8.11.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 287/50


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2022/2118

av den 13 juli 2022

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/1503 vad gäller tekniska tillsynsstandarder för individuell portföljförvaltning av lån från leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster, som specificerar inslagen i metoden för bedömningen av kreditrisken, information om varje enskild portfölj som ska lämnas till investerare och de riktlinjer och förfaranden som krävs i samband med beredskapsfonder

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/1503 av den 7 oktober 2020 om europeiska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster för företag och om ändring av förordning (EU) 2017/1129 och direktiv (EU) 2019/1937 (1), särskilt artikel 6.7, och

av följande skäl:

(1)

När investerare investerar i en låneportfölj som erbjuds av en leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster väljer de inte ut de projekt i vilka de investerar sina medel, utan väljer snarare ett antal parametrar och riskindikatorer och överlåter uppgiften att fördela medlen i enlighet därmed till leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster. Leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster bör därför lämna information till potentiella och nuvarande investerare på en lämplig nivå, så att dessa investerare erhåller tillräcklig kunskap om projektens avkastning och risker och kan fatta välgrundade beslut.

(2)

För att minska de obalanser som föreligger i informationshänseende mellan leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster och investerare bör investerare erhålla all relevant information om portföljens sammansättning, inklusive de projekt i vilka deras medel investeras, samt kvaliteten på de lån som finansierar dessa projekt. Detta bör göra det möjligt för investerare att få en bättre förståelse och jämföra resultat och risker från olika portföljer, antingen som erbjuds på samma plattform eller på alternativa plattformar.

(3)

Investerarna utsätts inte bara för risker i samband med de projekt eller de lån som deras medel investeras i, utan även när det gäller det sätt på vilket leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster bedömer riskerna med dessa lån och projekt och hur leverantören hanterar urvalet av lån till portföljen. I detta avseende kan det vara särskilt effektivt att genomföra stresstester av portföljen och känslighetsanalyser av det enskilda lånet och den enskilda projektägaren, för att tillhandahålla en grundlig och fullständig bedömning av investeringarna. Därför är det lämpligt att investerarna erhåller information om resultaten av dessa analyser när leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster genomför sådana stresstester.

(4)

För att säkerställa en effektiv insyn bör informationen om de inslag som leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster ska inkludera i den metod som används för att genomföra kreditriskbedömningar meddelas på lämpligt sätt. Detta gör det möjligt för investerare att förstå huruvida leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster använder en lämplig och försiktig strategi för att bedöma hållbarheten hos de projekt som finansieras, hur överkomliga lånen är för projektägarna och sammansättningen av enskilda lån i en strukturerad portfölj.

(5)

En leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster får förlita sig på en särskild beredskapsfond för att kompensera investerare för de förluster som dessa investerare kan drabbas av om projektägarna inte återbetalar sina lån. Investerare måste uppmärksammas på att blotta förekomsten av en sådan beredskapsfond inte garanterar att investeringen kan betraktas som riskfri och att de kommer att erhålla ersättning om det lån de har finansierat fallerar, eftersom leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster har ett absolut utrymme för skönsmässig bedömning att besluta om eventuella betalningar. För att säkerställa ett adekvat investerarskydd är det viktigt att leverantörerna har inrättat lämpliga riktlinjer och styrningsformer när de förvaltar, antingen direkt eller genom en tredjepartsleverantör, beredskapsfonder.

(6)

Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som EBA har utarbetat i nära samarbete med Esma och överlämnat till kommissionen.

(7)

EBA har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning grundar sig på, analyserat de möjliga kostnaderna och fördelarna och begärt råd från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (2).

(8)

Efter samråd i enlighet med artikel 42.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 (3) avgav Europeiska datatillsynsmannen ett yttrande den 1 juni 2022.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

Allmänna bestämmelser

Artikel 1

Tillhandahållande av korrekt och tillförlitlig information till investerare

1.   Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska säkerställa att den information som lämnas till investerare i enlighet med artikel 6.2 och 6.4 i förordning (EU) 2020/1503 är korrekt, tillförlitlig och uppdateras regelbundet.

