10.7.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 221/42


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2020/990

av den 28 april 2020

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller djurhälsokrav och krav avseende utfärdande av intyg för förflyttningar av vattenlevande djur och produkter av animaliskt ursprung från vattenlevande djur inom unionen

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”) (1), särskilt artiklarna 192.2, 197.3, 201.3, 202.3, 205.2, 211.1, 213.1, 216.4, 218.3, 221.1, 222.3, 223.6 och 224.3, och

av följande skäl:

(1)

I förordning (EU) 2016/429 fastställs bestämmelser om förebyggande och bekämpning av sjukdomar som kan överföras till djur eller till människor, inklusive bestämmelser om kategorisering av förtecknade sjukdomar som är relevanta på EU-nivå. I artikel 5 i den förordningen fastställs att sjukdomsspecifika bestämmelser om förebyggande och bekämpning av sjukdomar ska tillämpas på de sjukdomar som förtecknas i den artikeln och i bilaga II till den förordningen. Eftersom de förtecknade sjukdomarna måste hanteras genom olika typer av åtgärder föreskrivs i artikel 9 i förordning (EU) 2016/429 bestämmelser om förebyggande och bekämpning av sjukdom, vilka tar hänsyn till hur allvarligt de olika typerna av förtecknade sjukdomar kan påverka människors och djurs hälsa, ekonomin, samhället och miljön.

(2)

I artikel 9.1 a–e i förordning (EU) 2016/429 anges de olika typerna av förtecknade sjukdomar, med beaktande av de potentiella riskerna vid fall av de förtecknade sjukdomarna. I artikel 9.1 d i den förordningen föreskrivs dessutom att de förtecknade sjukdomar som avses i artikel 9.1 a, b och c i förordningen även ska anses som förtecknade sjukdomar enligt artikel 9.1 d, om den risk som den aktuella sjukdomen utgör på ett effektivt och proportionellt sätt kan minskas genom åtgärder avseende förflyttningar av djur och produkter. Denna åtskillnad mellan olika kategorier av förtecknade sjukdomar bör beaktas vid fastställandet av de bestämmelser i den här förordningen som gäller förflyttningar inom unionen av vattenlevande djur och produkter av animaliskt ursprung från andra vattenlevande djur än levande vattenlevande djur.

(3)

I del IV avdelning II kapitlen 2 och 3 i förordning (EU) 2016/429 fastställs sjukdomsspecifika bestämmelser som gäller för sjukdomar i kategori D och förtecknade arter för dessa sjukdomar samt bestämmelser för nya sjukdomar. I dessa bestämmelser fastställs även djurhälsokrav för förflyttningar inom unionen av vattenlevande djur, även sådana som är avsedda att användas som livsmedel, och produkter av animaliskt ursprung från vattenlevande djur, för att förhindra och bekämpa spridningen av förtecknade och nya sjukdomar i unionen.

(4)

I del IV avdelning II kapitlen 2 och 3 i förordning (EU) 2016/429 ges även kommissionen befogenhet att anta bestämmelser i syfte att komplettera vissa icke väsentliga delar av den förordningen genom delegerade akter. Sådana kompletterande bestämmelser bör därför antas för att säkerställa att det nya regelverket för bekämpning och förebyggande av djursjukdomar som fastställs genom den förordningen fungerar smidigt. Eftersom dessa kompletterande bestämmelser är innehållsmässigt kopplade till varandra bör, av skäl som rör förenkling och insyn samt i syfte att underlätta tillämpningen av bestämmelserna, dessa bestämmelser fastställas i en enda akt snarare än i ett antal separata akter med många korshänvisningar och risk för överlappning.

(5)

I kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1882 (2) delas de förtecknade sjukdomar som avses i artikel 9.1 i förordning (EU) 2016/429 in i sjukdomar i kategori A, B, C, D och E. Där anges också att de bestämmelser om förebyggande och bekämpning av förtecknade sjukdomar som avses i artikel 9.1 i förordning (EU) 2016/429 ska tillämpas på de kategorier av förtecknade sjukdomar för de förtecknade arter, och grupper av förtecknade arter, som avses i tabellen i bilagan till den genomförandeförordningen. I den tabellen förtecknas bland annat arter och grupper av arter av vattenlevande djur samt vektorarter för sjukdomar som drabbar vattenlevande djur.

(6)

De bestämmelser och riskreducerande åtgärder som fastställs i den här förordningen bör komplettera de djurhälsokrav som fastställs i förordning (EU) 2016/429 vad gäller förflyttningar inom unionen av vattenlevande djur, inklusive vattenlevande djur avsedda att användas som livsmedel, och produkter av animaliskt ursprung från vattenbruksdjur, för att säkerställa att dessa varor inte utgör någon betydande risk för spridning av de sjukdomar hos vattenlevande djur som avses i bilaga II till förordning (EU) 2016/429 och som definieras i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1882 som sjukdomar i kategori D, vilket i förekommande fall inbegriper sjukdomar i kategori A, B och C. I kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/689 (3) fastställs bestämmelser om obligatoriska och valbara utrotningsprogram för specifika förtecknade sjukdomar. När det gäller sjukdomar i kategori B och C omfattas vissa medlemsstater av program för att utrota de förtecknade sjukdomarna eller styrka att de har sjukdomsfri status vad gäller de förtecknade sjukdomarna. Med beaktande av de programmen bör därför förflyttningar av vattenlevande djur och produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur av förtecknade arter för den relevanta sjukdomen i kategori B eller C endast tillåtas om sådana förflyttningar inte äventyrar utrotningsprogrammens resultat eller en eventuellt uppnådd sjukdomsfri status vad gäller de förtecknade sjukdomarna.

(7)

När det gäller sjukdomar i kategori C får aktörer som inte omfattas av något valbart utrotningsprogram genomföra ett frivilligt övervakningsprogram för en specifik sjukdom i kategori C i enlighet med bestämmelserna i delegerad förordning (EU) 2020/689. Även om sådana anläggningar inte kommer att förklaras sjukdomsfria kommer de att dra nytta av att de endast tar emot vattenbruksdjur av förtecknade arter för den relevanta sjukdomen i kategori C, vilket inte äventyrar övervakningsprogrammets resultat.

(8)

I den här förordningen bör det därför fastställas sådana kompletterande bestämmelser om förflyttningar av vattenlevande djur och produkter av animaliskt ursprung från vattenlevande djur som krävs för att säkerställa ett framgångsrikt genomförande av sådana utrotnings- och övervakningsprogram i de berörda medlemsstaterna, zonerna eller anläggningskretsarna samt i medlemsstater, zoner och anläggningskretsar som har uppnått sjukdomsfri status.

(9)

I artikel 192 i förordning (EU) 2016/429 fastställs sjukdomsförebyggande åtgärder vid transport av vattenlevande djur, och där ges kommissionen, i syfte att minska de risker som kan uppstå vid transport av dessa vattenlevande djur inom unionen, befogenhet att fastställa kompletterande bestämmelser om rengöring och desinfektion av transportmedel för vattenlevande djur, vattenbyte, utsläpp av vatten och biosäkerhetsåtgärder. I den här förordningen bör det därför fastställas mer detaljerade krav för transport av vattenlevande djur, inklusive transport med brunnbåt.

(10)

Enligt förordning (EU) 2016/429 ska sändningar av vattenlevande djur av förtecknade arter som förs in till ett område som har sjukdomsfri status eller som omfattas av ett utrotningsprogram åtföljas av ett djurhälsointyg, utom under vissa mycket begränsade omständigheter. Eftersom vissa sändningar som transporteras i kommersiellt syfte i form av blandade partier skulle kunna åtföljas av olika djurhälsointyg, är det mycket viktigt att se till att varje sändning lossas vid sin avsedda destinationsort. Det är en nödvändigt riskreducerande åtgärd att sändningar märks på ett sådant sätt att etiketten tydligt kopplar samman sändningen av vattenlevande djur med motsvarande djurhälsointyg för att möjliggöra spårbarhet, och för att säkerställa att endast de sändningar som har vederbörliga intyg för att sändas till sjukdomsfria områden hamnar i dessa områden. Därför bör det i den här förordningen fastställas kompletterande bestämmelser för märkning av sådana sändningar.

(11)

Enligt artikel 197 i förordning (EU) 2016/429 måste vattenbruksdjur av förtecknade arter som är relevanta när det gäller sjukdomar i kategori B och C härröra från områden som har sjukdomsfri status om de är avsedda för medlemsstater, zoner eller anläggningskretsar som är fria från dessa förtecknade sjukdomar eller som omfattas av ett utrotningsprogram för dessa förtecknade sjukdomar. I vissa situationer motiverar dock inte riskerna för djurhälsan sådana restriktioner. I den här förordningen bör det därför föreskrivas ett undantag från de restriktioner som fastställs i artikel 197 i förordning (EU) 2016/429, samtidigt som det säkerställs att nödvändiga riskreducerande åtgärder tillämpas så att sådana förflyttningar av vattenbruksdjur inte äventyrar hälsostatusen eller befintliga utrotningsprogram.

