24.3.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 78/1


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2015/488

av den 4 september 2014

om ändring av delegerad förordning (EU) nr 241/2014 vad gäller kapitalbaskrav för företag baserade på fasta omkostnader

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (1), särskilt artikel 97.4 tredje stycket, och

av följande skäl:

(1)

I förordning (EU) nr 575/2013 fastställs bl.a. tillsynskrav för värdepappersföretag för att säkerställa att värdepappersföretagen är säkra och sunda och alltid uppfyller kapitalbaskraven. Kapitalbaskrav som fastställts i kraft av denna förordning syftar till att säkerställa att risker som härrör från affärsverksamhet täcks av tillräckliga kapitalbasbelopp. Enligt artikel 97 i förordning (EU) nr 575/2013 kan företag (dvs. värdepappersföretag och företag som avses i punkt 2 c i artikel 4.1) använda en alternativ metod baserad på fasta kostnader för att beräkna den totala riskexponeringen. Det är därför nödvändigt att fastställa metoden för beräkning av fasta omkostnader och förteckningen över poster som föreslås ingå i beräkningarna i syfte att ha ett gemensamt tillvägagångssätt i alla medlemsstater.

(2)

För att säkerställa att företag har förmåga att organisera en ordnad avveckling eller omstrukturering av sina verksamheter bör de ha tillräckliga finansiella resurser för att kunna bära rörelsekostnader under en tillräckligt lång tidsperiod. Under avvecklingen eller omstruktureringen måste ett företag likväl fortsatt driva sin affärsverksamhet och ha förmåga att påtaga sig förluster, som inte motsvaras av en tillräcklig vinstvolym, för att skydda investerare. Medan vissa kostnader (t.ex. bonusar till personalen) kan minska, kan andra kostnader (t.ex. rättsliga omkostnader) komma att öka. Med tanke på att inte alla företag tillämpar IFRS-standarder (Internationella finansiella rapporteringsstandarder) och för att undvika regelarbitrage, är det nödvändigt att anlägga ett försiktigt synsätt vid beräkning av kapitalbasen för företag, där ändringar av den redovisningsmässiga ramen automatiskt beaktas och inte kan väljas godtyckligt genom att ändra kategoriseringen i redovisningen. För att på ett mer adekvat sätt avspegla effekten av de rörliga kostnaderna i kapitalbasen, bör regler om kapitalbas i företag baseras på ett synsätt som innebär att rörliga kostnader dras av från de totala utgifterna.

(3)

Med tanke på att företagen utnyttjar anknutna ombud och att den verksamhet som bedrivs av anknutna ombud utsätter företagen för risker på samma sätt som den verksamhet de själva bedriver, bör lämpliga regler för kapitalbaskraven för företag baserade på fasta omkostnader föreskriva att kostnader avseende anknutna ombud inkluderas för att återspegla de riskerna. Med tanke på att kostnaderna för anknutna ombud i viss mån kan variera men inte kan anses utgöra en helt rörlig kostnadspost samtidigt som det skulle vara oproportionerligt att inkludera hela kostnadsbeloppet som rör anknutna ombud till kapitalbaskraven, bör dessa regler föreskriva att endast en procentandel av dessa kostnader inkluderas i kapitalbaskraven. Dessutom och för att undvika dubbelräkning av belopp som avser arvode till anknutna ombud bör dessa regler föreskriva avdragsrätt för de arvoden som avser anknutna ombud innan denna procentandel läggs till kapitalbaskraven.

(4)

I förordning (EU) nr 575/2013 föreskrivs att behöriga myndigheter kan göra justeringar av kapitalbaskrav, om det har skett en väsentlig förändring i företagets affärsverksamhet. För att säkerställa att de behöriga myndigheterna tillämpar samma villkor i hela unionen är det nödvändigt att fastställa kriterier för vad som utgör en väsentlig förändring. Eftersom företag varierar i storlek, finns några mycket små företag eller nystartade företag i utvecklingsskedet för vilka det skulle vara onödigt betungande att påtvinga justeringar av de kapitalbaskrav som gäller för dem med tanke på att ändringar i deras fall nödvändigtvis kommer att vara frekventa. Därför bör lägsta tröskelvärden fastställas så att dessa företag undantas från kraven på justeringar av kapitalbasen om kapitalbaskraven ligger under tröskelvärdet.

