5.4.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 82/27


RÅDETS YTTRANDE

av den 14 mars 2006

om Nederländernas uppdaterade stabilitetsprogram för 2005–2008

(2006/C 82/07)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR AVGIVIT FÖLJANDE YTTRANDE

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1466/97 av den 7 juli 1997 om förstärkning av övervakningen av de offentliga finanserna samt övervakningen och samordningen av den ekonomiska politiken (1), särskilt artikel 5.3,

med beaktande av kommissionens rekommendation, och

efter samråd med Ekonomiska och finansiella kommittén.

HÄRIGENOM FRAMFÖRS FÖLJANDE:

(1)

Den 14 mars 2006 granskade rådet Nederländernas uppdaterade stabilitetsprogram för perioden 2005–2008.

(2)

Efter en kraftig ekonomisk tillväxt under andra halvan av nittiotalet, med en genomsnittlig BNP-tillväxt på 3

Formula

 % per år, som bland annat stöddes av en expanderande bostadsmarknad och en börsuppgång, avstannade tillväxten under åren 2002 och 2003 samt igen i början av 2005. Saldot i den offentliga sektorns finanser uppvisade ett betryggande överskott under 2000, men försämrades kraftigt och vände under 2001 och 2002 till ett underskott som översteg referensvärdet 3 % av BNP under 2003. Den 2 juni 2004 beslutade rådet att det förelåg ett alltför stort underskott i Nederländerna och rekommenderade att denna situation skulle åtgärdas senast 2005. En betydande finanspolitisk konsolidering uppnåddes redan under 2004, vilket minskade underskottet till 2,1 % av BNP 2004. Den 7 juni 2005 fastställde rådet att det alltför stora underskottet i Nederländerna hade korrigerats under 2004 och upphävde därför beslutet om att det förelåg ett alltför stort underskott.

(3)

I sitt yttrande av den 18 januari 2005 om den föregående uppdateringen av stabilitetsprogrammet för perioden 2004–2007 uppmanade rådet Nederländerna att säkerställa att underskottet minskades till under 3 % av BNP senast 2005 och att, med tanke på risken för procykliska effekter och de utmaningar som den åldrande befolkningen innebär, vidta nödvändiga åtgärder för att därefter uppnå en situation med offentliga finanser nära balans.

(4)

Beträffande 2005 års budgetgenomförande beräknas det offentliga underskottet i uppdateringen från december 2005 minska till 1,2 % av BNP, jämfört med det underskottsmål på 2,6 % av BNP som fastställdes i uppdateringen av stabilitetsprogrammet från november 2004, och i sin höstprognos från 2005 har kommissionen räknat med ett underskott på 1,8 % av BNP. Denna förbättring beror till största delen på större inkomster än väntat främst till följd av högre priser på gas, högre utdelning och större mervärdes- och bolagsskatteinkomster. Enligt de senaste beräkningarna som regeringen lagt fram för parlamentet, kommer 2005 års underskott sannolikt att ligga nära

Formula

 % av BNP, vilket är betydligt lägre än vad som beräknats i uppdateringen av programmet.

(5)

Den 22 december 2005 lade Nederländerna för kommissionen fram sin uppdatering av stabilitetsprogrammet för perioden 2005–2008 (dvs. tre veckor efter den 1 december, den tidsfrist som fastställs i uppförandekoden). Enligt myndigheterna berodde den sena inlämningen på deras önskan att ta med nya ekonomiska prognoser och eventuella kompletterande riktlinjer. Programmet motsvarar i grova drag den modellstruktur för stabilitets- och konvergensprogram som definieras i den nya uppförandekoden (2).

(6)

Enligt programmet väntas den reala BNP-tillväxten öka från uppskattningsvis

Formula

 % 2005 till 2

Formula

 % under både 2006 och 2007, innan den minskar till 2

Formula

 % 2008. Den ökning av tillväxten som väntas sker genom en återhämtning i både den inhemska efterfrågan och exporten. Beräkningarna av den ekonomiska tillväxten och den gradvisa minskningen av det negativa produktionsgapet är rimliga, också mot bakgrund av de senaste positiva ekonomiska uppgifterna. Inflationen väntas stabilisera sig på 1,5 % 2006, innan den minskar till något över 1 % 2007, vilket verkar gynnsamt också jämfört med kommissionens höstprognos 2005.

