16.10.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 298/16


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEDIREKTIV 2014/97/EU

av den 15 oktober 2014

om genomförande av rådets direktiv 2008/90/EG vad gäller registrering av leverantörer och sorter samt den gemensamma sortlistan

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets direktiv 2008/90/EG av den 29 september 2008 om saluföring av fruktplantsförökningsmaterial och fruktplantor avsedda för fruktproduktion (1), särskilt artiklarna 5.3, 7.5 och 7.6, och

av följande skäl:

(1)

Det måste fastställas bestämmelser om det register över leverantörer som föreskrivs i direktiv 2008/90/EG och om leverantörernas skyldighet att lämna uppgifter.

(2)

För att säkerställa insyn bör medlemsstaterna vid behov tillhandahålla detta register. Beslutet om huruvida registret, eller delar av det, ska offentliggöras överlåts åt medlemsstaterna själva.

(3)

Ett sortregister bör införas. Utöver sorter som registrerats enligt direktiv 2008/90/EG bör registret omfatta sorter som registrerats enligt rådets direktiv 92/34/EEG (2). Det bör anges i registret om sorter har en officiell beskrivning eller en officiellt erkänd beskrivning.

(4)

Genetiskt modifierade sorter bör registreras endast om den genetiskt modifierade organism som en sort består av har godkänts för odling enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/18/EG (3) eller Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1829/2003 (4).

(5)

Det bör fastställas villkor för att sorter ska kunna registreras som sorter med officiell beskrivning, liksom ett förfarande för denna registrering. Medlemsstaterna får enligt direktiv 2008/90/EG fastställa villkor för registrering av sorter med en officiellt erkänd beskrivning.

(6)

För att en sort ska kunna registreras som en sort med officiell beskrivning bör det ansvariga officiella organet fastställa en sådan beskrivning.

(7)

Det bör fastställas bestämmelser om giltighetstiden för registrering, förnyelse av registrering och avregistrering av sorter ur sortregistret.

(8)

Medlemsstaterna bör meddela varandra och kommissionen vissa uppgifter om registrerade sorter och ansökningar om registrering av sorter. Utifrån dessa uppgifter bör kommissionen offentliggöra en gemensam sortlista i syfte att skapa en öppen och lätt tillgänglig databas som bidrar till att öka marknadens förtroende.

(9)

Kommissionens direktiv 93/79/EEG (5) bör upphävas.

(10)

De åtgärder som föreskrivs i detta direktiv är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för förökningsmaterial och plantor av fruktsläkten och fruktarter.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Register över leverantörer

1.   Medlemsstaterna ska föra och uppdatera ett register över leverantörer, i enlighet med artikel 5.1 i direktiv 2008/90/EG.Detta register kallas nedan registret över leverantörer.

Utöver leverantörer som registrerats i enlighet med detta direktiv ska registret omfatta leverantörer som godkänts i enlighet med nationella bestämmelser om genomförande av artikel 6.1 i direktiv 92/34/EEG.

Vid behov ska medlemsstaterna tillhandahålla registret över leverantörer.

2.   Registret över leverantörer ska innehålla följande uppgifter:

a)

Leverantörens namn, adress och andra kontaktuppgifter.

b)

De aktiviteter, i den mening som avses i artikel 2.9 i direktiv 2008/90/EG, som utövas av leverantören i den berörda medlemsstaten, adressen för de lokaler som berörs och de viktigaste släkten eller arter som berörs.

c)

Registreringsnummer eller registreringskod.

3.   Medlemsstaterna ska se till att det ansvariga officiella organet avregistrerar en fysisk eller juridisk person ur registret över leverantörer om det kan fastställas att denna person inte längre utövar någon aktivitet i den mening som avses i artikel 2.9 i direktiv 2008/90/EG.

