20.12.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 347/174


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 1292/2013

av den 11 december 2013

om ändring av förordning (EG) nr 294/2008 om inrättande av Europeiska institutet för innovation och teknik

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 173.3,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

av följande skäl:

(1)

Enligt Europa 2020-strategin för smart och hållbar tillväxt för alla ska Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) spela en framträdande roll och bidra till ett antal flaggskeppsinitiativ.

(2)

Under perioden 2014–2020 bör EIT bidra till målen för "Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation", som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 (3) ("Horisont 2020"), genom att integrera kunskapstriangeln högre utbildning, forskning och innovation.

(3)

För att skapa en sammanhängande ram för deltagarna i Horisont 2020 bör Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1290/2013 (4) (regler för deltagande) gälla för EIT.

(4)

I reglerna för deltagande fastställs vad som gäller för förvaltningen av immateriella rättigheter.

(5)

Reglerna för associering av tredjeländer fastställs i Horisont 2020.

(6)

EIT bör främja entreprenörskap i sin högre utbildning, forskning och innovation. I synnerhet bör institutet främja en förstklassig företagarutbildning och stödja skapandet av startup-företag och avknoppningsföretag.

(7)

EIT bör involvera nationella och regionala företrädare och andra aktörer längs hela innovationskedjan för att skapa nytta på båda sidor. För att en sådan dialog och ett sådant utbyte ska ske mer systematiskt bör ett EIT-forum anordnas, där berörda parter i vid mening möts kring horisontella frågor. EIT bör även bedriva informations- och kommunikationsverksamhet som riktar sig till relevanta intressenter.

(8)

EIT bör främja ett välbalanserat deltagande mellan de olika aktörer från kunskapstriangeln som är engagerade i kunskaps- och innovationsgrupperna (KI-grupperna). Dessutom bör ett stort deltagande från den privata sektorn, i synnerhet mikroföretag samt små och medelstora företag, främjas.

(9)

EIT:s bidrag till KI-grupperna bör fastställas, liksom var KI-gruppernas medel ska komma ifrån.

(10)

Sammansättningen av EIT:s organ bör förenklas. Arbetssättet för EIT:s styrelse bör rationaliseras, och styrelsens och direktörens respektive roller och uppgifter bör klargöras ytterligare.

(11)

Nya KI-grupper bör inrättas och deras prioriterade områden samt tillvägagångssätt och tidsplaner för urvalsprocessen bör fastställas i enlighet med det strategiska innovationsprogrammet, med användning av ett öppet, insynsvänligt och konkurrensutsatt förfarande.

(12)

KI-grupperna bör vidga sin utbildningsverksamhet för att öka kunskapsbasen i unionen genom att tillhandahålla yrkesinriktade och andra lämpliga kurser.

(13)

Kommissionen och EIT måste samarbeta om organisation, övervakning och utvärdering av KI-grupperna i syfte att säkerställa att de överensstämmer med unionens system för övervakning och utvärdering. Framför allt bör det finnas tydliga principer för övervakning av KI-grupperna och EIT.

(14)

KI-grupperna bör sträva efter synergieffekter med relevanta unionsinitiativ och nationella och regionala initiativ.

(15)

För att säkerställa ett brett deltagande av organisationer från olika medlemsstater i KI-grupperna bör partnerorganisationerna vara etablerade i minst tre olika medlemsstater.

(16)

EIT och KI-grupperna bör bedriva utåtriktad verksamhet och sprida bästa praxis genom bland annat det regionala innovationssystemet (RIS).

(17)

Kriterierna och förfarandena för finansiering, övervakning och utvärdering av KI-gruppernas verksamhet bör antas av EIT innan urvalsprocessen av KI-grupper inleds.

(18)

I EIT:s treåriga arbetsprogram bör man beakta kommissionens yttrande om EIT:s särskilda mål enligt Horisont 2020 och institutets komplementaritet med unionens politikområden och instrument.

(19)

Eftersom EIT omfattas av Horisont 2020 kommer det att vara en del av den modell för att integrera kostnaderna för klimatförändringar som fastställs i Horisont 2020.

(20)

Utvärderingen av EIT bör kunna utgöra ett underlag i tid inför utvärderingen av Horisont 2020 åren 2017 och 2023.

(21)

Kommissionen bör stärka sin roll när det gäller att övervaka genomförandet av vissa aspekter av EIT:s verksamhet.

(22)

I denna förordning fastställs en finansieringsram för Horisont 2020:s hela löptid, som ska utgöra det särskilda referensbeloppet, i den mening som avses i punkt 17 i det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning (5), för Europaparlamentet och rådet under det årliga budgetförfarandet. Det ekonomiska bidraget till EIT bör komma från Horisont 2020.