(12)

Det måste också fastställas kompletterande bestämmelser om undantag avseende levande vattenlevande djur av förtecknade arter som är avsedda att användas som livsmedel för de fall då de flyttas till en sjukdomsfri medlemsstat, zon eller anläggningskrets eller till en medlemsstat, zon eller anläggningskrets som omfattas av ett utrotningsprogram och de inte härrör från en sjukdomsfri medlemsstat, zon eller anläggningskrets. I sådana fall får dessa vattenlevande djur vara av de arter som förtecknas som vektorarter i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882, men som inte har varit i kontakt med de förtecknade arter som är mottagliga för den relevanta förtecknade sjukdomen enligt kolumn 3 i den tabellen och därför inte anses vara vektorer. Alternativt är de vattenlevande djuren avsedda för slakt och bearbetning på en livsmedelsanläggning för sjukdomsbekämpning av vattenlevande djur, och den behöriga myndigheten har tillåtit att de lämnar ett område som omfattas av åtgärder för sjukdomsbekämpning när det gäller en förtecknad eller ny sjukdom. I den här förordningen bör det fastställas att ytterligare riskreducerande åtgärder avseende förpackning och märkning i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 (4) ska tillämpas på blötdjur och kräftdjur avsedda att användas som livsmedel, i syfte att säkerställa att sådana vattenlevande djur kan flyttas till ett område som har sjukdomsfri status eller som omfattas av ett utrotningsprogram utan att utgöra en risk för spridning av en relevant förtecknad eller ny sjukdom.

(13)

Kompletterande bestämmelser bör även fastställas för förflyttningar av vattenbruksdjur av förtecknade arter till avgränsade vattenbruksanläggningar. Vattenbruksdjur som förtecknas som vektorarter i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 men som inte har kommit i kontakt med de mottagliga arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen, och vattenbruksdjur som har hållits i karantän i en anläggning som godkänts i enlighet med artikel 15 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/691 (5) eller i en annan avgränsad anläggning, inklusive destinationsanläggningen, bör få flyttas till avgränsade anläggningar. Eftersom avgränsade anläggningar kan byta vattenbruksdjur sinsemellan med färre krav vad gäller förflyttning än för andra typer av vattenbruksanläggningar, är det viktigt att de särskilda bestämmelser och undantag som fastställs i den här förordningen säkerställer att sådana förflyttningar mellan avgränsade anläggningar inte utgör någon risk för spridning av förtecknade eller nya sjukdomar.

(14)

Vilda vattenlevande djur är en viktig resurs som bör skyddas. Enligt artikel 199 i förordning (EU) 2016/429 får medlemsstaterna därför kräva att endast vattenlevande djur från sjukdomsfria områden får sätts ut i naturen, även om de vatten i vilka de sätts ut inte har sjukdomsfri status. I artikel 205.2 i den förordningen föreskrivs dessutom att kommissionen ska anta delegerade akter om kompletterande bestämmelser för förflyttningar av vattenlevande djur för sportfiske, inklusive fiskagn. I den här förordningen bör det därför fastställas kompletterande bestämmelser om ett förfarande som gör det möjligt för medlemsstaterna att uppnå detta. Eftersom det enligt förordning (EU) 2016/429 inte krävs att djurhälsointyg utfärdas för sådana förflyttningar av sändningar av vattenlevande djur till områden som inte är sjukdomsfria, bör det i den här förordningen fastställas bestämmelser för att säkerställa att de behöriga myndigheterna i båda medlemsstaterna kan spåra förflyttningar av sådana sändningar.

(15)

Levande fiskagn som smittats med en förtecknad eller ny sjukdom hos vattenlevande djur utgör en betydande sjukdomsrisk för vilda vattenlevande djur, och därmed eventuellt även för vattenbruksdjur. För att hantera den risken bör det i den här förordningen därför fastställas att levande fiskagn endast får komma från ett område som har sjukdomsfri status om de ska användas i en medlemsstat, zon eller anläggningskrets som har sjukdomsfri status eller i medlemsstater som har vidtagit de åtgärder som avses i artikel 199 i förordning (EU) 2016/429.

(16)

I artiklarna 208 och 209 i förordning (EU) 2016/429 fastställs bestämmelser om vilka typer av förflyttningar av vattenlevande djur som ska åtföljas av ett intyg. Erfarenheter från tillämpningen av bestämmelserna i rådets direktiv 2006/88/EG (6) visar dock att det under vissa mycket begränsade och särskilda omständigheter, med kommissionens och de berörda medlemsstaternas samtycke, kan medges undantag från tillämpningen av bestämmelserna i artiklarna 208 och 209 i förordning (EU) 2016/429 när det gäller sjukdomar i kategori C. I den här förordningen bör det därför fastställas på vilka villkor djurhälsointyg inte behöver åtfölja sändningar av vattenlevande djur av förtecknade arter när de är avsedda för sjukdomsfria medlemsstater.

(17)

Enligt artikel 218 i förordning (EU) 2016/429 ska aktörerna utfärda en egenförsäkran för sändningar som ska flyttas mellan medlemsstaterna men som inte behöver åtföljas av ett djurhälsointyg. Det är viktigt att fastställa bestämmelser om de uppgifter som bör ingå i en sådan egenförsäkran för att säkerställa att sändningar kan spåras och främja säker handel. Egenförsäkran har ett mervärde i fråga om förflyttningar av vattenbruksdjur mellan vattenbruksanläggningar som genomför övervakningsprogram för en eller flera sjukdomar i kategori C. I den här förordningen bör det därför föreskrivas att egenförsäkran ska innehålla de uppgifter som behövs för att bekräfta att ursprungsvattenbruksanläggning deltar i ett övervakningsprogram och att ingen sjukdom i kategori C misstänks eller har bekräftats på vattenbruksanläggningen.

(18)

För att säkerställa att bestämmelserna om utfärdande av djurhälsointyg i artikel 216.3 i förordning (EU) 2016/429 följs ska den officiella veterinären utföra dokumentkontroller, en klinisk inspektion och, i förekommande fall, kliniska undersökningar vid ursprungsvattenbruksanläggning innan djurhälsointyget undertecknas. Syftet med dessa kontroller är att se till att det inte finns några tecken som tyder på att en förtecknad eller ny sjukdom förekommer på vattenbruksanläggningen och att främja säker handel. Kompletterande bestämmelser avseende dessa kontroller bör fastställas i den här förordningen.

(19)

Kliniska tecken på sjukdom är mindre uppenbara hos vissa kategorier av vattenbruksdjur såsom ägg och blötdjur. Det är därför inte en lämplig resursanvändning att kräva att kliniska inspektioner av sådana kategorier av vattenbruksdjur sker före varje förflyttning från en vattenbruksanläggning. I den här förordningen bör det därför fastställas ett undantag från kravet på kliniska inspektioner av ägg och blötdjur varje gång intyg ska utfärdas för dem, förutsatt att vissa kontroller utförs vad gäller dokumentation, datum för den senaste kliniska inspektionen av vattenbruksdjuren som hålls i en vattenbruksanläggning och uppgifter om förflyttningar till anläggningen.

(20)

Erfarenheter från tillämpningen av direktiv 2006/88/EG visar att det i den här förordningen också bör fastställas vissa andra undantag från kravet på klinisk inspektion inom 72 timmar före avsändandet. Dessa undantag är avsedda att ge den behöriga myndigheten flexibilitet att utföra den kliniska inspektionen inom en period på sju dagar före tidpunkten för avsändning, under vissa begränsade omständigheter där sannolikheten för sjukdomsmanifestering eller risken för spridning av en förtecknad eller ny sjukdom uppskattas vara låg.

(21)

I artiklarna 219 och 220 i förordning (EU) 2016/429 fastställs skyldigheter för andra aktörer än transportörer och för de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna när det gäller anmälan av förflyttningar av vattenlevande djur mellan medlemsstater. I den här förordningen bör det fastställas kompletterande bestämmelser avseende de uppgifter som aktörerna bör lämna till den behöriga myndigheten före varje sådan förflyttning och de uppgifter som den behöriga myndigheten i ursprungsmedlemsstaten bör anmäla till den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten. Denna förhandsanmälan av förflyttningar mellan medlemsstaterna bör gälla både för vattenbruksdjur och för vilda vattenlevande djur.

(22)

När det gäller förflyttningar av vattenbruksdjur av förtecknade arter mellan en anläggning i en medlemsstat som deltar i ett övervakningsprogram för en viss sjukdom i kategori C och en anläggning i en annan medlemsstat som deltar i ett övervakningsprogram för samma sjukdom i kategori C, är det viktigt att fastställa bestämmelser avseende de uppgifter som måste anmälas i förväg för att säkerställa att destinationsanläggningen tar emot vattenbruksdjur med lämplig hälsostatus. I den här förordningen bör det därför fastställas bestämmelser avseende de uppgifter som den aktör som driver ursprungsanläggningen bör anmäla till den behöriga myndigheten i ursprungsmedlemsstaten och de uppgifter som denna behöriga myndighet bör anmäla till den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten.

