41998D0026

Schengenregelverket - Verkställande kommitténs beslut av den 16 september 1998 om inrättande av Ständiga kommittén för genomförande av Schengenkonventionen (SCH/Com-ex (98) 26 slutlig)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 239 , 22/09/2000 s. 0138 - 0143


VERKSTÄLLANDE KOMMITTÉNS BESLUT

av den 16 september 1998

om inrättande av Ständiga kommittén för genomförande av Schengenkonventionen

(SCH/Com-ex (98) 26 slutlig)

VERKSTÄLLANDE KOMMITTÉN HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av artikel 132 i konventionen om tillämpning av Schengenavtalet,

med beaktande av artikel 7 i konventionen om tillämpning av Schengenavtalet,

med beaktande av den gemensamma förklaring i anslutning till artikel 139 som återges i slutakten som är fogad till konventionen, och

av följande skäl:

(1) Initiativet att inrätta den ständiga kommittén svarar mot en önskan om att komplettera de befintliga instrumenten inom Europeiska unionen.

(2) Hänsyn tas till att principen om nationell suveränitet måste respekteras.

(3) Denna kommitté kan så småningom komma att behöva ändras med hänsyn till Europeiska unionens operativa ramar.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

En ständig kommitté för utvärdering och genomförande av Schengenkonventionen (nedan kallad Ständiga kommittén) skall inrättas under överinseende av Verkställande kommittén, med uppgift att dels fastställa om alla nödvändiga villkor är uppfyllda för att tillämpningen av konventionen skall kunna inledas i en stat som ansöker om detta, dels se till att Schengenregelverket tillämpas korrekt i de stater som redan tillämpar konventionen, särskilt genom att upptäcka problem och föreslå lösningar.

Ständiga kommittén skall vara ensam behörig att utarbeta de rapporter som syftar till att utvärdera förberedelserna i de stater som ansöker om att inleda tillämpningen av Schengenregelverket och kontrollera att alla nödvändiga villkor för den praktiska tillämpningen av konventionen och avskaffandet av kontroller vid de inre gränserna är uppfyllda.

Ständiga kommitténs andra uppgift skall vara att utarbeta underlag som gör det möjligt för Verkställande kommittén att säkerställa att konventionen tillämpas korrekt i de stater som redan har inlett tillämpningen, särskilt genom att se till att rekommendationerna från inspektionskommittéernas besök vid de yttre gränserna följs upp, se till att de brister som anges i den årliga rapporten om de yttre gränserna rättas till, ägna större uppmärksamhet åt de gemensamma insatser som behövs för att förbättra kvaliteten på kontrollerna vid de yttre gränserna samt även se till att konventionen tillämpas optimalt när det gäller polissamarbete, rättsligt samarbete och SIS. Ständiga kommittén skall försöka lösa de problem som upptäcks och lägga fram förslag till en tillfredsställande och optimal tillämpning av konventionen. Medlemsstaterna skall också i fortsättningen ensamma ha ansvar för att kontrollera att Schengenkonventionen tillämpas korrekt. Ständiga kommittén skall därför endast utföra de kontroller som fastställs i följande mandat.

Dessa två uppgifter gör det berättigat att Ständiga kommittén tilldelas följande två olika mandat:

1. Den skall utarbeta de rapporter som skall ligga till grund för fastställandet av att alla villkor är uppfyllda för att tilllämpningen av Schengenkonventionen skall kunna inledas i en stat som ansöker om detta. Den skall då kallas Utvärderingskommittén och ha i uppdrag att utvärdera hur väl förberedda dessa stater är.

2. Den skall utarbeta underlag som gör det möjligt för Verkställande kommittén att se till att konventionen tillämpas korrekt i de stater som redan tillämpar den, i syfte att göra tillämpningen och samarbetet mellan Schengenparterna optimalt. Det gäller framför allt att finna lösningar på problem som uppstår efter det att tillämpningen har inletts och att lägga fram förslag till förbättring av kontrollerna i enlighet med målen och andan i konventionen. Den skall då kallas Tillämpningskommittén.

I. UTVÄRDERINGSKOMMITTÉ FÖR STATER SOM ANSÖKER OM ATT INLEDA TILLÄMPNINGEN

1. UTVÄRDERINGSKOMMITTÉNS UPPGIFTER

När en stat ansöker om att inleda tillämpningen skall Ständiga kommittén, inom ramen för sitt utvärderingsuppdrag, utarbeta en rapport för att fastställa vilka kriterier de ansökande staterna skall uppfylla. Det skall fastställas exakt vilken nivå som skall uppnås på alla områden som omfattas av konventionen. Så snart dessa kriterier har godkänts av Verkställande kommittén skall Ständiga kommittén i en annan rapport fastställa om den stat som ansöker om att inleda tillämpningen uppfyller kriterierna och har uppnått den fastställda nivån.

