17.6.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 160/35


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/962

av den 16 juni 2016

om fastställande i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU av tekniska genomförandestandarder när det gäller enhetliga format, mallar och definitioner för behöriga myndigheters och resolutionsmyndigheters identifiering och överföring av information till Europeiska bankmyndigheten

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU av den 15 maj 2014 om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av rådets direktiv 82/891/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU och 2013/36/EU, samt Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1093/2010 och (EU) nr 648/2012 (1), särskilt artikel 4.11

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU kan institut omfattas av förenklade skyldigheter om behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter, med beaktande av kriterierna i den artikeln och de riktlinjer som Europeiska bankmyndigheten (EBA) har utfärdat på grundval av artikel 4.5 i det direktivet, slår fast att institutets fallissemang och därpå följande avveckling enligt normala insolvensförfaranden sannolikt inte skulle få en betydande negativ påverkan på finansmarknaderna, på andra institut, på finansieringsvillkor eller på ekonomin i stort.

(2)

Om inte annat följer av artikel 4.9 och 4.10 i direktiv 2014/59/EU är medlemsstaterna enligt artikel 4.8 skyldiga att se till att behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter får bevilja undantag från tillämpningen av kraven i avdelning II kapitel 1 avsnitt 2 och 3 i det direktivet för institut som är underställda en central företagsenhet och som helt eller delvis är undantagna från tillsynskraven i nationell rätt i enlighet med artikel 10 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 (2). Enligt artikel 4.8 i direktiv 2014/59/EU är medlemsstaterna även skyldiga att se till att behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter får bevilja undantag från tillämpningen av kraven i avdelning II kapitel 1 avsnitt 2 i det direktivet för institut som är medlemmar i ett institutionellt skyddssystem. I artikel 4.10 i direktiv 2014/59/EU fastställs i synnerhet att institut som står under direkt tillsyn av Europeiska centralbanken enligt artikel 6.4 i rådets förordning (EU) nr 1024/2013 (3) och institut som enligt kriterierna i artikel 4.10 utgör en betydande del av en medlemsstats finansiella system ska utarbeta egna återhämtningsplaner i enlighet med avdelning II kapitel 1 avsnitt 2 i direktiv 2014/59/EU och vara föremål för enskilda resolutionsplaner i enlighet med avsnitt 3 i samma kapitel.

(3)

Enligt artikel 4.7 i direktiv 2014/59/EU ska behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter informera EBA om hur de har tillämpat artikel 4.1, 4.8, 4.9 och 4.10 i det direktivet på institut inom deras jurisdiktion. I denna förordning bör fastställas mallar för inlämnandet av information med anknytning till artikel 4.1 och 4.8 i direktiv 2014/59/EU som i förekommande fall kan fyllas i för enskilda institut eller kategorier av institut beroende på behöriga myndigheters och resolutionsmyndigheters praxis vid bedömningen av institut som, med utgångspunkt i kriterierna i artikel 4.1 i det direktivet, har liknande egenskaper.

(4)

Denna förordning bygger på de förslag till genomförandestandarder som EBA har överlämnat till kommissionen.

(5)

EBA har genomfört öppna offentliga samråd om de förslag till tekniska genomförandestandarder som denna förordning grundar sig på, analyserat dess potentiella kostnader och nytta samt begärt ett yttrande från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (4).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Allmänna bestämmelser

1.   För att informera Europeiska bankmyndigheten (EBA) om tillämpningen av artikel 4.1, 4.8, 4.9 och 4.10 i direktiv 2014/59/EU på institut inom deras jurisdiktioner ska behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter till EBA överföra den information som fastställs i enlighet med artiklarna 2 och 3 i denna förordning.

2.   Vid överföringen av information enligt punkt 1 ska behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter fylla i de relevanta mallarna i bilaga I och, i lämpliga fall, hänvisa till de valfria indikatorer som anges i bilaga II.

3.   Behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter kan välja att fylla i mallarna i bilaga I gemensamt på följande sätt:

a)

Behöriga myndigheter fyller i de delar av mallarna som är relevanta för återhämtningsplaneringen.

b)

Resolutionsmyndigheter fyller i de delar av mallarna som är relevanta för resolutionsbarhetsbedömning och resolutionsplanering.

