5.12.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 320/23


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 30 november 2009

om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke för möbler av trä

[delgivet med nr K(2009) 9522]

(Text av betydelse för EES)

(2009/894/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1980/2000 av den 17 juli 2000 om ett reviderat gemenskapsprogram för tilldelning av miljömärke (1), särskilt artikel 6.1 andra stycket,

efter samråd med Europeiska unionens miljömärkningsnämnd, och

av följande skäl:

(1)

Enligt förordning (EG) nr 1980/2000 får gemenskapens miljömärke tilldelas en produkt vars egenskaper gör att den på ett väsentligt sätt kan bidra till betydande förbättringar i fråga om vissa centrala miljöaspekter.

(2)

I förordning (EG) nr 1980/2000 föreskrivs att särskilda miljömärkeskriterier ska fastställas för varje produktgrupp, utgående från det utkast till kriterier som upprättas av Europeiska unionens miljömärkningsnämnd.

(3)

De ekologiska kriterierna och de tillhörande bedömnings- och kontrollkraven bör gälla i fyra år från och med den dag då detta beslut antas.

(4)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 17 i förordning (EG) nr 1980/2000.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Produktgruppen ”möbler av trä” ska omfatta fristående eller inbyggda enheter för hemmabruk inomhus eller utomhus som används för förvaring, upphängning, liggande, sittande, arbete och ätande eller som används inomhus för affärsändamål. Möbler för affärsändamål ska omfatta kontors- och skolmöbler såväl som möbler för restauranger och hotell.

Följande villkor måste uppfyllas:

a)

Produkten måste vara tillverkad av minst 90 viktprocent massivt trä eller träbaserade material. Glasdelar som enkelt kan ersättas i fall av skada får uteslutas från viktberäkningen och detsamma gäller för teknisk utrustning och tekniska anordningar.

b)

Vikten för varje enskilt material annat än massivt trä och träbaserade material får inte överskrida 3 % av produktens totalvikt. Den totala kombinerade vikten för sådana material får inte överskrida 10 % av produktens totalvikt.

Artikel 2

För att en möbel av trä ska kunna tilldelas gemenskapens miljömärke enligt förordning (EG) nr 1980/2000 måste möbeln i fråga omfattas av den produktgrupp som definieras i artikel 1 i detta beslut och uppfylla de ekologiska kriterier som anges i bilagan.

Artikel 3

De ekologiska kriterierna för produktgruppen ”möbler av trä” och för de tillhörande bedömnings- och kontrollkraven ska gälla i fyra år från och med den dag då detta beslut delges.

Artikel 4

För administrativa ändamål ska produktgruppen ”möbler av trä” tilldelas kodnummer ”36”

Artikel 5

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 30 november 2009.

På kommissionens vägnar

Günter VERHEUGEN

Vice ordförande


(1)  EGT L 237, 21.9.2000, s. 1.


BILAGA

ALLMÄNT

Kriteriernas syfte

Syftet med dessa kriterier är framför allt främja det att möbler av trä har en minskad inverkan på miljön och människors hälsa under möbelns hela livscykel.

Närmare bestämt gäller följande:

Att främja användningen av material som framställs på ett hållbart sätt.

Att minska användningen av farliga ämnen och utsläppen av föroreningar.

Att produkten har testats för hållbarhet.

Bedömnings- och kontrollkrav

De särskilda bedömnings- och kontrollkraven anges för varje kriterium. I tillämpliga fall får andra testmetoder än de som anges för varje kriterium användas om de godkänts som likvärdiga av det behöriga organ som bedömer ansökan.

När det krävs att sökanden ska tillhandahålla dokumentation, analyser eller testrapporter, eller på annat sätt styrka att kriterierna uppfylls, kan dessa dokument komma antingen från sökanden själv eller från dennes leverantör(er) eller underleverantör(er) osv.

Bedömningen av överensstämmelse ska utföras av lämpliga ackrediterade laboratorier som (i mån av möjlighet) uppfyller de allmänna kraven enligt EN ISO 17025.

I förekommande fall får behöriga organ begära in kompletterande dokumentation och de får även genomföra oberoende kontroller.

Vid bedömning av ansökningar och vid kontroll av huruvida kriterierna uppfylls rekommenderas de behöriga organen att ta hänsyn till om ett erkänt miljöledningssystem såsom EMAS eller EN ISO 14001 används och om det finns miljövarudeklarationer (notera: sådana deklarationer och system är inte obligatoriska men rekommenderas).

