17.12.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 360/59


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT

av den 15 december 2014

om fastställande av genomförandebestämmelser för rådets direktiv 2000/29/EG vad gäller anmälan av förekomsten av skadegörare och de åtgärder som medlemsstaterna vidtagit eller avser att vidta

[delgivet med nr C(2014) 9460]

(2014/917/EU)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets direktiv 2000/29/EG av den 8 maj 2000 om skyddsåtgärder mot att skadegörare på växter eller växtprodukter förs in till gemenskapen och mot att de sprids inom gemenskapen (1), särskilt artikel 16.4, och

av följande skäl:

(1)

De anmälningar av förekomsten av skadegörare som avses i artikel 16.1 i direktiv 2000/29/EG eller av faktisk eller misstänkt förekomst av skadegörare som avses i artikel 16.2 första stycket i det direktivet bör innehålla all information som behövs för att kommissionen och de andra medlemsstaterna ska kunna planera och genomföra de effektivaste åtgärder som är möjliga på unionsnivå eller regional nivå när så är lämpligt. Det är viktigt att se till att det finns ett övergripande skydd av unionens territorium mot alla möjliga källor till fytosanitär risk.

(2)

För att möjliggöra en snabb reaktion bör vissa uppgifter i dessa anmälningar lämnas in inom åtta arbetsdagar från det att förekomsten av skadegörare bekräftats, mot bakgrund av uppgifternas betydelse och möjligheten att lämna in dem snabbt, medan samtliga begärda uppgifter bör lämnas in senast trettio dagar efter bekräftelse.

(3)

För att säkerställa att kommissionen och de andra medlemsstaterna informeras om eventuella ändringar bör den anmälande medlemsstaten uppdatera dessa anmälningar så snart som möjligt när ny relevant information är tillgänglig eller när medlemsstaten vidtar nya relevanta åtgärder efter det att den har lämnat in den begärda informationen.

(4)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Innehåll i anmälan

1.   När medlemsstater till kommissionen och de andra medlemsstaterna anmäler förekomst av skadegörare enligt artikel 16.1 första stycket i direktiv 2000/29/EG eller faktisk förekomst av skadegörare enligt artikel 16.2 första stycket i samma direktiv ska de lämna in den information som anges i bilagan.

2.   När medlemsstater till kommissionen och de andra medlemsstaterna anmäler misstänkt förekomst av skadegörare enligt artikel 16.2 första stycket i direktiv 2000/29/EG ska de i tillämpliga fall lämna in den information som anges i bilagan.

Artikel 2

Tidsfrister för att lämna in anmälan

1.   Senast åtta arbetsdagar efter det datum då det ansvariga officiella organet officiellt bekräftat förekomsten eller den faktiska förekomsten av skadegöraren i enlighet med artikel 16.1 första stycket respektive artikel 16.2 första stycket i direktiv 2000/29/EG ska medlemsstaterna lämna in en anmälan som innehåller åtminstone informationen i punkterna 1.1, 1.3, 2.1, 2.2, 3.1, 4.1, 5.1, 5.2, 5.6, 6.4 och 8 i bilagan.

2.   Senast trettio dagar efter det datum då det ansvariga officiella organet officiellt bekräftat förekomsten eller den faktiska förekomsten av skadegöraren i enlighet med artikel 16.1 första stycket respektive artikel 16.2 första stycket i direktiv 2000/29/EG ska medlemsstaterna lämna in en anmälan som innehåller informationen i de punkter i bilagan som inte anges i punkt 1.

3.   Senast åtta arbetsdagar efter det datum då det ansvariga officiella organet misstänker förekomsten av skadegöraren i enlighet med artikel 16.2 första stycket i direktiv 2000/29/EG ska medlemsstaterna lämna in en anmälan som innehåller åtminstone informationen i punkterna 1.1, 1.3, 2.1, 2.2, 3.1, 4.1, 5.1, 5.2, 6.4 och 8 i bilagan.