(23)

Tvärtemot vad som ursprungligen förväntats kommer EIT-stiftelsen inte att få något direkt bidrag från unionens budget, och unionens förfarande för att bevilja ansvarsfrihet bör därför inte användas.

(24)

Av tydlighetsskäl bör bilagan till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 294/2008 (6) upphävas och ersättas med en ny bilaga.

(25)

Förordning (EG) nr 294/2008 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EG) nr 294/2008 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 2 ska ändras på följande sätt:

a)

Led 1 ska ersättas med följande:

"1.   innovation: den process, inbegripet dess resultat, genom vilken nya idéer tillgodoser samhälleliga eller ekonomiska behov och ger upphov till nya varor, tjänster eller företags- och organisationsmodeller som framgångsrikt introduceras på en befintlig marknad eller som kan skapa nya marknader och bidra med ett värde till samhället."

b)

Led 2 ska ersättas med följande:

"2.   kunskaps- och innovationsgrupp (KI-grupp): ett autonomt partnerskap mellan högre utbildningsanstalter, forskningsorganisationer, företag och andra intressenter i innovationsprocessen i form av ett strategiskt nät, som bygger på gemensam innovationsplanering på medellång till lång sikt för att möta EIT:s utmaningar och bidra till att nå de målsättningar som fastställts enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 (7) (Horisont 2020), oberoende av partnerskapets exakta rättsliga form.

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 - ramprogrammet för forskning och innovation (2014-2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104.).""

c)

Led 3 ska ersättas med följande:

"3.   samlokaliseringscentrum: ett geografiskt område där de viktigaste partnerna i kunskapstriangeln är baserade och lätt kan samverka med varandra, vilket utgör en kontaktpunkt för KI-gruppernas verksamhet inom detta område."

d)

Led 4 ska utgå.

e)

Led 5 ska ersättas med följande:

"5.   partnerorganisation: en organisation som ingår i en KI-grupp, särskilt högre utbildningsanstalter, forskningsorganisationer, offentliga eller privata företag, finansinstitut, regionala och lokala myndigheter, stiftelser samt ideella organisationer."

f)

Led 9 ska ersättas med följande:

"9.   strategiskt innovationsprogram (SIP): ett policydokument där EIT:s prioritetsområden och långsiktiga strategi för framtida initiativ redovisas, inklusive en översikt över planerad högre utbildnings-, forsknings- och innovationsverksamhet under en sjuårsperiod."

g)

Följande led ska läggas till:

"9a.   regionalt innovationssystem: ett utåtriktat system som syftar till att skapa partnerskap mellan högre utbildningsanstalter, forskningsorganisationer, bolag och andra intressenter för att främja innovation i hela unionen."

h)

Följande led ska läggas till:

"10.   forum: en plattform för företrädare för nationella, regionala och lokala myndigheter, organiserade intressegrupper och enskilda aktörer inom näringsliv, högre utbildning, forskning, sammanslutningar, civilsamhället och klusterorganisationer samt andra berörda parter från kunskapstriangelns alla sidor.

11.   KI-gruppernas värdeadderande verksamhet: verksamhet som genomförs av partnerorganisationer eller i tillämpliga fall KI-gruppernas juridiska personer och som bidrar till att integrera kunskapstriangelns högre utbildning, forskning och innovation, även KI-gruppernas inrättande och deras förvaltnings- och samordningsverksamhet, samt bidrar till de övergripande målen för EIT."

2.

Artikel 3 ska ersättas med följande:

"Artikel 3

Uppdrag och mål

EIT:s uppdrag är att bidra till en hållbar europeisk ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft genom att öka medlemsstaternas och unionens innovationsförmåga för att kunna bemöta stora utmaningar som det europeiska samhället står inför. Institutet ska göra detta genom att främja synergier och samarbete mellan samt integrera högre utbildning, forskning och innovation av högsta standard, inklusive genom att främja entreprenörskap.

EIT:s allmänna mål, särskilda mål och resultatindikatorer för perioden 2014–2020 fastställs i Horisont 2020."

3.

Artikel 4.1 ska ändras på följande sätt:

a)

Led a ska ersättas med följande:

"a)

En styrelse bestående av framstående medlemmar med dokumenterad erfarenhet inom högre utbildning, forskning, innovation och näringsliv. Den ska ansvara för styrning av EIT:s verksamhet, för att välja ut, utse och utvärdera KI-grupperna samt för övriga strategiska beslut. Styrelsen ska stödjas av ett verkställande utskott."

b)

Led b ska utgå.

c)

Led c ska ersättas med följande:

"c)

En direktör, utsedd av styrelsen, som inför styrelsen ska ansvara för EIT:s administrativa och ekonomiska förvaltning och vara dess rättsliga företrädare."

