31.10.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 284/1


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2017/1951

av den 25 oktober 2017

om ändring av förordning (EU) nr 99/2013 om programmet för europeisk statistik 2013–2017 genom en förlängning av programmet till 2020

(Text av betydelse för EES och Schweiz)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 338.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

efter att ha hört Regionkommittén,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

av följande skäl:

(1)

Tillförlitliga och relevanta faktaunderlag som grundas på europeisk statistik, som tillhandahålls i rätt tid och är offentligt tillgängliga för politiskt beslutsfattande, är nödvändiga för att mäta framstegen och utvärdera effektiviteten i unionens politik och program, särskilt inom ramen för Europa 2020-strategin enligt kommissionens meddelande av den 3 mars 2010 med titeln Europa 2020: En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla (nedan kallad Europa 2020) och kommissionens agenda för sysselsättning, tillväxt, rättvisa och demokratisk förändring.

(2)

Europeisk statistik bör omfatta hela unionen och tillhandahålla korrekta uppgifter som bidrar till en fortsatt integrationsprocess inom unionen.

(3)

Tillgången till tillförlitlig och heltäckande europeisk statistik är en viktig offentlig resurs som är till förmån för beslutsfattare, forskare och allmänheten.

(4)

För den ekonomiska och monetära unionens långsiktiga hållbarhet och legitimitet är det särskilt viktigt med en god balans mellan ekonomiska och sociala mål i den europeiska planeringsterminen. De sociala och sysselsättningspolitiska målen har därför fått en mer framträdande plats i den europeiska planeringsterminen, med både landsrapporter och landsspecifika rekommendationer där de sociala och sysselsättningspolitiska utmaningarna bedöms och politiska reformer som bygger på bästa praxis främjas. Därför är socialstatistik särskilt viktig.

(5)

Enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 (3) ska programmet för europeisk statistik (nedan kallat programmet) utgöra ramen för utveckling, framställning och spridning av europeisk statistik av hög kvalitet samt ange huvudområdena och målen för de åtgärder som planeras under en period som motsvarar den fleråriga budgetramen. Programmet bör genomföras genom enskilda statistikåtgärder i enlighet med artikel 14 i förordning (EG) nr 223/2009. Årliga arbetsprogram bör baseras på programmet.

(6)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 99/2013 (4) omfattar bara perioden 2013–2017, medan den nuvarande fleråriga budgetramen sträcker sig fram till 2020. Förordningen bör därför ändras utan dröjsmål så att programmet förlängs till 2020 och så att de statistiska brister som snarast behöver åtgärdas rättas till.

(7)

Inom ramen för kommissionens agenda för bättre lagstiftning bör unionens politik i ökad utsträckning utformas och övervakas på grundval av tillförlitliga faktaunderlag som bygger på tillförlitlig statistik. Den europeiska statistiken har en särskild roll i det avseendet och kan vara av avgörande betydelse, särskilt på politikområden där analytiskt värde baserat på tillförlitliga uppgifter och anpassning är viktigt för att politiken ska vara framgångsrik.

(8)

Statistik av hög kvalitet är därför av avgörande betydelse för att uppnå bättre resultat och bidra till ett bättre Europa. Större ansträngningar bör göras för att främja investeringar i officiell statistik både på europeisk och på nationell nivå. Programmet bör också ge vägledning på prioriterade politikområden, för kapacitetsuppbyggnad och fortlöpande omprioritering. Dessutom bör, för att säkerställa ett harmoniserat tillvägagångssätt för att uppnå denna förordnings mål, samarbetet med internationella organisationer förstärkas.

(9)

Åtgärder bör vidtas för att ta itu med de mest akuta bristerna i statistiken, öka aktualiteten och stödja de politiska prioriteringarna och samordningen av den ekonomiska politiken genom hela den europeiska planeringsterminen. Kommissionen (Eurostat) bör också tillhandahålla nya befolkningsprognoser, i nära samarbete med nationella statistikbyråer, inbegripet när det gäller migrationsströmmar, för uppdatering av analyserna av de sociala, ekonomiska och budgetmässiga konsekvenserna av den åldrande befolkningen och den ökande ekonomiska ojämlikheten.

(10)

För att underbygga effektiv politikutformning bör indikatorer offentliggöras i rätt tid. I enlighet med artikel 12 i förordning (EG) nr 223/2009 bör kommissionen (Eurostat) offentliggöra information om hur stor roll aktualitet spelar för den statistiska kvaliteten, inbegripet relevant information om eventuellt förekommande bristande aktualitet.

