3.12.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 406/1


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2020/1816

av den 17 juli 2020

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 vad gäller redogörelsen i referensvärdesdeklarationen för hur faktorer som rör miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning beaktas i alla referensvärden som tillhandahålls och offentliggörs

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 av den 8 juni 2016 om index som används som referensvärden för finansiella instrument och finansiella avtal eller för att mäta investeringsfonders resultat, och om ändring av direktiven 2008/48/EG och 2014/17/EU och förordning (EU) nr 596/2014 (1), särskilt artikel 27.2b, och

av följande skäl:

(1)

Parisavtalet, som antogs inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar och som godkändes av unionen den 5 oktober 2016 (2) (nedan kallat Parisavtalet), syftar till att stärka åtgärderna mot klimatförändringar, bland annat genom att göra investeringsflöden förenliga med en väg mot låga växthusgasutsläpp och en klimatmässigt motståndskraftig utveckling.

(2)

Den 11 december 2019 antog kommissionen sitt meddelande till Europaparlamentet, Europeiska rådet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om den europeiska gröna given (3). Den europeiska gröna given är en ny tillväxtstrategi som ska ställa om EU till ett rättvist och välmående samhälle med en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi där det 2050 inte längre förekommer några nettoutsläpp av växthusgaser och där den ekonomiska tillväxten har frikopplats från resursförbrukningen. För att genomföra den europeiska gröna given krävs det att investerarna erbjuds tydliga och långsiktiga signaler för att undvika strandade tillgångar och för att skaffa fram hållbar finansiering.

(3)

Enligt förordning (EU) 2016/1011 ska administratörer av referensvärden i referensvärdesdeklarationen redogöra för hur faktorer som rör miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning (ESG-faktorer) beaktas i varje referensvärde eller familj av referensvärden som tillhandahålls och offentliggörs.

(4)

Om denna redogörelse för hur man beaktar ESG-faktorer görs på olika sätt blir det svårare att jämföra olika referensvärden, och ESG-faktorernas omfattning och mål blir otydliga. Det är därför nödvändigt att specificera innehållet i denna redogörelse och den mall som ska användas.

(5)

För att bättre anpassa informationen till investerarnas behov bör kravet på att redogöra för hur ESG-faktorer beaktas i varje referensvärde eller familj av referensvärden som tillhandahålls och offentliggörs ta hänsyn till de underliggande tillgångar som referensvärdena baseras på. Denna förordning bör inte tillämpas på referensvärden som inte har underliggande tillgångar med klimatpåverkan, såsom referensräntor och referensvärden för utländsk valuta.

(6)

Redogörelsen för hur ESG-faktorer beaktas bör visa motsvarande poäng för de aktuella ESG-faktorerna i förhållande till referensvärdet, som ett aggregerat vägt genomsnittligt värde. Sådana poäng bör inte redovisas för varje ingående komponent i referensvärdena. Administratörer av referensvärden bör kunna ge ytterligare information om ESG-faktorer, när det är relevant och lämpligt.

(7)

På grund av deras mål och specifika beskaffenhet bör det fastställas särskilda upplysningskrav för EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden anpassning till Parisavtalet, samt för signifikanta referensvärden för obligationer och aktier.

(8)

För att användarna av referensvärden ska få korrekt och aktuell information bör administratörer av referensvärden uppdatera den information som lämnas för att återspegla eventuella ändringar i referensvärdesdeklarationen, och ange skälen till uppdateringen och när den gjordes.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

a)

aktier: noterade aktier.

b)

fast avkastning: noterade räntebärande värdepapper, utom sådana som emitterats av en statlig emittent.

c)

statspapper: räntebärande värdepapper som emitterats av en statlig emittent.

Artikel 2

Redogörelse för hur ESG-faktorer beaktas i varje referensvärde eller familj av referensvärden

1.   Administratörer av referensvärden ska i referensvärdesdeklarationen, med användning av mallen i bilaga I, redogöra för hur de faktorer som rör miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning (ESG-faktorer) och som förtecknas i bilaga II beaktas i varje referensvärde eller familj av referensvärden som de tillhandahåller och offentliggör.