Artikel 2

Leverantörers skyldighet att lämna uppgifter

1.   Medlemsstaterna ska se till att leverantörerna lämnar de uppgifter som avses i artikel 1.2 a och b.

Inga uppgifter ska emellertid krävas från leverantörer som godkänts i enlighet med artikel 6.1 i direktiv 92/34/EEG.

2.   Medlemsstaterna ska se till att leverantörerna meddelar alla förändringar av sina förhållanden som berör de uppgifter som avses i artikel 1.2 a och b.

3.   Medlemsstaterna ska se till att leverantörerna informeras om sin registrering och alla eventuella ändringar av denna inom en tidsperiod som ska fastställas i nationell lagstiftning.

Artikel 3

Sortregister

1.   Medlemsstaterna ska föra, uppdatera och offentliggöra ett register över sorter (nedan kallat sortregistret).

Utöver sorter som registrerats i enlighet med detta direktiv ska sortregistret innehålla sorter som registrerats före den 30 september 2012 i enlighet med artikel 9.3 i direktiv 92/34/EEG och sorter som registrerats i enlighet med artikel 7.4 första stycket andra meningen i direktiv 2008/90/EG.

2.   Sortregistret ska innehålla följande uppgifter:

a)

Sortbenämning och synonymer.

b)

Vilken art sorten tillhör.

c)

Angivelsen ”officiell beskrivning” eller ”officiellt erkänd beskrivning”, beroende på vad som gäller.

d)

Datum för registrering eller förnyelse av registrering.

e)

Registreringens sista giltighetsdag.

3.   Medlemsstaterna ska ha en akt över varje sort som de registrerar. Akten ska innehålla en beskrivning av sorten och en sammanfattning av alla fakta som är relevanta för registreringen av sorten.

Artikel 4

Villkor för sortregistrering

1.   Medlemsstaterna ska se till att en sort registreras som en sort med officiell beskrivning om den uppfyller följande krav:

a)

Den är särskiljbar, enhetlig och stabil i den mening som avses i punkt 2.

b)

Ett prov av sorten finns tillgängligt.

c)

När det gäller genetiskt modifierade sorter är den genetiskt modifierade organism som sorten består av godkänd för odling i enlighet med direktiv 2001/18/EG eller förordning (EG) nr 1829/2003.

2.   En sort ska anses vara

a)

”särskiljbar” om den lätt kan särskiljas, genom uttrycket av de egenskaper som följer av en viss genotyp eller kombination av genotyper, från alla andra sorter som är allmänt kända vid tidpunkten för den ansökan som avses i artikel 5,

b)

”enhetlig” om den, bortsett från den variation som kan förväntas till följd av särskilda förhållanden vid dess förökning, är tillräckligt enhetlig beträffande uttrycket av de egenskaper som används vid fastställandet av särskiljbarhet, samt alla andra egenskaper som används vid beskrivningen av sorten,

c)

”stabil” om uttrycket av de egenskaper som används vid fastställandet av särskiljbarhet, liksom alla andra egenskaper som används vid beskrivningen av sorten, förblir oförändrade efter upprepad förökning eller, vid mikroförökning, i slutet av varje cykel.

Artikel 5

Ansökan om sortregistrering

1.   För registrering av en sort som en sort med officiell beskrivning ska medlemsstaterna kräva att en skriftlig ansökan lämnas in till det ansvariga officiella organet i den berörda medlemsstaten.

2.   Följande ska bifogas ansökan:

a)

De uppgifter som krävs enligt de tekniska frågeformulär som fastställts vid tiden för ansökan

i)

i bilaga II till de protokoll för provning av särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet som getts ut av förvaltningsrådet vid Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO) för de berörda arter för vilka ett sådant protokoll har offentliggjorts, eller, om inga sådana protokoll har offentliggjorts,

ii)

i avsnitt X i de riktlinjer som Internationella unionen för skydd av växtförädlingsprodukter (Upov) tagit fram för provning av särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet, samt i bilagan till relevanta testriktlinjer för de berörda arter för vilka sådana riktlinjer har offentliggjorts, eller, om inga sådana riktlinjer har offentliggjorts,

iii)

i nationella bestämmelser.

b)

Uppgifter om huruvida sorten är officiellt registrerad i en annan medlemsstat, eller är föremål för en ansökan om en sådan registrering i en annan medlemsstat.

c)

En föreslagen benämning.

d)

Om det gäller en genetiskt modifierad sort: bevis för att den genetiskt modifierade organism som sorten består av är godkänd för odling i enlighet med direktiv 2001/18/EG eller förordning (EG) nr 1829/2003.

