27.3.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 91/15


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 312/2014

av den 26 mars 2014

om fastställandet av nätföreskrifter för balansering av överföringsnät för gas

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2009 av den 13 juli 2009 om villkor för tillträde till naturgasöverföringsnäten och om upphävande av förordning (EG) nr 1775/2005 (1), särskilt artikel 6.11, och

av följande skäl:

(1)

Ett skyndsamt genomförande av en fullt fungerande och sammanlänkad inre energimarknad som bidrar till att säkerställa försörjning av förmånlig och hållbar energi till unionens ekonomi är en avgörande faktor för att snabbt uppnå målet att öka konkurrenskraften och se till att alla konsumenter kan köpa energi till bästa möjliga priser.

(2)

För att uppnå ökad marknadsintegration är det viktigt att regler om gasbalansering i överföringsnät underlättar gashandeln över balanseringsområdena för att på så sätt bidra till utvecklingen av marknadslikviditet. I denna förordning fastställs därför harmoniserade unionsomfattande regler för balansering som har till syfte att ge nätanvändarna visshet om att de kan förvalta sina balanspositioner i olika balanseringsområden inom hela unionen på ett ekonomiskt effektivt och icke-diskriminerande sätt.

(3)

Denna förordning stödjer utvecklingen av en konkurrenskraftig kortfristig grossistmarknad för gas i Europeiska unionen som möjliggör flexibilitet för gas, oavsett källa, som erbjuds till inköp och försäljning via marknadsmekanismer så att nätanvändare kan balansera sina balanseringsportföljer effektivt eller systemansvariga för överföringssystemet kan använda sig av flexibilitet när de balanserar överföringsnätet.

(4)

I förordning (EG) nr 715/2009 fastställs icke-diskriminerande regler när det gäller villkoren för tillträde till överföringssystem för naturgas för att säkerställa att den inre gasmarknaden fungerar väl. Marknadsbaserade balansregler ger nätanvändarna ekonomiska incitament att balansera sin balanseringsportfölj via obalansavgifter som avspeglar kostnaderna.

(5)

Nätanvändarna ska ansvara för att balansera sina inmatningar och uttag, med balansregler som är utformade för att främja en kortfristig grossistmarknad för gas, med hjälp av handelsplattformar som upprättats för att underlätta gashandel mellan nätanvändare och systemansvariga för överföringssystemet. Systemansvariga för överföringssystemet kan genomföra den residualbalansering som kan behövas. Systemansvariga för överföringssystemet bör följa prioritetsordningen. Prioritetsordningen är uppbyggd så att systemansvariga för överföringssystemet anskaffar gas utifrån både ekonomiska och driftsmässiga hänsynstaganden, med hjälp av produkter som kan levereras från ett stort urval källor, inklusive produkter som kommer från flytande naturgas (LNG) och lagringsanläggningar. De systemansvariga för överföringssystemet bör sträva efter att sköta en så stor del av sina balanseringsbehov som möjligt genom inköp och försäljning av kortfristiga standardiserade produkter på den kortfristiga grossistmarknaden för gas.

(6)

För att ge nätanvändarna möjlighet att balansera sina balanseringsportföljer fastställs i denna förordning även minimikrav för den information som måste tillhandahållas för att genomföra de marknadsbaserade balanseringssystemen. Tillhandahållande av information enligt denna förordning har således som syfte att ge stöd för den dagliga balanseringen och utgöra en grund som hjälper nätanvändarna att hantera risker och möjligheter på ett kostnadseffektivt sätt.

(7)

Utöver skyddet av kommersiellt känslig information bör den systemansvariga för överföringssystemet bevara konfidentialiteten för information och uppgifter som har mottagits för genomförandet av denna förordning och ska inte yppa någon sådan information och sådana uppgifter eller delar av dem till tredje parter utom och i den utsträckning som det finns rättslig grund för detta.

(8)

Förordningen har antagits på grundval av förordning (EG) nr 715/2009 som den kompletterar och som den ingår i som en oskiljaktig del. Hänvisningar till förordning (EG) nr 715/2009 i andra rättsakter ska även förstås som hänvisningar till denna förordning. Denna förordning gäller för icke-undantagen kapacitet i större nya infrastrukturer som beviljats undantag från artikel 32 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/73/EG (2) eller i tidigare artikel 18 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/55/EG (3) i den utsträckning tillämpningen av denna förordning inte underminerar sådant undantag. Denna förordning ska tillämpas med hänsyn till den specifika beskaffenheten hos sammanlänkningar.

(9)

Denna förordning har upprättats enligt det förfarande som fastställs i artikel 6 i förordning (EG) nr 715/2009. Vidare harmoniserar förordningen de balanseringsregler som anges i artikel 21 i förordning (EG) nr 715/2009, för att underlätta gashandel.

(10)

Denna förordning innehåller bestämmelser som gäller systemansvariga för överföringssystem och syftet är att harmonisera deras roller endast där och i den utsträckning detta är nödvändigt för att genomföra dessa bestämmelser.

(11)

Nationella tillsynsmyndigheter och systemansvariga för överföringssystem bör beakta bästa praxis och sträva efter att harmonisera förfarandena för genomförandet av denna förordning. Enligt artikel 7 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 713/2009 (4) ska byrån och de nationella tillsynsmyndigheterna säkerställa att balanseringsreglerna genomförs i hela unionen på det sätt som är mest effektivt.

(12)

De åtgärder som anges i denna förordning överensstämmer med yttrandet från den kommitté som inrättats enligt artikel 51 i direktiv 2009/73/EG.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs nätföreskrifter om balanseringsregler för gas, inbegripet nätrelaterade regler om nomineringsförfaranden, avgifter för obalans, rutiner som förknippas med den dagliga obalansavgiften och operationell balansering mellan de överföringsnät som förvaltas av systemansvariga för överföringssystemet.

Artikel 2

Räckvidd

1.   Denna förordning ska tillämpas på balanseringsområden inom unionen.

2.   Förordningen ska inte tillämpas på balanseringsområden i medlemsstater som har ett undantag på grundval av artikel 49 i direktiv 2009/73/EG.

3.   Förordningen ska inte tillämpas på justering som kan krävas mellan tilldelningar och faktisk förbrukning som fastställs senare när resultatet av avläsning av slutanvändares mätare föreligger.

4.   Denna förordning ska inte tillämpas på krissituationer där den systemansvariga för överföringssystemet ska genomföra specifika åtgärder definierade enligt tillämpliga nationella föreskrifter och enligt Europarlamentets och rådets förordning (EU) nr 994/2010 av den 20 oktober 2010 om åtgärder för att trygga naturgasförsörjningen (5), efter tillämplighet.

5.   Nätanvändarnas respektive rättigheter och skyldigheter enligt denna förordning ska endast tillämpas på de nätanvändare som har ingått ett rättsligt bindande avtal, i form av ett transportavtal eller annat avtal, som ger dem rätt att lämna anmälningar om handel i enlighet med artikel 5.

Artikel 3

Definitioner

I denna förordning gäller definitionerna i artikel 2 i förordning (EG) nr 715/2009, artikel 3 i kommissionens förordning (EU) nr 984/2013 av den 14 oktober 2013 om upprättandet av nätföreskrifter för mekanismer för kapacitetstilldelning i överföringssystem för gas och komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2009 (6) samt artikel 2 i direktiv 2009/73/EG. Därutöver gäller följande definitioner:

1.   balanseringsområde: ett entry-/exitsystem som berörs av specifika balanseringsregler och som kan inbegripa distributionssystem eller delar av dem.

2.   balanseringsåtgärd: en åtgärd som den systemansvariga för överföringssystemet vidtar för att ändra gasflödena till eller från överföringsnätet, utom sådana åtgärder som rör gas som inte redovisats som uttagen från systemet och gas som den systemansvariga för överföringssystemet använder för systemets drift.

3.   utjämningsavgift för balansering: en avgift som uppgår till skillnaden mellan de belopp som den systemansvariga för överföringssystemet har tagit emot eller ska ta emot och de belopp som denne har betalat eller ska betala på grundval av sina balanseringsaktiviteter som ska betalas till eller erhållas av relevanta nätanvändare.

4.   handelsplattform: en elektronisk plattform som tillhandahålls och drivs av en handelsplattformsoperatör och genom vilken handelsaktörer kan lägga fram och godkänna, inklusive rätten att revidera och dra tillbaka, anbud och erbjudanden för gas som behövs för att möta kortfristiga fluktuationer i efterfrågan eller tillgången på gas i enlighet med de villkor som gäller för handelsplattformen och enligt vilka den systemansvariga för överföringssystemet handlar för att vidta balanseringsåtgärder.

5.   handelsaktör: en nätanvändare eller systemansvarig för överföringssystem som har ett avtal med handelsplattformsoperatören och uppfyller de villkor som krävs för att utföra transaktioner på handelsplattformen.

6.   balanseringsplattform: en handelsplattform där en systemansvarig för överföringssystemet är en handelsaktör för all handel.

7.   balanseringstjänst: en tjänst som en systemansvarig för överföringssystemet får tillgång till via ett avtal för gas som behövs för att möta kortfristiga fluktuationer i efterfrågan eller tillgången på gas, som inte är en kortfristig standardiserad produkt.

8.   bekräftad mängd: den mängd gas som en systemansvarig för överföringssystemet bekräftar för planläggning eller omplanläggning för gasdygn D.

9.   daglig avgift för obalans: det belopp som en nätanvändare betalar eller tar emot för en mängd obalans avseende ett dygn.

10.   dygnsavläst: uppmätt gasmängd som samlas in en gång per gasdygn.

11.   inomdygnsavläst: uppmätt gasmängd som samlas in minst två gånger inom gasdygnet.

12.   icke dygnsavläst: uppmätt gasmängd avseende uttag som samlas in mindre frekvent än en gång per gasdygn.

13.   balanseringsportfölj: en sammanslagning av nätanvändarens inmatningar och uttag.

14.   anmälningsmängd: den mängd gas som överförs mellan en systemansvarig för överföringssystemet och en eller flera nätanvändare eller balanseringsportföljer, om tillämpligt.

15.   tilldelning: den mängd gas som en systemansvarig för överföringssystemet tillskriver en nätanvändare som inmatning eller uttag uttryckt i kWh i syfte att bestämma den dagliga obalansmängden.

16.   renomineringscykel: det förfarande som den systemansvariga för överföringssystemet genomför för att ge en nätanvändare besked om godkända mängder efter mottagandet av en renominering.

17.   inom dygns-avgift: en avgift som en systemansvarig för överföringssystemet uppbär eller betalar till en nätanvändare till följd av en inom dygns-skyldighet.

18.   inom dygns-skyldighet: en uppsättning regler rörande nätanvändarnas inmatningar och uttag inom gasdygnet som den systemansvariga för överföringssystemet ålägger nätanvändare.

19.   grundscenario: modell för tillhandahållande av information där informationen om icke-dygnsavlästa uttag ligger en dag i förväg och inom dygnsprognoser.