2.   Vid tillämpningen av punkt 1 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster säkerställa att

a)

de uppgifter som används för att genomföra de kreditbedömningar som avses i kapitel II i denna förordning är konsekventa, fullständiga och lämpliga,

b)

mätmetoderna är anpassade till komplexiteten och den risknivå som ligger till grund för de enskilda gräsrotsfinansieringsprojekten och/eller portföljerna, är baserade på tillförlitliga uppgifter och är föremål för regelbunden validering,

c)

förfarandena för datahantering är stabila, väldokumenterade, tillförlitliga och uppdateras regelbundet.

Artikel 2

Formatet för den information som ska lämnas

1.   Vid tillämpning av kapitel II ska den information som lämnas till investerare vara lättåtkomlig i ett särskilt avsnitt från den webbplats som leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster tillhandahåller som tydligt skiljer sig från marknadsföringskommunikation.

2.   Vid tillämpning av kapitel III ska den information som lämnas till enskilda investerare om deras låneportfölj göras tillgänglig på en säker sida på den webbplats som leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster tillhandahåller som ska vara tillgänglig via ett lämpligt medel för personlig identifiering.

3.   Den information som avses i punkterna 1 och 2 ska presenteras på ett lättläst sätt och uttryckas på ett sätt och med användning av ett språk som underlättar förståelsen. Om vanliga ord kan användas ska tekniska termer undvikas och när de används ska de förklaras.

KAPITEL II

Inslag, inbegripet det format som ska ingå i beskrivningen av metoden för bedömning av kreditrisken

Artikel 3

Kreditrisk för enskilda gräsrotsfinansieringsprojekt

Den beskrivning av metoden för att bedöma kreditrisken för enskilda gräsrotsfinansieringsprojekt i en portfölj enligt artikel 6.2 a i förordning (EU) 2020/1503 ska innehålla som investerarna erhåller ska innehålla alla följande inslag:

a)

De kriterier och viktigaste finansiella indikatorer som används för att fastställa huruvida affärsplanerna från de enskilda gräsrotsfinansieringsprojekten är genomförbara och hållbara.

b)

En analys av gräsrotsfinansieringsprojektens förväntade kassaflöden och en bedömning av hur säkra dessa förväntade kassaflöden är med olika tidsperspektiv.

c)

En analys av egenskaperna, inbegripet graden av konkurrens inom den affärssektor där projektägarna är verksamma.

d)

En bedömning av projektägarnas kunskap, erfarenhet, anseende och förmåga att leda affärsverksamhet inom projektets specifika sektor.

e)

Förfaranden för godkännande och erkännande av säkerheter eller garantier och kreditriskreducerande åtgärder, i förekommande fall.

f)

Typen av återbetalningsplan för lånet och hur ofta avbetalningarna ska göras.

g)

Förfarandena för att hänföra varje lån som är kopplat till ett projekt till en lämplig riskkategori som fastställs i riskhanteringsramen.

h)

Källan och typen av uppgifter som används vid tillämpningen av leden a–g.

Artikel 4

Kreditrisken på investerarens portföljnivå

1.   Den beskrivning som lämnas till investerarna av metoden för att bedöma kreditrisken på investerarens portföljnivå enligt artikel 6.2 b i förordning (EU) 2020/1503 ska innehålla en förklaring av hur följande faktorer beaktas i samband med att portföljen sätts samman:

a)

Fördelning av lån i överensstämmelse med deras löptid inom samma portfölj.

b)

Räntan för varje lån i samma portfölj.

c)

Andelen lån i en enskild portfölj som beviljats till samma projektägare eller en grupp av närstående projektägare.

d)

Andelen lån i en enskild portfölj som beviljats till projektägare som är etablerade eller verksamma inom samma jurisdiktion eller geografiskt område.

e)

Andelen lån i en enskild portfölj som beviljats till projektägare som är verksamma inom samma affärssektor.

f)

Andelen lån som hänförs till samma riskkategori.

g)

Den metod som används för att utvärdera sambandet mellan risker inom samma portfölj.

