8.11.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 287/33


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2022/2115

av den 13 juli 2022

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/1503 vad gäller tekniska tillsynsstandarder som specificerar metoden för beräkning av fallissemangskvoterna för lån som erbjuds på en plattform för gräsrotsfinansiering

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/1503 av den 7 oktober 2020 om europeiska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster för företag och om ändring av förordning (EU) 2017/1129 och direktiv (EU) 2019/1937 (1), särskilt artikel 20.3 tredje stycket, och

av följande skäl:

(1)

Det är nödvändigt att göra det möjligt för investerare att fatta välgrundade investeringsbeslut. Vid specificeringen av metoden för beräkningen av fallissemangkvoten för projekt som erbjuds på en plattform för gräsrotsfinansiering är det nödvändigt att fastställa regler för beräkningen av fallissemangkvoten för ett visst gräsrotsfinansieringsprojekt som erbjuds på en gräsrotsfinansieringsplattform när det gäller varje enskilt lån, eftersom ett gräsrotsfinansieringsprojekt kan erbjuda mer än ett lån. Genom en definition av fallissemang på en mer detaljerad nivå, dvs. på lånenivå, är det möjligt att fånga upp fall där en projektägare sannolikt inte kommer att fullgöra sina kreditförpliktelser i samband med ett lån men inte med andra. Vid beräkningen av fallissemangskvoterna för projekt som erbjuds på en plattform för gräsrotsfinansiering bör leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster (leverantörerna) därför inte automatiskt göra bedömningen att olika lån till samma projekt fallerar samtidigt. Dessa leverantörer bör bedöma om vissa indikationer på fallissemang är kopplade till gräsrotsfinansieringsprojektet som helhet snarare än till ett visst lån. Om en betydande del av de lån som är kopplade till ett gräsrotsfinansieringsprojekt fallerar kan leverantörerna särskilt bedöma att det är osannolikt att de andra lånen från detta gräsrotsfinansieringsprojekt kommer att betalas ut i sin helhet utan några åtgärder, vilket omfattar realisering av säkerhet samt att även dessa lån behandlas som fallerade.

(2)

Det är nödvändigt att undvika regelarbitrage och att göra det möjligt för investerare att jämföra resultaten från leverantörer som tillhandahåller gräsrotsfinansieringstjänster i form av förmedling av långivning, och särskilt kvaliteten på projekt som erbjuds på gräsrotsfinansieringsplattformar. Det är därför lämpligt att specificera på vilka grunder sådana leverantörer bör bedöma att det är frågan om ett fallissemang med avseende på ett lån som har erbjudits på deras gräsrotsfinansieringsplattform. Dessa leverantörer bör därför ha inrättat effektiva förfaranden som gör att de kan erhålla den information som krävs för att utan onödigt dröjsmål identifiera att lån som erbjuds på deras gräsrotsfinansieringsplattform har fallerat.

(3)

Enligt artikel 20.1 i förordning (EU) 2020/1503 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster som tillhandahåller gräsrotsfinansieringstjänster som består i att förmedla långivning varje år upplysa om fallissemangskvoten för de gräsrotsfinansieringsprojekt som erbjudits på deras plattform för gräsrotsfinansiering under åtminstone de föregående 36 månaderna, och offentliggöra en resultatförklaring inom fyra månader från slutet av varje räkenskapsår med angivelse av den förväntade och faktiska fallissemangskvoten för alla lån som de har förmedlat. För att säkerställa att investerare och potentiella investerare har tillgång till information med liknande tidsramar för risk- och avkastningsmått i förhållande till de lån som erbjuds på en plattform för gräsrotsfinansiering är det nödvändigt att säkerställa överensstämmelse med artikel 180.1 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 (2) och att använda ettåriga fallissemangskvoter som referens vid beräkning av fallissemangskvoter. Den ettåriga fallissemangskvoten motsvarar andelen lån som byter status från icke fallerade till fallerade minst en gång under en ettårig observationsperiod. Den förväntade fallissemangskvoten bör därför ge en uppskattning av andelen icke fallerade lån som förväntas fallera under en ettårig observationsperiod. För att kunna basera uppskattningen av en sådan förväntad fallissemangskvot på den faktiska fallissemangskvoten bör beräkningen av den faktiska fallissemangskvoten följaktligen begränsas till lån som inte har fallerat i början av den ettåriga observationsperioden. För att säkerställa att redovisningen av fallissemangskvoter är jämförbar och rättvis bör inget viktningssystem tillämpas för att beräkna de årliga fallissemangskvoterna (lånebaserad beräkning). Lånebeloppet bör därför inte användas för att beräkna fallissemangskvoten för att undvika att vissa lån blir mer dominerande vid en sådan beräkning. Om förekomsten av kortfristiga lån gör att det uppkommer systematiska fel bör leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster som tillhandahåller gräsrotsfinansieringstjänster i form av förmedling av långivning justera beräkningen av fallissemangskvoten. För att säkerställa att fallissemangskvoterna redovisas på ett rättvist sätt för investerarna bör leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster som tillhandahåller gräsrotsfinansieringstjänster i form av förmedling av långivning inte manipulera eller lämna oriktiga uppgifter om de fallissemangskvoter som offentliggörs i enlighet med artikel 20.2 i förordning (EU) 2020/1503.

