23.12.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 344/52


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2017/2441

av den 21 december 2017

om likvärdighet för regelverket och tillsynssystemet för fondbörser i Schweiz i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (1), särskilt artikel 25.4 a, och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 23.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 (2) ska värdepappersföretag säkerställa att de transaktioner som de genomför med aktier upptagna till handel på reglerade marknader eller som handlas på handelsplatser äger rum på reglerade marknader, multilaterala handelsplattformar (nedan kallade MTF-plattformar) eller via systematiska internhandlare, eller på handelsplatser i tredjeland som av kommissionen bedömts som likvärdiga i enlighet med artikel 25.4 a i direktiv 2014/65/EU.

(2)

Artikel 23.1 i förordning (EU) nr 600/2014 föreskriver handelsskyldigheter enbart i fråga om aktier. Handelsskyldigheten innefattar inte andra aktieinstrument, som depåbevis, börshandlade fonder, certifikat och andra liknande finansiella instrument.

(3)

Likvärdighetsförfarandet för handelsplatser etablerade i tredjeland enligt artikel 25.4 a i direktiv 2014/65/EU syftar till att göra det möjligt för värdepappersföretag att på handelsplatser i tredjeland som godkänts som likvärdiga genomföra transaktioner med aktier som omfattas av en handelsskyldighet i unionen. Kommissionen har till uppgift att bedöma huruvida regelverket och tillsynssystemet i ett tredjeland säkerställer att en handelsplats som auktoriserats i det tredjelandet uppfyller rättsligt bindande krav som är likvärdiga med de krav som följer av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 (3), avdelning III i direktiv 2014/65/EU, avdelning II i förordning (EU) nr 600/2014 och Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG (4) och är föremål för effektiv tillsyn och efterlevnadskontroll i det tredjelandet. Detta bör förstås mot bakgrund av de mål som eftersträvas genom den rättsakten, särskilt dess bidrag till upprättandet av den inre marknaden och dess funktion, marknadsintegriteten, skyddet av investerare och i slutändan, men lika betydelsefullt, den finansiella stabiliteten.

(4)

Enligt artikel 25.4 a fjärde stycket i direktiv 2014/65/EU får ett tredjelands rättsliga och tillsynsmässiga ramar anses som likvärdiga om de uppfyller åtminstone villkoren att a) marknaderna är föremål för auktorisering och för fortlöpande effektiv tillsyn och efterlevnadskontroll, b) marknaderna har tydliga och transparenta regler för upptagande till handel av värdepapper, så att handeln med dessa värdepapper kan ske på ett rättvist, välordnat och effektivt sätt och att de är fritt överlåtbara, c) emittenter av värdepapper är skyldiga att lämna regelbundet återkommande och löpande information för att säkerställa ett gott skydd för investerarna och d) marknadernas transparens och integritet säkerställs genom förhindrande av marknadsmissbruk i form av insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan.

(5)

Syftet med denna likvärdighetsbedömning är att bland annat bedöma huruvida de rättsligt bindande kraven i Schweiz på i det landet etablerade och auktoriserade fondbörser som står under tillsyn av den schweiziska tillsynsmyndigheten för finansmarknaden (nedan kallad Finma) är likvärdiga med de krav som följer av förordning (EU) nr 596/2014, avdelning III i direktiv 2014/65/EU, avdelning II i förordning (EU) nr 600/2014 och direktiv 2004/109/EG och är föremål för effektiv tillsyn och efterlevnadskontroll i det tredjelandet.

(6)