Kommittén kan inom vart och ett av sina kompetensområden ge en grupp behöriga experter i uppdrag att utarbeta en rapport inom deras specifika område. I dessa rapporter skall de kvalitativa, kvantitativa, operationella, administrativa och organisatoriska aspekterna behandlas och brister eller svagheter konstateras, samtidigt som lösningar föreslås.

2. KOMPETENSOMRÅDEN

Kommittén skall utarbeta en detaljerad och uttömmande rapport samt utvärdera hur väl förberedda de stater som ansöker om att inleda tillämpningen är på alla de områden som omfattas av beslut SCH/Com-ex (93) 10 av den 14 december 1993, och se till att alla nödvändiga villkor för tillämpningen av Schengenregelverket är uppfyllda. Utvärderingen skall särskilt omfatta följande områden:

- Kontroller vid de yttre gränserna, särskilt tillämpningen av den gemensamma handboken.

- Övervakning av de yttre land- och sjögränserna.

- Viseringar, särskilt tillämpningen av de gemensamma konsulära anvisningarna.

- Villkor för utlänningars rörelsefrihet, bland annat kampen mot olaglig invandring och olaglig bosättning.

- Uppehållstillstånd och registrering på spärrlista.

- Polissamarbete.

- Ömsesidig rättslig hjälp i brottmål, bland annat i fråga om utlämning.

- Narkotika.

- SIS, särskilt tillämpningen av Sirene-handboken.

- Skydd av personuppgifter.

- Politik för avvisning/utvisning och återtagande.

- Bestämmelser om rörelsefrihet på flygplatser.

Ständiga kommittén skall dels i sitt arbete utgå från följande uppgifter när det gäller yttre gränser, polissamarbete, SIS och viseringar, dels upprätta en förteckning över vilka uppgifter som experterna skall utföra på de övriga områdena:

a) Kontroller vid de yttre gränserna och migrationsflöden, inbegripet bilateralt och multilateralt samarbete med tredje land och frågan om återtagande

Beroende på de lokala geografiska förhållandena och typerna av yttre gränser i det besökta landet kan experterna göra följande:

- Besöka alla yttre sjögränser för att på plats inhämta uppgifter om hur effektiva övervakningsåtgärderna är till sjöss och på land, särskilt under natten. De skall närvara vid kontroller av personer och varor i de större hamnarna.

- Observera kontrollåtgärderna vid landgränserna i syfte att kontrollera hur effektiva de är på dagen och på natten. De skall inhämta uppgifter om kampen mot olaglig invandring, bland annat genom samtal med kontrollmyndigheterna.

- Besöka alla flygplatser för att undersöka hur Schengenbestämmelserna tillämpas där.

- Dessutom besöka de centrala myndigheter som har ansvar för kontrollen vid de yttre gränserna och kontrollen av invandringen samt granska de administrativa strukturerna och samordningen mellan nationella och lokala nivåer.

- I samband med sina besök vid gränsövergångsställena och hos den centrala myndigheten informera sig om metoderna för utfärdande av viseringar vid gränsen.

- I samband med sina besök vid gränsövergångsställena och hos den centrala myndigheten försäkra sig om att SIS kan införas.

- Utvärdera hur kontrollerna genomförs vid de yttre gränserna, vid de godkända gränsövergångsställena och i mellanliggande områden.

- Utvärdera de tekniska hjälpmedel som finns tillgängliga vid de yttre gränserna, bland annat för att upptäcka falska dokument.

- Utvärdera övervakningen av land- och sjögränserna.

- Kontrollera att det finns tillräckligt mycket personal i förhållande till de besökta gränsernas specifika karaktär samt kontrollera personalens utbildning, särskilt när det gäller att upptäcka falska dokument.

- Kontrollera vilka åtgärder som vidtas vid de besökta yttre gränserna för att bekämpa olaglig invandring och kriminalitet i allmänhet.

- Kontrollera vilka åtgärder som vidtas mot personer som vägras inresa vid gränsen eller som vistas olagligt i landet.

- Kontrollera vilka åtgärder som vidtas för att bekämpa nätverk för olaglig invandring.