(4)

Inkonsekventa, felaktiga, ofullständiga eller föråldrade uppgifter kan göra att det uppkommer fel vid beräkningen av fallissemangskvoter för gräsrotsfinansieringsprojekt. För att säkerställa att uppgifterna är tillförlitliga och har hög kvalitet bör förfarandena för insamling och lagring av uppgifter därför vara robusta och väl dokumenterade.

(5)

Leverantörernas interna metod för beräkning av de faktiska och förväntade fallissemangskvoterna bör grundas på information om avkastningen på lån som förmedlas av dessa leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster och de riskkategorier som föreskrivs i den riskhanteringsram som avses i artikel 19.7 d i förordning (EU) 2020/1503.

(6)

Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har överlämnat till kommissionen i nära samarbete med Europeiska bankmyndigheten.

(7)

Esma har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning bygger på, analyserat möjliga kostnader och fördelar och begärt in råd från den intressentgrupp för värdepapper och marknader som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (3).

(8)

Efter samråd i enlighet med artikel 42.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 (4) avgav Europeiska datatillsynsmannen ett yttrande den 1 juni 2022.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Fallissemang för lån som erbjuds på en plattform för gräsrotsfinansiering

1.   En leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster som tillhandahåller gräsrotsfinansieringstjänster som består i att förmedla långivning ska anse att fallissemang föreligger med avseende på ett visst lån som erbjuds på deras gräsrotsfinansieringsplattform när någon eller båda av följande händelser har inträffat:

a)

Leverantören anser att det är osannolikt att projektägaren kommer att betala i sin helhet eller på annat sätt fullgöra sina kreditförpliktelser i samband med lånet i fråga, om inga åtgärder vidtas, såsom att realisera säkerheten.

b)

Projektägare befinner sig i dröjsmål sedan över 90 dagar med någon väsentlig kreditförpliktelse som är kopplad till lånet i fråga.

2.   Vid tillämpning av punkt 1 a ska följande faktorer anses vara indikatorer på att det är osannolikt att betalning kommer att ske:

a)

En framtvingad omförhandling av den kreditförpliktelse som är kopplad till lånet har ägt rum, där det är sannolikt att detta kommer att leda till en minskning av skulden genom en betydande eftergift av krediten eller uppskjuten betalning av räntor och amorteringar eller i förekommande fall avgifter.

b)

Projektägaren har ansökt om, eller har försatts i, konkurs eller liknande skydd, om detta skulle undvika eller försena en återbetalning till investerarna av en kreditförpliktelse med koppling till lånet i fråga.

Vid tillämpning av led a ska en framtvingad omförhandling anses ha ägt rum om koncessionerna har förlängts till att omfatta en projektägare som redan har eller snart kommer att få svårigheter att fullgöra sina finansiella åtaganden.

3.   Vid tillämpning av punkt 1 b ska, om kreditavtalet uttryckligen tillåter projektägaren att ändra betalningsplanen eller att ställa in eller skjuta upp betalningarna på vissa villkor, och om projektägaren handlar inom ramen för de rättigheter som beviljats i det aktuella kreditavtalet, de ändrade, inställda eller uppskjutna betalningarna inte anses ha förfallit till betalning, utan beräkningen av betalningsdröjsmålet ska baseras på den nya betalningsplanen när den har fastställts. Leverantörerna ska ändå analysera skälen till sådana ändringar i betalningsplanen, eller inställandet eller uppskjutandet av betalningarna, och bedöma huruvida det är osannolikt att betalning kommer att ske enligt punkt 1 a.

4.   Leverantörerna ska informera om den väsentlighetströskel som används vid tillämpningen av punkt 1 b.

5.   Leverantörerna ska utan dröjsmål informera investerarna om ett lån fallerar.

Artikel 2

Metod för beräkning av fallissemangskvoten för lån som erbjuds på en plattform för gräsrotsfinansiering

1.   När det gäller de upplysningar som avses i artikel 20.1 a i förordning (EU) 2020/1503 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster beräkna det enkla genomsnittet av den fastställda ettåriga fallissemangskvoten under hela den historiska observationsperioden med hjälp av icke-överlappande observationsfönster på tolv månader.

