31.3.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 87/90


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/567

av den 18 maj 2016

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 avseende definitioner, transparens, portföljkompression och tillsynsåtgärder beträffande produktingripande och positioner

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (1), särskilt artiklarna 2.2, 13.2, 15.5, 17.3, 19.2, 19.3, 31.4, 40.8, 41.8, 42.7 och 45.10,

av följande skäl:

(1)

I denna förordning specificeras närmare kriterierna för fastställande av en likvid marknad i enlighet med artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014. För detta ändamål är det nödvändigt att specificera kriterierna för aktier tillgängliga för handel, det genomsnittliga dagliga antalet transaktioner och den genomsnittliga dagliga omsättningen i synnerhet för aktier, depåbevis, börshandlade fonder och certifikat för att ta hänsyn till de specifika egenskaperna hos vart och ett av dessa finansiella instrument. Regler som specificerar hur likviditetsberäkningar bör genomföras under inledningsskedet efter att ett finansiellt instrument tagits upp till handel är nödvändiga för att garantera en samstämmig och enhetlig tillämpning i unionen.

(2)

Bestämmelserna i denna förordning hänger nära samman med varandra, eftersom de dels handlar om definitioner och mer detaljerade krav på transparens före och efter handel samt informationskrav som ska ställas på handelsplatser och systematiska internhandlare, dels om Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens (Esma) befogenheter i fråga om produktintervention och positionsförvaltning. Bestämmelserna bör sammanföras i en enda förordning, bland annat för att garantera inbördes konsekvens, samtidigt ikraftträdande och en bättre överblick för de aktörer som berörs, särskilt de som direkt omfattas av skyldigheterna.

(3)

För att möjliggöra förekomst av ett minimum av likvida aktier och andra instrument inom alla delar av unionen bör den behöriga myndigheten i en medlemsstat där det finns färre än fem likvida finansiella instrument för varje kategori aktier, depåbevis, börshandlade fonder och certifikat kunna utse ett eller flera ytterligare likvida finansiella instrument, förutsatt att det totala antalet finansiella instrument som anses ha en likvid marknad inte överskrider fem inom var och en av dessa kategorier av finansiella instrument.

(4)

För att garantera att marknadsdata tillhandahålls på rimliga affärsvillkor och på ett enhetligt sätt inom unionen specificeras i denna förordning de villkor som marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats samt systematiska internhandlare måste uppfylla. Dessa villkor utgår från målet att se till att skyldigheten att tillhandahålla marknadsdata på rimliga affärsvillkor är tillräckligt tydligt för att möjliggöra en effektiv och enhetlig tillämpning, samtidigt som hänsyn tas till olika verksamhetsmodeller och kostnadsstrukturer hos marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats och hos systematiska internhandlare.

(5)

För att garantera att avgifterna för marknadsdata sätts på en rimlig nivå krävs det, för att skyldigheten att tillhandahålla marknadsdata på rimliga affärsvillkor ska anses vara uppfylld, att det finns ett rimligt samband med kostnaderna för att framställa och sprida dessa data. Därför bör tillhandahållare av data, utan att det påverkar tillämpningen av konkurrensreglerna, fastställa sina avgifter på grundval av sina kostnader, samtidigt som de tillåts ha en rimlig marginal, med hänsyn tagen till faktorer såsom verksamhetens vinstmarginal, kostnadsavkastning, avkastning på nettotillgångar och kapitalavkastning. När leverantörer av data ådrar sig kostnader som är gemensamma med tillhandahållandet av andra tjänster, får avgifter som tas ut för tillhandahållandet av marknadsdata innehålla en rimlig andel av gemensamma kostnader för andra relevanta tjänster. Eftersom det skulle vara komplicerat att reglera själva kostnaderna exakt, bör man i stället fastställa vilka metoder för fördelning av kostnader som ska användas, på så sätt att de marknadsaktörer som levererar marknadsdata fortfarande har ett manöverutrymme när det gäller att bestämma exakta belopp för dessa kostnader, dock med hänsyn tagen till målet att avgifter för marknadsdata inom unionen ska ligga på en rimlig nivå.

(6)

Marknadsdata bör tillhandahållas på icke-diskriminerande grunder, för vilket det krävs att samma pris och andra villkor erbjuds alla kunder som tillhör samma kategori enligt de objektiva kriterier som offentliggjorts.

(7)

För att möjliggöra för dataanvändare att erhålla marknadsdata utan att behöva köpa andra tjänster bör marknadsdata erbjudas avskilda från andra tjänster. För att undvika att dataanvändare tvingas betala mer än en gång för samma marknadsdata när de köper dataset från handelsplatser och från andra distributörer av marknadsdata, bör data erbjudas per enskild användare, såvida inte detta skulle vara oproportionellt i förhållande till de kostnader som det ger upphov till, med hänsyn till omfattningen av de marknadsdata som tillhandahålls av den marknadsaktör eller det värdepappersföretag som driver en handelsplats eller av en systematisk internhandlare.

(8)

För att möjliggöra för dataanvändare och behöriga myndigheter att effektivt bedöma huruvida marknadsdata tillhandahålls på rimliga affärsvillkor måste de grundläggande villkoren för dess tillhandahållande offentliggöras. Leverantörer av marknadsdata bör därför lämna ut information både om avgifterna för och innehållet i berörda marknadsdata, samt om de beräkningsmetoder de använder för att fastställa sina egna kostnader, dock utan att detta innebär att de faktiska kostnadsbeloppen behöver offentliggöras.

(9)

I denna förordning anges också närmare hur systematiska internhandlare ska fullgöra sin skyldighet att offentliggöra bud regelbundet och fortlöpande under marknadernas normala öppettider, och att göra dessa uppgifter lätt tillgängliga för andra marknadsaktörer, så att uppgifterna faktiskt är tillgängliga för de marknadsaktörer som så önskar.

(10)

I händelse av att systematiska internhandlare offentliggör bud genom mer än ett medel för offentliggörande bör de tillhandahålla sina bud samtidigt genom vartdera arrangemanget för att säkerställa att buden som offentliggörs är samstämmiga och att marknadsaktörerna kan få tillgång till informationen vid samma tidpunkt. I händelse av att systematiska internhandlare offentliggör bud genom arrangemang på en reglerad marknad eller multilateral handelsplattform, eller genom en leverantör av datarapporteringstjänster bör de offentliggöra sin identitet i budet för att möjliggöra för marknadsaktörer att rikta sina order dit.

(11)

Genom denna förordning preciseras olika tekniska aspekter på tillämpningsområdet för systematiska internhandlares transparenskrav, med syftet att garantera en konsekvent och enhetlig tillämpning inom unionen. Undantag från systematiska internhandlares skyldighet att offentliggöra sina bud regelbundet och fortlöpande bör strikt begränsas till situationer där löpande redovisning av fasta priser för kunder kan stå i strid med försiktighetprinciper vid hanteringen av de risker värdepappersföretaget är exponerat för i egenskap av systematisk internhandlare, med hänsyn tagen till andra mekanismer som kan ge ytterligare skydd mot sådana risker.

(12)

För att säkerställa att undantaget från systematiska internhandlares skyldigheter att utföra order till budpriser vid den tidpunkt då ordern mottas i enlighet med artikel 15.2 i förordning (EU) nr 600/2014 begränsas till transaktioner som till sin natur inte bidrar till prisbildning, specificeras i denna förordning närmare och uttömmande villkor för vad som utgör transaktioner i flera värdepapper som del av en transaktion samt order som är underkastade andra villkor än aktuella marknadspriser.

(13)

Kriteriet att ett pris bör ligga inom ett offentliggjort intervall som nära speglar marknadsförhållandena har utformats för att garantera att transaktioner som utförs av systematiska internhandlare bidrar till prisbildningen, utan för den hindra de systematiska internhandlarna att erbjuda bättre pris i berättigade fall.

(14)

För att garantera att kunder får tillgång till systematiska internhandlares bud på ett icke-diskriminerande sätt, och samtidigt säkerställa en korrekt riskhantering som tar hänsyn till arten, omfattningen och komplexiteten vad gäller enskilda företags verksamheter, behöver det preciseras i denna förordning att antalet order eller storleken på order från en och samma kund bör anses överstiga normen avsevärt om en systematisk internhandlare inte kan utföra dessa order utan att exponera sig själv för en otillbörlig risk, vilket bör definieras på förhand som en del av företagets riskhanteringspolitik och grunda sig på objektiva faktorer och anges skriftligen samt tillgängliggöras för kunder eller potentiella kunder.

(15)

Eftersom både tillhandahållare av likviditet och systematiska internhandlare handlar för egen räkning och utsätter sig för jämförbara risknivåer är det lämpligt att fastställa den storlek som är specifik för instrumentet på ett enhetligt sätt för dessa kategorier. Därför bör den storlek som är specifik för instrumentet vid tillämpning av artikel 18.6 i förordning (EU) nr 600/2014 vara den storlek som fastställts enligt artikel 9.5 d i förordning (EU) nr 600/2014 och som överensstämmer med vad som specificeras närmare i tekniska standarder för tillsyn i enlighet med denna bestämmelse.

(16)

För att specificera de delar som ingår i portföljkompression, och därmed avgränsa kompressionen från tjänster som utgör handel eller avveckling, är det nödvändigt att förtydliga den process genom vilken derivat helt eller delvis avslutas och ersätts med ett nytt derivat, i synnerhet stegen i nämnda process, innehållet i överenskommelsen och den rättsliga dokumentation som ligger till grund för portföljkompressionen.

(17)

För att garantera en tillräcklig transparens avseende portföljkompression utförd av motparter behöver det preciseras vilken information om transaktionerna som ska offentliggöras.

(18)

I förordningen förtydligas också befogenheterna att ingripa, både för de relevanta behöriga myndigheterna och – under exceptionella omständigheter – för Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) som inrättats och utövar sina befogenheter i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (2) och Europeiska bankmyndigheten (EBA) som inrättats och utövar sina befogenheter i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (3). Med exceptionella omständigheter kan avses allvarliga problem med investerarskyddet eller hot mot finansmarknadernas eller råvarumarknadernas korrekta funktionssätt och integritet, eller mot stabiliteten i hela eller delar av unionens respektive minst en medlemsstats finansiella system. För att det ska anses förekomma ett ”hot”, vilket är en av förutsättningarna för ett ingripande med hänsyn till finansmarknadernas eller råvarumarknadernas korrekta funktionssätt och integritet eller till stabiliteten i det finansiella systemet, bör det krävas att det föreligger ett ännu större problem jämfört med innebörden av begreppet ”allvarligt problem” som motiverar ingripanden som syftar till att skydda investerarna.

(19)

Det bör upprättas en förteckning över kriterier och faktorer som behöriga myndigheter, Esma och EBA ska ta hänsyn till när de fastställer att ett sådant problem eller hot föreligger för att säkerställa en enhetlig strategi, samtidigt som det görs möjligt att vidta lämpliga åtgärder vid oförutsedda negativa händelser eller förlopp. Behovet att bedöma alla de kriterier och faktorer som kan vara relevanta i en verklig och specifik situation bör emellertid inte hindra tillfälliga ingripanden från behöriga myndigheter, Esma och EBA i fall där endast en av de faktorer som anses kunna orsaka sådana problem eller hot föreligger.