Kravet i första stycket ska inte gälla för referensräntor och referensvärden för utländsk valuta.

2.   Den redogörelse som avses i punkt 1 ska innefatta poäng för ESG-faktorerna i förhållande till motsvarande referensvärde och familj av referensvärden, som ett aggregerat vägt genomsnittligt värde.

3.   Administratörer av referensvärden får, i stället för att ange alla de uppgifter som krävs enligt mallen i bilaga I till denna förordning, ersätta uppgifterna genom att i referensvärdesdeklarationen ange en länk till en webbplats som innehåller samtliga uppgifter.

4.   När referensvärden blandar olika underliggande tillgångar ska referensvärdesadministratörerna redogöra för hur ESG-faktorer beaktas för var och en av de underliggande tillgångarna.

5.   Administratörer av referensvärden ska i redogörelsen ta med en hänvisning till de datakällor och standarder som används för de redovisade ESG-faktorerna.

6.   Administratörer av referensvärden som redovisar ytterligare ESG-faktorer i enlighet med artikel 1.4 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/1817 (4) ska även ta med betygen för dessa ytterligare ESG-faktorer.

Artikel 3

Uppdatering av den redogörelse som lämnas

Administratörer av referensvärden ska uppdatera den redogörelse som lämnas vid varje väsentlig ändring av ESG-faktorerna, och i varje fall en gång om året. De ska ange skälen för uppdateringen.

Artikel 4

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 17 juli 2020.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 171, 29.6.2016, s. 1.

(2)  Rådets beslut (EU) 2016/1841 av den 5 oktober 2016 om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av Parisavtalet som antagits inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändring (EUT L 282, 19.10.2016, s. 1).

(3)  COM(2019) 640 final.

(4)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/1817 av den 17 juli 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 vad gäller minimiinnehållet i redogörelsen för hur faktorer som rör miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning beaktas i referensvärdesmetoden (se sidan 12 i detta nummer av EUT).


BILAGA I

MALL FÖR ATT REDOGÖRA FÖR HUR FAKTORER SOM RÖR MILJÖ, SAMHÄLLSANSVAR OCH BOLAGSSTYRNING (ESG-FAKTORER) BEAKTAS I REFERENSVÄRDESDEKLARATIONEN

REDOGÖRELSE FÖR HUR ESG-FAKTORER BEAKTAS I REFERENSVÄRDESDEKLARATIONEN

AVSNITT 1 – BEAKTANDE AV ESG-FAKTORER

Punkt 1. Namnet på administratören av referensvärdet.

 

Punkt 2. Typ av referensvärde eller familj av referensvärden.

Välj relevant underliggande tillgång från förteckningen i bilaga II.

 

Punkt 3. Beteckning på referensvärdet eller familjen av referensvärden.

 

Punkt 4. Innehåller referensvärdesadministratörens portfölj några EU-referensvärden för klimatomställning, EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet, referensvärden som eftersträvar ESG-mål eller referensvärden som beaktar ESG-faktorer?

☐ Ja ☐ Nej

Punkt 5. Eftersträvar referensvärdet eller familjen av referensvärden ESG-mål?

☐ Ja ☐ Nej

Punkt 6. Om svaret är ja i punkt 5, ange nedan uppgifter (poäng) för de ESG-faktorer som förtecknas i bilaga II för varje familj av referensvärden på aggregerad nivå.

ESG-faktorerna ska redovisas som ett aggregerat vägt genomsnittligt värde för familjen av referensvärden.

a)

Förteckning över kombinerade ESG-faktorer:

Uppgifter om varje faktor:

b)

Förteckning över miljöfaktorer:

Uppgifter om varje faktor:

c)

Förteckning över samhällsansvarsfaktorer:

Uppgifter om varje faktor:

d)

Förteckning över bolagsstyrningsfaktorer:

Uppgifter om varje faktor:

Punkt 7. Om svaret är ja i punkt 5, ange nedan uppgifter (poäng) för varje referensvärde för de ESG-faktorer som förtecknas i bilaga II beroende på vilken relevant underliggande tillgång det rör sig om.