(23)

Eftersom anmälan av förflyttningar mellan medlemsstaterna är ett viktigt steg för att säkerställa spårbarheten för vattenlevande djur och produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur och för att stödja säker handel, bör det i den här förordningen fastställas närmare bestämmelser avseende kraven på förhandsanmälan, inklusive uppgifter om den information som aktörerna bör tillhandahålla och nödrutiner för sådana anmälningar. I artiklarna 219.2, 220.2 och 221.1 i förordning (EU) 2016/429 och i artikel 46 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/1715 (7) beskrivs vilka uppgifter som aktörer och behöriga myndigheter ska tillhandahålla i fråga om sådana anmälningar och de nödrutiner som den behöriga myndigheten ska införa i händelse av strömavbrott eller andra störningar av Traces.

(24)

Enligt artikel 222.3 i förordning (EU) 2016/429 ska kommissionen anta delegerade akter med avseende på aktörernas skyldigheter när det gäller förflyttningar av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenlevande djur än levande vattenlevande djur, inklusive de riskreducerande åtgärder som bör tillämpas på sådana produkter på ursprungsorten och destinationsorten. I artikel 222.4 i den förordningen anges att bestämmelserna i den artikeln inte ska tillämpas på produkter av animaliskt ursprung från vilda vattenlevande djur som tas upp eller fångas för att direkt användas som livsmedel. De kompletterande bestämmelserna i den här förordningen bör därför endast tillämpas på produkter av animaliskt ursprung från vattenbruksdjur och bör omfatta de åtgärder som ska vidtas när vissa produkter av animaliskt ursprung från vattenbruksdjur av förtecknade arter, utom levande vattenbruksdjur, förs in till ett område som har sjukdomsfri status för vidarebearbetning eller när de har fått tillstånd av den behöriga myndigheten att lämna en anläggning eller zon som omfattas av nödåtgärder eller restriktioner vad gäller förflyttning. För att säkerställa att dessa produkter kan spåras bör det i de kompletterande bestämmelserna även fastställas krav avseende utfärdande av djurhälsointyg och anmälan som bör gälla för dessa förflyttningar.

(25)

De bestämmelser som fastställs i den här förordningen avseende förflyttningar av levande vattenlevande djur bör avse de arter som förtecknas i kolumnerna 3 och 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882, med vissa undantag för vektorarterna i kolumn 4. Med tanke på den lägre risknivå som är förknippad med produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur bör de bestämmelser som fastställs i den här förordningen när det gäller förflyttning av sådana produkter emellertid endast tillämpas på de mottagliga arter som förtecknas i kolumn 3 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och inte på de vektorarter som anges i kolumn 4 i samma tabell.

(26)

Produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur måste under vissa omständigheter åtföljas av ett djurhälsointyg i enlighet med artikel 223 i förordning (EU) 2016/429. Bestämmelser om innehållet i sådana djurhälsointyg bör fastställas i den här förordningen.

(27)

Den här förordningen bör tillämpas från och med den 21 april 2021 i överensstämmelse med tillämpningsdatumet för förordning (EU) 2016/429.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

DEL I

SYFTE, TILLÄMPNINGSOMRÅDE OCH DEFINITIONER

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

Denna förordning kompletterar bestämmelserna i del IV avdelning II kapitlen 2 och 3 i förordning (EU) 2016/429 vad gäller förflyttningar av vattenlevande djur och produkter från vattenlevande djur inom unionen.

I synnerhet fastställs bestämmelser om

a)

krav på aktörer, inklusive transportörer, för transport av vattenlevande djur,

b)

kompletterande djurhälsokrav för förflyttningar av vattenlevande djur avsedda för specifik användning eller särskilda ändamål, inklusive krav avseende utfärdande av intyg och anmälan,

c)

produktion, bearbetning och distribution av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning ska definitionerna i artikel 4 i förordning (EU) 2016/429 och i artikel 2 i delegerade förordning (EU) 2020/691 gälla.

Dessutom gäller följande definitioner:

1.

behållare: bur, box, låda eller annan styv konstruktion som används för transport av vattenlevande djur eller ägg från vattenlevande djur, men som inte är ett transportmedel.

2.

brunnbåt: fartyg som har en brunn eller behållare för lagring, transport eller behandling av levande vattenbruksdjur i vatten.

3.

vektorarter: de smittbärande arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och som uppfyller villkoren för att anses vara vektorer enligt kolumn 3 i bilaga I till den här förordningen.

4.

fiskagn: vattenlevande djur som används för att locka eller fånga ett annat vattenlevande djur.

5.

nationella åtgärder: nationella åtgärder för att begränsa effekterna av andra sjukdomar än förtecknade sjukdomar enligt artikel 226 i förordning (EU) 2016/429.

6.

livsmiljö: vattenområden präglade av särskilda geografiska, abiotiska och biotiska förhållanden som är naturliga eller delvis naturliga.

7.

sjukdomsfri medlemsstat, zon eller anläggningskrets: medlemsstat, zon eller anläggningskrets som har förklarats sjukdomsfri i enlighet med artikel 36.4 eller 37.4 i förordning (EU) 2016/429.

8.

utrotningsprogram: obligatoriskt utrotningsprogram som inrättats i enlighet med artikel 31.1 i förordning (EU) 2016/429, eller valbart utrotningsprogram som inrättats i enlighet med artikel 31.2 i den förordningen.

9.

registrerad vattenbruksanläggning: anläggning som har registrerats av den behöriga myndigheten i enlighet med artikel 173 i förordning (EU) 2016/429.

10.

godkänd vattenbruksanläggning: anläggning som har godkänts av den behöriga myndigheten i enlighet med artikel 176 i förordning (EU) 2016/429.

11.

godkänd grupp av vattenbruksanläggningar: grupp av vattenbruksanläggningar som har godkänts av den behöriga myndigheten i enlighet med artikel 177 i förordning (EU) 2016/429.

DEL II

FÖRFLYTTNINGAR AV VATTENLEVANDE DJUR

KAPITEL 1

Allmänna krav på aktörer för transport av vattenlevande djur

Artikel 3

Allmänna skyldigheter för aktörer vad gäller biosäkerhetskrav för transport av vattenlevande djur

1.   Aktörerna, inklusive transportörer, ska se till att vattenlevande djur

a)

lastas och transporteras i vatten som inte ändrar deras hälsostatus,

b)

inte transporteras i samma vatten eller i samma behållare som vattenlevande djur med lägre hälsostatus från tidpunkten för lastningen till tidpunkten för ankomsten till destinationsorten.

2.   Aktörerna, inklusive transportörer, ska se till att

a)

transportmedlen och behållarna är utformade och konstruerade på ett sådant sätt att rengöring och desinfektion kan utföras effektivt mellan varje sändning så att de vattenlevande djurens hälsostatus inte äventyras under transport,

b)

behållaren, om den inte är en engångsartikel, eller fartyget och annan transportutrustning rengörs och desinficeras mellan varje sändning.

3.   Aktörerna, inklusive transportörer, ska se till att den rengöring och desinfektion som krävs enligt punkt 2 b utförs i enlighet med ett protokoll som godkänts av den behöriga myndigheten på ursprungsorten och som ska innehålla uppgifter om var och när rengöringen och desinfektionen ska utföras samt vilken typ av desinfektionsmedel som ska användas.

Artikel 4

Aktörernas allmänna skyldigheter vad gäller krav på vattenbyte och utsläpp av vatten vid transport av vattenlevande djur

1.   Aktörerna, inklusive transportörer, ska se till att nödvändigt vattenbyte endast görs enligt följande:

a)

Vid transport på land: På platser där bytet inte påverkar hälsostatusen hos de vattenlevande djur som transporteras eller hos dem som befinner sig på eller är på väg till destinationsorten.

b)

Vid transport med brunnbåt: Minst 10 km från alla vattenbruksanläggningar längs vägen från lastningsplatsen till destinationsorten.

2.   Aktörerna, inklusive transportörer, ska se till att de vattenbyten som avses i punkt 1 inte sker i områden som omfattas av restriktioner vad gäller förflyttning eller av nödåtgärder.

Artikel 5

Aktörernas skyldigheter vad gäller särskilda transport- och märkningskrav för transportmedel och behållare i vilka vattenlevande djur transporteras

1.   Aktörer, inklusive transportörer, med ansvar för sändningar av vattenlevande djur som åtföljs av ett djurhälsointyg enligt artikel 208 eller 209 i förordning (EU) 2016/429 ska se till att de transportmedel eller behållare i vilka de vattenlevande djuren transporteras identifieras genom en läslig etikett som ska

a)

placeras på synlig plats på behållaren eller transportmedlet, enligt vad som är praktiskt möjligt,

b)

innehålla de uppgifter som krävs för att sändningen tydligt ska kunna kopplas samman med djurhälsointyget.

