52004PC0756

Kommissionens yttrande om utkastet till arbetsordning i Rådgivande kommittén för arbetsmiljöfrågor /* KOM/2004/0756 slutlig */


Bryssel den 17.11.2004

KOM(2004)756 slutlig

KOMMISSIONENS YTTRANDE

om utkastet till arbetsordning i Rådgivande kommittén för arbetsmiljöfrågor

KOMMISSIONENS YTTRANDE

om utkastet till arbetsordning i Rådgivande kommittén för arbetsmiljöfrågor

I artikel 8 i rådets beslut 2003/C 218/01 av den 22 juli 2003 om inrättande av en rådgivande kommitté för arbetsmiljöfrågor[1] föreskrivs följande:

”Kommittén skall, efter yttrande från kommissionen, anta sin arbetsordning, i vilken de praktiska formerna för kommitténs verksamhet skall fastställas (…). Arbetsordningen skall överlämnas till Europaparlamentet och rådet för kännedom. Rådet skall även ha återkallanderätt.”

Enligt denna bestämmelse, och på grundval av ett utkast som utarbetats av sekretariatet i samarbete med presidiet i Rådgivande kommittén för arbetsmiljöfrågor, har kommissionen ombetts yttra sig om bifogade utkast till arbetsordning (dok. nr. 858/4/04).

Texten återspeglar till fullo andan och bokstaven i rådets beslut 2003/C 218/01, eftersom den tar hänsyn till behovet att rationalisera arbetsformerna i detta rådgivande organ för att öka flexibiliteten, ansvarstagandet och effektiviteten överlag.

Särskilt fastställs bestämmelser om snabba beslutsförfaranden och samarbete med andra kommittéer som är behöriga i arbetsmiljöfrågor på EU-nivå, i enlighet med artikel 8 i rådets beslut 2003/C 218/01.

Arbetsordningen gäller också praktiska arrangemang för Rådgivande kommitténs interna organisation, särskilt ifråga om verksamheten i intressegrupperna, presidiet, arbetsgrupperna och den ständiga arbetsgruppen för gruvor och annan utvinningsindustri, i enlighet med artiklarna 5 och 6 i rådets beslut 2003/C 218/01.

På grundval av ovanstående avger kommissionen ett positivt yttrande om bifogade utkast till arbetsordning för den rådgivande kommittén för arbetsmiljöfrågor. Kommissionen tillåter att detta yttrande överlämnas till Europaparlamentet och rådet i informationssyfte.

Utkast till

Arbetsordning för Rådgivande kommittén för arbetsmiljöfrågor

RÅDGIVANDE KOMMITTÉN FÖR ARBETSMILJÖFRÅGOR HAR ANTAGIT DENNA ARBETSORDNING

med beaktande av rådets beslut 2003/C 218/01 av den 22 juli 2003 om inrättande av en rådgivande kommitté för arbetsmiljöfrågor, särskilt artikel 8 i detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

I. Kommitténs möten

Kallelse till möte

Artikel 1

Ordföranden skall kalla samtliga ordinarie ledamöter senast tre veckor före den dag då mötet skall äga rum. Han eller hon skall samtidigt ge såväl ordinarie ledamöter som suppleanter tillgång till ett utkast till dagordning med de ärenden som skall behandlas samt bakgrundsinformation.

I brådskande fall kan ordföranden förkorta den tid om tre veckor som anges i punkt l. Ledamöterna skall dock kallas senast 10 dagar före mötet. Om en handling inte gjorts tillgänglig i tid kan kommittén besluta att stryka den berörda punkten från dagordningen.

Om minst en tredjedel av kommitténs ledamöter begär att ett möte skall hållas, skall ordföranden tillmötesgå denna begäran inom högst två månader. Bestämmelserna i artikel 1.1 skall följas.

Dagordning

Artikel 2

Då mötet inleds skall kommittén godkänna dagordningen. På dagordningen skall ärendena i det utkast till dagordning som avses i artikel 1.1 tas upp, liksom övriga ärenden som kommittén är behörig för och som föreslås av ordföranden, en talesman för en intressegrupp eller någon annan ledamot.

