4.6.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 138/11


RÅDETS BESLUT

av den 11 mars 2010

om Europeiska unionens ståndpunkt angående utkast till beslut 1/2003 och utkast till rekommendation 1/2003 av den gemensamma kommitté som inrättats i enlighet med Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss

(Text av betydelse för EES)

(2010/308/EU)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets beslut 2002/917/EG av den 3 oktober 2002 om ingåendet av Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss (1), särskilt artikel 3.2,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss (nedan kallad överenskommelsen) trädde i kraft den 1 januari 2003.

(2)

Genom artikel 23 i överenskommelsen inrättas en gemensam kommitté som ansvarar för förvaltningen av överenskommelsen.

(3)

Enligt artikel 23.3 i överenskommelsen ska den gemensamma kommittén själv anta sin arbetsordning.

(4)

Den gemensamma kommittén ska, i enlighet med artikel 24.2 c i överenskommelsen, ändra bilaga 1 till överenskommelsen om villkor för yrkesmässigt bedrivande av persontransport på väg och bilaga 2 till överenskommelsen om tekniska standarder för bussar. Vidare ska den gemensamma kommittén, i enlighet med artikel 24.2 e i överenskommelsen, anpassa de krav på sociala bestämmelser som avses i artikel 8 i överenskommelsen, för att beakta framtida åtgärder som vidtas inom unionen.

(5)

Enligt artikel 24.1 i överenskommelsen ska den gemensamma kommittén övervaka att överenskommelsen genomförs på rätt sätt. Därför är det lämpligt att lämnas en rekommendation om att en teknisk rapport ska användas för bussar, för att underlätta kontroll enligt artiklarna 1 och 2 i bilaga 2 till överenskommelsen.

(6)

Unionen måste anta en ståndpunkt om den gemensamma kommitténs utkast till beslut och utkast till rekommendation.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Enda artikel

Unionens ståndpunkt i den gemensamma kommitté som inrättats genom artikel 23 i Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss ska grundas på det bifogade utkastet till beslut och utkastet till rekommendation.

Utfärdat i Bryssel den 11 mars 2010.

På rådets vägnar

J. BLANCO

Ordförande


(1)  EGT L 321, 26.11.2002, s. 11.


Utkast till beslut nr 1/2003 av den Gemensamma kommitté som inrättats i enlighet med Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss

av den …

om antagande av den gemensamma kommitténs arbetsordning och om anpassning av bilaga 1 till överenskommelsen om villkor för yrkesmässigt bedrivande av persontransport på väg, bilaga 2 till överenskommelsen om tekniska standarder för bussar och de krav på sociala bestämmelser som avses i artikel 8 i överenskommelsen

DEN GEMENSAMMA KOMMITTÉN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss (1), särskilt artiklarna 23 och 24, och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 23.3 i Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss (nedan kallad överenskommelsen) ska den gemensamma kommittén själv anta sin arbetsordning.

(2)

Den gemensamma kommittén ska, i enlighet med artikel 24.2 c i överenskommelsen, ändra bilaga 1 till överenskommelsen om villkor för yrkesmässigt bedrivande av persontransport på väg och bilaga 2 till överenskommelsen om tekniska standarder för bussar. Vidare ska den gemensamma kommittén, i enlighet med artikel 24.2 e i överenskommelsen, anpassa de krav på sociala bestämmelser som avses i artikel 8 i överenskommelsen, för att beakta framtida åtgärder som vidtas inom unionen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den gemensamma kommitténs arbetsordning, som återges i bilaga I till detta beslut, antas härmed.

Artikel 2

Bilaga 1 till överenskommelsen om villkor för yrkesmässigt bedrivande av persontransport på väg, bilaga 2 till överenskommelsen om tekniska standarder för bussar och de krav på sociala bestämmelser som avses i artikel 8 i överenskommelsen anpassas härmed i enlighet med bilaga II till detta beslut.

Utfärdat i Bryssel den …

Ordförande

Sekreterare


(1)  EGT L 321, 26.11.2002, s. 13.

BILAGA I

Arbetsordning för den gemensamma kommitté som inrättats genom Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss

Artikel 1

Benämning på den gemensamma kommittén

Den gemensamma kommitté som inrättats genom artikel 23 i Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss kallas nedan kommittén.