När det gäller villkoret att fondbörserna är föremål för auktorisering och fortlöpande effektiv tillsyn och efterlevnadskontroll definieras i artikel 26 b i den federala lagen om finansmarknadens infrastruktur och marknadsbeteende vid värdepappers- och derivathandel (nedan kallad lagen om finansmarknadens infrastruktur) en fondbörs som en institution för multilateral handel med värdepapper där värdepapper börsnoteras, syftande till ett samtidigt utbyte av köp- och säljbud mellan flera deltagare och ingående av kontrakt baserat på icke-skönsmässiga regler. En fondbörs får inte skönsmässigt bestämma hur den genomför transaktioner och får inte handla för egen räkning eller delta i matchad principalhandel. Vidare måste en fondbörs ge deltagarna ett opartiskt och icke-diskriminerande tillträde till dess marknader och tjänster. För detta ändamål måste en fondbörs ha regler som föreskriver hur en värdepappersmäklare eller andra parter som står under tillsyn av Finma samt utländska deltagare som auktoriserats av Finma får ansöka om att bli deltagare. Enligt artikel 27.4 i lagen om finansmarknadens infrastruktur jämförd med artikel 25.1 i förordningen om finansmarknadens infrastruktur och marknadsbeteende vid värdepappers- och derivathandel (nedan kallad förordningen om finansmarknadens infrastruktur) ser Finma över och godkänner regler och ändringar av dem beträffande tillträde till en fondbörs för deltagare, deltagarnas skyldigheter och uteslutning av deltagare. En fondbörs får inte bevilja medlemskap till en deltagare som inte auktoriserats av Finma och får vägra att bevilja medlemskap till varje deltagare som är avstängd för att inte ha följt reglerna (statutory disqualification).

(7)

De fyra villkor som anges i artikel 25.4 a fjärde stycket i direktiv 2014/65/EU måste vara uppfyllda för att man ska kunna fastställa att regelverket och tillsynssystemet i ett tredjeland beträffande de handelsplatser som auktoriserats i det landet är likvärdigt med det regelverk och tillsynssystem som anges i direktiv 2014/65/EU.

(8)

Enligt det första villkoret måste handelsplatser i tredjelandet vara föremål för auktorisering och fortlöpande effektiv tillsyn och kontroll av regelefterlevnaden.

(9)

En fondbörs måste auktoriseras av Finma innan den kan inleda verksamhet. I enlighet med artiklarna 4 och 5 i lagen om finansmarknadens infrastruktur kan Finma bevilja auktorisering när den konstaterat att den sökande uppfyller de tillämpliga villkoren och kraven. Auktoriseringskraven anges i lagen om finansmarknadens infrastruktur och tillhörande förordningar, som har vunnit laga kraft. Enligt lagen om finansmarknadens infrastruktur ska en fondbörs ha inrättat arrangemang för att hantera alla typer av beteenden och verksamheter som den sökande kan vilja syssla med. Enligt artikel 27.1 i lagen om finansmarknadens infrastruktur ska en fondbörs under tillsyn av Finma fastställa en egen reglerings- och tillsynsorganisation som är avpassad för dess verksamhet. När Finma godkänt denna organisation blir fondbörsens självreglering bindande och dess regler verkställbara. Enligt artikel 27 i lagen om finansmarknadens infrastruktur jämförd med artikel 24.1 i förordningen om finansmarknadens infrastruktur förutsätter en lämplig reglerings- och tillsynsorganisation att man inrättar ett organ som utför regleringsuppgifter, ett organ som övervakar handeln, ett organ som ansvarar för upptagandet av värdepapper till handel och ett organ för överklaganden. Dessa organ måste vara oberoende i förhållande till fondbörsens affärsledning, både organisatoriskt och personalmässigt. Som en del av den självreglerande och tillsynsutövande organisationen övervakar och kontrollerar respektive ansvarigt organ att deltagarna iakttar fondbörsens regler och förordningar.

(10)

Enligt artikel 18 i lagen om finansmarknadens infrastruktur ska fondbörser bevilja deltagare och marknadsgaranter ett icke-diskriminerande och öppet tillträde. Finma säkerställer både under auktoriseringsprocessen och fortlöpande att fondbörsens regler följer detta krav (se avsnitten 3–5 i SSX Rule Book (regelboken för SIX Swiss Exchange AG) jämförd med SSX-direktiv 1 och avsnitten 3–5 i BX Swiss Rule Book (regelboken för BX Swiss AG). Tillträde får enbart nekas av säkerhets- och effektivitetsskäl och med förbehåll för ett strikt proportionalitetstest (artikel 18 i lagen om finansmarknadens infrastruktur och artikel 17 i förordningen om finansmarknadens infrastruktur). Sökande som nekats tillträde får inge ett överklagande till en oberoende överklagandenämnd (avsnitt 8 i regelboken för SIX Swiss Exchange AG och avsnitt 15 i regelboken för BX Swiss AG). Finma ska tillse att fondbörser efterlever artikel 18 i lagen om finansmarknadens infrastruktur och artikel 17 i förordningen om finansmarknadens infrastruktur. Antagandet av regler och ändringar av dessa förutsätter att Finma godkänner detta i förväg, och genomförandet kan granskas av personal från Finma och genom revisioner eller förfrågningar om information från Finmas sida eller avhjälpande åtgärder enligt artiklarna 24 och följande i den federala lagen om tillsynsmyndigheten för finansmarknaden (nedan kallad lagen om tillsyn över finansmarknaden).

