5.11.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 299/22


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1928

av den 4 november 2016

om fastställande av transporterad last för andra fartygskategorier än passagerarfartyg, ro-ro-fartyg och containerfartyg i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/757 om övervakning, rapportering och verifiering av koldioxidutsläpp från sjötransporter

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/757 av den 29 april 2015 om övervakning, rapportering och verifiering av koldioxidutsläpp från sjötransporter och om ändring av direktiv 2009/16/EG (1), särskilt del A stycke 2 i del A i bilaga II, och

av följande skäl:

(1)

Bestämmelserna om övervakning av last och andra relevanta uppgifter fastställs i bilaga II till förordning (EU) 2015/757. Särskilt fastställandet av transporterad last för andra fartygskategorier än passagerarfartyg, ro-ro-fartyg och containerfartyg ska ske i enlighet med de parametrar som anges i del A punkt1 led g i den bilagan.

(2)

I fråga om oljetankfartyg, kemikalietankfartyg, gastankfartyg, bulkfartyg, kyllastfartyg och kombinationsfartyg är det lämpligt att säkerställa att fastställandet av den genomsnittliga operativa indikatorn för fartygs energieffektivitet är förenlig med IMO:s riktlinjer för frivillig tillämpning av operativa indikatorer för energieffektivitet vid fartygsdrift (2), eftersom dessa riktlinjer återspeglar branschpraxis.

(3)

I fråga om LNG-fartyg och containerfartyg/ro-ro-lastfartyg bör de parametrar som ska användas vid beräkningen av den transporterade lasten återspegla branschpraxis och säkerställa att de uppgifter som lämnas är korrekta och jämförbara över tid.

(4)

I fråga om fraktfartyg för styckegods bör fastställandet av den transporterade lasten ombord följa en särskilt utformad strategi som tar hänsyn till variationer i lastens densitet av betydelse för denna fartygskategori. Det är lämpligt att dessa uppgifter frivilligt får kompletteras med ytterligare uppgifter i enlighet med IMO:s riktlinjer för frivillig tillämpning av operativa indikatorer för energieffektivitet vid fartygsdrift.

(5)

I fråga om biltransportfartyg, bör fastställandet av den transporterade lasten ske enligt en flexibel metod som grundar sig på två alternativ. För att bättre återspegla volymens särskilda betydelse är det lämpligt att medge frivilligt angivande av uppgifter om ytterligare en parameter.

(6)

Ro-pax-fartyg bör betraktas som ett specialfall, där särskilda villkor bör tillämpas. Mot bakgrund av de blandade tjänster som erbjuds av ro-pax-fartyg och för att bättre återspegla branschpraxis, bör båda parametrarna användas för att ange transporterad last.

(7)

För andra fartygstyper som varken omfattas av någon av ovanstående kategorier eller av dem i del A i punkt 1 leden d, e och f i bilaga II till förordning (EU) 2015/757, bör ett flexibelt tillvägagångssätt tillåtas så att mångfalden av fartyg med mycket olika typer av last till fullo återspeglas. För att säkerställa konsekvens och jämförbarhet över tid i enlighet med artikel 4.3 i förordning (EU) 2015/757, ska företagets val av den lämpligaste parametern för transporterad last registreras i fartygets övervakningsplan och tillämpas i enlighet med denna.

(8)

Kommissionen har samrått med berörda parter om bästa branschpraxis med avseende på frågor som behandlas i den här förordningen. Samrådet genomfördes i arbetsgruppen för övervakning, rapportering och verifiering av koldioxidutsläpp från sjötransporter som inrättats inom ramen för det europeiska forumet för hållbar sjöfart.

(9)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från den klimatförändringskommitté som inrättats genom artikel 26 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (3).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs regler för de tillämpliga parametrarna vid fastställande av transporterad last för andra fartygskategorier än passagerarfartyg, ro-ro-fartyg och containerfartyg i syfte att övervaka andra relevanta uppgifter per resa i enlighet med artikel 9.1 i förordning (EU) 2015/757.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1.    oljetankfartyg : fartyg byggt för eller anpassat till att huvudsakligen transportera råolja eller petroleumprodukter i bulk i lastutrymmena, andra än kombinationsfartyg, tankfartyg för skadliga flytande ämnen (NLS-tanker) eller gastankfartyg,

2.    kemikalietankfartyg : fartyg byggt för eller anpassat till transport i bulk av någon av de flytande produkter som är förtecknade i kapitel 17 i International Code for the Construction and Equipment of Ships carrying Dangerous Chemicals in Bulk  (4) eller ett fartyg byggt för eller anpassat till transport av en last av skadliga flytande ämnen i bulk,

3.    LNG-fartyg : tankfartyg för bulktransport av flytande naturgas (LNG) (främst metan) i separata isolerade tankar,

4.    gastankfartyg : gastankfartyg för bulktransport av andra flytande gaser än LNG,