- Undersöka samarbetet med den eller de angränsande staterna.

Syftet med besöket är att på plats försäkra sig om att övervakningsåtgärderna är effektiva och överensstämmer med den kontrollnivå som fastställs i Schengenkonventionen, den gemensamma handboken och Verkställande kommitténs relevanta beslut.

b) Samarbetet vid de gemensamma gränserna med stater som redan tillämpar konventionen, huvudsakligen i fråga om polissamarbete och rättsligt samarbete, särskilt ingående av bilaterala avtal och utstationering av kontaktpersoner

I detta sammanhang har Ständiga kommittén till uppgift att kontrollera följande:

- Om det dagliga samarbetet i de gemensamma gränsområdena är effektivt när det gäller att tillämpa konventionen och de bilaterala avtalen.

- Förmågan och viljan att genomföra och utveckla gemensamma gränsöverskridande operationer enligt konventionen och de bilaterala avtalen.

- Förmågan och viljan att genomföra och utveckla samarbetet med kontaktpersonerna.

- Om samarbetet med angränsande stater till Schengenområdets yttre gränser är effektivt när det gäller kampen mot kriminalitet, särskilt kampen mot nätverk för olaglig invandring.

- Polisens åtkomst till uppgifter i databaser och polisens utbildning.

- Om strukturerna för det gränsöverskridande samarbetet är effektiva.

- Det direkta samarbetet och förbindelserna mellan myndigheterna i den ansökande staten och Schengenstaterna.

- Åtgärder för och antal personal som arbetar med säkerheten i gränsområdet.

c) SIS, Sirene-kontoren samt skydd av utrustning och personuppgifter

I detta sammanhang har Ständiga kommittén till uppgift att kontrollera följande:

Tekniska aspekter

- De kvalitativa, kvantitativa, operationella, organisatoriska och tekniska aspekterna av framtida N.SIS.

- De tekniska hjälpmedel och förfaranden som används för överföring av information från de nationella informationssystemen till N.SIS (inmatning i SIS från nationella system).

- De tekniska hjälpmedel som använts för att göra SIS-uppgifter åtkomliga för användare på plats liksom synkroniseringen av uppgifterna med C.SIS.

- Hur åtkomsten till N.SIS går till tekniskt.

Aspekter på uppgifterna och användningen av dessa

- Hur stor mängd uppgifter staten är beredd att införliva med SIS.

- Kvaliteten på de uppgifter som skall införas (komplettera med rubriker).

- Den geografiska placeringen av terminalerna, antalet terminaler och om de är operationella (slutanvändarnas åtkomst till SIS-uppgifter).

- Utbildning av anställda som får hantera uppgifter i SIS.

- Interna förfaranden och anvisningar som skall användas vid registrering och i händelse av träff.

- Olika alternativ för registrering.

- Sirene-kontorens operationella kapacitet (samordning mellan avdelningar, svarstider).

Skydd av utrustningen och uppgifterna

- Organisatoriska och tekniska aspekter på skyddet av utrustningen och personuppgifterna.

- Åtgärder för att hindra åtkomst till utrustningen och uppgifterna.

- Åtgärder för att säkerställa olika nivåer på databehandlingen efter användarens behörighet.

- Villkoren för att radera inaktuell registrering.

d) Utfärdande av viseringar

- Allmänna villkor för utfärdande av viseringar jämfört med de villkor som fastställs i de gemensamma konsulära anvisningarna.

- Bestämmelser om samråd innan viseringar utfärdas.

- Bestämmelser om konsultation av SIS innan viseringar utfärdas.

- Bestämmelser om anskaffning av viseringsmärken och villkor för förvaring av dessa.

Ständiga kommittén skall se till att dessa rapporter samordnas och överlämna en samlad rapport till Verkställande kommittén.

II. TILLÄMPNINGSKOMMITTÉ FÖR STATER SOM REDAN TILLÄMPAR KONVENTIONEN

1. UPPGIFTER

Kommittén skall göra det möjligt att upptäcka eventuella problem vid de yttre gränserna och förhållanden som inte ligger på den nivå som har fastställts i enlighet med andan och målen i konventionen. Den skall informera den besökta staten och Verkställande kommittén om de problem som har upptäckts samt lägga fram förslag till lösningar för en tillfredsställande och optimal tillämpning av konventionen. När det gäller problem som upptäcks efter det att tillämpningen av konventionen har inletts, åligger det kommittén att lägga fram tekniska förslag för att förbättra kontrollerna, säkerheten och den ömsesidiga rättsliga hjälpen, bland annat i fråga om utlämning.