2.   Vid beräkningen av den ettåriga fallissemangskvot som avses i punkt 1 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster säkerställa följande:

a)

Att nämnaren består av antalet icke fallerade lån som fastställts i början av observationsfönstret på tolv månader.

b)

Att täljaren omfattar alla lån i nämnaren där minst ett fallissemang inträffat under observationsfönstret på tolv månader.

3.   Vid tillämpning av punkt 2 ska lån för vilka ingen betalning är planerad i betalningsplanen under observationsperioden på tolv månader inte tas med i de uppgifter som används för att beräkna fallissemangskvoten för den perioden.

4.   Vid tillämpningen av punkt 1 och oavsett om en leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster använder externa, interna eller samlade datakällor, eller en kombination av dessa tre, ska längden på den bakomliggande tidigare observationsperioden minst uppgå till 36 månader för minst en källa. Om den tillgängliga observationsperioden sträcker sig över en längre period för någon källa ska denna längre period användas. Leverantörer som har varit verksamma i mindre än 36 månader ska använda den period under vilken de har varit verksamma.

5.   Leverantörerna ska offentliggöra den nämnare och den täljare som används för att beräkna den ettåriga fallissemangskvoten i enlighet med punkt 2 för den period som fastställs i enlighet med punkt 4.

Artikel 3

Metod för beräkning av den faktiska fallissemangskvoten för lån per riskkategori

1.   För offentliggörande av den faktiska fallissemangskvoten för alla lån i enlighet med artikel 20.1 b i i förordning (EU) 2020/1503 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster beräkna de enkla genomsnitten av den fastställda fallissemangskvoten på ett år per riskkategori under hela den historiska observationsperioden med hjälp av icke-överlappande observationsfönster på tolv månader.

2.   Vid beräkningen av den ettåriga fallissemangskvoten per riskkategori ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster säkerställa följande:

a)

Att nämnaren består av antalet icke fallerade lån som observerats i början av observationsperioden på tolv månader inom den riskkategori för vilken fallissemangskvoten beräknas.

b)

Att täljaren omfattar alla lån i nämnaren där minst ett fallissemang inträffat under observationsperioden på tolv månader.

3.   Vid tillämpning av punkt 2 ska lån för vilka ingen betalning är planerad i betalningsplanen under observationsperioden på tolv månader inte tas med i de uppgifter som används för att beräkna fallissemangskvoten för den perioden.

4.   Vid tillämpningen av punkt 1, oavsett om en leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster använder externa, interna eller samlade datakällor eller en kombination av dessa tre, ska längden på den underliggande historiska observationsperioden minst uppgå till 36 månader för minst en källa. Om den tillgängliga observationsperioden sträcker sig över en längre period för någon källa ska denna längre period användas. Leverantörer som har varit verksamma i mindre än 36 månader ska använda den period under vilken de har varit verksamma.

5.   Leverantörerna ska offentliggöra den nämnare och täljare som använts för att beräkna den faktiska fallissemangskvoten för alla lån per riskkategori i enlighet med punkt 2 för den period som fastställs i enlighet med punkt 4.

Artikel 4

Metod för beräkning av den förväntade fallissemangskvoten för lån per riskkategori

1.   För offentliggörande av förväntade fallissemangskvoter för alla lån i enlighet med artikel 20.1 b i i förordning (EU) 2020/1503 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster basera sina uppskattningar av den förväntade fallissemangskvoten per riskkategori på den faktiska fallissemangskvoten för lån per riskkategori som beräknats i enlighet med artikel 3.

2.   Vid tillämpningen av punkt 1 och oavsett om en leverantör använder externa, interna eller samlade datakällor, eller en kombination av dessa tre, för sin uppskattning av den förväntade fallissemangskvoten, ska längden på den underliggande historiska observationsperioden minst uppgå till 36 månader för minst en källa. Om den tillgängliga observationsperioden sträcker sig över en längre period för någon källa ska denna längre period användas. Leverantörer som har varit verksamma i mindre än 36 månader ska använda den period under vilken de har varit verksamma.

Artikel 5

Hänförande till riskkategorier

Vid tillämpning av artiklarna 3 och 4 ska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster hänföra de enskilda lånen till den relevanta riskkategori som fastställs i riskhanteringsramen på grundval av sunda och väldefinierade kriterier och med beaktande av alla relevanta faktorer som kan ha ogynnsamma effekter på lånens avkastning.

Artikel 6

Uppgifternas korrekthet

Leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska säkerställa att de uppgifter som används för att beräkna fallissemangskvoterna i enlighet med denna förordning är konsekventa och lämpliga.

Artikel 7

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 13 juli 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 347, 20.10.2020, s. 1.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 av den 23 oktober 2018 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter som utförs av unionens institutioner, organ och byråer och om det fria flödet av sådana uppgifter samt om upphävande av förordning (EG) nr 45/2001 och beslut nr 1247/2002/EG (EUT L 295, 21.11.2018, s. 39).