4.

Artikel 5.1 ska ändras på följande sätt:

a)

Led a ska ersättas med följande:

"a)

Identifiera, i enlighet med SIP, sina prioriteringar och sin verksamhet."

b)

Led c ska ersättas med följande:

"c)

Välja ut och utse KI-grupper på de prioriterade områdena i enlighet med artikel 7 och fastställa deras rättigheter och skyldigheter genom avtal, stödja grupperna på lämpligt sätt, vidta lämpliga åtgärder för kvalitetskontroll, löpande övervaka och regelbundet utvärdera gruppernas verksamhet, säkerställa lämplig samordning mellan dem samt underlätta kommunikation och tematiskt samarbete mellan grupperna."

c)

Led f ska ersättas med följande:

"f)

Arbeta för att sprida bästa praxis för kunskapstriangelns integration, även bland KI-grupperna, i syfte att utveckla en gemensam innovations- och kunskapsöverföringskultur och uppmuntra deltagande i utåtriktad verksamhet, inklusive inom det regionala informationssystemet."

d)

Led h ska ersättas med följande:

"h)

Främja en tvärvetenskaplig ansats i fråga om innovation, däribland införlivande av tekniska, samhälleliga och icke-tekniska lösningar, organisationsmetoder och nya företagsmodeller."

e)

Följande led ska läggas till:

"i)

Sörja för komplementaritet och synergi mellan EIT:s verksamhet och andra unionsprogram, i förekommande fall.

j)

Främja KI-grupperna som innovationspartner med excellens inom och utanför unionen.

k)

Upprätta ett forum för att informera om EIT:s verksamhet, erfarenheter, bästa praxis och bidrag till unionens politik och mål inom innovation, forskning och utbildning och tillåta berörda parter att uttrycka sina åsikter. Forumet ska sammankallas minst en gång per år. Medlemsstaternas företrädare ska mötas i en särskild konstellation inom forumets sammanträde för att säkerställa lämplig kommunikation och ett lämpligt informationsflöde med EIT och få information om resultaten och ge råd åt och utbyta erfarenheter med EIT och KI-grupperna. Den särskilda konstellationen med medlemsstaternas företrädare inom forumet ska även sörja för lämplig synergi och komplementaritet mellan EIT och KI-gruppernas verksamhet med nationella program och initiativ, inklusive en potentiell nationell samfinansiering av KI-gruppernas verksamhet."

5.

Artikel 6 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ändras på följande sätt:

i)

Led b ska ersättas med följande:

"b)

Banbrytande och innovationsdriven forskning på områden som är av stort ekonomiskt intresse och samhällsintresse och som utnyttjar resultaten av europeisk och nationell forskning med potential att stärka Europas konkurrenskraft internationellt och finna lösningar på de stora samhällsutmaningarna som det europeiska samhället står inför."

ii)

Led c ska ersättas med följande:

"c)

Utbildning på magisternivå och doktorandnivå samt yrkesinriktade kurser inom ämnesområden som kan motsvara Europas framtida samhällsekonomiska behov och som utvidgar unionens talangbas, främjar utvecklingen av kvalitet i fråga om innovation, stärker kompetensen i fråga om företagsamhet och entreprenörskap ökar rörligheten för forskare och studerande samt främjar kunskapsutbyte, mentorskap och nätverksbyggande bland mottagarna av EIT-märkta examina och utbildningar."

iii)

Led d ska ersättas med följande:

"d)

Utåtriktade verksamhet och spridning av bästa praxis inom innovationssektorn, med fokus på utveckling av samarbete mellan den högre utbildningen, forskningen och näringslivet, inklusive tjänste- och finanssektorn."

iv)

Följande led ska läggas till:

"e)

Att söka synergi och komplementaritet mellan KI-gruppernas verksamhet och befintliga europeiska, nationella och regionala program, i förekommande fall."

b)

Punkt 2 ska ersättas med följande:

"2.   KI-grupperna ska ha en väsentlig generell frihet att utforma sin interna organisation och sammansättning, liksom i fråga om sin exakta dagordning och sina arbetsmetoder. KI-grupperna ska i synnerhet

a)

upprätta styrningssystem som speglar kunskapstriangeln högre utbildning, forskning och innovation,

b)

sträva efter att stå öppna för nya medlemmar så snart dessa tillför partnerskapet ett mervärde,

c)

fungera på ett öppet och insynsvänligt sätt, i enlighet med sina interna bestämmelser,

d)

upprätta verksamhetsplaner med målsättningar och centrala resultatindikatorer,

e)

utveckla strategier för ekonomisk hållbarhet."