(11)

Experimentella räkenskaper för ekosystem och statistik över klimatförändringar, inklusive sådan statistik som är av betydelse för klimatanpassningen och miljöpåverkan, bör vidareutvecklas med hjälp av befintliga uppgifter. Den europeiska energiunionen och ramen för klimat och energi fram till 2030, vars syfte är att göra unionens ekonomi och energisystem mer konkurrenskraftiga, effektiva, säkra och hållbara, kommer att kräva ny statistik om energiförbrukning, energieffektivitet, förnybara energikällor, energiberoende, försörjningstrygghet samt ny statistik avseende den cirkulära ekonomin.

(12)

Statistik av hög kvalitet som utvecklas, framställs och sprids inom ramen för programmet, särskilt statistik avseende innovation, forskning och utveckling, socialstatistik, miljöstatistik samt energi- och transportstatistik, bör göra det möjligt att övervaka de mål och riktmärken i Förenta nationernas 2030-agenda för hållbar utveckling som ska fastställas på unions- och medlemsstatsnivå, och på så vis bidra till att dessa mål och riktmärken uppnås.

(13)

Mer bör göras när det gäller att förbättra de kvalitativa och kvantitativa uppgifter som bidrar till att göra de nationella räkenskaperna fullständiga och därmed gör det möjligt att bättre beräkna skattefel och skatteflykt.

(14)

Förlängningen av programmet är en möjlighet som bör utnyttjas för att göra anpassningar och återspegla nya inriktningar, särskilt i linje med det europeiska statistiksystemet (ESS) vision 2020, och för att komplettera de befintliga målen, den fortlöpande prioriteringen samt tillgången till uppgifter i ett läge där unionen står inför stora utmaningar vad gäller ekonomisk utveckling och social sammanhållning. Den bör säkerställa fortsattsamarbete mellan kommissionen (Eurostat) och de nationella statistikbyråerna samt de regelbundna dialogerna med Europeiska rådgivande kommittén för statistik inrättad genom Europaparlamentets och rådets beslut nr 234/2008/EG (5). Den bör också säkerställa samordningen mellan ESS och Europeiska centralbankssystemet. Kommissionen (Eurostat) bör övervaka att medlemsstaterna följer uppförandekoden för europeisk statistik (nedan kallad uppförandekoden).

(15)

Det är särskilt viktigt att mäta områden med hög arbetslöshet, bland annat ungdomsarbetslöshet i gränsöverskridande regioner.

(16)

En lämplig ökning av budgeten för statistik på unionsnivå bör stödja dessa förändringar av programmet och det pågående effektivitetsarbetet inom ESS genom att ge ett betydande mervärde och betydelsefulla resultat för förbättring av uppgifternas kvalitet genom storskaliga projekt, strukturella hävstångseffekter och stordriftsfördelar som kan förbättra de statistiska systemen i alla medlemsstater.

(17)

I denna förordning fastställs en finansieringsram för förlängningen av programmet för perioden 2018–2020, som ska utgöra det särskilda referensbeloppet i den mening som avses i punkt 17 i det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning (6) för Europaparlamentet och rådet under det årliga budgetförfarandet.

(18)

Vid förlängningen av programmet bör kommissionen (Eurostat) särskilt tänka på konsekvenserna av en medlemsstats utträde ur unionen.

(19)

Eftersom målet för denna förordning, nämligen att förlänga programmet så att det omfattar perioden 2018–2020, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan snarare, på grund av åtgärdens omfattning och verkningar, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(20)

I enlighet med förordning (EG) nr 223/2009 har utkastet till förslag till förlängning av programmet så att det omfattar perioden 2018–2020 lagts fram för förhandsgranskning av kommittén för det europeiska statistiksystemet (ESS-kommittén), Europeiska rådgivande kommittén för statistik samt den kommitté för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik som inrättats genom rådets beslut 2006/856/EG (7).

(21)

Förordning (EU) nr 99/2013 bör ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU) nr 99/2013 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 1 ska följande stycke läggas till:

”Programmet ska förlängas till att omfatta perioden 2018–2020.”

2.

Artikel 3 ska ersättas med följande:

”Artikel 3

Tillämpningsområde

Genom denna förordning fastställs dels programplaneringsramen för utveckling, framställning och spridning av europeisk statistik, dels huvudområden och mål för de åtgärder som planeras för perioden 2013–2020, i enlighet med artiklarna 13 och 14 i förordning (EG) nr 223/2009.”

3.

I artikel 7.1 ska följande stycke läggas till:

”Finansieringsramen för genomförandet av programmet för perioden 2018–2020 ska vara 218,1 miljoner EUR, som täcks av programperioden 2014–2020.”

