52000PC0802(03)

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättandet av en europeisk sjösäkerhetsbyrå /* KOM/2000/0802 slutlig - COD 2000/0327 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 120 E , 24/04/2001 s. 0083 - 0088


Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättandet av en europeisk sjösäkerhetsbyrå

(framlagt av Komissionen)

MOTIVERING

1. Inledning

EU:s politik när det gäller sjösäkerhet och förhindrande av förorening består av många olika lagstiftningsåtgärder, som täcker de viktigaste aspekterna av gällande IMO-konventioner. Huvudsyftet är att uppnå att de internationella reglerna tillämpas effektivt och likadant inom Europeiska unionen. Politiken omfattar flera olika områden, från klassificeringssällskap till hamnstatskontroll, från passagerarfartyg till marin utrustning och mottagningsanordningar i hamn. I och med att EU nu utformat en politik för sjösäkerhet och förhindrande av förorening har vissa av medlemsstaternas befogenheter på området överförts till gemenskapsnivå.

För att vara effektiv måste sådan lagstiftning tillämpas korrekt och likadant i hela gemenskapen. En strikt tillämpning av befintliga regler kan höja sjösäkerheten och förhindra förorening av gemenskapens vatten. En harmoniserad tillämpning skapar likvärdiga konkurrens- och marknadsvillkor, och man kommer till rätta med den snedvridning av konkurrensen som följer av de ekonomiska fördelar som uppstår när någon använder fartyg som inte uppfyller normerna, vilket kommer att gynna de rederier och andra som bedriver sjöfartsverksamhet på ett seriöst sätt.

I Europeiska unionen måste man i arbetet med att uppnå en korrekt och enhetlig tillämpning av lagstiftningen beakta medlemsstaternas olika förvaltningstraditioner. Detta gör att arbetet är svårare i gemenskapen än i länder som t.ex. USA, där det finns en enhetlig struktur och där man sålunda kan införa enhetliga förfaranden och bevaka tillämpningen. De myndigheter som sysslar med sjösäkerhet ser olika ut i olika medlemsstater. De kan vara civila eller militära, och kan ha mycket olika uppgifter, alltifrån fartygsinspektioner på hamnstatens eller flaggstatens vägnar, skydda fiskeflottan, sköta tullangelägenheter, bekämpa narkotikasmuggling eller bevaka invandringen.

Kommissionen har därför undersökt hur man skulle kunna förbättra systemet. Kommissionen behandlade problemet redan i sitt meddelande av den 21 mars 2000 om säkerheten vid oljetransporter till sjöss [1], där man tog upp möjligheten att inrätta en europeisk byrå för sjösäkerhet. Kommissionen förklarade vidare att den inte höll det för särskilt realistiskt, eller åtminstone väldigt förhastat, att tänka sig en integrerad europeisk operativ struktur eller europeisk kustbevakning som skulle ta över de nationella sjöfartsadministrationernas uppgifter. Byrån bör i stället stödja medlemsstaternas och kommissionens arbete beträffande tillämpning av gemenskapslagstiftningen, bevakning av tillämpningen och utvärdering av befintliga åtgärders effektivitet. Den bör inte ha några beslutsbefogenheter, eftersom det ankommer på medlemsstaterna, och framför allt på kommissionen i egenskap av verkställande och övervakande organ, att följa upp arbetet på lämpligt sätt.

[1] KOM(2000) 142 slutlig av den 21.3.2000.

Kommissionen betonade återigen denna princip i sin rapport till europeiska rådet i Biarritz om gemenskapens strategi i fråga om sjösäkerhet [2]. I rapporten anges att kommissionen överväger att inrätta en särskild struktur, som skulle kunna ta formen av en europeisk byrå för sjösäkerhet, för att få hjälp med arbetet att se till att befintliga bestämmelser tillämpas på ett effektivt och harmoniserat sätt inom Europeiska unionen.

[2] KOM(2000) 603 slutlig av den 27.9.2000.

Kommissionen föreslår genom denna förordning att en europeisk sjösäkerhetsbyrå inrättas. Förslagstexten är resultatet av en lång utrednings- och remissprocedur, där kommissionen fick en tydligare bild av vad byrån bör göra. Kommissionen anser att byrån utöver det huvudsyftet (att se till att befintlig lagstiftning tillämpas korrekt) kan spela en viktig roll som utbildare i hamnstats- och flaggstatsfrågor. En enhetlig utbildning för medlemsstaternas besiktningspersonal kommer att bidra till skapandet av ett enhetligt sjösäkerhetssystem för EU.

Kommissionen anser vidare att byrån kan bistå kommissionen genom att sköta många av de tidskrävande tekniska uppgifter som kommissionen tilldelas i lagstiftningen. På så sätt kan kommissionen koncentrera sig på policy-frågor. Ett annat viktigt verksamhetsområde för byrån blir att samla in, registrera och utvärdera statistiska data om sjösäkerhet och oavsiktlig eller avsiktlig förorening till havs, att systematiska utnyttja befintliga databaser och att vid behov skapa nya databaser. Den data som byrån sålunda kan tillhandahålla kommer att ge kommissionen och medlemsstaterna det underlag som behövs för att vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra sjösäkerheten och utvärdera hur effektiva befintliga åtgärder är.

Byrån förväntas skapa ett starkt partnerskap med och mellan medlemsstaterna för det arbete som gäller frågor av allmänt intresse, och dra nytta av den högsta vetenskapliga nivå som står att finna i unionen. Den förväntas också underlätta och påskynda gemenskapens förmåga att agera och fatta beslut. Byråns formella uppbyggnad innebär att den inte kommer att inkräkta på institutionernas lagstiftningsbefogenheter, och den kommer inte heller att påverka kommissionens befogenheter när det gäller att genomföra budgeten eller ta initiativ. Parallellt med institutionernas överläggningar om förslaget kommer kommissionen att göra en analys av kostnadseffektiviteten (utöver redan utfört arbete med att visa att byrån behövs och i samband med kommissionens beslut om att byrån bör inrättas).

2. Gemenskapens sjösäkerhetsbyrå

2.1. Syfte

Syftet med denna förordning är att inrätta en europeisk sjösäkerhetsbyrå, i avsikten att säkerställa en hög, enhetlig och effektiv nivå för sjösäkerheten och förhindrandet av förorening i gemenskapen. För att syftet skall upp uppnås måste en specialiserad byrå inrättas. Sjöfartsnäringen i EU behöver ett effektivt organ som kan tillhandahålla medlemsstaterna och kommissionen nödvändigt tekniskt och vetenskapligt stöd och expertis på hög nivå för att på ett korrekt sätt kunna tillämpa gemenskapens lagstiftning på sjösäkerhetsområdet, bevaka tillämpningen av lagstiftningen och utvärdera befintliga åtgärders effektivitet. Den befintliga lagstiftningen är mycket teknisk till sin natur. Genomförandet och övervakningen av den praktiska tillämpningen bör skötas av personal som är högt kvalificerad på sjösäkerhetsområdet, och som har en genomgripande teknisk kompetens och god kännedom om de europeiska och internationella bestämmelserna för sjösäkerhet och förhindrande av förorening.

2.2. Byrån

2.2.1. Arbetsuppgifter

Byrån kommer att ingå som en del i gemenskapssystemet. Den skall fungera som ett tekniskt organ som gör det möjligt för gemenskapen att agera effektivt för att förbättra normerna om den övergripande sjösäkerheten och förhindrandet av förorening. Byrån skall bistå kommissionen i det fortgående arbetet med att uppdatera gemenskapens lagstiftning på sjösäkerhetsområdet, och skall tillhandahålla det stöd som behövs för att se till att lagstiftningen tillämpas enhetligt och effektivt i hela gemenskapen. Byrån skall vara särskilt aktiv i arbetet med att förbättra gemenskapens övergripande system för hamnstatskontroll och vid kontrollen av de klassificeringssällskap som godkänts på gemenskapsnivå. Byråns arbetsuppgifter beskrivs närmare under avsnittet Kommentarer till artiklarna.

2.2.2. Arbetssätt

a) Ledningsorgan

För att byrån skall fungera som avsett bör den verkställande direktören vara i hög grad oavhängig och ha stor handlingsfrihet när det gäller byråns inre organisation. Den verkställande direktören har därför i uppgift att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att se till att byråns arbetsprogram genomförs, och beslutar även om när inspektioner av klassificeringssällskap och kontrollbesök skall göras. Den verkställande direktören ansvarar också för utarbetandet och genomförandet av budgeten och byråns arbetsprogram, samt personalfrågor.

