29.5.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 131/8


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/775

av den 28 maj 2018

om bestämmelser för tillämpningen av artikel 26.3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna vad gäller bestämmelser för att ange ursprungsland eller härkomstplats för den primära ingrediensen i ett livsmedel

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 av den 25 oktober 2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna (1), särskilt artikel 26.8, och

av följande skäl:

(1)

I artikel 26 i förordning (EU) nr 1169/2011 fastställs allmänna bestämmelser och krav avseende uppgift om ursprungsland eller härkomstplats för livsmedel som ska tillämpas utan att det påverkar tillämpningen av de särskilda unionsbestämmelserna.

(2)

Enligt artikel 26.2 a i förordning (EU) nr 1169/2011 ska uppgift om ursprungsland eller härkomstplats anges i de fall där underlåtenhet att lämna denna uppgift skulle kunna vilseleda konsumenten i fråga om det slutliga livsmedlets rätta ursprungsland eller härkomstplats, i synnerhet om den information som åtföljer livsmedlet eller etiketten som helhet annars skulle antyda att livsmedlet har ett annat ursprungsland eller en annan härkomstplats. Syftet med denna artikel är att förhindra vilseledande livsmedelsinformation om att ett livsmedel har ett visst ursprung, när det i själva verket har ett annat ursprung.

(3)

I artikel 26.3 i förordning (EU) nr 1169/2011 anges att om ursprungsland eller härkomstplats för ett livsmedel anges men inte är samma som ursprungslandet eller härkomstplatsen för den primära ingrediensen ska uppgift om ursprungsland eller härkomstplats anges även för den primära ingrediensen i fråga, eller ska det anges att ursprungslandet eller härkomstplatsen inte är samma som för livsmedlet i fråga. Där anges också att tillämpningen av dessa krav förutsätter att det antas en genomförandeakt.

(4)

Artikel 26.3 i förordning (EU) nr 1169/2011 gäller de fall där uppgift om ursprungsland eller härkomstplats är obligatorisk, i enlighet med artikel 26.2 a i den förordningen, eller frivillig genom förklaringar, begrepp, illustrationer eller symboler.

(5)

Frivilliga uppgifter såsom geografiska angivelser som ingår i eller åtföljer livsmedelsnamnet får också ingå i produktbeteckningar som skyddas som geografiska beteckningar eller som varumärken enligt särskild unionslagstiftning.

(6)

Sådana uppgifter om ett livsmedels ursprungsland eller härkomstplats som är produktbeteckningar som skyddas som geografiska beteckningar enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (2), (EU) nr 1308/2013 (3), (EG) nr 110/2008 (4) eller (EU) nr 251/2014 (5) eller skyddas enligt internationella överenskommelser omfattas av artikel 26.3 i förordning (EU) nr 1169/2011. Med tanke på att det för dessa produktbeteckningar finns ett naturligt samband mellan produktegenskaper och geografiskt ursprung och att de omfattas av särskilda bestämmelser, bl.a. om märkning, samt med hänsyn till dessa namns särskilda innebörd i egenskap av immateriella rättigheter, är det nödvändigt att ytterligare undersöka hur den primära ingrediensens ursprung enligt artikel 26.3 i förordning (EU) nr 1169/2011 bör anges för dessa namn.

(7)

Sådana uppgifter om ett livsmedels ursprungsland eller härkomstplats som är en del av registrerade varumärken omfattas av artikel 26.3 i förordning (EU) nr 1169/2011. Varumärken kan utgöras av alla tecken, särskilt ord, inbegripet personnamn, figurer, bokstäver, siffror, färger, formen på en vara eller dess förpackning eller ljud, förutsatt att tecknen i fråga medför att ett företags varor eller tjänster kan särskiljas från andra företags. Syftet med varumärken är att konsumenten ska kunna identifiera den kommersiella källan eller handelsursprunget för en specifik vara och/eller tjänst. Med tanke på varumärkens särskilda egenskaper och syfte bör det ytterligare undersökas hur den primära ingrediensens ursprung enligt artikel 26.3 i förordning (EU) nr 1169/2011 bör anges när det krävs för varumärken.

(8)

Vedertagna beteckningar och generiska namn som innehåller geografiska namn som anger ursprung men som allmänt sett inte uppfattas som en uppgift om livsmedlets ursprungsland eller härkomstplats bör inte omfattas av denna förordning.

(9)

Vid tillämpning av denna förordning bör identifieringsmärken som åtföljer livsmedlet i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 (6) om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung inte betraktas som en uppgift om ursprungsland eller härkomstplats.

(10)

För att konsumenterna ska kunna göra mer informerade val måste det genom denna förordning fastställas särskilda bestämmelser som bör tillämpas om ursprungslandet eller härkomstplatsen anges. De bestämmelserna ska säkerställa att denna information är tillräckligt exakt och användbar.

(11)

Därför bör en sådan uppgift när det gäller den primära ingrediensen anges med en hänvisning till ett geografiskt område som bör vara lätt att förstå för konsumenten. Det bör vara förbjudet att använda påhittade namn för regioner eller andra geografiska områden som inte är användbara eller skulle kunna vilseleda konsumenten i fråga om den primära ingrediensens verkliga härkomstplats.

(12)

Om en primär ingrediens är ett livsmedel som omfattas av särskilda unionsbestämmelser om angivelse av ett livsmedels ursprungsland eller härkomstplats skulle dessa bestämmelser alternativt kunna användas vid tillämpningen av artikel 26.3 a i förordning (EU) nr 1169/2011.