(5)

I kommissionens delegerade förordning (EU) nr 241/2014 (2) fastställs tekniska tillsynsstandarder för kapitalkrav på institut. I denna förordning fastställs metoden för att beräkna företags fasta omkostnader. För att säkerställa överensstämmelse och göra det lättare att få en samlad bild över och enklare tillgång till alla bestämmelser som rör kapitalbasen för personer som omfattas av dessa krav är det önskvärt att alla tekniska tillsynsstandarder som krävs enligt förordning (EU) nr 575/2013 samlas i en enda förordning. Den delegerade förordningen (EU) nr 241/2014 bör därför ändras i enlighet med detta.

(6)

Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som Europeiska bankmyndigheten har lagt fram för kommissionen.

(7)

Europeiska bankmyndigheten har lett öppna offentliga samråd om de förslag till tekniska standarder för tillsyn som denna förordning baseras på, analyserat de möjliga därmed sammanhängande kostnaderna och fördelarna och begärt ett yttrande från bankintressentgruppen som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (3). Europeiska bankmyndigheten har även samrått med Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) innan den lade fram de förslag till tekniska standarder som denna förordning baseras på.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I delegerad förordning (EU) nr 241/2014 ska följande kapitel Va införas:

”KAPITEL Va

KAPITALBAS BASERAD PÅ FASTA OMKOSTNADER

Artikel 34b

Beräkning av godtagbart kapital motsvarande minst en fjärdedel av det föregående årets fasta omkostnader i enlighet med artikel 97.1 i förordning (EU) nr 575/2013

1.   I detta kapitel avses med företag: ett företag som avses i punkt 2 c i artikel 4.1 i förordning (EU) nr 575/2013 som tillhandahåller de investeringstjänster och utför den investeringsverksamhet som anges i punkterna 2 och 4 i avsnitt A i bilaga I till Europaparlamentets och rådet direktiv 2004/39/EG (4) eller ett värdepappersföretag.

2.   Vid tillämpning av artikel 97.1 i förordning (EU) nr 575/2013, ska företag beräkna sina fasta omkostnader för föregående år, utifrån uppgifter som följer av den tillämpliga redovisningsramen, genom att från de totala utgifterna efter vinstutdelning till aktieägare i deras senaste reviderade finansiella rapporter eller, om reviderade finansiella rapporter inte finns att tillgå, i årsbokslut som godkänts av nationella tillsynsmyndigheter dra av följande poster:

a)

Helt diskretionära personalbonusar.

b)

Anställdas, styrelseledamöters och delägares andelar i vinst, i den mån de är helt diskretionära.

c)

Övriga vinstdispositioner och övrig rörlig ersättning, i den mån de är helt diskretionära.

d)

Delad provision och obetalda arvoden som direkt sammanhänger med provisions- och arvodesfordringar, som ingår i totala intäkter, och i de fall betalningen av provisionen och de obetalda arvodena villkoras av det faktiska mottagandet av provisionen och arvodesfordran.

e)

Arvoden, kurtage och andra avgifter som betalas till clearingorganisationer, börser och intermediära mäklare för att utföra, registrera eller avräkna transaktioner.

f)

I tillämpliga fall arvoden till anknutna ombud enligt definitionen i punkt 25 i artikel 4 i direktiv 2004/39/EG.

g)

Ränta som betalats till kunder på uppdragsgivares pengar.

h)

Icke återkommande utgifter från extraordinär verksamhet.