Artikel 2

Ordförandeskap

1.   Ordförandeskapet för kommittén ska utövas av en företrädare för Europeiska kommissionen (nedan kallad kommissionen) på Europeiska unionens vägnar.

2.   Ordföranden för unionens delegation, eller i förekommande fall dennes suppleant, ska fungera som kommitténs ordförande.

3.   Ordföranden ska leda kommitténs arbete.

Artikel 3

Delegationer

1.   De parter för vilka överenskommelsen trätt i kraft (nedan kallade parterna) ska utse sina företrädare till kommittén. Unionens delegation ska bestå av företrädare för kommissionen biträdda av företrädare för medlemsstaterna.

2.   Varje part ska utse ordförande och, i förekommande fall, ställföreträdande ordförande, för sin delegation.

3.   Varje part får utse nya företrädare till kommittén. Kommitténs sekreterare ska utan dröjsmål informeras skriftligen om dessa förändringar.

4.   Företrädare för generalsekretariatet vid Europeiska unionens råd får delta i kommitténs sammanträden som observatörer. Ordföranden får komma överens med övriga delegationsordförande om att inbjuda personer som inte är ledamöter av delegationerna att närvara vid sammanträdena för att lämna upplysningar inom bestämda ämnesområden.

5.   Parterna ska minst en vecka före mötet underrätta kommitténs sekreterare om delegationernas sammansättning.

Artikel 4

Sekretariat

1.   En företrädare för kommissionen ska fungera som kommitténs sekreterare. Sekreteraren ska utses av kommitténs ordförande och inneha denna funktion till dess att en ny sekreterare utses. Ordföranden ska meddela parterna sekreterarens namn och kontaktuppgifter.

2.   Sekreteraren ska ansvara för kommunikationen mellan delegationerna, bland annat översändande av handlingar, och för tillsynen av sekretariatets uppgifter.

Artikel 5

Kommitténs sammanträden

1.   Kommittén ska sammanträda när minst en avtalsslutande part så begär. Det är ordföranden som är sammankallande.

2.   Ordföranden ska senast 15 arbetsdagar före sammanträdets början skicka kallelsen tillsammans med den preliminära dagordningen och möteshandlingarna till de andra delegationernas ordförande.

3.   En av parterna får begära att ordföranden ska minska den tidsfrist som avses i punkt 2 för att ta hänsyn till brådskande behov i särskilda fall.

4.   Kommitténs sammanträden ska inte vara offentliga, om inte annat beslutas av delegationernas ordförande.

5.   Kommittén ska sammanträda i Bryssel, om inte parterna överenskommer om annat.

Artikel 6

Dagordning

1.   Ordföranden ska, biträdd av sekreteraren, upprätta en preliminär dagordning för varje möte och i samråd med de andra delegationernas ordförande bestämma tid och plats för sammanträdet. Den preliminära dagordningen ska skickas till övriga delegationers ordförande senast 15 arbetsdagar före mötet. Alla nödvändiga arbetsdokument ska bifogas dagordningen.

2.   Den tidsgräns som fastställs i punkt 1 ska inte gälla brådskande sammanträden som sammankallas i enlighet med artikel 5.3.

3.   Varje part får, senast 24 timmar före sammanträdets början, föreslå att en eller flera punkter ska föras upp på den preliminära dagordningen. Begäran om att föra upp ytterligare punkter på dagordningen ska skriftligen motiveras och sändas till ordföranden.

4.   Dagordningen ska godkännas av kommittén i början av varje sammanträde. Kommittén får besluta om att införa punkter som inte finns med på den preliminära dagordningen.

Artikel 7

Antagande av akter

1.   Kommitténs beslut ska fattas enhälligt av de parter som finns företrädda, i enlighet med artikel 23.5 och 23.6 i överenskommelsen. Rekommendationerna, i synnerhet sådana som avses i artikel 24.2 g i överenskommelsen, ska fattas i samförstånd av de företrädda parternas delegationer. Besluten och rekommendationerna ska förses med rubriken ”beslut” eller ”rekommendation” följd av ett löpnummer, datumet för antagandet och en beskrivning av innehållet.

2.   Kommitténs beslut och rekommendationer ska undertecknas av ordföranden och sekreteraren. De ska sändas till övriga delegationschefer av sekreteraren.