KRITERIER

Undantag

Följande undantag ska gälla för vissa av kriterierna rörande material:

i)

Material andra än massivt trä och träbaserade material och andra än de material som omfattas av kriterierna för ytbehandling och montering av möbler och som står för mindre än 3 % av totalvikten hos den miljömärkta produkten kan beviljas undantag från överensstämmelse med kraven på trä och träbaserade material.

ii)

Fästanordningar såsom skruvar och spik och metalldelar för skjutdörrar och lådor behöver inte uppfylla alla kriterier rörande material.

Bedömning och kontroll: Tillbörlig information ska tillhandahållas om de material som inte behöver uppfylla vissa kriterier. Beräkningen av procentandelen material som berörs av undantag ska omfatta mängden av dessa material i kompositmaterial, oavsett procentandelen av ett sådant kompositmaterial i den slutliga miljömärkta möbeln. Beräkningen av totalvikt ska inte omfatta vikten hos fästanordningar.

1.   Produktbeskrivning

En beskrivning av produkten ska tillhandahållas (beskrivning av funktionen och angivande av produktnamnet eller referenskoden) och – om olika typer av samma produkt är tillgängliga – en beskrivning av de olika typer som omfattas av ansökan. Uppgifter ska också lämnas om produktens totala vikt och om de material som har använts i produkten, inklusive fästanordningar och tekniska anordningar och deras respektive vikt.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska förse det behöriga organet med en produktbeskrivning som innehåller den ovan beskrivna informationen.

2.   Farliga ämnen

a)

Ämnen eller beredningar som har tilldelats eller som vid tiden för ansökan kan komma att tilldelas någon av de nedan angivna riskfraserna (eller kombinationer av dem) får inte användas på träprodukten i fråga:

R23 (giftigt vid inandning).

R24 (giftigt vid hudkontakt).

R25 (giftigt vid förtäring).

R26 (mycket giftigt vid inandning).

R27 (mycket giftigt vid hudkontakt).

R28 (mycket giftigt vid förtäring).

R39 (risk för mycket allvarliga bestående hälsoskador).

R40 (misstänks kunna ge cancer).

R42 (kan ge allergi vid inandning).

R43 (kan ge allergi vid hudkontakt).

R45 (kan ge cancer).

R46 (kan ge ärftliga genetiska skador).

R48 (risk för allvarliga hälsoskador vid långvarig exponering).

R49 (kan ge cancer vid inandning).

R50 (mycket giftigt för vattenlevande organismer).

R51 (giftigt för vattenlevande organismer).

R52 (skadligt för vattenlevande organismer).

R53 (kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön).

R60 (kan ge nedsatt fortplantningsförmåga).

R61 (kan ge fosterskador).

R62 (möjlig risk för nedsatt fortplantningsförmåga).

R63 (möjlig risk för fosterskador).

R68 (möjlig risk för bestående hälsoskador).

Dessa riskfraser fastställs i rådets direktiv 67/548/EEG av den 27 juni 1967 om tillnärmning av lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av farliga ämnen och senare ändringar av detta direktiv och med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/45/EG (1) (direktivet om farliga ämnen) (2) (direktivet om farliga preparat).

Alternativt kan man överväga klassificering enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 av den 16 december 2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, ändring och upphävande av direktiven 67/548/EEG och 1999/45/EG samt ändring av förordning (EG) nr 1907/2006 (3). I detta fall får man till råmaterialen inte tillsätta ämnen eller beredningar som vid tidpunkten för ansökan har tilldelats eller kan komma att tilldelas någon av följande faroangivelser (eller kombinationer av dessa): H300, H301, H310, H311, H317 H330, H331, H334, H351, H350, H340, H350i, H400, H410, H411, H412, H413, H360F, H360D, H361f, H361d H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341, H370, H372.

b)

Produkten får inte innehålla halogenerade organiska bindemedel, azidirin och polyazidiriner eller pigment och tillsatser baserade på

bly, kadmium, krom (VI), kvicksilver och föreningar av dessa metaller,

arsenik, bor och koppar,

organiskt bundet tenn.

c)

Endast flamskyddsmedel som är kemiskt bundna i matrisen/materialet eller på matrisens/materialets yta (reaktiva flamskyddsmedel) får användas i produkten. Om de flamskyddsmedel som används kan klassificeras enligt någon av de R-fraser som anges nedan måste dessa reaktiva flamskyddsmedel vid appliceringen ändra sin kemiska natur så att de inte längre kan klassificeras enligt någon av dessa R-fraser (andelen flamskyddsmedel på matris/material som fortfarande har samma egenskaper som innan det applicerades måste vara mindre än 0,1 %):

R40 (misstänks kunna ge cancer).

