23.9.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 315/40


ARBETSORDNING

för de ständiga utskotten vid den parlamentariska församlingen Euronest antagen den 3 maj 2011 av den parlamentariska församlingen Euronest och ändrad den 29 maj 2013 i Bryssel och den 18 mars 2015 i Jerevan

(2015/C 315/08)

I enlighet med artikel 25.3 i arbetsordningen för den parlamentariska församlingen Euronest och med hänsyn till presidiets förslag antar den parlamentariska församlingen Euronest härmed arbetsordningen för de ständiga utskotten.

Artikel 1

Tillämpningsområde

1.   I arbetsordningen för de ständiga utskotten fastställs de gemensamma arbetsmekanismerna för alla de fyra ständiga utskotten vid den parlamentariska församlingen Euronest (nedan kallade utskotten):

Utskottet för politiska frågor, mänskliga rättigheter och demokrati.

Utskottet för ekonomisk integration, tillnärmning av lagstiftning och konvergens med EU:s politik.

Utskottet för energitrygghet.

Utskottet för sociala frågor, utbildning, kultur och det civila samhället.

2.   Arbetsordningen för den parlamentariska församlingen Euronest ska i tillämpliga delar tillämpas på utskottssammanträden utan att detta påverkar arbetsordningen för de ständiga utskotten.

Artikel 2

Sammansättning

1.   Ett utskott ska bestå av högst 30 ledamöter, varav

15 ledamöter av Europaparlamentet och

15 ledamöter från varje deltagande parlament i de östliga partnerländerna (1).

Utskottets sammansättning ska spegla sammansättningen i den parlamentariska församlingen Euronest.

2.   Varje ledamot av den parlamentariska församlingen Euronest har rätt att ingå i ett av de ständiga utskotten. I undantagsfall kan en ledamot tillhöra två ständiga utskott.

3.   Ledamöterna utses i enlighet med de förfaranden som fastställts av respektive parlament på ett sådant sätt att de så långt som möjligt avspeglar fördelningen av olika politiska grupper och delegationer i Europaparlamentets respektive de östliga partnerländernas del av den parlamentariska församlingen.

4.   De ständiga parlamentsutskottens storlek och sammansättning ska godkännas av den parlamentariska församlingen Euronest på förslag från presidiet.

Artikel 3

Ordförandeskap och presidium

1.   Varje utskott ska bland sina ledamöter välja ett presidium som består av två ordförande med lika ställning (en från var och en av den parlamentariska församlingens båda delar) och fyra vice ordförande (två från var och en av den parlamentariska församlingens båda delar); valförfarandena och villkoren för uppdragen ska fastställas av varje del för sig.

2.   De båda ordförandena ska gemensamt besluta vem av dem som ska leda utskottssammanträdet.

Artikel 4

Suppleanter

1.   En ordinarie ledamot som inte kan närvara vid ett utskottssammanträde får ersättas av en suppleant från samma del av den parlamentariska församlingen, förutsatt att de båda ledamöterna är överens om detta. Ordföranden måste före sammanträdets början informeras om vilka ordinarie ledamöter som kommer att ersättas av suppleanter.

2.   I utskottet ska samma rättigheter och skyldigheter gälla för en suppleant som för en ordinarie ledamot.

Artikel 5

Sammanträden

1.   Utskotten ska sammanträda när de sammankallats av sina båda ordförande, högst två gånger per år. Ett av dessa tillfällen ska sammanfalla med sammanträdesperioden i den parlamentariska församlingen Euronest.

2.   På förslag från det utskottets presidium ska de båda ordförandena utarbeta och lägga fram förslaget till föredragningslista för varje utskottssammanträde.

3.   Utskottens sammanträden ska hållas på arbetsspråken för den parlamentariska församlingen Euronest. Om inte ett utskott beslutar annorlunda ska alla sammanträden vara offentliga.

4.   Ordföranden ska leda sammanträdena, se till att arbetsordningen efterlevs, upprätthålla ordningen, ge talare ordet, förklara debatter avslutade, förrätta omröstningar och tillkännage omröstningsresultat.

5.   Ingen ledamot har rätt att yttra sig om inte ordföranden tilldelat ledamoten ordet. En talare får inte avbrytas förutom om det gäller en ordningsfråga. Om en talare avviker från ämnet, ska ordföranden återkalla talaren till ordningen. Andra gången detta sker har ordföranden rätt att frånta talaren ordet för återstoden av den debatt som rör detta ämne.

6.   Om en utskottsledamot uppträder störande under ett sammanträde ska ordföranden återkalla ledamoten till ordningen. Vid upprepat störande uppträdande kan ordföranden utvisa ledamoten från lokalen för återstoden av sammanträdet.

7.   Två eller fler utskott får, efter överenskommelse mellan deras presidier, hålla gemensamma sammanträden om ämnen av gemensamt intresse.

Artikel 6

Rapporter och brådskande frågor

1.   Utskotten får utse föredragande som ska behandla särskilda frågor inom deras behörighetsområden och utarbeta rapporter som ska läggas fram för den parlamentariska församlingen Euronest, förutsatt att de godkänts av presidiet. Antalet sådana rapporter ska vara begränsat till i princip en rapport per utskott och sammanträdesperiod. Presidiet kan på begäran av utskottens ordförande besluta om hur många rapporter per sammanträde som ska bli föremål för omröstning, beroende på hur utarbetandet av dem fortskrider.