Varje ledamot kan under mötet föreslå att ett ärende skall tas upp på dagordningen för följande möte.

Deltagande i mötena

Artikel 3

Endast kommitténs ledamöter, intressegruppernas samordnare, observatörer och sakkunniga med rätt att närvara får delta i kommitténs sammanträden.

Varje ordinarie ledamot skall meddela ordföranden huruvida han eller hon själv kommer att delta i mötet eller avser att låta sig företrädas av en suppleant. Suppleanter får endast delta i möten då den ordinarie ledamoten som han eller hon företräder inte kan komma.

Varje intressegrupp får ta med sig högst två sakkunniga. De får delta endast om ordföranden underrättas om detta minst tre dagar före mötet.

Presidiet kan föreslå att ordföranden bjuder in en arbetsgrupps vice ordförande och föredragande att närvara vid ett möte där handlingar eller yttranden som berör arbetsgruppen diskuteras.

Protokoll över kommitténs möten

Artikel 4

Sekretariatet skall föra protokoll över varje möte i kommittén.

I protokollet skall följande ingå:

a) en närvarolista

b) en kortfattad redogörelse för diskussionerna

c) yttranden som antagits av kommittén och uppgifter om röstsiffrorna för varje omröstning

d) allmän information från kommissionen

Kommittén skall godkänna protokollet.

Protokollet får läggas fram för kommittén för godkännande endast om ett utkast, på åtminstone engelska, tyska och franska, gjorts tillgängligt för de ordinarie ledamöterna och suppleanterna minst tio dagar före den dag då mötet skall äga rum. Om handlingen inte gjorts tillgänglig i tid, skall frågan om godkännande skjutas upp till nästa möte i kommittén.

Begäran om ändringar i utkastet till protokoll skall lämnas in, helst skriftligen, före eller under det möte då protokollet skall godkännas.

II. Beslutsförfaranden

Yttranden

Artikel 5

Kommitténs yttranden skall avges vid möte, i enlighet med artikel 7 i rådets beslut 2003/C 218/01.

Blanka röster och nedlagda röster skall räknas som giltigt avgivna röster.

Artikel 6

För varje yttrande som skall avges skall ordföranden först uppmana talesmannen för varje intressegrupp att uttrycka respektive grupps ståndpunkt.

Yttrandet antas enhälligt om ordföranden finner att det föreligger ett fullständigt samförstånd om sakfrågan eller om de föreslagna ändringarna godtas av de tre talesmännen utan att någon ledamot protesterar. I övriga fall skall en omröstning genomföras.

Omröstning sker genom handuppräckning eller genom namnupprop.

Om resultatet av en omröstning med handuppräckning ifrågasätts, skall ordföranden genomföra en omröstning genom namnupprop.

När omröstningen gäller ett yrkande skall ordföranden se till att alla medlemmar som begär det kortfattat får förklara sitt ställningstagande.

Artikel 7

Yrkanden om att kommittén inte skall avge något yttrande i en fråga eller om att en fråga bör behandlas vid ett senare tillfälle skall bli föremål för omröstning innan yrkanden om sakfrågan tas upp till behandling.

Beträffande ändringar skall den första omröstningen gälla den ändring som skiljer sig mest från grundtexten. Beträffande ändringar av ändringar skall den första omröstningen gälla de som avser den ändring som skiljer sig mest från grundtexten. Omröstningen skall då börja med den mest grundläggande ändringen av ändringen.

Slutlig omröstning skall röra texten sådan den lyder i enlighet med de omröstningar som föregått.

Artikel 8

Ordföranden kan föreslå att överläggningarna skall avslutas när han eller hon bedömer att ledamöterna haft tillfälle att uttrycka sina åsikter. Även en enskild ledamot kan yrka på att överläggningarna skall avslutas.

Om en ledamot begär ordet i fråga om överläggningarnas avslutande skall han eller hon ges ordet före andra talare.

Varje yrkande om att avsluta överläggningarna skall bli föremål för en omröstning.