(20)

Man behöver fastställa förutsättningarna för när Esma kan använda sina befogenheter att ingripa i fråga om positionsförvaltning enligt förordning (EU) nr 600/2014, dels för att se värna om en konsekvent praxis, dels för att bana väg för lämpliga åtgärder vid oväntade ogynnsamma händelser eller oväntad ogynnsam utveckling.

(21)

Av konsekvensskäl och för att säkerställa väl fungerande finansiella marknader måste bestämmelserna i denna förordning och i förordning (EU) nr 600/2014 börja tillämpas från ett och samma datum. För att det nya regelverket för transparens ska fungera ändamålsenligt bör dock vissa bestämmelser i denna förordning tillämpas redan från och med den dag då den träder i kraft.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE:

KAPITEL I

FASTSTÄLLANDE AV LIKVIDA MARKNADER FÖR AKTIEINSTRUMENT

Artikel 1

Fastställande av likvida marknader för aktier

(Artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014 ska en aktie som handlas dagligen anses ha en likvid marknad om samtliga av nedanstående villkor uppfylls:

a)

Värdet på andelen av aktien som är tillgänglig för handel

i)

understiger inte 100 miljoner euro för aktier som tagits upp till handel på en reglerad marknad,

ii)

understiger inte 200 miljoner euro för aktier som bara tagits upp till handel på multilaterala handelsplattformar.

b)

Det genomsnittliga dagliga antalet transaktioner med aktien understiger inte 250.

c)

Den genomsnittliga dagliga omsättningen för aktien understiger inte 1 miljon euro.

2.   Vid tillämpning av punkt 1 a ska värdet på den andel av en aktie som är tillgänglig för handel beräknas genom att multiplicera antalet utelöpande aktier med priset per aktie, varvid enskilda aktieposter i samma aktie på över 5 % av emittentens samlade rösträtt utesluts, såvida inte dessa aktieposter innehas av ett företag för kollektiva investeringar eller en pensionsfond. Rösträtten ska beräknas genom hänvisning till det totala antalet aktier som inbegriper rösträtt, oavsett av huruvida utövandet av rösträtten är upphävd.

3.   Vid tillämpning av punkt 1 a ii ska, där ingen faktisk information finns tillgänglig i enlighet med punkt 2, värdet på den andel av en aktie som är tillgänglig för handel och som bara tagits upp för handel på en multilateral handelsplattform beräknas genom att multiplicera antalet utelöpande aktier med priset per aktie.

4.   Vid tillämpning av punkt 1 c ska den dagliga omsättningen för en aktie beräknas genom att, för varje transaktion som utförts under en handelsdag, lägga samman resultaten av multiplikationen av antalet aktier som utbytts mellan köparen och säljaren med priset per aktie.

5.   Under den sexveckorsperiod som inleds den första handelsdagen efter det att en aktie tagits upp för handel för första gången på en reglerad marknad eller en multilateral handelsplattform ska den aktien anses ha en likvid marknad i enlighet med artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014 där det belopp som erhålls vid multiplicering av antalet utelöpande aktier med priset per aktie vid början av den första handelsdagen uppskattas till minst 200 miljoner euro och där villkoren som anges i punkt 1 b och c, enligt uppskattade data för den perioden, uppfylls.

6.   Där färre än fem aktier som handlas på en medlemsstats handelsplatser och som tagits upp för handel för första gången i den medlemsstaten anses ha en likvid marknad enligt punkt 1 får den behöriga myndigheten i den medlemsstaten utse en eller flera aktier som tagits upp för handel för första gången på de handelsplatserna till aktier som anses ha en likvid marknad, förutsatt att det totala antalet aktier som först tagits upp till handel i den medlemsstaten och som anses ha en likvid marknad inte överstiger fem.

Artikel 2

Fastställande av likvida marknader för depåbevis

(Artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014 ska ett depåbevis som handlas dagligen anses ha en likvid marknad om samtliga av nedanstående villkor uppfylls:

a)

Värdet på andelen som är tillgänglig för handel uppgår till minst 100 miljoner euro.

b)

Det genomsnittliga dagliga antalet transaktioner med depåbeviset understiger inte 250.

c)

Den genomsnittliga dagliga omsättningen för depåbeviset understiger inte 1 miljon euro.

2.   Vid tillämpning av punkt 1 a ska värdet på den andel av ett depåbevis som är tillgänglig för handel beräknas genom att multiplicera antalet enheter i utelöpande depåbevis med priset per enhet.

3.   Vid tillämpning av punkt 1 c ska den dagliga omsättningen för ett depåbevis beräknas genom att, för varje transaktion som utförts under en handelsdag, lägga samman resultaten av multiplikationen av antalet depåbevis som utbytts mellan köparen och säljaren med priset per enhet.

4.   För den sexveckorsperiod som inleds den första handelsdagen efter att ett depåbevis tagits upp för handel för första gången på en handelsplats ska det depåbeviset anses ha en likvid marknad i enlighet med artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014 där den beräknade andel som är tillgänglig för handel vid början av den första handelsdagen uppskattas till minst 100 miljoner euro och där villkoren som anges i punkt 1 b och c, enligt uppskattade data för den perioden, uppfylls.

5.   Om färre än fem depåbevis som handlas på en medlemsstats handelsplatser och som tagits upp för handel för första gången i den medlemsstaten anses ha en likvid marknad i enlighet med punkt 1 får den behöriga myndigheten i den medlemsstaten utse ett eller flera depåbevis som tagits upp för handel för första gången på de handelsplatserna till depåbevis som anses ha en likvid marknad, förutsatt att det totala antalet depåbevis som först tagits upp till handel i den medlemsstaten och som anses ha en likvid marknad inte överstiger fem.

Artikel 3

Fastställande av likvida marknader för börshandlade fonder

(Artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014 ska en börshandlad fond som handlas dagligen anses ha en likvid marknad där samtliga av nedanstående villkor uppfylls:

a)

Värdet på andelen som är tillgänglig för handel uppgår till minst 100 enheter.

b)

Det genomsnittliga dagliga antalet transaktioner med den börshandlade fonden understiger inte 10.

c)

Den genomsnittliga dagliga omsättningen för den börshandlade fonden understiger inte 500 000 euro.

2.   Vid tillämpning av punkt 1 a ska den andel av den börshandlade fonden som är tillgänglig för handel vara antalet enheter som utgivits för handel.

3.   Vid tillämpning av punkt 1 c ska den dagliga omsättningen för en börshandlad fond beräknas genom att man, för varje transaktion som utförts under en handelsdag, lägger samman resultaten av multiplikationen av antalet enheter i den börshandlade fonden som utbytts mellan köpare och säljare med priset per enhet.

4.   Under den sexveckorsperiod som inleds den första handelsdagen efter att en börshandlad fond tagits upp för handel för första gången på en handelsplats ska den börshandlade fonden anses ha en likvid marknad i enlighet med artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014 där den andel som är tillgänglig för handel vid början av den första handelsdagen uppgå till minst 100 enheter och där villkoren som anges i punkt 1 b och c, enligt uppskattade data för den perioden, uppfylls.

5.   Där färre än fem börshandlade fonder som handlas på en medlemsstats handelsplatser och som tagits upp för handel för första gången i den medlemsstaten anses ha en likvid marknad i enligt punkt 1 får den behöriga myndigheten i den medlemsstaten utse en eller flera börshandlade fonder som tagits upp för handel för första gången på de handelsplatserna till börshandlade fonder som anses ha en likvid marknad, förutsatt att det totala antalet börshandlade fonder som först tagits upp till handel i den medlemsstaten och som anses ha en likvid marknad som inte överstiger fem.

Artikel 4

Fastställande av likvida marknader för certifikat

(Artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014 ska ett certifikat som handlas dagligen anses ha en likvid marknad där samtliga av nedanstående villkor uppfylls:

a)

Värdet på andelen som är tillgänglig för handel uppgår till minst 1 miljon euro.

b)

Det genomsnittliga dagliga antalet transaktioner med certifikatet understiger inte 20.

c)

Den genomsnittliga dagliga omsättningen för certifikatet understiger inte 500 000 euro.

2.   Vid tillämpning av punkt 1 a ska värdet på den andel av ett certifikat som är tillgänglig för handel utgöras av värdet på emissionen oberoende av det antal enheter som emitteras.

3.   Vid tillämpning av punkt 1 c ska den dagliga omsättningen för ett certifikat beräknas genom att, för varje transaktion som utförts under en handelsdag, lägga samman resultaten av multiplikationen av antalet enheter av certifikatet som utbytts mellan köparen och säljaren med priset per enhet.

4.   Under den sexveckorsperiod som inleds den första handelsdagen efter att ett certifikat tagits upp för handel för första gången på en handelsplats ska det certifikatet anses ha en likvid marknad i enlighet med artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014 där det belopp som erhålls vid multiplicering av antalet utelöpande certifikat med priset per certifikat vid början av den första handelsdagen uppskattas till minst 1 miljon euro och där villkoren som anges i artikel 1 b och c, enligt uppskattade data för den perioden, uppfylls.

5.   Där färre än fem certifikat som handlas på en medlemsstats handelsplatser och som tagits upp för handel för första gången i den medlemsstaten anses ha en likvid marknad i enlighet med punkt 1 får den behöriga myndigheten i den medlemsstaten utse ett eller flera certifikat som tagits upp för handel för första gången på de handelsplatserna till certifikat som anses ha en likvid marknad, förutsatt att det totala antalet certifikat som först tagits upp till handel i den medlemsstaten och som anses ha en likvid marknad inte överstiger fem.

Artikel 5

Behöriga myndigheters bedömning av likviditeten för aktieinstrument

(Artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Den behöriga myndigheten på den mest relevanta marknaden med avseende på likviditet enligt artikel 16 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/590 (4) ska bedöma huruvida en aktie, ett depåbevis, en börshandlad fond eller ett certifikat har en likvid marknad vid tillämpning av artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014, i enlighet med artiklarna 1–4 i vart och ett av följande scenarion:

a)

Innan det finansiella instrumentet först tas upp för handel på handelsplatsen, i enlighet med artiklarna 1.5, 2.4, 3.4 och 4.4.

b)

Mellan utgången av de fyra första veckorna av handel och utgången av de sex första veckorna av handel med det finansiella instrumentet. Vid detta scenario ska bedömningen baseras på instrumentets tillgänglighet för handel per den sista handelsdagen i de första fyra veckorna av handel, det genomsnittliga antalet genomförda transaktioner per dag och den genomsnittliga dagliga omsättningen med beaktande av alla transaktioner som utförs i unionen för det finansiella instrumentet under de första fyra veckorna av handel.

c)

Mellan slutet av varje kalenderår och senast den 1 mars påföljande år när det gäller finansiella instrument som handlats på en handelsplats före den 1 december det aktuella kalenderåret. Vid detta scenario ska bedömningen baseras på instrumentets tillgänglighet för handel per den sista handelsdagen det berörda kalenderåret, det genomsnittliga antalet genomförda transaktioner per dag och den genomsnittliga dagliga omsättningen med beaktande av alla transaktioner som utförs i unionen för det finansiella instrumentet under det kalenderåret.

d)

Omedelbart efter den tidpunkt där, till följd av en bolagshändelse, eventuella tidigare bedömningar har ändrats.