För att den verkställande direktören skall få nödvändig legitimitet utses denne av styrelsen på förslag av kommissionen.

En styrelse bestående av företrädare från kommissionen, Europaparlamentet och näringslivet kommer att ansvara för alla administrativa frågor. Den skall anta byråns arbetsprogram (efter godkännande från kommissionen). Den skall också anta budgeten i början av varje verksamhetsår och anpassa den efter gemenskapens bidrag och övriga intäkter. Styrelsen skall också utarbeta förfaranden för de beslut som skall fattas av den verkställande direktören och granska de högre tjänstemännen i disciplinärenden. Beslut som fattats av den verkställande direktören eller styrelsen och som inte rör personalfrågor kan underställas kommissionen för granskning.

b) Personal

För att byrån skall kunna utföra sina arbetsuppgifter behöver den en tillräckligt stor och kompetent personal. Personalen skall bistå kommissionen i arbetet med att se till att gemenskapslagstiftningen på området för sjösäkerhet och förhindrande av förorening är aktuell och tillämpas på enhetligt och effektivitet sätt. Kvalificerad personal skall också delta i anordnandet av lämpliga utbildningar för medlemsstaterna och kandidatländerna. Personalen beräknas behöva uppgå till 55 personer.

Tjänsteföreskrifter för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna och Anställningsvillkor för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna skall gälla för byråns personal. Bara en liten del av personalen är tänkt att komma från gemenskapens institutioner; dessa får tillfällig anställning på byrån. Övrig personal kommer att rekryteras på grundval av erfarenheter och meriter. För att man skall få en tillräckligt stor och stabil personalstyrka som samtidigt förnyas och håller sig à jour med den tekniska utvecklingen kommer anställningarna att ske med tillfälliga kontrakt som kan förlängas.

c) Budget

Byrån behöver ett budgetanslag som är tillräckligt stort för att den skall kunna anställa den personal som anges ovan, sköta sina arbetsuppgifter och få verksamheten att fungera ordentligt. Det första året behöver budgeten uppgå till ca 2 625 000 euro, och när byråns verksamhet är i full gång kommer den att behöva en budget på cirka 7 600 000 euro.

Byråns budget kommer till största delen att finansieras genom ett bidrag från gemenskapen. Byrån kan ta betalt för sina publikationer och sin utbildningsverksamhet, men dessa intäkter kommer bara att utgöra en liten del av byråns totala budget.

Byrån skall fastställa lämpliga bestämmelser och kontrollförfaranden. Styrelsen kommer att få befogenheter att vidta nödvändiga åtgärder, men byrån kommer i sista hand att kontrolleras av revisionsrätten.

d) Språk

Språkbestämmelserna bör utformas på ett sätt som gör det möjligt för byrån att arbeta effektivt och snabbt. Byråns styrelse skall fatta beslut om språkbestämmelserna.

e) Säte

Byrån bör placeras så att det förenklar samarbetet med berörda gemenskapsinstitutioner. Kommissionen kommer att beakta detta och utvärdera ansökningarna, och kommer därefter att lägga fram ett eller flera förslag för behöriga myndigheter om var byrån kan förläggas. De behöriga myndigheterna skall inom sex månader efter det att förordningen antagits fastställa vara byrån skall förläggas på grundval av dessa förslag.

f) Insyn

Byrån skall stifta egna regler om insyn och tillgång till handlingar i enlighet med Europaparlamentets och rådets beslut och med beaktande av artikel 255 i EG-fördraget.

3. Val av rättslig grund

Rättslig grund för den föreslagna förordningen är artikel 80.2, vilket är förenligt med förslagets syfte och den lagstiftning som hittills antagits på sjösäkerhetsområdet, särskilt när det gäller säkerhet och miljöskydd.

4. Motivering av den föreslagna åtgärden

Vilka är syftena med den planerade åtgärden mot bakgrund av gemenskapens åtaganden, och vilken gemenskapsdimension har problemet (t.ex. hur många medlemsstater berörs, och vilka lösningar har hittills använts)-

Enligt fördraget skall en gemensam transportpolitik fastställas. För att genomföra denna politik kan även åtgärder för att förbättra säkerheten vid sjötransporter vidtas (artikel 80.2).

Huvudsyftet med åtgärden är att inrätta en europeisk sjösäkerhetsbyrå. Det finns inom gemenskapen ett stort antal sjösäkerhetsbestämmelser. För att vara effektiv - och för att sjösäkerheten och förhindrandet av förorening skall kunna förbättras i hela gemenskapen - måste sådan lagstiftning tillämpas korrekt och likadant i hela gemenskapen. Byrån inrättas för att detta syfte skall uppnås.

Alla medlemsstater, även sådana som saknar kust, berörs av normerna för sjösäkerhet och förhindrande av förorening. Strängare normer betyder inte bara renare hav och kuster, utan också säkrare sjöfart och minskade risker för förluster av fartyg, last och människoliv.

Medlemsstaterna har hittills tillämpat gemenskapslagstiftningen på egen hand, medan kommissionen har kontrollerat att denna lagstiftning överförts i de nationella rättsordningarna på ett korrekt sätt. Problemets gemenskapsdimension innebär att det i praktiskt avseende krävs ett mera enhetligt arbetssätt.

Vidtas den planerade åtgärden på ett område där gemenskapen ensam har behörighet eller där behörigheten delas med medlemsstaterna-

Byrån kommer att arbeta med frågor som hör under gemenskapens befogenhet eftersom den kommer att syssla med tillämpning av gemenskapslagstiftning.

Vilken är den mest effektiva lösningen med beaktande av gemenskapens och medlemsstaternas resurser-

Karaktären på gemenskapens sjösäkerhetspolitik och behovet av enhetlig tillämpning gör att åtgärder på gemenskapsnivå det enda sättet att garantera att samma skyddsnivå gäller i hela unionen beträffande sjösäkerhet och förhindrande av marina föroreningar.

Vilka konkreta mervärden kommer den planerade åtgärden att innebära, och vilka kostnader skulle det medföra att inte vidta åtgärden-

Byrån kommer att bidra på ett betydande sätt till en korrekt tillämpning av gemenskapslagstiftningen i hela unionen, utarbetandet och spridningen av framgångsrika metoder till medlemsstaterna samt till en förbättring av gemenskapens system för sjösäkerhet och förhindrande av förorening. Detta kommer att minska risken för sjöolyckor, marin förorening och dödsolyckor till sjöss.

En korrekt och enhetlig tillämpning av den befintliga lagstiftningen kommer att garantera likvärdiga konkurrens- och marknadsvillkor, minska den snedvridning av konkurrensen som följer av de ekonomiska fördelar som uppstår när någon använder fartyg som inte uppfyller normerna, vilket kommer att gynna de rederier och andra som bedriver sjöfartsverksamhet på ett seriöst sätt.

Det är mycket svårt att beräkna vilka kostnader det skulle innebära att inte vidta åtgärden. En sådan beräkning skulle först och främst förutsätta att man vet hur många olyckor byrån kommer att förebygga. Man kan dock säga att om byrån lyckas förebygga en enda större olycka - som t.ex. ERIKA-katastrofen, som orsakade skador på uppskattningsvis 400 miljoner euro - så har byrån mer än tjänat in sina kostnader.

Vilka handlingsalternativ har gemenskapen (rekommendation, ekonomiskt stöd, förordning, ömsesidigt erkännande)-

Åtgärdens syfte kan bara uppnås genom en förordning. Tillämpningen av gemenskapens lagstiftning på området för sjösäkerhet och förhindrande av förorening kommer inte att bli enhetlig och effektiv med någon annan form av rättsakt. Förordning är den form av rättsakt som vanligen används när en gemenskapsbyrå skall inrättas.

Krävs det en enhetlig lagstiftning eller räcker det med ett direktiv som anger de allmänna målen och låter medlemsstaterna välja metod för genomförande-

Så som anges i föregående punkt bestäms typen av rättsakt av åtgärdens syfte.

5. Kommentarer till artiklarna

Kapitel I - Syfte och arbetsuppgifter

Artikel 1

En europeisk sjösäkerhetsbyrå behövs för att skapa en hög, enhetlig och effektiv säkerhetsnivå för sjöfarten och förhindrandet av förorening i gemenskapen. Vidare skall byrån ge medlemsstaterna och kommissionen tekniskt och vetenskapligt stöd för att hjälpa dem att på ett korrekt sätt tillämpa gemenskapens lagstiftning på sjösäkerhetsområdet, bevaka tillämpningen och utvärdera befintliga åtgärders effektivitet.