4.

Artikel 9 ska ersättas med följande:

”Artikel 9

Årliga arbetsprogram

Kommissionen ska för genomförandet av programmet anta årliga arbetsprogram som uppfyller kraven i artikel 17 i förordning (EG) nr 223/2009 och som innehåller uppgifter om eftersträvade mål och förväntade resultat, i enlighet med de övergripande och specifika mål som anges i artikel 4.1 och 4.2 i denna förordning. Kommissionen ska se till att det läggs tillräcklig tonvikt vid åtgärder som syftar till att främja efterlevnaden av uppförandekoden. Varje årligt arbetsprogram ska meddelas Europaparlamentet i informationssyfte.”

5.

Artikel 13 ska ersättas med följande:

”Artikel 13

Skyddet av unionens ekonomiska intressen

1.   Kommissionen ska säkerställa att unionens ekonomiska intressen skyddas vid genomförandet av insatser som finansieras enligt denna förordning, genom förebyggande åtgärder mot bedrägeri, korruption och annan olaglig verksamhet, genom effektiva kontroller och, om oriktigheter upptäcks, genom återkrav av felaktigt utbetalda medel samt vid behov genom effektiva, proportionerliga och avskräckande administrativa och ekonomiska sanktioner.

2.   Kommissionen eller deras företrädare och revisionsrätten ska ha befogenhet att utföra revisioner, av dokument och på plats, hos alla stödmottagare, uppdragstagare och underleverantörer som erhållit unionsfinansiering enligt programmet.

3.   Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) får, i enlighet med bestämmelserna och förfarandena i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 (*1) och rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 (*2) göra utredningar, inklusive kontroller på plats och inspektioner, i syfte att fastställa om det har förekommit bedrägeri, korruption eller annan olaglig verksamhet som påverkar unionens ekonomiska intressen i samband med bidragsavtal, bidragsbeslut eller kontrakt som finansierats inom ramen för programmet.

4.   Utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 1, 2 och 3 ska samarbetsavtal med tredjeland och med internationella organisationer, kontrakt, bidragsavtal och bidragsbeslut som ingås med tillämpning av den här förordningen innehålla bestämmelser som uttryckligen tillerkänner kommissionen, revisionsrätten och Olaf rätten att utföra sådan revision och genomföra sådana utredningar inom ramen för sina respektive behörigheter.

5.   Utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 1, 2 och 3 ska när genomförandet av en åtgärd helt eller delvis har lagts ut på entreprenad eller vidaredelegerats eller om det kräver att ett upphandlingsavtal ingås med eller ekonomiskt stöd ges till en tredje part, avtalet, bidragsavtalet eller bidragsbeslutet inbegripa en skyldighet för avtalsparten eller bidragsmottagaren att ålägga alla inblandade tredje parter att uttryckligen godta dessa befogenheter för kommissionen, revisionsrätten och Olaf.

(*1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 av den 11 september 2013 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 och rådets förordning (Euratom) nr 1074/1999 (EUT L 248, 18.9.2013, s. 1)."

(*2)  Rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 av den 11 november 1996 om de kontroller och inspektioner på platsen som kommissionen utför för att skydda Europeiska gemenskapernas finansiella intressen mot bedrägerier och andra oegentligheter (EGT L 292, 15.11.1996, s. 2).”"

6.

Artikel 15 ska ändras på följande sätt:

a)

Följande punkt ska införas:

”2a.   Kommissionen (Eurostat) ska senast den 31 december 2019 lägga fram en lägesrapport för ESS-kommittén om genomförandet av programmet. Denna rapport ska redovisa kommissionens (Eurostat) uppfattning om framtidsutsikterna för programmet inom den fleråriga budgetram som börjar gälla 2021. Denna rapport ska också överlämnas till Europaparlamentet och rådet.”

b)

Punkt 3 ska ersättas med följande:

”3.   Kommissionen ska, efter samråd med ESS-kommittén och Europeiska rådgivande kommittén för statistik, senast den 31 december 2021 lägga fram en slutlig utvärderingsrapport om genomförandet av programmet för Europaparlamentet och rådet. Rapporten ska särskilt utvärdera

a)

resultatet av omprioriteringarna och kostnadsutvärderingarna för statistikprodukter,

b)

vilka åtgärder som ESS har vidtagit för att minska medlemsstaternas kostnader för genomförande och framtagande och för att begränsa den totala bördan av statistikprojekt och statistikområden som programmet omfattar,

c)

hur tillgången till officiell statistik har förenklats och gjorts användarvänligare, inklusive tillhandahållandet av uppgifter på Eurostats webbplats, och

d)

hur tillgången till uppgifter har förbättrats, i synnerhet när det gäller verksamhet avseende social ekonomi och Europa 2020-indikatorerna.”