4.   Behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter kan överföra den information som fastställts i enlighet med artiklarna 2 och 3 i denna förordning till EBA för en ”kategori av institut” om de slår fast att två eller flera institut har liknande egenskaper med utgångspunkt i kriterierna i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU för tillämpningen av förenklade skyldigheter.

Artikel 2

Information som ska lämnas av behöriga myndigheter

1.   För varje rapporteringsperiod som anges i artikel 4 i denna förordning ska behöriga myndigheter överlämna följande information till EBA om tillämpningen av förenklade skyldigheter när det gäller innehåll och närmare information i återhämtningsplaner, vid vilken tidpunkt de första återhämtningsplanerna ska ha upprättats och hur ofta återhämtningsplaner ska uppdateras:

a)

Antal kreditinstitut och värdepappersföretag som är etablerade i medlemsstaten.

b)

Antal kreditinstitut, och deras totala tillgångar, och antal värdepappersföretag, och deras totala tillgångar, som omfattas av förenklade skyldigheter enligt artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU vid upprättandet av återhämtningsplaner, i förhållande till det totala antal kreditinstitut och värdepappersföretag, och deras respektive totala tillgångar, som är etablerade i den berörda medlemsstaten.

c)

Antal institut, och deras totala tillgångar, som har beviljats undantag enligt artikel 4.8 i direktiv 2014/59/EU, i förhållande till det totala antal institut, och deras totala tillgångar, som är etablerade i den berörda medlemsstaten.

d)

För varje institut, eller kategori av institut, som har omfattats och fortfarande omfattas av förenklade skyldigheter enligt artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU i slutet av varje rapporteringsperiod:

i)

LEI-nummer (identifieringskod för juridiska personer) eller, om det inte finns, namnet på institutet eller namnen på de institut som ingår i kategorin.

ii)

Om rapporten avser en ”kategori av institut”, en beskrivning av på vilka grunder kategorin av institut har fastställts i enlighet med artikel 1.4 i denna förordning.

iii)

Kvantitativ information som rör tillämpningen av de kriterier om storlek, grad av sammankoppling samt verksamhetens omfattning och komplexitet som fastställs i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU.

iv)

En sammanfattning av de valfria indikatorer i bilaga II till denna förordning som eventuellt har tillämpats med avseende på enskilda kriterier i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU.

v)

En beskrivning av förenklade skyldigheter i förhållande till fullständiga skyldigheter.

e)

För varje institut eller kategori av institut som har beviljats undantag enligt artikel 4.8 i direktiv 2014/59/EU, en beskrivning av på vilka grunder undantaget har beviljats med avseende på de kriterier som fastställs i artikel 4.8 a och b i direktiv 2014/59/EU.

2.   De behöriga myndigheterna ska överlämna den information som krävs enligt punkt 1 genom att fylla i rapporteringsmallarna i bilaga I till denna förordning. Om en behörig myndighet har tillämpat en viktning på vissa av kriterierna i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU som varit särskilt avgörande vid fastställandet av att ett institut eller en kategori av institut bör omfattas av förenklade skyldigheter, ska den behöriga myndigheten i sin rapport ange vilken vikt som har tilldelats dessa kriterier. Om den behöriga myndigheten inte har tilldelat vissa kriterier i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU någon särskild vikt ska denna behöriga myndighet i sin rapport redogöra för kriteriernas relativa betydelse för fastställandet av att ett institut eller en kategori av institut bör omfattas av förenklade skyldigheter.

Artikel 3

Information som ska lämnas av resolutionsmyndigheter

1.   För varje rapporteringsperiod som anges i artikel 4 i denna förordning ska resolutionsmyndigheter överlämna följande information till EBA om tillämpningen av förenklade skyldigheter när det gäller innehåll och närmare information i resolutionsplaner, vid vilken tidpunkt de första resolutionsplanerna ska ha upprättats och hur ofta resolutionsplaner ska uppdateras.

a)

Antal kreditinstitut, och deras totala tillgångar, och antal värdepappersföretag, och deras totala tillgångar, som omfattas av förenklade skyldigheter enligt artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU vid resolutionsbarhetsbedömningar och resolutionsplanering, i förhållande till det totala antal kreditinstitut och värdepappersföretag, och deras respektive totala tillgångar, som är etablerade i den berörda medlemsstaten.

b)

Antal kreditinstitut och värdepappersföretag som har beviljats undantag enligt artikel 4.8 i direktiv 2014/59/EU.