4.   Senast trettio dagar efter det datum då det ansvariga officiella organet misstänker förekomsten av skadegöraren i enlighet med artikel 16.2 första stycket i direktiv 2000/29/EG ska medlemsstaterna lämna in en anmälan som innehåller informationen i de punkter i bilagan som inte anges i punkt 3.

5.   Medlemsstaterna ska uppdatera de anmälningar som avses i punkterna 1–4 så snart som ny relevant information har gjorts tillgänglig för och kontrollerats av dem eller så snart som de har vidtagit nya åtgärder.

Artikel 3

Adressater

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 15 december 2014.

På kommissionens vägnar

Vytenis ANDRIUKAITIS

Ledamot av kommissionen


(1)  EGT L 169, 10.7.2000, s. 1.


BILAGA

INNEHÅLL I DEN ANMÄLAN SOM AVSES I ARTIKEL 1

1.   Allmän information om anmälan

1.1

Rubrik. Ange det vetenskapliga namnet på skadegöraren i fråga, plats och om det är den första förekomsten eller inte. Det vetenskapliga namnet ska vara ett av följande:

a)

Det vetenskapliga namnet på den skadegörare som avses i direktiv 2000/29/EG eller som avses i de bestämmelser som antagits i enlighet med artikel 16.3 i det direktivet, inklusive patotyp i tillämpliga fall.

b)

Om led a inte är tillämpligt, det vetenskapliga namn som godkänts av en internationell organisation, inklusive patotyp, och namnet på den organisationen.

c)

Om varken led a eller b är tillämpligt, det vetenskapliga namnet från den mest tillförlitliga informationskällan och hänvisning till den källan.

Det är möjligt att lämna in förklarande anmärkningar.

1.2

Sammanfattning. Inlämning av en sammanfattning av informationen i punkterna 3–7.

1.3

Ange en av följande uppgifter: 1) En partiell anmälan i enlighet med artikel 2.1 eller 2.3. 2) En anmälan i enlighet med artikel 2.2 eller 2.4. 3) Uppdatering av anmälan i enlighet med artikel 2.5. 4) Avslutande anmärkning som anger att de vidtagna åtgärderna upphört och skälet till detta.

2.   Information om den enda myndigheten och ansvariga personer

2.1

Namnet på den enda myndighet som avses i artikel 1.4 i direktiv 2000/29/EG och som lämnar in anmälan (nedan kallad den enda myndigheten). Ange ”Anmälan från” följt av namnet på den enda myndigheten och namnet på medlemsstaten för myndigheten.

2.2

Officiell kontaktperson vid den enda myndigheten. Ange namnet på samt telefonnumret och e-postadressen till den person som den enda myndigheten anger som officiell kontaktperson för anmälan i fråga. Om det finns fler än en kontaktperson, ange skälen till detta.

3.   Plats för förekomst av skadegörare

3.1

Ange så specifikt som möjligt platsen för förekomsten av den berörda skadegöraren, med hänvisning till minst en administrativ region (t.ex. kommun, stad, provins).

3.2

Med hänvisning till punkt 3.1, karta eller kartor över respektive plats. Det är möjligt att, i form av kommentarer, lämna in information om gränserna med hänvisning till Eurostats nomenklatur för statistiska territoriella enheter (Nuts) eller geografiska koordinater (geokoder), flygfoton eller huvudsakliga GPS-koordinater.

4.   Information om skälet till anmälan och statusen för skadegöraren i området och i den berörda medlemsstaten

4.1

Ange ett av följande alternativ: 1) Första bekräftade eller misstänkta förekomsten av skadegöraren på den berörda medlemsstatens territorium. 2) Bekräftad eller misstänkt förekomst av skadegöraren på en del av den berörda medlemsstatens territorium där dess förekomst tidigare varit okänd. För alternativ 2 och i tillämpliga fall anges att skadegöraren förekommer i en del av den berörda medlemsstatens territorium där skadegöraren tidigare har förekommit men utrotats.