7.

Bilagan till förordning (EU) nr 99/2013 ska ändras i enlighet med bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2018.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Strasbourgden 25 oktober 2017.

På Europaparlamentets vägnar

A. TAJANI

Ordförande

På rådets vägnar

M. MAASIKAS

Ordförande


(1)  EUT C 75, 10.3.2017, s. 53.

(2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 14 september 2017 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 9 oktober 2017.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1101/2008 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor, rådets förordning (EG) nr 322/97 om gemenskapsstatistik och rådets beslut 89/382/EEG, Euratom om inrättande av en kommitté för Europeiska gemenskapernas statistiska program (EUT L 87, 31.3.2009, s. 164).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 99/2013 av den 15 januari 2013 om programmet för europeisk statistik 2013–2017 (EUT L 39, 9.2.2013, s. 12).

(5)  Europaparlamentets och rådets beslut nr 234/2008/EG av den 11 mars 2008 om inrättande av Europeiska rådgivande kommittén för statistik och om upphävande av rådets beslut 91/116/EEG (EUT L 73, 15.3.2008, s. 13).

(6)  EUT C 373, 20.12.2013, s. 1.

(7)  Rådets beslut 2006/856/EG av den 13 november 2006 om upprättandet av en kommitté för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik (EUT L 332, 30.11.2006, s. 21).


BILAGA

Bilagan till förordning (EU) nr 99/2013 ska ändras på följande sätt:

1.

Titeln till bilagan ska ersättas med följande:

”Statistisk infrastruktur och mål för programmet för europeisk statistik 2013–2020”.

2.

Inledningen ska ändras på följande sätt:

a)

Första och andra stycket ska ersättas med följande:

”För genomförandet av unionens politik krävs jämförbar och tillförlitlig statistik av hög kvalitet om ekonomiska, sociala, territoriella och miljömässiga förhållanden i unionen och på nationell och regional nivå. Den europeiska statistiken är också av avgörande betydelse för Europa, genom att göra det möjligt för allmänheten och Europas medborgare att både förstå och kunna delta i den demokratiska processen och i debatten om dagens och framtidens union.

Programmet för europeisk statistik utgör den rättsliga ramen för utveckling, framställning och spridning av europeisk statistik för perioden 2013–2020.”

b)

Fjärde stycket ska ersättas med följande:

”Statistik som utvecklas, framställs och sprids inom ramen för programmet bidrar till genomförandet av unionens politik enligt EUF-fördraget och Europa 2020 och dess respektive flaggskeppsinitiativ samt andra politiska handlingslinjer i kommissionens strategiska prioriteringar.”

3.

Under rubriken ”Mål” ska mål 1 ersättas med följande:

”—

Mål 1: Att i rätt tid tillhandahålla statistik som på ett kostnadseffektivt sätt utan onödigt dubbelarbete kan tjäna som underlag för utveckling, övervakning och utvärdering av unionens politik och som på lämpligt sätt avspeglar prioriteringarna samtidigt som en balans upprätthålls mellan de ekonomiska, sociala, territoriella och miljömässiga områdena och tillgodoser behoven hos ett brett spektrum av användare av europeisk statistik, inklusive andra beslutsfattare, forskare, företag och Europas medborgare i allmänhet.”

4.

Del ”I. Statistikprodukter” ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt ”1.1 Europa 2020” ska första stycket ersättas med följande:

”Antagandet av Europa 2020 har i hög grad format unionens och den nationella politikens strategiska agenda för de kommande åren. I denna agenda har överenskommits om ett antal mål och initiativ för vilka ESS måste tillhandahålla statistiska indikatorer inom en rad områden, såsom förbättrade villkor för innovation, forskning och utveckling, främjande av anständiga arbetstillfällen, främjande av jämställdhet, uppfyllelse av unionens klimat- och energimål, resurseffektivitet, förbättrade utbildningsnivåer, inklusive minskning av andelen elever som slutar skolan i förtid, ökning av livslångt lärande och rörlighet i utbildningssyfte, hälsosamt och aktivt åldrande samt främjande av social delaktighet samt fattigdomsminskning. I tillämpliga fall behövs könsuppdelad statistik för att förstå vad som kännetecknar könsbaserad diskriminering, med fokus på könsbaserat våld.”

b)

Mål 1.1.1 ska ändras på följande sätt:

i)

