31.3.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 87/382


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/586

av den 14 juli 2016

om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU med avseende på tekniska tillsynsstandarder för utbyte av uppgifter mellan behöriga myndigheter när de deltar i samarbete avseende tillsynsverksamhet, kontroller på plats och vid utredningar

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (1), särskilt artikel 80.3 tredje stycket, och

av följande skäl:

(1)

Den information som ska utbytas i enlighet med direktiv 2014/65/EU bör vara av sådan omfattning och art att den tillåter behöriga myndigheter att utföra sina tillsynsuppgifter och tillsynsfunktioner på ett effektivt sätt. Därför är det nödvändigt att behöriga myndigheter kan utbyta information som gör det möjligt för dem att övervaka den verksamhet som utövas av fysiska och juridiska personer under deras jurisdiktion.

(2)

I syfte att möjliggöra för behöriga myndigheter att övervaka värdepappersföretag, marknadsaktörer och leverantörer av datatjänster på ett effektivt sätt är det viktigt att de utbyter uppgifter om allmän bakgrundsinformation och etableringsdokument (inbegripet nationella stiftelseurkunder, eller andra dokument som ger insyn i en enhets struktur och operativa verksamhet), information om förfarandet, information om ledningsorganen för värdepappersföretag, exempelvis information som kan styrka lämpligheten hos medlemmarna i ledningsorganet, t.ex. deras arbetslivserfarenhet (inklusive deras meritförteckning med uppgift om relevant utbildning, yrkeserfarenhet och yrkesverksamhet eller andra tillhörande funktioner som för närvarande krävs i enlighet med direktiv 2014/65/EU), uppgifter om deras anseende, information om aktieägare och medlemmar med kvalificerade innehav såsom bakgrundsinformation om företaget och dess anseende, information om ett företags auktorisation, inklusive information om de företag som beviljats eller vägrats auktorisation, information om organisatoriska krav på reglerade marknader, uppgifter om auktorisation av leverantörer av datatjänster, information om undantag som beviljats eller vägrats för kategorisering av kunder som professionella. information om påföljder och tillsynsåtgärder, information om operativ verksamhet och relevant historik om agerande och efterlevnad av lagstiftningen.

(3)

Det är viktigt att de behöriga myndigheterna även har möjlighet att utbyta relevant information för att i praktiken övervaka kreditinstitut, när dessa tillhandahåller investeringstjänster eller utför investeringsverksamhet.

(4)

För att utföra sina tillsynsuppgifter på ett heltäckande sätt är det också viktigt att behöriga myndigheter kan utbyta relevant information som de innehar, bland annat information om värdepappersföretag, marknadsoperatörer, leverantörer av rapportering av datatjänster, kreditinstitut, finansiella motparter, medlemmar av eller deltagare på reglerade marknader, multilaterala handelsplattformar eller personer som är undantagna enligt artikel 2 eller 3 i direktiv 2014/65/EU. Dessutom bör de behöriga myndigheterna kunna utbyta relevanta uppgifter om personer som tillhandahåller investeringstjänster utan den auktorisation som krävs enligt direktiv 2014/65/EU.

(5)

För att uppnå överensstämmelse och för att säkerställa välfungerande finansiella marknader är det nödvändigt att bestämmelserna i denna förordning och de relaterade nationella bestämmelser som införlivar direktiv 2014/65/EU börjar tillämpas från samma datum.

(6)

Denna förordning grundas på de förslag till tekniska tillsynsstandarder som Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har överlämnat till kommissionen.

(7)

Esma har begärt ett yttrande från intressentgruppen för värdepapper och marknader som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (2).

(8)

Esma genomförde inga offentliga samråd om dessa förslag till tekniska tillsynsstandarder, eftersom de gäller utbyte av information mellan behöriga myndigheter när de deltar i tillsynsverksamhet, kontroller på plats och utredningar, och detta ansågs oproportionellt i förhållande till omfattningen och konsekvenserna.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Tillämpningsområde

Den information som ska utbytas mellan den behöriga myndighet till vilken en begäran om samarbete ställts (den anmodade myndigheten) och den behöriga myndighet som begär samarbete (den begärande myndigheten) enligt artikel 80 i direktiv 2014/65/EU kan gälla följande enheter:

a)

Värdepappersföretag, marknadsaktörer eller leverantörer av datarapporteringstjänster som auktoriserats i enlighet med direktiv 2014/65/EU.

b)

Kreditinstitut som är auktoriserade enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU (3) och som tillhandahåller investeringstjänster eller bedriver investeringsverksamhet.

c)

Varje fysisk eller juridisk person eller icke-bolagsetablerad enhet eller sammanslutning som inte anges i leden a och b.

