31.12.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 355/60


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 1423/2013

av den 20 december 2013

om tekniska standarder för genomförande med avseende på de upplysningskrav om kapitalbas som gäller för institut enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (1), särskilt artikel 437.2 tredje stycket och artikel 492.5 tredje stycket, och

av följande skäl:

(1)

Förordning (EU) nr 575/2013 införlivar de internationellt överenskomna normerna i den tredje internationella uppsättningen regler för banker som antagits av Baselkommittén för banktillsyn (2). Av denna anledning, och eftersom syftet med upplysningskraven är att förbättra insynen i fråga om lagstadgat kapital, bör bestämmelserna om upplysningar som gäller för institut som står under tillsyn enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU (3) för jämförelseändamål vara förenliga med den internationella ramen som återspeglas i de krav på upplysningar om sammansättningen av kapital som ställs av Baselkommittén för banktillsyn (4), dock med anpassning till unionslagstiftningen och dess särskilda egenskaper.

(2)

För att förordning (EU) nr 575/2013 ska kunna tillämpas på ett enhetligt sätt krävs det att det finns en uppsättning mallar för dessa upplysningar. Dessa mallar bör innefatta dels en mall för upplysningar om kapitalbas som återspeglar institutens kapitalsituation i detalj, dels en mall för delar i kapitalinstrumenten som återspeglar den detaljnivå som upplysningarna måste ha när det gäller delarna i ett instituts kapitalinstrument.

(3)

Konsolideringens omfattning skiljer sig åt beroende på om den görs för redovisnings- eller tillsynsändamål, vilket innebär att den information som används för att beräkna kapitalbas skiljer sig från den information som används i de offentliga finansiella rapporterna, särskilt i fråga om kapitalbasposter. För att hantera skillnaden mellan de uppgifter som används för beräkning av kapitalbas och de uppgifter som används i institutens finansiella rapporter är det nödvändigt att också lämna upplysningar om hur de delar i de finansiella rapporterna som används för att beräkna kapitalbas ändras när konsolideringen görs för tillsynsändamål. Därför bör den här förordningen också omfatta en avstämningsmetod för balansräkningar som ger information om avstämningen mellan poster i balansräkningen som används för att beräkna kapitalbas och föreskriven kapitalbas. För detta ändamål bör man använda en balansräkning för tillsynsändamål, som endast omfattar kapitalbasposter.

(4)

De finansiella rapporterna från vissa institut som omfattas av dessa upplysningskrav är omfattande och komplicerade. Därför krävs det att man utarbetar en enhetlig metod som innehåller olika tydligt definierade steg för att hjälpa instituten att stämma av balansräkningen.

(5)

Det finns starka kopplingar mellan bestämmelserna i den här förordningen eftersom de handlar om upplysningar om kapitalbasposter. För att se till att dessa bestämmelser, som bör träda i kraft samtidigt, överensstämmer sinsemellan och göra det lättare för dem som åläggs dessa skyldigheter att få överblick över och hitta dem på ett och samma ställe är det önskvärt att alla tekniska standarder för genomförande som krävs enligt förordning (EU) nr 575/2013 samlas i en enda förordning.

(6)

Förordning (EU) nr 575/2013 innehåller ett stort antal övergångsbestämmelser rörande kapitalbas och kapitalbaskrav. För att man ska kunna få en meningsfull bild av institutens solvens krävs det en särskild mall för upplysningar under övergångsperioden som beaktar övergångsbestämmelserna i förordning (EU) nr 575/2013.

(7)

Eftersom förordning (EU) nr 575/2013 ska börja tillämpas den 1 januari 2014 och eftersom instituten kommer att behöva anpassa sina system så att de kan uppfylla kraven i den förordningen bör man se till att de får tillräckligt med tid på sig för denna anpassning.

(8)

Denna förordning baseras på det förslag till tekniska standarder för genomförande som Europeiska bankmyndigheten har överlämnat till Europeiska kommissionen.

(9)

Europeiska bankmyndigheten har anordnat öppna offentliga samråd om de förslag till tekniska standarder för genomförande som den här förordningen baseras på, analyserat de möjliga kostnaderna och fördelarna samt begärt ett yttrande från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (5).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

I den här förordningen fastställs enhetliga mallar för offentliggörande av uppgifter enligt artikel 437.1 a, b, d och e samt artikel 492.3 i förordning (EU) nr 575/2013.