Artikel 2

1. Detta är en mycket viktig artikel, där det anges vilka arbetsuppgifter byrån skall utföra för att de syften som anges i artikel 1 skall kunna uppnås.

a) Byråns uppgift är att bevaka den internationella sjösäkerhetsrättens fortlöpande utveckling och analysera forskningsprojekt som handlar om sjösäkerhet och skydd av den marina miljön. På grundval av dessa båda aktiviteter, eller på grundval av den egna expertisen, skall byrån göra kommissionen uppmärksam på hur gemenskapslagstiftningen bör uppdateras för att även framdeles vara effektiv.

b) För att kontrollera att hela gemenskapssystemet för hamnstatskontroll fungerar skall byrån göra besök på plats i medlemsstaterna för att se hur dessa genomfört sina förpliktelser beträffande hamnstatskontroll. Besöken kommer att ge en god grund för arbetet med att ta fram framgångsrika metoder, som sedan skall spridas över hela gemenskapen. På grundval av erfarenheterna från besöken och det övriga arbetet med att kontrollera hamnstatskontrollsystemets funktion skall byrån lägga fram förslag för kommissionen för hur systemet kan förbättras. Byrån skall ställa sina kunskaper till kommissionens förfogande, och skall delta i tekniska arbetsgrupper som inrättats inom ramen för det i Paris ingångna samförståndsavtalet om hamnstatskontroll.

För att man skall kunna garantera att de klassificeringssällskap som erkänts på gemenskapsnivå sköter sin verksamhet på ett bra sätt krävs två saker: det måste kontrolleras att sällskapen uppfyller bestämmelserna i rådets direktiv 94/57/EG, och det måste kontrolleras att deras verksamhet uppfyller kraven beträffande sjösäkerhet och förhindrande av förorening. Byrån skall bistå kommissionen och medlemsstaterna med båda sakerna.

Byrån skall bistå kommissionen och medlemsstaterna i arbetet med att se till att övrig gemenskapslagstiftning på sjösäkerhetsområdet tillämpas korrekt. Detta gäller bl.a. säkerheten på passagerarfartyg, marin utrustning och fartygsbemanning.

c) Objektiva, tillförlitliga och jämförbara uppgifter och data om sjösäkerhet och föroreningar är av högsta vikt om kommissionen och medlemsstaterna skall kunna vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra befintliga åtgärder och utvärdera deras effektivitet. Det finns redan ett antal databaser, och det kommer att behövas flera. Byrån skall utarbeta ett lämpligt arbetsprogram (med bl.a. samkörning av databaser) som innebär att man kan ge gemenskapen de uppgifter och data som behövs utan att behöva göra om arbete som redan gjorts. Byrån skall, med insamlade data som grund, bistå kommissionen vid publikationen två gånger om året av uppgifter om fartyg som vägrats tillträde till hamnar i gemenskapen med tillämpning av direktivet om hamnstatskontroll. Byrån skall, med samma data som grund, bistå kommissionen och medlemsstaterna i deras ansträngningar att identifiera och lagföra fartyg som gjort sig skyldiga till olagliga utsläpp.

d) Byrån skall bistå kommissionen och medlemsstaterna vid bevakningen av navigation och sjöfart. Byrån skall i detta sammanhang underlätta samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen enligt bestämmelserna om det europeiska rapporteringssystemet för sjötrafik.

e) Rådet (transport) begärde vid sitt möte den 26 juni 2000 att kommissionen vid tillfälle skall lägga upp en europeisk databas över olyckor och incidenter till havs. Databasen kan bli ett viktigt verktyg för att förebygga olyckor, och kan fungera som faktabas för teoretiska säkerhetsbedömningar som kan ligga till grund för nya initiativ. Byrån skall även utarbeta en gemensam metod för utredning av sjöfartsolyckor i gemenskapen, och med utgångspunkt i erfarenheterna stödja medlemsstaterna vid utredning av allvarliga sjöolyckor i gemenskapens vatten. Byrån skall vidare analysera befintliga olycksrapporter för att man skall kunna förebygga liknande händelser, och sprida resultatet av analysen.

f) Byrån skall spela en aktiv roll för att få tillämpningen av gemenskapens sjösäkerhetslagstiftning enhetlig och effektiv i hela gemenskapen. Den skall vidta lämpliga utbildningsåtgärder beträffande frågor som gäller hamnstatskontroll och flaggstat, eftersom utbildning anses vara första steget på vägen mot ett harmoniserat gemenskapssystem.

g) Byrån skall tillhandahålla kandidatländerna tekniskt stöd för genomförandet av gemenskapslagstiftningen på sjösäkerhetsområdet. Uppgiften omfattar att hjälpa till med att förklara hur gemenskapens system för tillämpning av sjösäkerhetslagstiftningen fungerar och sprida kunskap om framgångsrika metoder. Byrån skall dock inte ha någon praktisk verksamhet i kandidatländerna (t.ex. tillhandahålla personal för omstrukturering av ländernas befintliga sjösäkerhetsmyndigheter), utan skall bara ge teoretiskt stöd. Byrån skall även genomföra lämpliga utbildningsåtgärder för kandidatländerna.

2. För att byråns tekniska och vetenskapliga kompetens alltid skall stå till gemenskapens förfogande, för kontroll av medlemsstaternas tillämpning av gemenskapslagstiftningen och vid behov för frågor som inte specifikt nämns i byråns arbetsprogram, skall byrån på kommissionens begäran utföra andra särskilda uppgifter. Byrån får inte utföra några uppgifter på en medlemsstats begäran.

Artikel 3

För att förordningens syften skall uppfyllas och för att byrån skall kunna sköta sina arbetsuppgifter på lämpligt sätt skall byrån besöka medlemsstaterna. Besöken skall i första hand gälla hur medlemsstaten uppfyller sina förpliktelser när det gäller hamnstatskontroll, men även andra aspekter som har med tillämpningen av gemenskapslagstiftningen på områdena för sjösäkerhet och förhindrande av förorening kan tas upp. Besöken kommer att ge byrån insikter i hur medlemsstaternas sjöfartsmyndigheter arbetar, vilka brister som vidlåder gemenskapssystemet och vilka av medlemsstaternas metoder som är särskilt framgångsrika. Byrån skall med utgångspunkt i denna kunskap föreslå hur systemet kan förbättras och, i ett andra led, sprida kunskap om framgångsrika metoder. Kommissionen skall analysera de rapporter som byrån utarbetar efter varje besök, och skall besluta om uppföljningsåtgärder.

Artikel 4

Eftersom byrån skall bygga upp och använda databaser som kan innehålla uppgifter av personlig natur är det viktigt att ange att den information som kommissionen och byrån samlar in med tillämpning av denna förordning omfattas av Europaparlamentets och rådets direktiv 95/46/EG av den 24 oktober 1995 om skydd för enskilda personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter [3].

[3] EGT L 281, 23.11.1995.

Kapitel II: Byråns organisation och drift

Artikel 5

Byrån är ett självständigt gemenskapsorgan. Behöriga myndigheter skall, efter förslag från kommissionen, fatta beslut om var byrån förläggas senast sex månader efter det att förordningen antagits. På begäran från kommissionen får byrån inrätta de regionala centrum i medlemsstaterna som byrån behöver för att kunna utföra de arbetsuppgifter som rör bevakning av navigation och sjöfart, i synnerhet för att säkerställa optimala trafikförhållanden i känsliga zoner, som anges i gemenskapslagstiftningen om det europeiska rapporteringssystemet för sjötrafik.

Artikel 6

Tjänsteföreskrifterna för gemenskapens institutioner gäller även för byråns personal. Bara en liten del av personalen är tänkt att komma från gemenskapens institutioner; dessa får tillfällig anställning på byrån. Övrig personal kommer att rekryteras på grundval av erfarenheter och meriter från nationella myndigheter och näringslivet; även dessa får tillfällig anställning.

Artikel 7

Byrån och dess personal skall omfattas av protokollet om Europeiska gemenskapernas immunitet och privilegier.

Artikel 8

Bestämmelserna om byråns avtalsrättsliga och utomobligatoriska ansvar är de samma som enligt artikel 288 i fördraget gäller för gemenskapen.