2.   Vid tillämpningen av punkt 1 c avses med en grupp av närstående projektägare något av följande:

a)

Två eller flera fysiska eller juridiska personer som utgör en enda risk, eftersom en av dem direkt eller indirekt har kontroll över den eller de andra.

b)

Två eller flera fysiska eller juridiska personer ska anses utgöra en enda risk eftersom de är så sammanlänkade att om en av dem skulle få ekonomiska problem skulle den andra eller alla de andra även sannolikt få finansierings- eller återbetalningssvårigheter.

3.   En leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster som marknadsför ett särskilt avkastningsmål för investeringar i portfölj ska lämna upplysningar om det förfarande som använts för att välja ut de enskilda lån som ska ingå i portföljen.

Artikel 5

Kreditrisk hos projektägare

Den beskrivning som lämnas till investerare av den metod som används för att bedöma kreditrisken hos projektägare enligt artikel 6.2 c i förordning (EU) 2020/1503 ska innehålla alla följande inslag:

a)

Förfarandena för godkännande och övervakning av krediter.

b)

Förfarandena för att fastställa projektägarens kreditbetyg, i tillämpliga fall.

c)

Förfarandena för att använda externa kreditbetyg för att bedöma en projektägares kreditvärdighet.

d)

Förfaranden för godkännande och erkännande av säkerheter eller garantier och kreditriskreducerande åtgärder, i förekommande fall.

e)

De förfaranden och uppgifter som används för att bedöma projektägarens finansiella historia och de förfaranden som ska följas om projektägaren underlåter eller vägrar att lämna den information som krävs.

Artikel 6

Användning av modeller

1.   Vid tillämpningen av artikel 6.2 tredje stycket i förordning (EU) 2020/1503 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster tillhandahålla lämplig information om de modeller som ingår i den metod som används för kreditriskbedömning av gräsrotsfinansieringsprojekt, för bedömning av projektägarnas kreditvärdighet, för förfarandena för godkännande och övervakning av krediter samt för portföljernas sammansättning, inbegripet all följande information:

a)

Källan till de uppgifter som används som underlag för modellerna.

b)

Den ram som används för att säkerställa kvaliteten på indata.

c)

Förekomsten av lämpliga styrningsformer för utformning och användning av sådana modeller.

d)

Ramen för att säkerställa att kvaliteten på resultaten från modellen regelbundet bedöms och valideras, och vid behov ses över.

2.   När automatiserade modeller används som en del av metoden för kreditriskbedömning av gräsrotsfinansieringsprojekt, vid bedömningen av projektägares kreditvärdighet, i förfarandena för godkännande och övervakning av krediter eller vid sammansättningen av portföljerna, ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster offentliggöra samtliga följande uppgifter:

a)

Hur användningen av automatiserade modeller är lämplig i förhållande till storleken, arten och komplexiteten hos de typer av gräsrotsfinansieringsprojekt som valts ut för investerarens portfölj.

b)

Villkoren för tillämpning av automatiserat beslutsfattande i förfarandena för godkännande och övervakning av krediter, inbegripet identifiering av lån, segment och gränser för vilka automatiserat beslutsfattande är tillåtet.

Artikel 7

Information om stresstester och känslighetsanalys

Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster som utför stresstester och känslighetsanalyser ska tillhandahålla investerare all följande information:

a)

På nivån för det enskilda lånet och den enskilda projektägaren, eventuella känslighetsanalyser som genomförts för att återspegla potentiellt negativa framtida marknads- och idiosynkratiska händelser och som är relevanta för typen av lån och dess syfte.

b)

På portföljnivå, förfaranden och informationssystem för stresstester som genomförs för att bedöma portföljens motståndskraft under konjunkturcykeln och i olika scenarier.