c)

För varje institut, eller kategori av institut, som har omfattats och fortsätter att omfattas av förenklade skyldigheter enligt artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU i slutet av varje rapporteringsperiod.

i)

LEI-nummer (identifieringskod för juridiska personer) eller, om det inte finns, namnet på institutet eller namnen på de institut som ingår i kategorin.

ii)

Om rapporten avser en ”kategori av institut”, en beskrivning av på vilka grunder kategorin av institut har fastställts i enlighet med artikel 1.4 i denna förordning.

iii)

Kvantitativ information om tillämpningen av kriterierna om storlek, graden av sammankoppling och omfattningen och komplexiteten hos verksamhet som fastställs i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU.

iv)

En sammanfattning av de valfria indikatorer som fastställs i bilaga II till denna förordning som eventuellt har tillämpats på vart och ett av kriterierna.

v)

En beskrivning av förenklade skyldigheter i förhållande till fullständiga skyldigheter.

d)

För varje institut eller kategori av institut som har beviljats undantag enligt artikel 4.8 i direktiv 2014/59/EU, en beskrivning av på vilka grunder undantaget har beviljats med avseende på de kriterier som fastställs i artikel 4.8 a och b i direktiv 2014/59/EU.

2.   Vid överlämnande av den information som krävs enligt punkt 1 ska resolutionsmyndigheterna fylla i varje rapporteringsmall i bilaga I till denna förordning. Om en resolutionsmyndighet har tillämpat en viktning på vissa av kriterierna i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU som varit särskilt avgörande vid fastställandet av att ett institut eller en kategori av institut bör omfattas av förenklade skyldigheter, ska resolutionsmyndigheten i sin rapport ange vilken vikt som har tilldelats dessa kriterier. Om resolutionsmyndigheten inte har tilldelat vissa kriterier i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU någon särskild vikt ska denna resolutionsmyndighet i sin rapport redogöra för kriteriernas relativa betydelse för fastställandet av att ett institut eller en kategori av institut bör omfattas av förenklade skyldigheter.

Artikel 4

Rapporteringsperioder och sista inlämningsdag

1.   När det gäller den information som avses i artiklarna 2.1 och 3.1 ska den första rapporteringsperioden löpa mellan den 1 januari 2015 och den 30 april 2016. För den första rapporteringsperioden ska information lämnas till EBA senast trettio dagar efter ikraftträdandet av denna förordning.

2.   När det gäller den information som avses i artiklarna 2.1 och artikel 3.1 ska den andra rapporteringsperioden löpa mellan den 1 maj 2016 och den 30 april 2017. För den andra rapporteringsperioden ska information lämnas till EBA senast den 1 juni 2017.

Artikel 5

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 16 juni 2016.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 173, 12.6.2014, s. 190.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1).

(3)  Rådets förordning (EU) nr 1024/2013 av den 15 oktober 2013 om tilldelning av särskilda uppgifter till Europeiska centralbanken i fråga om politiken för tillsyn över kreditinstitut (EUT L 287, 29.10.2013, s. 63).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).


BILAGA I

Rapporteringsmallar

MALL 1

Artikel 4 i direktiv 2014/59/EU: Mall för rapportering av kvantitativa data

[Anmärkningarna i denna mall är avsedda att hjälpa myndigheterna att fylla i mallen och utgör inte en del av denna.]

Medlemsstat

 

Namn på rapporterande behörig myndighet/resolutionsmyndighet

 

Referensdatum

 

Antal kreditinstitut som är etablerade i medlemsstaten

 

Antal värdepappersföretag som är etablerade i medlemsstaten

 

Antal kreditinstitut som omfattas av förenklade skyldigheter enligt artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU

[Den relevanta myndigheten bör lämna separata siffror för skyldigheter som avser: återhämtningsplanering, resolutionsbarhetsbedömningar och resolutionsplanering.]

Antal värdepappersföretag som omfattas av förenklade skyldigheter enligt artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU

[Den relevanta myndigheten bör lämna separata siffror för skyldigheter som avser: återhämtningsplanering, resolutionsbarhetsbedömningar och resolutionsplanering.]