4.2

Status för skadegörare i det område där skadegöraren påträffats, efter den officiella bekräftelsen. Ange genom förklarande anmärkning ett eller flera av följande alternativ: 1) Förekommer: i alla delar av det berörda området. 2) Förekommer: endast i särskilda delar av det berörda området. 3) Förekommer: i särskilda delar av området där värdväxter inte odlas. 4) Förekommer: under utrotning. 5) Förekommer: under inneslutning. 6) Förekommer: med låg prevalens. 7) Förekommer inte: skadegörare har påträffats men utrotats. 8) Förekommer inte: skadegörare har påträffats men förekommer inte längre av andra orsaker än utrotning. 9) Tillfällig förekomst (förekomsten av skadegöraren väntas inte leda till etablering): ingen åtgärd vidtagen. 10) Tillfällig förekomst: åtgärd vidtagen, under övervakning. 11) Tillfällig förekomst: åtgärd vidtagen, under utrotning. 12) Övrigt.

4.3

Status för skadegörare i den berörda medlemsstaten innan förekomsten, eller den misstänkta förekomsten, av skadegöraren bekräftats officiellt. Ange genom förklarande anmärkning ett eller flera av följande alternativ: 1) Förekommer: i alla delar av den berörda medlemsstaten. 2) Förekommer: endast i vissa delar av den berörda medlemsstaten. 3) Förekommer: i särskilda delar av medlemsstaten där värdväxten/värdväxterna inte odlas. 4) Förekommer: årstidsbetingat. 5) Förekommer: under utrotning. 6) Förekommer: under inneslutning när utrotning är omöjlig. 7) Förekommer: med låg prevalens. 8) Förekommer inte: inga register över skadegörare. 9) Förekommer inte: skadegörare utrotad. 10) Förekommer inte: skadegörare förekommer inte längre av andra orsaker än utrotning. 11) Förekommer inte: register över skadegörare ogiltiga. 12) Förekommer inte: register över skadegörare opålitliga. 13) Förekommer inte: endast förhindrad. 14) Tillfällig förekomst: ingen åtgärd vidtagen. 15) Tillfällig förekomst: åtgärd vidtagen, under övervakning. 16) Tillfällig förekomst: åtgärd vidtagen, under utrotning. 17) Övrigt.

4.4

Status för skadegörare i den berörda medlemsstaten efter det att förekomsten av skadegöraren bekräftats officiellt. Ange genom förklarande anmärkning ett eller flera av följande alternativ: 1) Förekommer: i alla delar av den berörda medlemsstaten. 2) Förekommer: endast i vissa delar av den berörda medlemsstaten. 3) Förekommer: i särskilda delar av medlemsstaten där värdväxten/värdväxterna inte odlas. 4) Förekommer: årstidsbetingat. 5) Förekommer: under utrotning. 6) Förekommer: under inneslutning när utrotning är omöjlig. 7) Förekommer: med låg prevalens. 8) Förekommer inte: skadegörare utrotad. 9) Förekommer inte: skadegörare förekommer inte längre av andra orsaker än utrotning. 10) Förekommer inte: register över skadegörare ogiltiga. 11) Förekommer inte: register över skadegörare opålitliga. 12) Förekommer inte: endast förhindrad. 13) Tillfällig förekomst: ingen åtgärd vidtagen. 14) Tillfällig förekomst: åtgärd vidtagen, under övervakning. 15) Tillfällig förekomst: åtgärd vidtagen, under utrotning. 16) Övrigt.