Artikel 9

Byråns styrelse skall fatta beslut om språkbestämmelserna. Språkbestämmelserna bör utformas på ett sätt som gör det möjligt för byrån att arbeta effektivt och snabbt.

Artikel 10

I artikeln anges styrelsens, som är ett av byråns ledningsorgan, befogenheter. Styrelsen har ett övergripande ansvar och utnämner den verkställande direktören, antar årsrapporten och - med kommissionens godkännande - arbetsprogrammet samt fattar beslut om budgeten. Den skall också se till att byråns verksamhet präglas av insyn och objektivitet och skall därför anta förfaranden för de beslut som skall fattas av den verkställande direktören.

Artikel 11

Styrelsen skall bestå av fyra företrädare vardera från kommissionen, rådet och Europaparlamentet samt fyra av kommissionen utsedda företrädare från de branschsektorer som främst berörs.

Artikel 12

Styrelsen skall utse en ordförande och en vice ordförande bland sina ledamöter.

Artikel 13

Styrelsen håller ordinarie och extraordinarie sammanträden. Den verkställande direktören skall närvara; utomstående observatörer kan också närvara. Den verkställande direktören har inte rösträtt.

Artikel 14

Styrelsen skall fatta sina beslut med två tredjedelars majoritet, och varje ledamot har en röst.

Artikel 15

I artikeln fastställs den verkställande direktörens befogenheter. Denne får inte ta emot instruktioner från någon regering eller något organ, men skall följa alla instruktioner och agera på alla förfrågningar om stöd från kommissionen i samband med de arbetsuppgifter som anges i artikel 2. Byrån skall ledas av den verkställande direktören, som skall utarbeta och genomföra budgeten och arbetsprogrammet och ansvara för personalfrågor.

Artikel 16

Den verkställande direktören och en eller flera enhetschefer utses av styrelsen, som också granskar dessa tjänstemän i disciplinärenden. Den verkställande direktören utses för en begränsad period, men uppdraget kan förlängas.

Artikel 17

Medlemsstater och fysiska och juridiska person som berörs direkt och personligen får överklaga handlingar. Dessa kan alltså begära att kommissionen granskar lagenligheten av den verkställande direktörens och styrelsens handlingar.

Artikel 18

Europeiska länder får delta i byråns arbete, om de genom avtal med Europeiska gemenskapen har antagit och tillämpar gemenskapslagstiftningen på det område som omfattas av denna förordning.

Kapitel III - Finansiella bestämmelser

Artikel 19

Byråns budget kommer att finansieras främst genom ett bidrag från gemenskapen. Byrån kan ta betalt för sina tjänster (t.ex. publikationer och utbildning) i form av avgifter.

Byrån behöver ett budgetanslag som är tillräckligt stort för att den skall kunna anställa den personal som anges ovan, sköta sina arbetsuppgifter och få verksamheten att fungera ordentligt.

Den verkställande direktören skall utarbeta en preliminär budget som antas av styrelsen. Budgeten skickas därefter till kommissionen som behandlar ärendet enligt standardförfarandet för budgetarbetet. Artikel 279 i EG-fördraget gäller.

Artikel 20

Den verkställande direktören ansvarar för budgetens genomförande. Kommissionens styrekonom sköter den finansiella kontrollen och revisionsrätten granskar räkenskaperna och offentliggör en årlig rapport. Europaparlamentet skall på styrelsens rekommendation bevilja byråns verkställande direktör ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten.

Artikel 21

Byrån skall i samarbete med kommissionen genomföra en oberoende utvärdering av förordningens tillämpning senast fem år efter det att byrån inlett sin verksamhet. Styrelsen skall på grundval av utvärderingsresultaten ge kommissionen rekommendationer om hur förordningen, byrån och dess arbetsmetoder bör ändras.

Artikel 22

Styrelsen skall, efter att ha fått kommissionens godkännande och revisionsrättens yttrande, anta en budgetförordning som skall innehålla riktlinjer för utarbetandet och genomförandet av byråns budget.

Kapitel IV - Slutbestämmelser

Artikel 23

Förordningen träder i kraft i enlighet med artikel 24, men byrån skall inleda sin verksamhet först tolv månader senare. Detta ger tillräckligt med tid för att byrån skall kunna byggas upp.

Artikel 24

I artikeln anges när förordningen träder i kraft.

6. Slutliga överväganden

En finansieringsöversikt bifogas förslaget. Någon konsekvensbedömning har inte gjorts, eftersom förslaget inte påverkar företagen.

2000/0327 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättandet av en europeisk sjösäkerhetsbyrå

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 80.2 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag [4],

[4] EGT C , , s. .

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande [5],

[5] EGT C , , s. .

med beaktande av Regionkommitténs yttrande [6],

[6] EGT C , , s. .

i enlighet med det förfarande som anges i artikel 251 i fördraget [7], och

[7] EGT C , , s. .

av följande skäl:

(1) Det finns inom gemenskapen ett stort antal bestämmelser som handlar om att förbättra säkerheten och förhindra förorening i samband med sjötransporter. För att vara effektiv måste sådan lagstiftning tillämpas korrekt och enhetligt i hela gemenskapen. På så sätt skapas likvärdiga konkurrens- och marknadsvillkor, och man kommer till rätta med den snedvridning av konkurrensen som följer av de ekonomiska fördelar som uppstår när någon använder fartyg som inte uppfyller normerna, vilket kommer att gynna de rederier och andra som bedriver sjöfartsverksamhet på ett seriöst sätt.

(2) Vissa av de arbetsuppgifter som nu utförs på gemenskapsnivå eller nationell nivå kan skötas av ett specialiserat expertorgan. Det behövs tekniskt och vetenskapligt stöd och en fast engagerad expertis på hög nivå för att på ett korrekt sätt kunna tillämpa gemenskapens lagstiftning på områdena för sjösäkerhet och förhindrande av förorening och för att kunna bevaka tillämpningen av lagstiftningen och utvärdera befintliga åtgärders effektivitet. Det finns alltså ett behov av att inrätta en europeisk sjösäkerhetsbyrå inom gemenskapens befintliga institutionsstruktur och maktfördelning.

(3) Byrån skall, allmänt sett, fungera som ett tekniskt organ som gör det möjligt för gemenskapen att agera effektivt för att förbättra bestämmelserna om den övergripande sjösäkerheten och förhindrandet av förorening. Byrån skall bistå kommissionen i det fortgående arbetet med att uppdatera gemenskapens sjösäkerhetslagstiftning, och skall tillhandahålla det stöd som behövs för att se till att lagstiftningen tillämpas enhetligt och effektivt i hela gemenskapen. Byrån skall vara särskilt aktiv i arbetet med att förbättra gemenskapens övergripande system för hamnstatskontroll och vid kontrollen av de klassificeringssällskap som erkänts på gemenskapsnivå.

(4) För att målsättningarna med byråns inrättande skall uppnås bör byrån utföra ett antal andra viktiga arbetsuppgifter avsedda att höja sjösäkerheten och förhindra förorening i gemenskapens vatten. Byrån skall vidta lämpliga utbildningsåtgärder beträffande frågor som gäller hamnstatskontroll och flaggstat. Den skall ge kommissionen och medlemsstaterna objektiva, tillförlitliga och jämförbara uppgifter och data om sjösäkerhet och förhindrande av förorening, så att dessa kan vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra befintliga åtgärder och utvärdera åtgärdernas effektivitet. Byrån skall vidare underlätta samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen enligt de gemensamma bestämmelserna om det europeiska rapporteringssystemet för sjötrafik. Den skall samarbeta med kommissionen och medlemsstaterna vid utredningar av allvarliga olyckor till sjöss inom EU. Den skall se till att den kunskap om sjösäkerhet som finns inom gemenskapen står till kandidatländernas förfogande. Dessa länder bör även få delta i byråns verksamhet.

(5) Byrån skall arbeta för att förbättra samarbetet mellan medlemsstaterna, och skall utarbeta framgångsrika metoder och sprida kunskap om dessa i gemenskapen. Detta är avsett att leda till att sjösäkerhetssystemet i gemenskapen blir bättre och att risken för olyckor, förorening och dödsfall till sjöss minskar.

(6) För att byrån skall kunna utföra sina arbetsuppgifter ordentligt bör dess tjänstemän besöka medlemsstaterna för att kontrollera att gemenskapens system för sjösäkerhet och förhindrande av förorening fungerar.