KAPITEL III

Information som ska lämnas om varje enskild portfölj

Artikel 8

Beräkning av den viktade genomsnittliga årsräntan

1.   Vid beräkningen av den viktade genomsnittliga årsräntan på lånen i en portfölj enligt artikel 6.4 b i förordning (EU) 2020/1503 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster beräkna genomsnittet, viktat för det utestående lånebeloppet i en portfölj, av den årliga räntan för varje lån som portföljen består av.

2.   För att beräkna den viktade genomsnittliga årsräntan som avses i punkt 1 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster säkerställa följande:

a)

Att nämnaren består av summan av det teoretiska beloppet för varje lån som ingår i portföljen.

b)

Att täljaren består av summan av produkterna från

i)

det teoretiska beloppet för varje lån,

ii)

den årliga räntan för varje lån som ingår i portföljen.

3.   Vid tillämpning av punkt 2 b ii ska den årliga räntan motsvara något av följande:

a)

Vid fast ränta, den årliga räntesats som fastställs i låneavtalet.

b)

Vid rörlig ränta, den räntesats som gällde vid tidpunkten för offentliggörandet av det viktade genomsnittliga årsräntan, med beaktande av eventuella övre gränser som fastställs i låneavtalet.

c)

Om lånet delas upp i delar med olika räntesatser, det viktade genomsnittet av de räntesatser som fastställs i låneavtalet.

Artikel 9

Fördelningen av lån efter riskkategori

1.   Vid beräkningen av den fördelning av lån efter riskkategori, i absoluta tal och i procent, som avses i artikel 6.4 c i förordning (EU) 2020/1503, ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster, på grundval av sunda och väldefinierade kriterier, säkerställa att varje enskilt lån hänförs till den relevanta riskkategori som fastställs i den riskhanteringsram som avses i artikel 4.4 f i förordning (EU) 2020/1503 och som har utarbetats i enlighet med artikel 19.7 d i den förordningen.

2.   Vid tillämpningen av punkt 1 och för varje riskkategori gäller följande definitioner:

a)

Fördelningen av lån efter riskkategori i absoluta tal ska avse summan av det teoretiska beloppet för varje lån i samma riskkategori.

b)

Fördelningen av lån efter riskkategori i procent ska avse förhållande mellan

i)

summan av det teoretiska beloppet för varje lån i samma riskkategori,

ii)

det totala teoretiska beloppet för alla lån inom portföljen.

3.   Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska fastställa och upprätthålla tydliga och effektiva riktlinjer och förfaranden för specificering av riskkategorierna för lämnandet av upplysningar till investerare.

Artikel 10

Basfakta för varje lån som ingår i portföljen

1.   Basfakta om varje lån som en portfölj består av enligt artikel 6.4 d i förordning (EU) 2020/1503 ska omfatta samtliga följande uppgifter:

a)

Lånebeloppet, inklusive det senaste utestående beloppet.

b)

Den valuta i vilken lånet beviljas.

c)

Den enhet som ansvarar för administrationen av lånet, inbegripet dess juridiska namn, registreringsnummer och registreringsort, säte och kontaktuppgifter samt dess riktlinjer för administrationen.

d)

Projektägarens identitet, inbegripet uppgifter om juridiskt namn, registreringsland och registreringsnummer, adressen till sätet samt företagets webbplats.

e)

Projektägarens ägarstruktur.

f)

Syftet med lånet genom att ange en kort beskrivning av gräsrotsfinansieringsprojektet.

g)

Den räntesats eller annan ersättning som föreskrivs i lånet, för varje år fram till förfallodagen, och om räntesatsen eller någon annan ersättning inte är direkt tillgänglig, beräkningsmetoden.

h)

Lånets förfallodag.

i)

Den relevanta riskkategori till vilken lånet hänförts i enlighet med den riskhanteringsram som avses i artikel 4.4 f i förordning (EU) 2020/1503.

j)

Tidsplanen för återbetalningen av kapitalbeloppet och för betalning av ränta på lånet.

k)

Projektägarens efterlevnad av lånets avbetalningsplan genom att ange eventuella förfallna betalningar eller fallissemang som avses i artikel 1.1 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/2115 (4).

l)

Procentandelen av beloppet från gräsrotsfinansieringsprojektet som finansieras av investeraren genom lånet, uttryckt som förhållandet mellan

i)

lånets teoretiska belopp,

ii)

det totala beloppet från gräsrotsfinansieringsprojektet.

