29.12.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 348/71


RÅDETS REKOMMENDATION

av den 22 december 2009

om vaccination mot säsongsinfluensa

(Text av betydelse för EES)

(2009/1019/EU)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 168.6,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Säsongsinfluensa är en smittsam virusinfektion, som i Europa förekommer i form av epidemier främst under vinterhalvåret. Det är en av de främsta och vanligaste smittsamma sjukdomarna, som förorsakar många sjukdomsfall och är en betydande faktor för dödsfall i samtliga medlemsstater.

(2)

I vissa fall ger den svårare komplikationer än en övergående luftvägsinfektion och leder till allvarlig lunginflammation eller andra sekundära komplikationer med ibland dödlig utgång. Dessa komplikationer är betydligt vanligare bland äldre och hos personer med kroniska sjukdomar.

(3)

Effekterna av säsongsinfluensan kan mildras med hjälp av vaccination, och eftersom viruset ofta ändrar sin antigensammansättning prövas vaccinens sammansättning fortlöpande av Världshälsoorganisationens (WHO) expertgrupper.

(4)

Världshälsoförsamlingen antog vid sitt möte 2003 resolution 56.19 för att utöka vaccinationen mot influensa till att omfatta alla högriskgrupper med målet att minst 50 % av den äldre befolkningen ska omfattas av vaccinationerna senast 2006, och 75 % senast 2010.

(5)

Den 26 oktober 2005 och den 14 juni 2006 antog Europaparlamentet resolutionerna Strategi mot en influensapandemi respektive Gemenskapens beredskapsplan för influensapandemier, i vilka parlamentet uppmanade medlemsstaterna att utöka influensavaccinationerna i enlighet med WHO:s rekommendationer. I dessa resolutioner uppmanades medlemsstaterna även att i enlighet med WHO:s rekommendationer öka sin vaccinationstäckning under perioden mellan två pandemier.

(6)

Det bör därför vidtas samordnade åtgärder på EU-nivå för att lindra effekterna av säsongsinfluensan genom att man uppmuntrar olika riskgrupper och anställda inom hälso- och sjukvården till att vaccinera sig. Syftet med denna rekommendation är att nå målet med en vaccinationstäckning på 75 % av den äldre befolkningen så snart som möjligt och helst senast vintern 2014–2015 i enlighet med WHO:s rekommendationer. Målet 75 % bör om möjligt utvidgas till att omfatta riskgruppen personer med kroniska sjukdomar, med beaktande av de riktlinjer som Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) utfärdat.

(7)

Fler vaccinationer inom riskgrupperna medför även fler vaccinationer överlag, vilket även inbegriper anställda inom sjuk- och hälsovården.

(8)

Det första nödvändiga steget för att få till stånd dessa förändringar är att alla aktörer inom vårdsektorn, riskgrupper, hälso- och sjukvårdspersonal, läkare, hälso- och sjukvårdens ledning samt politiska beslutsfattare blir medvetna om problemet med säsongsinfluensa, genom informationskampanjer som riktar sig till allmänheten och till yrkesverksamma inom vården. Anställda inom hälso- och sjukvården bör medvetandegöras om de särskilda risker som de utsätts för genom sina mer sårbara patienter. Anställda inom hälso- och sjukvården bör också göras medvetna om sitt ansvar för att ge sina patienter lämpliga råd i fråga om vaccination.

(9)

Framför allt är det viktigt att samla in särskilda och jämförbara uppgifter på nationell nivå om hur stora delar av riskgrupperna som vaccinerats så att situationen i alla medlemsstaterna kan bedömas korrekt. Hittills har sådana uppgifter inte alltid funnits att tillgå. Med dessa uppgifter som underlag kommer kommissionen och medlemsstaterna att kunna utbyta information och bästa praxis med tredjeländer genom de befintliga kanalerna för internationellt hälsosamarbete.

(10)

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 851/2004 av den 21 april 2004 om inrättande av ett europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (1) (ECDC) gav ECDC i uppdrag att förse kommissionen och medlemsstaterna med teknisk och vetenskaplig sakkunskap. ECDC ansvarar också för det särskilda nätverk som inrättats för att övervaka säsongsinfluensa i enlighet med kommissionens beslut 2000/96/EG av den 22 december 1999 om de smittsamma sjukdomar som successivt ska omfattas av gemenskapsnätverket enligt Europaparlamentets och rådets beslut nr 2119/98/EG (2). ECDC bör därför bistå medlemsstaterna genom att tillhandahålla vetenskapligt expertkunnande om vaccination mot säsongsinfluensa.

(11)

När det gäller vaccination mot säsongsinfluensa är det uppenbart att det mål med en 75-procentig vaccinationstäckning inom de äldre åldersgrupperna som rekommenderas av WHO kommer att underlättas genom en samordnad insats på EU-nivå.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

1.

Medlemsstaterna uppmuntras att anta och genomföra nationella, regionala eller lokala handlingsplaner eller åtgärder i syfte att förbättra täckningen av vaccination mot säsongsinfluensa så att de snarast möjligt och helst senast vintern 2014–2015 uppnår en vaccinationstäckning på 75 % i ”äldre åldersgrupper” samt om möjligt för andra riskgrupper i punkt 2 a, om detta inte redan har uppnåtts. Medlemsstaterna uppmuntras också att höja den andel bland anställda inom sjuk- och hälsovården som vaccineras.

Man bör i handlingsplanerna eller åtgärderna ta hänsyn till de brister som konstateras på nationell nivå och organisera den verksamhet som avses i punkt 2 b och c.

2.

Inom ramen för de handlingsplaner eller åtgärder som avses i punkt 1 uppmuntras medlemsstaterna att

a)

beakta definitionen av ”äldre åldersgrupper” och ”riskgrupper” i de riktlinjer som utfärdats av ECDC,

b)

undersöka samtliga riskgrupper och utreda varför vissa människor inte vill låta vaccinera sig,

c)

främja utbildning, fortbildning och informationsutbyte om säsongsinfluensa och vaccination genom

i)

information till hälso- och sjukvårdspersonal,

ii)

information till personer i riskgrupperna och deras anhöriga om risker med och förebyggande av influensa,

iii)

effektiva informationsinsatser för att undanröja hinder för vaccination.

3.

Medlemsstaterna uppmuntras att på frivillig grund rapportera till kommissionen om tillämpningen av rekommendationen, och särskilt om hur stor del av riskgrupperna som omfattas.

4.

Kommissionen uppmanas att på underlag av de uppgifter som medlemsstaterna gör tillgängliga regelbundet rapportera till rådet om tillämpningen av denna rekommendation.

5.

Kommissionen uppmanas att fortsätta att stödja forskning om influensa via ramprogrammen för forskning.

Utfärdad i Bryssel den 22 december 2009.

På rådets vägnar

A. CARLGREN

Ordförande


(1)  EUT L 142, 30.4.2004, s. 1.

(2)  EGT L 28, 3.2.2000, s. 50.