Alternativt kan all denna information lämnas i form av en länk till en webbplats för referensvärdesadministratören i referensvärdesdeklarationen. Informationen på webbplatsen ska vara lätt att tillgå. Administratörer av referensvärden ska se till att denna information på deras webbplats finns tillgänglig i fem år.

ESG-faktorernas poäng ska inte redovisas för varje ingående komponent i referensvärdet, utan som aggregerat vägt genomsnittligt värde för referensvärdet.

a)

Förteckning över kombinerade ESG-faktorer:

Uppgifter om varje faktor:

b)

Förteckning över miljöfaktorer:

Uppgifter om varje faktor:

c)

Förteckning över samhällsansvarsfaktorer:

Uppgifter om varje faktor:

d)

Förteckning över bolagsstyrningsfaktorer:

Uppgifter om varje faktor:

Länk till informationen om ESG-faktorer för varje referensvärde:

 

Punkt 8. Datauppgifter och standarder som används

a)

Beskrivning av datakällor som används för att ge information om ESG-faktorerna i referensvärdesdeklarationen.

Beskriv hur de datauppgifter som används för att ge information om ESG-faktorerna i referensvärdesdeklarationen hämtas in och i vilken utsträckning uppgifterna uppskattas eller rapporteras.

 

b)

Referensstandarder

Förteckna de standarder som används som stöd för rapportering enligt punkt 6 och/eller punkt 7.

 

AVSNITT 2 – YTTERLIGARE UPPLYSNINGSKRAV FÖR EU-REFERENSVÄRDEN FÖR KLIMATOMSTÄLLNING OCH EU-REFERENSVÄRDEN FÖR ANPASSNING TILL PARISAVTALET

Punkt 9. Om ett referensvärde märks som EU-referensvärde för klimatomställning eller EU-referensvärde för anpassning till Parisavtalet ska referensvärdesadministratörer även lämna följande information:

a)

En framåtblickande utveckling mot minskade koldioxidutsläpp på årsbasis.

 

b)

I vilken grad IPCC:s utveckling mot minskade koldioxidutsläpp (1,5 grader utan eller med begränsat överskridande) har uppnåtts i genomsnitt per år sedan referensvärdet skapades.

 

c)

Överlappning mellan dessa referensvärden och deras bestånd av investerbara instrument, enligt definitionen i artikel 1 e i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/1818 (1), med användning av den aktiva andelen på tillgångsnivå.

 

AVSNITT 3 – UPPLYSNINGAR OM ANPASSNING TILL MÅLEN I PARISAVTALET

Punkt 10. Senast tillämpningsdagen för denna förordning ska administratörer av referensvärden också lämna följande information för signifikanta referensvärden för aktier och obligationer, EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet.

Senast den 31 december 2021 ska administratörer av referensvärden, för varje referensvärde eller, i tillämpliga fall, varje familj av referensvärden, lämna följande information:

a)

Är referensvärdet anpassat till målet om att minska koldioxidutsläppen eller uppnå målen i Parisavtalet?

☐ Ja ☐ Nej

b)

Det temperaturscenario i enlighet med internationella standarder som används för anpassningen till målet om att minska utsläppen av växthusgaser eller uppnå målen i Parisavtalet.

 

c)

Namn på den som tillhandahåller temperaturscenariot som används för anpassningen till målet om att minska utsläppen av växthusgaser eller uppnå målen i Parisavtalet.

 

d)

Den metod som används för att mäta anpassningen till temperaturscenariot.

 

e)

Länk till webbplatsen för det temperaturscenario som används.

 

Datum för den senaste uppdateringen av informationen och skälet till uppdateringen:

 


(1)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/1818 av den 17 juli 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 vad gäller minimistandarder för EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet (se sidan 17 i detta nummer av EUT).