Artikel 2

Fullständig avstämning av poster i kapitalbas och reviderade finansiella rapporter

För att uppfylla kraven på upplysningar om en fullständig avstämning av poster i kapitalbas och reviderade årsredovisningar i enlighet med artikel 437.1 a i förordning (EU) nr 575/2013 ska instituten tillämpa den metod som avses i bilaga I och offentliggöra den information om avstämning av balansräkning som tillämpningen av denna metod leder till.

Artikel 3

Beskrivning av de viktigaste delarna i instrument för kärnprimärkapital och primärkapitaltillskott samt i supplementärkapital som emitterats av instituten

För att uppfylla kraven på beskrivning av de viktigaste delarna i instrument för kärnprimärkapital och primärkapitaltillskott samt i supplementärkapital som emitterats av institut i enlighet med artikel 437.1 b i förordning (EU) nr 575/2013, ska instituten fylla i och offentliggöra mallen för de viktigaste delarna i kapitalinstrument i bilaga II, i enlighet med instruktionerna i bilaga III.

Artikel 4

Upplysningar om egenskaper och belopp för särskilda poster i kapitalbasen

För att uppfylla kraven på upplysningar om de specifika poster i kapitalbasen som anges i artikel 437.1 d och e i förordning (EU) nr 575/2013 ska instituten fylla i och offentliggöra den allmänna mallen för upplysningar om kapitalbas i bilaga IV, i enlighet med instruktionerna i bilaga V.

Artikel 5

Upplysningar om egenskaper och belopp för särskilda poster i kapitalbasen under övergångsperioden

Med avvikelse från vad som sägs i artikel 4 ska instituten, för att uppfylla kraven på upplysningar om ytterligare poster i kapitalbasen i enlighet med artikel 492.3 i förordning (EU) nr 575/2013, under perioden från och med den 31 mars 2014 till och med den 31 december 2017 fylla i och offentliggöra mallen för upplysningar om kapitalbas under övergångsperioden i bilaga VI, i enlighet med instruktionerna i bilaga VII, i stället för den allmänna mallen för upplysningar om kapitalbas i bilaga IV, i enlighet med instruktionerna i bilaga V.

Artikel 6

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 31 mars 2014.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 20 december 2013.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 176, 27.6.2013, s. 1.

(2)  http://www.bis.org/publ/bcbs189.pdf

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut och värdepappersföretag, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG (EUT L 176, 27.6.2013, s. 338).

(4)  http://www.bis.org/publ/bcbs221.pdf

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).


BILAGA I

Metod för avstämning av balansräkning

1.

Instituten ska tillämpa den metod som beskrivs i den här bilagan för att lämna information om avstämning av poster i balansräkningen som används för att beräkna kapitalbas och föreskriven kapitalbas. Poster i kapitalbasen i de reviderade finansiella rapporterna ska innefatta samtliga poster som är komponenter i, eller dras av från, föreskriven kapitalbas, däribland eget kapital, skulder eller andra poster i balansräkningen som påverkar den föreskrivna kapitalbasen, som immateriella tillgångar, goodwill eller uppskjutna skattefordringar.

2.

Instituten ska utgå från de relevanta poster i balansräkningen som används för att beräkna kapitalbasen i enlighet med vad som offentliggörs i deras finansiella rapporter. De finansiella rapporterna ska anses vara reviderade finansiella rapporter när avstämningen görs mot årsredovisningarna.

3.

När instituten uppfyller de krav som anges i del åtta i förordning (EU) nr 575/2013 på grupp- eller undergruppsnivå och när konsolideringens omfattning eller den konsolideringsmetod som används i balansräkningen i de finansiella rapporterna skiljer sig från den omfattning och metod för konsolideringen som krävs enligt del ett avdelning II kapitel 2 i förordning (EU) nr 575/2013, ska instituten också informera om balansräkningen för tillsynsändamål. Med balansräkning för tillsynsändamål förstås en balansräkning som upprättats enligt bestämmelserna om konsoliderad tillsyn enligt del ett avdelning II kapitel 2 i förordning (EU) nr 575/2013 och som är begränsad till kapitalbasen. Balansräkningen för tillsynsändamål ska vara minst lika detaljerad som balansräkningen i de finansiella rapporterna när det gäller kapitalbasen och posterna ska visas sida vid sida, så att sambandet med kapitalbasposterna i balansräkningen i de finansiella rapporterna tydligt kartläggs. Instituten ska lämna kvalitativa och kvantitativa uppgifter om de skillnader i kapitalbas som beror på den omfattning och metod för konsolidering som använts för de båda balansräkningarna.

4.

