22.12.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 367/18


RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1942/2006

av den 12 december 2006

om ändring av förordning (EG) nr 1321/2004 om inrättandet av strukturer för förvaltningen av de europeiska programmen för satellitbaserad radionavigering

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 171,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande (1),

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (2), och

av följande skäl:

(1)

Det gemensamma företaget Galileo inrättades genom förordning (EG) nr 876/2002 (3) för att genomföra Galileoprogrammets utvecklingsfas och förbereda de följande faserna. I dagsläget tycks Galileoprogrammets utvecklingsfas inte kunna avslutas före utgången av 2008.

(2)

Europeiska tillsynsmyndigheten för GNSS (nedan kallad ”myndigheten”) inrättades genom förordning (EG) nr 1321/2004 (4) med syftet att tillvarata det allmännas intressen i samband med de europeiska GNSS-programmen och fungera som tillsynsmyndighet för programmen under Galileoprogrammets utplaceringsfas och operativa fas.

(3)

Myndigheten kan under loppet av 2006 överta och genomföra alla uppgifter som i dag utförs av det gemensamma företaget Galileo. Det skulle därför vara onödigt och kostsamt att förlänga livslängden för det gemensamma företaget Galileo efter 2006. Det gemensamma företaget Galileo bör därför avvecklas och dess uppgifter dessförinnan överföras till myndigheten redan innan utvecklingsfasen avslutas.

(4)

Myndigheten bör även uttryckligen anförtros de uppgifter som åligger det gemensamma företaget Galileo fram till dess avveckling och uppdraget att, när så är lämpligt och efter beslut av det gemensamma företaget Galileos styrelse, sköta förfarandena i samband med avvecklingen av företaget efter den 31 december 2006. Det är också nödvändigt att till myndigheten överföra uppgiften att vidta alla forskningsåtgärder som kan gagna de europeiska GNSS-programmen.

(5)

I myndighetens uppgifter enligt artikel 2 i förordning (EG) nr 1321/2004 ingår emellertid inte att förvalta utvecklingsfasen i stället för det gemensamma företaget Galileo. Där nämns inte heller den forskningsverksamhet som myndigheten kommer att utföra eller finansiera under programmets utvecklingsfas, utplaceringsfas och operativa fas.

(6)

För att säkra Galileoprogrammets kontinuitet och på lämpligt sätt överföra verksamheten inom det gemensamma företaget Galileo till myndigheten bör därför artikel 2 i förordning (EG) nr 1321/2004 ändras i enlighet med detta.

(7)

För att säkra kontinuiteten bör de materiella och immateriella tillgångar som tillhör det gemensamma företaget Galileo överföras till myndigheten när det gemensamma företaget avvecklas och inte vid utgången av utvecklingsfasen. Tillsynsmyndigheten bör också bli ägare till de materiella och immateriella tillgångar som genereras eller utvecklas under utvecklingsfasen efter avvecklingen av det gemensamma företaget. Dessutom bör det föreskrivas hur överföringen skall ske.

(8)

För att undvika att tillämpningsområdet för bestämmelserna i förordning (EG) nr 1321/2004 tolkas olika bör det också göras klart att de materiella och immateriella tillgångar som genereras eller utvecklas av koncessionshavaren under utplaceringsfasen och den operativa fasen även omfattar sådana som genereras eller utvecklas av koncessionshavarens underleverantörer eller av företag som kontrolleras av koncessionshavaren eller dessa företags underleverantörer. Det bör också fastställas att äganderätten till tillgångarna innefattar rätten till varumärken och alla andra immateriella rättigheter i den mening som avses i artikel 1.1 i kommissionens förordning (EG) nr 772/2004 av den 27 april 2004 om tillämpningen av artikel 81.3 i fördraget på grupper av avtal om tekniköverföring (5) och artikel 2 i konventionen av den 14 juli 1967 om upprättande av Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten.

(9)

Slutligen bör den Europeiska rymdorganisationen (ESA) vara företrädd som observatör i styrelsen och kommittén för systemets säkerhet och tillförlitlighet, med hänsyn till den grundläggande roll som ESA haft i utformning och utveckling av dessa system, vilket förutsätter beaktande och kunnande när det gäller alla aspekter på säkerhet och tillförlitlighet i dessa system. Dessutom skall liknande bestämmelser antas om hur generalsekreteraren/den höge representanten skall vara företrädd i styrelsen.