3.   Om fasta kostnader har åsamkats av andra tredje parter än ett anknutna ombud på företagets vägnar, och dessa fasta kostnader inte redan ingår i de totala kostnader som avses i punkt 2, ska företagen vidta någon av följande åtgärder:

a)

Om en uppdelning av kostnaderna på dessa tredje parter finns att tillgå, ska företagen fastställa beloppet på de fasta kostnader som dessa tredje parter har åsamkat på deras vägnar och lägga till det beloppet till siffran som följer av punkt 2.

b)

Om den uppdelning som avses i punkt a inte finns att tillgå, ska företagen fastställa det kostnadsbelopp som de tredje parterna åsamkat på deras vägnar enligt företagens affärsplaner och lägga till det beloppet till siffran som följer av punkt 2.

4.   Om företaget använder sig av anknutna ombud, ska det lägga till ett belopp motsvarande 35 % av alla arvoden som avser anknutna ombud till siffran som följer av punkt 2.

5.   Om företagets senaste reviderade finansiella rapporter inte avspeglar en tolvmånadersperiod ska företaget dividera resultatet av beräkningen i punkterna 2–4 med antalet månader som återspeglas i de finansiella rapporterna och därefter multipliceras resultatet med 12, för att få fram ett motsvarande årligt belopp.

Artikel 34c

Villkor för den behöriga myndighetens justering av kravet att hålla godtagbart kapital motsvarande minst en fjärdedel av det föregående årets fasta omkostnader i enlighet med artikel 97.2 i förordning (EU) nr 575/2013

1.   För företag som avses i andra stycket ska en förändring av ett företags verksamhet anses vara väsentlig om något av följande villkor är uppfyllt:

a)

Förändringen av företagets verksamhet resulterar i en förändring med 20 % eller mer i företagets uppskattade fasta omkostnader.

b)

Förändringen av företagets verksamhet resulterar i förändringar av kapitalbaskraven för företaget baserat på uppskattade fasta omkostnader på minst 2 miljoner euro.

De företag som avses i första stycket ska vara de som uppfyller ettdera av följande villkor:

a)

Nuvarande kapitalbaskrav för dem baserat på fasta omkostnader uppgår till minst 125 000 euro.

b)

Kapitalbaskraven för dem uppfyller båda följande villkor:

i)

De uppgår till mindre än 125 000 euro, baserat på aktuella fasta omkostnader, och

ii)

de uppgår till minst 150 000 euro, baserat på uppskattade fasta omkostnader.

2.   För företag som avses i andra stycket ska en förändring av ett företags verksamhet anses vara väsentlig om förändringen i företagets verksamhet medför en hundraprocentig eller större förändring i företagets uppskattade fasta omkostnader.

De företag som avses i första stycket ska vara de som uppfyller båda följande villkor:

a)

Kapitalbaskraven för dem baserat på aktuella fasta omkostnader uppgår till mindre än 125 000 euro.

b)

Kapitalbaskraven för dem baserat på uppskattade fasta omkostnader uppgår till mindre än 150 000 euro.

Artikel 34d

Beräkningen av uppskattade fasta omkostnader om ett företag inte har avslutat verksamheten för ett år i enlighet med artikel 97.3 i förordning (EU) nr 575/2013

Om ett företag inte har avslutat verksamheten för ett år från den dag då verksamheten inleddes ska det, för beräkningen av poster i leden a–h i artikel 34b.2, använda de uppskattade fasta omkostnader som ingår i dess budget för de första tolv månadernas affärsverksamhet, såsom den lämnats in tillsammans med ansökan om tillstånd.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdat i Bryssel den 4 september 2014.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 176, 27.6.2013, s. 1.

(2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 241/2014 av den 7 januari 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 med avseende på tekniska tillsynsstandarder kapitalkrav på institut (EUT L 74, 14.3.2014, s. 8).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).

(4)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/39/EG av den 21 april 2004 om marknader för finansiella instrument och om ändring av rådets direktiv 85/611/EEG och 93/6/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/12/EG samt upphävande av rådets direktiv 93/22/EEG (EUT L 145, 30.4.2004, s. 1).”