Artikel 9

I varje yttrande som kommittén avger skall röstsiffrorna uppges.

Yttrandena skall riktas till kommissionen och göras tillgängliga för kommitténs ordinarie ledamöter och suppleanter.

Andra beslut än yttranden

Artikel 10

Bestämmelserna i artiklarna 5 till 9 skall i tillämpliga delar tillämpas på alla beslut som fattas av kommittén och på antagandet av alla övriga handlingar.

Snabbt beslutsförfarande

Artikel 11

Utan att det påverkar de yttranden och beslut som antas enligt bestämmelserna i artiklarna 5 till 10 kan kommittén eller ordföranden i motiverade fall ge presidiet i uppdrag att utarbeta ett förslag till yttrande eller ett förslag till annat beslut. Dessa förslag till yttranden eller beslut skall föreläggas kommittén för antagande genom skriftligt förfarande.

Sekretariatet skall till kommitténs ordinarie ledamöter sända det förslag till handling, utarbetat av presidiet, som kommittén skall yttra sig om samt ett förklarande meddelande där ledamöterna ombeds rösta och sista svarsdag fastställs. Tidsfristen för att svara får inte vara kortare än 14 kalenderdagar.

I motiverade fall kan en suppleant ersätta en ordinarie ledamot om denne är förhindrad att rösta och har meddelat kommitténs sekretariat sin önskan att ersättas minst en vecka före den dag då det skriftliga förfarandet skall slutföras. I sådana fall åligger det den ordinarie ledamoten att ge suppleanten all relevant information om det pågående skriftliga förfarandet.

Ledamöter i kommittén som inom den tidsgräns som anges i artikel 11.2 varken har gjort några invändningar eller meddelat sin avsikt att inte rösta, skall anses ha lämnat sitt samtycke till förslaget.

För att vara giltigt måste antagandet ske med absolut majoritet. Sekretariatet skall utan dröjsmål underrätta kommittén om resultatet av förfarandet.

Om ordföranden tagit initiativ till det skriftliga förfarandet kan dock presidiet begära att frågan behandlas vidare vid ett möte i kommittén. I sådana fall skall det snabba beslutsförfarandet avslutas utan något resultat, och ordföranden skall föra upp ärendet på dagordningen för ett kommande möte i kommittén.

II. Intern organisation

Intressegrupper

Artikel 12

De ledamöter i kommittén som företräder regeringarna, arbetstagarorganisationerna respektive arbetsgivarorganisationerna skall delas upp i tre separata intressegrupper. Varje intressegrupp skall utse en egen talesman och samordnare.

Intressegrupperna skall hålla särskilda förberedande möten före kommittémötena. Därutöver skall de sammanträda minst två gånger om året.

Bestämmelserna i artikel 3 skall i tillämpliga delar tillämpas på intressegruppernas möten.

Presidium

Artikel 13

Ett presidium skall inrättas i enlighet med artikel 5.4 i rådets beslut 2003/C 218/01. En av talesmännen för intressegrupperna skall utses till ordförande.

För att varje intressegrupp regelbundet skall få inneha detta uppdrag skall presidiets ordförande utses med hjälp av ett årligt rotationssystem. Samtidigt skall en vice ordförande och en föredragande utses.

Presidiet skall sammanträda senast tre veckor före kommitténs möte för att diskutera och förbereda dagordningen. Ytterligare möten skall hållas regelbundet för att organisera kommitténs verksamhet på ett lämpligt sätt. Ett protokoll för varje sammanträde skall utarbetas av kommitténs sekretariat.

Om ordföranden inte kan delta i ett möte i presidiet skall han eller hon ersättas av vice ordföranden.

Presidiet kan ge en eller flera av sina medlemmar särskilda uppdrag.

Arbetsgrupper

Artikel 14

I enlighet med artikel 6.4 första stycket i rådets beslut 2003/C 218/01 kan kommittén för att granska specifika frågor inrätta arbetsgrupper där alla intressegrupper företräds.

Kommittén skall bestämma på vilka specifika områden arbetsgrupper skall inrättas.