(13)

Om livsmedelsföretagare väljer att endast ange att ursprungslandet eller härkomstplatsen för den primära ingrediensen inte är samma som för livsmedlet, exempelvis på grund av flera eller varierande leveranskällor och särskilda produktionsprocesser, bör det tillhandahållas en ram som tar hänsyn till olika omständigheter vid livsmedelsbearbetning. Genom den angivelsen bör konsumenten få begriplig information.

(14)

Information som ges om den primära ingrediensen i enlighet med denna förordning bör komplettera den information som konsumenterna ges om livsmedlets ursprungsland eller härkomstplats, och den bör vara lätt att se, klart läsbar och, när så är lämpligt, outplånlig.

(15)

Det bör fastställas en lämplig övergångsperiod för denna förordnings tillämpning i enlighet med artikel 47 i förordning (EU) nr 1169/2011, där det krävs att alla nya åtgärder avseende livsmedelsinformation ska tillämpas från och med den 1 april varje kalenderår.

(16)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Tillämpningsområde

1.   I denna förordning fastställs villkoren för tillämpningen av artikel 26.3 i förordning (EU) nr 1169/2011 om ursprungsland eller härkomstplats för ett livsmedel anges på något sätt genom förklaringar, illustrationer, symboler eller begrepp som avser platser eller geografiska områden, utom geografiska namn som ingår i vedertagna beteckningar och generiska namn och som anger ursprung men som allmänt sett inte uppfattas som en uppgift om ursprungsland eller härkomstplats.

2.   Denna förordning ska inte tillämpas på geografiska beteckningar som skyddas enligt förordning (EU) nr 1151/2012, förordning (EU) nr 1308/2013, förordning (EG) nr 110/2008 eller förordning (EU) nr 251/2014, eller som skyddas enligt internationella överenskommelser, och den ska inte heller tillämpas på registrerade varumärken, om de utgör en uppgift om ursprung, i avvaktan på antagandet av särskilda bestämmelser om tillämpningen av artikel 26.3 på sådana uppgifter.

Artikel 2

Uppgift om ursprungsland eller härkomstplats för den primära ingrediensen

Om ursprungslandet eller härkomstplatsen för en primär ingrediens inte är samma som det ursprungsland eller den härkomstplats som anges för livsmedlet, ska det anges på något av följande sätt:

a)

Med hänvisning till något av följande geografiska områden:

i)

”EU”, ”icke-EU” eller ”EU och icke-EU”.

ii)

En region eller något annat geografiskt område som ligger i flera medlemsstater eller i tredjeländer, om den/det definieras som sådan/sådant i internationell rätt eller lätt kan förstås av normalt informerade genomsnittskonsumenter.

iii)

FAO-område, hav eller sötvatten som definieras som sådant i internationell rätt eller lätt kan förstås av normalt informerade genomsnittskonsumenter.

iv)

Medlemsstat(er) eller tredjeland/tredjeländer.

v)

En region eller något annat geografiskt område i en medlemsstat eller i ett tredjeland som lätt kan förstås av normalt informerade genomsnittskonsumenter.

vi)

Ursprungsland eller härkomstplats i enlighet med de särskilda unionsbestämmelser som är tillämpliga på den eller de primära ingredienserna som sådana.

b)

Genom en förklaring enligt följande:

”(Den primära ingrediensens namn) har inte sitt ursprung i (livsmedlets ursprungsland eller härkomstplats)” eller en liknande formulering som sannolikt har samma innebörd för konsumenten.

Artikel 3

Presentation av informationen

1.   Den information som lämnas i enlighet med artikel 2 ska ha en teckenstorlek som inte är mindre än den minsta teckenstorlek som krävs enligt artikel 13.2 i förordning (EU) nr 1169/2011.

2.   Om ursprungsland eller härkomstplats för ett livsmedel anges med ord ska den information som lämnas i enlighet med artikel 2, utan att det påverkar tillämpningen av punkt 1, finnas i samma synfält som uppgiften om livsmedlets ursprungsland eller härkomstplats och med en teckenstorlek där x-höjden är minst 75 % av uppgiften om ursprungsland eller härkomstplats för livsmedlet.

3.   Om ursprungsland eller härkomstplats för ett livsmedel anges på annat sätt än med ord ska den information som lämnas i enlighet med artikel 2, utan att det påverkar tillämpningen av punkt 1, finnas i samma synfält som uppgiften om livsmedlets ursprungsland eller härkomstplats.

Artikel 4

Ikraftträdande, tillämpningsdag och övergångsbestämmelser

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 april 2020.

Livsmedel som har släppts ut på marknaden eller märkts före tillämpningsdagen för denna förordning får saluföras tills de är slutsålda.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 28 maj 2018.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 av den 25 oktober 2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1924/2006 och (EG) nr 1925/2006 samt om upphävande av kommissionens direktiv 87/250/EEG, rådets direktiv 90/496/EEG, kommissionens direktiv 1999/10/EG, Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/13/EG, kommissionens direktiv 2002/67/EG och 2008/5/EG samt kommissionens förordning (EG) nr 608/2004 (EUT L 304, 22.11.2011, s. 18).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 av den 21 november 2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel (EUT L 343, 14.12.2012, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 671).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 110/2008 av den 15 januari 2008 om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt skydd av geografiska beteckningar för, spritdrycker, samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 1576/89 (EUT L 39, 13.2.2008, s. 16).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 251/2014 av den 26 februari 2014 om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt skydd av geografiska beteckningar för, aromatiserade vinprodukter och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 1601/91 (EUT L 84, 20.3.2014, s. 14).

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (EUT L 139, 30.4.2004, s. 55).