20.   variant 1: modell för tillhandahållande av information där information om icke-dygnsavlästa och dygnsavlästa uttag baseras på fördelning av uppmätta flöden under gasdygnet.

21.   variant 2: modell för tillhandahållande av information där information om icke-dygnsavlästa uttag ges i form av en prognos för nästkommande gasdygn.

KAPITEL II

BALANSERINGSSYSTEM

Artikel 4

Allmänna principer

1.   Nätanvändarna ska ansvara för att balansera sina balanseringsportföljer för att minimera de systemansvarigas behov av att vidta balanseringsåtgärder enligt denna förordning.

2.   Balanseringregler som fastställs i enlighet med denna förordning ska återspegla verkliga systembehov, med beaktande av de resurser som de systemansvariga för överföringssystemet har till förfogande, och de ska inbegripa incitament för nätanvändare att balansera sina balanseringsportföljer på ett effektivt sätt.

3.   Nätanvändare ska ha möjlighet att ingå ett rättsligt bindande avtal med systemansvariga för överföringssystem enligt vilket nätanvändaren kan lämna anmälan om handel, oavsett om de ingått avtal om transportkapacitet eller inte.

4.   I ett balanseringsområde där flera systemansvariga för överföringssystem är verksamma, ska denna förordning gälla för alla sådana systemansvariga inom det balanseringsområdet. Om ansvaret för att hålla överföringsnäten i balans har överförts till en enhet, ska denna förordning gälla för den enheten i den utsträckning som definieras enligt tillämpliga nationella bestämmelser.

Artikel 5

Anmälan om handel och tilldelningar

1.   Överflyttning av gas mellan två balanseringsportföljer inom ett balanseringsområde ska göras genom anmälningar om avyttringar och anskaffningar som skickas till systemansvarig för överföringssystemet för det berörda gasdygnet.

2.   Tidsfristerna för att lämna in, dra tillbaka och ändra anmälningar om handel ska definieras av den systemansvariga för överföringssystemet i relevant transportavtal eller annat rättsligt bindande avtal med nätanvändare, med beaktande av den tid som i förekommande fall krävs för att hantera anmälningarna om handel. Den systemansvariga för överföringssystemet ska göra det möjligt för nätanvändare att lämna in anmälningar om handel nära den tidpunkt när anmälningarna träder i kraft.

3.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska minimera hanteringstiden för anmälningar av handel. Hanteringen får inte ta mer än trettio minuter, utom om den tidpunkt då anmälan om handel träder i kraft medger en förlängning av hanteringstiden med högst två timmar.

4.   En anmälan om handel ska minst innehålla följande uppgifter:

a)

Det gasdygn då gasen överförs.

b)

Identifiering av de balanseringsportföljer det gäller.

c)

Om anmälan gäller avyttring eller anskaffning.

d)

Den berörda mängden uttryckt i kWh/d för dagliga anmälningsmängder eller i kWh/h för timbaserade anmälningsmängder, enligt det som krävs av den systemansvariga för överföringssystemet.

5.   Om den systemansvariga för överföringssystemet får en uppsättning anmälningar där avyttringarna och anskaffningarna matchar varandra i mängd, ska den systemansvariga för överföringssystemet tilldela den anmälda mängden till de berörda balanseringsportföljerna

a)

som ett uttag från balanseringsportföljen tillhörande den nätanvändare som gör anmälan om avyttring, och

b)

som en inmatning till balanseringsportföljen tillhörande den nätanvändare som gör anmälan om anskaffning.

6.   Om de anmälda mängder som avses i punkt 5 inte är lika stora, ska den systemansvariga för överföringssystemet antingen tilldela den lägre anmälningsmängden enligt den relevanta anmälan om handel eller förkasta båda anmälningarna om handel. Den regel som tillämpas ska definieras av den systemansvariga för överföringssystemet i tillämpligt transportavtal eller annat rättsligt bindande avtal.

7.   En tjänsteleverantör ska inte förhindras att agera för en nätanvändare när det gäller punkt 5, förutsatt att den systemansvariga för överföringssystemet först har gett sitt medgivande.

8.   En nätanvändare kan göra en anmälan om handel för ett gasdygn oberoende av om nätanvändaren redan har gjort en nominering för det gasdygn det gäller.

9.   Punkterna 1–8 ska i tillämpliga delar gälla för de systemansvariga för överföringssystemet som handlar i enlighet med artikel 6.3 a.

KAPITEL III

OPERATIONELL BALANSERING

Artikel 6

Allmänna bestämmelser

1.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska vidta balanseringsåtgärder för följande syften:

a)

Hålla överföringsnätet inom driftsgränserna.

b)

I slutet av dygnet ha nått en linepack-position i överföringsnätet som avviker från den position som prognostiserats på grundval av förväntade inmatningar och uttag för det gasdygnet, i överensstämmelse med ekonomisk och effektiv drift av överföringsnätet.

2.   När en systemansvarig för överföringssystemet vidtar balanseringsåtgärder bör minst följande beaktas när det gäller balanseringsområdet:

a)

Den systemansvarigas egna uppskattningar av efterfrågan på gas över och inom det gasdygn för vilken de balanserande åtgärderna ska beaktas.

b)

Information om nominering och tilldelning samt avlästa gasflöden.

c)

Gastryck i överföringsnäten.

3.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska vidta balanseringsåtgärder genom

a)

inköp och försäljning av kortfristiga standardiserade produkter på en handelsplattform och/eller

b)

användning av balanseringstjänster.

4.   När en systemansvarig för överföringssystemet vidtar balanseringsåtgärder ska följande principer beaktas:

a)

Balanseringsåtgärderna ska vidtas på en icke-diskriminerande grund.

b)

Balanseringsåtgärderna ska göras med beaktande av alla skyldigheter som de systemansvariga har när det gäller att driva överföringsnätet på ett ekonomiskt välfungerande och effektivt sätt.

Artikel 7

Kortfristiga standardiserade produkter

1.   Handeln med kortfristiga standardiserade produkter ska gälla leverans inom dygnet eller för nästkommande dygn sju dagar i veckan i enlighet med de regler som gäller för handelsplattformen i den form reglerna har definierats mellan handelsplattformsoperatören och den systemansvariga för överföringssystemet.

2.   Den utfärdande deltagaren är den deltagare i handeln som lämnar ett bud eller ett erbjudande för handel på handelsplattformen och den mottagande deltagaren är den deltagare i handeln som godtar budet.

3.   När handeln gäller en titelprodukt gäller följande:

a)

En deltagare i handeln gör en anmälan om anskaffning och den andra gör en anmälan om försäljning.

b)

Båda anmälningarna av handel ska omfatta specifikation av den gasmängd som överförs från den deltagare som gör anmälan om försäljning till den deltagare som gör anmälan om anskaffning.

c)

När anmälan per timme används ska den tillämpas enligt en fast sats på alla återstående timmar av gasdygnet från och med en specificerad starttid och ska vara lika med noll för alla timmar före denna starttid.

4.   När handeln gäller en lokaliserad produkt gäller följande:

a)

Systemansvarig för överföringssystemet ska fastställa relevanta entry- och exitpunkter eller grupper av sådana punkter som kan användas.

b)

Alla villkor som anges i punkt 3 ska vara uppfyllda.

c)

Den utfärdande handelsaktören ska ändra den mängd gas som ska matas in till eller tas ut från överföringsnätet vid den specificerade entry- eller exit-punkten med en mängd som är lika med anmälningsmängden och bevisa för den systemansvariga för överföringssystemet att mängden ändrats i enlighet med detta.

5.   När handeln gäller en tillfällig produkt ska

a)

de villkor som anges i punkt 3 a och b vara uppfyllda, och

b)

en timvis anmälningsmängd ska tillämpas på gasdygnets timmar från och med en specificerad starttid fram till en specificerad sluttid och ska vara lika med noll för alla timmar före starttiden och lika med noll för alla timmar efter sluttiden.

6.   När handeln gäller en tillfällig lokaliserad produkt ska de villkor som anges i punkt 4 a och c och punkt 5 vara uppfyllda.

7.   När kortfristiga standardiserade produkter etableras ska de systemansvariga för överföringssystemen i angränsande balanseringsområden samarbeta för att fastställa de relevanta produkterna. Varje systemansvarig för överföringssystem ska utan dröjsmål underrätta berörda handelsplattformsoperatörer om resultatet av sådana samarbeten.

Artikel 8

Balanseringstjänster

1.   Den systemansvarige för överföringssystemet har rätt att anskaffa balanseringstjänster för situationer där kortfristiga standardiserade produkter inte eller sannolikt inte uppfyller de behov som gäller för att hålla överföringsnätet inom driftsgränserna eller om det inte finns likviditet för handel med kortfristiga standardiserade produkter.

2.   När en systemansvarig för överföringssystemet avser att vidta balanseringsåtgärder genom användning av balanseringstjänster ska den systemansvariga vid anskaffandet av dessa tjänster minst överväga följande:

a)

På vilket sätt balanseringstjänsterna håller överföringsnätet inom driftsgränserna.

b)

Balanseringstjänsternas responstid i jämförelse med responstiderna för tillgängliga kortfristiga standardiserade produkter.

c)

De uppskattade kostnaderna för att anskaffa och använda balanseringstjänster i jämförelse med de uppskattade kostnaderna för tillgängliga kortfristiga standardiserade produkter.

d)

Det område där gasen ska levereras.

e)

Den systemansvarigas krav på gaskvalitet.

f)

I vilken utsträckning anskaffning och användning av balanseringstjänster kan påverka likviditeten för den kortfristiga grossistmarknaden för gas.

3.   Balanseringstjänster ska anskaffas på ett marknadsbaserat sätt, genom ett transparent och icke-diskriminerande offentligt anbudsförfarande i enlighet med tillämpliga nationella regler, särskilt följande:

a)

Före varje åtagande för att avtala om en balanseringstjänst ska den systemansvariga för överföringssystemet offentliggöra en öppen anbudsinfordran i vilken anges syfte, räckvidd och tillhörande anvisningar för anbudsgivarna så att de kan delta i anbudsförfarandet.

b)

Resultaten ska offentliggöras utan att det påverkar skyddet av affärshemligheter och de enskilda resultaten ska delges varje anbudsgivare.

4.   Under särskilda omständigheter kan den nationella tillsynsmyndigheten godkänna ett transparent och icke-diskriminerande förfarande som inte är ett offentligt anbudsförfarande.

5.   En balanseringstjänsts löptid ska inte överskrida ett år, utom om den nationella tillsynsmyndigheten godkänner annat, och startdatum ska inträffa inom tolv månader från motsvarande bindande åtagande mellan avtalsparterna.

6.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska årligen se över användningen av sin balanseringstjänst för att bedöma huruvida tillgängliga kortfristiga standardiserade produkter bättre skulle uppfylla den systemansvarigas behov och huruvida användningen av balanseringstjänster kunde minskas under nästa år.

7.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska årligen offentliggöra information rörande de balanseringstjänster som har tillhandahållits och de relaterade kostnaderna.