(7) När det gäller byråns avtalsrättsliga ansvar, som regleras av den lagstiftning som är tillämplig på avtalet i fråga, skall Europeiska gemenskapernas domstol vara behörig att träffa avgöranden med stöd av en skiljedomsklausul i avtalet. EG-domstolen skall också vara behörig i tvister som gäller byråns utomobligatoriska ersättningsansvar.

(8) För att kunna utöva tillsyn över byråns arbete bör medlemsstaterna, kommissionen och Europaparlamentet vara företrädda i en styrelse, som bör ha befogenhet att fastställa budgeten och kontrollera att den genomförs, anta lämpliga finansiella bestämmelser, utarbeta tydliga och begripliga förfaranden för byråns beslutsfattande, godkänna dess arbetsprogram samt utnämna den verkställande direktören.

(9) För att byrån skall fungera som avsett bör den verkställande direktören vara i hög grad oavhängig och ha stor handlingsfrihet när det gäller byråns inre organisation. Den verkställande direktören skall därför vidta de åtgärder som är nödvändiga för att se till att byråns arbetsprogram genomförs, utarbeta ett utkast till allmän rapport och lägga fram det för styrelsen, göra beräkningar av byråns intäkter och utgifter samt genomföra budgeten.

(10) För att garantera byråns oberoende och självständighet är det nödvändigt att den har en egen budget där intäkterna främst består av ett bidrag från gemenskapen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I: SYFTE OCH ARBETSUPPGIFTER

Artikel 1 Syfte

1. Genom denna förordning inrättas en europeisk sjösäkerhetsbyrå, nedan kallad byrån, i syfte att skapa en hög, enhetlig och effektiv säkerhetsnivå för sjöfarten och förhindrandet av förorening i gemenskapen.

2. Byrån skall ge medlemsstaterna och kommissionen tekniskt och vetenskapligt stöd och tillhandahålla expertis på hög nivå för att hjälpa dem att på ett korrekt sätt tillämpa gemenskapens lagstiftning på sjösäkerhetsområdet, bevaka tillämpningen och utvärdera befintliga åtgärders effektivitet.

Artikel 2 Arbetsuppgifter

1. För att de syften som anges i artikel 1 skall uppnås skall byrån utföra följande arbetsuppgifter:

a) Bistå kommissionen i arbetet med att uppdatera gemenskapens sjösäkerhetslagstiftning, särskilt med beaktande av den internationella rättens utveckling på området. I denna uppgift ingår att analysera forskningsprojekt som handlar om sjösäkerhet och skydd av den marina miljön.

b) Bistå kommissionen i arbetet med att se till att gemenskapens sjösäkerhetslagstiftning tillämpas på ett effektivt sätt i hela gemenskapen. Byrån skall särskilt

1) kontrollera att hela gemenskapssystemet för hamnstatskontroll fungerar, bland annat genom besök på plats i medlemsstaterna, och föreslå förbättringar av systemet för kommissionen,

2) ge kommissionen det tekniska stöd den behöver för sitt deltagande i de tekniska arbetsgrupper som inrättats inom ramen för det i Paris ingångna samförståndsavtalet om hamnstatskontroll,

3) bistå kommissionen på följande områden:

- Inspektion av de klassificeringssällskap som erkänts eller borde ha erkänts på gemenskapsnivå på grundval av direktiv 94/57/EG.

- Fortlöpande kontroll av dessa klassificeringssällskaps verksamhet beträffande säkerhet och förhindrande av förorening, om inte annat följer av direktiv 94/57/EG.

- Fortlöpande kontroll av att gemenskapslagstiftningen rörande säkerheten på passagerarfartyg tillämpas på ett korrekt sätt, särskilt direktiv 98/18/EG och 99/35/EG.

- Fortlöpande kontroll av att direktiv 96/98/EG om marin utrustning tillämpas på ett korrekt sätt.

- Genomförande av övriga arbetsuppgifter som tilldelas kommissionen genom gemenskapslagstiftningen på sjösäkerhetsområdet, vilket även omfattar gemenskapslagstiftningen om fartygsbemanning.

c) Ge kommissionen och medlemsstaterna objektiva, tillförlitliga och jämförbara uppgifter och data om sjösäkerhet, så att dessa kan vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra säkerheten och utvärdera befintliga åtgärders effektivitet. I denna uppgift ingår att samla in, registrera och utvärdera tekniska data om sjösäkerhet, sjöfart och marina föroreningar (från olyckor eller avsiktliga utsläpp), att systematiska utnyttja och samköra befintliga databaser och att vid behov skapa nya databaser. Byrån skall, med insamlade data som grund, bistå kommissionen vid publikationen två gånger om året av uppgifter om fartyg som vägrats tillträde till hamnar i gemenskapen med tillämpning av direktivet om hamnstatskontroll. Byrån skall, med samma data som grund, bistå kommissionen och medlemsstaterna i deras ansträngningar att identifiera och lagföra fartyg som gjort sig skyldiga till olagliga utsläpp.

d) Utföra arbetsuppgifter som rör bevakning av navigation och sjöfart i enlighet med direktiv 2001/.../EG om inrättande av ett gemensamt övervaknings-, kontroll- och informationssystem för sjöfarten, i syfte att förenkla samarbetet mellan medlemsstaterna och kommissionen på området.

e) Tillsammans med kommissionen och medlemsstaterna utarbeta en gemensam metod för utredning av sjöfartsolyckor i gemenskapen, stödja medlemsstaterna vid utredning av allvarliga sjöolyckor i vatten som hör under medlemsstaternas överhöghet samt analysera befintliga olycksrapporter.

f) Vidta lämpliga utbildningsåtgärder beträffande frågor som hör under hamnstatens och flaggstatens befogenhet.

g) Tillhandahålla kandidatländerna tekniskt stöd för genomförandet av gemenskapslagstiftningen på sjösäkerhetsområdet. Denna uppgift omfattar genomförandet av lämpliga utbildningsåtgärder.

2. Byrån får utföra de arbetsuppgifter som avses i punkterna a, b, d, och g endast på kommissionens begäran. Vid behov och på kommissionens begäran får byrån utföra andra särskilda arbetsuppgifter.

Artikel 3 Besök i medlemsstaterna

1. För att sköta angivna arbetsuppgifter skall byrån besöka medlemsstaterna. Medlemsstaternas nationella myndigheter skall underlätta arbetet för byråns personal så att besöket avlöper på ett lämpligt sätt. Byråns personal har rätt att

a) undersöka akter, data, rapporter och andra handlingar som rör tillämpningen av gemenskapslagstiftningen på området för sjösäkerhet och förhindrande av förorening till havs,

b) kopiera hela eller delar av sådana akter, data, rapporter och andra handlingar,

c) begära muntliga förklaringar på plats,

d) få tillträde till alla lokaler, marker eller transportmedel.

2. Byrån skall underrätta den berörda medlemsstaten om att den tänker göra ett besök, vilka tjänstemän som befullmäktigats och vilken dag besöket skall inledas. De befullmäktigade tjänstemännen skall utöva sina befogenheter efter uppvisande av ett beslut från byråns verkställande direktör där syftet och målet med besöket anges.

3. Efter varje besök skall byrån utarbeta en rapport som skickas till kommissionen.

Artikel 4 Spridning och skydd av information

1. Den information som kommissionen eller byrån samlar in med tillämpning av denna förordning omfattas av Europaparlamentets och rådets direktiv 95/46/EG av den 24 oktober 1995 om skydd för enskilda personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter [8].

[8] EGT L 281, 23.11.1995.

2. Byråns tjänstemän och övriga anställda får inte heller efter att ha lämnat tjänsten avge någon information som omfattas av tystnadsplikten; detta gäller särskilt information om företag, företags affärsförbindelser eller kostnadsfaktorer.

KAPITEL II : BYRÅNS ORGANISATION

OCH DRIFT

Artikel 5 Rättslig status, säte, regionala centrum

1. Byrån skall vara ett gemenskapsorgan. Den skall vara en juridisk person.

2. Beslut om var byrån skall förläggas skall, efter förslag från kommissionen, fattas av behöriga myndigheter senast sex månader efter det att förordningen antagits.