3.   Varje part får besluta om att offentliggöra varje akt som antagits av kommittén.

4.   Kommittén får anta akter genom skriftligt förfarande om delegationsordförandena kommer överens om det. Ordföranden ska lämna utkastet till akt till övriga delegationsordförande, som ska inkomma med ett svar som anger om de godtar förslaget eller inte, om de föreslår ändringar av utkastet eller begär ytterligare tid för att ta ställning. Om utkastet antas ska ordföranden färdigställa beslutet eller rekommendationen i enlighet med punkterna 1 och 2.

5.   Rekommendationerna och besluten ska upprättas på engelska, franska och tyska, som alla är lika giltiga versioner. Varje avtalsslutande part ska se till att rekommendationerna och besluten korrekt översätts till dess officiella språk. Kommissionen ansvarar för översättningen till övriga unionsspråk.

Artikel 8

Protokoll

1.   Ordföranden ansvarar för att sekreteraren upprättar ett protokoll senast 15 arbetsdagar efter varje kommittésammanträde.

2.   Protokollet ska som regel för varje punkt på dagordningen innehålla uppgift om

de dokument som lämnats till kommittén,

de uttalanden som införts på begäran av en part,

de beslut, rekommendationer och slutsatser som antagits.

3.   Utkastet till protokoll ska lämnas till kommittén för godkännande i enlighet med det skriftliga förfarande som avses i artikel 7.4. Om detta förfarande inte är avslutat ska protokollet antas av kommittén vid nästa sammanträde.

4.   När protokollet antagits av kommittén ska det undertecknas av ordföranden och sekreteraren och förvaras av sekreteraren. Sekreteraren ska sända en kopia till övriga delegationsordförande.

Artikel 9

Sekretess

Utan att det påverkar tillämpningen av den bestämmelse om offentliggörande av akter som anges i artikel 7.3, ska kommitténs sammanträden och överläggningar omfattas av tystnadsplikt.

Artikel 10

Utgifter

1.   Varje part ska svara för de utgifter som den ådrar sig i samband med deltagandet i kommitténs sammanträden.

2.   Kommissionen ska besluta om fördelningen av kostnaderna för tjänsteresor för personer som inbjudits av ordföranden i enlighet med artikel 3.4.

Artikel 11

Korrespondens

All korrespondens till och från kommitténs ordförande ska gå via kommitténs sekreterare. Sekreteraren ska sända kopior av all korrespondens som rör överenskommelsen till samtliga delegationer.

Artikel 12

Språk

De språk som kommittén använder vid sammanträden och i dokument ska beslutas av kommittén. Den part som står värd för sammanträdet har ingen skyldighet att tillhandahålla tolkning till övriga språk.

BILAGA II

Anpassning av bilaga 1 till överenskommelsen om villkor för yrkesmässigt bedrivande av persontransport på väg, bilaga 2 om tekniska standarder för bussar och de krav på sociala bestämmelser som avses i artikel 8 i överenskommelsen  (1)

1.   Anpassning av bilaga 1 om villkor för yrkesmässigt bedrivande av persontransport på väg

Följande unionsakter ska läggas till i bilaga 1 till överenskommelsen:

”Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1071/2009 av den 21 oktober 2009 om gemensamma regler beträffande de villkor som ska uppfyllas av personer som bedriver yrkesmässig trafik och om upphävande av rådets direktiv 96/26/EG (EUT L 300, 14.11.2009, s. 51).”

2.   Anpassning av bilaga 2 om tekniska standarder för bussar

1.

I artikel 1 i bilaga 2 till överenskommelsen ska punkterna a, b, c och d ersättas med följande:

”a)

Provning av motorfordons och tillhörande släpfordons trafiksäkerhet

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/40/EG av den 6 maj 2009 om provning av motorfordons och tillhörande släpfordons trafiksäkerhet (omarbetning) (EUT L 141, 6.6.2009, s. 12).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/30/EG av den 6 juni 2000 om vägkontroller av trafiksäkerheten hos nyttofordon i trafik i gemenskapen (EGT L 203, 10.8.2000, s.1), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2003/26/EG av den 3 april 2003 (EUT L 90, 8.4.2003, s. 37).

b)