R45 (kan ge cancer).

R46 (kan ge ärftliga genetiska skador).

R49 (kan ge cancer vid inandning).

R50 (mycket giftigt för vattenlevande organismer).

R51 (giftigt för vattenlevande organismer).

R52 (skadligt för vattenlevande organismer).

R53 (kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön).

R60 (kan ge nedsatt fortplantningsförmåga).

R61 (kan ge fosterskador).

R62 (möjlig risk för nedsatt fortplantningsförmåga).

R63 (möjlig risk för fosterskador).

R68 (möjlig risk för bestående hälsoskador).

Dessa riskfraser fastställs i direktiv 67/548/EEG och i senare ändringar av detta direktiv.

Flamskyddsmedel som endast blandas fysiskt med matris/material omfattas inte (additiva flamskyddsmedel).

Alternativt kan man överväga klassificering enligt förordning (EG) nr 1272/2008. I detta fall får man till råmaterialet inte tillsätta ämnen eller beredningar som vid tidpunkten för ansökan har tilldelats eller kan komma att tilldelas någon av följande faroangivelser (eller kombinationer av dessa): H351, H350, H340, H350i, H400, H410, H411, H412, H413, H360F, H360D, H361f, H361d H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla ett intyg om att detta kriterium uppfylls samt en förteckning över ingredienser och tillhörande dokumentation, t.ex. säkerhetsdatablad.

3.   Krav rörande trä och träbaserade material

a)   Hållbart skogsbruk

Tillverkaren ska ha en policy för hållbarhet inom anskaffning av trä och ett system för att spåra och bekräfta träets ursprung och spåra det från skogen till den första mottagningspunkten.

Ursprunget ska dokumenteras för allt trämaterial. Tillverkaren måste se till att allt trämaterial härrör från lagliga källor. Träet får inte härröra från skyddade områden eller områden som är under utredning för att eventuellt utses till skyddade områden, från gammelskog eller skogar med högt bevarandevärde som finns definierade i nationella intressenters förfaranden, såvida inte inköpen tydligt ligger i linje med nationella bevarandebestämmelser.

Fram till den 30 juni 2011 gäller för miljömärkta trädprodukter som släpps ut på marknaden att minst 50 % av ingående massivt trä och 20 % av ingående träbaserade material måste härröra från hållbart brukade skogar som har certifierats enligt certifieringssystem för skogsbruk från en oberoende tredje part på grundval av de kriterier som finns angivna i punkt 15 i rådets resolution av den 15 december 1998 om en skogsbruksstrategi för Europeiska unionen och dess vidareutveckling, eller från återvunna material.

Från den 1 juli 2011 och fram till den 31 december 2012 gäller för miljömärkta trädprodukter som släpps ut på marknaden att minst 60 % av ingående massivt trä och 30 % av ingående träbaserade material måste härröra från hållbart brukade skogar som har certifierats enligt certifieringssystem för skogsbruk från en oberoende tredje part på grundval av de kriterier som finns angivna i punkt 15 i rådets resolution av den 15 december 1998 om en skogsbruksstrategi för Europeiska unionen och dess vidareutveckling, eller från återvunna material.

Från den 1 januari 2013 gäller för miljömärkta trädprodukter som släpps ut på marknaden att minst 70 % av ingående massivt trä och 40 % av ingående träbaserade material måste härröra från hållbart brukade skogar som har certifierats enligt certifieringssystem för skogsbruk från en oberoende tredje part på grundval av de kriterier som finns angivna i punkt 15 i rådets resolution av den 15 december 1998 om en skogsbruksstrategi för Europeiska unionen och dess vidareutveckling, eller från återvunna material.