De behöriga myndigheterna ska offentliggöra resultatet av sin bedömning omedelbart efter det att den har slutförts.

2.   Behöriga myndigheter, marknadsplatsoperatörer och värdepappersföretag, inklusive sådana värdepappersföretag som driver en handelsplats, ska använda sig av den information som offentliggörs enligt punkt 1 denna artikel, på följande sätt:

a)

Om bedömningen utförs enligt punkt 1 a: under sex veckor räknat från den första dagen av handel med det finansiella instrumentet.

b)

Om bedömningen utförs enligt punkt 1 b: under en period som börjar sex veckor efter den första handelsdagen med det finansiella instrumentet, och som slutar den 31 mars det år som information offentliggjorts i enlighet med punkt 1 c.

c)

Om bedömningen utförs enligt punkt 1 c: under en period på ett år räknat från den 1 april efter det att informationen offentliggjorts.

Om uppgifter som avses i denna punkt ersätts av ny information enligt punkt 1 d, ska behöriga myndigheter, marknadsaktörer och värdepappersföretag, inklusive värdepappersföretag som driver en handelsplats, använda denna nya information för de syften som avses i artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014.

3.   Vid tillämpning av punkt 1 ska handelsplatser lämna in den information som anges i bilagan till de behöriga myndigheterna inom följande tidsramar:

a)

Vad gäller finansiella instrument som tas upp för handel för första gången, före den dag då det finansiella instrumentet handlas med för första gången.

b)

Vad gäller finansiella instrument som redan tagits upp för handel, inom samtliga nedanstående tidsramar:

i)

Senast tre dagar efter utgången av de fyra första veckorna av handel.

ii)

Efter utgången av varje kalenderår, dock inte senare än den 3 januari.

iii)

Omedelbart efter den tidpunkt där, till följd av en bolagshändelse, den information som tidigare lämnats in till den behöriga myndigheten har ändrats.

KAPITEL II

HANDELSPLATSERS OCH SYSTEMATISKA INTERNHANDLARES SKYLDIGHETER I FRÅGA OM TILLHANDAHÅLLANDE AV DATA

Artikel 6

Skyldighet att tillhandahålla marknadsdata på rimliga affärsvillkor

(Artiklarna 13.1, 15.1 och 18.8 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   I syfte att tillgängliggöra marknadsdata som innehåller den information som anges i artiklarna 3, 4, 6–11, 15 och 18 i förordning (EU) nr 600/2014 för allmänheten på rimliga affärsvillkor ska marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats och systematiska internhandlare, i enlighet med artiklarna 13.1, 15.1 och 18.8 i förordning (EU) nr 600/2014, fullgöra de skyldigheter som anges i artiklarna 7–11 i denna förordning.

2.   Artiklarna 7, 8.2, 9, 10.2 och 11 ska inte gälla för marknadsoperatörer eller värdepappersföretag som driver handelsplatser eller systematiska internhandlare som tillgängliggör marknadsdata för allmänheten avgiftsfritt.

Artikel 7

Skyldighet att tillhandahålla marknadsdata på grundval av kostnad

(Artiklarna 13.1, 15.1 och 18.8 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Priset på marknadsdata ska baseras på kostnaden för att ta fram och sprida sådana data och får inbegripa en rimlig marginal.

2.   Kostnaden för att ta fram och sprida marknadsdata får inbegripa en lämplig andel gemensamma kostnader för andra tjänster som tillhandahålls av marknadsoperatörer eller värdepappersföretag som driver en handelsplats eller av systematiska internhandlare.

Artikel 8

Skyldighet att tillhandahålla marknadsdata på icke-diskriminerande grunder

(Artiklarna 13.1, 15.1 och 18.8 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats och systematiska internhandlare ska tillgängliggöra marknadsdata till samma pris och enligt samma villkor till alla kunder som tillhör samma kategori i enlighet med offentliggjorda objektiva kriterier.

2.   Eventuella skillnader i de priser som tas ut av olika kundkategorier ska vara proportionerliga i förhållande till det värde som berörda marknadsdata representerar för dessa kunder, med beaktande av följande:

a)

Räckvidd för och omfattning av berörda marknadsdata, inbegripet antalet finansiella instrument som omfattas och handelsvolymen för dessa.

b)

Hur kunden använder berörda marknadsdata, inbegripet huruvida de används till kundens egen handelsverksamhet, till återförsäljning eller till sammanläggning av data.

3.   Vid tillämpning av punkt 1 ska marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats och systematiska internhandlare ha infört skalbar kapacitet för att garantera att kunderna i rätt tid får tillgång till marknadsdata vid alla tidpunkter på icke-diskriminerande grunder.

Artikel 9

Skyldigheter med avseende på användaravgifter

(Artiklarna 13.1, 15.1 och 18.8 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats och systematiska internhandlare ska ta ut en avgift för användning av marknadsdata utifrån enskilda slutanvändares användning av berörda marknadsdata (användarbasis). Marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats och systematiska internhandlare ska införa arrangemang för att säkerställa att avgift för varje enskild användning av marknadsdata endast tas ut en gång.

2.   Genom undantag från punkt 1 får marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats och systematiska internhandlare besluta om att inte göra marknadsdata tillgängliga på användarbasis där uttag av avgift på användarbasis inte står i proportion till kostnaden för att tillgängliggöra nämnda data, med beaktande av dess tillämpningsområde och omfattning.

3.   Marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats och systematiska internhandlare ska motivera en vägran att tillgängliggöra marknadsdata på användarbasis och ska offentliggöra denna motivering på sin webbplats.

Artikel 10

Skyldighet att hålla marknadsdata uppdelade och att detaljera marknadsdata

(Artiklarna 13.1, 15.1 och 18.8 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats och systematiska internhandlare ska tillgängliggöra marknadsdata utan att paketera dem med andra tjänster.

2.   Avgifter för marknadsdata ska tas ut på grundval av den nivå som marknadsdatan detaljerats på, enligt vad som föreskrivs i artikel 12.1 i förordning (EU) nr 600/2014.

Artikel 11

Skyldighet avseende transparens

(Artiklarna 13.1, 15.1 och 18.8 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats och systematiska internhandlare ska offentliggöra priset och andra villkor för tillhandahållandet av marknadsdata på ett lättillgängligt sätt.

2.   Offentliggörandet ska omfatta följande:

a)

Aktuella prislistor, inbegripet

avgifter per användare av visad text,

avgifter för annat än visad text,

prisavdragspolitik,

avgifter med anknytning till licensvillkor,

avgifter för marknadsdata före och efter handel,

avgifter för andra delar av informationen, inklusive sådana som krävs i enlighet med kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/572 (5).

andra avtalsvillkor vad gäller den aktuella prislistan.

b)

Offentliggörande genom ett tillkännagivande minst 90 dagar i förväg om kommande prisförändringar.

c)

Information om marknadsdatans innehåll, inbegripet

i)

antalet instrument som omfattas,

ii)

den samlade omsättningen för instrumenten som omfattas,

iii)

förhållandet mellan marknadsdata före handel och efter handel,

iv)

information om eventuella data som tillhandahålls utöver marknadsdata,

v)

datum för den senaste anpassningen av licensavgiften för de marknadsdata som tillhandahålls.

d)

Intäkter från tillgängliggörande av marknadsdata och andelen av dessa intäkter i förhållande till marknadsoperatörens, värdepappersföretagets eller den systematiska internhandlarens samlade intäkter.

e)

Information om hur priset fastställdes, inbegripet de kostnadsredovisningsmetoder som används och de specifika principer enligt vilka direkta och varierande gemensamma kostnader tilldelas och fasta kostnader fördelas mellan framtagande och spridning av marknadsdata och andra tjänster som tillhandahålls av marknadsoperatörer och värdepappersföretag som driver en handelsplats eller systematiska internhandlare.

KAPITEL III

SYSTEMATISKA INTERNHANDLARES SKYLDIGHETER I FRÅGA OM OFFENTLIGGÖRANDE AV DATA

Artikel 12

Systematiska internhandlares skyldighet att regelbundet och kontinuerligt offentliggöra bud under den tid då marknaderna normalt är öppna

(Artikel 15.1 i förordning (EU) nr 600/2014)

Vid tillämpning av artikel 15.1 i förordning (EU) nr 600/2014 ska en systematisk internhandlare anses offentliggöra sina bud regelbundet och kontinuerligt under den tid då marknaderna normalt är öppna, om dessa bud är tillgängliga vid alla tidpunkter under de timmar som den systematiska internhandlaren har fastställt på förhand och offentliggjort som sina öppettider.

Artikel 13

Systematiska internhandlares skyldighet att göra bud lättillgängliga

(Artikel 15.1 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Systematiska internhandlare ska på sina webbplatsers startsida offentliggöra och uppdatera vilket av de arrangemang för offentliggörande som anges i artikel 17.3 a i förordning (EU) nr 600/2014 som de använder för att offentliggöra sina bud.

2.   Om en systematisk internhandlare offentliggör bud genom de arrangemang som en handelsplats eller ett APA utgör ska den systematiska internhandlaren offentliggöra sin identitet i samband med budet.

3.   Om en systematisk internhandlare använder mer än ett arrangemang för att offentliggöra bud ska dessa offentliggöranden ske samtidigt.

4.   Systematiska internhandlare ska offentliggöra sina bud i ett maskinläsbart format. Bud ska anses ha offentliggjorts på ett maskinläsbart sätt om offentliggörandet uppfyller de kriterier som anges i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/571 (6).

5.   Om systematiska internhandlare offentliggör sina anbud endast genom egna arrangemang ska anbuden också offentliggöras i ett läsbart format. Anbud ska anses vara offentliga i ett läsbart format om

a)

anbudets innehåll är i ett format som kan förstås av en genomsnittlig läsare,

b)

anbudet är offentliggjort på den systematiske internhandlarens webbplats och webbplatsens hemsida innefattar klara instruktioner för att få tillgång till anbudet.

6.   Bud ska offentliggöras enligt de standarder och specifikationer som anges i kommissionens delgerade förordning (EU) 2017/587 (7).