Kommittén skall också kontrollera att rekommendationerna och påpekandena från inspektionskommittéernas besök vid de yttre gränserna har lett till åtgärder så att eventuella brister i säkerheten har rättats till. Det är också kommitténs uppgift att följa upp de problem som tas upp i den årliga rapporten om situationen vid de yttre gränserna i de stater som tillämpar konventionen.

Kommittén skall slutligen utföra sin uppgift på ett flexibelt och objektivt sätt, i samarbete med de behöriga myndigheterna och i överensstämmelse med de rättsliga och etiska bestämmelser som gäller på nationell nivå, för att sträva efter att uppnå det gemensamma målet att förbättra säkerheten och ta hänsyn till intressena hos övriga stater som tillämpar konventionen.

2. KOMPETENSOMRÅDEN

För de stater som redan tillämpar konventionen skall kommitténs kompetensområde vara mer omfattande än inspektionskommittéernas, men fortfarande vara inriktat på praktiska frågor. De områden som kan bli föremål för utvärdering och som därför bör beaktas omfattar hela Schengenregelverket, bland annat följande:

- Kontroll och övervakning av de yttre gränserna.

- Polissamarbetet i gränsområdena mellan de stater som redan tillämpar konventionen.

- Schengens informationssystem.

- Villkor för utfärdande av Schengenviseringar (särskilt bestämmelserna om föregående samråd med Schengenparterna i fråga om känsliga nationaliteter).

- Åtgärder för att avsluta vistelsen för utlänningar som uppehåller sig olagligt i landet.

- Ömsesidig rättslig hjälp i brottmål, inbegripet utlämning.

Följande aspekter skall prioriteras:

a) Kontroll och övervakning av de yttre gränserna

- Villkoren för genomförandet av kontroller vid de yttre gränserna, vid de godkända gränsövergångarna och i mellanliggande områden.

- Vilka tekniska hjälpmedel som är tillgängliga vid de yttre gränserna, särskilt för att upptäcka falska dokument.

- Om personalstyrkan är tillräcklig med hänsyn till de inspekterade gränsernas specifika karaktär.

- Övervakning av de yttre gränserna och kontroller med hjälp av rörliga patruller, liksom system och teknik för fast övervakning.

- Utbildning av tjänstemän, bl.a. när det gäller att upptäcka falska dokument.

- Vilka åtgärder som vidtas vid de besökta yttre gränserna för att bekämpa olaglig invandring och kriminalitet i allmänhet.

- Vilka åtgärder som vidtas mot personer som vägras inresa vid gränsen eller som vistas olagligt i landet.

- Vilka åtgärder som används för att bekämpa nätverk för olaglig invandring.

- Samarbetet med den eller de angränsande staterna.

- Hur den eller de myndigheter som ansvarar för kampen mot olaglig invandring är organiserade administrativt och samordningen på nationell och lokal nivå.

- Införande av SIS vid gränsövergångarna.

b) Polissamarbetet i gränsområdena mellan de stater som redan tillämpar konventionen

- Förekomst av bilaterala avtal.

- Utnyttjandet av rätten till förföljande och övervakning.

- Organisationen av gränssamarbetet.

- Direkt samarbete mellan myndigheter.

- Utrustning för och personal som arbetar med säkerheten i gränsområdet.

- Samarbete genom kontaktpersonerna.

c) Schengens informationssystem

- Inmatning i SIS från nationella system.

- Tillgången till N.SIS och Sirene-kontoren rent tekniskt.

- Slutanvändarnas åtkomst till SIS-uppgifter.

- Villkoren för att radera inaktuell registrering.

- Olika alternativ för registrering.

- Sirene-kontorens operationella kapacitet: svarstider, ...

d) Villkor för utfärdande av Schengenviseringar

- Bestämmelser om föregående samråd vid utfärdande av viseringar i enlighet med bilaga 5 B till de gemensamma konsulära anvisningarna.

- Bestämmelser om konsultation av SIS innan Schengenviseringar utfärdas.

- Utfärdande av viseringar vars giltighet begränsats till ett visst territorium: antal, målgrupper, motiveringar.

- Bestämmelser för anskaffningen av viseringsmärken och villkoren för förvaringen av dessa.

