passande utvärdering har gjorts.

30. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 851/2004 av den 21 april 2004 om inrättande av ett europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar[55] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 17.1 i förordning (EG) nr 851/2004 skall ersättas med följande:

” 1. Direktören skall utses av styrelsen på grundval av en förteckning över kandidater som kommissionen föreslår efter ett öppet uttagningsförfarande, efter det att en inbjudan till intresseanmälan har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning och i andra publikationer, för en period av fem år, som kan förlängas en gång med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt fästa vikt vid

- de resultat som har uppnåtts under den första ämbetsperioden och på vilket sätt de har uppnåtts,

- centrumets uppgifter och behov för de kommande åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den […]

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0083 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören för Europeiska läkemedelsmyndigheten (Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artiklarna 95 och 152.4 b i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[56],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[57],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[58],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i EG-fördraget[59], och

av följande skäl:

31. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna rörande villkoren och förfarandena för förlängning av mandatperioden för, alltefter omständigheterna, direktören, vice direktören eller ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

32. Det bör föreskrivas att mandatperioden skall kunna förlängas en gång efter det att en lämplig utvärdering har gjorts.

33. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 726/2004 av den 31 mars 2004 om inrättande av gemenskapsförfaranden för godkännande av och tillsyn över humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel samt om inrättande av en europeisk läkemedelsmyndighet[60] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 64.1 i förordning (EEG) nr 726/2004 skall ändras på följande sätt:

1. Den tredje meningen skall utgå.

2. Följande stycken skall läggas till:

”Mandatperioden för den verkställande direktören kan på förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts förlängas en gång, med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt bedöma

- de resultat som har uppnåtts under den första mandatperioden och det sätt på vilket resultaten har uppnåtts, och

- myndighetens uppgifter och behov under de närmaste åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den […].

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0084 (CNS)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 1321/2004 vad avser ämbetsperioden för den verkställande direktören för Europeiska tillsynsmyndigheten för GNSS

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 308 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[61],

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[62], och

av följande skäl:

34. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna för de villkor och förfaranden som gäller för förlängning av ämbetsperioden för direktören, vicedirektören eller, i förekommande fall, ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

35. Det bör föreskrivas att denna ämbetsperiod skall kunna förlängas en gång efter det att en passande utvärdering har gjorts.

36. Rådets förordning (EG) nr 1321/2004 av den 12 juli 2004 om inrättandet av strukturer för förvaltningen av de europeiska programmen för satellitbaserad radionavigering[63] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I artikel 7.2 i förordning (EG) nr 1321/2004 skall det tredje stycket ersättas med följande:

”Den verkställande direktörens ämbetsperiod skall vara fem år. På förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts kan denna period förlängas en gång med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt fästa vikt vid

- de resultat som har uppnåtts under den första ämbetsperioden och på vilket sätt de har uppnåtts,

- myndighetens uppgifter och behov för de kommande åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

2005/0085 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 2062/94 om upprättande av en europeisk arbetsmiljöbyrå vad direktörens ämbetsperiod avser

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 137.1 a i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[64],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[65],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[66],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget[67], och

av följande skäl:

37. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna för de villkor och förfaranden som gäller för förlängning av ämbetsperioden för direktören, vicedirektören eller, i förekommande fall, ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

38. Det bör föreskrivas att denna ämbetsperiod skall kunna förlängas en gång efter det att en passande utvärdering har gjorts.

39. Rådets förordning (EG) nr 2062/94 av den 18 juli 1994 om upprättande av en europeisk arbetsmiljöbyrå[68] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 11.1 i förordning (EG) nr 2062/94 skall ersättas med följande:

” 1. Byrån skall ledas av en direktör som på förslag av kommissionen skall utses av styrelsen för en period av fem år som, på förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts, kan förlängas en gång med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt fästa vikt vid

- de resultat som har uppnåtts under den första ämbetsperioden och på vilket sätt de har uppnåtts,

- organets uppgifter och behov för de kommande åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0086 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå, vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 80.2 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[69],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[70],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[71],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i EG-fördraget[72], och

av följande skäl:

40. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna rörande villkoren och förfarandena för förlängning av mandatperioden för, alltefter omständigheterna, direktören, vice direktören eller ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

41. Det bör föreskrivas att mandatperioden skall kunna förlängas en gång efter det att en lämplig utvärdering har gjorts.

42. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1406/2002 av den 27 juni 2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå[73] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 16.2 i förordning (EG) nr 1406/2002 skall ersättas med följande:

”2. Mandatperioden för den verkställande direktören skall vara fem år. Mandatperioden kan på förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts förlängas en gång, med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt bedöma

- de resultat som har uppnåtts under den första mandatperioden och det sätt på vilket resultaten har uppnåtts, och

- byråns uppgifter och behov under de närmaste åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den […].

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0087 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 1592/2002 vad avser ämbetsperioden för den verkställande direktören och direktörerna för den europeiska byrån för luftfartssäkerhet

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 80.2 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[74],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[75],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[76],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget[77], och

av följande skäl:

43. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna för de villkor och förfaranden som gäller för förlängning av ämbetsperioden för direktören, vicedirektören eller, i förekommande fall, ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

44. Det bör föreskrivas att denna ämbetsperiod skall kunna förlängas en gång efter det att en passande utvärdering har gjorts.

45. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1592/2002 av den 15 juli 2002 om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av en europeisk byrå för luftfartssäkerhet[78] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 30.4 i förordning (EG) nr 1592/2002 skall ersättas med följande:

” 4. Den verkställande direktörens ämbetsperiod skall vara fem år. På förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts kan denna period förlängas en gång med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt fästa vikt vid

- de resultat som har uppnåtts under den första ämbetsperioden och på vilket sätt de har uppnåtts,

- organets uppgifter och behov för de kommande åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0088 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring, vad avser ämbetsperioden för verkställande direktören, av förordning (EG) nr 881/2004 om inrättande av en europeisk järnvägsbyrå

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 71.1 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[79],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[80],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[81],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget[82], och

av följande skäl:

46. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna för de villkor och förfaranden som gäller för förlängning av ämbetsperioden för direktören, vicedirektören eller, i förekommande fall, ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

47. Det bör föreskrivas att denna ämbetsperiod skall kunna förlängas en gång efter det att en passande utvärdering har gjorts.

48. Europarlamentets och rådets förordning (EG) nr 881/2004 om inrättande av en europeisk järnvägsbyrå[83] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 31.3 i förordning (EG) nr 881/9999 skall ersättas med följande:

” 3. Den verkställande direktörens ämbetsperiod skall vara fem år. På förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts kan denna period förlängas en gång med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt fästa vikt vid

- de resultat som har uppnåtts under den första ämbetsperioden och på vilket sätt de har uppnåtts,

- organets uppgifter och behov för de kommande åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

2005/0089 (CNS)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 2007/2004 vad avser ämbetsperioden för den verkställande direktören och den vice verkställande direktören för den europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 62.2 a och artikel 66 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[84],

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[85],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[86], och

av följande skäl:

49. Det är nödvändigt att harmonisera reglerna för de villkoren och förfaranden som gäller för förlängning av ämbetsperioden för direktören, vicedirektören eller, i förekommande fall, ordföranden i vissa gemenskapsorgan.

50. Det bör föreskrivas att denna ämbetsperiod skall kunna förlängas en gång efter det att en passande utvärdering har gjorts.

51. Rådets förordning (EG) nr 2007/2004 av den 26 oktober 2004 om inrättande av en europeisk byrå för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser[87] bör därför ändras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I artikel 26.5 i förordning (EG) nr 2007/2004 skall andra meningen ersättas med följande:

”På förslag av kommissionen och efter det att en utvärdering har gjorts kan deras ämbetsperiod förlängas av styrelsen en gång med högst fem år.

Inom ramen för utvärderingen skall kommissionen särskilt fästa vikt vid

- de resultat som har uppnåtts under den första ämbetsperioden och på vilket sätt de har uppnåtts,

- organets uppgifter och behov för de kommande åren.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den […] dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

[1] EGT L 306, 7.12.2000, s. 7. Se även KOM(2004) 451 slutlig, 28.6.2004.

[2] EUT L 77, 13.3.2004, s. 1.

[3] KOM(2003) 644 slutlig.

[4] KOM(2004) 289 slutlig.

[5] EUT C …, …, s. ….

[6] EUT C …, …, s. ….

[7] EUT C …, …, s. ….

[8] Europaparlamentets yttrande av den ....

[9] EGT L 120, 11.5.1990, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1641/2003 (EUT L 245, 29.9.2003, s. 1).