Artikel 2

Information som ska utbytas med avseende på värdepappersföretag, marknadsoperatörer eller leverantörer av datarapporteringstjänster

1.   När en behörig myndighet beslutar att begära samarbete får den begära följande information om enheter som nämns i artikel 1 a:

a)

Allmän information och dokument som rör etableringen av enheterna:

i)

Uppgifter rörande namn, adress till huvudkontor och/eller huvudsäte, kontaktuppgifter, företagets nationella registreringsnummer och utdrag ur nationellt förda register.

ii)

Uppgifter om de etableringsdokument som enheterna är skyldiga att ha enligt relevant nationell lagstiftning.

b)

Information enligt artikel 7.4 i direktiv 2014/65/EU avseende förfarandet för auktorisation av en enhet om denna information inte förekommer i Esmas offentliga register som inrättats i enlighet med artikel 8.1 k i förordning (EU) nr 1095/2010.

c)

Information om medlemmarna i ledningsorganet eller om de personer som i praktiken leder enheternas verksamhet, som har tillhandahållits som en del av auktorisationsförfarandet, bland annat följande:

i)

Deras namn, personnummer (om sådant finns i den berörda medlemsstaten), bostadsort och kontaktuppgifter.

ii)

Uppgifter om personernas befattning inom enheten.

iii)

Organisationsschema för enhetens förvaltningsstruktur eller identifiering av de personer som ansvarar för den verksamhet som företaget bedriver enligt direktiv 2014/65/EU.

d)

Information som är nödvändig för att bedöma lämpligheten hos medlemmarna i ledningsorganet eller de personer som i praktiken leder verksamheten i enheterna, bland annat följande:

i)

Uppgifter om arbetslivserfarenhet.

ii)

Uppgifter om styrelsemedlemmars eller andra personers anseende, bland annat följande:

Kriminalregisteruppgifter eller uppgifter om brottsutredningar eller straffrättsliga förfaranden, civila och administrativa mål och disciplinära åtgärder (inklusive förbud att agera som styrelseledamot, eller konkurs, insolvens eller liknande förfaranden), i form av ett officiellt intyg om sådant kan inhämtas, eller genom någon annan likvärdig handling,

Information om pågående utredningar, verkställighetsförfaranden, påföljder eller andra verkställighetsbeslut mot en person.

Avslag på ansökan om registrering, auktorisering, medlemskap eller tillstånd att bedriva en handel, affärsverksamhet eller yrkesverksamhet, Tillbakadragande, återkallande eller upphävande av en sådan registrering eller auktorisation, sådant medlemskap eller tillstånd, eller uteslutning, genom ett tillsynsorgan eller statligt organ eller genom en yrkesorganisation eller en branschorganisation.

Skiljande från en anställning, en förtroendeställning, en förtroenderelation eller liknande.

e)

Information om aktieägare och medlemmar med kvalificerade innehav, bland annat följande:

i)

Förteckningen över personer med kvalificerat innehav.

ii)

För aktieägare som är medlemmar i en koncern, koncernens organisationsschema med angivande av varje enskilt företags verksamheter inom koncernen och uppgifter om sådana företag eller individer i koncernen som agerar enligt bestämmelserna i direktiv 2014/65/EU.

iii)

Uppgifter och handlingar som är nödvändiga för att bedöma dessa personers lämplighet.

f)

Information om organisationsstrukturen, verksamhetsvillkor och efterlevnad av kraven i direktiv 2014/65/EU, bland annat följande:

i)

Information om efterlevnad och strategier och förfaranden för riskhantering som krävs enligt direktiv 2014/65/EU med avseende på enheter och deras anknutna ombud.

ii)

Information om till vilken grad enheterna följt bestämmelserna, inklusive information som innehas av behöriga myndigheter.

iii)

Information om organisatoriska och administrativa arrangemang för att förhindra intressekonflikter enligt definitionen i artikel 23 i direktiv 2014/65/EU.

iv)

När det gäller värdepappersföretag som framställer finansiella instrument för försäljning till kunder, information om processen för godkännande av varje enskilt finansiellt instrument, bland annat information om målmarknad och distributionsstrategi samt om arrangemang för översyn.

v)

I fråga om värdepappersföretag, information om deras skyldigheter enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 97/9/EG (4).

vi)

Information som kan begäras från värdepappersföretag i enlighet med den verksamhet och de krav som anges i artikel 16 i direktiv 2014/65/EU.

g)

Information om auktorisation för värdepappersföretag som beviljats i enlighet med artiklarna 5–10 i direktiv 2014/65/EU.

h)

Information om auktorisation av reglerade marknader och leverantörer av datarapporteringstjänster som beviljats i enlighet med artiklarna 44, 45 och 46 samt artiklarna 59–63 i direktiv 2014/65/EU.

i)

Information om undantag som beviljats eller vägrats avseende kunder som på begäran får behandlas som professionella kunder enligt bilaga II till direktiv 2014/65/EU.

j)

Information om påföljder och efterlevnadsåtgärder som införts mot enheter, bland annat följande:

i)