Hastighetsbegränsande anordningar

Rådets direktiv 92/6/EEG av den 10 februari 1992 om montering och användning av hastighetsbegränsande anordningar i vissa kategorier av motorfordon inom gemenskapen (EGT L 57, 2.3.1992, s. 27), senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/85/EG av den 5 november 2002 om ändring av rådets direktiv 92/6/EEG om montering och användning av hastighetsbegränsande anordningar i vissa kategorier av motorfordon inom gemenskapen (EGT L 327, 4.12.2002, s. 8).

c)

Största tillåtna dimensioner och högsta tillåtna vikter

Rådets direktiv 96/53/EG av den 25 juli 1996 om största tillåtna dimensioner i nationell och internationell trafik och högsta tillåtna vikter i internationell trafik för vissa vägfordon som framförs inom gemenskapen (EGT L 235, 17.9.1996, s. 59), senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/7/EG av den 18 februari 2002 om ändring av rådets direktiv 96/53/EG om största tillåtna dimensioner i nationell och internationell trafik och högsta tillåtna vikter i internationell trafik för vissa vägfordon som framförs inom gemenskapen (EGT L 67, 9.3.2002, s. 47).

Europaparlamentets och rådets direktiv 97/27/EG av den 22 juli 1997 om massa och dimensioner för vissa kategorier av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon och om ändring av direktiv 70/156/EEG (EGT L 233, 25.8.1997, s. 1), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2003/19/EG av den 21 mars 2003 (EUT L 79, 26.3.2003, s. 6).

d)

Färdskrivare vid vägtransporter

Rådets förordning (EEG) nr 3821/85 av den 20 december 1985 om färdskrivare vid vägtransporter (EGT L 370, 31.12.1985, s. 8), senast ändrad genom kommissionens förordning (EU) nr 1266/2009 av den 16 december 2009 om anpassning för tionde gången till den tekniska utvecklingen av rådets förordning (EEG) nr 3821/85 om färdskrivare vid vägtransporter (EUT L 339, 22.12.2009, s. 3) eller likvärdiga regler som fastställts genom den europeiska överenskommelsen om arbetsförhållanden för fordonsbesättningar vid internationella vägtransporter (AETR), inbegripet dess protokoll.”

2.

Artikel 2 i bilaga 2 i överenskommelsen ska ändras på följande sätt:

a)

Följande text ska införas efter första stycket och före tabellen:

 

”Avgasutsläpp

Rådets direktiv 88/77/EEG av den 3 december 1987 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om åtgärder mot utsläpp av gas- och partikelformiga föroreningar från motorer med kompressionständning som används i fordon samt mot utsläpp av gasformiga föroreningar från motorer med gnisttändning drivna med naturgas eller gasol vilka används i fordon (EGT L 36, 9.2.1988, s. 33), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2001/27/EG av den 10 april 2001 om anpassning till den tekniska utvecklingen av rådets direktiv 88/77/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om åtgärder mot utsläpp av gas- och partikelformiga föroreningar från motorer med kompressionständning som används i fordon samt mot utsläpp av gasformiga föroreningar från motorer med gnisttändning drivna med naturgas eller gasol vilka används i fordon (EGT L 107, 18.4.2001, s. 10).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/55/EG av den 28 september 2005 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om åtgärder mot utsläpp av gas- och partikelformiga föroreningar från motorer med kompressionständning som används i fordon samt mot utsläpp av gasformiga föroreningar från motorer med gnisttändning drivna med naturgas eller gasol vilka används i fordon (EUT L 275, 20.10.2005, s. 1), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2008/74/EG av den 18 juli 2008 (EUT L 192, 19.7.2008, s. 51).

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 595/2009 av den 18 juni 2009 om typgodkännande av motorfordon och motorer vad gäller utsläpp från tunga fordon (Euro 6) och om tillgång till information om reparation och underhåll av fordon samt om ändring av förordning (EG) nr 715/2007 och direktiv 2007/46/EG och om upphävande av direktiven 80/1269/EEG, 2005/55/EG och 2005/78/EG (EUT L 188, 18.7.2009, s. 1).

 

Rök

Rådets direktiv 72/306/EEG av den 2 augusti 1972 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om åtgärder mot utsläpp av föroreningar från dieselmotorer som används i fordon (EGT L 190, 20.8.1972, s. 1), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2005/21/EG av den 7 mars 2005 (EUT L 61, 8.3.2005, s. 25).