Vidare ska instituten expandera posterna för kapitalbasen i balansräkningen för tillsynsändamål så att samtliga komponenter som krävs i mallen för upplysningar om kapitalbasen under övergångsperioden eller i mallen för upplysningar om kapitalbas visas separat. Instituten ska endast expandera delar i balansräkningen till den detaljnivå som behövs för att härleda de komponenter som krävs enligt mallen för upplysningar under övergångsperioden eller mallen för upplysningar om kapitalbas.

5.

För det tredje ska instituten visa sambandet mellan de delar som följer av att den balansräkning för tillsynsändamål som beskrivs i punkt 4 utvidgas och de delar som ingår i mallen för upplysningar under övergångsperioden eller i mallen för upplysningar om kapitalbas.

6.

När instituten uppfyller de krav som anges i del åtta i förordning (EU) nr 575/2013 på grupp- eller undergruppsnivå, men konsolideringens omfattning eller den konsolideringsmetod som används för balansräkningen i de finansiella rapporterna är identisk med den omfattning och metod för konsolideringen som krävs enligt del ett avdelning II kapitel 2 i förordning (EU) nr 575/2013 och instituten tydligt anger att det inte finns några skillnader mellan de respektive omfattningarna och metoderna för konsolidering, ska endast punkterna 4 och 5 i denna bilaga tillämpas på grundval av balansräkningen i de finansiella rapporterna.

7.

När instituten uppfyller de krav som anges i del åtta i förordning (EU) nr 575/2013 på individuell grund ska punkt 3 i den här bilagan inte tillämpas. I stället ska punkterna 4 och 5 i denna bilaga tillämpas på grundval av balansräkningen i de finansiella rapporterna.

8.

Den information om avstämning av balansräkningens kapitalbasposter som tagits fram med den metod som beskrivs i den här bilagan får lämnas i oreviderad form.

BILAGA II

Mall för de viktigaste delarna i kapitalinstrument

Image 1

Text av bilden

Image 2

Text av bilden

BILAGA III

Instruktioner för att fylla i mallen för de viktigaste delarna i kapitalinstrument

1.

Instituten ska följa instruktionerna i den här bilagan för att fylla i mallen för de viktigaste delarna i kapitalinstrument i bilaga II.

2.

Instituten ska fylla i mallen för följande kategorier: Kärnprimärkapitalinstrument, primärkapitaltillskottsinstrument och supplementärkapitalinstrument.

3.

Mallarna ska innehålla kolumner med de olika instrumentens delar. När kapitalinstrument i samma kategori har identiska delar, får instituten fylla i endast en kolumn med upplysningar om dessa identiska delar och ange de emissioner som dessa identiska delar avser.

Image 3

Text av bilden

Image 4

Text av bilden

Image 5

Text av bilden

BILAGA IV

Mall för upplysningar om kapitalbas

Image 6

Text av bilden

Image 7

Text av bilden

Image 8

Text av bilden

Image 9

Text av bilden

Image 10

Text av bilden

BILAGA V

Instruktioner för att fylla i mallen för upplysningar om kapitalbas

När mallen för upplysningar om kapitalbas används, omfattar lagstiftningsjusteringar avdrag från kapitalbas och justeringar på grund av filter för tillsyn

Image 11

Text av bilden

Image 12

Text av bilden

Image 13

Text av bilden

Image 14

Text av bilden

Image 15

Text av bilden

BILAGA VI

Mall för upplysningar om kapitalbas under övergångsperioden

Image 16

Text av bilden

Image 17

Text av bilden

Image 18

Text av bilden

Image 19

Text av bilden

Image 20

Text av bilden

Image 21

Text av bilden

Image 22

Text av bilden

Image 23

Text av bilden

Image 24

Text av bilden

BILAGA VII

Instruktioner för att fylla i mallen för upplysningar om kapitalbas under övergångsperioden

1.

I kolumn A ”Upplysningsdag” ska instituten ange det belopp som är relaterat till den post som är angiven i motsvarande rad för vilken tillämpliga bestämmelser anges i kolumn B ”Artikelhänvisning i kapitalkravsförordningen” (med kapitalkravsförordningen avses förordning (EU) nr 575/2013). De belopp som anges i kolumn A ska återspegla institutets föreskrivna kapitalsituation på upplysningsdagen under övergångsperioden och ska anges netto efter de lagstiftningsjusteringar som har fasats in fram till upplysningsdagen.

2.