2.   Den information som lämnas för varje lån som ingår i en portfölj ska omfatta om en projektägare har mer än ett gräsrotsfinansieringsprojekt som finansieras genom någon leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster och innehålla all följande information:

a)

Typen av erbjudande och det instrument som används för att finansiera projektet.

b)

Datum för slutförande (tidigare eller förväntat).

c)

Det teoretiska belopp som projektägaren lånar.

d)

Annan relevant information, inklusive alla andra finansiella förpliktelser och ansvarsförbindelser.

3.   Leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster ska kräva att projektägaren tillhandahåller den information som avses i punkt 2.

4.   Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att den information som tillhandahålls av projektägare i enlighet med punkt 3 är korrekt, tillförlitlig och uppdaterad.

Artikel 11

Information om riskreducerande åtgärder

1.   Vid tillämpningen av artikel 6.4 e i förordning (EU) 2020/1503 ska med riskreducerande åtgärd avses en teknik som används av en projektägare för att minska den kreditrisk som är förenad med ett lån som kan ha någon av följande former:

a)

förbetalt kreditriskskydd: en teknik för kreditriskreducering, där minskningen av den kreditrisk som är förenad med ett lån härrör från investerarens rätt att, vid fallissemang av lånet eller om andra särskilt angivna kredithändelser som rör projektet eller projektägaren inträffar, likvidera, få överförda, förvärva eller behålla vissa tillgångar eller belopp eller att minska lånebeloppet.

b)

obetalt kreditriskskydd: en teknik för kreditriskreducering, där minskningen av den kreditrisk som är förenad med ett lån härrör från en tredje parts skyldighet att betala ett belopp vid fallissemang av lånet eller om andra särskilt angivna kredithändelser som rör projektet eller projektägaren inträffar.

2.   Om ett lån garanteras genom förbetalt kreditriskskydd enligt punkt 1 ska leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster tillhandahålla all följande information:

a)

Typen av tillgångar.

b)

Den senaste värderingen av sådana tillgångar och de belopp som kan likvideras, överföras, behållas eller förvärvas.

c)

Värderingsmetoden.

d)

Förhållandet mellan det belopp som avses i led b och lånets totala teoretiska belopp, uttryckt i procent.

3.   Om ett lån garanteras genom obetalt kreditriskskydd enligt punkt 2 ska leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster åtminstone tillhandahålla följande information:

a)

Namn, adress och rättslig status från den tredje part som tillhandahåller skyddet eller agerar som borgensman.

b)

Förhållandet mellan

i)

det teoretiska lånebeloppet som täcks av den tredje parten,

ii)

det totala teoretiska lånebeloppet, uttryckt i procent.

4.   Vid tillämpning av punkterna 2 och 3 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster säkerställa att

a)

kvalificeringen och värderingen av eventuella riskreducerande åtgärder bedöms i enlighet med lämpliga riktlinjer och förfaranden enligt artikel 19.7 d i förordning (EU) 2020/1503, inom den riskhanteringsram som avses i artikel 4.4 f i den förordningen,

b)

alla kostnader för att erhålla och sälja säkerheter beaktas vid värderingen av eventuella riskreducerande åtgärder.

Artikel 12

Information om fallissemang avseende kreditavtal från projektägarens sida

1.   För att uppfylla kraven i artikel 6.4 f i förordning (EU) 2020/1503 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster kräva att projektägare tillhandahåller information om fallissemang som har inträffat inom ramen för kreditavtal under de senaste fem åren.