BILAGA II

FAKTORER SOM RÖR MILJÖ, SAMHÄLLSANSVAR OCH BOLAGSSTYRNING (ESG-FAKTORER) SOM SKA BEAKTAS FÖR REFERENSVÄRDENS OLIKA UNDERLIGGANDE TILLGÅNGAR

Avsnitt 1

AKTIER

ESG-FAKTORER

UPPLYSNINGAR

Kombinerade ESG-faktorer

Vägt genomsnittligt ESG-betyg för referensvärdet (frivilligt).

Övergripande ESG-betyg för de tio högst viktade komponenterna i referensvärdet (frivilligt).

Miljö

Vägt genomsnittligt miljöbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Referensportföljens exponering mot förnybar energi mätt som kapitalutgifter (CapEx) i sådana verksamheter (som andel av total CapEx av energiföretag som ingår i portföljen) (frivilligt).

Referensportföljens exponering mot klimatrelaterade fysiska risker, mätt som effekterna av extrema väderhändelser på företagens verksamhet och produktion eller på de olika leden i försörjningskedjan (på grundval av emittentens exponering) (frivilligt).

Portföljens grad av exponering mot de sektorer som anges i avdelningarna A–H och avdelning L i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 (1) som procent av den totala vikten i portföljen.

Referensvärdets växthusgasintensitet.

Procentandel rapporterade växthusgasutsläpp i förhållande till uppskattade.

Referensportföljens exponering mot företag vars verksamhet omfattas av huvudgrupperna 05–09, 19 och 20 i bilaga I till förordning (EG) nr 1893/2006.

Referensportföljens exponering mot verksamhet som ingår i sektorn för miljövänliga varor och tjänster, enligt definitionen i artikel 2.5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 691/2011 (2).

Samhällsansvar

Vägt genomsnittligt samhällsansvarsbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Internationella fördrag och konventioner, Förenta nationernas principer eller, i tillämpliga fall, nationell lagstiftning som används för att avgöra vad som utgör ett kontroversiellt vapen.

Vägd genomsnittlig procentandel av referensvärdets ingående komponenter som ligger inom sektorn för kontroversiella vapen.

Vägd genomsnittlig procentandel av referensvärdets ingående komponenter som ligger inom tobakssektorn.

Antal komponenter i referensvärdet där det förekommer bristande samhällsansvar (i absoluta tal och relativa tal, dividerat med samtliga ingående komponenter), enligt internationella fördrag och konventioner, Förenta nationernas principer och, i tillämpliga fall, nationell lagstiftning.

Referensportföljens exponering mot företag utan strategier för tillbörlig aktsamhet i frågor som behandlas i Internationella arbetsorganisationens (ILO) grundläggande konventioner 1–8.

Vägt genomsnitt för löneskillnader mellan kvinnor och män.

Vägt genomsnittligt förhållande mellan antal kvinnor/män i styrelsen.

Vägt genomsnittligt förhållande för olyckor, personskador och dödsfall.

Antal fällande domar och bötesbelopp för brott mot lagar mot korruption och bestickning.

Bolagsstyrning

Vägt genomsnittligt bolagsstyrningsbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Vägd genomsnittlig procentandel av styrelseledamöterna som är oberoende.

Vägd genomsnittlig procentandel kvinnor i styrelsen.

Avsnitt 2

FAST AVKASTNING

ESG-FAKTORER

UPPLYSNINGAR

Kombinerade ESG-faktorer

Vägt genomsnittligt ESG-betyg för referensvärdet (frivilligt).

Övergripande ESG-betyg för de tio högst viktade komponenterna i referensvärdet (frivilligt).

Miljö

Vägt genomsnittligt miljöbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Referensportföljens exponering mot förnybar energi mätt som kapitalutgifter (CapEx) i sådana verksamheter (som andel av total CapEx av energiföretag som ingår i portföljen) (frivilligt).