Artikel 14

Systematiska internhandlares utförande av order

(Artikel 15.1, 15.2 och 15.3 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 15.1 i förordning (EU) nr 600/2014 anses exceptionella marknadsförhållanden råda om det skulle strida mot ansvarsfull riskhantering att ålägga en systematisk internhandlare att tillhandahålla fasta bud till kunder, särskilt under någon av följande omständigheter:

a)

Den handelsplats där det finansiella instrumentet togs upp för handel för första gången eller den mest relevanta marknaden i fråga om likviditet stoppar handeln för det finansiella instrumentet i enlighet med artikel 48.5 i direktiv 2014/65/EU.

b)

Den handelsplats där det finansiella instrumentet togs upp för handel för första gången eller den mest relevanta marknaden i fråga om likviditet tillåter att marknadsgarantverksamheten stoppas.

c)

När det i fråga om en börshandlad fond saknas ett tillförlitligt marknadspris för ett betydande antal instrument som ligger under den börshandlade fonden eller indexet.

d)

En behörig myndighet förbjuder blankning i det finansiella instrumentet i enlighet med artikel 20 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2012 (8).

2.   Vid tillämpning av artikel 15.1 i förordning (EU) nr 600/2014 ska en systematisk internhandlare när som helst kunna uppdatera sina bud under förutsättning att de uppdaterade buden alltid är en följd av, och överensstämmer med, den systematiska internhandlarens verkliga avsikt att handla med sina kunder på ett icke-diskriminerande sätt.

3.   Vid tillämpning av artikel 15.2 i förordning (EU) nr 600/2014 ligger ett pris inom ett offentliggjort intervall nära marknadsförhållandena om följande villkor uppfylls:

a)

Priset ligger inom den systematiska internhandlarens köp- och säljbud.

b)

De bud som avses i led a speglar de rådande marknadsförhållandena för det berörda finansiella instrumentet i enlighet med artikel 14.7 i förordning (EU) nr 600/2014.

4.   Vid tillämpning av artikel 15.3 i förordning (EU) nr 600/2014 ska utförande av en order i flera värdepapper anses utgöra del av en transaktion i enlighet med de kriterier som anges i delegerade förordning (EU) 2017/587.

5.   Vid tillämpning av artikel 15.3 i förordning (EU) nr 600/2014 ska en order anses vara föremål för andra villkor än det aktuella marknadspriset enligt kriterierna i delegerad förordning (EU) 2017/587.

Artikel 15

Order som avsevärt överstiger normen

(Artikel 17.2 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 17.2 i förordning (EU) nr 600/2014 ska antalet eller volymen av order anses överstiga normen avsevärt om en systematisk internhandlare inte kan utföra dessa order utan att utsätta sig för otillbörlig risk.

2.   Värdepappersföretag som agerar som systematiska internhandlare ska fastställa, i förväg och på ett sätt som är objektivt och förenligt med deras riskhanteringsstrategi och metoder som avses i artikel 23 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/565 (9) om antalet eller ordervolymen som kunder efterfrågar anses utsätta företaget för oskäliga risker.

3.   Vid tillämpning av punkt 2 ska en systematisk internhandlare, som del av sin politik och sina förfaranden för riskhantering, inrätta, upprätthålla och genomföra en politik för att fastställa det antal eller den volym av order som denne kan utföra utan att utsätta sig för otillbörlig risk, med hänsyn både till det kapital som företaget har tillgång till för att täcka den risk som följer av den typen av handel och de rådande förhållandena på den marknad där företaget är verksamt.

4.   I enlighet med artikel 17.2 i förordning (EU) nr 600/2014 ska den politik som avses i punkt 3 vara icke-diskriminerande i förhållande till kunderna.

Artikel 16

Storlek som är specifik för instrumentet

(Artikel 18.6 i förordning (EU) nr 600/2014)

Vid tillämpning av artikel 18.6 i förordning (EU) nr 600/2014, ska den specifika storleken på det instrument som är föremål för handel enligt RFQ-systemet (request for quote), rösthybridhandel eller andra former av handel, vara den som anges i bilaga III till kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/583 (10).

KAPITEL IV

DERIVAT

Artikel 17

Delar som ingår i portföljkompression

(Artikel 31.4 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 31.1 i förordning (EU) nr 600/2014 ska värdepappersföretag och marknadsoperatörer som tillhandahåller portföljkompression uppfylla de villkor som anges i punkterna 2–6.

2.   Värdepappersföretag och marknadsoperatörer ska ingå ett avtal med deltagarna i den portföljkompression genom vilken kompressionsprocessen och dess rättsverkan regleras, inbegripet den tidpunkt då varje kompression blir rättsligt bindande.

3.   Det avtal som avses i punkt 2 ska inbegripa all relevant rättslig dokumentation som beskriver det sätt på vilket derivat som lämnas in för att ingå i portföljkompressionen avslutas och ersätts med andra derivat.

4.   Innan varje kompressionsprocess inleds ska värdepappersföretag och marknadsoperatörer som tillhandahåller portföljkompression

a)

kräva att alla deltagare i portföljkompressionen redovisar de kriterier som speglar deras egen risktolerans, inbegripet en gräns för motpartsrisk, en gräns för marknadsrisk och en kontantbetalningstolerans; värdepappersföretag och marknadsoperatörer ska respektera den risktolerans som anges av deltagarna i samband med portföljkompressionen,

b)

upprätta förbindelser mellan de derivat som lämnas in för kompression och till varje deltagare överlämna ett portföljkompressionsförslag som inbegriper följande uppgifter:

i)

De motparters identitet som berörs av kompressionen.

ii)

Den tillhörande förändringen av derivatens kombinerade nominella värde.

iii)

Variationen i fråga om det kombinerade nominella beloppet jämfört med den risktolerans som preciserats.

5.   För att anpassa kompressionen efter den risktolerans deltagarna angett och maximera portföljkompressionens effektivitet får värdepappersföretag och marknadsoperatörer bevilja deltagarna ytterligare tid för att lägga till derivat som kan komma i fråga för avslutande eller minskning.

6.   Värdepappersföretag och marknadsoperatörer ska genomföra kompressionen först när alla deltagarna i portföljkompressionen samtycker till kompressionsförslaget.

Artikel 18

Krav för offentliggörande av portföljkompression

(Artikel 31.4 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 31.2 i förordning (EU) nr 600/2014 ska värdepappersföretag och marknadsoperatörer genom ett APA offentliggöra följande uppgifter avseende varje kompression:

a)

En förteckning över de derivat som lämnats in för att ingå i portföljkompressionen.

b)

En förteckning över de derivat som ersätter de avslutade derivaten.

c)

En förteckning över de derivat som ändrats eller avslutats till följd av portföljkompressionen.

d)

Antalet derivat och värdet på dessa uttryckt i ett nominellt belopp.

De uppgifter som avses i första stycket ska detaljindelas per typ av derivat och per valuta.

2.   Värdepappersföretag och marknadsoperatörer ska offentliggöra de uppgifter som avses i punkt 1 så nära realtid som tekniskt är möjligt och inte senare än nästa öppethållandedag efter det att ett kompressionsförslag blir rättsligt bindande i enlighet med det avtal som avses i artikel 17.2.

KAPITEL V

TILLSYNSÅTGÄRDER FÖR PRODUKTINGRIPANDE OCH POSITIONSHANTERING

AVSNITT 1

Produktingripande

Artikel 19

Kriterier och faktorer vid tillämpning av Esmas befogenheter avseende tillfälliga produktingripanden

(Artikel 40.2 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 40.2 a i förordning (EU) nr 600/2014 ska Esma bedöma relevansen av alla faktorer och kriterier som förtecknas i punkt 2 och ta hänsyn till alla relevanta faktorer och kriterier vid fastställandet av huruvida marknadsföringen, distributionen eller försäljningen av vissa strukturerade insättningar eller strukturerade insättningar med vissa specificerade särdrag eller en viss typ av finansiell verksamhet eller praxis ger upphov till ett allvarligt problem med investerarskyddet eller ett hot mot finansmarknadernas eller råvarumarknadernas korrekta funktionssätt och integritet, eller mot stabiliteten i hela eller delar av unionens finansiella system.

Vid tillämpning av första stycket får Esma fastställa huruvida det föreligger ett allvarligt problem med investerarskyddet eller ett hot mot finansmarknadernas eller råvarumarknadernas korrekta funktionssätt och integritet eller mot stabiliteten i hela eller delar av unionens finansiella system på grundval av en eller flera av dessa faktorer eller kriterier.

2.   De faktorer och kriterier som ska bedömas av Esma vid fastställandet av huruvida det föreligger ett allvarligt problem med investerarskyddet eller ett hot mot finansmarknadernas eller råvarumarknadernas korrekta funktionssätt och integritet eller mot stabiliteten i hela eller delar av unionens finansiella system ska vara

a)

graden av komplexitet i det finansiella instrumentet eller typen av finansiell verksamhet eller praxis i förhållande till den kundtyp, enligt bedömning i enlighet med led c, som deltar i den finansiella verksamheten eller den finansiella praxisen, eller till vem det finansiella instrumentet marknadsförs eller säljs, särskilt med hänsyn till

typen av underliggande tillgångar eller referenstillgångar och graden av transparens vad gäller de underliggande tillgångarna eller referenstillgångarna,

graden av transparens för kostnader och avgifter som förknippas med det finansiella instrumentet, den strukturerade insättningen, den finansiella verksamheten eller praxisen och, särskilt, bristen av transparens som härrör från flera lager av kostnader och avgifter,

resultatberäkningens komplexitet, särskilt med beaktande av huruvida avkastningen beror på resultaten av en eller flera underliggande tillgångar eller referenstillgångar, som i sin tur påverkas av andra faktorer, eller om avkastningen inte bara beror på värdena på de underliggande tillgångarna eller referenstillgångarna vid inlednings- och förfallodatumen, utan även på värdena under produktens livstid,

eventuella riskers karaktär och omfattning,

huruvida instrumentet eller tjänsten ingår i ett paket med andra produkter eller tjänster, eller

komplexiteten i fråga om eventuella villkor.

b)

Omfattningen av möjliga skadliga konsekvenser, särskilt i fråga om

det finansiella instrumentets nominella värde,

antalet deltagande kunder, investerare och marknadsaktörer,

den relativa andelen av produkten som ingår i investerarnas portföljer,

sannolikheten för, omfattningen av och karaktären hos eventuella skador, inbegripet det potentiella förlustbeloppet,

skadliga konsekvensers förväntade varaktighet,

emissionens volym,

antalet mellanhänder som deltar,

marknadens eller försäljningens tillväxt, eller

det genomsnittliga belopp som investerats av varje kund i det finansiella instrumentet.

c)

Typen av kunder som deltar i en finansiell verksamhet eller praxis eller gentemot vilken ett finansiellt instrument marknadsförs eller säljs, i synnerhet i fråga om

huruvida kunden är en icke-professionell kund, en professionell kund eller en godtagbar motpart,

kundens kunskaper och förmåga, inbegripet utbildningsnivå, erfarenhet av liknande finansiella instrument eller försäljningsmetoder,

kundens ekonomiska situation, inbegripet inkomst och förmögenhet,

kundens centrala finansiella mål, inbegripet pensionssparande och finansiering av bostad i egen ägo, eller

huruvida instrumentet eller tjänsten säljs till kunder utanför den avsedda målmarknaden eller huruvida målmarknaden inte har fastställts på ett lämpligt sätt.

d)