III. PRINCIPER FÖR STÄNDIGA KOMMITTÉN

Ständiga kommitténs sammansättning

Kommittén skall vara ett permanent organ. Den skall bestå av en företrädare på hög nivå för var och en av signatärstaterna till konventionen eller samarbetsavtalet. (Denne företrädare på hög nivå kan åtföljas av en eller flera personer.) Ständiga kommittén skall biträdas av sekretariatet i samband med möten och olika uppdrag.

Kommittén skall besöka samtliga länder, i den ordning och med de mellanrum som Verkställande kommittén fastställer.

Vid utförandet av sina uppgifter skall de ständiga ledamöterna kunna anmoda Schengenstaterna att ställa experter, inom vart och ett av kommitténs kompetensområden, till deras förfogande för tillfälliga uppdrag, särskilt för uppdrag i de olika länderna, i enlighet med villkor som de ständiga ledamöterna skall fastställa. Vissa expertuppdrag kan vara gemensamma eller särskilt inriktas på ett område. Inom varje kompetensområde skall varje stat ha rätt att utse en expert för att utföra uppdrag inom ramen för Ständiga kommittén. Ständiga kommittén skall dock sträva efter att hålla antalet deltagare i delegationerna på en nivå som är förenlig med uppdragens tekniska restriktioner.

Om flera besök genomförs samtidigt av expertgrupper som är specialiserade på de specifika områdena, skall ett samordningsmöte med samtliga experter anordnas innan besöket avslutas.

Experterna skall ha erforderliga kvalifikationer och i allmänhet är det önskvärt med en viss kontinuitet i utnämningarna.

Europeiska kommissionen skall delta som observatör vid överläggningarna i Ständiga kommittén och vid mötena i de arbetsgrupper som lyder under denna, under Centralgruppen och under Verkställande kommittén.

Den gemensamma tillsynsmyndigheten

Ständiga kommittén skall utföra sina uppgifter utan att den gemensamma tillsynsmyndighetens befogenheter åsidosätts. Ständiga kommittén får samråda med den gemensamma tillsynsmyndigheten inom dess kompetensområde.

Platser som skall besökas

Ständiga kommittén skall, tillsammans med respektive arbetsgrupper, i varje enskilt fall välja ut vilka platser som skall besökas och vilka uppgifter som skall inhämtas.

Regler i fråga om språk

De regler i fråga om språk som skall gälla under besöken skall fastställas för varje besök.

Underlättande av kommitténs arbete

Myndigheterna i den besökta staten skall ombesörja det samarbete och bistånd som kommittén behöver för att kunna utföra sitt arbete på ett korrekt sätt. Den stat som skall besökas skall förse kommittén med alla nödvändiga upplysningar om de platser som skall besökas samt alla relevanta statistiska uppgifter, faktauppgifter, analytiska uppgifter eller andra uppgifter (på något av de officiella Schengenspråken) minst en månad innan besöket inleds.

Kostnader för resor och uppehälle i samband med besöken

Ledamöterna i kommittén och deras experter skall stå för kostnaderna för resor och uppehälle. Den besökta staten skall stå för kostnaderna för det logistiska stödet på plats.

Utarbetande av rapporten

Rapporten skall utarbetas efter en enhetlig mall som Ständiga kommittén skall fastställa i samråd med de berörda arbetsgrupperna. Denna mall skall kunna anpassas efter aktuella behov och förhållanden.

Ordförandeskapet skall utarbeta ett första utkast till rapport om expertuppdragen och lägga fram det för expertgruppen som skall sträva efter konsensus om utformningen av rapporten. Företrädarna för den besökta staten skall ha observatörsstatus i denna expertgrupp. Så snart som experterna har utarbetat rapporten skall den överlämnas till den besökta staten, som sedan får yttra sig. Rapporten och yttrandet skall föreläggas Ständiga kommittén. Denna skall försöka uppnå konsensus mellan de båda dokumenten. När det gäller kvarstående tvistefrågor skall parternas respektive ståndpunkter läggas fram i Ständiga kommitténs rapport.

I rapporterna skall det klart anges på vilka områden målen har uppnåtts och på vilka områden detta inte har skett samt framföras konkreta förslag till åtgärder för att rätta till eller förbättra situationen. Det åligger under alla omständigheter Verkställande kommittén att fatta det slutliga beslutet.

Sekretess

Ledamöterna i kommittén och experterna skall betrakta de uppgifter som de erhåller under utövandet av sina uppdrag som sekretessbelagda. De rapporter som utarbetas enligt detta beslut skall omfattas av sekretess.

Königswinter den 16 september 1998.

M. Kanther

Ordförande