6.

Artikel 7 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

"1.   Ett partnerskap ska väljas ut och utses av EIT till KI-grupp genom ett konkurrensutsatt förfarande under insyn och öppenhet. Utförliga kriterier för urval av KI-grupper, grundade på principerna om excellens och innovationsrelevans, ska antas och offentliggöras av EIT. Externa och oberoende experter ska anlitas vid urvalsförfarandet."

b)

Följande punkt ska införas:

"1a.   EIT ska se till att KI-grupperna väljs ut och utses i enlighet med de prioriterade områdena och den tidsplan som fastställs i SIP."

c)

Punkt 2 ska ersättas med följande:

"2.   I enlighet med de principer som anges i punkt 1 ska urvalskriterierna för KI-grupper innefatta bland annat

a)

befintlig och potentiell innovationsförmåga, inklusive entreprenörskap, inom partnerskapet och dess excellens i fråga om högre utbildning, forskning och innovation,

b)

partnerskapets kapacitet att uppnå SIP-mål och därmed bidra till det allmänna målet och prioriteringarna i Horisont 2020,

c)

en tvärvetenskaplig ansats i fråga om innovation, däribland införlivande av tekniska, samhälleliga och icke-tekniska lösningar,

d)

partnerskapets förmåga att säkerställa en hållbar och långsiktig självförsörjande finansiering, inklusive betydande och ökande bidrag från den privata sektorn, näringslivet och tjänstesektorn,

e)

ett lämpligt, balanserat deltagande i partnerskapet av organisationer som arbetar inom kunskapstriangeln högre utbildning, forskning och innovation,

f)

uppvisande av en plan för förvaltning av immateriella rättigheter som är anpassad till den berörda sektorn, inbegripet det sätt på vilket hänsyn tagits till bidrag från olika partnerorganisationer,

g)

åtgärder för att stödja medverkan av och samarbete med den privata sektorn, bland annat finanssektorn och i synnerhet små och medelstora företag, samt bildandet av startup-företag, avknoppningsföretag samt små och medelstora företag i syfte att åstadkomma en kommersiell användning av resultaten från KI-gruppernas verksamhet,

h)

beredskap att införa konkreta åtgärder för att interagera och samarbeta med den offentliga sektorn respektive den tredje sektorn,

i)

beredskap att interagera med andra organisationer och nätverk utanför KI-grupperna i syftet att dela med sig av bästa praxis och excellens,

j)

beredskap att skapa konkreta förslag till synergieffekter med unionsinitiativ och andra relevanta initiativ."

d)

Punkt 3 ska ersättas med följande:

"3.   Minimivillkoret för att bilda en KI-grupp är att minst tre partnerorganisationer, vilka är etablerade i minst tre medlemsstater, deltar. Samtliga partnerorganisationer måste vara oberoende av varandra, i enlighet med artikel 8 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1290/2013 (8).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1290/2013 av den 11 december 2013 om reglerna för deltagande och spridning i Horisont 2020 - ramprogrammet för forskning och innovation (2014-2020) och om upphävande av förordning (EG) nr 1906/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 81.).""

e)

Punkt 4 ska ersättas med följande:

"4.   Utöver det villkor som anges i punkt 3 ska minst två tredjedelar av de partnerorganisationer som bildar en KI-grupp vara etablerade i medlemsstaterna. Minst en högre utbildningsanstalt och minst ett privat företag ska ingå i varje KI-grupp."

f)

Följande punkt ska läggas till:

"5.   EIT ska anta och offentliggöra kriterier och förfaranden för finansiering, övervakning och utvärdering av KI-gruppernas verksamhet innan urvalsprocessen för nya KI-grupper inleds. Den särskilda konstellationen med medlemsstaternas företrädare inom forumet ska omedelbart informeras om dessa."

7.

Följande artiklar ska införas:

"Artikel 7a

Principer för utvärdering och övervakning av KI-grupperna

EIT ska, i samarbete med kommissionen och på grundval av prestandaindikatorer som anges i bland annat förordning (EU) nr 1291/2013 och i SIP, anordna kontinuerlig övervakning och återkommande oberoende utvärderingar av varje KI-grupps resultat och effekt. Resultaten av sådan övervakning och utvärdering ska rapporteras till Europaparlamentet och till rådet samt offentliggöras.

Artikel 7b

En KI-grupps varaktighet, förlängning och avveckling

1.   Med förbehåll för resultatet av den löpande övervakningen och de regelbundna utvärderingarna och särdragen inom enskilda områden ska en KI-grupp normalt ha en varaktighet på 7–15 år.