Information om påföljder som påförts en enhet eller en medlem i ledningsorganet eller personer som i praktiken leder enhetens verksamhet.

ii)

Uppgifter om överträdelser av enheter eller personer som utför ledningsfunktioner,

iii)

Kriminalregisteruppgifter eller uppgifter om brottsutredningar eller straffrättsliga förfaranden, civila och administrativa mål och disciplinära åtgärder, i form av ett officiellt intyg om sådant kan inhämtas, eller genom någon annan likvärdig handling,

k)

Information om operativ verksamhet och agerande och tidigare efterlevnad hos föremålet för begäran, bland annat följande:

i)

Uppgifter om en enhets affärsverksamhet, i enlighet med direktiv 2014/65/EU.

ii)

Interna protokoll eller dokumentation som bevaras av företag och filialer för den behöriga myndighetens inspektion.

l)

Annan information som är nödvändig för att samarbeta vid tillsynsverksamhet, kontroller på plats eller utredningar som avses i artikel 80.1 i direktiv 2014/65/EU.

2.   När en medlemsstat kräver att ett tredjelandsföretag etablerar en filial i enlighet med artikel 39.1 och 39.2 i direktiv 2014/65/EU får den behöriga myndigheten i en annan medlemsstat från myndigheten med ansvar för tillsynen över den filialen begära sådan information som erhållits från myndighet i hemlandet i fråga om filialens auktorisering för öppnande, bland annat följande:

a)

Information som är relevant för att kontrollera efterlevnaden av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 (5) eller av bestämmelser som antagits för att införliva direktiv 2014/65/EU.

b)

Svar från ledningsorganet i värdepappersföretaget i tredjeland eller från personer som i praktiken leder enhetens verksamhet, på frågor från den behöriga myndigheten.

Artikel 3

Information som ska utbytas med avseende på kreditinstitut

När en behörig myndighet beslutar att begära samarbete får den begära följande information om enheter som avses i artikel 1 b:

a)

Den information som avses i artikel 2.1 a, f, i och j.

b)

All annan information som är av relevans för övervakning av kreditinstitutens efterlevnad av förordning (EU) nr 600/2014 eller bestämmelser som antagits för att införliva direktiv 2014/65/EU.

c)

Annan information som är nödvändig för att samarbeta vid tillsynsverksamhet, kontroller på plats eller utredningar som avses i artikel 80.1 i direktiv 2014/65/EU.

Artikel 4

Information som ska utbytas med avseende på personer som avses i artikel 1 c

1.   När en behörig myndighet beslutar att begära samarbete i förhållande till de fysiska personer som avses i artikel 1 c får den begära minst personens namn, födelsedatum och födelseort, personligt nationellt identifieringsnummer och adress och kontaktuppgifter.

2.   I fråga om juridiska personer eller icke-bolagsetablerade enheter eller sammanslutningar som avses i artikel 1 c får en behörig myndighet också begära dokument som intygar minst företagsnamn och registrerad adress och postadress om annan än den registrerade adressen, kontaktuppgifter och enhetens nationella identifieringsnummer, registrering av juridisk form i enlighet med relevant nationell lagstiftning, en fullständig förteckning över de personer som i praktiken leder verksamheten, deras namn, födelsedatum och födelseort, adress, kontaktuppgifter, deras nationella identifieringsnummer.

3.   Dessutom får behöriga myndigheter begära att följande uppgifter utbyts avseende personer som tillhandahåller investeringstjänster eller investeringsverksamhet utan erforderlig auktorisation eller registrering i enlighet med direktiv 2014/65/EU:

a)

Uppgifter om de investeringstjänster och den investeringsverksamhet som tillhandahålls.

b)

Uppgifter om alla personer som man vet har kontaktats av den fysiska eller juridiska personen i samband med tillhandahållande av investeringstjänster eller utförande av investeringsverksamhet utan erforderlig auktorisation eller registrering.

4.   De behöriga myndigheterna får begära in uppgifter om de personer som avses i artikel 1 c och som har erhållits i enlighet med, och är av relevans för, övervakning och efterlevnad av förordning (EU) nr 600/2014, eller bestämmelser som antagits för genomförande av direktiv 2014/65/EU; de får också begära annan information som krävs för att samarbeta avseende tillsynsverksamhet, kontroller på plats eller utredningar enligt artikel 80.1 i direktiv 2014/65/EU.

Artikel 5

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den dag som är den första av de dagar som anges i artikel 93.1 andra stycket i direktiv 2014/65/EU.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 14 juli 2016.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 173, 12.6.2014, s. 349.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut och värdepappersföretag, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG (EUT L 176, 27.6.2013, s. 338).

(4)  Europaparlamentets och rådets direktiv 97/9/EG av den 3 mars 1997 om system för ersättning till investerare (EGT L 84, 26.3.1997, s. 22).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 84).