5.   Information avseende fynd, provtagning, testning och bekräftelse av skadegörare

5.1

Hur skadegöraren påträffats. Ange ett av följande alternativ: 1) Officiell undersökning av skadegöraren. 2) Undersökning avseende ett befintligt eller utrotat utbrott av skadegöraren. 3) Någon typ av fytosanitära kontroller. 4) Spårning bakåt och framåt vad gäller den specifika förekomsten av den berörda skadegöraren. 5) Officiell kontroll för andra ändamål än fytosanitära. 6) Information som lämnats av professionella aktörer, laboratorier eller andra personer. 7) Vetenskaplig information. 8) Övrigt. Det är möjligt att lämna in ytterligare kommentarer i form av fritext eller bifogade dokument. För alternativ 8 måste en specificering anges. Ange i tillämpliga fall datum för kontrollen/kontrollerna, beskrivning av kontrollmetoden (inklusive uppgifter om okulär besiktning eller andra kontroller i tillämpliga fall) samt en kort beskrivning av den plats där kontrollen ägde rum, resultaten av kontrollen och bilder. För alternativ 3 och 4 anges datum för kontrollen/kontrollerna och beskrivning av kontrollmetoden (inklusive uppgifter om okulär besiktning eller andra kontroller i tillämpliga fall). Det är möjligt att lämna in en kort beskrivning av den plats där kontrollen ägde rum, resultaten av kontrollen och bilder.

5.2

Datum för fyndet: Ange det datum då det ansvariga officiella organet påträffade skadegöraren eller mottog den första informationen om fyndet. Om skadegöraren påträffades av någon annan än det ansvariga officiella organet, ange det datum då personen fann skadegöraren och det datum då denne underrättade det ansvariga officiella organet.

5.3

Provtagning för laboratorieanalys. I tillämpliga fall, inlämnande av information om provtagningsförfarandet för laboratorieanalys, inklusive datum, metod och provstorlek. Det är möjligt att bifoga bilder.

5.4

Laboratorium. Ange i tillämpliga fall namn på och adress till det eller de laboratorier som identifierat den berörda skadegöraren.

5.5

Diagnosmetod. Ange ett av följande alternativ: 1) Enligt expertgranskade protokoll. 2) Övrigt, med specificering av metoden i fråga. För alternativ 1, lämna en tydlig hänvisning till respektive protokoll och, i förekommande fall, eventuella avvikelser från protokollet.

5.6

Datum för när skadegörarens identitet bekräftades officiellt.

6.   Information om det angripna området, allvarlighetsgraden och källan till utbrottet i området

6.1

Storlek på och avgränsning av det angripna området. Ange ett eller flera av följande alternativ: 1) Angripet område (m2, ha, km2). 2) Antal angripna växter. 3) Mängd angripna växtprodukter (ton, m3). 4) Huvudsakliga GPS-koordinater för eller någon annan specifik beskrivning av avgränsningen av det angripna området. Det är möjligt att lämna in ungefärliga siffror med en förklaring till varför det saknas exakta siffror.

6.2

Egenskaperna hos det angripna området och dess omgivningar. Ange ett eller flera av följande alternativ:

1.

Friland – produktionsområde

1.1

Fält (åkermark, betesmark).

1.2

Fruktträdsodling eller vindruvsodling.

1.3

Plantskola.

1.4

Skog.

2.

Friland – övrigt

2.1

Privat trädgård.

2.2

Offentliga platser.

2.3

Bevarandeområde.

2.4

Vilda växter på andra områden än bevarandeområden.

2.5

Övrigt, med specificering för det särskilda fallet.

3.

Fysiskt slutna förhållanden

3.1

Växthus.

3.2

Annan privat plats än växthus.

3.3

Annan offentlig plats än växthus.

3.4

Övrigt, med specificering för det särskilda fallet.

För varje alternativ, ange om respektive angrepp berör en eller flera av följande delar: växter för plantering, andra växter eller växtprodukter.

6.3

Värdväxter i det angripna området och dess omgivningar. Ange det vetenskapliga namnet på värdväxter i området i enlighet med punkt 6.4. Det är möjligt att lämna ytterligare information om densitet av värdväxter i området, med hänvisning till odlingsmetoder, särskilda egenskaper hos livsmiljöerna eller information om mottagliga växtprodukter som produceras i området.

6.4

Angripna växter, växtprodukter och andra föremål. Ange det vetenskapliga namnet på den eller de angripna värdväxterna.

Det är möjligt att ange sorten och, för växtprodukter, typ av vara, i tillämpliga fall.