Graden av transparens vad gäller det finansiella instrumentet eller typen av finansiell verksamhet eller praxis, särskilt i fråga om

typen av underliggande tillgång och dess transparens,

eventuella dolda kostnader och avgifter,

användning av metoder för att locka till sig kunders uppmärksamhet utan att nödvändigtvis spegla lämpligheten eller den övergripande kvaliteten hos det finansiella instrumentet, verksamheten eller praxisen,

typen av risker och den transparens som kännetecknar dessa risker, eller

användning av produktnamn eller terminologi eller annan information som låter påskina en högre nivå av säkerhet eller avkastning än vad som faktiskt är möjligt eller sannolikt, eller som låter påskina produktegenskaper som inte föreligger.

e)

De enskilda särdragen hos eller delarna i det finansiella instrumentet, verksamheten eller praxisen, inbegripet eventuella inbäddade hävstänger, särskilt i fråga om

den hävstång som ingår i produkten,

den hävstång som finansieringen ger upphov till,

särdragen hos transaktioner för att finansiera värdepapper, eller

det faktum att värdet på eventuella underliggande tillgångar inte längre är tillgängligt eller tillförlitligt.

f)

Förekomsten och graden av diskrepans mellan den förväntade avkastningen eller vinsten för investerare och risken för förlust vad gäller det finansiella instrumentet eller den finansiella verksamheten eller praxisen, särskilt i fråga om

kostnaden för strukturering av ett sådant finansiellt instrument, verksamhet eller praxis och andra kostnader,

diskrepansen vad gäller emittentens risk som kvarhålls av emittenten, eller

risk-/avkastningsprofilen.

g)

Med vilken smidighet och till vilken kostnad som investerare kan sälja det berörda finansiella instrumentet eller byta till ett annat finansiellt instrument, särskilt i fråga om

skillnaden mellan köp- och säljkurs,

frekvensen vad gäller tillgången till handel,

emissionsstorlek och sekundärmarknadens storlek,

förekomst eller avsaknad av tillhandahållare av likviditet eller sekundärmarknadsgaranter,

handelssystemets särdrag, eller

eventuella andra hinder för avyttring.

h)

Prissättningen och tillhörande kostnader för det finansiella instrumentet eller den finansiella verksamheten eller praxisen, särskilt i fråga om

dolda eller sekundära avgifter, eller

avgifter som inte speglar den tjänstenivå som tillhandahålls.

i)

Graden av innovation vad gäller ett finansiellt instrument, en strukturerad insättning eller en finansiell verksamhet eller praxis, särskilt i fråga om

graden av innovation vad gäller det finansiella instrumentets eller den finansiella verksamhetens eller praxisens struktur, inbegripet inbäddning och triggning,

graden av innovation vad gäller fördelningsmodellen eller förmedlingskedjans längd,

innovationsspridningens utbredning, inbegripet huruvida det finansiella instrumentet, verksamheten eller praxisen är innovativ för särskilda kundkategorier,

innovation i fråga om hävstänger,

brist på transparens vad gäller den underliggande tillgången, eller

marknadens tidigare erfarenhet av liknade finansiella instrument eller försäljningsmetoder.

j)

Försäljningsmetoder som förknippas med det finansiella instrumentet, särskilt i fråga om

de kommunikations- och distributionskanaler som används,

det informations-, marknadsförings- eller annat reklammaterial som förknippas med investeringen,

se förmodade syftena med investeringen, eller

huruvida beslutet att köpa sker i andra eller tredje hand efter ett annat köp.

k)

Den finansiella situationen och affärssituationen för det finansiella instrumentets emittent, särskilt i fråga om

den finansiella situationen för emittenten eller en eventuell borgensman, eller

transparensen vad gäller emittentens eller borgensmannens affärssituation.

l)

Huruvida den information om ett finansiellt instrument som tillhandahållits av antingen konstruktören eller distributörerna för att möjliggöra för de marknadsaktörer som varit målgrupp för informationen att bilda sig en uppfattning, med beaktande av det finansiella instrumentets art och typ, är otillräcklig eller otillförlitlig.

m)

Huruvida det finansiella instrumentet, verksamheten eller praxisen innebär en hög risk vad gäller genomförandet av de transaktioner som deltagare eller investerare utför på den berörda marknaden.

n)

Huruvida den finansiella verksamheten eller praxisen på ett allvarligt sätt skulle äventyra integriteten i prisbildningsprocessen på den berörda marknaden, så att priset eller värdet på det finansiella instrumentet i fråga inte längre bestäms av de legitima marknadskrafterna utbud och efterfrågan, eller så att marknadsaktörerna inte längre kan lita på priserna som bildas på denna marknad eller på de handlade volymerna som en grundval för sina investeringsbeslut.

o)

Huruvida det finansiella instrumentets egenskaper gör sannolikheten särskilt stor för att det ska användas för ekonomisk brottslighet, och i synnerhet huruvida dessa egenskaper potentiellt kan öka risken för att det finansiella instrumentet används för

bedrägeri eller ohederlighet,

oegentligt beteende i samband med eller missbruk av information om en finansmarknad,

hantering av vinning från brott,

finansiering av terrorism, eller

att underlätta penningtvätt.

p)

Huruvida den finansiella verksamheten eller praxisen innebär en särskilt hög risk avseende marknaders och marknadsinfrastrukturers motståndskraft eller smidiga funktionssätt.

q)

Huruvida ett finansiellt instrument eller en finansiell verksamhet eller praxis kan leda till betydande och konstlad diskrepans mellan priser på ett derivat och priserna på den underliggande marknaden.

r)

Huruvida det finansiella instrumentet, den finansiella verksamheten eller den finansiella praxisen innebär en hög risk för störningar för finansiella institut som anses vara viktiga för unionens finansiella system.

s)

Hur relevant distributionen av det berörda finansiella instrumentet är såsom finansieringskälla för emittenten.

t)

Huruvida ett finansiellt instrument, en finansiell verksamhet eller en finansiell praxis innebär särskilda risker för marknaden eller infrastrukturen för betalningssystem, inbegripet värdepappershandel, system för clearing och avveckling.

u)

Huruvida ett finansiellt instrument, en finansiell verksamhet eller en finansiell praxis kan innebära ett hot mot investerarnas förtroende för det finansiella systemet.

Artikel 20

Kriterier och faktorer vid tillämpning av EBA:s befogenheter avseende tillfälliga produktingripanden

(Artikel 41.2 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 41.2 a i förordning (EU) nr 600/2014 ska EBA bedöma relevansen av alla faktorer och kriterier som förtecknas i punkt 2 och beakta alla relevanta faktorer och kriterier vid fastställandet av när marknadsföringen, distributionen eller försäljningen av vissa strukturerade insättningar eller strukturerade insättningar med vissa specificerade särdrag eller en viss typ av finansiell verksamhet eller praxis ger upphov till ett allvarligt problem med investerarskyddet eller ett hot mot finansmarknadernas eller råvarumarknadernas korrekta funktionssätt och integritet, eller mot stabiliteten i hela eller delar av unionens finansiella system.

Vid tillämpning av första stycket får EBA fastställa huruvida det föreligger ett allvarligt problem med investerarskyddet eller ett hot mot finansmarknadernas korrekta funktionssätt och integritet eller mot stabiliteten i hela eller delar av unionens finansiella system på grundval av en av dessa faktorer eller ett av dessa kriterier.

2.   De faktorer och kriterier som ska bedömas av EBA vid fastställandet av huruvida det föreligger ett allvarligt problem med investerarskyddet eller ett hot mot finansmarknadernas korrekta funktionssätt och integritet eller mot stabiliteten i hela eller delar av unionens finansiella system ska vara följande:

a)

Graden av komplexitet i en strukturerad insättning eller typen av finansiell verksamhet eller praxis i förhållande till den kundtyp, enligt bedömning i enlighet med led c, som deltar i den finansiella verksamheten eller den finansiella praxisen, särskilt med beaktande av

typen av underliggande tillgångar eller referenstillgångar och graden av transparens vad gäller de underliggande tillgångarna eller referenstillgångarna,

graden av transparens för kostnader och avgifter som förknippas med det den strukturerade insättningen eller den finansiella verksamheten eller praxisen och, särskilt, bristande transparens som härrör från flera lager av kostnader och avgifter,

resultatberäkningens komplexitet, särskilt med beaktande av huruvida avkastningen beror på resultatet av en eller flera underliggande tillgångar eller referenstillgångar, som i sin tur påverkas av andra faktorer, eller om avkastningen inte bara beror på värdena på de underliggande tillgångarna eller referenstillgångarna vid inlednings- och förfallodatumen eller räntebetalningsdatumen, utan även på värdena under produktens livstid,

eventuella riskers karaktär och omfattning,

huruvida den strukturerade insättningen eller tjänsten ingår i ett paket med andra produkter eller tjänster, eller

komplexiteten i fråga om eventuella villkor.

b)

Omfattningen av möjliga skadliga konsekvenser, särskilt i fråga om

det nominella värdet på en emission som avser strukturerade insättningar,

antalet deltagande kunder, investerare och marknadsaktörer,

den relativa andelen av produkten som ingår i investerarnas portföljer,

sannolikheten för, omfattningen av och karaktären hos eventuella skador, inbegripet det potentiella förlustbeloppet,

skadliga konsekvensers förväntade varaktighet,

emissionens volym,

antalet institut som deltar,

marknadens eller försäljningens tillväxt,

det genomsnittliga belopp som investerats av varje kund i den strukturerade insättningen, eller

den täckningsnivå som definieras i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/49/EU (11).

c)

Typen av kunder som deltar i en finansiell verksamhet eller praxis eller gentemot vilken en strukturerad insättning marknadsförs eller säljs, särskilt i fråga om

huruvida kunden är en icke-professionell kund, en professionell kund eller en godtagbar motpart,

kundens kunskaper och förmåga, inbegripet utbildningsnivå, erfarenhet av liknande finansiella produkter eller försäljningsmetoder,

kundens ekonomiska situation, inbegripet inkomst, förmögenhet,

kundens centrala finansiella mål, inbegripet pensionssparande, finansiering av bostad i egen ägo,

huruvida produkten eller tjänsten säljs till kunder utanför den avsedda målmarknaden eller där målmarknaden inte har fastställts på ett lämpligt sätt, eller

godtagbarheten vad gäller täckningen hos ett insättningsgarantisystem.

d)

Graden av transparens vad gäller den strukturerade insättningen eller typen av finansiell verksamhet eller praxis, särskilt i fråga om

typen av underliggande tillgång och dess transparens,

eventuella dolda kostnader och avgifter,

användning av metoder för att locka till sig kunders uppmärksamhet utan att nödvändigtvis spegla lämpligheten eller den övergripande kvaliteten vad gäller produkten eller tjänsten,

typen av risker och transparensen avseende dessa,

användning av produktnamn eller terminologi eller annan information som är vilseledande genom att låta påskina produktegenskaper som inte föreligger, eller

huruvida identiteten vad gäller inlånare, som kan vara ansvariga för kundens insättning, offentliggörs.

e)