2.   Vid transport med brunnbåt får, genom undantag från punkt 1 b, etiketten ersättas med information i fartygsmanifestet innehållande de uppgifter som krävs för att sändningen tydligt ska kunna kopplas samman med det djurhälsointyg som avses i punkt 1.

KAPITEL 2

Kompletterande djurhälsokrav för förflyttningar av vattenlevande djur

Avsnitt 1

Förflyttningar av vattenlevande djur avsedda för vattenbruksanläggningar eller för utsättning i naturen

Artikel 6

Undantag från kravet på att vattenbruksdjur av förtecknade arter ska härröra från en sjukdomsfri medlemsstat, zon eller anläggningskrets

Genom undantag från artikel 197.1 och 197.2 i förordning (EU) 2016/429 får aktörerna, inklusive transportörer, flytta vattenbruksdjur av förtecknade arter som är relevanta när det gäller sjukdomar i kategori B eller C för vilka destinationsmedlemsstaten, destinationszonen eller destinationsanläggningskretsen har fått sjukdomsfri status eller för vilka destinationsmedlemsstaten, destinationszonen eller destinationsanläggningskretsen omfattas av ett utrotningsprogram, från medlemsstater, zoner eller anläggningskretsar som inte är fria från dessa förtecknade sjukdomar, under en av följande omständigheter:

a)

Vattenbruksdjuren tillhör en av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och anses inte vara vektorer för de aktuella sjukdomarna i kategori B eller C.

b)

Vattenbruksdjuren tillhör en av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och är vektorer, men de anses vara fria från de aktuella sjukdomarna i kategori B eller C eftersom de har genomgått karantän i en karantänanläggning som godkänts i enlighet med artikel 15 i delegerad förordning (EU) 2020/691 enligt kraven i del 8 punkt 2 i bilaga I till den delegerade förordningen.

c)

Vattenbruksdjuren tillhör en av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och är vektorer, men de har hållits i en vattenbruksanläggning som godkänts i enlighet med artikel 16 i delegerad förordning (EU) 2020/691 enligt kraven i del 9 punkt 2 i bilaga I till den delegerade förordningen och anses inte längre vara vektorer för de aktuella sjukdomarna i kategori B eller C.

d)

Vattenbruksdjuren är avsedda för en avgränsad anläggning för vetenskapliga ändamål.

Artikel 7

Aktörernas skyldigheter vad gäller sjukdomsförebyggande och riskreducerande åtgärder för förflyttningar av vilda vattenlevande djur till vattenbruksanläggningar

Genom undantag från artikel 197.1 och 197.2 i förordning (EU) 2016/429 jämförd med artikel 200.1 i den förordningen får aktörerna, inklusive transportörer, flytta vilda vattenlevande djur av förtecknade arter som är relevanta när det gäller sjukdomar i kategori B eller C för vilka destinationsmedlemsstaten, destinationszonen eller destinationsanläggningskretsen har fått sjukdomsfri status eller för vilka destinationsmedlemsstaten, destinationszonen eller destinationsanläggningskretsen omfattas av ett utrotningsprogram, från medlemsstater, zoner eller anläggningskretsar som inte är fria från dessa förtecknade sjukdomar, förutsatt att de vilda vattenlevande djuren är avsedda för en vattenbruksanläggning och en av följande omständigheter föreligger:

a)

De anses vara fria från de aktuella sjukdomarna i kategori B eller C eftersom de har genomgått karantän i en karantänanläggning som godkänts i enlighet med artikel 15 i delegerad förordning (EU) 2020/691 enligt kraven i del 8 punkt 2 i bilaga I till den delegerade förordningen.

b)

Om det gäller vilda vattenlevande djur av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och som är vektorer, dessa vattenlevande djur har hållits i en vattenbruksanläggning som godkänts i enlighet med artikel 16 i delegerad förordning (EU) 2020/691 enligt kraven i del 9 punkt 2 i bilaga I till den delegerade förordningen och de anses inte längre vara vektorer.

Avsnitt 2

Förflyttningar av levande VATTENLEVANDE djur som är avsedda att användas som livsmedel

Artikel 8

Undantag från kraven vad gäller förflyttning av levande vattenlevande djur av förtecknade arter avsedda att användas som livsmedel i en medlemsstat, zon eller anläggningskrets som har fått sjukdomsfri status eller som omfattas av ett utrotningsprogram

Genom undantag från artikel 201.1 i förordning (EU) 2016/429 jämförd med artikel 202.1 i den förordningen får medlemsstaterna, när det gäller levande vattenlevande djur som är avsedda att användas som livsmedel, tillåta att aktörerna flyttar djur av förtecknade arter för sjukdomar i kategori B eller C för vilka destinationsmedlemsstaten, destinationszonen eller destinationsanläggningskretsen har fått sjukdomsfri status eller för vilka destinationsmedlemsstaten, destinationszonen eller destinationsanläggningskretsen omfattas av ett utrotningsprogram, när en eller flera av följande omständigheter föreligger:

a)

De levande vattenlevande djuren tillhör en av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och är inte vektorer för de aktuella sjukdomarna i kategori B eller C.

b)

De levande vattenlevande djuren är avsedda för en livsmedelsanläggning för sjukdomsbekämpning av vattenlevande djur för slakt och efterföljande bearbetning och härrör från ett område som omfattas av de restriktioner vad gäller förflyttning eller de nödåtgärder som avses i artikel 191.2 b i och ii i förordning (EU) 2016/429, och den behöriga myndigheten tillåter sådana förflyttningar och dessa sker i enlighet med villkoren i tillståndet.

c)

De levande vattenlevande djuren är blötdjur eller kräftdjur som är förpackade och märkta för att användas som livsmedel i enlighet med de särskilda kraven för de djuren i avsnitten VII och VIII i bilaga III till förordning (EG) nr 853/2004 och de skulle inte längre kunna överleva som levande djur om de återförs till vattenmiljön.

d)

De levande vattenlevande djuren är blötdjur eller kräftdjur som är förpackade och märkta för att användas som livsmedel i enlighet med de särskilda kraven för de djuren i avsnitten VII och VIII i bilaga III till förordning (EG) nr 853/2004 och de är avsedda för vidarebearbetning utan tillfällig lagring på bearbetningsplatsen.

e)

De levande vattenlevande djuren är blötdjur eller kräftdjur som är avsedda att användas som livsmedel utan vidarebearbetning och de är förpackade för detaljhandelsförsäljning i enlighet med de särskilda kraven för de djuren i avsnitten VII och VIII i bilaga III till förordning (EG) nr 853/2004.

Avsnitt 3

Förflyttningar av vattenlevande djur som är avsedda för annan specifik användning och andra särskilda ändamål

Artikel 9

Djurhälsokrav för förflyttningar av vattenbruksdjur till avgränsade anläggningar

1.   Aktörerna får flytta hållna vattenbruksdjur av förtecknade arter från en avgränsad anläggning till en avgränsad anläggning i en annan medlemsstat endast om dessa djur inte utgör någon betydande risk för spridning av de sjukdomar för vilka de förtecknas, på grundval av resultaten av den övervakningsplan som avses i artikel 9 c i delegerad förordning (EU) 2020/691.

2.   Aktörerna får flytta vattenbruksdjur av förtecknade arter som är relevanta när det gäller sjukdomar i kategori D från andra vattenbruksanläggningar än en avgränsad anläggning till en avgränsad anläggning, endast om vattenbruksdjuren uppfyller ett eller flera av följande krav:

a)

De härrör från en sjukdomsfri medlemsstat, zon eller anläggningskrets.

b)

De hålls i karantän under lämpliga förhållanden

i)

på en karantänanläggning som är godkänd i enlighet med artikel 15 i delegerad förordning (EU) 2020/691, eller

ii)

i en karantänlokal på en annan avgränsad anläggning, eller

iii)

i en karantänlokal på den avgränsade anläggning som utgör den slutliga destinationsorten.

c)

De är vattenbruksdjur som tillhör en av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och är vektorer, men de har hållits i en vattenbruksanläggning som godkänts i enlighet med artikel 16 i delegerad förordning (EU) 2020/691 enligt kraven i del 9 punkt 2 i bilaga I till den delegerade förordningen och de anses inte längre vara vektorer.

3.   Genom undantag från punkt 2 får aktörerna flytta vattenbruksdjur som inte uppfyller kraven i den punkten till en avgränsad anläggning för vetenskapliga ändamål.