6.5

Vektorer som förekommer i området. Ange i tillämpliga fall ett av följande alternativ:

a)

Det vetenskapliga namnet, åtminstone på släktnivå, på de vektorer som avses i direktiv 2000/29/EG eller som avses i de bestämmelser som antagits i enlighet med artikel 16.3 i det direktivet.

b)

Om led a inte är tillämpligt, det vetenskapliga namn som godkänts av en internationell organisation och namnet på den organisationen.

c)

Om varken led a eller b är tillämpligt, det vetenskapliga namnet från den mest tillförlitliga informationskällan och hänvisning till den källan.

Det är möjligt att lämna ytterligare information om vektorernas densitet eller om egenskaper hos de växter som är viktiga för vektorerna.

6.6

Utbrottets allvarlighetsgrad. Beskrivning av den aktuella omfattningen av angreppet, symtom och skador samt, i förekommande fall, prognoser så snart som denna information är tillgänglig.

6.7

Utbrottets källa. Ange i tillämpliga fall den bekräftade överföringsvägen för skadegöraren in till området eller den misstänkta överföringsvägen i avvaktan på bekräftelse. Det är möjligt att bifoga information om bekräftad eller möjlig källa till skadegöraren.

7.   Officiella fytosanitära åtgärder

7.1

Antagande av officiella fytosanitära åtgärder. Ange ett av följande alternativ genom förklarande anmärkningar: 1) Officiella fytosanitära åtgärder i form av kemisk, biologisk eller fysikalisk behandling har vidtagits. 2) Andra officiella fytosanitära åtgärder än åtgärder i form av kemisk, biologisk eller fysikalisk behandling har vidtagits. 3) Officiella fytosanitära åtgärder kommer att vidtas. 4) Beslut om huruvida officiella fytosanitära åtgärder ska vidtas är ännu inte fattade. 5) Inga officiella fytosanitära åtgärder. Om ett avgränsat område är fastställt, anges för alternativ 1, 2 och 3 om åtgärderna vidtas i eller utanför det området. För alternativ 5 anges skälet till att det inte vidtas några officiella fytosanitära åtgärder.

7.2

Datum för antagande av de officiella fytosanitära åtgärderna. För tillfälliga åtgärder anges den planerade varaktigheten.

7.3

Identifiering av området som omfattas av de officiella fytosanitära åtgärderna. Ange den metod som använts för att fastställa det område som omfattas av de officiella fytosanitära åtgärderna. Om undersökningar har genomförts, resultaten av dessa undersökningar.

7.4

Målet med de officiella fytosanitära åtgärderna. Ange ett av följande alternativ: 1) Utrotning. 2) Inneslutning när utrotning är omöjlig.

7.5

Åtgärder som påverkar den fria rörligheten för varor. Ange ett av följande alternativ: 1) Åtgärderna påverkar importen till eller rörligheten inom unionen av varor. 2) Åtgärderna påverkar inte importen till eller rörligheten inom unionen av varor. För alternativ 1, beskriv åtgärderna.

7.6

Särskilda undersökningar. Om undersökningar genomförs som en del av de officiella fytosanitära åtgärderna, ange metodik, varaktighet och omfattning.

8.   Riskanalys/bedömning av skadegöraren. Ange ett av följande alternativ: 1) Riskanalys av skadegöraren behövs inte (skadegöraren är förtecknad i bilaga I eller bilaga II till direktiv 2000/29/EG eller är föremål för åtgärder som antagits i enlighet med artikel 16.3 i det direktivet). 2) Riskanalys av skadegöraren eller preliminär riskanalys av skadegöraren pågår. 3) Det finns en preliminär riskanalys av skadegöraren. 4) Det finns en riskanalys av skadegöraren. För alternativen 3 och 4, beskriv de huvudsakliga resultaten och bifoga respektive riskanalys av skadegöraren eller ange den källa där analysen kan hittas.

9.   Länkar till relevanta webbplatser och andra informationskällor.

10.   Medlemsstaterna får begära att kommissionen lämnar in uppgifterna i en eller flera av punkterna 1.1, 1.3, 3.1, 4.1–4.4, 5.1–5.6, 6.1–6.7, 7.1–7.6 och 8 till Växtskyddsorganisationen för Europa och Medelhavsområdet.