5.    bulkfartyg : fartyg främst avsett att frakta torr last i bulk, inbegripet sådana fartygstyper som mineraltransportfartyg enligt definitionen i bestämmelse 1 i kapitel XII i 1998 års internationella konvention om säkerheten för människoliv till sjöss, dock inte kombinationsfartyg,

6.    fraktfartyg för styckegods : fartyg med skrov som omfattar ett enda eller flera däck, främst avsett för transport av styckegods med undantag för specialiserade lastfartyg för torrlast, vilka inte ingår i beräkningen av referenslinjer för fartyg för styckegods, nämligen fartyg för transport av boskap, pråmbärande fartyg, fartyg för tung last, fritidsbåtar och kärnbränslefartyg,

7.    kyllastfartyg : fartyg konstruerat enbart för transport i kyllastrum,

8.    biltransportfartyg : ro-ro-fartyg med flera däck konstruerade för transport av tomma bilar och lastbilar,

9.    kombinationsfartyg : fartyg konstruerat för att lasta 100 procent dödvikt med både flytande och torr last i bulk,

10.    ro-pax-fartyg : fartyg som kan ta fler än 12 passagerare och som har ett ro-ro-lastrum ombord,

11.    container-/ro-ro-fartyg : mellanting mellan ett fartyg och ett ro-ro-fartyg i separata sektioner,

12.    transporterad dödvikt : ett fartygs uppmätta volymdeplacement i metriska ton vid djupgående belastning multiplicerat med den relativa vattendensiteten vid avresa minus fartygets lättvikt och vikten av mängden bränsle ombord fastställd vid den berörda resans start,

13.    uppmätt volymdeplacement : för fartyg med metallhölje volymen av deplacementet, utan bihang, uppmätt i kubikmeter, vilket innebär deplacementets volym ut mot ytterskrovet i ett fartyg med ett hölje av något annat material,

14.    lättvikt : fartygets faktiska vikt, i metriska ton, utan bränsle, passagerare, last, vatten och andra förnödenheter ombord.

Artikel 3

Parametrar för fastställande av ”transporterad last” per fartygskategori

”Transporterad last” ska med avseende på övervakning av andra relevanta uppgifter för varje resa i enlighet med artikel 9.1 i förordning (EU) 2015/757 fastställas enligt följande:

a)

För oljetankfartyg: massan last ombord.

b)

För kemikalietankfartyg: massan last ombord.

c)

För LNG-fartyg: som lastvolymen vid lossning, eller om lasten lossas vid flera olika tillfällen under en resa, summan av den last som lossats under en resa och den last som lossas vid alla efterföljande angöringshamnar tills ny last lastas.

d)

För gastankfartyg: som massan last ombord.

e)

För bulkfartyg: som massan last ombord.

f)

För fraktfartyg för styckegods: som dödvikt för lastresor och som noll för ballastresor.

g)

För kylfraktfartyg: som massan last ombord.

h)

För biltransportfartyg: som massan last ombord, fastställd som den faktiska massan eller som antalet lastenheter eller upptagna filmeter multiplicerat med standardvärden för dessas vikt.

i)

För kombinationsfartyg: som massan last ombord.

j)

För ro-pax-fartyg: som antalet passagerare och som mängden last ombord, definierad som den faktiska vikten av eller antalet lastenheter (lastbilar, personbilar osv.) eller upptagna filmeter multiplicerat med standardvärden för dessas vikt.

k)

För container-/ro-ro-lastfartyg: som den ombordvarande lastens volym, fastställd som summan av antalet lastenheter (bilar, släp, lastbilar och andra standardenheter) multiplicerad med en fastställd yta och däckets höjd (avståndet mellan golvet och strukturbalkarna), antalet upptagna filmeter multiplicerat med däckshöjden (för annan ro-ro-last) och antalet tjugofotsenheter multiplicerat med 38,3 m3.

l)

För andra fartygstyper, vilka varken omfattas av någon av de kategorier som anges i leden a–k eller i del A punkt 1 leden d, e och f i bilaga II till förordning (EU) 2015/757: som massan last ombord eller som transporterad dödvikt för lastresor och noll för ballastresor.

Vid tillämpningen av första stycket led f är det frivilligt att som en extra parameter använda massan av last ombord.

Vid tillämpningen av första stycket led h är det frivilligt att som en extra parameter använda transporterad dödvikt för lastresor och noll för ballastresor.

Artikel 4

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 4 november 2016.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 123, 19.5.2015, s. 55.

(2)  MEPC.1/Circ.684.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 av den 21 maj 2013 om en mekanism för att övervaka och rapportera utsläpp av växthusgaser och för att rapportera annan information på nationell nivå och unionsnivå som är relevant för klimatförändringen och om upphävande av beslut nr 280/2004/EG (EUT L 165, 18.6.2013, s. 13).

(4)  Ändrad genom MEPC.225(64) och MSC.340(91).