(11)

När det gäller effektiv tillsyn utgör lagen om tillsyn över finansmarknaden, den federala lagen om fondbörser och värdepappershandel (nedan kallad fondbörslagen) och lagen om finansmarknadens infrastruktur de viktigaste beståndsdelarna i den grundläggande lagstiftning som upprättar en rättsligt verkställbar ordning för handel med värdepapper i Schweiz. Lagen om tillsyn över finansmarknaden, fondbörslagen och lagen om finansmarknadens infrastruktur ger Finma bred befogenhet över samtliga aspekter av värdepappersbranschen, inbegripet befogenheten att auktorisera och övervaka värdepappersmäklare, centrala motparter, värdepapperscentraler, transaktionsregister och betalningssystem. I lagen om finansmarknadens infrastruktur och förordningen om finansmarknadens infrastruktur identifieras och förbjuds också vissa typer av marknadsbeteenden och ges Finma befogenhet att utfärda sanktioner mot reglerade enheter och personer med anknytning till sådana enheter. Enligt artikel 29 i lagen om tillsyn över finansmarknaden har Finma omfattande tillgång till all relevant information om alla övervakade personer och enheter och deras revisionsföretag och revisorer. Enligt Schweiz regelverk har fondbörserna det primära ansvaret för att upprätta de regler inom ramen för vilka deras deltagare ska bedriva verksamhet och för att övervaka hur deltagarna bedriver denna verksamhet. Finma övervakar direkt fondbörsernas regler för att säkerställa att de är förenliga med regelverket. Samtliga regler och ändringar av dem måste läggas fram för godkännande av Finma (artikel 27.4 i lagen om finansmarknadens infrastruktur). Finma inleder utredningar när den får rapporter om potentiella kränkningar av lagen som rapporteras av fondbörserna till myndigheten eller på grundval av egen misstanke.

(12)

När en fondbörs har auktoriserats övervakar Finma fortlöpande att den fortsätter att iaktta de villkor och skyldigheter som är knutna till auktoriseringen (artikel 83 i lagen om finansmarknadens infrastruktur). En fondbörs har en rättslig skyldighet att underrätta Finma om alla förändringar av de omständigheter som låg till grund för dess ursprungliga auktorisering eller godkännande. Om förändringarna är väsentliga ska finansmarknadsinfrastrukturen erhålla auktorisering eller godkännande av Finma i förväg för att kunna fortsätta sin verksamhet (artikel 7 i lagen om finansmarknadens infrastruktur). De huvudsakliga skyldigheterna handlar om iakttagandet av organisationskraven, förekomsten av och ändamålsenligheten hos det interna kontrollsystemet, datorsystemens lämplighet och bedrivandet av korrekt affärsverksamhet. Finmas tillsyn omfattar samtliga organ hos fondbörsen, inklusive dess funktioner för övervakning av handeln och för att utfärda sanktioner. Enligt artiklarna 24 och 24a i lagen om tillsyn över finansmarknaden får Finma utföra revisioner direkt eller indirekt via licensierade revisionsfirmor, både på plats och annorstädes. Enligt artiklarna 27, 30 och 34 i lagen om finansmarknadens infrastruktur ska samtliga auktoriserade fondbörser ha kapacitet att kontrollera att deras emittenter, deltagare och personer med anknytning till deras deltagare iakttar bestämmelserna i lagen om finansmarknadens infrastruktur och förordningen om finansmarknadens infrastruktur, tillhörande lagar och förordningar samt fondbörsens egna regler. Som en del av dess skyldighet att kontrollera sina medlemmars regelefterlevnad har fondbörsen ansvar för att utreda och beivra alla kränkningar av tillämpliga lagar och regler.