Artikel 9

Prioritetssordning

1.   Med förbehåll för de principer som anges i artikel 6.4 ska den systemansvariga för överföringssystemet i sina beslut om lämpliga balanseringsåtgärder beakta följande:

a)

Prioritera användningen av titelprodukter där och i den utsträckning det är lämpligt, framför andra tillgängliga kortfristiga standardiserade produkter.

b)

Använda de andra kortfristiga standardiserade produkterna under följande omständigheter:

1.

När det för att hålla överföringsnätet inom driftsgränserna krävs gasflödesändringar, använda lokaliserade produkter vid specifika entry- och/eller exitpunkter och/eller för att starta från en specifik tidsperiod inom gasdygnet.

2.

Använda tillfälliga produkter när det för att hålla överföringsnätet inom driftsgränserna krävs ändringar av gasflödet inom en specifik tidsperiod på gasdygnet. Den systemansvariga för överföringssystemet får endast använda en tillfällig produkt när det är förmånligare och effektivare än att köpa och sälja en kombination av titelprodukter eller lokaliserade produkter.

3.

Använda tillfälliga lokaliserade produkter när det för att hålla överföringsnätet inom driftsgränserna krävs gasflödesändringar vid specifika entry- och/eller exitpunkter och inom en specifik tidsperiod på gasdygnet. Den systemansvariga för överföringssystemet får endast använda en tillfällig lokaliserad produkt när detta är förmånligare och effektivare än att köpa och sälja en kombination av lokaliserade produkter.

c)

Endast använda balanseringstjänster om kortfristiga standardiserade produkter inte eller sannolikt inte enligt den systemansvarigas bedömning ger den respons som krävs för att hålla överföringsnätet inom driftsgränserna.

Den systemansvariga för överföringssystemet ska beakta kostnadseffektiviteten inom de respektive nivåerna av priotetsordningen enligt a–c.

2.   När den systemansvariga för överföringssystemet handlar med kortfristiga standardiserade produkter ska prioritering ges till inom dygnet-produkter framför närliggande dygns produkter där och i den utsträckning det är lämpligt.

3.   Den systemansvariga för överföringssystemet kan inhämta godkännande från den behöriga nationella tillsynsmyndigheten för att handla inom ett angränsande balanseringsområde och få gasen transporterad till och från detta balanseringsområde, som ett alternativ till att handla med titelprodukter och/eller lokaliserade produkter i sitt eget/sina egna balanseringsområde(n). Den nationella tillsynsmyndigheten kan, när den beslutar om godkännande, överväga alternativa lösningar för att förbättra den inhemska marknadens funktion. Den systemansvariga för överföringssystemet och den nationella tillsynsmyndigheten ska årligen se över de gällande villkoren. Användning av denna balanseringsåtgärd ska inte begränsa nätanvändarnas tillträde till och användning av kapacitet vid den berörda sammanlänkningspunkten.

4.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska årligen offentliggöra information rörande kostnader, frekvens och antalet balanseringsåtgärder som har vidtagits enligt vart och ett av kraven enligt punkt 1 samt balanseringsåtgärder som har vidtagits i enlighet med punkt 3.

Artikel 10

Handelsplattform

1.   För anskaffning av kortfristiga standardiserade produkter ska den systemansvariga för överföringssystemet använda en handelsplattform som uppfyller följande kriterier:

a)

Den ger tillräckligt stöd genom hela gasdygnet både till nätanvändare för att handla och för systemansvariga för överföringssystemen för att genomföra tillbörliga balanseringsåtgärder genom handel med relevanta kortfristiga standardiserade produkter.

b)

Tillträdet är transparent och icke-diskriminerande.

c)

Tjänsterna tillhandahålls på ett jämlikt sätt.

d)

Anonym handel säkerställs minst fram till att en transaktion har slutförts.

e)

Det finns en detaljerad översikt över aktuella anbud och erbjudanden för alla som deltar i handeln.

f)

Det säkerställs att all handel i vederbörlig ordning anmäls till den systemansvariga för överföringssystemet.

2.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska sträva efter att se till att de kriterier som anges i punkt 1 uppfylls på minst en handelsplattform. Om den systemansvariga för överföringssystemet inte har lyckats säkerställa att dessa kriterier uppfylls på minst en handelsplattform ska denne vidta åtgärder som är nödvändiga för att inrätta en balanseringsplattform eller en gemensam balanseringsplattform i enlighet med artikel 47.

3.   Efter varje slutförd handelstransaktion ska den som har ansvar för handelsplattformen ge deltagarna i handeln tillgång till tillräckliga uppgifter som bekräftelse på handelstransaktionen.

4.   Varje deltagare i handeln ska ha ansvar för att lämna anmälan om handel till systemansvarig för överföringssystemet enligt det som definieras i artikel 5, utom om detta ansvar har tilldelats en handelsplattformsoperatör eller en tredje part enligt de regler som gäller för handelsplattformen.

5.   Handelsplattformsoperatören ska

a)

utan onödigt dröjsmål offentliggöra uppgifter om hur marginalinköpspriset och marginalförsäljningspriset har utvecklats efter varje handelstransaktion, eller

b)

förse systemansvarig för överföringssystemet med information i fall där den systemansvariga väljer att offentliggöra utvecklingen av marginalinköpspriset och marginalförsäljningspriset. Den systemansvariga för överföringssystemet ska utan onödigt dröjsmål offentliggöra denna information.

Om det finns flera handelsplattformsoperatörer inom samma balanseringsområde ska led b gälla.

6.   Handelsplattformsoperatören ska endast godkänna nätanvändare att handla på sin handelsplats om de har rätt att göra anmälan av handel.

7.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska utan onödigt dröjsmål underrätta handelsplattformsoperatören om nätanvändaren går miste om rätten att göra anmälan av handel enligt tillämpliga gällande avtal, vilket ska leda till att nätanvändarens rätt att handla på handelsplatsen upphävs, utan att detta påverkar övriga åtgärder som i ett sådant fall kan finnas att tillgå för handelsplattformsoperatören enligt de regler som gäller för handelsplattformen.

Artikel 11

Incitament

1.   För att främja likviditeten på den kortfristiga grossistmarknaden för gas kan den nationella tillsynsmyndigheten ge de systemansvariga för överföringssystemen incitament att vidta effektiva balanseringsåtgärder eller maximera dem genom handel med kortfristiga standardiserade produkter.

2.   Den systemansvariga för överföringssystemet kan ansöka om godkännande av en incitamentsmekanism hos den nationella tillsynsmyndigheten och denna mekanism bör vara överensstämmande med de allmänna principerna i denna förordning.

3.   Innan den systemansvariga för överföringssystemet lämnar in ett förslag enligt punkt 2 kan denne på eget initiativ eller på begäran av den nationella tillsynsmyndigheten samråda med intressenter.

4.   Incitamentsmekanismen ska

a)

basera sig på den systemansvarigas prestanda via tak för betalningar till den systemansvariga i fall av överprestanda och betalningar från den systemansvariga för underprestanda, som mäts mot på förhand fastställda prestandamål som bland annat kan inbegripa men som inte är begränsade till kostnadsmål,

b)

beakta de medel som den systemansvariga har till förfogande för att kontrollera prestanda,

c)

säkerställa att tillämpandet av incitament återspeglar fördelningen av ansvar mellan de berörda aktörerna,

d)

vara anpassad till rådande utveckling på den relevanta gasmarknad där incitament tillämpas,

e)

vara föremål för regelbunden översyn av nationell tillsynsmyndighet i nära samarbete med den systemansvariga för överföringssystemet för utvärdering av var och i vilken utsträckning det kan krävas ändringar.

KAPITEL IV

NOMINERINGAR

Artikel 12

Allmänna bestämmelser

1.   Den gasmängd som specificeras i en nominering eller renominering ska uttryckas i kWh/d för dagliga nomineringar och renomineringar eller i kWh/h för timvisa nomineringar och renomineringar.

2.   Den systemansvariga för överföringssystemet får kräva att nätanvändarna lämnar närmare information om nomineringar och renomineringar i tillägg till det som krävs enligt denna förordning, bland annat en exakt, uppdaterad och tillräckligt detaljerad prognos över förväntade inmatningar och uttag, detta i enlighet med den systemansvarigas specifika behov.

3.   Artiklarna 13–16 rörande nomineringar och renomineringar för separata kapacitetsprodukter ska gälla även för enskilda nomineringar och renomineringar för kombinerade kapacitetsprodukter. De systemansvariga för överföringssystemen ska samarbeta när det gäller att genomföra nominerings- och renomineringsregler för kombinerade kapacitetsprodukter vid sammanlänkningspunkterna.

4.   Artiklarna 15.3 och 17.1 ska inte påverka regeln rörande minsta ledtid för avbrott som anges i artikel 22 i förordning (EU) nr 984/2013.

Artikel 13

Information rörande nomineringar och renomineringar vid sammanlänkningspunkter

Nomineringar och renomineringar från nätanvändare till de systemansvariga för överföringssystemen ska i fråga om sammanlänkningspunkter minst innehålla information om

1.

sammanlänkningspunktens ID,

2.

gasflödets riktning,

3.

nätanvändarens ID eller, om tillämpligt, ID för dennes balanseringsportfölj,

4.

ID för nätanvändarens motpart eller, om tillämpligt, ID för motpartens balanseringsportfölj,

5.

start- och sluttid för det gasflöde för vilket nominering eller renominering lämnas in,

6.

gasdygn D,

7.

den gasmängd som transportförfrågan gäller.

Artikel 14

Nomineringsförfarande vid sammanlänkningspunkter

1.   Nätanvändaren ska förse den systemansvariga för överföringssystemet med en nominering för gasdygn D senast vid den nomineringstidsfrist som gäller för gasdygn D-1. Nomineringstidsfristen ska vara kl. 13.00 UTC eller, när sommartid tillämpas, kl. 12.00 UTC på gasdygn D-1.

2.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska beakta den sista nominering som denne mottagit från en nätanvändare före tidsfristen för nominering.

3.   Systemansvariga för överföringssystemet ska skicka meddelandet om bekräftad kvantitet till respektive nätanvändare senast när bekräftelsetidsfristen löper ut på gasdygn D-1. Bekräftelsetidsfristen ska vara kl. 15.00 UTC eller, när sommartid tillämpas, kl. 14.00 UTC på gasdygn D-1.

4.   De systemansvariga för överföringssystemet på någondera sidan av sammanlänkningspunkten får komma överens om att erbjuda en förhandsnomineringscykel inom vilken

a)

nätanvändare inte är skyldiga att lämna in nomineringar,

b)

nätanvändare får förse de systemansvariga för överföringssystemet med nomineringar för gasdygn D senast kl. 12.00 UTC eller, när sommartid tillämpas, kl. 11.00 UTC på gasdygn D-1,

c)

den systemansvariga ska skicka ett meddelande rörande hanterade mängder till respektive nätanvändare senast kl. 12.30 UTC eller, när sommartid tillämpas, kl. 11.30 UTC på gasdygn D-1.