2.   I undantagsfall kan ett utskott föreslå brådskande frågor för den parlamentariska församlingen Euronest. Antalet brådskande frågor ska vara begränsat i enlighet med artikel 9.2 b i arbetsordningen för den parlamentariska församlingen Euronest.

3.   Utskotten får dessutom diskutera andra punkter på föredragningslistan utan rapport och skriftligen underrätta presidiet för den parlamentariska församlingen Euronest om att punkterna tagits upp till diskussion.

4.   Utskotten ska redogöra för sin verksamhet för den parlamentariska församlingen Euronest.

Artikel 7

Beslutförhet och omröstning

1.   Ett utskott är beslutfört när minst en tredjedel av ledamöterna från varje del är närvarande.

2.   Alla omröstningar är giltiga oavsett antalet deltagare i en omröstning. Varje ledamot av utskottet kan dock begära att beslutförhet ska föreligga innan omröstningen hålls. Om beslutförhet inte föreligger efter denna begäran ska omröstningen senareläggas.

3.   Utskottet ska fatta sina beslut med två tredjedels majoritet bland de ledamöter som deltog i omröstningen. Alla ledamöter får lägga fram ändringsförslag för behandling i utskottet. Utskottet förrättar omröstning med handuppräckning. Varje röstberättigad ledamot har en enda personlig och icke-överförbar röst.

4.   Rösträkningen ska genomföras av rösträkningsutskottet, som ska bestå av lika många företrädare från respektive sekretariat i varje del av den parlamentariska församlingen Euronest. Rösträkningsutskottet ska utses av presidiet (eller av utskottsordförandena) före det relevanta sammanträdets början och ska rapportera om resultatet av rösträkningen direkt till ordförandena.

5.   Alla ledamöter får lägga fram ändringsförslag för behandling i utskottet, inom den tidsfrist som fastställts av ordförandena. Ändringsförslagen ska avse den text som de syftar till att ändra och ska inges skriftligen. Muntliga ändringsförslag bör tillåtas endast om de syftar till att rätta faktafel eller språkliga fel. Inga andra muntliga ändringsförslag bör tillåtas.

6.   Om minst tre utskottsledamöter som tillhör minst två politiska grupper i Europaparlamentet eller minst två delegationer från de östliga partnerländernas del av den parlamentariska församlingen Euronest lämnar in en begäran om separat omröstning innan omröstningen inleds, ska en omröstning ske där företrädarna för de östliga partnerländerna och företrädarna för Europaparlamentet röstar separat men samtidigt. Den berörda texten ska antas om den får två tredjedels majoritet av de avlagda rösterna i var och en av församlingens båda delar.

7.   En av Europaparlamentets politiska grupper eller minst en ledamot av den parlamentariska församlingen Euronest kan begära delad omröstning om ett textavsnitt som ska gå till omröstning innehåller två eller flera bestämmelser, syftar på två eller flera punkter eller kan indelas i två eller flera delar som har en egen betydelse och/eller ett eget normativt värde. Begäran ska senast kl. 18.00 dagen före omröstningen lämnas in skriftligen till ordförandena – såvida inte ordförandena har fastställt en annan tidsfrist – och kommer i princip att godtas.

Artikel 8

Andra arrangemang

1.   Det parlament som står som värd för utskottssammanträdet är ansvarigt för praktiska arrangemang, assistans och kostnader i samband med anordnandet av sammanträdet.

2.   På förslag från presidiet får den parlamentariska församlingen Euronest emellertid rekommendera att andra parlament bidrar till att täcka utgifterna för anordnandet av ett utskottssammanträde i den parlamentariska församlingen.

Artikel 9

Tolkning av arbetsordningens bestämmelser

Ordförandena eller, om de så begär, ett utskotts presidium har rätt att avgöra alla frågor som rör tolkningen av arbetsordningen för de ständiga utskotten.

Artikel 10

Ändring av arbetsordningen för de ständiga utskotten

1.   Den parlamentariska församlingen Euronest ska fatta beslut om ändringar av arbetsordningen för de ständiga utskotten på grundval av förslag från presidiet.

2.   Ändringar ska antas med två tredjedels majoritet av de ledamöter som deltog i omröstningen. Om en begäran om separat omröstning i församlingens båda delar har inlämnats före omröstningens början av minst en tiondel av ledamöterna, från minst två politiska grupper i Europaparlamentet eller minst två delegationer från de östliga partnerländernas del av den parlamentariska församlingen Euronest, ska omröstningen ske genom att företrädarna för de östliga partnerländerna i församlingen och företrädarna för Europaparlamentet röstar separat. Den berörda texten ska anses vara antagen om den får två tredjedels majoritet av de avlagda rösterna i var och en av församlingens båda delar.

3.   Om inget annat beslutats vid omröstningen, ska ändringar av arbetsordningen för de ständiga utskotten träda i kraft omedelbart efter det att ändringarna antagits.


(1)  Om ytterligare ett östeuropeiskt partnerland (Vitryssland) ansluter sig ska platserna omfördelas bland dessa partnerländer.