(13)

När det gäller effektiv kontroll av regelefterlevnaden har Finma ett urval av administrativa metoder för att genomdriva sin befogenhet. När kränkningar av lagen eller oriktigheter identifieras vidtar Finma nödvändiga korrigerande åtgärder, vilket kan inbegripa förvaltningsrättsliga förfaranden. Finma inför, med vederbörlig hänsyn till proportionalitetsprincipen, de åtgärder som den bedömer som mest lämpliga för att säkerställa att lagen iakttas. De tillgängliga åtgärderna innefattar reprimander, specifika instruktioner att återställa efterlevnad av reglerna, förbud mot individer att utföra sitt yrke, förbud mot mäklare att bedriva verksamhet och återkallelse av licenser. Finma kan också beslagta olagligt genererade vinster eller olagligt undvikna förluster och kan beordra att ett slutgiltigt och bindande avgörande offentliggörs. För att få en fondbörs att efterleva tillämpliga bestämmelser kan Finma också använda sin administrativa befogenhet för att entlediga styrelsemedlemmar eller personal vars otadliga vandel kan ifrågasättas. Finmas egna administrativa åtgärder stöds av bestämmelser om straffrättsliga påföljder för de överträdelser som beskrivs i kapitel 4 i lagen om tillsyn över finansmarknaden. Bestämmelser om straffrättsliga påföljder finns också i artiklarna 147 och följande i lagen om finansmarknadens infrastruktur och artiklarna 42a och 43 i fondbörslagen. Finma överlämnar dessa ärenden till behörig åklagarmyndighet. Finma och den behöriga åklagarmyndigheten samordnar sina utredningar, i den mån det är praktiskt möjligt och nödvändigt. Det federala finansministeriets rättsavdelning både väcker åtal och utfärdar dom för brott mot de straffrättsliga bestämmelserna i lagen om tillsyn över finansmarknaden och finansmarknadslagarna. Den federala justitieministern är dock behörig för åtal mot insiderhandel och otillbörlig prispåverkan enligt lagen om finansmarknadens infrastruktur.

(14)

Slutsatsen kan därför dras att schweiziska fondbörser är föremål för auktorisering och fortlöpande effektiv tillsyn och kontroll av regelefterlevnaden.

(15)

Enligt det andra villkoret måste handelsplatser i tredjelandet ha tydliga och transparenta regler för upptagande till handel av värdepapper, så att handeln med dessa värdepapper kan ske på ett rättvist, välordnat och effektivt sätt och att de är fritt överlåtbara.

(16)

Enligt schweizisk lag ska fondbörser utfärda regler om upptagande av värdepapper till handel (artiklarna 35 och 36 i lagen om finansmarknadens infrastruktur). Dessa regler måste godkännas av Finma. Reglerna ska beakta erkända internationella standarder och särskilt innehålla bestämmelser om värdepappers omsättningsbarhet; offentliggörande av information som investerare behöver för att bedöma värdepappers egenskaper och emittenters kvalitet; skyldigheterna för emittenter, deras företrädare och tredje parter under hela den tid som börsnoteringen eller upptagandet till handel av värdepapperet varar och skyldigheten när det gäller upptagande av aktierelaterade värdepapper att efterleva artiklarna 7 och 81 i den federala lagen av den 16 december 2005 om licensiering och tillsyn av revisorer. Upptagande av värdepapper till handel och börsnotering, dvs. en avancerad form av upptagande till handel, av värdepapper på fondbörser regleras främst av reglerna om börsnotering och ytterligare regler för börsnotering och upptagande till handel. Fondbörsen ser över den ansökan som en emittent lämnar in för varje värdepapper och verifierar att alla relevanta krav uppfylls. För varje ansökan utfärdar fondbörsen ett skriftligt beslut. Information om ett beslut om upptagande till handel är tillgänglig för allmänheten. När ett värdepapper börsnoteras blir emittenten föremål för upprätthållandeskyldigheter beträffande regelbunden rapportering, exempelvis i fråga om finansiell rapportering och krav beträffande bolagsstyrning, men också händelsebaserad rapportering som ska ske regelbundet, informationsplikt rörande transaktioner som utförs av företagsledningen och publicitet vid särskilda tillfällen. Enligt artikel 35.3 i lagen om finansmarknadens infrastruktur ska fondbörsen övervaka en emittents efterlevnad av dessa regler och införa de påföljder som avtalats i kontraktet när reglerna kränkts. Enligt artikel 33.1 i förordningen om finansmarknadens infrastruktur ska en fondbörs garantera att samtliga till handel upptagna värdepapper och samtliga börsnoterade värdepapper kan handlas på ett rättvist, effektivt och välordnat sätt. När det gäller aktierelaterade värdepapper anges i reglerna om börsnotering krav på att värdepapper ska vara omsättningsbara, så att det säkerställs att handeln med dessa värdepapper blir effektiv. En fondbörs oberoende organ kan temporärt avbryta handeln med ett värdepapper om ovanliga omständigheter, i synnerhet att emittenten bryter mot viktiga informationskrav, visar att ett avbrytande är lämpligt. Organen kan upphäva börsnoteringen av ett värdepapper, om det finns allvarliga misstankar om att emittenten har solvensproblem eller om insolvens- eller likvidationsförfaranden redan har inletts. Finma kan också ålägga en fondbörs att avbryta handeln med ett visst värdepapper genom att använda sin befogenhet enligt artikel 31 i lagen om tillsyn över finansmarknaden och i syfte att återställa efterlevnad av reglerna i lagen om finansmarknadens infrastruktur eller hantera andra oriktigheter.