5.   Om nätanvändaren inte har lämnat in en giltig nominering före tidsfristen ska respektive systemansvariga tillämpa den standardnomineringsregel som har avtalats mellan dessa systemansvariga. Den standardnomineringsregel som gäller vid en sammanlänkningspunkt ska göras tillgänglig för nätanvändarna inom de systemansvarigas överföringssystem.

Artikel 15

Renomineringsförfarande vid sammanlänkningspunkter

1.   En nätanvändare kan lämna in renomineringar inom den renomineringsperiod som inleds omedelbart efter bekräftelsetidsfristen och som avslutas tidigast tre timmar före slutet på gasdygn D. Den systemansvariga för överföringssystemet ska inleda en renomineringscykel vid början av varje timme inom renomineringsperioden.

2.   Den sista renominering som den systemansvariga för överföringssystemet har mottagit från en nätanvändare innan renomineringscykeln inleds ska beaktas av den systemansvariga för överföringssystemet inom renomineringscykeln.

3.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska skicka en bekräftelse till respektive nätanvändare inom två timmar från start av den berörda renomineringscykeln. Starttiden för den faktiska gasflödesändringen ska vara två timmar från start av renomineringscykeln, utom om

a)

nätanvändaren anhåller om en senare tid, eller

b)

den systemansvariga tillåter en tidigare tid.

4.   Det ska antas att varje ändring av gasflöde inträffar i början av varje timme.

Artikel 16

Särskilda bestämmelser som gäller sammanlänkningspunkter

1.   Om det finns dagliga och timvisa nomineringar och renomineringar samtidigt vid en sammanlänkningspunkt kan de systemansvariga för överföringssystemet eller de nationella tillsynsmyndigheterna (enligt det som är lämpligt) samråda med intressenter för att ta reda på om harmoniserade nomineringar och renomineringar ska skickas till sammanlänkningspunktens båda sidor. Detta samråd ska omfatta minst följande:

a)

De ekonomiska verkningarna för de systemansvariga för överföringssystemet och för nätanvändarna.

b)

Verkningar på den gränsöverskridande handeln.

c)

Verkningar på det dagliga balanseringssystemet vid sammanlänkningspunkten (-punkterna).

2.   Efter detta samråd ska föreslagna ändringar, om sådana förekommit, godkännas av de nationella tillsynsmyndigheterna. Efter att föreslagna ändringar har godkänts ska de systemansvariga för överföringssystemen göra motsvarande ändringar i existerande sammanlänkningsavtal och transportavtalen eller andra rättsligt bindande avtal och offentliggöra dessa ändringar.

Artikel 17

Avslag på nomineringar och renomineringar eller ändring av anmäld gasmängd vid sammanlänkningspunkter

1.   En systemansvarig för överföringssystemet kan avslå

a)

en nominering eller renominering senast två timmar efter nomineringstidsfristen eller början av renomineringscykeln i fall att

i)

den inte uppfyller kraven vad gäller innehåll,

ii)

den har lämnats in av en enhet som inte är en nätanvändare,

iii)

godtagande av den dagliga nomineringen eller renomineringen skulle leda till ett flöde motsatt nomineringsriktningen,

iv)

den överskrider nätanvändarens tilldelade kapacitet,

b)

en renominering senast två timmar efter renomineringscykelns början om den dessutom

i)

överskrider nätanvändarens tilldelade kapacitet för de återstående timmarna, utom om renomineringen har lämnats in för att anhålla om avbrytbar kapacitet, om sådan erbjuds av den systemansvariga för överföringssystemet, eller

ii)

godtagande av den timvisa renomineringen skulle leda till en förväntad ändring av gasflödet före slutet av renomineringscykeln.

2.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska inte avslå en nätanvändares nominering och renominering på den enda grunden att nätanvändarens inmatningar inte är lika med de avsedda uttagen.

3.   Om en renominering får avslag ska den systemansvariga för överföringssystemet använda nätanvändarens senaste bekräftade mängd, om sådan finns.

4.   Utan att det påverkar de särskilda villkor som gäller för avbrytbar kapacitet och kapacitet som omfattas av regler för hantering av överbelastning, får de systemansvariga för överföringssystemet i princip endast ändra den gasmängd som begärts under en nominering eller renominering i undantagsfall och i nödsituationer när det finns en uppenbar fara för systemsäkerheten och stabiliteten; systemansvariga för överföringssystem ska anmäla alla sådana åtgärder som vidtas till den nationella tillsynsmyndigheten.

Artikel 18

Nominerings- och renomineringsförfarande vid punkter som inte är sammanlänkningspunkter

1.   Den nationella tillsynsmyndigheten ska efter samråd med den systemansvariga för överföringssystemet, fastställa vid vilka punkter, som inte är sammanlänkningspunkter, det ska krävas nomineringar och renomineringar.

2.   Om nomineringar och renomineringar krävs vid punkter som inte är sammanlänkningspunkter ska följande principer gälla:

a)

Nätanvändare ska ha rätt att lämna in renomineringar för gasdygnet.

b)

Den systemansvariga för överföringssystemet ska bekräfta eller göra avslag på de inlämnade nomineringarna och renomineringarna med hänsyn till de tidsfrister som omnämns i artikel 17.

KAPITEL V

AVGIFTER FÖR DAGLIG OBALANS

Artikel 19

Allmänna bestämmelser

1.   Nätanvändarna ska vara skyldiga att betala eller berättigade att ta emot (enligt det som är lämpligt) avgifter för daglig obalans i förhållande till deras dagliga obalansmängd för varje gasdygn.

2.   Avgifterna för daglig obalans ska specificeras separat på den systemansvarigas fakturor till nätanvändarna.

3.   Avgiften för daglig obalans ska återspegla kostnaderna och ska beakta de priser som gäller för den systemansvarigas balanseringsåtgärder, i förekommande fall, och den lilla justering som avses i artikel 22.6.

Artikel 20

Metod för beräkning av avgift för daglig obalans

1.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska ansöka om godkännande av metoden för beräkning av avgift för daglig obalans som ska tillämpas i sitt balanseringsområde hos den nationella tillsynsmyndigheten.

2.   När metoden för beräkning av avgift för daglig obalans har godkänts ska den offentliggöras på relevant webbplats. Alla eventuella uppdateringar ska offentliggöras utan dröjsmål.

3.   Definitionen av metoden för beräkning av daglig obalans ska omfatta följande:

a)

Beräkningen av den mängd daglig obalans som avses i artikel 21.

b)

Härledning av det tillämpliga priset som avses i artikel 22, och

c)

Alla andra nödvändiga parametrar.

Artikel 21

Metod för beräkning av daglig obalansmängd

1.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska beräkna en daglig obalansmängd för varje nätanvändares balanseringsportfölj för varje gasdygn enligt följande formel:

daglig obalansmängd = inmatningar - uttag

2.   Beräkningen av den dagliga obalansmängden ska på lämpligt sätt anpassas när

a)

det finns tillgång till linepack-flexibilitet, och/eller

b)

det finns något arrangemang där nätanvändare kan tillhandahålla gas, inklusive gas in natura, för att täcka

i)

gas som inte redovisats som uttagen utanför systemet, t.ex. förluster, avläsningsfel, och/eller

ii)

gas som den systemansvariga för överföringssystemet använder för drift av systemet, t.ex. bränslegas.

3.   När summan av en nätanvändares inmatningar för gasdygnet är lika med summan av uttagen för samma gasdygn bedöms nätanvändaren vara i balans för det gasdygnet.

4.   När summan av en nätanvändares inmatningar för gasdygnet inte är lika med summan av uttagen för samma gasdygn bedöms nätanvändaren vara i obalans för det gasdygnet och då tillämpas avgifter för daglig obalans enligt artikel 23.

5.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska förse nätanvändaren med sina inledande och slutliga obalansmängder i enlighet med artikel 37.

6.   Avgiften för daglig obalans ska basera sig på den slutliga obalansmängden.

Artikel 22

Tillämpligt pris

1.   För beräkning av avgiften för daglig obalans enligt artikel 23 ska det tillämpliga priset bestämmas enligt

a)

marginalförsäljningspriset om den dagliga obalansmängden är positiv (dvs. nätanvändarens inmatningar för gasdygnet i fråga överskrider uttagen för det gasdygnet), eller

b)

marginalinköpspriset om den dagliga obalansmängden är negativ (dvs. nätanvändarens uttag för gasdygnet i fråga överskrider inmatningarna för det gasdygnet).

2.   Ett marginalförsäljningspris och ett marginalinköpspris ska beräknas för varje gasdygn enligt följande:

a)

Ett marginalförsäljningspris är det lägre av

i)

det lägsta priset för försäljning av titelprodukter där den systemansvariga för överföringssystemet har deltagit för det berörda gasdygnet, eller

ii)

det viktade medelpriset på gas för det gasdygnet, minus en liten justering.

b)

Ett marginalinköpspris är det högre av

i)

det högsta priset för inköp av titelprodukter där den systemansvariga för överföringssystemet har deltagit för det berörda gasdygnet, eller

ii)

det viktade medelpriset på gas för det gasdygnet, plus en liten justering.

3.   För bestämning av marginalförsäljningspriset, marginalinköpspriset och det viktade medelpriset, ska ifrågavarande handel göras på handelsplattformar som tidigare har identifierats av den systemansvariga för överföringssystemet och godkänts av den nationella tillsynsmyndigheten. Det viktade medelpriset ska vara det genomsnittliga viktade energipriset för handel i titelprodukter som genomförts i den virtuella handelspunkten för ett gasdygn.

4.   En standardregel ska definieras om punkt 2 a och b inte ger möjlighet att härleda ett marginalförsäljningspris och/eller ett marginalinköpspris.

5.   Förutsatt ett godkännande från den nationella tillsynsmyndigheten kan priset på lokaliserade produkter beaktas när det gäller att fastställa marginalförsäljningspriset, marginalinköpspriset och det viktade medelpriset, när detta har föreslagits av den systemansvariga för överföringssystemet med tillbörligt beaktande av omfattningen av den systemansvarigas användning av lokaliserade produkter.

6.   Den lilla justeringen ska

a)

utgöra incitament för nätanvändare att balansera sina inmatningar och uttag,

b)

vara utformade och tillämpas på ett icke-diskriminerande sätt för att

i)

inte förhindra marknadsinträde,

ii)

inte stå i vägen för utveckling av konkurrensutsatta marknader,

c)

inte ha negativa verkningar för gränsöverskridande handel,

d)

inte leda till att nätanvändare är för starkt exponerade för avgifter för daglig obalans.

7.   Värdet på de små justeringarna kan vara olika för bestämning av marginalinköpspris och marginalförsäljningspris. Värdet på de små justeringarna ska inte överskrida tio procent av det viktade medelpriset utom om den berörda systemansvariga för överföringssystemet kan motivera annat för den nationella tillsynsmyndigheten och få godkännande enligt artikel 20.