2.   När med kreditavtal avses ett avtal genom vilket en investerare beviljar en projektägare kredit i form av ett lån för ett specifikt gräsrotsfinansieringsprojekt, ska följande definitioner gälla:

a)

fallissemang: fallissemang enligt definitionen i artikel 1.1 i delegerad förordning (EU) 2022/2115.

b)

kreditavtal: ett avtal genom vilket en investerare beviljar en projektägare kredit i form av ett lån för ett specifikt gräsrotsfinansieringsprojekt.

3.   Den information om fallissemang som avses i punkt 1 ska av projektägaren göras tillgänglig för leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster

a)

vid tidpunkten för låneutgivningen,

b)

omedelbart efter det att ett fallissemang uppstått,

c)

fram till förfallodagen för det kreditavtal som ingår i portföljen.

4.   Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska vidta lämpliga åtgärder för att se till att den information som tillhandahålls av projektägare i enlighet med punkterna 2 och 3 är korrekt, tillförlitlig och uppdaterad.

5.   När med kreditavtal avses ett finansiellt instrument enligt definitionen i artikel 4.1.50 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 (5) och det inte finns tillgänglig information om tidigare fallissemang, ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster begära att projektägare tillhandahåller all följande information från de senaste fem åren:

a)

Dagar i betalningsdröjsmål.

b)

Utestående fordringar.

6.   Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska informera investerarna om huruvida den informationskälla till vilken hänvisas i punkterna 2 och 5 ingår i en eller flera av följande och specificera vilken/vilka:

a)

En förklaring på heder och samvete från projektägaren.

b)

Information som är tillgänglig i kreditregister.

c)

Offentligt tillgänglig information, inbegripet från inkassoföretag eller kreditvärderingsinstitut.

d)

Annan typ av information.

7.   Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att

a)

den information som projektägare lämnar i enlighet med punkt 5 är korrekt, tillförlitlig och uppdaterad.

b)

den information som avses i punkt 5 och som lämnas till investerare överensstämmer med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 (6).

Artikel 13

Information om avgifter som investeraren, leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster eller projektägaren betalar för lånet

Information om de avgifter som betalats för lån enligt artikel 6.4 g i förordning (EU) 2020/1503 ska innehålla samtliga följande uppgifter:

a)

Den fysiska eller juridiska person som betalar avgifterna, inbegripet huruvida det är investeraren, leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster, projektägaren eller en tredje part.

b)

Avgifternas monetära belopp.

c)

Den fysiska eller juridiska person som erhåller avgifterna, inbegripet huruvida den personen är leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster eller, om operativa funktioner utkontrakteras, en tredje part.

d)

Alla tjänster som tillhandahålls mot avgifter, inklusive abonnemangsavgifter, förvaltningsavgifter, avgifter för förfaranden för indrivning av skulder och utträdesavgifter.

e)

Beräkningsmetoden för avgifterna, inklusive huruvida avgifterna utgör en procentandel av det teoretiska lånebeloppet eller någon annan variabel, eller ett fast belopp.

f)

Tidsplanen för betalning av avgifterna.

Artikel 14

Information om värderingen av lånet

1.   Den värdering av lånet som avses i artikel 6.4 h ska avspegla den sannolika faktiska avkastningen, för varje enskilt lån, definierad som den diskonterade årliga avkastningen på investeringen som investeraren förväntade sig vid ett visst värderingsdatum, på grundval av den senaste tillgängliga informationen.

2.   Vid tillämpning av punkt 1 ska beräkningen av den sannolika faktiska avkastningen baseras på samtliga följande uppgifter:

a)

Den ränta eller annan ersättning som fastställs i lånet.

b)

Avkastningen fram till förfallodagen.

c)

Tillämpningen av sådana eventuella avgifter som avses i artikel 6.4 g i förordning (EU) 2020/1503.

d)

De förväntade fallissemangskvoterna, fastställda i enlighet med artikel 4.1 i delegerad förordning (EU) 2022/2115.

e)

Eventuella andra kostnader som projektägaren, investeraren eller leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster betalar i samband med lånet.