(17)

Det schweiziska regelverket innehåller krav på att marknadsaktörer ska få information före handel. Transparens före handel har sin rättsliga grund i artikel 29.1 i lagen om finansmarknadens infrastruktur, där det föreskrivs att fondbörser ska offentliggöra i realtid de fem bästa köp- och säljbuden för varje aktie och varje annat värdepapper samt storleken på handelspositionerna till dessa priser. Detsamma gäller genomförbara intresseanmälningar (artikel 27.3 i förordningen om finansmarknadens infrastruktur). Undantag finns för referensprissystem, system vars enda funktion är att formalisera redan överenskomna transaktioner, order som hålls i en orderhanteringsfacilitet på börsen i väntan på offentliggörande och order av större omfattning än normalt på marknaden. Det schweiziska regelverket innehåller även krav på utlämnande av information efter handel. Transparens efter handel har sin grund i artikel 29.2 i lagen om finansmarknadens infrastruktur, där det föreskrivs att fondbörser omedelbart ska offentliggöra information om transaktioner som utförts på och utanför börsen i fråga om samtliga värdepapper som tagits upp till handel. I synnerhet ska priset och tidpunkten för och volymen av transaktionerna offentliggöras. Undantagen för transparens efter handel är desamma som för transparens före handel. Information om vissa atypiska transaktioner ska också offentliggöras utan dröjsmål. Fondbörsens tjänster i fråga om information före och efter handel ska vara helt transparenta och erbjudas samtliga deltagare på börsen utan diskriminering. Senarelagda data ska finnas tillgängliga för samtliga användare utan kostnad.

(18)

Slutsatsen kan därför dras att schweiziska fondbörser har tydliga och transparenta regler för upptagande till handel av värdepapper, så att handeln med dessa värdepapper kan ske på ett rättvist, välordnat och effektivt sätt och att de är fritt överlåtbara.

(19)

Enligt det tredje villkoret måste emittenter av värdepapper vara skyldiga att lämna regelbundet återkommande och löpande information för att säkerställa ett gott skydd för investerarna.

(20)

Fondbörsens regler om upptagande till handel måste ange vilken information som ska offentliggöras så att investerare kan bedöma värdepappers egenskaper och emittenters kvalitet, för säkerställande av ett högt investerarskydd. Emittenter vars värdepapper tas upp till handel på en schweizisk fondbörs måste offentliggöra årliga finansiella rapporter och delårsrapporter. Emittenter måste offentliggöra sitt årsbokslut på sin webbplats. Värdepapper som tagits upp till handel på en schweizisk fondbörs får också handlas på en annan handelsplats. Rapporteringsskyldigheten för emittenter gäller oavsett på vilken plats handeln ägt rum. Utlämnandet av heltäckande och aktuell information om emittenter av värdepapper gör det möjligt för investerare att bedöma emittenternas ekonomiska resultat och säkerställer tillbörlig transparens för investerare genom ett regelbundet informationsflöde.