2.   EIT får sluta ett ramavtal om partnerskap med en KI-grupp för en inledande period på sju år.

3.   Styrelsen får besluta att förlänga ett ramavtal om partnerskap med en KI-grupp utöver den ursprungligen fastlagda tiden inom gränserna för den finansieringsram som avses i artikel 19, om detta är det lämpligaste sättet att uppnå EIT:s mål.

4.   Om utvärderingar av en KI-grupp visar på otillräckliga resultat ska styrelsen vidta lämpliga åtgärder, som kan vara minskning, ändring eller återkallande av dess ekonomiska stöd eller uppsägning av avtalet."

8.

I artikel 8.2 ska följande led införas:

"aa)

sprida bästa praxis om horisontella frågor,"

9.

Artikel 10 ska utgå.

10.

Artikel 13.2 ska ersättas med följande:

"2.   EIT ska offentliggöra sin arbetsordning, sina särskilda finansiella bestämmelser som avses i artikel 21.1 och de detaljerade kriterier för val av KI-grupper som avses i artikel 7 före inbjudan att lämna förslag till val av KI-grupperna."

11.

Artikel 14.2 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 2 ska ersättas med följande:

"2.   KI-grupperna ska särskilt finansieras genom följande källor:

a)

bidrag från partnerorganisationer, som utgör en betydande finansieringskälla,

b)

frivilliga bidrag från medlemsstater, tredjeländer eller myndigheter i dessa länder,

c)

bidrag från internationella organ eller institutioner,

d)

inkomster från KI-gruppernas egna tillgångar och verksamhet och royalties från immateriella rättigheter,

e)

kapital, även sådant som förvaltas av EIT-stiftelsen,

f)

testamentsgåvor, donationer och bidrag från individer, institutioner, stiftelser och andra nationella organ,

g)

bidrag från EIT,

h)

finansieringsinstrument, inklusive sådana som finansieras ur unionens allmänna budget.

Bidragen får omfatta bidrag in natura."

b)

Punkt 4 ska ersättas med följande:

"4.   Bidraget från EIT till KI-grupperna får täcka upp till 100 % av den sammanlagda bidragsberättigande kostnaden för KI-gruppernas mervärdesverksamhet."

c)

Följande punkter ska läggas till:

"6.   EIT:s bidrag ska i genomsnitt inte överskrida 25 % av KI-gruppernas totala finansiering.

7.   EIT ska inrätta en konkurrensinriktad översynsmekanism för tilldelningen av en lämplig andel av sitt årliga finansiella bidrag till KI-grupperna. Denna ska innefatta en bedömning av KI-gruppernas verksamhetsplaner och resultat, vilken ska göras genom kontinuerlig övervakning."

12.

Artikel 15 ska ersättas med följande:

"Artikel 15

Programplanering och rapportering

1.   EIT ska anta ett rullande treårigt arbetsprogram som ska grundas på SIP, när det har antagits, och som ska innehålla en redogörelse för EIT:s och KI-gruppernas huvudsakliga prioriteringar och planerade initiativ, inklusive en uppskattning av finansieringsbehov och finansieringskällor. Det ska också innehålla lämpliga indikatorer för övervakningen av KI-gruppernas och EIT:s verksamhet enligt en resultatinriktad metod. EIT ska lämna in det preliminära rullande treåriga arbetsprogrammet till kommissionen senast den 31 december det år som avslutas två år innan det berörda treåriga arbetsprogrammet träder i kraft (år N-2).

Kommissionen ska inom tre månader från inlämnandet av arbetsprogrammet lämna ett yttrande över EIT:s särskilda mål som de fastställs i Horisont 2020 samt hur dessa stämmer överens med unionens politikområden och instrument. EIT ska ta vederbörlig hänsyn till kommissionens yttrande, och om EIT inte instämmer ska det motivera sin åsikt. EIT ska överlämna det slutliga arbetsprogrammet till Europaparlamentet, rådet, kommissionen, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén för kännedom. På begäran ska direktören lägga fram det slutgiltiga arbetsprogrammet för ansvarigt utskott i Europaparlamentet.

2.   EIT ska anta en årlig rapport senast den 30 juni varje år. Rapporten ska innehålla en beskrivning av EIT:s och KI-gruppernas verksamhet under det föregående kalenderåret och en bedömning av resultaten i förhållande till fastställda mål, indikatorer och tidsramar, de risker som är förknippade med verksamheten, resursanvändningen och EIT:s allmänna funktionssätt. EIT ska överlämna den årliga rapporten till Europaparlamentet och rådet och minst en gång om året informera dem om EIT:s verksamhet, dess bidrag till Horisont 2020 och till unionens politik och mål inom innovation, forskning och utbildning."

13.