3. Byrån skall i varje medlemsstat ha den mest vittgående rättskapacitet som tillerkänns juridiska personer enligt den nationella lagstiftningen. På begäran från kommissionen och med samtycke från berörda medlemsstater får byrån inrätta de regionala centrum som byrån behöver för att kunna utföra de arbetsuppgifter som rör bevakning av navigation och sjöfart, i synnerhet för att säkerställa optimala trafikförhållanden i känsliga zoner, som anges i direktiv 2001/.../EG om inrättande av ett gemensamt övervaknings-, kontroll- och informationssystem för sjöfarten.

4. Byrån skall företrädas av den verkställande direktören.

Artikel 6 Personal

1. Byråns personal omfattas av samma regler som gäller gemenskapens övriga anställda och tjänstemän. Styrelsen skall i samråd med kommissionen utfärda nödvändiga tillämpningsföreskrifter.

2. Om inte annat följer av artikel 16 skall byrån, när det gäller dess egen personal, utöva de befogenheter som enligt tjänsteföreskrifterna och anställningsvillkoren för övrig personal tillkommer tillsättningsmyndigheten.

3. Byråns personal skall bestå av tjänstemän från gemenskapens institutioner som av den berörda institutionen hänförts till den administrativa ställningen "uppehållande av annan tjänst", och anställts tillfälligt av byrån, samt av övriga anställda som rekryteras av byrån.

Artikel 7 Privilegier och immunitet

Byrån och dess personal skall omfattas av protokollet om Europeiska gemenskapernas immunitet och privilegier.

Artikel 8 Ansvar

1. Byråns avtalsrättsliga ansvar skall regleras av den lagstiftning som är tillämplig på avtalet i fråga.

2. Europeiska gemenskapernas domstol skall vara behörig att träffa avgöranden med stöd av en skiljedomsklausul i ett avtal som ingåtts av byrån.

3. Vid utomobligatoriskt ansvar skall byrån ersätta skador som orsakats av dess enheter eller dess anställda under tjänsteutövning, i enlighet med de allmänna principer som är gemensamma för medlemsstaternas rättsordningar.

4. EG-domstolen skall vara behörig att avgöra tvister om sådant skadestånd som avses i punkt 3.

5. De anställdas personliga ansvar gentemot byrån skall regleras av bestämmelserna i de tjänsteföreskrifter eller de anställningsvillkor som gäller för dem.

Artikel 9 Språk

1. Styrelsen skall besluta vilka språk som skall användas inom byrån.

2. Översättningscentrum för Europeiska unionens organ skall utföra de översättningar som byråns arbete kräver.

Artikel 10 Styrelsens inrättande och dess befogenheter

1. Byrån skall ha en styrelse.

2. Styrelsen skall

a) utnämnda den verkställande direktören i enlighet med artikel 16,

b) före den 31 mars varje år anta byråns allmänna rapport för föregående år och skicka den till kommissionen, rådet och Europaparlamentet,

c) före den 30 oktober varje år och efter kommissionens godkännande anta byråns arbetsprogram för det kommande året och skicka det till kommissionen, rådet och Europaparlamentet,

d) anta byråns slutliga budget innan räkenskapsåret börjar och vid behov anpassa den till gemenskapens bidrag och byråns övriga intäkter,

e) utarbeta förfaranden för de beslut som skall fattas av den verkställande direktören,

f) utföra sina arbetsuppgifter beträffande byråns budget enligt artiklarna 19, 20 och 22,

g) granska den verkställande direktören och de enhetschefer som avses i artikel 15.3 i disciplinärenden.

Artikel 11 Styrelsens sammansättning

Styrelsen skall bestå av fyra företrädare vardera från kommissionen, rådet och Europaparlamentet, fyra av kommissionen utsedda företrädare från de branschsektorer som främst berörs, samt suppleanter. Mandatperioden skall vara fem år. Mandatet kan förnyas en gång.

Artikel 12 Styrelsens ordförande

1. Styrelsen skall utse en ordförande och en vice ordförande bland sina ledamöter. Vice ordföranden skall ersätta ordföranden ex officio om denne är förhindrad att fullgöra sina plikter.

2. Mandatperioden för ordförandens och vice ordförandens skall vara tre år; mandatet upphör dock om uppdraget som styrelseledamot upphör. Mandatet kan förnyas en gång.

Artikel 13 Sammanträden

1. Styrelsens ordförande skall sammankalla till sammanträden.

2. Byråns verkställande direktör skall delta i överläggningarna. Denne deltar dock inte i omröstningar.

3. Styrelsen skall hålla ett ordinarie sammanträde per år. Den skall dessutom sammanträda på initiativ av ordföranden eller på begäran av kommissionen eller av en tredjedel av medlemsstaterna.

4. Styrelsen får bjuda in observatörer till sina sammanträden.

Artikel 14 Röstning

1. Styrelsen skall fatta sina beslut med två tredjedelars majoritet.

2. Varje ledamot skall ha en röst.

Artikel 15 Den verkställande direktörens arbetsuppgifter och befogenheter

1. Byrån skall ledas av den verkställande direktören; denne får varken begära eller ta emot instruktioner från någon regering eller något organ. Den verkställande direktören skall följa alla instruktioner och agera på alla förfrågningar om stöd från kommissionen i samband med de arbetsuppgifter som anges i artikel 2.

2. Den verkställande direktören skall ha följande arbetsuppgifter och befogenheter:

a) Denne skall utarbeta arbetsprogrammet och lägga fram det för styrelsen efter kommissionens godkännande. Den verkställande direktören skall vidta nödvändiga åtgärder för att genomföra programmet. Denne skall agera på alla förfrågningar om stöd från kommissionen.

b) Denne skall efter att ha fått kommissionens samtycke besluta om genomförandet av sådana besök som avses i artikel 3.

c) Denne skall vidta nödvändiga åtgärder för att se till att byrån fungerar enligt bestämmelserna i denna förordning, bl.a. genom att anta anvisningar för den interna administrationen och offentliggöra meddelanden.

d) Denne skall införa ett effektivt övervakningssystem med hjälp av vilket byråns resultat kan jämföras med verksamhetens syfte. På grundval därav skall den verkställande direktören varje år utarbeta ett utkast till allmän rapport och lägga fram det för styrelsen. Denne skall införa ett system för regelbunden utvärdering som motsvarar erkända branschnormer.

e) Denne skall utöva de befogenheter över personalen som anges i artikel 6.2.

f) Denne skall göra beräkningar av byråns intäkter och utgifter enligt artikel 19 och genomföra budgeten enligt artikel 20.

3. Den verkställande direktören får biträdas av en eller flera enhetschefer. Om den verkställande direktören är frånvarande eller indisponibel skall denne ersättas av någon av enhetscheferna.

Artikel 16 Utnämningar inom byrån

1. Byråns verkställande direktör skall utnämnas av styrelsen på kommissionens förslag. Den verkställande direktören kan avsättas av styrelsen på kommissionens förslag.

2. Den verkställande direktörens mandatperiod skall vara fem år. Mandatet kan förnyas en gång.

Artikel 17 Legalitetskontroll

1. Medlemsstater, styrelseledamöter samt direkt och personligen berörda tredje parter får begära att kommissionen kontrollerar att byråns handlingar är lagenliga. Begäran skall framställas senast femton dagar efter det att den berörda fått kännedom om handlingen. Kommissionen skall fatta beslut i ärendet inom en månad. Om något beslut inte fattats inom denna tid innebär det att begäran avslagits.

2. Punkt 1 gäller inte personalfrågor.

Artikel 18 Tredje lands deltagande

1. Europeiska tredje land får delta i byråns arbete, om de genom avtal med Europeiska gemenskapen har antagit och tillämpar gemenskapslagstiftningen på det område som omfattas av denna förordning.

2. Inom ramen för dessa avtal skall förfaranden utarbetas bl.a. för att fastställa hur och i vilken omfattning dessa länder skall delta i byråns arbete och vilka närmare bestämmelser som skall gälla för detta deltagande, inbegripet bestämmelser om finansiella bidrag och personal.

KAPITEL III : FINANSIELLA BESTÄMMELSER

Artikel 19 Budget

1. Byråns intäkter skall bestå av

- bidrag från gemenskapen,

- avgifter för publikationer, utbildning och andra tjänster som byrån tillhandahåller.

2. Byråns utgifter skall omfatta kostnader för personal, administration, infrastruktur och drift.

3. Den verkställande direktören skall göra en beräkning av byråns intäkter och utgifter för påföljande år, och överlämna denna till styrelsen tillsammans med en tjänsteförteckning.