3.   Sökanden får lämna in följande tillsammans med ansökan:

a)

En officiell beskrivning som fastställts, i enlighet med artikel 6.5, av ett ansvarigt officiellt organ i en annan medlemsstat.

b)

Alla övriga relevanta uppgifter.

Artikel 6

Bedömning av ansökningar

1.   När ett ansvarigt officiellt organ tar emot en ansökan om registrering av en sort som en sort med officiell beskrivning, ska medlemsstaterna se till att det görs en undersökning av sorten i enlighet med punkterna 2, 3 och 4.

2.   Odlingsförsök ska utföras för att fastställa en officiell beskrivning av sorten.

Om sökanden lämnar in uppgifter i enlighet med artikel 5.3 a, och det ansvariga officiella organet anser att dessa uppgifter visar att de villkor för registrering som anges i artikel 4 är uppfyllda, ska dock inga odlingsförsök utföras.

Om odlingsförsök ska utföras, ska det ansvariga officiella organet begära in ett prov av sortmaterialet.

3.   De odlingsförsök som avses i punkt 2 ska utföras av

a)

det ansvariga officiella organ som tar emot ansökan, eller

b)

det ansvariga officiella organ i en annan medlemsstat som åtagit sig att utföra sådana försök, eller

c)

en juridisk person, i enlighet med artikel 13.2 i direktiv 2008/90/EG.

Om led c är tillämpligt och försök utförs på anläggningar hos privata företag, ska det ansvariga officiella organet se till att inga åtgärder vidtas som kan inverka negativt på den officiella bedömningen.

4.   Odlingsförsöken ska utföras i enlighet med följande bestämmelser i fråga om försöksutformning, odlingsförhållanden och de sortegenskaper som minst ska ingå:

a)

de protokoll för provning av särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet, utgivna av förvaltningsrådet vid Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO), som var tillämpliga i början av den tekniska undersökningen, eller, om inga protokoll har offentliggjorts för den berörda arten,

b)

de riktlinjer som Internationella unionen för skydd av växtförädlingsprodukter (Upov) tagit fram för provning av särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet och som var tillämpliga i början av den tekniska undersökningen, eller, om inga riktlinjer har offentliggjorts för den berörda arten,

c)

nationella bestämmelser.

5.   Om det ansvariga officiella organet på grundval av den bedömning som avses i punkt 1 drar slutsatsen att den berörda sorten uppfyller villkoren i artikel 5 ska den fastställa en officiell beskrivning och föra in sorten i sortregistret.

Artikel 7

Sortregistreringens giltighetstid

Den maximala giltighetstiden för en sortregistrering ska vara 30 år.

När det gäller genetiskt modifierade sorter ska registreringens giltighet begränsas till den period för vilken den genetiskt modifierade organism som sorten består av har godkänts för odling i enlighet med direktiv 2001/18/EG eller förordning (EG) nr 1829/2003.

Artikel 8

Förnyelse av en sortregistrering

1.   Medlemsstaterna ska se till att registreringen av en sort får förnyas för ytterligare perioder på maximalt 30 år, under förutsättning att material av sorten ännu finns tillgängligt.

Om det gäller en genetiskt modifierad sort är förnyelsen dessutom förenad med krav på att motsvarande genetiskt modifierade organism är fortsatt godkänd för odling i enlighet med direktiv 2001/18/EG eller förordning (EG) nr 1829/2003. Giltighetstiden för förnyelsen ska vara begränsad till godkännandeperioden för den genetiskt modifierade organismen i fråga.