Antal institut som har beviljats undantag enligt artikel 4.8 i direktiv 2014/59/EU

 

LEI-nummer (identifieringskod för juridiska personer) eller, om det inte finns, namnen på institut etablerade i medlemsstaten som står under direkt tillsyn av Europeiska centralbankens enligt artikel 6.4 i förordning (EU) nr 1024/2013 eller utgör en betydande del av en medlemsstats finansiella system enligt definitionen i artikel 4.10 i direktiv 2014/59/EU och därför inte kan beviljas undantag enligt artikel 4.8 i direktiv 2014/59/EU

[Denna del av mallen behöver bara fyllas i av behöriga myndigheter eftersom den avser tillsynsklassificeringar.]

MALL 2 (1)

Artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU: Rapporteringsmall

[Anmärkningarna i denna mall är avsedda att hjälpa myndigheterna att fylla i mallen och utgör inte en del av denna.]

Medlemsstat

 

Namn på rapporterande behörig myndighet/resolutionsmyndighet

[Behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter förväntas fylla i en rapport om institut som omfattas av förenklade skyldigheter vad gäller kraven på återhämtningsplaner respektive kraven på resolutionsbarhetsbedömningar och resolutionsplaner (se förteckningen i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU).

Behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter måste rapportera om alla institut som omfattas av förenklade skyldigheter. Behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter kan uppfylla detta krav genom att antingen fylla i mallen för enskilda institut eller för kategorier av institut som har liknande egenskaper och därför bedöms på samma sätt mot kriterierna i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU.]

Referensperiod

 

Namn på kategori av kreditinstit eller namn på kreditinstitut

[Om rapporteringen görs per kategori bör LEI-nummer anges för varje institut som ingår i kategorin. Om sådana nummer inte finns ska namnen på instituten anges.]

[Om rapporten fylls i för en kategori av institut måste kategorin beskrivas – bl.a. grundläggande kännetecken hos institut som tillhör denna kategori (t.ex. med hänvisning till ÖUP-klassificeringen enligt EBA:s riktlinjer på grundval av artikel 107.3 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut och värdepappersföretag, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG (EUT L 176, 27.6.2013, s. 338) eller något annat tillämpligt klassificeringssystem). En förteckning över LEI-nummer eller, om sådana inte finns, namnen på de institut som ingår i kategorin ska även lämnas. Om det finns mer än en kategori av institut måste en rapport fyllas i för varje kategori.]

Namn på kategori av värdepappersföretag eller namn på värdepappersföretag

[Om rapporteringen görs per kategori bör LEI-nummer anges för varje institut som ingår i kategorin. Om sådana nummer inte finns ska namnen på instituten anges.]

[Se ovan.]

Antal institut inom en kategori

[Denna ruta behöver bara fyllas i om rapporten gäller en kategori av institut.]

Grund för att med beaktande av de relevanta kriterierna i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU fastställa att fallissemang och därpå följande resolution enligt normala insolvensförfaranden av [de institut som ingår i denna kategori/institutet] sannolikt inte skulle få en betydande negativ påverkan på finansmarknaderna, på andra institut, på finansieringsvillkor eller på ekonomin i stort. Beskrivningen måste om möjligt innefatta kvantitativ information.

[I detta avsnitt ska med beaktande av kriterierna i artikel 4.1 i direktiv 2014/59/EU anges de obligatoriska indikatorer som fastställs i mallen nedan och eventuella valfria indikatorer i förteckningen i bilaga II till denna förordning mot vilka institutet, eller kategorin av institut, har bedömts. En beskrivning ska ges av kännetecknen hos det institut/den kategori av institut som omfattas av förenklade skyldigheter. Varje myndighet bör i rapporten ange eventuella vikter som har tilldelats varje kriterium.]

Viktning [Beskriv eventuella vikter som har tilldelats varje kriterium i samband med bedömningsprocessen.]

Kriterium

Indikator

Beskrivning av institut

[Fyll i kvantitativa data när så anges. Om rapporten fylls i för en kategori av institut kan kvantitativa data lämnas i form av intervall (t.ex. för totala tillgångar i euro ”belopp A–belopp B”). På övriga ställen, v.g. ge en redogörande beskrivning.]

Storlek

Totala tillgångar (2)

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Totala tillgångar/medlemsstatens BNP

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Eventuella indikatorer från förteckningen över ”valfria” indikatorer i bilaga II som har beaktats

 

Endast för värdepappersföretag:

Totala skulder

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Klienters pengar, totalt

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Klienters tillgångar, totalt

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Totala provisionsintäkter

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Grad av sammankoppling

Interbankskulder (3)

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Interbanktillgångar (4)

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Utestående räntebärande värdepapper (5)

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Antal utländska dotterföretag och filialer

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori behöver detta inte anges.]