Artikel 16 ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 2 ska "vart femte år" ersättas med "vart tredje år".

b)

Följande punkt ska införas:

"2a.   Kommissionen får genomföra ytterligare utvärderingar av strategiskt viktiga ämnesområden eller frågor med hjälp av oberoende experter, för att granska EIT:s framsteg i förhållande till de uppställda målen, fastställa vilka faktorer som bidrar till genomförandet av verksamheten och fastställa bästa praxis. Därvid ska kommissionen fullt ut beakta de administrativa effekterna på EIT och KI-grupperna."

14.

Artikel 17 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 2 ska ersättas med följande:

"2.   I SIP ska prioriteringsområden för EIT:s långsiktiga strategi fastställas och de socioekonomiska konsekvenserna och möjligheten att skapa det bästa mervärdet i fråga om innovation bedömas. SIP ska beakta resultaten från den övervakning och utvärdering av EIT som avses i artikel 16."

b)

Följande punkt ska införas:

"2a.   SIP ska innehålla en analys av möjliga och lämpliga synergieffekter och komplementariteter mellan EIT:s verksamhet och andra unionsinitiativ, instrument och program."

c)

Punkt 4 ska ersättas med följande:

"4.   SIP ska på grundval av ett förslag från kommissionen antas av Europaparlamentet och rådet i enlighet med artikel 173.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt."

15.

Artikel 19 ska ersättas med följande:

"Artikel 19

Budgetåtaganden

1.   Finansieringsramen från Horisont 2020 för genomförandet av denna förordning under perioden 1 januari 2014–31 december 2020 ska vara 2 711,4 miljoner EUR i löpande priser.

2.   Detta belopp ska utgöra den särskilda referensen för Europaparlamentet och rådet under budgetförfarandet, i enlighet med punkt 17 i det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning (9).

3.   De årliga anslagen ska godkännas av Europaparlamentet och rådet inom ramen för budgetramen. EIT:s ekonomiska bidrag till KI-grupperna ska tillhandahållas inom denna finansieringsram.

(9)  EUT C 373, 20.12.2013, s. 1.""

16.

Artikel 20 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 5 ska ersättas med följande:

"5.   Styrelsen ska godkänna den preliminära beräkningen, som ska åtföljas av ett utkast till tjänsteförteckning och det preliminära rullande treåriga arbetsprogrammet, och överlämna dessa till kommissionen senast den 31 december år N-2."

b)

Punkt 6 ska ersättas med följande:

"6.   På grundval av denna beräkning ska kommissionen i förslaget till unionens allmänna budget ta upp de beräkningar som den anser vara nödvändiga med avseende på de bidrag som belastar den allmänna budgeten."

17.

Artikel 21 ska ändras på följande sätt:

a)

Följande punkt ska införas:

"1a.   Det ekonomiska bidraget till EIT ska genomföras i enlighet med förordning (EU) nr 1290/2013 och med förordning (EU) nr 1291/2013."

b)

Punkt 4 ska ersättas med följande:

"4.   På rekommendation av rådet ska Europaparlamentet före den 15 maj år N+2 besluta om ansvarsfrihet för år N för direktören avseende genomförandet av EIT:s budget."

18.

Artikel 22.4 ska utgå.

19.

Följande artikel ska införas:

"Artikel 22a

Avveckling av EIT

EIT ska vid en eventuell avveckling likvideras under kommissionens överinseende och i enlighet med tillämplig lagstiftning. I avtalen med KI-grupperna och i rättsakten om inrättande av EIT-stiftelsen ska tillämpliga bestämmelser om en sådan situation anges."

Artikel 2

Bilagan till förordning (EG) nr 294/2008 ska ersättas med bilagan till den här förordningen.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2014.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdat i Strasbourg den 11 december 2013.

På Europaparlamentets vägnar

M. SCHULZ

Ordförande

På rådets vägnar

V. LEŠKEVIČIUS

Ordförande


(1)  EUT C 181, 21.6.2012, s. 122.

(2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 21 november 2013 (ännu ej offentliggjord i EUT).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) (Se sidan 104 i detta nummer av EUT).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1290/2013 av den 11 december 2013 om reglerna för deltagande och spridning i Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) (Se sidan 81 i detta nummer av EUT).

(5)  EUT C 373, 20.12.2013, s. 1.

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 294/2008 av den 11 mars 2008 om inrättande av Europeiska institutet för innovation och teknik (EUT L 97, 9.4.2008, s. 1).


BILAGA

Stadgar för Europeiska tekniska institutet

AVSNITT 1

STYRELSENS SAMMANSÄTTNING

1.

Styrelsen ska bestå av både utnämnda och företrädande ledamöter.

2.