2.   För förnyelse av registrering ska medlemsstaterna kräva att en skriftlig ansökan lämnas in till det ansvariga officiella organet i den berörda medlemsstaten. Ansökan ska åtföljas av bevis på att villkoren i punkt 1 är uppfyllda.

En medlemsstat får dock förnya registreringen av en sort för vilken ingen skriftlig ansökan lämnats in, om den anser att förnyelsen bidrar till att bevara den genetiska mångfalden och en hållbar produktion eller har något annat allmänintresse.

Artikel 9

Avregistrering av en sort ur sortregistret

Medlemsstaterna ska se till att en sort avregistreras ur sortregistret om

a)

villkoren för registrering enligt artikel 4 inte längre är uppfyllda,

b)

det vid tidpunkten för ansökan om registrering eller under bedömningen lämnades osanna eller bedrägliga uppgifter om förhållanden som legat till grund för beslutet om registrering.

Artikel 10

Underrättelser

1.   Varje medlemsstat ska underrätta de ansvariga officiella organen i övriga medlemsstater samt kommissionen om de uppgifter som krävs för att få tillgång till sortregistret i den berörda medlemsstaten.

Varje medlemsstat ska så snart som möjligt underrätta kommissionen om införandet av en sort i det egna sortregistret, samt om alla andra ändringar av detta register.

2.   Varje medlemsstat ska på begäran göra följande tillgängligt för en annan medlemsstat eller kommissionen:

a)

Den officiella eller officiellt erkända beskrivningen av sorter som registrerats i den berörda medlemsstatens sortregister.

b)

Resultaten av de bedömningar av ansökningar om registrering av sorter som utförs av den berörda medlemsstaten i enlighet med artikel 6.

c)

Alla övriga tillgängliga uppgifter om sorter som är upptagna i den berörda medlemsstatens sortregister eller som avregistrerats ur detta register.

d)

Förteckningen över sorter för vilka en ansökan om registrering håller på att behandlas i den berörda medlemsstaten.

Artikel 11

Gemensam sortlista

Kommissionen ska, på grundval av de uppgifter som inkommit i enlighet med artikel 10.1 andra stycket upprätta, regelbundet uppdatera och offentliggöra i elektronisk form en gemensam sortlista med de sorter som ingår i de olika medlemsstaternas sortregister.

Artikel 12

Införlivande

1.   Medlemsstaterna ska senast den 31 december 2016 anta och offentliggöra de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska till kommissionen genast överlämna texten till dessa bestämmelser tillsammans med en jämförelsetabell över dessa bestämmelser och detta direktiv.

De ska tillämpa dessa bestämmelser från och med den 1 januari 2017.

När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

2.   Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 13

Upphävande

Direktiv 93/79/EEG ska upphöra att gälla med verkan från och med den 1 januari 2017.

Artikel 14

Ikraftträdande

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 15

Adressater

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 15 oktober 2014.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 267, 8.10.2008, s. 8.

(2)  Rådets direktiv 92/34/EEG av den 28 april 1992 om saluföring av fruktplantsförökningsmaterial och fruktplantor avsedda för fruktproduktion (EGT L 157, 10.6.1992, s. 10).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/18/EG av den 12 mars 2001 om avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer i miljön och om upphävande av rådets direktiv 90/220/EEG (EGT L 106, 17.4.2001, s. 1).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1829/2003 av den 22 september 2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder (EUT L 268, 18.10.2003, s. 1).

(5)  Kommissionens direktiv 93/79/EEG av den 21 september 1993 om ytterligare genomförandebestämmelser för listor över sorter av fruktplantsförökningsmaterial och fruktplantor som förs av leverantörer i enlighet med rådets direktiv 92/34/EEG (EGT L 256, 14.10.1993, s. 25).