Referensportföljens exponering mot klimatrelaterade fysiska risker, mätt som effekterna av extrema väderhändelser på företagens verksamhet och produktion eller på de olika leden i försörjningskedjan (på grundval av emittentens exponering) (frivilligt).

Portföljens grad av exponering mot de sektorer som anges i avdelningarna A–H och avdelning L i bilaga I till förordning (EG) nr 1893/2006 som procent av den totala vikten i portföljen.

Referensvärdets växthusgasintensitet.

Procentandel rapporterade i förhållande till uppskattade växthusgasutsläpp.

Referensportföljens exponering mot företag vars verksamhet omfattas av huvudgrupperna 05–09, 19 och 20 i bilaga I till förordning (EG) nr 1893/2006.

Procentandel gröna obligationer i referensportföljen.

Samhällsansvar

Vägt genomsnittligt samhällsansvarsbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Internationella fördrag och konventioner, Förenta nationernas principer eller, i tillämpliga fall, nationell lagstiftning som används för att avgöra vad som utgör ett kontroversiellt vapen.

Vägd genomsnittlig procentandel av referensvärdets ingående komponenter som ligger inom sektorn för kontroversiella vapen.

Vägd genomsnittlig procentandel av referensvärdets ingående komponenter som ligger inom tobakssektorn.

Antal komponenter i referensvärdet där det förekommer bristande samhällsansvar (i absoluta tal och relativa tal, dividerat med samtliga ingående komponenter), enligt internationella fördrag och konventioner, Förenta nationernas principer eller, i förekommande fall, nationell lagstiftning.

Referensportföljens exponering mot företag utan strategier för tillbörlig aktsamhet i frågor som behandlas i Internationella arbetsorganisationens (ILO) konventioner 1–8.

Vägt genomsnitt för löneskillnader mellan kvinnor och män.

Vägt genomsnittligt förhållande mellan antal kvinnor/män i styrelsen.

Vägt genomsnittligt förhållande för olyckor, personskador och dödsfall.

Antal fällande domar och bötesbelopp för brott mot lagar mot korruption och bestickning.

Bolagsstyrning

Vägt genomsnittligt bolagsstyrningsbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Avsnitt 3

STATSPAPPER

ESG-FAKTORER

UPPLYSNINGAR

Kombinerade ESG-faktorer

Vägt genomsnittligt ESG-betyg för referensvärdet (frivilligt).

Övergripande ESG-betyg för de tio högst viktade komponenterna i referensvärdet (frivilligt).

Procentandel underliggande fondförvaltningsbolag som har anslutit sig till internationella standarder.

Miljö

Vägt genomsnittligt miljöbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Referensportföljens exponering mot klimatrelaterade fysiska risker, mätt som effekterna av extrema väderhändelser på företagens verksamhet och produktion eller på de olika leden i försörjningskedjan (på grundval av emittentens exponering) (frivilligt).

De tio komponenterna med högst och de tio med lägst exponering mot klimatrelaterade fysiska risker (frivilligt).

Referensvärdets växthusgasintensitet.

Procentandel rapporterade i förhållande till uppskattade växthusgasutsläpp.

Procentandel gröna obligationer i referensportföljen.

Samhällsansvar

Vägt genomsnittligt samhällsansvarsbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Antal komponenter i referensvärdet där det förekommer bristande samhällsansvar (i absoluta tal och relativa tal, dividerat med samtliga ingående komponenter), enligt internationella fördrag och konventioner, Förenta nationernas principer och, i förekommande fall, nationell lagstiftning.

Emittentens genomsnittliga resultat när det gäller mänskliga rättigheter (inklusive en kvantitativ indikator och den metod som används för att beräkna den).

Genomsnittlig poäng för inkomstskillnader, som mäter inkomstfördelning och ekonomisk ojämlikhet mellan deltagarna i en viss ekonomi (inklusive en kvantitativ indikator och den metod som används för att beräkna den).