Artikel 23

Avgift för daglig obalans

1.   För beräkning av avgifterna för daglig obalans för varje nätanvändare ska den systemansvariga för överföringssystemet multiplicera nätanvändarens dagliga obalansmängd med det pris som bestäms enligt artikel 22.

2.   Avgifterna för daglig obalans ska tillämpas enligt följande:

a)

Om en nätanvändares dagliga obalansmängd för gasdygnet är positiv ska nätanvändaren anses ha sålt gas till den systemansvariga för överföringssystemet i en mängd som är lika med den dagliga obalansmängden och ska därför ha rätt att krediteras för avgifter för daglig obalans från den systemansvariga för överföringssystemet. och

b)

Om en nätanvändares dagliga obalansmängd för gasdygnet är negativ ska nätanvändaren anses ha köpt gas från den systemansvariga för överföringssystemet i en mängd som är lika med den dagliga obalansmängden och ska därför vara skyldig att betala avgifter för daglig obalans till den systemansvariga för överföringssystemet.

KAPITEL VI

INOM DYGNS-SKYLDIGHETER

Artikel 24

Allmänna bestämmelser

1.   En systemansvarig för överföringssystemet har endast rätt att tillämpa inom dygns-skyldigheter i syfte att ge nätanvändarna incitament att förvalta sina inom dygns-positioner för att säkerställa överföringsnätets integritet och minimera behoven att vidta balanseringsåtgärder.

2.   Om den systemansvariga för överföringssystemet är skyldig att förse nätanvändarna med information så att de kan hantera de exponeringar som är förbundna med deras inom dygns-skyldigheter, ska informationen ges regelbundet. När det är tillämpligt ska denna information tillhandahållas på grundval av en engångsbegäran från varje nätanvändare.

Artikel 25

Typer av inom dygns-skyldigheter

Det finns tre typer av inom dygns-skyldigheter, av vilka var och en ger nätanvändaren incitament rörande ett specifikt mål enligt det som anges i denna artikel:

1.

Systemomfattande inom dygns-skyldighet

ska utformas för att ge nätanvändarna incitament att hålla överföringsnätet inom driftsgränserna, och ska omfatta

a)

de driftsgränser för överföringsnätet inom vilka det måste hållas,

b)

de åtgärder som nätanvändarna kan vidta för att hålla överföringsnätet inom driftsgränserna,

c)

följdåtgärder som vidtas av den systemansvariga för överföringssystemet då överföringsnätets driftsgränser ligger nära eller uppnås,

d)

fördelningen av kostnader och/eller intäkter till nätanvändare och/eller verkningar på nätanvändarnas inom dygns-position som härrör från balanseringsåtgärder som den systemansvariga för överföringssystemet har vidtagit,

e)

de tillhörande avgifterna som ska basera sig på enskilda inom dygns-positioner för nätanvändaren.

2.

Balanseringsportfölj för inom dygns-skyldighet

ska vara utformad för att ge nätanvändarna incitament att hålla deras enskilda position under gasdygnet inom ett på förhand bestämt intervall och ska omfatta

a)

för varje balanseringsportfölj det intervall inom vilket balanseringsportföljen måste hållas,

b)

hur intervallet fastställs,

c)

följderna för nätanvändare som inte håller det definierade intervallet och, där det är lämpligt, detaljuppgifter om hur motsvarande avgift härleds,

d)

de tillhörande avgifterna som ska basera sig på enskilda inom dygns-positioner för nätanvändaren.

3.

Inom dygns-skyldighet för entry-/exitpunkt

ska vara utformad för att ge nätanvändarna incitament att begränsa gasflödet eller gasflödesvariationer under specifika omständigheter vid specifika inmatnings-/utmatningspunkter och ska omfatta

a)

gränserna för gasflödet och/eller gasflödesvariationen,

b)

entry- och/eller exitpunkt eller grupper av entry- och/eller exitpunkter för vilka sådana gränser gäller,

c)

villkoren som gäller för dessa gränser,

d)

följderna av att inte respektera dessa gränser.

Denna skyldighet tillkommer utöver övriga avtal med slutkunder och omfattar bland annat lokaliserade specifika begränsningar och skyldigheter rörande det fysiska gasflödet.

Artikel 26

Krav rörande inom dygns-skyldigheter

1.   Den systemansvariga för överföringssystemet får föreslå den nationella tillsynsmyndigheten en inom dygns-skyldighet eller en ändring av en inom dygns-skyldighet. Den får kombinera egenskaper från de olika typer som beskrivs i artikel 25, förutsatt att förslaget uppfyller kriterierna i punkt 2. Förslagsrätten för den systemansvariga för överföringssystemet påverkar inte den nationella regleringsmyndighetens rätt att fatta beslut på eget initiativ.

2.   Alla inom dygns-skyldigheter ska uppfylla följande kriterier:

a)

En inom dygns-skyldighet, eventuellt relaterad till en inom dygns-avgift, ska inte utgöra otillbörligt hinder för gränsöverskridande handel och nya nätanvändares inträde på den relevanta marknaden.

b)

En inom dygns-skyldighet ska endast tillämpas om nätanvändarna har fått tillbörlig information rörande sina inmatningar och/eller uttag innan en potentiell inom dygns-avgift tillämpas och har rimliga medel för att kunna hantera sin exponering.

c)

De huvudsakliga kostnaderna som belastar nätanvändare ska gälla deras position i slutet av gasdygnet.

d)

I den utsträckning det är möjligt ska inom dygns-avgifterna återspegla den systemansvarigas kostnader för att genomföra de balanseringsåtgärder det kan gälla.

e)

En inom dygns-skyldighet medför inte att nätanvändarna kvitteras ekonomiskt till en nollposition under gasdygnet.

f)

Fördelarna med att införa en inom dygns-skyldighet rörande ekonomisk och effektiv drift av överföringsnätet uppväger eventuella negativa effekter, inbegripet likviditeten för handeln på den virtuella handelspunkten.

3.   Den systemansvariga för överföringssystemet kan föreslå olika inom dygns-skyldigheter för olika kategorier av entry- eller exitpunkter i syfte att ge bättre incitament för olika kategorier av nätanvändare för att undvika korssubventionering. Förslagsrätten för den systemansvariga för överföringssystemet påverkar inte den nationella regleringsmyndighetens rätt att fatta beslut på eget initiativ.

4.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska samråda med intressenter, inklusive nationella tillsynsmyndigheter, systemansvariga för de distributionssystem som påverkas och systemansvariga för överföringssystem i angränsande balanseringsområden om alla inom dygns-skyldigheter som den systemansvariga avser att införa, inklusive metod och antaganden som används för att nå slutsatsen om att skyldigheten uppfyller kriterierna enligt punkt 2.

5.   Efter samrådsförfarandet ska den systemansvariga för överföringssystemet upprätta ett rekommendationsdokument som ska omfatta det slutliga förslaget och en analys av följande:

a)

Behovet av inom dygns-skyldigheten, med beaktande av överföringsnätets egenskaper och den flexibilitet som den systemansvariga har möjlighet till genom inköp och försäljning av kortfristiga standardiserade produkter eller användning av balanseringstjänster enligt kapitel III.

b)

Tillgänglig information för att göra det möjligt för nätanvändarna att i tid förvalta sina inom dygns-positioner.

c)

Förväntad ekonomisk effekt för nätanvändarna.

d)

Effekten för nya nätanvändare som träder in på den berörda marknaden, inklusive otillbörliga negativa effekter.

e)

Effekten på gränsöverskridande handel, inklusive potentiell verkan på balansering i angränsande balanseringszoner.

f)

Effekterna på den kortfristiga grossistmarknaden för gas, inbegripet dess likviditet.

g)

Huruvida inom dygns-skyldigheten är icke-diskriminerande.

6.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska skicka rekommendationsdokumentet till den nationella tillsynsmyndigheten för godkännande, i enlighet med förfarandet som anges i artikel 27. Samtidigt ska den systemansvariga för överföringssystemet publicera rekommendationsdokumentet, med reservation för eventuella åtaganden om konfidentialitet som kan gälla för den systemansvariga. och skicka den till Entsog för information.

Artikel 27

De nationella tillsynsmyndigheternas beslutsfattande

1.   Den nationella tillsynsmyndigheten ska fatta och publicera ett motiverat beslut inom sex månader efter mottagande av det kompletta rekommendationsdokumentet. När beslut fattas om huruvida en föreslagen inom dygns-skyldighet ska godkännas eller inte, ska den nationella tillsynsmyndigheten bedöma om skyldigheten uppfyller kriterierna enligt artikel 26.2.

2.   Innan den nationella tillsynsmyndigheten fattar sitt motiverade beslut ska den samråda med de nationella tillsynsmyndigheterna i angränsande medlemsstater och ta hänsyn till deras åsikter. De angränsande nationella tillsynsmyndigheterna kan söka en åsikt från byrån, i enlighet med artikel 7.4 i förordning (EG) nr 713/2009 om det beslut som avses i punkt 1.

Artikel 28

Existerande inom dygns-skyldigheter

Om den systemansvariga för överföringssystemet har inom dygns-skyldigheter på den dag som denna förordning träder i kraft, ska den systemansvariga inom sex månader från den dagen följa det förfarande som anges i artikel 26.5–26.7 och skicka inom dygns-skyldigheterna (en eller flera) till nationell tillsynsmyndighet för godkännande i enlighet med artikel 27 för att fortsätta med användningen.

KAPITEL VII

UTJÄMNING

Artikel 29

Principerna för utjämning

1.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska ha varken vinst eller förlust av betalning och mottagande av avgifter för daglig obalans, inom dygns-avgifter, avgifter för balanseringsåtgärder och andra avgifter som rör balanseringsåtgärder, som ska anses vara alla åtgärder som den systemansvariga för överföringssystemet vidtar i syfte att fullgöra skyldigheterna i denna förordning.

2.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska förmedla följande till nätanvändarna:

a)

Alla kostnader och intäkter som härrör från avgifter för daglig obalans och inom dygns-avgifter.

b)

Alla kostnader och intäkter som härrör från balanseringsåtgärder som vidtagits enligt artikel 9, utom om den nationella tillsynsmyndigheten anser att dessa kostnader och intäkter har uppstått på ett ineffektivt sätt med tanke på tillämpliga nationella bestämmelser. Ett sådant övervägande ska basera sig på en bedömning som ska

i)

visa i vilken utsträckning den systemansvariga för överföringssystemet rimligen kunde ha minskat kostnaderna för att genomföra balanseringsåtgärden, och

ii)

göras med beaktande av den information, den tid och de verktyg som den systemansvariga för överföringssystemet hade till förfogande vid den tidpunkt när den systemansvariga fattade beslut om att vidta balanseringsåtgärden.

c)

Alla andra kostnader och intäkter relaterade till balanseringsåtgärder som den systemansvariga för överföringssystemet har vidtagit, utom om den nationella tillsynsmyndigheten anser att dessa kostnader och intäkter har uppstått på ett ineffektivt sätt, med beaktande av tillämpliga nationella bestämmelser.