Artikel 10

Kompletterande krav avseende utsättning av vattenlevande djur i naturen

Aktörerna får flytta vattenlevande djur för utsättning i naturen i en medlemsstat som har vidtagit åtgärder i enlighet med artikel 199 i förordning (EU) 2016/429, endast om de vattenlevande djuren är avsedda för sportfiske, inklusive fiskagn enligt artikel 205.2 a iii i den förordningen, och de härrör från en medlemsstat, zon eller anläggningskrets som har sjukdomsfri status samt följande krav är uppfyllda:

a)

Destinationsmedlemsstaten har anmält till kommissionen och övriga medlemsstater att den tillämpar åtgärder i enlighet med artikel 199 i förordning (EU) 2016/429 för vattenlevande djur avsedda för sportfiske, inklusive fiskagn enligt artikel 205.2 a iii i den förordningen.

b)

Den behöriga myndigheten i ursprungsmedlemsstaten har tillåtit förflyttningen.

c)

De behöriga myndigheterna i ursprungs- och destinationsmedlemsstaten har vidtagit åtgärder för att säkerställa att de vattenlevande djur som flyttas i enlighet med denna artikel kan spåras.

Artikel 11

Djurhälsokrav för förflyttningar av vattenlevande djur avsedda som levande fiskagn

Aktörerna får flytta levande fiskagn som är vattenlevande djur av de förtecknade arter som är relevanta när det gäller sjukdomar i kategori D, utom av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och som inte anses vara vektorer, till en medlemsstat, zon eller anläggningskrets som har sjukdomsfri status eller som omfattas av ett utrotningsprogram för att erhålla sjukdomsfri status för en eller flera av de relevanta sjukdomarna i kategori D, endast om detta levande fiskagn härrör från en sjukdomsfri medlemsstat, zon eller anläggningskrets.

KAPITEL 3

Djurhälsointyg, egenförsäkran och anmälan av förflyttning

Avsnitt 1

Allmänna bestämmelser om utfärdande av djurhälsointyg

Artikel 12

Undantag från kravet på djurhälsointyg för vissa arter av vattenbruksdjur

Genom undantag från kraven på utfärdande av djurhälsointyg i artikel 208.1 i förordning (EU) 2016/429 får aktörerna flytta vattenbruksdjur av förtecknade arter som är relevanta när det gäller sjukdomar i kategori C utan djurhälsointyg, förutsatt att följande villkor är uppfyllda:

a)

Den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten har anmält till kommissionen och övriga medlemsstater om att sådana förflyttningar är tillåtna förutsatt att villkoren i leden c och d är uppfyllda.

b)

Den behöriga myndigheten i ursprungsmedlemsstaten har tillåtit förflyttningen.

c)

Den aktuella sjukdomen i kategori C har aldrig förekommit i ursprungsmedlemsstaten eller destinationsmedlemsstaten.

d)

Den behöriga myndigheten både i ursprungsmedlemsstaten och i destinationsmedlemsstaten har inrättat system för att säkerställa att vattenbruksdjur som flyttas i enlighet med villkoren i leden a, b och c kan spåras.

Avsnitt 2

Bestämmelser om innehållet i djurhälsointyg och i egenförsäkran för vattenlevande djur

Artikel 13

Bestämmelser om innehållet i djurhälsointyg för olika arter och kategorier av vattenlevande djur av förtecknade arter

1.   Aktörerna ska se till att de djurhälsointyg som avses i artikel 208.1 i förordning (EU) 2016/429 för vattenbruksdjur och i artikel 209 i den förordningen för andra vattenlevande djur än vattenbruksdjur innehåller följande:

a)

De allmänna uppgifter som anges i del A punkt 1 eller 2 i bilaga II, beroende på vad som är relevant för vattenbruksdjur eller vilda vattenlevande djur.

b)

De särskilda djurhälsogarantierna i enlighet med punkt 2 i denna artikel, beroende på vad som är relevant för den berörda arten och kategorin av vattenlevande djur.

c)

Uppgifter om för vilket ändamål de vattenlevande djuren ska användas i enlighet med del A punkt 3 i bilaga II.

2.   De särskilda djurhälsogarantierna för de vattenlevande djur av relevanta arter som avses i punkt 1 b ska vara följande:

a)

De vattenlevande djur som flyttas uppvisar inga sjukdomssymtom och de härrör

i)

från en vattenbruksanläggning eller livsmiljö där det inte förekommer någon ökad dödlighet utan fastställd orsak, eller

ii)

från en del av en vattenbruksanläggning eller livsmiljö som är avskild från den epidemiologiska enhet där ökad dödlighet eller andra sjukdomssymtom har förekommit och där den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten, och i förekommande fall den behöriga myndigheten i en eller flera transitmedlemsstater (om sådana förekommer), har gett sitt samtycke till denna förflyttning, eller

iii)

en vattenbruksanläggning som omfattas av de restriktioner vad gäller förflyttning eller de nödåtgärder som avses i artikel 191.2 b i och ii i förordning (EU) 2016/429, och den behöriga myndigheten tillåter ett undantag från restriktionerna vad gäller förflyttning eller nödåtgärderna och förflyttningen sker i enlighet med villkoren i tillståndet.

b)

De vattenlevande djur som flyttas härrör från en medlemsstat, zon eller anläggningskrets som

i)

har sjukdomsfri status för de sjukdomar i kategori B eller C för vilka destinationsmedlemsstaten, destinationszonen eller destinationsanläggningskretsen har fått sjukdomsfri status eller för vilka destinationsmedlemsstaten, destinationszonen eller destinationsanläggningskretsen omfattas av ett utrotningsprogram, eller

ii)

omfattas av ett utrotningsprogram för en sjukdom i kategori B eller C, om de vattenlevande djuren är avsedda för en vattenbruksanläggning som också omfattas av ett utrotningsprogram för samma sjukdom i kategori B eller C,

c)

När destinationsmedlemsstaterna har vidtagit nationella åtgärder uppfyller de relevanta arterna av vattenlevande djur de hälsogarantier som är nödvändiga för att följa de nationella åtgärderna.

d)

När vattenbruksdjuren flyttas från en annan vattenbruksanläggning än de som avses i punkt 2 a iii har det utförts en dokumentkontroll av vattenbruksanläggningens journaler över dödlighet, förflyttningar, hälsa och produktion som tyder på att det inte finns någon misstanke om en förtecknad sjukdom eller ny sjukdom vid vattenbruksanläggningen.

Artikel 14

Uppgifter som ska ingå i egenförsäkran för olika arter och kategorier av vattenbruksdjur

1.   Aktörerna ska se till att den egenförsäkran för förflyttningar av vattenbruksdjur från ursprungsorten i en medlemsstat till destinationsorten i en annan medlemsstat som utfärdas i enlighet med artikel 218 i förordning (EU) 2016/429 innehåller följande uppgifter:

a)

De särskilda uppgifter som avses i punkterna 2 och 3 i denna artikel, beroende på vad som är relevant för den berörda kategorin av vattenbruksdjur.

b)

De allmänna uppgifter som anges i del B punkt 1 i bilaga II.

c)

Uppgifter om för vilket ändamål vattenbruksdjuren ska användas i enlighet med del B punkt 2 i bilaga II.

2.   Utöver kraven i punkt 1 ska aktörerna se till att egenförsäkran för vattenbruksdjur av förtecknade arter omfattar följande specifika uppgifter:

a)

En försäkran om att de vattenbruksdjur som flyttas inte uppvisar några sjukdomssymtom och att de härrör

i)

från en vattenbruksanläggning där det inte förekommer någon ökad dödlighet utan fastställd orsak, eller

ii)

från en del av en vattenbruksanläggning som är avskild från den epidemiologiska enhet där ökad dödlighet eller andra sjukdomssymtom har förekommit och där den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten och den behöriga myndigheten i en eller flera transitmedlemsstater (om sådana förekommer) har gett sitt samtycke till denna förflyttning.

b)

När vattenbruksdjuren är avsedda för en vattenbruksanläggning som deltar i ett övervakningsprogram för en angiven sjukdom i kategori C, en försäkran om att vattenbruksdjuren härrör från en vattenbruksanläggning

i)

som deltar i ett övervakningsprogram för den angivna sjukdomen i kategori C, och

ii)

där det inte har förekommit någon misstanke om eller bekräftelse på förekomst av den angivna sjukdomen i kategori C, vilket stöds av den provtagning och de laboratorieuppgifter som avses i del B punkt 1 f i bilaga II.

3.   Utöver kraven i punkt 1 i denna artikel ska aktörerna se till att egenförsäkran för vattenbruksdjur av icke-förtecknade arter och för vattenbruksdjur av arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och som inte anses vara vektorer för den relevanta sjukdomen i kategori C, innehåller uppgifter om att de vattenbruksdjur som flyttas inte uppvisar några sjukdomssymtom och att de härrör

a)

från en vattenbruksanläggning eller livsmiljö där det inte förekommer någon ökad dödlighet utan fastställd orsak, eller

b)

från en del av en vattenbruksanläggning som är avskild från den epidemiologiska enhet där ökad dödlighet eller andra sjukdomssymtom har förekommit och där den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten och den behöriga myndigheten i en eller flera transitmedlemsstater (om sådana förekommer) har gett sitt samtycke till denna förflyttning.