De enskilda särdragen hos eller delarna i det finansiella instrumentet eller den finansiella verksamheten eller praxisen, inbegripet eventuella inbäddade hävstänger, särskilt med beaktande av

den hävstång som ingår i produkten,

den hävstång som finansieringen ger upphov till, eller

det faktum att värdet på eventuella underliggande tillgångar inte längre är tillgängligt eller tillförlitligt.

f)

Förekomsten och graden av diskrepans mellan den förväntade avkastningen eller vinsten för investerare och risken för förlust vad gäller den strukturella insättningen, verksamheten eller praxisen, särskilt i fråga om

kostnaden för strukturering av sådana strukturerade insättningar, verksamhet eller praxis och andra kostnader,

diskrepansen vad gäller emittentens risk som kvarhålls av emittenten, eller

risk-/avkastningsprofilen.

g)

Med vilken smidighet och till vilken kostnad som investerare kan avyttra en strukturerad insättning, särskilt i fråga om

huruvida tidig avyttring alls är tillåten, eller

eventuella andra hinder för avyttring.

h)

Prissättningen och tillhörande kostnader för den strukturerade insättningen, finansiella verksamheten eller praxisen, med särskilt beaktande av

dolda eller sekundära avgifter, eller

avgifter som inte speglar den tjänstenivå som tillhandahålls.

i)

Graden av innovation i en strukturerad insättning, en finansiell verksamhet eller praxis, särskilt i fråga om

graden av innovation vad gäller den strukturerade insättningens eller den finansiella verksamhetens eller praxisens struktur, inbegripet inbäddning och triggning,

graden av innovation vad gäller fördelningsmodellen eller förmedlingskedjans längd,

innovationsspridningens utbredning, inbegripet huruvida den strukturerade insättningen eller den finansiella verksamheten eller praxisen är innovativ för särskilda kundkategorier,

innovation i fråga om hävstänger,

brist på transparens vad gäller den underliggande tillgången, eller

marknadens tidigare erfarenhet av liknande strukturerade insättningar eller försäljningsmetoder.

j)

Försäljningsmetoder som förknippas med den strukturerade insättningen, särskilt i fråga om

de kommunikations- och distributionskanaler som används,

det informations-, marknadsförings- eller annat reklammaterial som förknippas med investeringen,

de förmodade syftena med investeringen, eller

huruvida beslutet att köpa sker i andra eller tredje hand efter ett annat köp.

k)

Den finansiella situationen och affärssituationen för den strukturerade insättningens emittent, särskilt i fråga om

den finansiella situationen för emittenten eller en eventuell borgensman, eller

transparensen vad gäller emittentens eller borgensmannens affärssituation.

l)

Huruvida den information om en strukturerad insättning som tillhandahållits av antingen konstruktören eller distributörerna för att möjliggöra för de marknadsaktörer som varit målgrupp för informationen att bilda sig en uppfattning, med hänsyn till den strukturerade insättningens art och typ, är otillräcklig eller otillförlitlig.

m)

Huruvida den strukturerade insättningen eller den finansiella verksamheten eller praxisen innebär en hög risk vad gäller genomförandet av de transaktioner som deltagare eller investerare utför på den berörda marknaden.

n)

Huruvida den strukturerade insättningen, verksamheten eller praxisen skulle utsätta unionens ekonomi för risker.

o)

Huruvida den strukturerade insättningens egenskaper gör sannolikheten särskilt stor för att den ska användas för ekonomisk brottslighet, och i synnerhet huruvida dessa egenskaper kan öka risken för att den strukturella insättningen används för

bedrägeri eller ohederlighet,

oegentliga tillvägagångssätt med eller missbruk av information avseende en finansmarknad,

hantering av vinning från brott,

finansiering av terrorism, eller

att underlätta penningtvätt.

p)

Huruvida verksamheten eller praxisen innebär en särskilt hög risk avseende marknaders och marknadsinfrastrukturers motståndskraft eller smidiga funktionssätt.

q)

Huruvida en strukturerad insättning eller en finansiell verksamhet eller praxis kan leda till betydande och konstlad diskrepans mellan priser på ett derivat och priserna på den underliggande marknaden.

r)

Huruvida den strukturerade insättningen eller den finansiella verksamheten eller praxisen innebär en särskild risk för störningar för finansiella institut som anses vara viktiga för unionens finansiella system, särskilt i fråga om den säkringsstrategi som de finansiella instituten tillämpar i fråga om emission av den strukturerade insättningen, inbegripet felaktig prissättning av kapitalgarantin vid förfallodagen eller de anseenderisker som den strukturerade insättningen eller praxisen eller verksamheten ger upphov till för de finansiella instituten.

s)

Relevansen av distribution av strukturerade insättningar såsom finansieringskälla för det finansiella institutet.

t)

Huruvida en strukturerad insättning eller en finansiell praxis eller verksamhet ger upphov till särskilda risker för marknaden eller betalningssystemens infrastruktur.

u)

Huruvida en strukturerad insättning eller finansiell praxis eller verksamhet kan innebära ett hot mot investerarnas förtroende för det finansiella systemet.

Artikel 21

Kriterier och faktorer som ska beaktas av behöriga myndigheter vid tillämpning av befogenheter avseende produktingripanden

(Artikel 42.2 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 42.2 a i förordning (EU) nr 600/2014 ska de behöriga myndigheterna bedöma relevansen av alla faktorer och kriterier som förtecknas i punkt 2 och beakta alla relevanta faktorer och kriterier vid fastställandet av när marknadsföringen, distributionen eller försäljningen av vissa strukturerade insättningar eller strukturerade insättningar med vissa specificerade särdrag eller en viss typ av finansiell verksamhet eller praxis ger upphov till ett allvarligt problem med investerarskyddet eller ett hot mot finansmarknadernas eller råvarumarknadernas korrekta funktionssätt och integritet, eller mot stabiliteten i hela eller delar av unionens finansiella system.

Vid tillämpning av första stycket får behöriga myndigheter fastställa huruvida det föreligger ett allvarligt problem med investerarskyddet eller ett hot mot finansmarknadernas eller råvarumarknadernas korrekta funktionssätt och integritet eller mot stabiliteten i hela eller delar av minst en medlemsstats finansiella system på grundval av en eller flera av dessa faktorer eller ett eller flera av dessa kriterier.

2.   De faktorer och kriterier som ska bedömas av behöriga myndigheter vid fastställandet av huruvida det föreligger ett allvarligt problem med investerarskyddet eller ett hot mot finansmarknadernas eller råvarumarknadernas korrekta funktionssätt och integritet eller mot stabiliteten i hela eller delar av minst en medlemsstats finansiella system ska inbegripa följande:

a)

Graden av komplexitet i det finansiella instrumentet eller typen av finansiell verksamhet eller praxis i förhållande till den kundtyp, enligt bedömning i enlighet med led c, som deltar i den finansiella verksamheten eller den finansiella praxisen, eller till vem det finansiella instrumentet eller den strukturerade insättningen marknadsförs eller säljs, särskilt med beaktande av

typen av underliggande tillgångar eller referenstillgångar och graden av transparens vad gäller de underliggande tillgångarna eller referenstillgångarna,

graden av transparens för kostnader och avgifter som förknippas med det finansiella instrumentet, den strukturerade insättningen, den finansiella verksamheten eller praxisen och, särskilt, bristen av transparens som härrör från flera lager av kostnader och avgifter,

resultatberäkningens komplexitet, med beaktande av huruvida avkastningen beror på resultatet av en eller flera underliggande tillgångar, som i sin tur påverkas av andra faktorer, eller om avkastningen inte bara beror på värdena på de underliggande tillgångarna eller referenstillgångarna vid inlednings- och förfallodatumen, utan även på värdena under produktens livstid,

eventuella riskers karaktär och omfattning,

huruvida produkten eller tjänsten ingår i ett paket med andra produkter eller tjänster,

komplexiteten i fråga om eventuella villkor.

b)

Omfattningen av möjliga skadliga konsekvenser, särskilt i fråga om

det nominella värdet på det finansiella instrumentet eller på en emission som gäller strukturerade insättningar,

antalet deltagande kunder, investerare och marknadsaktörer,

den relativa andelen av produkten som ingår i investerarnas portföljer,

sannolikheten för, omfattningen av och karaktären hos eventuella skador, inbegripet det potentiella förlustbeloppet,

skadliga konsekvensers förväntade varaktighet,

emissionens volym,

antalet mellanhänder som deltar,

marknadens eller försäljningens tillväxt,

det genomsnittliga belopp som investerats av varje kund i det finansiella instrumentet eller den strukturerade insättningen, eller

den täckningsnivå som definieras i direktiv 2014/49/EU, vad gäller strukturerade insättningar.

c)

Typen av kunder som deltar i en finansiell verksamhet eller praxis eller gentemot vilken ett finansiellt instrument eller en strukturerad insättning marknadsförs eller säljs, särskilt i fråga om

huruvida kunden är en icke-professionell kund, en professionell kund eller en godtagbar motpart,

kundens kunskaper och förmåga, inbegripet utbildningsnivå, erfarenhet av liknande finansiella instrument eller strukturerade insättningar eller försäljningsmetoder,

kundens ekonomiska situation, inbegripet inkomst och förmögenhet,

kundens centrala finansiella mål, inbegripet pensionssparande och finansiering av bostad i egen ägo,

huruvida produkten eller tjänsten säljs till kunder utanför den avsedda målmarknaden eller där målmarknaden inte har fastställts på ett lämpligt sätt, eller

godtagbarheten vad gäller täckningen hos ett insättningsgarantisystem, i fråga om strukturerade insättningar.

d)

Graden av transparens vad gäller det finansiella instrumentet, den strukturerade insättningen eller typen av finansiell verksamhet eller praxis, särskilt i fråga om

typen av underliggande tillgång och dess transparens,

eventuella dolda kostnader och avgifter,

huruvida det används metoder för att locka till sig kunders uppmärksamhet utan att nödvändigtvis spegla lämpligheten hos eller den övergripande kvaliteten på produkten eller den finansiella verksamheten eller praxisen,

typen av risker och den transparens som kännetecknar dessa risker,

huruvida det används produktnamn eller terminologi eller annan information som är vilseledande genom att låta påskina högre nivåer av säkerhet eller avkastning än vad som faktiskt är möjligt eller sannolikt, eller som låter påskina produktegenskaper som inte föreligger, eller

vad gäller strukturerade insättningar, huruvida man offentliggjort identiteten hos inlånare som kan vara ansvariga för kundens insättning.

e)

De enskilda särdragen hos eller delarna i det finansiella instrumentet eller den finansiella verksamheten eller praxisen, inbegripet eventuella inbäddade hävstänger, särskilt i fråga om

den hävstång som ingår i produkten,

den hävstång som finansieringen ger upphov till,

särdragen hos transaktioner för att finansiera värdepapper, eller

det faktum att värdet på eventuella underliggande tillgångar inte längre är tillgängligt eller tillförlitligt.

f)