Den skall skriftligen fastställa varje grupps uppgiftsbeskrivning, där dess uppgifter och, i förekommande fall, uppdragets längd anges. En arbetsgrupps uppgiftsbeskrivning kan ändras när som helst av kommittén.

Kommittén kan upplösa en arbetsgrupp om den anser det lämpligt, med undantag för den ständiga arbetsgruppen för gruvor och annan utvinningsindustri.

Slutsatser från arbetsgruppens diskussioner skall inte bli föremål för omröstning.

Artikel 15

På förslag från presidiet skall kommittén bland ordinarie ledamöter och suppleanter utse en ordförande för varje arbetsgrupp. Varje arbetsgrupp skall bland sina medlemmar utse en vice ordförande och en föredragande som ansvarar för att utarbeta protokoll från mötena i arbetsgruppen och de förslag till yttranden som skall läggas fram för kommittén.

När ordföranden utses skall kommittén vinnlägga sig om att dessa uppdrag fördelas rättvist mellan företrädare för regeringar, arbetstagarorganisationer och arbetsgivarorganisationer, över arbetsgrupperna sammantaget.

Ordföranden rapporterar till kommittén på arbetsgruppens vägnar.

Om ordföranden inte kan delta, skall han eller hon företrädas av vice ordföranden.

Artikel 16

Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 15.1 skall medlemmarna i arbetsgrupperna utses av respektive intressegrupp, som även kan befria dem från uppdraget.

Varje intressegrupp kan utse en suppleant i en arbetsgrupp. Suppleanten kan delta i arbetsgruppens möte om en av medlemmarna inte kan komma. Om en suppleant ersätter en ordinarie medlem, skall sekretariatet underrättas om detta minst tre dagar före mötet.

Arbetsgruppen kan anförtro en eller flera av sina medlemmar särskilda uppdrag.

Minst en företrädare för kommissionen skall bistå varje arbetsgrupp.

Möten i arbetsgrupperna

Artikel 17

I samförstånd med ordföranden för arbetsgruppen skall sekretariatet kalla alla medlemmar i gruppen minst två veckor före mötet. Samtidigt skall sekretariatet ge alla medlemmar i arbetsgruppen och intressegruppernas samordnare tillgång till förslaget till dagordning med de ärenden som skall diskuteras samt bakgrundsinformation.

I början av mötet skall arbetsgruppen godkänna den föreslagna dagordningen och protokollet från föregående möte, med eventuella nödvändiga ändringar. Ordföranden leder överläggningarna.

Endast utnämnda medlemmar, kommissionens företrädare och, om det behövs, experter som inbjudits för att ge tekniska förklaringar får delta i mötet.

Ständig arbetsgrupp

Artikel 18

Enligt artikel 6.4 andra stycket i rådets beslut 2003/C 218/01 skall en ständig arbetsgrupp för gruvor och annan utvinningsindustri inrättas inom kommittén.

Den ständiga arbetsgruppen skall regelbundet behandla frågor om arbetsmiljö i gruvor och annan utvinningsindustri. Med beaktande av artikel 2.2 i rådets beslut 2003/C 218/01 skall den bland annat

ge råd och stöd till kommittén så att den kan utföra sina uppgifter avseende gruvor och annan utvinningsindustri,

lägga fram förslag till yttranden för kommittén om kommande gemenskapsinitiativ som påverkar arbetsmiljön i gruvor och annan utvinningsindustri.

Artikel 19

På förslag av presidiet skall kommittén bland sina ordinarie ledamöter och suppleanter utse en ordförande, en vice ordförande och en föredragande för den ständiga arbetsgruppen. Mandatperioden skall vara tre år. Ett lämpligt system skall inrättas för rotering av uppdragen, så att varje intressegrupp företräds på varje uppdrag.

Kommittén skall utnämna medlemmarna i den ständiga arbetsgruppen med utgångspunkt i en förteckning över sakkunniga som lämnas in av intressegrupperna. Dessa utnämningar skall revideras årligen enligt de prioriteringar som fastställs i ständiga arbetsgruppens årliga arbetsprogram enligt artikel 21.3.