3.   När ett incitament tillämpas för att främja effektiva balanseringsåtgärder ska den sammanlagda ekonomiska förlusten begränsas till den systemansvarigas ineffektivt åsamkade kostnader och intäkter.

4.   De systemansvariga för överföringssystem ska offentliggöra relevanta data rörande de aggregerade avgifter som avses i punkt 1 och de aggregerade utjämningsavgifterna för balansering, minst lika ofta som avgifterna faktureras nätanvändarna, dock minst en gång per månad.

5.   Utan att det påverkar punkterna 1 och 2 kan den systemansvariga för överföringssystemet i sin balanseringsroll beröras av en incitamentsmekanism enligt det som avses i artikel 11.

Artikel 30

Penningflöden i samband med balanseringsutjämning

1.   Utjämningsavgiften för balansering ska betalas av eller till den nätanvändare det gäller.

2.   Den nationella tillsynsmyndigheten ska fastställa eller godkänna och offentliggöra metoden för beräkning av utjämningsavgifterna för balansering inklusive deras fördelning mellan nätanvändare och reglerna för kreditriskhantering.

3.   Utjämningsavgiften för balansering ska stå i proportion till den omfattning i vilken nätanvändaren använder den relevanta entry- eller exitpunkten eller överföringsnätet.

4.   Utjämningsavgiften för balansering ska identifieras separat när den faktureras nätanvändarna och fakturan ska åtföljas av tillräcklig stödinformation enligt det som definieras i den metod som avses i punkt 2.

5.   Om informationsmodellen enligt variant 2 tillämpas och utjämningsavgiften för balansering därmed kan basera sig på prognostiserade kostnader och intäkter, ska den systemansvarigas metod för beräkning av utjämningsavgiften för balansering omfatta regler för en separat utjämningsavgift för balansering när det gäller icke-dygnsavlästa uttag.

6.   Om det är relevant får den systemansvarigas metod för beräkning av utjämningsavgiften för balansering omfatta regler för fördelning av utjämningsavgiften på skilda balanseringskomponenter och uppdelning av motsvarande belopp på nätanvändarna, i syfte att reducera korssubventioner.

Artikel 31

System för hantering av kreditrisker

1.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska ha rätt att vidta nödvändiga åtgärder och tillämpa relevanta avtalsenliga krav, inklusive finansiella säkerhetsåtgärder, för nätanvändarna för att kompensera för eventuella uteblivna betalningar för de avgifter som avses i artiklarna 29 och 30.

2.   De avtalsenliga kraven ska grunda sig på öppenhet och insyn och lika behandling och stå i proportion till ändamålet och definieras i den metod som avses i artikel 30.2.

3.   Om en nätanvändare låter bli att betala ska den systemansvariga för överföringssystemet inte vara skyldig att bära sådana förluster, förutsatt att de åtgärder och krav som avses i punkterna 1 och 2 har genomförts på tillbörligt sätt, och en sådan förlust ska återvinnas enligt den metod som avses i artikel 30.2.

KAPITEL VIII

TILLHANDAHÅLLANDE AV INFORMATION

Artikel 32

Informationsskyldigheter som systemansvariga för överföringssystemet har gentemot nätanvändarna

Den information som de systemansvariga för överföringssystem förmedlar till nätanvändarna ska omfatta

1.

överföringsnätets allmänna status enligt punkt 3.4.5 i bilaga I till förordning (EG) nr 715/2009,

2.

balanseringsåtgärder som den systemansvariga för överföringssystemet har gjort enligt kapitel III,

3.

nätanvändarens inmatningar och uttag för gasdygnet, enligt artiklarna 33–42.

Artikel 33

Allmänna bestämmelser

1.   Om den inte redan har tillhandahållits av den systemansvariga för överföringssystemet enligt punkt 3.1.2 i bilaga I till förordning (EG) nr 715/2009 ska den systemansvariga för överföringssystemet tillhandahålla all information som avses i artikel 32 på följande sätt:

a)

På den systemansvarigas webbplats eller i annat system i elektroniskt format.

b)

Kostnadsfritt tillgänglig för nätanvändarna.

c)

På ett användarvänligt sätt.

d)

Tydlig, mätbar och lätt att nå.

e)

Tillgänglig på icke-diskriminerande grund.

f)

Anges konsekvent i enheterna kWh eller kWh/d och kWh/h.

g)

Finnas på medlemsstatens officiella språk och på engelska.

2.   Om en avläst mängd inte kan fås via en mätare, får ett ersättningsvärde användas. Detta ersättningsvärde ska användas som en alternativ referens utan någon ytterligare garanti från den systemansvariga för överföringssystemet.

3.   Vid tillämpning av denna förordning ska det inte anses att tillhandahållandet av information ger någon specifik garanti annan än att informationen finns att tillgå i ett definierat format och via ett definierat verktyg, som en webbplats eller webbadress, och att nätanvändarna har tillgång till informationen enligt normala användarvillkor. Under inga omständigheter ska de systemansvariga för överföringssystemet vara skyldiga att ge någon annan garanti, särskilt vad gäller nätanvändarnas IT-system.

4.   Den nationella tillsynsmyndigheten ska besluta om en informationsmodell per balanseringsområde. För tillhandahållande av information om avlästa inmatningar och uttag inom dygnet gäller samma regler för alla modeller.

5.   För balanseringsområden där man vill tillämpa informationsmodell variant 2 efter att denna förordning har trätt i kraft, ska den systemansvariga för överföringssystemet eller den nationella tillsynsmyndigheten, enligt det som är relevant, först inhämta marknadens synpunkter.

Artikel 34

Inomdygnsavlästa inmatningar och uttag

1.   För inomdygnsavlästa inmatningar till och uttag från ett balanseringsområde där en nätanvändares tilldelning är lika med bekräftad mängd ska den systemansvariga för överföringssystemet inte vara skyldig att ge annan information än den bekräftade mängden.

2.   För inomdygnsavlästa inmatningar till och uttag från ett balanseringsområde där en nätanvändares tilldelning är lika med bekräftad mängd ska den systemansvariga för överföringssystemet på gasdygnet D förse nätanvändarna med minst två uppdateringar av de uppmätta flödena för åtminstone de inomdygnsavlästa inmatningarna och uttagen enligt något av följande två alternativ som bestäms av systemansvariga för överföringssystemet:

a)

Varje uppdatering täcker gasflöden från början av gasdygnet D.

b)

Varje uppdatering täcker tillkommande flöden efter det som rapporterats i föregående uppdatering.

3.   De första uppdateringarna ska omfatta minst fyra timmars gasflöde inom gasdygn D. Dessa uppdateringar ska tillhandahållas utan dröjsmål och inom fyra timmar efter gasflödet och senast kl. 17.00 UTC eller, när sommartid tillämpas, kl. 16.00 UTC.

4.   Tidpunkten för den andra uppdateringen ska definieras enligt den nationella tillsynsmyndighetens godkännande och offentliggöras av den systemansvariga för överföringssystemet.

5.   Den systemansvariga för överföringssystemet kan begära att nätanvändarna anger vilken av den information som avses i punkt 2 de har tillgång till. Beroende på erhållna svar ska den systemansvariga för överföringssystemet förse nätanvändaren med den del av informationen som den senare inte har tillgång till, i enlighet med punkterna 2–4.

6.   Om den systemansvariga för överföringssystemet inte har ansvar för att fördela gasmängderna mellan nätanvändarna som en del av tilldelningsförfarandet, ska denne, som undantag till punkt 2, minst tillhandahålla information om aggregerade inmatningar och uttag minst två gånger per gasdygn D på gasdygnet D.

Artikel 35

Dygnsavlästa uttag

1.   Tillämpas informationsmodell variant 1 ska den systemansvariga för överföringssystemet på gasdygn D förse nätanvändarna med minst två uppdateringar av deras fördelning av uppmätta flöden för minst de aggregerade dygnsavlästa uttagen enligt det ena av följande två alternativ, enligt beslut av den systemansvariga för överföringssystemet.

a)

Varje uppdatering täcker gasflöden från början av gasdygnet D. eller

b)

Varje uppdatering täcker tillkommande gasflöden efter det som rapporterats i föregående uppdatering.

2.   Varje uppdatering ska tillhandahållas inom två timmar från slutet av den sista av de ingående flödestimmarna.

Artikel 36

Icke dygnsavlästa uttag

1.   När informationsmodellens grundscenario tillämpas gäller följande:

a)

På gasdygn D-1 ska den systemansvariga för överföringssystemet förse nätanvändarna med en prognos för icke-dygnsavlästa uttag för gasdygn D senast kl. 12.00 UTC eller, när sommartid tillämpas, kl. 11.00 UTC.

b)

På gasdygn D ska den systemansvariga för överföringssystemet förse nätanvändarna med minst två uppdateringar av en prognos för icke-dygnsavlästa uttag.

2.   Den första uppdateringen ska tillhandahållas senast kl. 13.00 UTC eller, när sommartid tillämpas, kl. 12.00 UTC.

3.   Tidpunkten för leveransen av den andra uppdateringen ska definieras enligt den nationella tillsynsmyndighetens godkännande och offentliggöras av den systemansvariga för överföringssystemet. Härvid ska följande beaktas:

a)

Tillgång till kortfristiga standardiserade produkter på en handelsplattform.

b)

Noggrannheten i nätanvändarnas prognoser för icke-dygnsavlästa uttag i förhållande till tillhandahållandet av prognosen.

c)

Tidpunkten när renomineringsperioden tar slut, enligt det som anges i artikel 15.1.

d)

Tidpunkten för den första uppdateringen av en nätanvändares prognos för icke-dygnsavlästa uttag.

4.   När informationsmodell variant 1 tillämpas ska den systemansvariga för överföringssystemet på gasdygn D förse nätanvändarna med minst två uppdateringar av deras fördelning av uppmätta flöden för minst de aggregerade icke-dygnsavlästa uttag, enligt vad som anges i artikel 35.

5.   När informationsmodell variant 2 tillämpas ska den systemansvariga för överföringssystemet på gasdygn D-1 förse nätanvändarna med en prognos för icke-dygnsavlästa uttag för gasdygn D enligt det som anges i punkt 1 a.

Artikel 37

Inmatningar och uttag efter gasdygnet

1.   Senast i slutet av gasdygnet D+1 ska den systemansvariga för överföringssystemet förse varje nätanvändare med en inledande tilldelning för dennes inmatningar och uttag dygn D och en inledande daglig obalansmängd.

a)

För informationsmodellens grundscenario och variant 1 ska all gas som matas in i distributionssystemet tilldelas.

b)

För informationsmodell variant 2 ska de icke-dygnsavlästa uttagen vara lika med den prognosen för nästkommande dag för icke-dygnsavlästa uttag.

c)

För informationsmodell variant 1 ska en inledande tilldelning och en inledande daglig obalansmängd anses vara den slutliga tilldelningen och den slutliga dagliga obalansmängden.