Första stycket ska ersättas med följande:

”Att tillhandahålla tillförlitlig statistik av hög kvalitet, som ska finnas tillgänglig i rätt tid för den europeiska planeringsterminen, i syfte att övervaka genomförandet av Europa 2020. Nya indikatorer ska så långt det är möjligt bygga på tillgängliga statistiska uppgifter.”

ii)

Fjärde strecksatsen i andra stycket ska ersättas med följande:

”—

sysselsättningsindikatorer som skiljer mellan deltid och heltid och mellan tidsbegränsad anställning och fast anställning samt arbetslöshetsindikatorer som tar hänsyn till människor i aktiveringsåtgärder såsom utbildning. Dessa indikatorer bör också omfatta uppgifter om könsklyftan.”

c)

I mål 1.2.1 ska andra strecksatsen i andra stycket ersättas med följande:

”—

statistikunderlag för en förstärkt stabilitets- och tillväxtpakt som särskilt syftar till framställning och tillhandahållande av statistik av hög kvalitet om offentliga underskott och skulder,

statistikunderlag för en effektiv övervakning av ekonomisk ojämlikhet,”.

d)

Mål 1.3.1 ska ändras på följande sätt:

i)

Första stycket ska ersättas med följande:

”Att förbättra de indikatorer och den statistik om den ekonomiska globaliseringen och de globala värdekedjorna som står till unionens beslutsfattares och allmänhetens förfogande. Denna information bör bidra till bättre förståelse för globaliseringens ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser.”

ii)

Den tredje strecksatsen i andra stycket ska ersättas med följande:

”—

uppgifter som möjliggör en analys av de positiva och negativa följderna för unionsmarknaden, i synnerhet unionsarbetsmarknaden,

analys av de globala värdekedjorna, eventuellt med hjälp av lämpliga input-outputtabeller samt utrikeshandels- och företagsstatistik, inklusive sammanlänkning av mikrodata, och samordning av resultaten av denna analys med internationella initiativ av intresse för unionen, och”.

e)

Punkt ”2. Räkenskapssystem” ska ersättas med följande:

”2.   Räkenskapssystem

Kommissionens meddelande av den 20 augusti 2009Bortom BNP – Att mäta framsteg i en föränderlig värld (nedan kallat Bortom BNP) och offentliggörandet av Stiglitz-Sen-Fitoussi-rapporten om mätning av ekonomiska resultat och samhällsutveckling, har gett nya impulser för att ta itu med EES:s främsta utmaning, nämligen hur man kan få till stånd bättre statistik om övergripande frågor och mer integrerad statistik för att beskriva komplexa sociala, miljörelaterade och ekonomiska företeelser, utöver de traditionella måtten på ekonomisk produktion. Det arbete som görs inom ESS enligt meddelandet Bortom BNP inriktas på följande tre prioriterade områden: statistik för hushållssektorn och statistik som mäter inkomstfördelning, konsumtion och välstånd, statistik som mäter livskvalitet flerdimensionellt och statistik som mäter miljömässig hållbarhet. De nya globala mål för hållbar utveckling som antogs 2015 ger ytterligare impulser. Europeiska national- och regionalräkenskapssystemet (ENS) ger en integrerad och konsekvent ram för all ekonomisk statistik men bör kompletteras med andra indikatorer för att ge mer heltäckande information för politik och beslutsfattande. Ett fullständigt genomförande av ENS 2010 kommer att stödjas genom regelbundna bedömningar av kvalitet och överensstämmelse, med beaktande av att undantagen successivt löper ut fram till 2020, vilket leder till ytterligare förbättringar av indikatorernas aktualitet och tillgänglighet.”

f)

Punkt ”2.1 Ekonomiska och sociala resultat” ska ersättas med följande:

”2.1   Ekonomiska och sociala resultat

Den ekonomiska krisen har gjort det ännu viktigare med makroekonomiska indikatorer av hög kvalitet för att bättre kunna förstå och analysera konjunktursvängningarna och att bättre förstå och analysera utvecklingen i fråga om ekonomisk ojämlikhet och hur dessa faktorer påverkar samhället, och därigenom underlätta beslutsprocesserna. Den i allt högre grad globaliserade produktionen gör det nödvändigt att utveckla ett enhetligt system som gör det lättare att tolka och integrera statistik från olika områden.”

g)

I mål 2.1.1 ska andra stycket ändras på följande sätt:

i)

Andra strecksatsen ska ersättas med följande:

”—

indikatorer på fördelningen av inkomst, konsumtion och förmögenhet mellan hushållen och avstämning av aggregat från nationalräkenskaperna med uppgifter från hushållsundersökningar eller administrativa uppgifter,”.