Clearing-, betalnings- och avvecklingstjänster som tillhandahålls institut och andra

[Lägg till en beskrivning av sådana eventuella tjänster som tillhandahålls av det berörda institutet eller den berörda kategorin institut.]

Eventuella indikatorer från förteckningen över ”valfria” indikatorer i bilaga II som har beaktats

 

Verksamheters omfattning och komplexitet

OTC-derivats (teoretiska) värde (6)

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Skulder över jurisdiktionsgränser (7)

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Fordringar över jurisdiktionsgränser (8)

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Totala insättningar

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Garanterade insättningar, totalt

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Eventuella indikatorer från förteckningen över ”valfria” indikatorer i bilaga II som har beaktats

 

Riskprofil

Samlat ÖUP-betyg

[Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

ÖUP-betyg för kapitaltäckning

[Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

ÖUP-betyg för likviditetstäckning

[Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

ÖUP-betyg för intern styrning och institutomfattande kontroller

[Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Eventuella indikatorer från förteckningen över ”valfria” indikatorer i bilaga II som har beaktats

 

Rättslig ställning

Godkännanden och tillstånd, i synnerhet för användning av avancerade modeller för beräkning av kapitalbaskraven för kreditrisk, marknadsrisk och operativ risk.

[Beskriv den reglerade verksamhet som institutet, eller kategorin institut, har tillstånd att bedriva och beskriv om avancerade modeller används (och, om så är fallet, beskriv vilken modell som används).]

Eventuella indikatorer från förteckningen över ”valfria” indikatorer i bilaga II som har beaktats

 

Typ av verksamhet

ÖUP-betyg för affärsmodell och strategi

[Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Institutets ställning i jurisdiktioner där det bedriver verksamhet i termer av kritiska funktioner och centrala affärsområden i varje jurisdiktion samt institutets marknadsandel

[Beskriv kritiska funktioner och centrala affärsområden i varje jurisdiktion. Om mallen fylls i för en kategori kan en allmän beskrivning ges av kritiska funktioner och centrala affärsområden som tillhandahålls av de institut som ingår i kategorin.]

Eventuella indikatorer från förteckningen över ”valfria” indikatorer i bilaga II som har beaktats

 

Aktieägarstruktur

Grad av aktieägarkoncentration

[I svaret ska anges de fem största aktieägarnas innehav av stamaktier i procent. Om mallen fylls i för en kategori kan en allmän beskrivnings ges av graden av aktieägarkoncentration i de institut som ingår i kategorin.]

Eventuella indikatorer från förteckningen över ”valfria” indikatorer i bilaga II som har beaktats

 

Juridisk form

Institutets struktur: ingår institutet i en grupp och, om så är fallet, har gruppen en komplex struktur med många inbördes kopplingar

[Om mallen fylls i för en kategori kan en allmän beskrivnings ges av strukturen hos i de institut som ingår i kategorin.]

Institutets bolagsform (t.ex. onoterat aktiebolag, aktiebolag eller annan bolagsform enligt nationell lagstiftning)

[Om mallen fylls i för en kategori kan en allmän beskrivnings ges av bolagsformen hos i de institut som ingår i kategorin.]

Eventuella indikatorer från förteckningen över ”valfria” indikatorer i bilaga II som har beaktats

 

Medlemskap i ett internationellt skyddssystem eller annat system för solidariskt ansvar enligt artikel 113.7 i förordning (EU) nr 575/2013

Institutets funktion i systemet som deltagare eller centralt institut, eller som leverantör av kritiska funktioner till systemet

[Beskriv institutets funktion i systemet (som t.ex. deltagare eller centralt institut, eller som leverantör av kritiska funktioner till andra deltagare, eller potentiellt som en part exponerad för systemets koncentrationsrisk).]

[Om mallen fylls i för en kategori kan en allmän beskrivning ges av de institut som ingår i kategorin.]

Garantifondens storlek i förhållande till institutets samlade kapital

[V.g. lämna kvantitativa data. Om mallen fylls i för en kategori kan ett värdeintervall anges.]

Eventuella indikatorer från förteckningen över ”valfria” indikatorer i bilaga II som har beaktats

 

Övriga anmärkningar

[Beskriv eventuella andra faktorer som beaktades i beräkningen ovan.]