När medlemmarna utses skall kommittén vinnlägga sig om att se till att sammansättningen av den ständiga arbetsgruppen rättvist återspeglar de olika berörda ekonomiska sektorerna, den geografiska fördelningen och representationen av olika utvinningssektorer.

Ordföranden eller, om han eller hon inte kan delta, vice ordföranden eller föredraganden skall rapportera till kommittén på den ständiga arbetsgruppens vägnar.

Artikel 20

Artikel 14.3, artikel 14.5, artikel 16.2-16.4 och artikel 17 skall i tillämpliga delar tillämpas på den ständiga arbetsgruppens verksamhet.

IV. Kommitténs arbetsprogram

Årligt arbetsprogram

Artikel 21

Kommittén skall utföra sitt arbete på grundval av ett årligt arbetsprogram som utarbetas av presidiet och diskuteras och antas av kommittén vid dess sista plenarmöte varje år.

I det årliga arbetsprogrammet skall hänsyn tas till framstegen i den planerade verksamheten, till de nya projekt för nästföljande och senare år som följer av genomförandet av gemenskapens arbetsmiljöprogram, och till kommitténs egna initiativ.

Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 21.1 och 21.2 skall utkastet till det årliga arbetsprogrammet för den ständiga arbetsgruppen för gruvor och annan utvinningsindustri antas av kommittén för att ingå i kommitténs årliga arbetsprogram.

Presidiet skall, i samarbete med sekretariatet, fastställa tidsplaneringen för mötena under nästföljande år, och regelbundet revidera denna planering med beaktande av hur genomförandet av arbetsprogrammet fortskrider.

Årsrapport

Artikel 22

Kommittén skall lämna en årsrapport om sin verksamhet till kommissionen. Sekretariatet skall i informationssyfte vidarebefordra denna rapport till Europeiska arbetsmiljöbyrån, Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor, Yrkesinspektörskommittén och Vetenskapliga kommittén för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agens.

Kommitténs årsrapport skall gälla kalenderåret.

V. Praktiska arrangemang

Sekretariat

Artikel 23

Kommissionen skall tillhandahålla sekreterartjänster för kommittén, presidiet och arbetsgrupperna i enlighet med artikel 6.5 i rådets beslut 2003/C 218/01. Kommissionen skall utse en av sina tjänstemän till kommitténs sekreterare.

Korrespondens beträffande kommittén skall ställas till kommitténs sekreterare och skickas till kommissionen.

Samarbete

Artikel 24

För att öka överensstämmelsen och komplementariteten mellan rådgivande kommitténs verksamhet och verksamheten i andra organ som är behöriga på arbetsmiljöområdet på europeisk nivå skall ett ständigt samarbete inrättas, särskilt med Europeiska arbetsmiljöbyrån, Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor, Yrkesinspektörskommittén och Vetenskapliga kommittén för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agens.

Detta samarbete skall bland annat innebära att man utbyter information om arbetsprogram och verksamhetsrapporter, att observatörer deltar i rådgivande kommitténs plenarmöten, och att man, när det behövs, tar gemensamma initiativ i arbetsmiljöfrågor.

Öppenhet

Artikel 25

Principerna och villkoren för allmänhetens tillgång till kommitténs handlingar skall vara desamma som de som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar. Kommissionen skall besluta om huruvida en begäran om tillgång till kommitténs handlingar skall bifallas.

Kommitténs överläggningar är av konfidentiell natur.

Ändring av arbetsordningen

Artikel 26

Eventuella ändringar av arbetsordningen skall antas av kommittén med absolut majoritet av ledamöterna, efter det att kommissionen yttrat sig.

Ändringar i arbetsordningen skall i informationssyfte vidarebefordras till Europaparlamentet och rådet.

Ändringen skall träda i kraft efter det att rådet underrättats om den, och under förutsättning att rådet inte utövat sin rätt att återkalla ändringen.

[1] EUT C 218, 13.9.2003, s. 1.