Genomsnittlig poäng för yttrandefrihet, som mäter i vilken utsträckning politiska organisationer och organisationer i det civila samhället kan verka fritt (inklusive en kvantitativ indikator och den metod som används för att beräkna den).

Bolagsstyrning

Vägt genomsnittligt bolagsstyrningsbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Genomsnittlig poäng för korruption, som mäter den upplevda korruptionsnivån i den offentliga sektorn (inklusive en kvantitativ indikator och den metod som används för att beräkna den).

Genomsnittlig poäng för politisk stabilitet, som mäter sannolikheten för att den nuvarande ordningen kommer att störtas med våld (inklusive en kvantitativ indikator och den metod som används för att beräkna det).

Genomsnittlig poäng för rättsstat, baserad på avsaknad av korruption, respekt för de grundläggande rättigheterna och läget på det civil- och straffrättsliga området (inklusive en kvantitativ indikator och den metod som används för att beräkna den).

Avsnitt 4

RÅVAROR

ESG-FAKTORER

UPPLYSNINGAR

Miljö

De underliggande råvarornas grad av exponering mot klimatrelaterade fysiska risker, mätt som effekterna av extrema väderhändelser på företagens verksamhet och produktion eller på de olika leden i försörjningskedjan (låg, måttlig eller hög) (frivilligt).

Den metod som används för att beräkna de klimatrelaterade fysiska riskerna (frivilligt).

De underliggande råvarornas grad av exponering mot klimatomställningsrisker, som mäter de ekonomiska konsekvenserna av effekterna av genomförandet av koldioxidsnåla strategier (låg, måttlig eller hög).

Samhällsansvar

De underliggande råvarornas grad av exponering mot samhällsansvarsrisker (låg, måttlig eller hög).

Bolagsstyrning

De underliggande råvarornas grad av exponering mot bolagsstyrningsrisker (låg, måttlig eller hög).

Genomsnittlig poäng för rättsstat, baserad på avsaknad av korruption, respekt för de grundläggande rättigheterna och läget på det civil- och straffrättsliga området (inklusive en kvantitativ indikator och den metod som används för att beräkna den).

Avsnitt 5

ÖVRIGA

ESG-FAKTORER

UPPLYSNINGAR

Kombinerade ESG-faktorer

Vägt genomsnittligt ESG-betyg för referensvärdet (frivilligt).

Miljö

Vägt genomsnittligt miljöbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Portföljens grad av exponering mot klimatrelaterade möjligheter, mätt som investeringsmöjligheter kopplade till klimatförändringarna, med innovativa nya investeringslösningar, som procent av den totala vikten i portfölj (frivilligt).

Referensvärdets växthusgasintensitet.

Portföljens exponering mot de sektorer som anges i avdelningarna A–H och avdelning L i bilaga I till förordning (EG) nr 1893/2006 som procent av den totala vikten i portföljen.

Samhällsansvar

Vägt genomsnittligt samhällsansvarsbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Internationella fördrag och konventioner, Förenta nationernas principer eller, i tillämpliga fall, nationell lagstiftning som används för att avgöra vad som utgör ett kontroversiellt vapen.

Vägd genomsnittlig procentandel av referensvärdets ingående komponenter som ligger inom sektorn för kontroversiella vapen.

Vägd genomsnittlig procentandel av referensvärdets ingående komponenter som ligger inom tobakssektorn.

Bolagsstyrning

Vägt genomsnittligt bolagsstyrningsbetyg för referensvärdet (frivilligt).

Procentandel underliggande fonder med inrättade förvaltningsstrategier, inbegripet åtgärder för resursplanering och resursförvaltning.


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 av den 20 december 2006 om fastställande av den statistiska näringsgrensindelningen Nace rev. 2 och om ändring av rådets förordning (EEG) nr 3037/90 och vissa EG-förordningar om särskilda statistikområden (EUT L 393, 30.12.2006, s. 1).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 691/2011 av den 6 juli 2011 om europeiska miljöräkenskaper (EUT L 192, 22.7.2011, s. 1).