4. Intäkterna och utgifterna skall balansera varandra.

5. Styrelsen skall senast den 31 mars anta ett budgetförslag och överlämna detta till kommissionen, som på grundval av detta skall göra motsvarande beräkningar i det preliminära förslag till Europeiska unionens allmänna budget som den skall förelägga rådet och Europaparlamentet i enlighet med artikel 272 i fördraget.

6. Styrelsen skall anta byråns budget och vid behov anpassa den till gemenskapens bidrag.

Artikel 20 Genomförande och kontroll av budgeten

1. Den verkställande direktören skall genomföra byråns budget.

2. Kontroll av byråns åtaganden och betalningar av alla utgifter samt kontroll av riktighet och inkassering av alla intäkter skall utföras av kommissionens styrekonom.

3. Den verkställande direktören skall senast den 31 mars varje år översända utförliga räkenskaper över intäkter och utgifter under föregående räkenskapsår till kommissionen, styrelsen och revisionsrätten.

Revisionsrätten skall granska räkenskaperna i enlighet med artikel 248 i fördraget. Den skall årligen offentliggöra en rapport om byråns verksamhet.

4. Europaparlamentet skall på styrelsens rekommendation bevilja byråns verkställande direktör ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten.

Artikel 21 Utvärdering

1. Byrån skall i samarbete med kommissionen genomföra en oberoende utvärdering av förordningens tillämpning senast fem år efter det att byrån inlett sin verksamhet.

2. I utvärderingen skall det bedömas i vilken utsträckning förordningen, byrån och dess arbetsmetoder bidragit till att etablera en hög sjösäkerhetsnivå. Styrelsen skall utarbeta ett särskilt förfrågningsunderlag, som kommissionen skall godkänna.

3. Styrelsen skall ta emot utvärderingsresultaten och utfärda rekommendationer om hur förordningen, byrån och dess arbetsmetoder bör ändras. Utvärderingsresultaten och rekommendationerna skall offentliggöras.

Artikel 22 Finansiella bestämmelser

Styrelsen skall, efter att ha fått kommissionens godkännande och revisionsrättens yttrande, anta byråns budgetförordning, som i synnerhet skall innehålla bestämmelser om det förfarande som skall användas vid utarbetandet och genomförandet av byråns budget i enlighet med artikel 142 i budgetförordningen för Europeiska unionens allmänna budget.

KAPITEL IV: SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 23 Inledande av byråns verksamhet

Byrån skall inleda sin verksamhet senast tolv månader efter det att förordningen trätt i kraft.

Artikel 24 Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den offentliggörs i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämpning i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

FINANSIERINGSÖVERSIKT

1. ÅTGÄRDENS BETECKNING

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättandet av en europeisk sjösäkerhetsbyrå.

2. BERÖRDA BUDGETPOSTER

En ny budgetpost B2- kommer att skapas under post B2-7 "Transport".

3. RÄTTSLIG GRUND

EG-fördraget artikel 80.2.

4. BESKRIVNING AV ÅTGÄRDEN

4.1 Allmänt mål

En europeisk sjösäkerhetsbyrå inrättas för att en hög, enhetlig och effektiv sjösäkerhetsnivå skall kunna uppnås i gemenskapen.

4.2 Period som omfattas av åtgärden och bestämmelser om förnyelse eller förlängning

Tills vidare (årligt bidrag).

5. KLASSIFICERING AV UTGIFTER OCH INKOMSTER

5.1 Icke-obligatoriska utgifter

5.2 Differentierade anslag

6. TYP AV UTGIFTER OCH INKOMSTER

Gemenskapsbidrag för att balansera byråns utgifter och inkomster (se nedan).

7. BUDGETKONSEKVENSER

7.1 Metod för att beräkna åtgärdens totala kostnad (samband mellan de enskilda kostnaderna och den totala kostnaden)

1) Antagande om byråns utveckling

Den struktur och organisation som presenteras i förslaget till förordning grundar sig på de berördas önskemål om att det skall inrättas en organisation som snabbt och effektivt tar itu med de sjösäkerhetsfrågor som omfattas av förordningen.

Byrån kommer att inrättas i tre etapper.

De första sex månaderna av det första året utgör den första etappen och kommer att vara en övergångsperiod under vilken byrån bara kommer att syssla med administrativa frågor såsom hyra av lokaler, rekrytering av en första omgång kvalificerad personal och installation av nödvändig utrustning. På den verkställande direktörens initiativ skall de interna bestämmelser och förfaranden utarbetas som behövs för att byrån skall kunna utföra sina arbetsuppgifter.

Under det andra året, som utgör den andra etappen, bör byrån börja uppfylla syftena med sin verksamhet och de arbetsuppgifter som anges i förordningen.

Under det tredje året, som utgör den tredje etappen, bör byrån uppfylla alla syften med sin verksamhet och alla sina arbetsuppgifter.

Byrån bör alltså vara fullt funktionsduglig på 30 månader, och kommer att uppfylla samtliga arbetsuppgifter 2005.

2) Beräkning av kostnaderna (när byråns verksamhet är helt utbyggd 2005)

a) Personal

i) Heltidsanställda

Byråns personal skall bestå av tjänstemän från gemenskapens institutioner som av den berörda institutionen hänförts till den administrativa ställningen "uppehållande av annan tjänst", och anställts tillfälligt av byrån, samt av övriga anställda som rekryteras av byrån.

För att man skall få en tillräckligt stor, stabil och kvalificerad personalstyrka som samtidigt förnyas och håller sig à jour med den rättsliga och tekniska utvecklingen på sjösäkerhetsområdet kommer anställningarna att ske med tillfälliga kontrakt som kan förlängas.

(Det föreslås att ett litet antal tjänstemän skall flyttas över från kommissionen för att stärka banden mellan de båda organisationerna.)

Byrån beräknas behöva en personal på 55 personer [9] (se tabellen). Beräkningen grundas på en jämförelse med andra liknande organ och på förslaget om inrättandet av en europeisk byrå för luftfartssäkerhet, och beaktar de särskilda uppgifter byrån tilldelas.

[9] Större delen av dessa kommer att rekryteras som tillfälligt anställda i enlighet med kommissionens tjänsteföreskrifter.

De totala årliga utgifterna för den heltidsanställda personalen beräknas uppgå till 5,9 miljoner euro, med utgångspunkt i den genomsnittliga kostnaden 0,108 miljoner euro per år för en kommissionsanställd, inbegripet lokaler och administrativa kostnader (post, telefon, datorer osv.).

>Plats för tabell>

b) Kostnader för utrustning [10]

[10] Beräkningarna gjorda på grundval av förslaget om inrättandet av en europeisk byrå för luftfartssäkerhet, med beaktande av sjösäkerhetsbyråns personalstyrka och särskilda arbetsuppgifter.

Kostnaderna för inköp av lös egendom och kostnader i samband därmed kommer att bli omfattande när byrån skall inrättas (första året), men kommer successivt att minska. För det första året anslås 260 000 euro, och för de följande två åren 100 000 euro, dvs. sammanlagt 360 000 euro. Efter 2005 beräknas utrustningskostnaden uppgå till 80 000 euro.

c) Driftskostnader

Dessa kostnader omfattar konferenser, studier, översättningar och publikationer. De olika utgifterna kan fördelas på följande sätt:

- Översättning: Den årliga kostnaden beräknas uppgå till 50 000 euro med enhetspriset 79 euro per sida, dvs. en översättningsvolym på cirka 600 sidor (årsrapporten, eventuella studier, dokumentation i samband med seminarier, informationsbroschyrer).

- Publikationer: Byrån skall publicera sin allmänna rapport, information och tekniska handlingar i pappersform och på Internet. Publikationskostnaderna beräknas uppgå till 120 000 euro.

- Uppläggning av databaser: Byrån bör skapa databaser över uppgifter om sjösäkerhet. Utöver inköpskostnaden för datorerna, som ingår i kostnaderna för utrustning, kommer tre databaser att behövas, vilket kräver ett datorsystem och programutveckling. En server och ett grundläggande databehandlingssystem beräknas kosta 100 000 euro. Kostnaden för att ta fram ett program varierar mycket, men ligger för närvarande mellan 100 och 200 000 euro på GD TREN. Man kan alltså uppskatta kostnaden för databaserna under den första etappen till 500 000 euro.