Förekomsten och graden av diskrepans mellan den förväntade avkastningen eller vinsten för investerare och risken för förlust vad gäller det finansiella instrumentet, den strukturerade insättningen eller den finansiella verksamheten eller praxisen, särskilt i fråga om

kostnaden för strukturering av ett sådant finansiellt instrument, strukturerad insättning eller finansiell verksamhet eller praxis och andra kostnader,

diskrepansen vad gäller emittentens risk som kvarhålls av emittenten, eller

risk-/avkastningsprofilen.

g)

Hur smidigt och till vilken kostnad investerare kan sälja det berörda finansiella instrumentet, byta till ett annat finansiellt instrument eller – i tillämpliga fall beroende av vilken typ av produkt det rör sig om – avyttra en strukturerad insättning, särskilt med hänsyn tagen till

skillnaden mellan köp- och säljkurs,

frekvensen vad gäller tillgången till handel,

emissionsstorlek och sekundärmarknadens storlek,

förekomst eller avsaknad av tillhandahållare av likviditet eller sekundärmarknadsgaranter,

handelssystemets särdrag, eller

andra eventuella hinder för avyttring, eller att tidig avyttring inte är tillåten.

h)

Prissättningen och tillhörande kostnader för den strukturerade insättningen, det finansiella instrumentet, verksamheten eller praxisen, särskilt i fråga om

dolda eller sekundära avgifter, eller

avgifter som inte speglar den tjänstenivå som tillhandahålls.

i)

Graden av innovation vad gäller ett finansiellt instrument, en strukturerad insättning eller en finansiell verksamhet eller praxis, särskilt i fråga om

graden av innovation i fråga om det finansiella instrumentets, den strukturerade insättningens eller den finansiella verksamhetens eller praxisens struktur, inbegripet inbäddning och triggning,

graden av innovation vad gäller fördelningsmodellen eller förmedlingskedjans längd,

innovationsspridningens utbredning, inbegripet huruvida det finansiella instrumentet, den strukturerade insättningen eller den finansiella verksamheten eller praxisen är innovativ för särskilda kundkategorier,

innovation i fråga om hävstänger,

brist på transparens vad gäller den underliggande tillgången, eller

marknadens tidigare erfarenhet av liknade finansiella instrument, strukturerade insättningar eller försäljningsmetoder.

j)

Försäljningsmetoder som förknippas med det finansiella instrumentet eller den strukturerade insättningen, särskilt i fråga om

de kommunikations- och distributionskanaler som används,

det informations-, marknadsförings- eller annat reklammaterial som förknippas med investeringen,

de förmodade syftena med investeringen, eller

huruvida beslutet att köpa sker i andra eller tredje hand efter ett annat köp.

k)

Den finansiella situationen och affärssituationen för det finansiella instrumentets eller den strukturerade insättningens emittent, särskilt i fråga om

den finansiella situationen för emittenten eller en eventuell borgensman, eller

transparensen vad gäller emittentens eller borgensmannens affärssituation.

l)

Huruvida den information om ett finansiellt instrument eller en strukturerad insättning som tillhandahållits av antingen konstruktören eller distributörerna för att möjliggöra för de marknadsaktörer som varit målgrupp för informationen att bilda sig en uppfattning, med beaktande av det finansiella instrumentets eller den strukturerade insättningens art och typ, är otillräcklig, eller otillförlitlig.

m)

Huruvida det finansiella instrumentet, den strukturerade insättningen eller den finansiella verksamheten eller praxisen innebär en hög risk vad gäller genomförandet av de transaktioner som deltagare eller investerare utför på den berörda marknaden.

n)

Huruvida den finansiella verksamheten eller praxisen på ett allvarligt sätt skulle äventyra integriteten i prisbildningsprocessen på den berörda marknaden, så att priset eller värdet på det finansiella instrumentet eller den strukturerade insättningen i fråga inte längre följde av legitima marknadskrafterna utbud och efterfrågan, eller så att marknadsaktörerna inte längre kunde lita på priserna som bildas på denna marknad eller på de handlade volymerna som en grundval för sina investeringsbeslut.

o)

Huruvida ett finansiellt instrument, en strukturerad insättning eller en finansiell verksamhet eller praxis skulle utsätta den nationella ekonomin för risker.

p)

Huruvida ett finansiellt instruments eller en strukturerad insättnings egenskaper gör det särskilt sannolikt att det eller den ska användas för ekonomisk brottslighet och i synnerhet huruvida egenskaperna i fråga kan främja att det finansiella instrumentet eller den strukturerade insättningen används för

bedrägeri eller ohederlighet,

oegentliga tillvägagångssätt med eller missbruk av information avseende en finansmarknad,

hantering av vinning från brott,

finansiering av terrorism, eller

att underlätta penningtvätt.

q)

Huruvida verksamheten eller praxisen innebär en särskilt hög risk avseende marknaders och marknadsinfrastrukturers motståndskraft eller smidiga funktionssätt.

r)

Huruvida ett finansiellt instrument, en strukturerad insättning eller en finansiell verksamhet eller praxis kan leda till betydande och konstlad diskrepans mellan priser på ett derivat och priserna på den underliggande marknaden.

s)

Huruvida det finansiella instrumentet, den strukturerade insättningen eller den finansiella verksamheten eller praxisen innebär en hög risk för störningar för finansiella institut som anses vara viktiga för det finansiella systemet i den medlemsstat som den berörda behöriga myndigheten tillhör, särskilt i fråga om den säkringsstrategi som de finansiella instituten tillämpar avseende emission av den strukturerade insättningen, inbegripet felaktig prissättning av kapitalgarantin vid förfallodagen eller de anseenderisker som den strukturerade insättningen eller praxisen eller verksamheten ger upphov till för de finansiella instituten.

t)

Relevansen vad gäller det finansiella instrumentets eller den strukturerade insättningens fördelning som en finansieringskälla för emittenten eller för finansiella institut.

u)

Huruvida ett finansiellt instrument, en strukturerad insättning eller en finansiell verksamhet eller praxis innebär särskilda risker för marknaden eller infrastrukturen för betalningssystem, inbegripet värdepappershandel, system för clearing och avveckling.

v)

Huruvida ett finansiellt instrument, en strukturerad insättning eller en finansiell verksamhet eller praxis skulle innebära ett hot mot investerarnas förtroende för det finansiella systemet.

AVSNITT 2

Befogenheter avseende positionshantering

Artikel 22

Esmas befogenheter avseende positionshantering

(Artikel 45 i förordning (EU) nr 600/2014)

1.   Vid tillämpning av artikel 45.2 a i förordning (EU) nr 600/2014 ska kriterierna och faktorerna för att fastställa huruvida det föreligger ett hot mot finansmarknadernas korrekta funktionssätt och integritet, inbegripet råvaruderivatmarknader i enlighet med målen som förtecknas i artikel 57.1 i direktiv 2014/65/EU och vad gäller villkoren för leverans av råvaror, eller mot stabiliteten i hela eller delar av unionens finansiella system, vara följande:

a)

Förekomst av allvarliga finansiella, monetära eller budgetmässiga problem som kan leda till finansiell instabilitet för en medlemsstat eller ett finansiellt institut som anses vara viktigt för det globala finansiella systemet, inbegripet kreditinstitut, försäkringsbolag, leverantörer av marknadsinfrastruktur och kapitalförvaltningsbolag som är verksamma inom unionen, om dessa problem kan hota de finansiella marknadernas korrekta funktionssätt och integritet eller det finansiella systemets stabilitet inom unionen.

b)

En kreditvärdering av eller en betalningsinställelse från en medlemsstat eller från kreditinstitut eller andra finansinstitut som anses vara viktiga för det globala finansiella systemet, t.ex. försäkringsbolag, leverantörer av marknadsinfrastruktur och kapitalförvaltningsbolag som är verksamma inom unionen, om händelsen orsakar eller rimligen kan förväntas orsaka allvarlig osäkerhet rörande deras egen solvens.

c)

Betydande säljtryck eller ovanlig volatilitet som orsakar betydande nedåtgående spiraler hos finansiella instrument förknippade med kreditinstitut eller andra finansiella institut som anses vara viktiga för det globala finansiella systemet, t.ex. försäkringsbolag, leverantörer av marknadsinfrastruktur och kapitalförvaltningsbolag som är verksamma inom unionen samt statliga emittenter.

d)

Eventuella skador på fysiska strukturer hos viktiga finansiella emittenter, marknadsinfrastrukturer, system för clearing och avveckling samt behöriga myndigheter, som kan inverka menligt och i betydande grad på marknaderna, i synnerhet om sådana skador orsakats av en naturkatastrof eller terroristattack.

e)

Eventuella störningar i betalningssystem eller avvecklingsförfaranden, i synnerhet när det rör sig om verksamhet mellan banker, som orsakar eller kan orsaka att betalning eller avveckling i betydande omfattning försenas eller ställs in, framför allt om det kan leda till spridning av finansiella eller ekonomiska påfrestningar i kreditinstitut eller andra finansiella institut som anses vara viktiga för det globala finansiella systemet, t.ex. försäkringsbolag, leverantörer av marknadsinfrastruktur och kapitalförvaltningsbolag, eller i en medlemsstat.

f)

En betydande och tvär nedgång i utbudet av eller en motsvarande uppgång i efterfrågan på en råvara, som rubbar balansen mellan utbud och efterfrågan.

g)

En betydande position i en viss råvara som innehas av en person, eller av flera personer som handlar samordnat, på en eller flera handelsplatser, genom en eller flera marknadsmedlemmar.

h)

Oförmåga hos en handelsplats att utöva sina egna befogenheter avseende positionshantering på grund av en händelse som påverkar kontinuiteten i verksamheten.

2.   Vid tillämpning av artikel 45.1 b i förordning (EU) nr 600/2014 ska kriterierna och faktorerna för att fastställa den lämpliga minskningen av en position eller exponering vara följande:

a)

Typ av positionsinnehavare: producent, konsument eller finansiellt institut.

b)

Det finansiella instrumentets förfallodag.

c)

Positionens storlek i förhållande till den relevanta råvaruderivatmarknadens storlek.

d)

Positionens storlek i förhållande till storleken på den underliggande råvarans marknad.

e)

Positionens riktning (kort eller lång) och delta eller intervall av delta.

f)

Positionens syfte, i synnerhet huruvida positionen fyller säkringsändamål eller syftar till finansiell exponering.

g)

Positionsinnehavarens erfarenhet i fråga om innehav av positioner av en viss storlek, eller av leverans av eller mottagande av leveranser av en viss råvara.

h)

Övriga positioner som personen innehar på den underliggande marknaden eller med andra förfallodagar avseende samma derivat.

i)

Marknadens likviditet och åtgärdens inverkan på andra marknadsaktörer.

j)

Leveranssätt.