Bedömning och kontroll: För att dessa villkor ska uppfyllas ska sökanden visa att de miljömärkta träprodukterna, när de första gången släpps ut på marknaden efter den dag som anges i kriteriet, kommer att uppfylla den tillämpliga nivån för certifierat trä. Om detta inte kan visas, ska det behöriga organet ge miljömärkningslicens endast för den period för vilken det kan visas att kriteriet uppfylls. Sökanden ska tillhandahålla tillbörlig information från träleverantören med uppgifter om typer, mängder och exakt härkomst för trä som används för tillverkning av möbler. Sökanden ska tillhandahålla tillbörliga certifikat som visar att certifieringssystemet överensstämmer med de krav som anges i punkt 15 i rådets resolution av den 15 december 1998 om en skogsbruksstrategi för Europeiska unionen.

Definition: Med träbaserade material avses material som har tillverkats genom att med vidhäftningsmedel och/eller lim sammanfoga ett eller flera av följande material: träfiber och/eller avbarkade eller tillskurna skivor och/eller trärester från skogar och planteringar, sågat virke, rester från pappers- eller massaindustrin och/eller återvunnet trä. Träbaserade material kan omfatta hårda fiberskivor, fiberskivor, MDF-skivor (Medium Density Fibreboard), spånskivor, OSB-skivor (Oriented Strand Board), plywood och paneler av massivt trä. Begreppet ”träbaserade material” avser även kompositmaterial tillverkade av träbaserade paneler belagda med plast, laminerad plast, metaller eller andra beläggningsmaterial och färdiga eller halvfärdiga träbaserade paneler.

Färdiga eller halvfärdiga träbaserade material och träbaserade material som är belagda med plast, laminerad plast eller andra beläggningsmaterial ska utöver kriterierna i detta avsnitt även uppfylla kriterierna för ytbehandling.

b)   Returfibrer

Återvunnet trä eller återvunna spånor eller fibrer som används som råvara vid produktion av träbaserade material ska åtminstone uppfylla kraven i EPF:s industristandard, såsom anges i punkt 6 i dokumentet EPF Standard for delivery conditions of recycled wood av den 24 oktober 2002. En tabell med gränsvärden hämtade ur referensstandarden finns bifogad som tillägg.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska styrka att återvunnet trä har använts vid produktionen av träbaserade material. Dessutom ska analysresultat tillhandahållas för att möjliggöra kontroll av att gränsvärdena i tillägget respekteras.

c)   Impregnerings- och konserveringsmedel

i)

Möbler för inomhusbruk ska inte impregneras.

För alla andra slags möbler där impregnerings- eller konserveringsmedel används ska dessa medel uppfylla kraven rörande farliga ämnen (avsnitt 2).

ii)

Massivt trä får efter avverkningen inte behandlas med ämnen som är upptagna i någon av nedanstående förteckningar eller med beredningar i vilka dessa ämnen ingår:

Bekämpningsmedel som enligt WHO:s rekommendationer ska klassificeras i klass 1a (ytterst farliga).

Bekämpningsmedel som enligt WHO:s rekommendationer ska klassificeras i klass 1b (mycket farliga).

Dessutom ska behandlingen av trä vara förenlig med bestämmelserna i rådets direktiv 79/117/EEG (4) och rådets direktiv 76/769/EEG (5).

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla ett intyg om att produkten uppfyller detta kriterium, en förteckning över de ämnen som har använts och ett säkerhetsdatablad för varje ämne.

d)   Användning av farliga ämnen och beredningar vid produktion av träbaserade material

Utöver kraven i avsnitt 2 om farliga ämnen ska alla ämnen och beredningar som används vid produktion av träbaserade material uppfylla följande krav:

i)

Massivt trä får efter avverkningen inte behandlas med ämnen som är upptagna i en av nedanstående förteckningar eller med beredningar i vilka dessa ämnen ingår:

Bekämpningsmedel som enligt WHO:s rekommendationer ska klassificeras i klass 1a (ytterst farliga).

Bekämpningsmedel som enligt WHO:s rekommendationer ska klassificeras i klass 1b (mycket farliga).