Det ska finnas tolv utnämnda ledamöter. De ska utses av kommissionen som ska ta hänsyn till balansen mellan erfarenheter från näringsliv, högre utbildning och forskning. De ska utses för en mandatperiod på fyra år som inte får förlängas.

Vid behov ska styrelsen lägga fram förslag på nya ledamöter inför kommissionen. Kandidaterna ska utses på grundval av ett transparent och öppet förfarande, som omfattar samråd med berörda parter.

Kommissionen ska beakta balansen mellan erfarenheter från högre utbildning, forskning, innovation och näringsliv och de ska också ta hänsyn till könsfördelningen och den geografiska fördelningen samt en bedömning av de olika miljöerna för innovation, forskning och högre utbildning i unionen.

Kommissionen ska utnämna ledamöterna och informera Europaparlamentet och rådet om urvalsarbetet och den slutliga utnämningen av dessa styrelseledamöter.

Om en utnämnd ledamot inte kan fullgöra sin mandatperiod, ska en ersättare utnämnas med samma förfarande som användes för den ledamot som är förhindrad att fullgöra mandatperioden. En ersättare som utsetts för en period kortare än två år får utses på nytt av kommissionen för ytterligare fyra år, på begäran av styrelsen.

Under en övergångsperiod får de styrelseledamöter som utsetts för en sexårsperiod fullgöra sina mandatperioder. Under övergångsperioden ska det finnas 18 utnämnda ledamöter. Inom sex månader efter det att denna förordning trätt i kraft ska en tredjedel av de tolv ledamöter som utses under 2012 väljas av styrelsen med kommissionens godkännande för en tvåårsperiod, en tredjedel ska väljas för en fyraårsperiod och en tredjedel för en sexårsperiod.

I välmotiverade undantagsfall och för att bevara styrelsens integritet får kommissionen på eget initiativ avsluta mandatet för en styrelseledamot.

3.

Det ska finnas tre företrädande ledamöter som KI-grupperna väljer från sina partnerorganisationer. De ska ha ett mandat på två år som kan förlängas en gång. Deras mandat ska upphöra om de lämnar KI-gruppen.

Villkoren och förfarandena för val och ersättning av de företrädande ledamöterna ska antas av styrelsen på förslag av direktören. Förfarandet ska säkerställa en lämplig representation av mångfalden, samtidigt som KI-gruppernas utveckling beaktas.

Under en övergångsperiod får de företrädande ledamöter som utsetts för en treårsperiod fullgöra sina mandatperioder. Under övergångsperioden ska det finnas fyra företrädande ledamöter.

4.

Styrelseledamöterna ska handla i EIT:s intresse och främja dess mål, uppdrag, identitet, självständighet och enhetlighet på ett oberoende och insynsvänligt sätt.

AVSNITT 2

STYRELSENS UPPGIFTER

Styrelsen ska fatta nödvändiga strategiska beslut, och särskilt

a)

fastställa EIT:s strategiska innovationsprogram (SIP), det treåriga rullande arbetsprogrammet, budgeten, årsredovisningen och balansräkningen samt den årliga verksamhetsrapporten på grundval av ett förslag från direktören,

b)

anta kriterier och förfaranden för finansiering, övervakning och utvärdering av KI-gruppernas verksamhet, på grundval av ett förslag från direktören,

c)

fastställa förfarandet för urval av KI-grupper,

d)

välja ut och utse ett partnerskap till KI-grupp eller vid behov återkalla utnämningen,

e)

se till att KI-gruppernas verksamhet utvärderas löpande,

f)

anta sin egen arbetsordning, en arbetsordning för det verkställande utskottet samt EIT:s särskilda finansiella bestämmelser,

g)

med kommissionens godkännande fastställa lämpliga arvoden för ledamöter i styrelsen och i det verkställande utskottet, som ska vara jämförbara med liknande ersättning i medlemsstaterna,

h)

anta ett förfarande för val av medlemmar i det verkställande utskottet och av direktör,

i)

utnämna och, om nödvändigt, entlediga direktören, samt vara ansvarig för disciplinåtgärder beträffande direktören,

j)

utse räkenskapsförare och medlemmar i det verkställande utskottet,

k)

anta en uppförandekod i fråga om intressekonflikter,

l)

inrätta rådgivande grupper, där så är lämpligt, eventuellt för en i förväg fastställd tidsperiod,

m)

inrätta en intern revisionsfunktion i enlighet med kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 (1),

n)

ha befogenhet att grunda en stiftelse med särskild uppgift att främja och stödja EIT:s verksamhet,

o)

besluta om EIT:s språkordning med beaktande av gällande principer om flerspråkighet och de praktiska krav dess verksamhet ställer.

p)

främja EIT internationellt, för att öka dess attraktionskraft och göra det till ett organ i världsklass för excellens inom högre utbildning, forskning och innovation.