3.   Den värdering av lånet som avses i artikel 6.4 h i förordning (EU) 2020/1503 ska omfatta värderingen av den portfölj i vilken lånet ingår, uttryckt som förhållandet mellan följande:

a)

Den täljare som erhålls genom summan av produkterna från

i)

det teoretiska beloppet för varje lån i portföljen,

ii)

den respektive sannolika faktiska avkastningen från varje lån som portföljen består av.

b)

Den nämnare som erhålls genom summan av det teoretiska beloppet för varje lån som portföljen består av.

KAPITEL IV

Riktlinjer, förfaranden och organisatoriska arrangemang som krävs för beredskapsfonder

Artikel 15

Allmänna krav

1.   Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster som har inrättat och förvaltar en beredskapsfond för sin verksamhet för individuell portföljförvaltning av lån ska ha infört lämpliga riktlinjer, förfaranden och organisatoriska arrangemang för att säkerställa att beredskapsfonden förvaltas på ett ansvarsfullt sätt och kan uppfylla sina mål.

2.   Vid tillämpningen av punkt 1 ska de riktlinjer, förfaranden och organisatoriska arrangemang som gäller för beredskapsfonden godkännas av leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster och vara skriftliga, uppdaterade och väl dokumenterade.

Artikel 16

Organisatoriska arrangemang

1.   Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska säkerställa att de har en stabil och öppen organisatorisk och operativ struktur för eventuella beredskapsfonder som de har infört och ska ha en skriftlig beskrivning av dem.

2.   Ledningsorganet hos leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska övervaka genomförandet av beredskapsfondens styrning och organisatoriska arrangemang.

3.   Vid tillämpningen av punkt 2 ska alla medlemmar i ledningsorganet hos leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster

a)

ha full kännedom om beredskapsfondens rättsliga, organisatoriska och operativa struktur och säkerställa att denna struktur överensstämmer med dess godkända ändamål,

b)

ha full kännedom om strukturen, ansvarsområdena och fördelningen av uppgifter inom beredskapsfonden.

4.   Fondens organisationsstruktur får inte hindra ledningsorganet från att identifiera, övervaka och effektivt hantera de risker som fonden kommer att ställas inför till följd av dess verksamhet.

Artikel 17

Riktlinjer för styrning

1.   Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska ha infört riktlinjer för styrning för att styra beredskapsfonden. Dessa riktlinjer ska säkerställa att interna styrningsformer, förfaranden och mekanismer är konsekventa, väl integrerade och lämpliga för att säkerställa att beredskapsfonden fungerar väl.

2.   De riktlinjer för styrning som avses i punkt 1 ska innehålla följande inslag och information:

a)

Beredskapsfondens syfte.

b)

Beredskapsfondens rättsliga och operativa struktur, inbegripet huruvida den drivs av leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster eller av en tredje part.

c)

Beredskapsfondens varaktighet, inklusive fall i vilka fonden har en obegränsad löptid.

3.   Om beredskapsfonden förvaltas av tredje part ska de riktlinjer för styrning som avses i punkt 1 även innehålla all följande information:

a)

Sammansättningen från beredskapsfondens ledningsorgan.

b)

De ansvarsområden och skyldigheter som beredskapsfondens ledningsorgan har.

c)

En beskrivning av vilken kompetens och vilka färdigheter varje medlem i beredskapsfondens ledningsorgan har.

d)

Hur ofta beredskapsfondens ledningsorgan sammanträder.

e)

Rapporteringskraven mellan beredskapsfondens ledningsorgan och ledningsorganet hos leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster.

f)

Ansvar för dokumentation, förvaltning och kontroll av arrangemangen för utkontraktering.

g)

Identifiering av en eller flera högre tjänstemän som är direkt ansvariga gentemot leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster och som ansvarar för att hantera och övervaka riskerna med utkontrakteringsarrangemangen, inklusive respektive dokumentation.