Dessutom ska behandlingen av trä vara förenlig med bestämmelserna i rådets direktiv 79/117/EEG och rådets direktiv 76/769/EEG.

ii)

Halten av fri formaldehyd i produkter eller beredningar som används i paneler får inte överstiga 0,3 viktprocent. Halten av fri formaldehyd i bindemedel, vidhäftningsmedel och lim för plywoodskivor eller laminerade träpaneler får inte överstiga 0,5 viktprocent.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla tillbörliga intyg om att ovanstående krav är uppfyllda. För de kemiska produkter som används vid produktionen av träbaserade material ska sökanden tillhandahålla säkerhetsdatablad eller motsvarande dokumentation som innehåller uppgifter om klassificering av hälsofara.

e)   Formaldehydutsläpp från obehandlade råvirkesbaserade material

Träbaserade material får endast användas i en möbel om de uppfyller följande krav:

i)

Spånplattor: Utsläpp av formaldehyd från spånplattor i obearbetat tillstånd, dvs. före maskinbearbetning eller beläggning, får inte överstiga 50 % av det gränsvärde som gäller spånplattor av klass E1 enligt standarden EN 312.

Bedömning och kontroll: Sökanden och/eller dennes leverantör ska styrka att de träbaserade materialen överensstämmer med detta krav enligt den europeiska standarden EN 312–1.

ii)

Träfiberplattor: Förekomsten av formaldehyd i de träfiberplattor som används får inte överstiga 50 % av det gränsvärde som gäller för träfiberplattor av klass A enligt definitionen i EN 622–1. Träfiberplattor som klassificerats som klass A kommer att godkännas om de inte utgör mer än 50 % av den totala mängden trä och trämaterial som används i produkten.

Bedömning och kontroll: Sökanden och/eller dennes leverantör ska styrka att det träbaserade materialet överensstämmer med detta krav enligt den europeiska standarden EN 622–1.

f)   Genetiskt modifierat trä

Produkten får inte innehålla genetiskt modifierat trä.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska styrka att inget genetiskt modifierat trä har använts.

4.   Kriterier för ytbehandlingar

Med ytbehandling avses ytbehandling antingen av enskilda delar eller möbelkomponenter, eller av möbeln som sådan.

a)   Ytbehandling med plast och metaller

Plaster och metaller tillåts upp till en procentandel på 2 % av möbelns totala vikt. Plaster och metaller måste uppfylla de allmänna kraven rörande farliga ämnen enligt avsnitt 2.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla relevant dokumentation som visar att dessa kriterier uppfylls.

b)   Andra ytbehandlingar än plaster och metaller

Detta kriterium hör samman med ytbehandling av möbler och trämaterial.

i)   Farliga ämnen och beredningar (inklusive flyktiga organiska föreningar)

Alla material, ämnen och beredningar måste uppfylla kraven rörande farliga ämnen enligt avsnitt 2.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla intyg om att detta kriterium uppfylls samt en förteckning över ingredienser och tillhörande dokumentation, t.ex. säkerhetsdatablad.

Dessutom ska kemiska ämnen som tillverkaren/leverantören har klassificerat som skadliga för miljön i enlighet med gemenskapens klassificeringssystem (28:e ändringen till direktiv 67/548/EEG) överensstämma med den ena av de nedan angivna två gränserna:

Kemiska ämnen som klassificeras som skadliga för miljön enligt direktiv 1999/45/EG får inte användas i ämnen och beredningar för ytbehandling. Produkten får dock innehålla upp till 5 % flyktiga organiska föreningar enligt definitionen i rådets direktiv 1999/13/EG (6) (med flyktig organisk förening avses varje organisk förening som vid 293,15 K har ett ångtryck på minst 0,01 kPa eller som har motsvarande flyktighet under de särskilda användningsförhållanden som gäller). Om produkten kräver utspädning får innehållet av den utspädda produkten inte överstiga ovannämnda gränsvärden.

Den applicerade mängden (våt målarfärg/lack) av ämnen som är skadliga för miljön enligt direktiv 1999/45/EG får inte överskrida 14 g/m2 yta och den applicerade mängden (våt målarfärg/lack) av flyktiga organiska föreningar får inte överskrida 35 g/m2.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska intyga att produkten uppfyller detta kriterium och tillhandahålla dokument som styrker detta, bl.a.

en fullständig redovisning av produktens sammansättning med angivande av de ingående ämnenas mängder och CAS-nummer,

testmetod och testresultat för alla ämnen som ingår i produkten, enligt direktiv 67/548/EEG,

ett intyg om att alla ingående ämnen har redovisats,

uppgift om antalet applicerade skikt och den applicerade mängden per kvadratmeter.