(21)

Slutsatsen kan därför dras att emittenter vars värdepapper tas upp till handel på schweiziska fondbörser är skyldiga att lämna regelbundet återkommande och löpande information för att säkerställa ett gott skydd för investerarna.

(22)

Enligt det fjärde villkoret måste regelverket och tillsynssystemet i tredjelandet säkerställa marknadernas transparens och integritet genom förhindrande av marknadsmissbruk i form av insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan.

(23)

Enligt artiklarna 142 och 143 i lagen om finansmarknadens infrastruktur får ingen person bedriva insiderhandel eller otillbörlig marknadspåverkan. På de villkor som anges i artiklarna 154 och 155 i lagen om finansmarknadens infrastruktur är ett utnyttjande eller försök till utnyttjande av insiderinformation och otillbörlig prispåverkan en straffbar gärning. En fondbörs måste utfärda regler om emittenters utlämning av insiderinformation. Enligt fondbörsens regler om börsnotering måste en emittent informera marknaden om alla prispåverkande fakta som framkommit eller är på väg att framkomma inom dess verksamhetsområde, så snart som denne blir medveten om dessa fakta. Prispåverkande fakta är fakta som kan utlösa betydande förändringar av marknadspriserna. Sådan information måste utlämnas så att lika behandling av samtliga marknadsaktörer säkerställs. Enligt artikel 31.1 i lagen om finansmarknadens infrastruktur ska schweiziska fondbörser övervaka prisbildning och de transaktioner som utförs på fondbörsen i syfte att upptäcka insiderhandel, pris- och marknadsmanipulation och andra kränkningar av stadgar och regler. För detta ändamål måste en fondbörs också granska transaktioner som genomförts utanför handelsplatsen och som rapporterats till fondbörsen eller på annat sätt kommit till dess kännedom (artikel 31.1 i lagen om finansmarknadens infrastruktur). Denna tillsynsuppgift måste utföras av ett oberoende organ inom fondbörsen. Emittenter måste, på grundval av deras skyldighet att lämna information och på begäran av Finma, kunna tillhandahålla en insiderförteckning, inklusive alla ytterligare uppgifter och dokument som Finma behöver för att utföra sina uppgifter (artikel 29.1 i lagen om tillsyn över finansmarknaden jämförd med artikel 145 i lagen om finansmarknadens infrastruktur). En fondbörs måste underrätta Finma om alla misstänkta kränkningar av lagen eller andra oriktigheter. Om kränkningarna utgör straffbara gärningar måste fondbörsen även informera den behöriga åklagarmyndigheten utan dröjsmål (artikel 31.2 i lagen om finansmarknadens infrastruktur). Finma gör utredningar på grundval av information om kränkningar av lagen som mottas från fondbörser samt på grundval av dess egen marknadsövervakning, med målet att kontrollera att bestämmelserna i tillsynslagstiftningen om förhindrande av marknadsmissbruk efterlevs.

(24)

Slutsatsen kan därför dras att regelverket och tillsynssystemet i Schweiz säkerställer marknadernas transparens och integritet genom förhindrande av marknadsmissbruk i form av insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan.

(25)

Således kan slutsatsen dras att det regelverk och tillsynssystem som gäller för fondbörser enligt bilagan till detta beslut som drivs i Schweiz under tillsyn av Finma uppfyller de fyra villkoren för regelverk och tillsynssystem och följaktligen bör anses utgöra ett system som är likvärdigt med de krav på handelsplatser som anges i direktiv 2014/65/EU, förordning (EU) nr 600/2014, förordning (EU) nr 596/2014 och direktiv 2004/109/EG.

(26)

Med tanke på att ett betydande antal av de aktier som har emitterats och tagits upp till handel i Schweiz också handlas på handelsplatser i EU bör det säkerställas att samtliga värdepappersföretag som omfattas av handelsskyldigheten enligt artikel 23.1 i förordning (EU) nr 600/2014 behåller förmågan att genomföra transaktioner med aktier som tagits upp till handel på de schweiziska fondbörser där deras primära likviditet finns. Eftersom den primära likviditeten för aktier upptagna till handel på schweiziska fondbörser finns hos dessa börser kommer ett godkännande av regelverket och tillsynssystemet i Schweiz att möjliggöra för värdepappersföretag att handla med aktier upptagna till handel i Schweiz på börser i Schweiz och att fullgöra sin skyldighet beträffande bästa utförande gentemot sina kunder.