ii)

Fjärde strecksatsen ska ersättas med följande:

”—

förstärkning av kopplingarna till nationella räkenskaper på områdena social trygghet, hälsa och utbildning,

utveckling av en ram för att mäta livskvalitet, som förstärker hushållsperspektivet i nationalräkenskaperna,

utveckling av indikatorer som gäller ”Bortom BNP” och som mäter miljöhållbarhet och externa effekter med utgångspunkt i nationalräkenskaperna,”.

iii)

Följande strecksatser ska införas efter femte strecksatsen:

”—

utarbetande av ytterligare aktuella sociala indikatorer, inklusive avancerad teknik för nutidsprognoser och snabbskattningar,

stöd till internationellt utbyte av makroekonomiska data i syfte att minska bördan för dataproducenter och förbättra tillgången till jämförbara och samstämda uppgifter för användarna,

utarbetande och finjustering av sammanslagna indikatorer för inkomst och förmögenhetsskillnadsaspekter,

mätning och analys av bristande jämställdhet, särskilt i fråga om löneskillnader,”.

h)

I mål 2.1.2 ska sista strecksatsen i andra stycket ersättas med följande:

”—

tillgång till och utvidgning av harmoniserad statistik över bostadspriser för alla medlemsstater.”

i)

I mål 2.2.1 ska andra stycket ersättas med följande:

”Detta mål ska uppnås med hjälp av

vidareutveckling av ett sammanhängande miljöräkenskapssystem som utformats som s.k. satelliträkenskaper till nationalräkenskapernas huvudkonton och som ger information om luftföroreningar, energiförbrukning, flöden av naturresurser, handel med råvaror, miljöskatter och kostnader för miljöskydd, eventuellt inklusive grön tillväxt/upphandling,

vidareutveckling av experimentella räkenskaper för ekosystem som skulle tillåta användning av befintliga uppgifter, inklusive de som sammanställts av unionens institutioner, organ eller byråer som en del av ett initiativ för långsiktig dataintegrering,

vidareutvecklingsarbete för att bättre utnyttja befintliga databaser för statistik med avseende på klimatförändringar, och

vidareutveckling av indikatorer som mäter miljöpåverkan, baserade på befintliga uppgifter.”

j)

Mål 3.1.1 ska ändras på följande sätt:

i)

Första stycket ska ersättas med följande:

”Att göra de statistiska produktionsprocesserna effektivare och mer ändamålsenliga. I linje med agendan för bättre lagstiftning behöver den nuvarande lagstiftningen som rör företagsstatistik rationaliseras. I detta sammanhang bör vederbörlig hänsyn tas till statistikproducenternas begränsade resurser och uppgiftslämnarnas totala börda i enlighet med kommissionens program för lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit-programmet). Att tillhandahålla statistik av hög kvalitet om viktiga områden där företagen står i fokus, såsom företagsstatistik, konjunkturindikatorer, företagens investeringar i personal och kompetens, internationella transaktioner, globalisering, övervakning av den inre marknaden, forskning, utveckling och innovation samt turism. Särskild vikt bör läggas vid tillgången till uppgifter om industri- och tjänstesektorer med högt förädlingsvärde, framför allt inom den gröna ekonomin, den digitala ekonomin, delningsekonomin, de hälsomässiga, utbildningsmässiga och sociala ekonomierna.”

ii)

Första strecksatsen i andra stycket ska ersättas med följande:

”—

återanvändning av uppgifter som finns i statistiksystemet eller i samhället, införandet av en gemensam rättslig grund för företagsstatistik samt en gemensam infrastruktur och gemensamma verktyg,”.

k)

Mål 3.2.1 ska ändras på följande sätt:

i)

Första stycket ska ersättas med följande:

”Att tillhandahålla statistik om de viktigaste socialpolitiska områdena med medborgarna i fokus, t.ex. välbefinnande, hållbarhet, social sammanhållning, fattigdom, ojämlikheter, demografiska utmaningar, särskilt den åldrande befolkningen, avfolkning, utspridd befolkning och migration, arbetsmarknaden, utbildning, inklusive lärande i tidig ålder, vuxenutbildning, yrkesutbildning och ungdomars rörlighet i utbildningssyfte, kultur, fysisk aktivitet, livskvalitet, säkerhet, hälsa, funktionshinder, konsumtion, fri rörlighet och den inre marknaden, ungdomars rörlighet, teknisk innovation och nya livsstilsval. Denna statistik ska, om så är lämpligt, vara könsuppdelad för grupper av särskilt intresse för beslutsfattare på det socialpolitiska området. Prioriteringar ska fastställas i enlighet med artikel 6. I linje med agendan för bättre lagstiftning behöver den nuvarande lagstiftningen som rör socialstatistik rationaliseras. I detta sammanhang bör vederbörlig hänsyn tas till statistikproducenternas begränsade resurser och uppgiftslämnarnas totala börda i enlighet med Refit-programmet.”