Appliceringsmetod:

Följande verkningsgrader används för beräkning av förbrukningen av ytbehandlingsprodukt och den applicerade mängden: Sprutautomat utan återvinning 50 %, sprutautomat med återvinning 70 %, elektrostatisk sprutning 65 %, sprutning med skiva eller klocka 80 %, valslackering 95 %, ridålackering 95 %, vakuumlackering 95 %, doppning 95 %, sköljning 95 %.

c)   Formaldehyd

Formaldehydutsläppen från ämnen och beredningar för ytbehandling som avger formaldehyd ska vara mindre än 0,05 ppm.

Bedömning och kontroll: Sökanden och/eller dennes leverantör ska intyga att ovanstående krav uppfylls och tillhandahålla information om ytbehandlingsmedlets sammansättning (t.ex. säkerhetsdatablad).

d)   Mjukgörare

Om mjukgörare används i tillverkningsprocessen måste ftalaterna uppfylla kraven rörande farliga ämnen enligt avsnitt 2.

Utöver detta är det inte tillåtet att använda DNOP (di-n-oktylftalat), DINP (di-isononylftalat), DIDP (di-isodecylftalat) i produkten.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska styrka att detta kriterium uppfylls.

e)   Biocider

Användning är tillåten endast för biocidprodukter som innehåller sådana verksamma ämnen som ingår i bilaga IA till Europaparlamentets och rådets direktiv 98/8/EG (7) och som är godkända för användning i möbler.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska intyga att kraven enligt detta kriterium uppfylls och tillhandahålla en förteckning över de biocidprodukter som används.

5.   Kriterier för montering av möbler

Detta kriterium hör samman med limning av komponenter som del av montering av möbler, dvs. kriteriet gäller vidhäftningsmedel

a)   Farliga ämnen i tillsatsämnen och bindemedel

Dessa måste uppfylla kraven rörande farliga ämnen enligt avsnitt 2.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla tillbörliga intyg om att ovanstående krav är uppfyllda. Ett säkerhetsdatablad eller motsvarande dokumentation ska tillhandahållas för varje kemisk produkt som används vid monteringen av möbeln och detta ska innehålla information om klassificering av hälsofaran. Sökanden ska också tillhandahålla analysrapporter eller ett intyg från leverantören om halten av fri formaldehyd.

b)   Flyktiga organiska föreningar

Halten av flyktiga organiska föreningar i vidhäftningsmedel som används för montering av möbler får vara högst 5 viktprocent. (Med flyktig organisk förening avses en organisk förening som vid 293,15 K har ett ångtryck på minst 0,01 kPa eller som har motsvarande flyktighet under de särskilda användningsförhållanden som gäller).

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla en redovisning av alla vidhäftningsmedel som använts vid monteringen av möblerna, och ska intyga att detta kriterium uppfylls.

6.   Kriterier för slutprodukten

a)   Hållbarhet och säkerhet

Produkten ska uppfylla kraven på hållbarhet, hållfasthet, säkerhet och stabilitet i de EN-standarder som är tillämpliga på produktens användning. Om EN-standarder saknas ska kraven i ISO-standarderna användas. Om det varken finns EN- eller ISO-standarder ska ett oberoende provningsorgan bedöma produktens hållbarhet, hållfasthet, säkerhet och stabilitet på grundval av utförande och materialval.

Bruksanvisningen ska innehålla en förteckning över normer och standarder som används för hållbarhetsbedömningen.

Mot bakgrund av hållfasthetskriteriets viktiga roll och för att förbättra hållfasthetsbedömningen av produkter kommer EUEB (nämnden för Europeiska unionens miljömärkning) att lägga fram ett initiativ om att främja antagandet av EN-hållfasthetsstandarder som måste vara tillgängliga inför nästa översyn av de aktuella kriterierna.

Bedömning och kontroll: Tillverkaren ska tillhandahålla ett intyg som kompletteras med dokumentation om de provningsmetoder som använts av det ackrediterade organet och provningsresultaten.

b)   Underhåll

Det ska vara möjligt att underhålla produkterna utan organiska lösningsmedel.

Tillverkaren ska garantera möjligheten att reservdelar (ursprungliga funktionella delar eller delar som uppfyller samma funktion) kan införskaffas på begäran under hela den berörda tillverkningsperioden och under en period på 5 år från det datum då produktionen av den berörda möbeltypen upphör.