AVSNITT 3

STYRELSENS ARBETSFORMER

1.

Styrelsen ska välja sin ordförande bland de utnämnda ledamöterna. Ordförandens mandatperiod ska vara två år och kan förlängas en gång.

2.

Utan att detta påverkar punkt 3 ska styrelsen fatta beslut med enkel majoritet av samtliga ledamöter med rösträtt.

Dock ska beslut enligt leden a, b, c, i och o i avsnitt 2 samt punkt 1 i detta avsnitt kräva en majoritet på två tredjedelar av de ledamöter som har rösträtt.

3.

De företrädande ledamöterna får inte rösta vid beslut enligt leden b, c, d, e, f, g, i, j, k, o och p i avsnitt 2.

4.

Styrelsen ska ha ordinarie sammanträden minst tre gånger om året och extraordinära sammanträden om ordföranden sammankallar till ett sådant, eller om minst en tredjedel av samtliga ledamöter begär det.

5.

Styrelsen ska biträdas av ett verkställande utskott. Det verkställande utskottet ska bestå av tre utsedda ledamöter och av styrelseordföranden som också ska vara ordförande i det verkställande utskottet. De tre ledamöterna utöver ordföranden ska väljas av styrelsen bland de utnämnda styrelseledamöterna. Styrelsen får delegera särskilda uppgifter till det verkställande utskottet.

AVSNITT 4

DIREKTÖREN

1.

Direktören ska vara en person med kunnande och högt anseende på de områden där EIT är verksamt. Direktören ska utses av styrelsen och förordnas på fyra år. Styrelsen får förlänga förordnandet med en fyraårsperiod om den anser att det tjänar EIT:s intressen bäst.

2.

Direktören ska ansvara för verksamheten och den dagliga ledningen av EIT och vara dess rättsliga företrädare. Direktören ska vara ansvarig inför styrelsen och löpande rapportera till den om hur EIT:s verksamhet utvecklas.

3.

Den verkställande direktören ska särskilt

a)

organisera och leda EIT:s verksamhet,

b)

stödja styrelsen och det verkställande utskottet i deras arbete, tillhandahålla sekretariatshjälp för deras sammanträden och förse dem med all information som krävs för att de ska kunna fullgöra sina uppgifter,

c)

utarbeta ett utkast till SIP, ett preliminärt rullande treårigt arbetsprogram, ett utkast till årsrapport samt ett utkast till årsbudget som ska läggas fram inför styrelsen,

d)

förbereda och genomföra urvalet av KI-grupper och se till att de olika etapperna i förfarandet utförs på ett genomsynligt och objektivt sätt,

e)

förbereda, förhandla om och ingå avtal med KI-grupperna,

f)

anordna forum för de berörda parterna, inbegripet den särskilda konstellationen med medlemsstaternas företrädare,

g)

säkra genomförandet av effektiva övervaknings- och utvärderingsförfaranden när det gäller EIT:s verksamhet i enlighet med artikel 16 i denna förordning,

h)

ansvara för administrativa och ekonomiska frågor, inklusive genomförandet av EIT:s budget, med vederbörligt beaktande av råd från funktionen för internrevision,

i)

ansvara för alla personalfrågor,

j)

lämna förslag till EIT:s årsredovisning och balansräkning till internrevisionen och därefter till styrelsen genom det verkställande utskottet,

k)

se till att EIT:s åtaganden fullgörs enligt de avtal och överenskommelser som ingås.

l)

se till att det finns en effektiv kommunikation med unionsinstitutionerna,

m)

handla i EIT:s intresse och främja dess mål, uppdrag, identitet, självständighet och enhetlighet på ett oberoende och insynsvänligt sätt.

AVSNITT 5

EIT:S PERSONAL

1.

EIT:s personal ska vara anställd direkt av EIT på viss tid. Anställningsvillkoren för övriga anställda vid Europeiska unionen ska gälla för EIT:s direktör och personal.

2.

Experter får utsändas till EIT under en begränsad period. Styrelsen ska anta bestämmelser som gör det möjligt för utsända experter att arbeta vid EIT och där deras rättigheter och skyldigheter anges.

3.

EIT ska utöva de befogenheter som delegerats till tillsättningsmyndigheten gentemot sin personal.

4.

En medlem av personalen får åläggas att helt eller delvis gottgöra skada som vållats EIT till följd av allvarligt fel i eller i anslutning till tjänsten.


(1)  Kommissionens förordning (EG, Euratom) av den 23 november 2002 med rambudgetförordning för de gemenskapsorgan som avses i artikel 185 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (EGT L 357, 31.12.2002, s. 72).