Beskrivning av förenklade skyldigheter som tillämpas på kategorin institut/institutet

[I denna del hänvisas till följande:

De relevanta artiklar [v.g. specificera] i direktiv 2014/59/EU som anges i den relevanta raden i tabellen.

Avsnitt A i bilagan till direktiv 2014/59/EU och kommissionens kompletterande förordning om innehållet i återhämtningsplaner.

Avsnitt B i bilagan till direktiv 2014/59/EU och kommissionens kompletterande förordning om krav när det gäller resolutionsplaner.

Avsnitt C i bilagan till direktiv 2014/59/EU.

En beskrivning av skillnaden mellan fullständiga skyldigheter och tillämpliga förenklade skyldigheter.]

Beskriv de förenklade skyldigheterna i fråga om innehåll och närmare uppgifter i återhämtningsplanen

[Beskriv skillnaden mellan fullständiga skyldigheter och tillämpliga förenklade skyldigheter (dvs. vad är det som institutet inte gör/instituten inte behöver uppfylla), t.ex. – med beaktande av förteckningen i avsnitt A i bilagan till direktiv 2014/59/EU och kommissionens kompletterande förordning om innehållet i återhämtningsplaner – vilka delar som inte krävs enligt de förenklade skyldigheter som tillämpas på institutet/kategorin institut.]

Beskriv de förenklade skyldigheterna i fråga om innehåll och närmare uppgifter i resolutionsplanen

 

När upprättades/upprättas den första återhämtningsplanen/resolutionsplanen och hur ofta ska den uppdateras

 

Beskriv de förenklade skyldigheterna när det gäller innehåll och närmare information som krävs enligt artikel 5.5, artikel 11.1 och artikel 12.2, samt i avsnitt A och B i bilagan till direktiv 2014/59/EU

 

Beskriv de förenklade skyldigheterna när det gäller vilken detaljnivå som krävs för den bedömning av resolutionsmöjlighet som föreskrivs i artiklarna 15 och 16 och i avsnitt C i bilagan till direktiv 2014/59/EU

 

MALL 3

Artikel 4.8 i direktiv 2014/59/EU: Rapporteringsmall

[Anmärkningarna i denna mall är avsedda att hjälpa myndigheterna att fylla i mallen och utgör inte en del av denna.]

Medlemsstat

 

Namn på rapporterande behörig myndighet/resolutionsmyndighet

[Behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter förväntas fylla i en rapport om institut som har beviljats undantag från relevanta krav i avsnitt 2 och 3 i kapitel I i direktiv 2014/59/EU. Behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter måste rapportera om alla institut som har beviljats undantag.]

Referensperiod

 

Namn på kategori av kreditinstit eller namn på kreditinstitut

[Om rapporteringen görs per kategori bör LEI-nummer anges för varje institut som ingår i kategorin. Om sådana nummer inte finns ska namnen på instituten anges.]

[Om rapporten fylls i för en särskild kategori institut, v.g. beskriv kategorin, däribland grundläggande kännetecken hos de institut som ingår i kategorin (t.ex. genom att hänvisa till ÖUP-klassificering eller annat tillämpligt klassificeringssystem). Lämna även en förteckning över LEI-nummer eller, om sådana inte finns tillgängliga, namnen på det institut som ingår i kategorin. Om det finns mer än en kategori institut måste en rapport fyllas i för varje kategori.]

Grunder för beviljande av undantag med beaktande av relevanta kriterier i artikel 4.8 i direktiv 2014/59/EU

Institut som är underställda en central företagsenhet och som helt eller delvis är undantagna från tillsynskraven i nationell rätt i enlighet med artikel 10 i förordning (EU) nr 575/2013

[I detta avsnitt ska en beskrivning ges av kännetecknen hos [kategorin institut/institutet].]

Institut som är medlemmar i ett institutionellt skyddssystem

 


(1)  Om indikatorvärden enligt definitionerna i denna mall inte finns tillgängliga p.g.a. att de relevanta företagen inte rapporterar enligt IFRS och inte omfattas av Finrep-kraven, bör behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter använda lämpliga närmevärden. I sådana fall bör relevanta myndigheter ge en ingående beskrivning av närmevärdena och se till att de i största möjliga utsträckning korrelerar med de definitioner som fastställs i denna mall.