Artikel 18

Finansieringsstrategi

1.   Leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster ska ha infört en finansieringsstrategi för att fastställa hur beredskapsfonden ska finansieras och hur de insamlade intäkterna ska förvaltas.

2.   Vid tillämpning av punkt 1 ska den finansieringsstrategi som avses i punkt 1 innehålla följande inslag och information:

a)

Eventuella ursprungliga bidrag från leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster till beredskapsfonden.

b)

Vilken typ av avgifter som tas ut för att inrätta beredskapsfonden.

c)

Vilka kriterier ledningen för beredskapsfonden beaktar när den beslutar vilken typ av avgifter som ska tas ut.

d)

Vilka kriterier ledningen för beredskapsfonden beaktar när den beslutar om beloppet på de avgifter som ska tas ut för varje lån.

e)

Beslutsprocessen för att fastställa beloppet för och typen av avgifter som ska tas ut.

f)

Den investeringsstrategi som beredskapsfonden antagit för att investera de förvaltade medlen.

g)

Den juridiska äganderätten till medlen.

h)

Hur medlen ska upplösas om beredskapsfonden förfaller till betalning.

i)

Hur medlen separeras från andra tillgångar som leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster innehar.

j)

Hur pengarna som betalats in till beredskapsfonden kommer att hanteras i händelse av att beredskapsfondförvaltaren blir insolvent.

Artikel 19

Utbetalningsstrategi

Leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster ska ha inrättat en strategi för hur samtliga följande aspekter ska beaktas vid ett beslut om eventuell utbetalning från beredskapsfonden till investerare:

a)

Uppdaterat tillgängligt fondsaldo.

b)

Andelen lån som har fallerat i en viss portfölj.

c)

Räntor och löptid för lån som har fallerat i en viss portfölj.

d)

Det förfarande som ska följas vid en bedömning av huruvida en skönsmässig betalning från beredskapsfonden ska göras.

e)

Under vilka omständigheter beredskapsfonden får aktiveras för utbetalningen.

f)

De kriterier som ska beaktas om det föreligger konkurrerande eller samtidiga fordringar från investerare när det gäller samma fallerade lån.

Artikel 20

Strategi för driftskontinuitet

Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska upprätta en sund strategi för driftskontinuitet för beredskapsfonden för att säkerställa dess fortlöpande verksamhetsförmåga och för att begränsa eventuella förluster vid tillfälliga eller definitiva fallissemang.

Artikel 21

Öppenhet och information till investerare

1.   Ledningsorganet hos leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster ska informera och hålla sin personal uppdaterad om beredskapsfondens riktlinjer och förfaranden på ett tydligt och konsekvent sätt, åtminstone i den utsträckning som krävs för att beredskapsfonden ska kunna fullgöra sina uppgifter.

2.   De riktlinjer, förfaranden och organisatoriska arrangemang som leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster ska ha infört i enlighet med artikel 6.7 c i förordning (EU) 2020/1503 ska konsekvent återspeglas i beredskapsfonder riktlinjer i den mening som avses i artikel 6.5 b i den förordningen.

Artikel 22

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 13 juli 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 347, 20.10.2020, s. 1.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 av den 23 oktober 2018 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter som utförs av unionens institutioner, organ och byråer och om det fria flödet av sådana uppgifter samt om upphävande av förordning (EG) nr 45/2001 och beslut nr 1247/2002/EG (EUT L 295, 21.11.2018, s. 39).

(4)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/2115 av den 13 juli 2022 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/1503 vad gäller tekniska tillsynsstandarder som specificerar metoden för beräkning av fallissemangskvoterna för lån som erbjuds på en plattform för gräsrotsfinansiering (Se sidan 33 i detta nummer av EUT.).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1).

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning) (EUT L 119, 4.5.2016, s. 1).