2.   När en övergångsåtgärd enligt artiklarna 47–51 tillämpas, kan en inledande tilldelning och en inledande obalansmängd tillhandahållas inom tre gasdygn efter gasdygn D i fall att det inte skulle vara tekniskt eller driftsmässigt genomförbart att följa punkt 1.

3.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska förse varje nätanvändare med den slutliga tilldelningen för dennes inmatningar och uttag och den slutliga obalansmängden inom den tidsperiod som definieras enligt tillämpliga nationella bestämmelser.

Artikel 38

Kostnadsnyttoanalys

1.   Inom två år efter det att denna förordning har trätt i kraft ska de systemansvariga för överföringssystem utvärdera kostnaderna och fördelarna för

a)

den ökade frekvensen för att förse nätanvändarna med information,

b)

de kortare tidsfristerna för att tillhandahålla information,

c)

förbättring av noggrannheten i informationen.

Kostnadsnyttoanalysen ska omfatta en uppdelning av kostnader och fördelar för de kategorier som påverkas.

2.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska inhämta intressenternas synpunkter på denna bedömning, i samarbete med systemansvariga för distributionssystem, när dessa berörs.

3.   På grundval av samrådsresultaten ska den nationella tillsynsmyndigheten besluta om eventuella relevanta ändringar rörande tillhandahållandet av information.

Artikel 39

Informationsskyldigheter som systemansvariga för distributionssystemet och prognosaktörer har gentemot systemansvariga för överföringssystemet

1.   Varje systemansvarig för distributionssystem som förknippas med ett balanseringsområde och varje prognosaktör ska förse den systemansvariga för överföringssystemet i respektive balanseringsområde med den information som behövs för att lämna information till nätanvändarna enligt denna förordning. Detta ska innefatta inmatningar och uttag i distributionssystemet oavsett om systemet i fråga utgör del av balanseringsområdet eller inte.

2.   Informationen, dess format och förfarandet för hur den tillhandahålls ska definieras i samråd mellan den systemansvariga för överföringssystemet, den systemansvariga för distributionssystemet och prognosaktören, i förekommande fall, för att säkerställa att information ges från den systemansvariga för överföringssystemet till nätanvändarna, enligt detta kapitel, särskilt kriterierna i artikel 33.1.

3.   Informationen ska ges till den systemansvariga för överföringssystem i det format som definieras enligt tillämpliga nationella bestämmelser och ska vara i överensstämmelse med det format som den systemansvariga använder för att ge information till nätanvändarna.

4.   Den nationella tillsynsmyndigheten kan be den systemansvariga för överföringssystemet, den systemansvariga för distributionssystemet och prognosaktören att föreslå en incitamentsmekanism för tillhandahållande av en noggrann prognos för icke-dygnsavlästa uttag enligt kriterierna i artikel 11.4 för den systemansvariga för överföringssystemet.

5.   Den nationella tillsynsmyndigheten ska utse prognosaktören i ett balanseringsområde efter samråd med berörda systemansvariga för överföringssystemet och systemansvariga för distributionssystemet. Prognosaktören ska ansvara för prognoser för en nätanvändares icke-dygnsavlästa uttag och, om så är lämpligt, därpå följande tilldelning. Prognosaktören kan vara en systemansvarig för överföringssystemet, en systemansvarig för distributionssystemet eller en tredje part.

Artikel 40

Informationsskyldigheter som systemansvariga för distributionssystemet har gentemot den systemansvariga för överföringssystemet

Den systemansvariga för distributionssystemet ska förse den systemansvariga för överföringssystemet med information om inomdygnsinmatningar- och uttag och dygnsavlästa inmatningar och uttag, i enlighet med de informationskrav som anges i artiklarna 34.2–34.6, 35 och 37. Denna information ska tillhandahållas den systemansvariga för överföringssystemet i tillräckligt god tid för att den systemansvariga ska kunna förmedla informationen till nätanvändarna.

Artikel 41

Informationsskyldigheter som systemansvariga för distributionssystemet har gentemot prognosaktören

1.   De systemansvariga för distributionssystemet har ansvar för att förse prognosaktören med tillräcklig och uppdaterad information för tillämpning av metoden för prognos för en nätanvändares icke-dygnsavlästa uttag, enligt det som anges i artikel 42.2. Denna information ska tillhandahållas inom ramen för de tidsgränser som definierats av prognosaktören för att motsvara dennes behov.

2.   Punkt 1 ska gälla i tillämpliga delar för variant 1.

Artikel 42

Informationsskyldigheter som prognosaktören har gentemot systemansvariga för överföringssystemet

1.   Prognosaktören ska förse den systemansvariga för överföringssystemet med nätanvändarens prognoser för icke-dygnsavlästa uttag och på dem baserade tilldelningar enligt informationskraven i artiklarna 36 och 37. Denna information ska tillhandahållas den systemansvariga för överföringssystemet i tillräckligt god tid för att denna ska kunna förmedla informationen till nätanvändarna, och för prognoser för nästkommande dygn och inom dygnet för icke-dygnsavlästa uttag senast en timme före de tidsfrister som anges i artikel 36.1 a och b, utom om den systemansvariga för överföringssystemet och prognosaktören kommit överens om att det räcker för den systemansvariga för överföringssystemet att tillhandahålla informationen till nätanvändarna vid en senare tidpunkt.

2.   Metoden för nätanvändares prognoser för icke-dygnsavlästa uttag ska basera sig på en statistisk efterfrågemodell där varje icke-dygnsavlästa uttag ges en belastningsprofil som består av en formel för variationerna i efterfrågan på gas mot variabler såsom temperatur, veckodag, kundtyp och semestersäsonger. Metoden ska vara föremål för samråd innan den antas.

3.   Prognosaktören ska offentliggöra en rapport om noggrannheten i en nätanvändares prognoser för icke-dygnsavlästa uttag minst vartannat år.

4.   Om det är relevant ska de systemansvariga för överföringssystemet tillhandahålla data rörande gasflöden i tillräckligt god tid för att prognosaktören ska kunna uppfylla sina skyldigheter enligt denna artikel.

5.   Punkterna 2–4 ska i tillämpliga delar gälla för variant 1.

KAPITEL IX

LINEPACK-FLEXIBILITET

Artikel 43

Allmänna bestämmelser

1.   En systemansvarig för överföringssystem kan erbjuda linepack-flexibilitetstjänster till nätanvändare efter att den nationella tillsynsmyndigheten har godkänt de därmed förbundna villkoren och förutsättningarna.

2.   De villkor som gäller för linepack-flexibilitet ska överensstämma med nätanvändarens ansvar, att balansera inmatningar och uttag under gasdygnet.

3.   Linepack-flexibiliteten ska vara begränsad till den nivå av linepackflexibilitet som finns att tillgå i överföringsnätet och som den systemansvariga för överföringssystemet inte anser vara nödvändig för att nätet ska kunna tillhandahålla sin överföringsfunktion.

4.   Gas som nätanvändare matar in i och tar ut från överföringsnätet inom ramen för denna tjänst ska beaktas vid beräkning av deras dagliga obalansmängd.

5.   Den utjämningsmekanism som anges i kapitel VII ska inte gälla för linepack-flexibilitet om inte den nationella tillsynsmyndigheten bestämt annorlunda.

6.   Nätanvändarna ska underrätta den systemansvariga för överföringssystemet om användningen av linepack-flexibilitet genom att lämna nomineringar och renomineringar.

7.   Den systemansvariga för överföringssystemet får avstå från att kräva att nätanvändarna lämnar nomineringar och renomineringar som avses i punkt 6 om avsaknaden av en sådan anmälan inte underminerar utvecklingen av den kortfristiga grossistmarknaden för gas och den systemansvariga för överföringssystemet har tillräckligt med information för att göra en exakt tilldelning av användningen av linepack-flexibilitet följande gasdygn.

Artikel 44

Villkor för tillhandahållandet av linepack-flexibilitet

1.   Linepack-flexibilitet kan endast tillhandahållas om samtliga nedanstående kriterier är uppfyllda:

a)

Den systemansvariga för överföringssystemen ska inte behöva ingå avtal med andra leverantörer av infrastruktur, såsom systemansvarig för lagringssystemet eller systemansvarig för en LNG-anläggning för att kunna tillhandahålla linepack-flexibilitet.

b)

De intäkter som den systemansvariga för överföringssystemen får genom att tillhandahålla linepack-flexibilitet ska minst vara lika med de kostnader som uppstår eller kommer att uppstå för att tillhandahålla tjänsten.

c)

Linepack-flexibilitet ska erbjudas på en transparent och icke-diskriminerande grund och kan vara föremål för konkurrensbaserade mekanismer.

d)

Den systemansvariga för överföringssystemen ska inte debitera, varken direkt eller indirekt, en nätanvändare för kostnader som uppstår för att tillhandahålla linepack-flexibilitet, om denna nätanvändare inte avtalar om en sådan tjänst.

e)

Tillhandahållandet av linepack-flexibilitet ska inte ha negativ inverkan på den gränsöverskridande handeln.

2.   Den systemansvariga för överföringssystemen ska prioritera minskningen av inom dygns-skyldigheter framför tillhandahållandet av linepack-flexibilitet

KAPITEL X

INTERIMISTISKA ÅTGÄRDER

Artikel 45

Interimistiska åtgärder: allmänna bestämmelser

1.   Om den kortfristiga grossistmarknaden för gas inte är tillräckligt likvid, ska de systemansvariga för överföringssystemen genomföra lämpliga interimistiska åtgärder som avses i artiklarna 47–50. Balanseringsåtgärder som den systemansvariga för överföringssystemet vidtar i samband med interimistiska åtgärder ska främja likviditeten på den kortfristiga grossistmarknaden för gas i den utsträckning det är möjligt.

2.   Genomförandet av en interimistisk åtgärd påverkar inte genomförandet av andra interimistiska åtgärder som ett alternativ eller i tillägg, förutsatt att åtgärderna har som syfte att främja konkurrensen och likviditeten på den kortfristiga grossistmarknaden för gas och stämmer överens med de allmänna principer som fastställs i denna förordning.

3.   De interimistiska åtgärder som avses i punkterna 1 och 2 ska utvecklas och genomföras av varje systemansvarig för överföringssystem, i enlighet med rapporten enligt artikel 46.1, som godkänts av den nationella tillsynsmyndigheten i enlighet med det förfarande som anges i artikel 46.

4.   I rapporten ska förutses att den interimistiska åtgärden avslutas senast fem år efter det att denna förordning har trätt i kraft.