Avsnitt 3

Bestämmelser om den behöriga myndighetens ansvar för utfärdande av djurhälsointyg

Artikel 15

Bestämmelser om den behöriga myndighetens ansvar för utfärdande av djurhälsointyg

Innan den officiella veterinären undertecknar ett djurhälsointyg enligt artikel 216.2 a i förordning (EU) 2016/429 ska veterinären utföra följande kontroller och undersökningar på vattenbruksanläggningen:

1.   

a)

En dokumentkontroll av de journaler över dödlighet, förflyttningar, hälsa och produktion som förs vid vattenbruksanläggningen.

b)

En klinisk inspektion och, i förekommande fall, en klinisk undersökning av

i)

de vattenbruksdjur som ska förflyttas,

ii)

alla döende vattenbruksdjur som observeras i andra produktionsenheter än de där de vattenbruksdjur som avses i led i hålls,

iii)

vattenbruksdjur från de produktionsenheter inom vattenbruksanläggningen där dokumentkontrollen har väckt misstanke om förekomst av en förtecknad sjukdom eller en ny sjukdom.

2.   Genom undantag från punkt 1 b behöver ingen klinisk inspektion utföras av ägg och blötdjur om en sändning ska flyttas från vattenbruksanläggningen inom fyra veckor från den dag då den senaste kliniska inspektionen slutfördes, förutsatt att en dokumentkontroll enligt punkt 1 a utförs inom 72 timmar före den tidpunkt då sändningen flyttas och att denna dokumentkontroll visar

a)

att inga förflyttningar av förtecknade arter har skett till vattenbruksanläggningen sedan den senaste kliniska inspektionen utfördes, och

b)

att det inte finns någon misstanke om förekomst av förtecknade eller nya sjukdomar på vattenbruksanläggningen.

3.   Den officiella veterinären ska, efter att ha slutfört de kontroller, inspektioner och i förekommande fall undersökningar som anges i punkt 1, utfärda ett djurhälsointyg för sändningen av vattenbruksdjur eller ägg inom 72 timmar före den tidpunkt då sändningen avsänds från ursprungsanläggningen.

4.   Djurhälsointyget enligt artikel 216.2 a i förordning (EU) 2016/429 ska vara giltigt i tio dagar från den dag då det utfärdas av den officiella veterinären.

Genom undantag från första stycket får perioden på tio dagar, när det gäller vattenbruksdjur som transporteras på vattenvägar eller till havs, förlängas med restiden på vattenvägar eller till havs.

Artikel 16

Undantag från vissa krav vad gäller kliniska undersökningar och utfärdande av intyg före förflyttning

1.   Genom undantag från artikel 15.3 får den period inom vilken den officiella veterinären ska utföra den kliniska inspektionen, och i förekommande fall den kliniska undersökningen, och utfärda ett djurhälsointyg för andra vattenbruksdjur av förtecknade arter än de som avses i artikel 15.2 förlängas från 72 timmar till sju dagar före dagen för avsändande från ursprungsvattenbruksanläggningen, under följande omständigheter:

a)

Flera förflyttningar av samma art av vattenbruksdjur sker från samma ursprungsvattenbruksanläggning till samma destinationsvattenbruksanläggning med högst sju dagars mellanrum mellan förflyttningarna.

b)

En dokumentkontroll av journalerna över dödlighet, förflyttningar, hälsa och produktion görs före förflyttningen av varje sändning och en klinisk inspektion, och vid behov en klinisk undersökning, utförs inom 72 timmar före tidpunkten för den första förflyttningen och därefter minst var sjunde dag tills den sista av de förflyttningar som avses i led a har skett.

c)

Varje sändning är fullt spårbar.

2.   Den officiella veterinären ska utfärda ett djurhälsointyg enligt artikel 216.2 a i förordning (EU) 2016/429 för varje sändning som flyttas under den sjudagarsperiod mellan kliniska inspektioner som avses i punkt 1 i denna artikel, förutsatt att följande villkor är uppfyllda:

a)

Inga förflyttningar av förtecknade arter har skett till vattenbruksanläggningen sedan den senaste kliniska inspektionen utfördes.

b)

Det finns ingen misstanke om förekomst av en förtecknad sjukdom eller ny sjukdom på vattenbruksanläggningen.

Avsnitt 4

Närmare bestämmelser om anmälan av förflyttningar av vattenlevande djur

Artikel 17

Förhandsanmälan av förflyttningar till en annan medlemsstat av vattenbruksdjur från en vattenbruksanläggning som omfattas av ett övervakningsprogram för en sjukdom i kategori C

Aktörer som driver anläggningar där ett övervakningsprogram genomförs avseende en angiven sjukdom i kategori C i enlighet med artikel 3.2 b iv i delegerade förordning (EU) 2020/689 och som flyttar vattenbruksdjur till en vattenbruksanläggning i en annan medlemsstat där ett övervakningsprogram genomförs avseende samma sjukdom i kategori C, ska i förväg anmäla den planerade förflyttningen till den behöriga myndigheten i ursprungsmedlemsstaten.

Artikel 18

Aktörernas informationsskyldighet när det gäller anmälan av förflyttningar av vattenlevande djur till andra medlemsstater

De aktörer som är skyldiga att, i enlighet med artikel 219 i förordning (EU) 2016/429, till den behöriga myndigheten i ursprungsmedlemsstaten anmäla förflyttningar av sändningar av vattenlevande djur till andra medlemsstater, ska till den behöriga myndigheten lämna de uppgifter om dessa sändningar som anges i

a)

del A punkterna 1 och 3 i bilaga II vad gäller andra vattenbruksdjur än de som avses i led c i denna artikel, vilka ska flyttas till en annan medlemsstat,

b)

del A punkterna 2 och 3 i bilaga II vad gäller vilda vattenlevande djur som ska flyttas till en annan medlemsstat,

c)

del B i bilaga II vad gäller de vattenbruksdjur som avses i artikel 17 och som ska flyttas till en annan medlemsstat.

Artikel 19

Den behöriga myndighetens informationsskyldighet när det gäller anmälan av förflyttningar av vattenlevande djur till andra medlemsstater

Den behöriga myndighet i ursprungsmedlemsstaten som, i enlighet med artikel 220.1 i förordning (EU) 2016/429, till den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten ska anmäla förflyttningar av sändningar av vattenlevande djur till andra medlemsstater, ska till den behöriga myndigheten lämna de uppgifter om dessa sändningar som anges i

1.   

a)

del A punkterna 1 och 3 i bilaga II vad gäller andra vattenbruksdjur än de som avses i artikel 18 c, vilka ska flyttas till en annan medlemsstat,

b)

del A punkterna 2 och 3 i bilaga II vad gäller vilda vattenlevande djur som ska flyttas till en annan medlemsstat.

2.   Den behöriga myndigheten i ursprungsmedlemsstaten ska till den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten anmäla förflyttningar av de vattenbruksdjur som avses i artikel 17, bekräfta att vattenbruksanläggningen deltar i det övervakningsprogram som avses i den artikeln och lämna de uppgifter som anges i del B i bilaga II.

Artikel 20

Nödrutiner för anmälan av förflyttningar av vattenlevande djur mellan medlemsstater vid strömavbrott och andra störningar av Traces

Den behöriga myndigheten i ursprungsmedlemsstaten för de vattenlevande djur som ska flyttas till en annan medlemsstat ska, om Traces inte är tillgängligt, följa de beredskapsarrangemang som fastställts enligt artikel 46 i genomförandeförordning (EU) 2019/1715.

Artikel 21

Utseende av regioner för administration av anmälningar av förflyttningar

Medlemsstaterna ska inom sina territorier utse regioner för administration av anmälningar av förflyttningar av vattenlevande djur till andra medlemsstater enligt artiklarna 17, 18 och 19.

När medlemsstaterna utser dessa regioner ska de se till att

a)

alla delar av deras territorium omfattas av minst en utsedd region,

b)

varje utsedd region omfattas av ansvarsområdet hos en behörig myndighet som utsetts för utfärdande av djurhälsointyg i den utsedda regionen,

c)

den behöriga myndighet som ansvarar för den utsedda regionen har tillgång till Traces,

d)

personalen på den behöriga myndighet som ansvarar för den utsedda regionen har lämplig kompetens och kunskap samt har fått särskild utbildning eller har motsvarande praktiska erfarenheter av användning av Traces för produktion, hantering och överföring av de uppgifter som föreskrivs i artiklarna 17, 18 och 19.