ii)

Fjärde strecksatsen i andra stycket ska ersättas med följande:

”—

tillhandahållande av statistik över inkomstmässiga ojämlikheter, med indikatorer såsom Ginis index och utvecklingen inom de högsta decilerna för inkomstfördelning, med hjälp av en jämförbar nationell huvudindikator samt uppgifter om ojämlikheter när det gäller tillgång till grundläggande varor och tjänster,”.

iii)

Sjunde strecksatsen i andra stycket ska ersättas med följande:

”—

genomförande av åtgärder i arbetsprogrammet för att integrera migrationsstatistiken med hänsyn till nya utmaningar, särskilt den internationella utvecklingen,

tillhandahållande av befolkningsprognoser med årliga uppdateringar,

utarbetande av heltäckande indikatorer avseende migranters situation i unionen,

ytterligare samarbete med specialiserade organ och organisationer avseende flyktingars situation,

utarbetande av metoder för en frivillig undersökning av könsrelaterat våld, i samarbete med de europeiska institutioner, organ, och byråer som är verksamma inom detta område,

införande av en gemensam rättslig grund för socialstatistik och utformning av en gemensam infrastruktur och gemensamma verktyg,”.

l)

I punkt ”3.3 Geodatastatistik, miljö- och jordbruksstatistik och annan sektorsstatistik” ska tredje stycket ersättas med följande:

”Jordbruk förblir ett viktigt politikområde för unionen. I den gemensamma jordbrukspolitiken betonas behoven när det gäller hållbar livsmedelsproduktion, hållbar förvaltning av naturresurser och klimatåtgärder samt balanserad territoriell utveckling vilka är de huvudsakliga målen för den politiken. Tonvikten kommer att läggas vid miljöfrågor, biologisk mångfald/ekosystem, ekonomi, människors hälsa och säkerhet samt sociala frågor.”

m)

Mål 3.3.1 ska ändras på följande sätt:

i)

Första stycket ska ersättas med följande:

”Att verka för ett evidensbaserat beslutsfattande genom flexiblare och ökad användning av rumslig information i kombination med social, territoriell, ekonomisk och miljörelaterad statistik för regioner, regionala typindelningar, städer och urbaniseringsgrad.”

ii)

Två strecksatser ska läggas till i andra stycket:

”—

införande av statistik över markanvändning och marktäcke,

samordning av statistiska uppgifter om regioner, städer och territoriella typindelningar.”

n)

Mål 3.3.3 ska ändras på följande sätt:

i)

Det följande stycket ska införas efter första stycket:

”I enlighet med kommissionens prioriteringar för den europeiska energiunionen kommer särskild vikt att läggas vid statistik, som så långt det är möjligt bygger på tillgängliga uppgifter, som rör energiförbrukning, energieffektivitet, förnybara energikällor, energiberoende, energifattigdomsaspekter, försörjningstrygghet och den cirkulära ekonomin. Energistatistiken kommer också att behöva stödja ramen för klimat och energi fram till 2030 som syftar till att göra unionens ekonomi och energisystem mer konkurrenskraftiga, trygga och hållbara.”

ii)

Följande strecksats ska läggas till andra stycket:

”—

energiberoende och försörjningstrygghet.”

o)

Mål 3.3.4 ska ändras på följande sätt:

i)

Första stycket ska ersättas med följande:

”Att tillhandahålla jordbruks-, fiske- och skogsbruksstatistik för utvecklingen och övervakningen av den gemensamma jordbruks- och fiskeripolitiken i överensstämmelse med centrala unionsstrategiska hållbarhetsmål och landsbygdsutvecklingsmål, genom att regelbundet arbeta med utveckling, framställning och spridning av statistik. I linje med agendan för bättre lagstiftning behöver den nuvarande lagstiftningen som rör jordbruksstatistik rationaliseras. I detta sammanhang bör vederbörlig hänsyn tas till statistikproducenternas begränsade resurser och uppgiftslämnarnas totala börda i enlighet med Refit-programmet.”

ii)

Följande strecksatser ska läggas till andra stycket:

”—

utarbetande och genomförande av den jordbruksräkning som är planerad till 2020,

införande av en gemensam rättslig grund för jordbruksanknuten statistik och skapande av en gemensam infrastruktur och gemensamma verktyg.”