(2)  I denna mall ska ”totala tillgångar” beräknas på global basis i enlighet med Finrep (IFRS eller allmänt vedertagna redovisningsprinciper) – F 01.01, rad 380, kolumn 010.

(3)  I denna mall ska ”interbankskulder” beräknas på global basis i enlighet med Finrep (IFRS eller allmänt vedertagna redovisningsprinciper) → F 20.06, raderna 020 + 030 + 050 + 060 + 100 + 110, kolumn 010, Alla länder (z-axeln).

(4)  I denna mall ska ”interbanktillgångar” beräknas på global basis i enlighet med Finrep (IFRS eller allmänt vedertagna redovisningsprinciper) → F 20.04, raderna 020 + 030 + 050 + 060 + 110 + 120 + 170 + 180, kolumn 010, Alla länder (z-axeln).

(5)  I denna mall ska ”utestående räntebärande värdepapper” beräknas på global basis i enlighet med Finrep (IFRS eller allmänt vedertagna redovisningsprinciper) → F 01.02, raderna 050 + 090 + 130, kolumn 010.

(6)  I denna mall ska ”OTC-derivats (teoretiska) värde” beräknas på global basis enligt Finrep (IFRS) → F 10.00, raderna 300 + 310 + 320, kolumn 030 + F 11.00, raderna 510 + 520 + 530, kolumn 030 eller Finrep (allmänt vedertagna redovisningsprinciper) → F 10.00, raderna 300 + 310 + 320, kolumn 050 + F 11.00, raderna 510 + 520 + 530, kolumn 030.

(7)  I denna mall ska ”skulder över jurisdiktionsgränser” beräknas på global basis i enlighet med Finrep (IFRS eller allmänt vedertagna redovisningsprinciper) → F 20.06, raderna 010 + 040 + 070, kolumn 010, Alla länder utom hemlandet (z-axeln). Anmärkning: Det uppskattade värdet ska inte omfatta i) skulder mellan kontor, och ii) utländska filialers och dotterinstituts skulder till motparter i samma värdland.

(8)  I denna mall ska ”fordringar över jurisdiktionsgränser” beräknas på global basis i enlighet med Finrep (IFRS eller allmänt vedertagna redovisningsprinciper) → F 20.04, raderna 010 + 040 + 080 + 140, kolumn 010, Alla länder utom hemlandet (z-axeln). Anmärkning: Det uppskattade värdet ska inte omfatta i) fordringar mellan kontor, och ii) utländska filialers och dotterinstituts fordringar på motparter i samma värdland.


BILAGA II

Förteckning över valfria indikatorer

Valfria indikatorer  (1)

Totala tillgångar (2)

Exponering vid fallissemang, totalt

Totala tillgångar/medlemsstatens BNP

Exponering vid fallissemang, totalt/medlemsstatens BNP

Riskvägda tillgångar, totalt

Totala skulder

Klienters pengar, totalt

Klienters tillgångar, totalt

Totala provisionsintäkter

Börsvärde

Värde för tillgångar under förvaring

OTC-derivats (teoretiska) värde (3)

Interbanktillgångar

Interbankskulder

Skulder inom den finansiella sektorn

Tillgångar inom den finansiella sektorn

Skulder över jurisdiktionsgränserna

Fordringar över jurisdiktionsgränserna

Utestående räntebärande värdepapper

Värde på inhemska betalningstransaktioner

Totala insättningar

Garanterade insättningar, totalt

Inlåning hos den privata sektorn från insättare i unionen

Värde på den privata sektorns utlåning, inbegripet ställda kreditfaciliteter och syndikerade lån

Antal lån från den privata sektorn

Antal insättningskonton – företag

Antal insättningskonton– slutkund

Antal slutkunder

Antal inhemska dotterföretag och filialer

Antal utländska dotterföretag och filialer (fördelas på dotterföretag och filialer som är etablerade i andra medlemsstater och i tredjeländer)

Medlemskap i finansmarknadsinfrastruktur

Kritiska funktioner som institutet tillhandahåller andra koncernföretag eller som koncernföretag tillhandahåller institutet

Kritiska funktioner och centrala affärsområden i varje relevant jurisdiktion, inbegripet tjänster som tillhandahålls andra institut

Clearing-, betalnings- och avvecklingstjänster som tillhandahålls marknadsaktörer eller andra samt antal andra leverantörer som finns på marknaden