Artikel 46

Interimistiska åtgärder: årsrapport

1.   Om systemansvariga för överföringssystemet planerar att genomföra eller fortsätta att genomföra interimistiska åtgärder ska denna upprätta en rapport som ska innehålla följande:

a)

En beskrivning av utvecklingsstatus och likviditet på den kortfristiga grossistmarknaden för gas vid tidpunkten för förberedandet av rapporten inklusive, i den mån den systemansvariga för överföringssystemet har nedan angivna uppgifter, bland annat

i)

antalet transaktioner som slutits i den virtuella handelspunkten och antalet transaktioner allmänt taget,

ii)

spridningen för bud/erbjudanden och volymen för dessa,

iii)

antalet deltagare som har tillträde till den kortfristiga grossistmarknaden för gas,

iv)

antalet deltagare som har varit aktiva på den kortfristiga grossistmarknaden för gas under en viss tidsperiod,

b)

Den interimistiska åtgärd som ska tillämpas.

c)

Orsakerna till tillämpningen av de interimistiska åtgärderna:

i)

en förklaring till varför de behövs utifrån utvecklingen av den kortfristiga grossistmarknaden för gas som avses i punkt b,

ii)

en bedömning av hur de kommer att öka likviditeten på den kortfristiga grossistmarknaden för gas.

d)

En identifiering av steg som ska tas för att undanröja de interimistiska åtgärderna, inklusive kriterier för att genomföra dessa steg och en bedömning av den tillhörande tidpunkten.

2.   Systemansvariga för överföringssystemet ska samråda med intressenter om den föreslagna rapporten.

3.   Enligt nedanstående samrådsförfarande ska systemansvariga för överföringssystemet skicka rapporten till den nationella tillsynsmyndigheten för godkännande. Den första rapporten ska skickas in inom sex månader från och med att denna förordning trätt i kraft och påföljande rapportuppdatering, om sådan behövs, ska skickas in varje år.

4.   Den nationella tillsynsmyndigheten ska fatta och publicera ett motiverat beslut inom sex månader efter mottagande av den fullständiga rapporten. Ett sådant beslut ska utan dröjsmål meddelas byrån och kommissionen. När den nationella tillsynsmyndigheten fattar beslut om rapporten ska den beakta dess effekt på harmoniseringen av balanseringssystemen, huruvida marknadsintegrationen underlättas och säkerställer icke-diskriminerande, effektiv konkurrens och väl fungerande gasmarknader.

5.   Det förfarande som fastställs i artikel 27.2 ska tillämpas.

Artikel 47

Balanseringsplattform

1.   Om den kortfristiga grossistmarknaden för gas har eller förväntas ha otillräcklig likviditet eller om de tillfälliga och lokaliserade produkter som den systemansvariga för överföringssystemet behöver inte rimligen kan anskaffas på denna marknad, ska en balanseringsplattform inrättas för den systemansvarigas balansering.

2.   De systemansvariga för överföringssystemen ska överväga om det går att genomföra en gemensam balanseringsplattform för angränsande balanseringsområden inom ramen för samarbetet mellan systemansvariga för överföringssystemen, eller om det finns tillräcklig sammanlänkningskapacitet och det därför bedöms vara effektivt att genomföra en sådan gemensam balanseringsplattform. Om en gemensam balanseringsplattform inrättas ska den drivas av de berörda systemansvariga för överföringssystemet.

3.   Om den situation som beskrivs i punkt 1 inte har ändrats på något avgörande sätt efter fem år får den nationella tillsynsmyndigheten, utan att det påverkar tillämpningen av artikel 45.4 och efter att ha lämnat in lämplig ändring av rapporten, besluta att balanseringsplattformen ska fortsätta att drivas under ytterligare en period på högst fem år.

Artikel 48

Alternativ till en balanseringsplattform

Om den systemansvariga för överföringssystemet kan demonstrera att otillräcklig sammanlänkningskapacitet mellan balanseringsområden gör att en balanseringsplattform inte kan öka likviditeten på den kortfristiga grossistmarknaden för gas och inte kan hjälpa den systemansvariga att vidta effektiva balanseringsåtgärder, kan den systemansvariga använda ett alternativ, som t.ex. en balanseringstjänst, om detta godkänns av den nationella tillsynsmyndigheten. Om ett sådant alternativ används ska villkoren för det därpå följande avtalet samt de tillämpliga priserna och varaktigheten specificeras.

Artikel 49

Fastställande av interimistisk avräkningsavgift

1.   När interimistiska åtgärder enligt artikel 45 är nödvändiga, kan det härledda priset beräknas i enlighet med den rapport som avses i artikel 46, som ska ersätta metoden för beräkning av avgiften för daglig obalans.

2.   I detta fall kan priset härledas på grundval av officiellt pris, en marknadsprismodell eller ett pris som härleds från handeln vid balanseringsplattformen.

3.   Marknadsprismodellen ska i möjligaste mån uppfylla villkoren enligt artikel 22.6. Vid utformningen av pris enligt denna modell ska den potentiella risken för marknadsmanipulering beaktas.

Artikel 50

Tolerans

1.   Toleranser får endast användas om nätanvändarna inte har tillträde till

a)

en tillräckligt likvid kortfristig grossistmarknad för gas,

b)

den gas som behövs för att möta kortfristiga fluktuationer i efterfrågan, eller

c)

tillräckliga besked om sina inmatningar och uttag.

2.   Toleranser ska tillämpas

a)

för nätanvändarnas dagliga obalansmängd,

b)

på en transparent och icke-diskriminerande grund,

c)

endast i den utsträckning det är nödvändigt och för kortaste möjliga tid.

3.   Användning av toleranser kan minska en nätanvändares ekonomiska exponering för marginalförsäljningspris eller marginalinköpspris när det gäller en del av eller hela nätanvändarens dagliga obalansmängd för gasdygnet.

4.   Toleransnivån ska vara maximimängden gas som varje nätanvändare ska köpa eller sälja till ett vägt medelpris. Om det finns en återstående mängd gas som utgör varje nätanvändares dagliga obalansmängd som överskrider toleransnivån ska den säljas eller köpas till marginalförsäljningspris eller marginalinköpspris.

5.   Toleransnivån ska utformas så att den

a)

återspeglar överföringsnätets flexibilitet och nätanvändarens behov,

b)

återspeglar risken för nätanvändaren vid hantering av dennes inmatningar och uttag,

c)

inte underminerar utvecklingen på den kortfristiga grossistmarknaden för gas,

d)

inte leder till orimliga ökningar av balanseringsåtgärdernas kostnader för den systemansvariga för överföringssystemet.

6.   Toleransnivån ska per gasdygn kalkyleras på grundval av varje nätanvändares inmatningar och uttag, med undantag för handel vid den virtuella handelspunkten. Delkategorierna ska definieras enligt tillämpliga nationella bestämmelser.

7.   Den toleransnivå som enligt nationella bestämmelser ska tillämpas på icke-dygnsavlästa uttag ska basera sig på skillnaden mellan berörd nätanvändares prognos för icke-dygnsavlästa uttag och tilldelningen för icke-dygnsavlästa uttag.

8.   Toleransnivån kan innehålla en komponent som beräknats med beaktande av tillämpningen av avvikelsen från en nätanvändares prognos för icke-dygnsavlästa uttag, vilket är den mängd med vilken den berörda prognosen

a)

överskrider tilldelningen för icke-dygnsavlästa uttag i fall där den dagliga obalansmängden är positiv,

b)

är mindre än tilldelningen för icke-dygnsavlästa uttag i fall där den dagliga obalansmängden är negativ.

KAPITEL XI

SLUTBESTÄMMELSER OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Artikel 51

Frigörande av överskott av den systemansvarigas flexibilitet

1.   Om det finns långfristiga avtal för anskaffning av flexibilitet som är i kraft det datum då denna förordning träder i kraft, enligt vilka den systemansvariga för överföringssystemet har rätt att ta ut eller mata in specificerade gasvolymer, ska den systemansvariga sträva efter att minska dessa flexibilitetsmängder.

2.   Vid bestämning av mängden flexibilitetsöverskott som är tillgänglig för inmatning eller uttag inom ramen för ett långfristigt gällande avtal ska den systemansvariga för överföringssystemet beakta användningen av kortfristiga standardiserade produkter.

3.   Överskottsflexibilitet kan frigöras

a)

enligt villkoren i gällande avtal när detta innehåller bestämmelser som ger möjlighet att minska den gasmängdsåtagandet och/eller att avsluta avtalet, eller

b)

om sådana rättigheter inte finns enligt avtalet, så att

i)

avtalet förblir i kraft tills att det löper ut enligt gällande villkor,

ii)

avtalsparterna överväger tilläggsarrangemang för att släppa tillbaka på marknaden all överskottsgas som inte behövs för balanseringsändamål och ge de övriga nätanvändarna tillträde till större flexibilitetsmängder.

4.   Om det gällande avtalet ger möjlighet att minska flexibiliteten med mängder som stämmer överens med överskottet, ska den systemansvariga för överföringssystemet minska denna flexibilitet så fort som det rimligen är möjligt från och med det att denna förordning träder i kraft eller så snart som överskottet kan fastställas.

5.   Den systemansvariga för överföringssystemet ska inhämta intressenternas synpunkter på specifika förslag som ska genomföras som interimistiska åtgärder för att frigöra överskottsflexibilitet inom ramen för ett gällande långfristigt avtal.

6.   De systemansvariga för överföringssystemen ska offentliggöra information om de balanseringsåtgärder som genomförts inom ramen för det gällande långfristiga avtalet.

7.   Den nationella tillsynsmyndigheten får fastställa mål för den andel med vilken dessa långfristiga avtal ska minskas i syfte att öka likviditeten på den kortfristiga grossistmarknaden för gas.

Artikel 52

Övergångsbestämmelser

1.   Den nationella tillsynsmyndigheten får tillåta den systemansvariga för överföringssystemet, på grundval av en motiverad begäran från denna, att följa bestämmelserna i denna förordning inom tjugofyra månader från och med den 1 oktober 2014, förutsatt att ingen interimistisk åtgärd enligt kapitel X genomförs av den systemansvariga för överföringssystemet. Om den nationella tillsynsmyndigheten utnyttjar denna möjlighet ska denna förordning inte tillämpas i balanseringsområdet för den systemansvariga för överföringssystemet i den utsträckning och under den löptid för övergångsperioden som fastställs i den nationella tillståndsmyndighetens beslut.

2.   Den nationella tillsynsmyndigheten ska fatta och publicera ett motiverat beslut i enlighet med punkt 1 inom tre månader efter mottagande av en sådan begäran. Ett sådant beslut ska utan dröjsmål meddelas byrån och kommissionen.

Artikel 53

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 28, 33.5, 38.1, 45.4, 46.3, 51 och 52 ska denna förordning tillämpas från och med den 1 oktober 2015.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 26 mars 2014.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 211, 14.8.2009, s. 36.

(2)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/73/EG av den 13 juli 2009 om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas och om upphävande av direktiv 2003/55/EG (EUT L 211, 14.8.2009, s. 94).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/55/EG av den 26 juni 2003 om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas och om upphävande av direktiv 98/30/EG (EUT L 176, 15.7.2003, s. 57).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 713/2009 av den 13 juli 2009 om inrättande av en byrå för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (EUT L 211, 14.8.2009, s. 1).

(5)  EUT L 295, 12.11.2010, s. 1.

(6)  EUT L 273, 15.10.2013, s. 5.