Bedömning och kontroll: Sökanden och/eller dennes leverantör ska tillhandahålla ett intyg kompletterat med dokument som styrker att detta kriterium uppfylls.

c)   Återvinning och avfall

Produkten måste vara enkel att återvinna. Konsumenten ska ges en detaljerad beskrivning av de bästa sätten för bortskaffning av produkten (återanvändning, återvinning, möjlighet att returnera till sökanden, energiproduktion), rangordnade enligt inverkan på miljön. För varje alternativ ska det finnas tydligt angivet hur miljöpåverkan kan begränsas.

Bedömning och kontroll: Sökanden och/eller dennes leverantör ska tillhandahålla ett prov av den information som ges, och en motivering till rekommendationerna.

d)   Konsumentinformation

Följande information ska lämnas tillsammans med den miljömärkta produkten:

Information om användbarhet, utgående från om produkten är avsedd för privat eller yrkesmässigt bruk (normal eller intensiv användning, inomhus eller utomhus).

Information om rengöring och underhåll.

Anvisningar för utbyte av glas (i tillämpliga fall) på begäran om glaset skadas hos tillverkaren eller återförsäljaren.

Anvisningar om att de lokala myndigheterna bör kontaktas angående bästa sättet att göra sig av med gamla möbler och material.

Monteringsanvisningar.

Information om bästa användning ur ergonomisk synpunkt, om detta är relevant.

Namn på vilka arter av massivt trä som har använts.

Upplysningar om eventuella behandlingar eller konserveringsmedel som har använts på produkter för utomhusbruk (kemiska, biologiska eller fysiska).

Rekommendation om att konsumenten använder EU-miljömärkta produkter för underhåll av möblerna.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla ett prov av det informationsmaterial som medföljer den miljömärkta produkten.

e)   Förpackning av slutprodukten

Förpackningen måste uppfylla följande krav:

i)

Den ska vara tillverkad av något av följande:

Enkelt återvinningsbart material.

Material från förnybara resurser.

Material som kan återanvändas, såsom textilbeklädnader.

ii)

Alla material ska vara lätta att separera för hand i återvinningsbara delar som består av ett enda material (t.ex. papp, papper, plast och textilier).

Bedömning och kontroll: En beskrivning av hur produkten är förpackad ska tillhandahållas på begäran, tillsammans med ett intyg om att dessa kriterier uppfylls.

f)   Information på förpackningen

Produkten ska ha följande text på förpackningen:

”Uppgifter om att produkten har tilldelats gemenskapens miljömärke Blomman, med en beskrivning av vad detta innebär, finns på webbplatsen http://www.ecolabel.eu”

Följande text (eller motsvarande) ska också anges på förpackningen och i bruksanvisningen:

”Mer information finns på webbplatsen för det europeiska miljömärket. Ytterligare upplysningar kan erhållas från namn/adress till sökandens kundtjänst”.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska intyga att detta kriterium uppfylls i sin helhet och ska tillhandahålla ett prov på produktens förpackning samt ett exemplar av bruksanvisningen och den information som medföljer produkten.

g)   Information på miljömärket

Ruta 2 i miljömärket ska innehålla följande angivelser:

Trä från välskötta skogar.

Begränsad användning av farliga ämnen.

Produkten har testats för hållbarhet.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska intyga att produkten uppfyller detta krav och tillhandahålla ett prov på produktens förpackning där märket förekommer.


(1)  EGT 196, 16.8.1967, s. 1.

(2)  EGT L 200, 30.7.1999, s. 1.

(3)  EUT L 353, 31.12.2008, s. 1.

(4)  EGT L 33, 8.2.1979, s. 36.

(5)  EGT L 262, 27.9.1976, s. 201.

(6)  EGT L 85, 29.3.1999, s. 1.

(7)  EGT L 123, 24.4.1998, s. 1.

Tillägg

Gränsvärden för ämnen och föreningar som är tillåtna i återvunna träfibrer för framställning av träbaserade material

Ämne/förening

Gränsvärde

(mg/kg återvunnet träbaserat material)

Arsenik

25

Kadmium

50

Krom

25

Koppar

40

Bly

90

Kvicksilver

25

Fluor

100

Klor

1 000

Pentaklorfenol (PCP)

5

Tjäroljor (bens(a)pyren)

0,5