DEL III

PRODUKTION, BEARBETNING OCH DISTRIBUTION AV PRODUKTER AV ANIMALISKT URSPRUNG FRÅN ANDRA VATTENBRUKSDJUR ÄN LEVANDE VATTENBRUKSDJUR

Artikel 22

Skyldigheter för aktörer som flyttar produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur för vidarebearbetning i en medlemsstat, zon eller anläggningskrets som har fått sjukdomsfri status eller som omfattas av ett utrotningsprogram

1.   När det gäller produkter avsedda för vidarebearbetning får aktörerna flytta produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur av arter som förtecknas i kolumn 3 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 för sjukdomar i kategori B eller C för vilka destinationsmedlemsstaten, destinationszonen eller destinationsanläggningskretsen har fått sjukdomsfri status eller för vilka destinationsmedlemsstaten, destinationszonen eller destinationsanläggningskretsen omfattas av ett utrotningsprogram, endast om dessa produkter härrör från en medlemsstat, zon eller anläggningskrets som är fri från den aktuella sjukdomen.

2.   Genom undantag från punkt 1 behöver följande produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur av förtecknade arter än levande vattenbruksdjur inte uppfylla kraven i punkt 1:

a)

Fisk avsedd som livsmedel och som är slaktad och rensad före förflyttningen.

b)

Produkter av animaliskt ursprung som är avsedda för en livsmedelsanläggning för sjukdomsbekämpning av vattenlevande djur.

Artikel 23

Skyldigheter för aktörer som flyttar produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur från vissa anläggningar och zoner

Aktörerna får flytta produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur som härrör från anläggningar och zoner som omfattas av de nödåtgärder avseende förtecknade och nya sjukdomar som avses i artikel 222.2 a i förordning (EU) 2016/429 eller av de restriktioner vad gäller förflyttning som avses i artikel 222.2 b i den förordningen, till en annan medlemsstat, zon eller anläggningskrets, endast om följande villkor är uppfyllda:

a)

Den behöriga myndigheten på destinationsorten har tillåtit förflyttningarna.

b)

De berörda produkterna av animaliskt ursprung uppfyller villkoren för det tillstånd som avses i led a.

Artikel 24

Särskilda transport- och märkningskrav för produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur

Aktörerna, inklusive transportörer, ska se till att de sändningar av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur som avses i artiklarna 22 och 23 i den här förordningen och som ska åtföljas av ett djurhälsointyg i enlighet med artikel 223.1 i förordning (EU) 2016/429, uppfyller följande krav:

a)

Sändningarna är spårbara under transporten.

b)

Sändningarna identifieras genom en läslig etikett som är placerad på synlig plats på transportmedlet eller behållaren, enligt vad som är praktiskt möjligt, eller vid sjötransport genom information i fartygsmanifestet. Etiketten eller manifestet ska innehålla de uppgifter som krävs för att sändningen tydligt ska kunna kopplas samman med djurhälsointyget.

Artikel 25

Innehållet i djurhälsointyg för de produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur som avses i artikel 22

Det djurhälsointyg som den behöriga myndigheten utfärdar i enlighet med artikel 223.4 i förordning (EU) 2016/429 för förflyttningar av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur ska för de produkter som avses i artikel 22 i den här förordningen, utöver de uppgifter som anges i artikel 224 i den förordningen, även innehålla följande uppgifter:

a)

De allmänna uppgifter som anges i punkt 1 i bilaga III.

b)

Uppgifter om för vilket ändamål produkterna av animaliskt ursprung ska användas i enlighet med punkt 2 i bilaga III.

c)

Ett intyg undertecknat av den officiella veterinären på att produkterna av animaliskt ursprung från de berörda vattenbruksdjuren uppfyller kraven i artikel 22.1.

Artikel 26

Innehållet i djurhälsointyg för de produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur som avses i artikel 23

Det djurhälsointyg som den behöriga myndigheten i ursprungsmedlemsstaten utfärdar i enlighet med artikel 223.4 i förordning (EU) 2016/429 för förflyttningar av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur ska, utöver de uppgifter som anges i artikel 224 i den förordningen, även innehålla följande uppgifter:

a)

De allmänna uppgifter som anges i punkt 1 i bilaga III.

b)

Uppgifter om för vilket ändamål produkterna av animaliskt ursprung ska användas i enlighet med punkt 2 i bilaga III.

c)

Ett intyg undertecknat av den officiella veterinären, enligt punkt 3 i bilaga III, på att kraven i artikel 23 b är uppfyllda.

Artikel 27

Aktörernas informationsskyldighet när det gäller anmälan av förflyttningar av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur mellan medlemsstater

Aktörerna ska, i de anmälningar av förflyttningar av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur till andra medlemsstater som avses i artikel 225.1 i förordning (EU) 2016/429, till den behöriga myndigheten i ursprungsmedlemsstaten lämna de uppgifter som anges i bilaga III till den här förordningen för varje sändning av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur.

Artikel 28

Den behöriga myndighetens informationsskyldighet när det gäller anmälan av förflyttningar av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur mellan medlemsstater

Den behöriga myndighet i ursprungsmedlemsstaten ska, i de anmälningar av förflyttningar av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur som avses i artikel 225.2 i förordning (EU) 2016/429, till den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten lämna de uppgifter som anges i bilaga III till den här förordningen för varje sändning av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur.

Artikel 29

Nödrutiner

Om Traces inte är tillgängligt ska den behöriga myndigheten i ursprungsmedlemsstaten för de produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur som ska flyttas till en annan medlemsstat följa de beredskapsarrangemang som fastställts enligt artikel 46 i genomförandeförordning (EU) 2019/1715.

DEL IV

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 30

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 21 april 2021.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 28 april 2020.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 84, 31.3.2016, s. 1.

(2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1882 av den 3 december 2018 om tillämpningen av vissa bestämmelser om förebyggande och bekämpning av sjukdom för kategorier av förtecknade sjukdomar och om fastställande av en förteckning över djurarter och grupper av djurarter som utgör en betydande risk för spridning av dessa förtecknade sjukdomar (EUT L 308, 4.12.2018, s. 21).

(3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/689 av den 17 december 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser om övervakning, utrotningsprogram och sjukdomsfri status för vissa förtecknade och nya sjukdomar (EUT L 174, 3.6.2020, s. 211).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (EUT L 139, 30.4.2004, s. 55).

(5)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/691 av den 30 januari 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser för vattenbruksanläggningar och transportörer av vattenlevande djur (EUT L 174, 3.6.2020, s. 345).

(6)  Rådets direktiv 2006/88/EG av den 24 oktober 2006 om djurhälsokrav för djur och produkter från vattenbruk och om förebyggande och bekämpning av vissa sjukdomar hos vattenlevande djur (EUT L 328, 24.11.2006, s. 14).

(7)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/1715 av den 30 september 2019 om fastställande av bestämmelser för ett datoriserat informationshanteringssystem för offentlig kontroll och dess systemkomponenter (Imsoc-förordningen) (EUT L 261, 14.10.2019, s. 37).


BILAGA I

Vektorarter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och villkor för att dessa arter ska betraktas som vektorer när det gäller förflyttning

Förteckning över sjukdomar

Vektorarter

Villkor vad gäller förflyttningar från ursprungsorten av vattenlevande djur av de vektorarter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882

Epizootisk hematopoietisk nekros

I enlighet med kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882

Vattenlevande djur av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 ska alltid anses vara vektorer för epizootisk hematopoietisk nekros.

Viral hemorragisk septikemi

I enlighet med kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882

Vattenlevande djur av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 ska anses vara vektorer för viral hemorragisk septikemi när de härrör från

a)

en vattenbruksanläggning eller grupp av vattenbruksanläggningar där de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen hålls, eller

b)

naturen där de kan ha exponerats för de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen.

Infektiös hematopoietisk nekros

I enlighet med kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882

Vattenlevande djur av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 ska anses vara vektorer för infektiös hematopoietisk nekros när de härrör från

a)

en vattenbruksanläggning eller grupp av vattenbruksanläggningar där de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen hålls, eller

b)

naturen där de kan ha exponerats för de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen.

Infektion med ILA HPRΔ-virus

Inga vektorarter finns förtecknade för infektion med ILA HPRΔ-virus

 

Infektion med Mikrocytos mackini

Inga vektorarter finns förtecknade för infektion med Mikrocytos mackini

 

Infektion med Perkinsus marinus

I enlighet med kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882

Vattenlevande djur av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 ska anses vara vektorer för infektion med Perkinsus marinus när de härrör från

a)

en vattenbruksanläggning eller grupp av vattenbruksanläggningar där de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen hålls, eller

b)

naturen där de kan ha exponerats för de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen.

Infektion med Bonamia ostreae

I enlighet med kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882

Vattenlevande djur av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 ska anses vara vektorer för infektion med Bonamia ostreae när de härrör från

a)

en vattenbruksanläggning eller grupp av vattenbruksanläggningar där de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen hålls, eller

b)

naturen där de kan ha exponerats för de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen.