[10] EUT C …, …, s. ….

[11] EUT C …, …, s. ….

[12] EUT C …, …, s. ….

[13] Europaparlamentets yttrande av den ....

[14] EGT L 39, 13.2.1975, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 2051/2004 (EUT L 355, 1.12.2004, s. 1).

[15] EUT C …, …, s. ….

[16] EUT C …, …, s. ….

[17] EUT C …, …, s. ….

[18] Europaparlamentets yttrande av den ....

[19] EGT L 139, 30.5.1975, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1649/2003 (EUT L 245, 29.9.2003, s. 25).

[20] EUT C […], […], s. […].

[21] EUT C […], […], s. […].

[22] EUT C […], […], s. […].

[23] Europaparlamentets yttrande av den....

[24] EGT L 131, 23.5.1990, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1648/2003 (EUT L 245, 29.9.2003, s. 22).

[25] EUT C […], […], s. […].

[26] EUT C […], […], s. […].

[27] EUT C […], […], s. […].

[28] Europaparlamentets yttrande av den ....

[29] EGT L 36, 12.2.1993, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1651/2003 (EUT L 245, 29.9.2003, s. 30).

[30] EUT C […], […], s. […].

[31] EUT C […], […], s. […].

[32] EUT C […], […], s. […].

[33] EGT L 11, 14.1.1994, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 422/2004 (EUT L 70, 9.3.2004, s.1)

[34] EUT C […], […], s. […].

[35] EUT C […], […], s. […].

[36] EUT C […], […], s. […].

[37] EGT L 227, 1.9.1994, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 873/2003 (EUT L 162, 30.4.2004, s. 38).

[38] EUT C […], […], s. […].

[39] EUT C […], […], s. […].

[40] EGT L 314, 7.12.1994, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1645/2003 (EUT L 245, 29.9.2003, s. 13.)

[41] EUT C […], […], s. […].

[42] EUT C […], […], s. […].

[43] EUT C […], […], s. […].

[44] EUT C […], […], s. […].

[45] EGT L 151, 10.6.1997, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1652/2003 (EUT L 245, 29.9. 2003, s. 33.)

[46] EUT C […], […], s. […].

[47] EUT C […], […], s. […].

[48] EUT C […], […], s. […].

[49] Europaparlamentets yttrande av den ....

[50] EGT L 31, 1.2.2002, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1642/2003 (EUT L 245, 29.9.2003, s. 4).

[51] EUT C […], […], s. […].

[52] EUT C […], […], s. […].

[53] EUT C […], […], s. […].

[54] Europaparlamentets yttrande av den....

[55] EUT L 142, 30.4.2004, s. 1.

[56] EUT C […], […], s. […].

[57] EUT C […], […], s. […].

[58] EUT C […], […], s. […].

[59] Europaparlamentets yttrande av den ....

[60] EUT L 136, 30.4.2004, s. 1.

[61] EUT C […], […], s. […].

[62] EUT C […], […], s. […].

[63] EUT L 246, 20.7.2004, s. 1.

[64] EUT C […], […], s. […].

[65] EUT C […], […], s. […].

[66] EUT C […], […], s. […].

[67] Europaparlamentets yttrande av den....

[68] EGT L 216, 20.8.1994, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1654/2003 (EUT L 245, 29.9.2003, s. 38).

[69] EUT C […], […], s. […].

[70] EUT C […], […], s. […].

[71] EUT C […], […], s. […].

[72] Europaparlamentets yttrande av den....

[73] EGT L 208, 5.8.2002, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 724/2004 (EUT L 129, 29.4.2004, s. 1).

[74] EUT C […], […], s. […].

[75] EUT C […], […], s. […].

[76] EUT C […], […], s. […].

[77] Europaparlamentets yttrande av den....

[78] EUT L 240, 7.9.2002, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1701/2003 (EUT L 243, 27.9.2003, s. 5.)

[79] EUT C […], […], s. […].

[80] EUT C […], […], s. […].

[81] EUT C […], […], s. […].

[82] Europaparlamentets yttrande av den....

[83] EUT L 164, 30.4.2004, s. 1.

[84] EUT C […], […], s. […].

[85] EUT C […], […], s. […].

[86] EUT C […], […], s. […].

[87] EUT L 349, 25.11.2004, s. 1.