 

Buller

Rådets direktiv 70/157/EEG av den 6 februari 1970 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om tillåten ljudnivå och avgassystemet för motorfordon (EGT L 42, 23.2.1970, s. 16), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2007/34/EG av den 14 juni 2007 (EUT L 155, 15.6.2007, s. 49).

 

Bromsar

Rådets direktiv 71/320/EEG av den 26 juli 1971 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om bromsutrustning på vissa kategorier av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon (EGT L 202, 6.9.1971, s. 37), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2002/78/EG av den 1 oktober 2002 om anpassning till den tekniska utvecklingen av rådets direktiv 71/320/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om bromsutrustning på vissa kategorier av motorfordon och släpfordon till dessa fordon (EGT L 267, 4.10.2002, s. 23).

 

Däck

Rådets direktiv 92/23/EEG av den 31 mars 1992 om däck och däckmontering på motorfordon och släpvagnar till dessa fordon (EGT L 129, 14.5.1992, s. 95), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2005/11/EG av den 16 februari 2005 (EUT L 46, 17.2.2005, s. 42).

 

Belysnings- och ljussignalanordningar

Rådets direktiv 76/756/EEG av den 27 juli 1976 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om montering av belysning och ljussignalanordningar på motorfordon och släpvagnar till dessa fordon (EGT L 262, 27.9.1976, s. 1), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2008/89/EG av den 24 september 2008 om ändring av rådets direktiv 76/756/EEG för anpassning till den tekniska utvecklingen när det gäller montering av belysning och ljussignalanordningar på motorfordon och släpvagnar till dessa fordon (EUT L 257, 25.9.2008, s. 14).

 

Bränsletank

Rådets direktiv 70/221/EEG av den 20 mars 1970 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om tankar för flytande bränsle och bakre underkörningsskydd på motorfordon och släpvagnar till dessa fordon (EGT L 76, 6.4.1970, s. 23), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2006/20/EG av den 17 februari 2006 (EUT L 48, 18.2.2006, s. 16).

 

Backspeglar

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/97/EG av den 10 november 2003 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om typgodkännande av anordningar för indirekt sikt och av fordon försedda med sådana anordningar, om ändring av direktiv 70/156/EEG och om upphävande av direktiv 71/127/EEG (EUT L 25, 29.1.2004, s. 1), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2005/27/EG av den 29 mars 2005 (EUT L 81, 30.3.2005, s. 44).

 

Bilbälte (montering)

Rådets direktiv 77/541/EEG av den 28 juni 1977 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om bilbälten och fasthållningsanordningar i motorfordon (EGT L 220, 29.8.1977, s. 95), senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/40/EG av den 7 september 2005 (EUT L 255, 30.9.2005, s. 146).

 

Bilbälte (förankring)

Rådets direktiv 76/115/EEG av den 18 december 1975 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om förankring av bilbälten i motorfordon (EGT L 24, 30.1.1976, s. 6), senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/41/EG av den 7 september 2005 (EUT L 255, 30.9.2005, s. 149).

 

Säten

Rådets direktiv 74/408/EEG av den 22 juli 1974 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om inredningsdetaljer i motorfordon (hållfastheten hos sätena och fästanordningarna för dessa) (EGT L 221, 12.8.1974, s. 1), senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/39/EG av den 7 september 2005 (EUT L 255, 30.9.2005, s. 143).

 

Inredningsdetaljer (förebyggande av risker för brandspridning)

Europaparlamentets och rådets direktiv 95/28/EG av den 24 oktober 1995 om brinnegenskaperna hos material som används i inredningen till vissa kategorier av motorfordon (EGT L 281, 23.11.1995, s. 1).

 

Inredning (t.ex. nödutgångar, tillgänglighet, dimensioner på utrymmen och karosseristommens hållfasthet)

Europarlamentets och rådets direktiv 2001/85/EG av den 20 november 2001 om särskilda bestämmelser för fordon som används för personbefordran med mer än åtta säten utöver förarsätet och om ändring av direktiv 70/156/EEG och 97/27/EG (EGT L 42, 13.2.2002, s. 1).”

b)

Tabellen ska ersättas med följande tabell:

”Punkt

Föreskrifter från FN/ECE – senaste ändringsserie

Unionsakt (ursprunglig – ändringar)