Betalningstjänster som tillhandahålls marknadsaktörer eller andra samt antal andra leverantörer som finns på marknaden

Geografisk fördelning av institutets verksamhet (inbegripet antalet jurisdiktioner som institutet och dotterföretag är verksamma i samt verksamhetens storlek)

Institutets marknadsandel per affärsområde och jurisdiktion (t.ex. mottagning av insättningar, hypotekslån till slutkund, osäkrade lån, kreditkort, utlåning till små och medelstora företag, företagslån, handelsfinansieringstjänster, betalningsverksamhet samt tillhandahållande av andra kritiska tjänster

Typ av tillstånd och godkännanden (t.ex. värdepappersföretag eller kreditinstitut, användning av avancerade modeller för beräkning av kapitalbaskraven för kreditrisk, marknadsrisk och operativ risk).

Lån inom den privata sektorn till inhemska låntagare

Lån inom den privata sektorn till låntagare i en viss region

Hypotekslån till låntagare i unionen

Hypotekslån till inhemska låntagare

Lån till slutkunder i EU

Lån till inhemska låntagare

Översyns- och utvärderingsprocessen – samlat ÖUP-betyg

ÖUP-betygen för kapitaltäckning, likviditetstäckning, intern styrning och institutomfattande kontroller

Godkännanden och tillstånd, i synnerhet för användning av avancerade modeller för beräkning av kapitalbaskraven för kreditrisk, marknadsrisk och operativ risk.

Institutets övergripande affärsmodell, dess bärkraft och hållbarheten i institutets strategi baserat på resultatet av den affärsmodellanalys som görs som ett led i ÖUP enligt EBA:s riktlinjer för gemensamma förfaranden och metoder för ÖUP. Myndigheterna kan för detta ändamål använda det ÖUP-betyg som tilldelats affärsmodell och strategi

Institutets ställning inom de jurisdiktioner där det bedriver verksamhet i fråga om kritiska funktioner och centrala affärsområden som erbjuds i varje jurisdiktion och institutets marknadsandel (koncentration)

Huruvida aktieägarstrukturen är koncentrerad eller utspridd, särskilt med beaktande av antalet aktieägare med kvalificerade innehav samt i vilken omfattning aktieägarstrukturen kan påverka institutets tillgång till vissa återhämtningsåtgärder och resolutionsmyndighetens resolutionsverktyg.

Ett instituts struktur när det gäller huruvida det ingår i en koncern och om koncernen i så fall har en komplex eller enkel struktur med hänsyn till ömsesidigt finansiellt och operativt beroende

Institutets bolagsform (privat aktiebolag, aktiebolag eller andra bolagsformer som är fastställda i nationell lagstiftning)

Garantifondens storlek i förhållande till institutets sammanlagda medel (endast institutionella skyddssystem och andra ömsesidigt solidariska system)

Typen av system för ömsesidigt ansvar och dess riskhanteringspolicy och riskhanteringsförfaranden

Graden av sammankoppling med andra deltagare i det institutionella skyddssystemet


(1)  Om indikatorvärden enligt de definitioner som föreskrivs i denna bilaga inte finns tillgängliga p.g.a. att de relevanta företag som faller inom tillämningsområdet inte rapporterar enligt IFRS och inte omfattas av Finrep-kraven, bör behöriga myndigheter och resolutionsmyndigheter använda lämpliga närmevärden (t.ex. på grundval av allmänt vedertagna redovisningsprinciper på nationell nivå). I sådana fall bör relevanta myndigheter ge en ingående beskrivning av närmevärdena och se till att de i största möjliga utsträckning korrelerar med de definitioner som fastställs i denna mall.

(2)  ”Totala tillgångar” ska beräknas på global basis i enlighet med Finrep (IFRS eller allmänt vedertagna redovisningsprinciper) – F 01.01, rad 380, kolumn 010.

(3)  ”OTC-derivats (teoretiska) värde” ska beräknas på global basis enligt Finrep (IFRS) → F 10.00, raderna 300 + 310 + 320, kolumn 030 + F 11.00, raderna 510 + 520 + 530, kolumn 030 eller Finrep (allmänt vedertagna redovisningsprinciper) → F 10.00, raderna 300 + 310 + 320, kolumn 050 + F 11.00, raderna 510 + 520 + 530, kolumn 030.