I de synliga cellerna i kolumn C med rubriken ”Belopp som omfattas av bestämmelser om behandling som tillämpades före kapitalkravsförordningen eller föreskrivet restvärde enligt kapitalkravsförordningen” ska instituten ange det belopp som är relaterat till den post som är angiven i motsvarande rad för vilken tillämpliga bestämmelser anges i hänvisningen till kapitalkravsförordningen i kolumn B (med kapitalkravsförordningen avses förordning (EU) nr 575/2013). De belopp som anges ska återspegla restvärdet för den lagstiftningsjustering i) som enligt nationella införlivandeåtgärder ska fortsätta att tillämpas på en annan del av det föreskrivna kapitalet än den som justeringen ska göras för när övergångsperioden är slut, eller ii) som annars inte dras av på upplysningsdagen.

3.

Genom undantag från punkt 2 ska instituten för raderna 26a, 26b, 41a–41c, 56a–56c, 59a och alla rader som härleds ur dessa, i kolumn A ange restvärdet för de lagstiftningsjusteringar som avses i punkt 3 och ingår i beräkningen av kärnprimärkapital, primärkapitaltillskott, supplementärkapital respektive totalt kapital.

4.

När det gäller orealiserade förluster och vinster som tas upp till verkligt värde enligt artiklarna 467 och 468 i förordning (EU) nr 575/2013 ska instituten i kolumn A rad 26a ange det belopp som uteslutits från kärnprimärkapitalet i enlighet med artiklarna 467 och 468. Instituten ska lägga till ytterligare rader som är relaterade till denna rad för att närmare visa egenskaperna hos tillgångar eller skulder, som eget kapital eller skuldinstrument, för vilka orealiserade förluster eller vinster utesluts från kärnprimärkapital.

5.

När det gäller de avdrag från kärnprimärkapital som avses i artikel 469 i förordning (EU) nr 575/2013 ska instituten ange de belopp som ska dras av i kolumn A och restvärdena i kolumn C under de rader som är relaterade till avdragsposterna. De restvärden som ska dras av i enlighet med artikel 472 i förordning (EU) nr 575/2013 ska också anges i rad 41a (och nedan) för det belopp som ska dras av från primärkapitaltillskott och under rad 56a för det belopp som ska dras av från supplementärkapital. Instituten ska lägga till ytterligare rader som är relaterade till raderna 41a och 56a för att specificera de relevanta poster som omfattas av denna behandling.

6.

När det gäller de avdrag från primärkapitaltillskott som avses i artikel 474 i förordning (EU) nr 575/2013 ska instituten ange de belopp som ska dras av i kolumn A och restvärdena i kolumn C under de rader som är relaterade till avdragsposterna. De restvärden som ska dras av enligt artikel 475 i förordning (EU) nr 575/2013 ska också anges i rad 56b för det belopp som ska dras av från supplementärkapital. Instituten ska lägga till ytterligare rader som är relaterade till rad 56b för att specificera de relevanta poster som omfattas av denna behandling.

7.

När det gäller de avdrag från supplementärkapital som avses i artikel 476 i förordning (EU) nr 575/2013 ska instituten ange de belopp som ska dras av i kolumn A och restvärdena i kolumn C under de rader som är relaterade till avdragsposterna. De restvärden som ska dras av enligt artikel 477 i förordning (EU) nr 575/2013 ska också anges i rad 41c för det belopp som ska dras av från primärkapitaltillskott. Instituten ska lägga till ytterligare rader som är relaterade till rad 41c för att specificera de relevanta poster som omfattas av denna behandling.

8.

När det gäller minoritetsintressen ska instituten i kolumn A rad 5 ange summan av de minoritetsintressen som är kvalificerade som kärnprimärkapital enligt del två avdelning II i förordning (EU) nr 575/2013 och minoritetsintressen som skulle vara kvalificerade som konsoliderade reserver enligt artiklarna 479 och 480 i förordning (EU) nr 575/2013. I kolumn C rad 5 ska instituten också ange de minoritetsintressen som skulle vara kvalificerade som konsoliderade reserver enligt artiklarna 479 och 480 i förordning (EU) nr 575/2013.

9.

När det gäller de filter och avdrag som avses i artikel 481 i förordning (EU) nr 575/2013 ska instituten i kolumn A, raderna 26b, 41c respektive 56c ange beloppet för de justeringar som kan inkluderas i eller dras av från kärnprimärkapital, primärkapital respektive supplementärkapital. Instituten ska lägga till ytterligare rader som är relaterade till raderna 26b, 41c och 56c för att specificera de relevanta poster som omfattas av denna behandling.

10.

Restvärden som avser avdrag från kärnprimärkapital, primärkapitaltillskott och supplementärkapital som är riskvägda enligt artiklarna 470, 472, 475 och 477 i förordning (EU) nr 575/2013 ska anges i kolumn A rad 59a. Det angivna beloppet ska vara det riskvägda beloppet.