Infektion med Bonamia exitiosa

I enlighet med kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882

Vattenlevande djur av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 ska anses vara vektorer för infektion med Bonamia exitiosa när de härrör från

a)

en vattenbruksanläggning eller grupp av vattenbruksanläggningar där de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen hålls, eller

b)

naturen där de kan ha exponerats för de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen.

Infektion med Marteilia refringens

I enlighet med kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882

Vattenlevande djur av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 ska anses vara vektorer för infektion med Marteilia refringens när de härrör från

a)

en vattenbruksanläggning eller grupp av vattenbruksanläggningar där de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen hålls, eller

b)

naturen där de kan ha exponerats för de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen.

Infektion med Taura-syndromvirus

I enlighet med kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882

Vattenlevande djur av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 ska anses vara vektorer för infektion med Taura-syndromvirus när de härrör från

a)

en vattenbruksanläggning eller grupp av vattenbruksanläggningar där de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen hålls, eller

b)

naturen där de kan ha exponerats för de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen.

Infektion med yellowheadvirus

I enlighet med kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882

Vattenlevande djur av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 ska anses vara vektorer för infektion med yellowheadvirus när de härrör från

a)

en vattenbruksanläggning eller grupp av vattenbruksanläggningar där de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen hålls, eller

b)

naturen där de kan ha exponerats för de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen.

Infektion med White Spot Syndrome Virus (WSS-virus)

I enlighet med kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882

Vattenlevande djur av de arter som förtecknas i kolumn 4 i tabellen i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2018/1882 ska anses vara vektorer för infektion med WSS-virus när de härrör från

a)

en vattenbruksanläggning eller grupp av vattenbruksanläggningar där de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen hålls, eller

b)

naturen där de kan ha exponerats för de arter som förtecknas i kolumn 3 i den tabellen.


BILAGA II

A.   Uppgifter som ska ingå i djurhälsointyget eller anmälan för vattenlevande djur

1.

Djurhälsointyget eller anmälan för vattenbruksdjur ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

a)

Avsändarens och mottagarens namn och adress.

b)

Ursprungsanläggningens namn och adress, och

i)

om ursprungsanläggningen är en godkänd anläggning, anläggningens unika godkännandenummer, eller

ii)

om ursprungsanläggningen är en registrerad anläggning, anläggningens unika registreringsnummer.

c)

Destinationsanläggningens namn och adress, och

i)

om destinationsanläggningen är en godkänd anläggning, anläggningens unika godkännandenummer,

ii)

om destinationsanläggningen är en registrerad anläggning, anläggningens unika registreringsnummer.

iii)

om destinationsorten är en livsmiljö, den plats där djuren är avsedda att lossas.

d)

Transportörens namn och adress.

e)

Vattenbruksdjurens vetenskapliga artnamn och deras antal, volym eller vikt, beroende på vad som är lämpligt för deras levnadsstadium.

f)

Datum, tidpunkt och ort för utfärdande av djurhälsointyget och dess giltighetstid, den officiella veterinärens namn, befattning och underskrift samt stämpel från den behöriga myndigheten på ursprungsorten för sändningen.

g)

Om det är relevant, bekräftelse på att samtycke har erhållits från den behöriga myndigheten i den mottagande medlemsstaten.

2.

Djurhälsointyget eller anmälan för förflyttningar av vilda vattenlevande djur ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

a)

Avsändarens och mottagarens namn och adress.

b)

Den plats där djuren har fångats och lastats för avsändning.

c)

Destinationsorten, och

i)

om destinationsorten är en livsmiljö, den plats där djuren är avsedda att lossas, eller

ii)

om destinationsanläggningen är en registrerad anläggning, anläggningens unika registreringsnummer.

d)

Transportörens namn och adress.

e)

De vilda vattenlevande djurens vetenskapliga artnamn och deras antal, volym eller vikt, beroende på vad som är lämpligt för deras levnadsstadium.

f)

Datum, tidpunkt och ort för utfärdande av djurhälsointyget och dess giltighetstid, den officiella veterinärens namn, befattning och underskrift samt stämpel från den behöriga myndigheten på ursprungsorten för sändningen.

g)

Om det är relevant, bekräftelse på att samtycke har erhållits från den behöriga myndigheten i den mottagande medlemsstaten.

3.

Djurhälsointyget eller anmälan för förflyttningar av vattenlevande djur ska innehålla uppgifter om för vilket ändamål de vattenlevande djuren är avsedda; välj ett av följande ändamål:

a)

Fortsatt djurhållning.

b)

Utsättning i naturen.

c)

Återutläggning.

d)

Karantän.

e)

Prydnadsändamål.

f)

Fiskagn.

g)

Destruering eller slakt eftersom de härrör från ett område som omfattas av sjukdomsbekämpningsåtgärder.

h)

Slakt och vidarebearbetning.

i)

Användning som livsmedel.

j)

Reningsanläggningar.

k)

Leveranscentraler.

l)

Forskning.

m)

Annat (specificera).

B.   Uppgifter som ska ingå i egenförsäkran för vattenbruksdjur som flyttas till en annan medlemsstat

1.

Egenförsäkran för vattenbruksdjur, inklusive vattenbruksdjur avsedda att användas som livsmedel, ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

a)

Avsändarens och mottagarens namn och adress.

b)

Ursprungsanläggningens namn och adress, och

i)

om ursprungsanläggningen är en godkänd anläggning, anläggningens unika godkännandenummer, eller

ii)

om ursprungsanläggningen är en registrerad anläggning, anläggningens unika registreringsnummer.

c)

Destinationsanläggningens namn och adress, och

i)

om destinationsanläggningen är en godkänd anläggning, anläggningens unika godkännandenummer, eller

ii)

om destinationsanläggningen är en registrerad anläggning, anläggningens unika registreringsnummer.

d)

Transportörens namn och adress.

e)

Vattenbruksdjurens art och deras antal, volym eller vikt, beroende på vad som är lämpligt för deras levnadsstadium.

f)

Det datum då det sista provet togs i enlighet med del III i bilaga VI till kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/689 och testresultaten för det provet, när vattenbruksdjuren är avsedda för en anläggning i en annan medlemsstat som genomför ett övervakningsprogram för en eller flera sjukdomar i kategori C.

g)

Datum och tidpunkt för avsändande av sändningen.

2.

Egenförsäkran för vattenbruksdjur, inklusive vattenbruksdjur avsedda att användas som livsmedel, ska innehålla uppgifter om för vilket ändamål vattenbruksdjuren är avsedda att användas; välj ett av följande ändamål:

a)

Fortsatt djurhållning.

b)

Utsättning i naturen.

c)

Återutläggning.

d)

Karantän.

e)

Prydnadsändamål.

f)

Slakt och vidarebearbetning.

g)

Användning som livsmedel.

h)

Reningsanläggningar.

i)

Leveranscentraler.

j)

Forskning.

k)

Annat (specificera).


BILAGA III

Uppgifter som ska ingå i djurhälsointyget eller anmälan för produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur

1.   

Djurhälsointyget eller anmälan för produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

a)

Avsändarens och mottagarens namn och adress.

b)

Ursprungsanläggningens eller ursprungsortens namn och adress, och

i)

om ursprungsanläggningen är en godkänd anläggning, anläggningens unika godkännandenummer, eller

ii)

om ursprungsanläggningen är en registrerad anläggning, anläggningens unika registreringsnummer.

c)

Destinationsanläggningens eller destinationsortens namn och adress, och

i)

om destinationsanläggningen är en godkänd anläggning, anläggningens unika godkännandenummer, eller

ii)

om destinationsanläggningen är en registrerad anläggning, anläggningens unika registreringsnummer.

d)

Vetenskapligt artnamn för de vattenbruksdjur från vilka produkterna av animaliskt ursprung härrör och deras antal, volym eller vikt, beroende på vad som är lämpligt.

e)

Datum, tidpunkt och ort för utfärdande av djurhälsointyget och dess giltighetstid, den officiella veterinärens namn, befattning och underskrift samt stämpel från den behöriga myndigheten på ursprungsorten för sändningen.

2.   

Djurhälsointyget eller anmälan för förflyttning av produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än levande vattenbruksdjur ska innehålla uppgifter om för vilket ändamål produkterna är avsedda att användas; välj ett av följande ändamål:

a)

Direkt användning som livsmedel.

b)

Bearbetning vid en livsmedelsanläggning för sjukdomsbekämpning av vattenlevande djur.

c)

Annat (specificera).

3.   

Det intyg som ska ingå i djurhälsointyget för de produkter av animaliskt ursprung från andra vattenbruksdjur än från levande vattenbruksdjur som ska flyttas från en restriktionszon ska vara följande:

”Produkter av animaliskt ursprung som uppfyller villkoren i tillståndet [xxx, inklusive den relevanta rättsaktens titel och datum för offentliggörande] avseende åtgärder för sjukdomsbekämpning vad gäller [ange sjukdomens namn] i [ange den ursprungliga restriktionszonen].”