Avgasutsläpp

49/01

49/02, godkännande A

49/02, godkännande B

Direktiv 88/77/EEG

Direktiv 2001/27/EG

Direktiv 2005/55/EG

Direktiv 2008/74/EG

Förordning (EG) nr 595/2009

Rök

24/03

Direktiv 72/306/EEG

Direktiv 2005/21/EG

Buller

51/02

Direktiv 70/157/EEG

Direktiv 2007/34/EG

Bromsar

13/11

Direktiv 71/320/EEG

Direktiv 2002/78/EG

Däck

54

Direktiv 92/23/EEG

Direktiv 2005/11/EG

Belysnings- och ljussignalanordningar

48/01

Direktiv 76/756/EEG

Direktiv 2007/35/EG

Bränsletank

34/02

67/01

110

Direktiv 70/221/EEG

Direktiv 2008/89/EG

Backspeglar

46/01

Direktiv 2003/97/EG

Direktiv 2005/27/EG

Bilbälte - montering

16/06

Direktiv 77/541/EEG

Direktiv 2005/40/EG

Bilbälte - förankring

14/07

Direktiv 76/115/EEG

Direktiv 2005/41/EG

Säten

17/08

80/01

Direktiv 74/408/EEG

Direktiv 2005/39/EG

Inredningsdetaljer (förebyggande av risker för brandspridning)

118

Direktiv 95/28/EG

Inredningsdetaljer (t.ex. nödutgångar, tillgänglighet, dimensioner på utrymmen)

107.02

Direktiv 2001/85/EG

Överrullningsskydd

66.01

Direktiv 2001/85/EG”

3.   Anpassning av de krav på sociala bestämmelser som avses i artikel 8 i överenskommelsen

1.

Efter införandet av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/30/EG av den 6 juni 2000 om vägkontroller av trafiksäkerheten hos nyttofordon i trafik i gemenskapen (EGT L 203, 10.8.2000, s. 1) ska artikel 8 i bilaga 2 till överenskommelsen, bilaga IIa till överenskommelsen och bilaga IIb till överenskommelsen utgå.

2.

De unionsakter som förtecknas i artikel 8 i överenskommelsen ska ersättas med följande unionsakter: (2)

”—

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 561/2006 av den 15 mars 2006 om harmonisering av viss sociallagstiftning på vägtransportområdet och om ändring av rådets förordningar (EEG) nr 3821/85 och (EG) nr 2135/98 samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 3820/85 (EUT L 102, 11.4.2006, s. 1), senast ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/2009 av den 21 oktober 2009 om gemensamma regler för tillträde till den internationella marknaden för persontransporter med buss och om ändring av förordning (EG) nr 561/2006 (EUT L 300, 14.11.2009, s. 88).

Rådets förordning (EEG) nr 3821/85 av den 20 december 1985 om färdskrivare vid vägtransporter (EGT L 370, 31.12.1985, s. 8), senast ändrad genom kommissionens förordning (EU) nr 1266/2009 av den 16 december 2009 om anpassning för tionde gången till den tekniska utvecklingen av rådets förordning (EEG) nr 3821/85 om färdskrivare vid vägtransporter (EUT L 339, 22.12.2009, s. 3).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/22/EG av den 15 mars 2006 om minimivillkor för genomförande av rådets förordningar (EEG) nr 3820/85 och (EEG) nr 3821/85 om sociallagstiftning på vägtransportområdet samt om upphävande av rådets direktiv 88/599/EEG (EUT L 102, 11.4.2006, s. 35), senast ändrat genom kommissionens direktiv 2009/5/EG av den 30 januari 2009 om ändring av bilaga III till Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/22/EG om minimivillkor för genomförandet av rådets förordningar (EEG) nr 3820/85 och (EEG) nr 3821/85 om sociallagstiftning på vägtransportområdet (EUT L 29, 31.1.2009, s. 45).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/88/EG av den 4 november 2003 om arbetstidens förläggning i vissa avseenden (EUT L 299, 18.11.2003, s. 9).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/15/EG av den 11 mars 2002 om arbetstidens förläggning för personer som utför mobilt arbete avseende vägtransporter (EGT L 80, 23.3.2002, s. 35).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/59/EG av den 15 juli 2003 om grundläggande kompetens och fortbildning för förare av vissa vägfordon för gods- eller persontransport och om ändring av rådets förordning (EEG) nr 3820/85 och rådets direktiv 91/439/EEG samt om upphävande av rådets direktiv 76/914/EEG (EUT L 226, 10.9.2003, s. 4).”