(27)

Detta beslut baseras på data som visar att den samlade handeln i EU med en mångfald av aktier som tagits upp till handel på schweiziska fondbörser är av sådan frekvens att företag som omfattas av Mifid-direktivet inte har kunnat utnyttja det undantag som anges i artikel 23.1 a i förordning (EU) nr 600/2014. Detta tyder på att handelsskyldigheten enligt artikel 23.1 i förordning (EU) nr 600/2014 skulle gälla för ett betydande antal av de aktier som tagits upp till handel i Schweiz.

(28)

Det här beslutet kommer också att kompletteras med samarbetsarrangemang som säkerställer ett ändamålsenligt informationsutbyte och en ändamålsenlig samordning av tillsynsverksamheten mellan de nationella behöriga myndigheterna och Finma.

(29)

Det här beslutet baseras på de rättsligt bindande krav för fondbörser som gäller i Schweiz när beslutet antas. Kommissionen bör fortsätta att regelbundet övervaka utvecklingen av regelverket och tillsynssystemet för schweiziska fondbörser och uppfyllandet av de villkor som ligger till grund för antagandet av detta beslut.

(30)

Detta beslut beaktar också rådets slutsatser av den 28 februari 2017 där det sägs att en förutsättning för vidareutveckling av det sektoriella tillvägagångssättet med Schweiz är att det inrättas en gemensam institutionell ram för befintliga och framtida avtal genom vilka Schweiz deltar i unionens inre marknad. För att säkerställa de finansiella marknadernas integritet i unionen bör detta beslut upphöra att gälla den 31 december 2018, såvida det inte förlängs av kommissionen före den dagen. Vid beslutet om huruvida tillämpningen av detta beslut ska förlängas bör kommissionen särskilt beakta utvecklingen i fråga om undertecknandet av ett avtal om inrättande av den gemensamma institutionella ramen.

(31)

Kommissionen bör regelbundet se över det regelverk och tillsynssystem som gäller för fondbörser i Schweiz. Dessa översyner påverkar inte kommissionens möjlighet att vid en tidigare tidpunkt genomföra en särskild översyn i händelse av att relevant utveckling gör det nödvändigt för kommissionen att ompröva den likvärdighet som fastställs genom detta beslut, i synnerhet utvecklingen i fråga om inrättandet av en gemensam institutionell ram för befintliga och framtida avtal genom vilka Schweiz deltar i unionens inre marknad. En sådan omprövning kan leda till att detta beslut upphävs.

(32)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från europeiska värdepapperskommittén.

(33)

Med tanke på att förordning (EU) nr 600/2014 och direktiv 2014/65/EU är tillämpliga från och med den 3 januari 2018 är det nödvändigt att det här beslutet träder i kraft dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Vid tillämpning av artikel 23.1 i förordning (EU) nr 600/2014 ska det regelverk och tillsynssystem som gäller för schweiziska fondbörser förtecknade i bilagan till det här beslutet anses vara likvärdigt med de krav som följer av direktiv 2014/65/EU, förordning (EU) nr 600/2014, förordning (EU) nr 596/2014 och direktiv 2004/109/EG, och anses vara föremål för effektiv tillsyn och efterlevnadskontroll.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Det upphör att gälla den 31 december 2018.

Utfärdat i Bryssel den 21 december 2017.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 173, 12.6.2014, s. 349.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 84).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 om marknadsmissbruk (marknadsmissbruksförordning) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/6/EG och kommissionens direktiv 2003/124/EG, 2003/125/EG och 2004/72/EG (EUT L 173, 12.6.2014, s. 1).

(4)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG av den 15 december 2004 om harmonisering av insynskraven angående upplysningar om emittenter vars värdepapper är upptagna till handel på en reglerad marknad och om ändring av direktiv 2001/34/EG (EUT L 390, 31.12.2004, s. 38).


BILAGA

Fondbörser i Schweiz som bedöms som likvärdiga med reglerade marknader enligt definitionen i direktiv 2014/65/EU:

a)

SIX Swiss Exchange AG

b)

BX Swiss AG