5.

Del ”II. Produktionsmetoder för europeisk statistik” ska ändras på följande sätt:

a)

Introduktionen ska ersättas med följande:

”ESS står för närvarande inför en rad utmaningar. Förväntningarna på den europeiska statistikens omfattning, kvalitet och jämförbarhet ökar. Globaliseringen har lett till en komplex situation som måste beaktas i den officiella statistiken och som innebär metodutmaningar. Den ständigt ökande tillgången till uppgifter från privata och offentliga leverantörer ger möjligheter att förbättra den officiella statistikens aktualitet och relevans samt att minska svarsbördan. För att möta dessa utmaningar, samtidigt som att stå inför resursbegränsningar, kommer det i ESS successivt att införas strategiska mål som fastställs i ESS vision 2020, som grundas på ett helhetsgrepp för att uppnå kvalitet och effektivitetsvinster genom följande:

Aktivt föra en regelbunden dialog med användarna för att bättre förstå deras behov, med beaktande av att olika användargrupper har skilda behov som måste tillgodoses på korrekt sätt.

Tillhandahålla produkter och tjänster av hög kvalitet och tillämpa en kvalitetsinriktad strategi när det gäller förvaltning, organisation och styrning av ESS.

Grunda de statistiska produkterna och tjänsterna både på traditionella undersökningar och andra källor, inklusive administrativa uppgifter, geospatiala data och, om möjligt, stora datamängder.

Få tillgång till nya datakällor, utforma metoder och hitta lämplig teknik i syfte att använda sådana datakällor för att framställa europeisk statistik på ett tillförlitligt sätt.

Effektivisera statistikproduktionen genom att ytterligare intensifiera utbytet av kunskaper, erfarenheter och metoder samt genom att dela verktyg, uppgifter, tjänster och resurser när så är lämpligt och vederbörligen motiverat. Samarbetet kommer att grundas på fastställda standarder och gemensamma aspekter av den tekniska och statistiska infrastrukturen.

Införa en strategi för spridning av och information om europeisk statistik som är tillräckligt flexibel för att kunna anpassas till ny teknik, ge vägledning i datarevolutionens tidsålder och utgöra en tillförlitlig demokratisk pelare.”

b)

I mål 1.1 ska första strecksatsen i tredje stycket ersättas med följande:

”—

införande av nya integrerade, effektiva och ändamålsenliga kvalitetsgarantimekanismer som grundar sig på uppförandekoden och ESS ram för kvalitetssäkring,

bedömning av efterlevnaden av uppförandekoden,”.

c)

Mål 4.1 ska ändras på följande sätt:

i)

Följande stycke ska införas före första stycket:

”Europeiska medborgare ska enkelt och utan hinder kunna utnyttja europeisk statistik för att kunna använda sådana uppgifter i informationssyfte och för att fatta beslut. Detta mål kommer att genomföras genom att förbättra användarvänligheten hos europeisk statistik och förenkla tillgången till uppgifter. Särskild uppmärksamhet bör fästas vid enkel åtkomst till och omvandling av statistiska uppgifter för praktisk användning, inklusive via diagram och kartor. Fler medborgare bör gynnas av europeisk statistik, vilket skulle bidra till att spridningen av statistiska uppgifter i samhället förbättras på ett effektivt sätt.”

ii)

Den följande strecksatsen ska läggas till femte stycket:

”—

fastställande av befintliga och framtida behov av uppgifter för att tillhandahålla statistik för flera olika ändamål samt skräddarsydda produkter och tjänster.”

d)

I mål 5.1 ska följande strecksats införas efter tredje strecksatsen i fjärde stycket:

”—

analys av behoven av ny kompetens i fråga om datavetenskap och dess införande i utbildningsprogram,”.

6.

I del ”III. Partnerskap” ska följande strecksatser införas efter fjärde strecksatsen i andra stycket i mål 1.4:

”—

ökad medvetenhet hos europeiska medborgare om vikten av officiell statistik och spridningen av denna statistik till alla berörda parter genom att uppmärksamma den europeiska statistikdagen den 20 oktober varje år,

spridning av relevanta statistiska uppgifter som underlag för den europeiska grannskapspolitiken och respektive associeringsavtal,

marknadsföring av europeiska värden och initiativ, till exempel uppförandekoden, ESS ram för kvalitetssäkring samt standardisering och harmoniseringsstrategier för utomeuropeiska länder och regioner,”.