(1)  Uppdateringen av akter beaktar de nya åtgärder som antagits av Europeiska unionen till och med den 31 december 2009.

(2)  Uppdateringen av akter beaktar de nya åtgärder som antagits av Europeiska unionen till och med den 31 december 2009.


Utkast till rekommendation nr 1/2003 från den gemensamma kommitté som inrättats i enlighet med Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss

av den …

om användning av en teknisk rapport för bussar för att underlätta kontrollen av bestämmelserna i artiklarna 1 och 2 i bilaga 2 till överenskommelsen

DEN GEMENSAMMA KOMMITTÉN HAR ANTAGIT DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss, särskilt artiklarna 23 och 24, och

av följande skäl:

(1)

Interbus-överenskommelsen om tillfällig internationell persontransport med buss (nedan kallad överenskommelsen) trädde i kraft den 1 januari 2003.

(2)

Enligt artikel 24.1 i överenskommelsen ska den gemensamma kommittén övervaka att överenskommelsen genomförs på rätt sätt. Därför är det lämpligt att kommittén rekommenderar användningen av en teknisk rapport för bussar, för att underlätta kontrollen av bestämmelserna i artiklarna 1 och 2 i bilaga 2 till överenskommelsen.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS

att andra avtalsslutande parter i Interbus-överenskommelsen än unionen bör använda en teknisk rapport för bussar i den utformning som återges i bilagan till denna rekommendation, med förbehåll för kraven i artiklarna 1 och 2 i bilaga 2 till överenskommelsen.

Utfärdad i Bryssel den

Ordförande

Sekreterare

BILAGA

Teknisk rapport för bussar

Fordonets märke och typ

Registreringsnummer och landskod

Datum för första registrering

Chassinummer

 

Unionslagstiftning

Föreskrifter från FN/ECE

Godkännandenummer

Märke/angivelse på fordonet

Hastighetsbegränsande anordningar

Direktiv 92/6/EEG, senast ändrat genom direktiv 2002/85/EG

 

 

Största tillåtna dimensioner

Direktiv 96/53/EEG, senast ändrat genom direktiv 2002/7/EG Direktiv 97/27/EG, senast ändrat genom direktiv 2003/19/EG

 

 

Färdskrivare

Förordning (EEG) nr 3821/85, senast ändrad genom förordning (EU) nr 1266/2009

 

 

Avgasutsläpp

Direktiv 88/77/EEG, senast ändrat genom direktiv 2001/27/EG

Direktiv 2005/55/EG, senast ändrat genom direktiv 2008/74/EG

Förordning (EG) nr 595/2009

49/01

49/02, godkännande A

49/02, godkännande B

 

 

Rök

Direktiv 72/306/EEG, senast ändrat genom direktiv 2005/21/EG

24/03

 

 

Buller

Direktiv 70/157/EEG, senast ändrat genom direktiv 2007/34/EG

51/02

 

 

Bromsar

Direktiv 71/320/EEG, senast ändrat genom direktiv 2002/78/EG

13/11

 

 

Däck

Direktiv 92/23/EEG, senast ändrat genom direktiv 2005/11/EG

54

 

 

Belysnings- och ljussignalanordningar

Direktiv 76/756/EEG, senast ändrat genom direktiv 2008/89/EG

48/01

 

 

Bränsletank

Direktiv 70/221/EEG, senast ändrat genom direktiv 2006/20/EG

34/02

67/01

110

 

 

Backspeglar

Direktiv 2003/97/EG, senast ändrat genom direktiv 2005/27/EG

46/01

 

 

Bilbälte (montering)

Direktiv 77/541/EEG, senast ändrat genom direktiv 2005/40/EG

16/06

 

 

Bilbälte (förankring)

Direktiv 76/115/EEG, senast ändrat genom direktiv 2005/41/EG

14/07

 

 

Säten

Direktiv 74/408/EEG, senast ändrat genom direktiv 2005/39/EG

17/08

80/01

 

 

Inredningsdetaljer (förebyggande av risker för brandspridning)

Direktiv 95/28/EG

118

 

 

Inredning (t.ex. nödutgångar, tillgänglighet, dimensioner på utrymmen)

Direktiv 2001/85/EG

107.02

 

 

Överrullningsskydd

Direktiv 2001/85/EG

66.01