- Studier: Uppföljning och utvärdering av forskningsverksamheten på sjösäkerhetsområdet ingår i byråns arbetsuppgifter. Detta innebär att byrån i vissa fall måste genomföra tekniska studier. En rimlig uppskattning av kostnaderna bör vara 500 000 euro, med beaktande av uppgifterna och den höga tekniska nivån.

- Seminarier och konferenser: Det kan behövas seminarier och konferenser vid utarbetandet av lagstiftning och utbildningsseminarier. De totala kostnaderna för mötesverksamheten beräknas uppgå till 150 000 euro.

De sammanlagda driftskostnaderna uppgår alltså till 1 300 000 euro [11].

[11] I tabellen nedan (Kostnadernas fördelning mellan åtgärdens olika delar) har den sammanlagda driftskostnaden och utrustningskostnaderna fördelats på det antal anställda som är verksamma inom varje verksamhet.

d) Tjänsteresor

Vissa av byråns arbetsuppgifter innebär resor inom och utanför unionen. Det rör sig om t.ex. besök i hamnstaterna, kontrollen av klassificeringssällskapen och anpassningen av kandidatländernas lagstiftning, men även kontakter mellan byrån och kommissionens enheter (kostnader för resa och uppehälle). Anslaget till tjänsteresor beräknas uppgå till 250 000 euro [12].

[12] Uppskattningen har gjorts på grundval av den genomsnittliga faktiska kostnaden för tjänsteresor inom och utanför unionen (resa och uppehälle) för GD TREN, och det antal resor som var och en av byråns arbetsuppgifter förväntas ge upphov till. Uppskattningarna beaktar inte var byrån så småningom kommer att förläggas.

3) Intäkter

Byråns intäkter består av ett bidrag från gemenskapens budget och de avgifter som avses i artikel 17 i förordningen.

Gemenskapens bidrag:

Gemenskapens bidrag skall täcka de mål och arbetsuppgifter som tilldelas byrån i enlighet med artiklarna 1 och 2 i förordningen.

7.2 Kostnadernas fördelning mellan åtgärdens olika delar

a) Typ av verksamhet (i euro)

>Plats för tabell>

b) Typ av kostnad

Åtagandebemyndiganden (i miljoner euro, löpande priser)

>Plats för tabell>

7.4 Tidsplan för åtagandebemyndiganden och betalningsbemyndiganden

Gemenskapens bidrag skall utbetalas en gång per år och vid ett tillfälle.

8. BESTÄMMELSER OM BEDRÄGERIBEKÄMPNING

Särskilda kontrollåtgärder som planeras:

8.1 För byrån

Den verkställande direktören skall genomföra byråns budget. Denne skall varje år överlämna utförliga räkenskaper över inkomster och utgifter för föregående räkenskapsår till kommissionen, styrelsen och revisionsrätten. Kommissionens internrevisionstjänst kommer också att bistå byrån i arbetet med de finansiella transaktionerna. Tjänsten kommer att kontrollera risker, övervaka att bestämmelserna följs genom en oberoende bedömning av ledningskvaliteten och kontrollsystemen samt utfärda rekommendationer i syfte att förbättra verksamhetens effektivitet och se till att byråns resurser används på bästa sätt.

Byrån skall, efter att ha fått kommissionens och revisionsrättens godkännande, anta sin budgetförordning. Byrån skall inrätta ett internt revisionssystem, motsvarande det system som kommissionen inrättade vid sin omstrukturering.

8.2 Samarbete med OLAF

Den personal som omfattas av kommissionens tjänsteföreskrifter skall samarbeta med OLAF för att bekämpa bedrägerier.

8.3 För revisionsrätten

Revisionsrätten skall granska räkenskaperna i enlighet med artikel 248 i fördraget, och årligen offentliggöra en rapport om byråns verksamhet.

9. ANALYS AV KOSTNADSEFFEKTIVITET

9.1 Särskilda och kvantifierbara mål. Målgrupp

Byråns särskilda mål beskrivs i förslaget till förordning: att säkerställa en hög, enhetlig och effektiv nivå för sjösäkerheten och förhindrandet av förorening i gemenskapen. Byrån skall vidare tillhandahålla medlemsstaterna och kommissionen nödvändigt tekniskt och vetenskapligt stöd och expertis på hög nivå för att på ett korrekt och effektivt sätt kunna tillämpa gemenskapens lagstiftning på sjösäkerhetsområdet, bevaka tillämpningen av lagstiftningen och utvärdera befintliga åtgärders effektivitet.

Byråns arbetsuppgifter kommer att påverka säkerheten för personer och gods som transporteras till sjöss inom unionen, men även miljön.

Byråns arbetsuppgifter påverkar också de som arbetar inom sjöfarten och organisationer verksamma inom området genom att man kommer till rätta med den snedvridning av konkurrensen som följer av de ekonomiska fördelar som uppstår när någon använder fartyg som inte uppfyller normerna, vilket kommer att gynna de rederier och andra som bedriver sjöfartsverksamhet på ett seriöst sätt.

9.2 Skäl för åtgärden

Kommissionen har under flera år antagit många bestämmelser avsedda att höja säkerheten och förhindra förorening inom sjöfarten.

Oljetankern Erikas förlisning i december 1999 ledde till att 400 km kust förorenades, vilket gav upphov till ett ramaskri hos allmänheten. Efter ytterligare sådana olyckor med svåra följder för miljön, till synes omöjliga att förhindra, har allmänheten alltmer förlorat tålamodet.

Europaparlamentet och rådet (allmänna frågor) har begärt att kommissionen kraftigt skärper gemenskapsbestämmelserna om sjösäkerhet.

Kommissionen föreslår därför, på Europaparlamentets begäran och inom ramen för en övergripande sjösäkerhetsstrategi, att en europeisk sjösäkerhetsbyrå inrättas, som skall ha till uppgift att stödja kommissionen och medlemsstaterna i arbetet med att tillämpa och bevaka tillämpningen av gemenskapslagstiftningen och utvärdera befintliga åtgärders effektivitet.

Byrån skall bistå kommissionen i arbetet med att uppdatera gemenskapens sjösäkerhetslagstiftning. Därvid skall den internationella sjörättens utveckling beaktas.

Byrån skall kontrollera att hela gemenskapssystemet för hamnstatskontroll fungerar och bistå kommissionen vid inspektioner av de klassificeringssällskap som erkänts på gemenskapsnivå. Den skall vidare vidta lämpliga utbildningsåtgärder beträffande hamnstats- och flaggstatskontroll.

Byrån skall ge kommissionen och medlemsstaterna objektiva, tillförlitliga och jämförbara uppgifter och data om sjösäkerhet, så att dessa kan vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra säkerheten och utvärdera befintliga åtgärders effektivitet.

Byrån skall tillsammans med kommissionen och medlemsstaterna utarbeta en gemensam metod för utredning av sjöfartsolyckor i gemenskapen, stödja medlemsstaterna vid utredning av allvarliga sjöolyckor i gemenskapens vatten samt analysera befintliga olycksrapporter.

Inrättandet av en europeisk sjösäkerhetsbyrå kommer också att stimulera partnerskapsbildning mellan medlemsstaterna och spridning av kunskap om framgångsrika metoder i gemenskapen.

Dessa mål kommer att bidra till att sjösäkerhetssystemet i gemenskapen förbättras, och därigenom minskar risken för olyckor, förorening och dödsfall till sjöss.

9.3 Uppföljning och utvärdering av åtgärden

Uppföljning och utvärdering av byråns verksamhet kommer att ske på grundval av byråns årliga rapport för det föregående året, som skall antas av styrelsen, och arbetsprogrammet för det kommande året, vilka både skall skickas till medlemsstaterna, kommissionen, rådet och Europaparlamentet (artikel 10 i utkastet till förordning). Byråns resultat kommer regelbundet att utvärderas grundligt i enlighet med gemenskapens praxis och normer.

10. ADMINISTRATIVA UTGIFTER (PUNKT III DEL A I DEN ALLMÄNNA BUDGETEN)

Inrättandet av byrån bör inte medföra några ytterligare kostnader för kommissionen. De arbetsuppgifter som just nu utförs av kommissionen kommer att ersättas av övervakning och uppföljning av byråns aktiviteter.

10.1 Konsekvenser för antalet tjänster

Ej tillämpligt.

10.2 Total budgetkonsekvens av ytterligare personal

Ej tillämpligt.

10.3 Ökning av andra administrativa utgifter till följd av åtgärden, t.ex. kostnader för kommitté- och expertgruppsmöten

Ej tillämpligt.