3.   Vid tillämpning av artikel 45.3 b i förordning (EU) nr 600/2014 ska de kriterier genom vilka man specificerar de situationer där det finns en risk för att regelarbitrage uppkommer vara följande:

a)

Huruvida samma avtal är föremål för handel på en annan handelsplats eller OTC-marknad.

b)

Huruvida ett i grund och botten likvärdigt avtal är föremål för handel på en annan handelsplats eller OTC-marknad (som är liknande och inbördes relaterad, men som inte anses vara del av samma fungibla öppna intresse).

c)

Effekterna av beslutet på marknaden för den underliggande råvaran.

d)

Effekterna av beslutet på marknader och av deltagare som inte omfattas av Esmas befogenheter avseende positionshantering. and

e)

Sannolik effekt på det korrekta funktionssättet och integriteten hos marknader om Esma inte vidtar åtgärder.

4.   Vid tillämpning av artikel 45.2 b i förordning (EU) nr 600/2014 ska Esma tillämpa de kriterier och faktorer som anges i punkt 1 i denna artikel med beaktande av huruvida den åtgärd som man planerar att vidta svarar mot en behörig myndighets underlåtenhet att handla eller mot en ytterligare risk som den behöriga myndigheten inte kan hantera tillräckligt väl i enlighet med artikel 69.2 j eller o i direktiv 2014/65/EU.

Vid tillämpning av första stycket ska en behörig myndighet anses ha underlåtit att handla om den, på grundval av de befogenheter den beviljats, har tillgång till tillräckliga föreskrivande befogenheter för att, utan stöd från en annan behörig myndighet, fullt ut kunna ta itu med hotet vid tidpunkten för händelsen, men inte vidtar sådana åtgärder.

En behörig myndighet anses oförmögen att ta itu med ett hot där en eller flera av de faktorer som anges i artikel 45.10 a i förordning (EU) nr 600/2014 föreligger i den behöriga myndighetens jurisdiktion och i en eller flera ytterligare jurisdiktioner.

KAPITEL VI

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 23

Övergångsbestämmelse

1.   Genom undantag från artikel 5.1, från ikraftträdandedatum för denna förordning till och med dagen för tillämpning, ska behöriga myndigheter utföra likviditetsbedömningar och offentliggöra resultatet av dessa bedömningar omedelbart efter att de har slutförts i enlighet med följande tidsram:

a)

Om datum för vilka finansiella instrument handlas för första gången på en handelsplats i unionen är ett datum minst tio veckor före tillämpningsdatum för förordning (EU) nr 600/2014, ska behöriga myndigheter offentliggöra resultatet av bedömningarna senast fyra veckor före tillämpningsdatum av förordning (EU) nr 600/2014.

b)

Om datum för vilka finansiella instrument handlas för första gången på en handelsplats i unionen är ett datum som ligger inom den period som börjar tio veckor före tillämpningsdatum för förordning (EU) nr 600/2014 och slutar dagen före tillämpningsdatum av förordning (EU) nr 600/2014, ska behöriga myndigheter offentliggöra resultatet av bedömningarna senast på tillämpningsdatum av förordning (EU) nr 600/2014.

2.   De bedömningar som avses i punkt 1 ska genomföras som följer:

a)

Om datum för vilka finansiella instrument handlas för första gången på en handelsplats i unionen är ett datum minst 16 veckor före tillämpningsdatum för förordning (EU) nr 600/2014, ska bedömningarna grunda sig på uppgifter som är tillgängliga för en referensperiod på 40 veckor som inleds 52 veckor före tillämpningsdatum av förordning (EU) nr 600/2014.

b)

Om datum för vilka finansiella instrument handlas för första gången på en handelsplats i unionen är ett datum som ligger inom den period som börjar 16 veckor före tillämpningsdatum för förordning (EU) nr 600/2014 och slutar minst 10 veckor före tillämpningsdatum av förordning (EU) nr 600/2014, ska bedömningarna grunda sig på uppgifter som är tillgängliga under de första fyra veckorna av handel med det finansiella instrumentet.

c)

Om datum för vilka finansiella instrument handlas för första gången på en handelsplats i unionen är ett datum som ligger inom den period som börjar tio veckor före tillämpningsdatum för förordning (EU) nr 600/2014 och slutar dagen före tillämpningsdatum av förordning (EU) nr 600/2014, ska bedömningarna grunda sig på handelshistoriken för de finansiella instrumenten eller övriga finansiella instrument som anses ha liknande egenskaper som dessa finansiella instrument.

3.   Behöriga myndigheter, marknadsoperatörer och värdepappersföretag inbegripet värdepappersföretag som driver en handelsplats ska använda den information som offentliggörs i enlighet med punkt 1 för tillämpning av artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014 fram till den 1 april året efter det år som den förordningen börjar tillämpas.

4.   Under den period som avses i punkt 3 ska de behöriga myndigheterna försäkra sig om att följande villkor är uppfyllda i fråga om de finansiella instrument som avses i punkt 2 b och c:

a)

Den information som offentliggörs enligt punkt 1 förblir användbar och lämplig för tillämpningen av artikel 2.1.17 b i förordning (EU) nr 600/2014.

b)

Den information som offentliggörs enligt punkt 1 uppdateras på grundval av en längre handelsperiod och en mer uttömmande handelshistorik.

Artikel 24

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 3 januari 2018.

Artikel 23 ska dock tillämpas från och med dagen för denna förordnings ikraftträdande.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 18 maj 2016.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 173, 12.6.2014, s. 84.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).

(4)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/590 av den 28 juli 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 avseende tekniska tillsynsstandarder för rapportering av transaktioner till behöriga myndigheter (se sidan 449 i detta nummer av EUT).

(5)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/572 av den 2 juni 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 om marknader för finansiella instrument med avseende på tekniska standarder för tillsyn av specificeringen av uppgifter före och efter handel och detaljnivån för uppgifterna (se sidan 142 i detta nummer av EUT).

(6)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/571 av den 2 juni 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU avseende tekniska tillsynsstandarder när det gäller auktorisation, organisatoriska krav och publicering av transaktioner för leverantörer av datarapporteringstjänster (se sidan 126 i detta nummer av EUT).

(7)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/587 av den 14 juli 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 om marknader för finansiella instrument avseende tekniska standarder för tillsyn när det gäller krav på transparens för handelsplatser och värdepappersföretag för aktier, depåbevis, börshandlade fonder, certifikat och andra liknande finansiella instrument och krav på att utföra transaktioner för vissa aktier på en handelsplats eller genom en systematisk internhandlare (se sidan 387 i detta nummer av EUT), tabell 2 i bilaga I.

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2012 av den 14 mars 2012 om blankning och vissa aspekter av kreditswappar (EUT L 86, 24.3.2012, s. 1).

(9)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/565 av den 25 april 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU vad gäller organisatoriska krav och villkor för verksamheten i värdepappersföretag, och definitioner för tillämpning av det direktivet (se sidan 1 i detta nummer av EUT).

(10)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/583 av den 14 juli 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 avseende tekniska tillsynsstandarder när det gäller krav på transparens för handelsplatser och värdepappersföretag för obligationer, strukturerade finansiella produkter, utsläppsrätter och derivat (se sidan 229 i detta nummer av EUT).

(11)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/49/EU av den 16 april 2014 om insättningsgarantisystem (EUT L 173, 12.6.2014, s. 149).


BILAGA

Data som redovisas i syfte att identifiera en likvid marknad för aktier, depåbevis, börshandlade fonder och certifikat

Tabell 1

Symboltabell

Beteckning

Datatyp

Definition

{ALPHANUM-n}

Upp till n alfanumeriska tecken

Fritextfält

{ISIN}

12 alfanumeriska tecken

ISIN-kod enligt ISO 6166

{MIC}

4 alfanumeriska tecken

Kod för marknadsidentifiering enligt ISO 10383

{DATEFORMAT}

Datumformat enligt ISO 8601

Datum anges enligt följande format:

ÅÅÅÅ-MM-DD.

{DECIMAL-n/m}

Decimaltal på upp till n siffror totalt, av vilka upp till m siffror kan vara bråkdelar

Numeriskt fält för både positiva och negativa värden.

Decimaltecknet är ”.” (punkt)

Negativa siffror föregås av ”–” (minus)

Värden avrundas och trunkeras inte


Tabell 2

Detaljerade data som ska redovisas i syfte att identifiera en likvid marknad för aktier, depåbevis, börshandlade fonder och certifikat

#

Fält

Uppgifter som ska rapporteras in

Format och standarder som ska användas för rapportering

1

Instrumentets identifieringskod

Kod som används för att identifiera det finansiella instrumentet

{ISIN}

2

Instrumentets fullständiga namn

Fullständigt namn för det finansiella instrumentet

{ALPHANUM-350}

3

Handelsplats

Segment-MIC för handelsplatsen, om tillgängligt, övrig operativ MIC

{MIC}

4

Mifir identifieringskod

Identifiering av finansiella aktieinstrument

 

Aktier som avses i artikel 4.1.44 a i direktiv 2014/65/EU

 

Depåbevis enligt definitionen i artikel 4.1.45 i direktiv 2014/65/EU

 

Börshandlade fonder enligt definitionen i artikel 4.1.46 i direktiv 2014/65/EU

 

Certifikat enligt definitionen i artikel 2.1.27 i förordning (EU) nr 600/2014

Finansiella aktieinstrument:

 

”SHRS” = aktier

 

”EFTS” = börshandlade fonder

 

”DPRS” = depåbevis

 

”CRFT” = certifikat

5

Rapporteringsdag

Datum för vilket data tillhandahålls

Data ska tillhandahållas åtminstone för följande datum:

Fall 1: den dag som motsvarar ”den dag då det finansiella instrumentet handlas med för första gången” enligt artikel 5.3 a

Fall 2: den sista dagen ”efter utgången av de fyra första veckorna av handel” enligt artikel 5.3 b i

Fall 3: efter utgången av varje kalenderår enligt artikel 5.3 b ii

Fall 4: den dag på vilken en bolagshändelse äger rum enligt artikel 5.3 b iii

För fall 1 ska uppskattningar tillhandahållas för fälten 6–12 som tillämpligt

{DATEFORMAT}

6

Antal utestående instrument

För aktier och depåbevis

Totalt antal utestående instrument.

För börshandlade fonder

Antal enheter som utfärdats för handel.

{DECIMAL-18/5}

7

Innehav som överskrider 5 % av det totala antalet röster

Endast för aktier

Det totala antalet aktier som motsvarar innehav som överskrider 5 % av det totala antalet röster för utfärdaren, såvida inte ett sådant innehav hålls av ett företag för kollektiva investeringar eller en pensionsfond

Detta fält ska ifyllas endast när faktisk information är tillgänglig

{DECIMAL-18/5}

8

Instrumentets pris

Endast för aktier och depåbevis

Instrumentets pris i slutet av rapporteringsdagen

Priset bör uttryckas i euro

{DECIMAL-18/13}

9

Emissionsstorlek

Endast för certifikat

Emissionsstorlek för certifikatet uttryckt i euro

{DECIMAL-18/5}

10

Antal handelsdagar under perioden

Totalt antal handelsdagar för vilka data tillhandahålls

{DECIMAL-18/5}

11

Sammanlagd omsättning.

Sammanlagd omsättning under perioden

{DECIMAL-18/5}

12

Totalt antal transaktioner

Totalt antal transaktioner under perioden

{DECIMAL-18/5}