(10)

Förordning (EG) nr 1321/2004 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EG) nr 1321/2004 skall ändras på följande sätt:

1.

I artikel 2.1 skall följande led läggas till:

”k)

För att slutföra Galileoprogrammets utvecklingsfas skall den, senast i samband med avvecklingen av det gemensamma företaget Galileo, överta detta företags uppgifter enligt artiklarna 2, 3 och 4 i bilagan till förordning (EG) nr 876/2002 (6). När så är lämpligt skall den, efter beslut av det gemensamma företaget Galileos styrelse, sköta förfarandena i samband med likvidationen av det gemensamma företaget efter den 31 december 2006.

l)

Den skall vidta alla forskningsåtgärder som kan gagna utvecklingen och främjandet av de europeiska GNSS-programmen.

2.

Artikel 3.1 och 3.2 skall ersättas med följande:

”1.   Efter avvecklingen av det gemensamma företaget Galileo i enlighet med artikel 1 i förordning (EG) nr 876/2002 och artikel 20 i bilagan till förordningen, skall myndigheten äga samtliga materiella och immateriella tillgångar som genererats eller utvecklats under hela utvecklingsfasen, inbegripet sådana som det gemensamma företaget Galileo varit ägare till i enlighet med artikel 6 i bilagan till den förordningen och sådana som genererats eller utvecklats av Europeiska rymdorganisationen och enheter som Europeiska rymdorganisationen eller det gemensamma företaget Galileo anförtrott uppgifter avseende utvecklingen av programmet.

2.   Tillsynsmyndigheten skall äga samtliga materiella och immateriella tillgångar som genererats eller utvecklats av koncessionsinnehavaren under utplaceringsfasen och den operativa fasen, även sådana som genererats eller utvecklats av dennes underleverantörer eller av företag som kontrolleras av koncessionsinnehavaren eller av underleverantörer till dessa företag.

3.   Äganderätten innefattar alla immateriella rättigheter i den mening som avses i artikel 1.1 i kommissionens förordning (EG) nr 772/2004 av den 27 april 2004 om tillämpningen av artikel 81.3 i fördraget på grupper av avtal om tekniköverföring (7) samt all internationell äganderätt enligt artikel 2 i konventionen av den 14 juli 1967 om upprättande av Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten och i synnerhet varumärkesrättigheter.

4.   Bestämmelserna om överföring av de av det gemensamma företaget Galileo ägda materiella och immateriella tillgångarna enligt artikel 6 i bilagan till förordning (EG) nr 876/2002 kommer att fastställas under avvecklingsförfarandet enligt artikel 21 i bilagan till den förordningen.

5.   ESA har enligt avtalet mellan myndigheten och Europeiska rymdorganisationen (ESA), i enlighet med artikel 3 i bilagan till förordning (EG) nr 876/2002, möjligheter att på myndighetens vägnar hävda den äganderätt, som myndigheten har enligt punkt 1.

6.   Koncessionsinnehavaren har enligt koncessionsavtalet möjligheter att på myndighetens vägnar hävda den äganderätt, som myndigheten har enligt punkt 1.

3.

Artikel 3.3 skall bli artikel 3.7.

4.

I artikel 5.2 skall följande stycke läggas till:

”En företrädare för generalsekreteraren/den höge representanten och en företrädare för ESA skall närvara vid styrelsens möten som observatörer.”

5.

Artikel 10.1 skall ersättas med följande:

”1.   Styrelsen skall inrätta en kommitté för systemets säkerhet och tillförlitlighet. Kommittén skall bestå av en företrädare per medlemsstat och en företrädare för kommissionen utvalda bland erkända säkerhetsexperter. En företrädare för generalsekreteraren/höge representanten och en företrädare för ESA skall närvara vid kommitténs möten som observatörer.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 12 december 2006.

På rådets vägnar

S. HUOVINEN

Ordförande


(1)  Yttrandet avgivet den 12 oktober 2006 (ännu ej offentliggjort i EUT).

(2)  Yttrandet avgivet den 26 oktober 2006 (ännu ej offentliggjort i EUT).

(3)  EGT L 138, 28.5.2002, s. 1.

(4)  EUT L 246, 20.7.2004, s. 1.

(5)  EUT L 123, 27.4.2004, s. 11.

(6)  EGT L 138, 28.5.2002, s. 1

(7)  EUT L 123, 27.4.2004, s. 11.”