(7)

Myndigheternas strategiska huvudmål är att uppnå sunda offentliga finanser som stödjer en hållbar ekonomiskt tillväxt och täcker kostnaderna för den åldrande befolkningen. Efter den betydande konsolideringen under 2004 och 2005, beräknas det offentliga underskottet enligt 2005 års uppdatering av stabilitetsprogrammet att öka till 1,5 % under 2006 för att därefter stabilisera sig på ungefär 1,1 % av BNP och det primära överskottet väntas följa en liknande utveckling. Jämfört med det föregående programmet, där man väntade en fortsatt minskning av underskottet, tas i den nya uppdateringen hänsyn till att underskottsresultatet på 1,2 % av BNP 2005 är bättre än väntat, och man räknar med att underskottet (med undantag för en försämring under 2006) skall stabilisera sig på denna nivå mot bakgrund av ett jämförbart makroekonomiskt scenario för 2006 och därefter.

(8)

Enligt kommissionens beräkningar på grundval av programmet enligt den allmänt vedertagna metoden kommer det strukturella saldot, som efter det alltför stora underskottet märkbart har förbättrats från ett underskott på 2

Formula

 % av BNP 2003 till en ställning i balans 2005 efter en kraftig korrigeringsinsats i enlighet med stabilitets- och tillväxtpakten, försämras till ett underskott på nästan

Formula

 % av BNP 2006 med ett minskande, men ändå negativt produktionsgap. Hälften av denna strukturella försämring beror på att företag i förskott betalat högre skatt än väntat under 2005 för att dra fördel av de räntor som regeringen betalat och som ligger över marknadsräntorna, vilket väntas ge en spegeleffekt under 2006. Därefter stabiliserar sig det strukturella underskottssaldot på ett underskott på något över en halv procentenhet av BNP. I programmet fastställs målet för det strukturella saldot (dvs. det konjunkturrensade saldot netto efter engångsåtgärder och andra tillfälliga åtgärder) på medellång sikt till mellan -0,5 % och -1 % av BNP. Detta mål på medellång sikt befinner sig på en lämplig nivå eftersom det ligger inom det intervall som angetts i stabilitets- och tillväxtpakten och i uppförandekoden för euroområdet och medlemsstater som deltar i ERM II och avspeglar väl skuldkvoten och den genomsnittliga potentiella långsiktiga produktionstillväxten. Trots den beräknade finanspolitiska försämringen under 2006 väntas det strukturella underskottet hålla sig inom ramarna för det mål på medellång sikt som anges i programmet.

(9)

De risker som omgärdar programmets budgetstrategi verkar i stort sett uppväga varandra och budgetutfallet kan komma att bli bättre än väntat efter 2006. De nuvarande indikatorerna tyder på att den ekonomiska aktiviteten kraftigt kommer att öka, underskottet under 2005 väntas nu bli betydligt lägre och efter 2006 finns en positiv risk vad gäller programmets beräkningar av de offentliga finanserna om priset på olja blir högre än beräknat i programmet, eftersom budgeten gynnas av ökade inkomster från försäljningen av gas om priset på olja stiger, medan tillväxtprognosen redan överensstämmer med högre inkomster från försäljningen av olja. Det kan däremot inte uteslutas att resultatet under 2005, som är bättre än väntat, kan få negativa övervältringseffekter. Det är inte heller klart om de väntade budgetbesparingarna till följd av reformerna av hälso- och sjukvårdssystemet och socialförsäkringssystemet, som trädde i kraft under början på 2006, kommer att nås fullt ut då det ännu inte är möjligt att korrekt bedöma hur reformerna kommer att påverka beteendemönstret.

(10)

Utifrån denna bedömning av riskerna förefaller den strategi för finanspolitiken som beskrivs i programmet räcka för att det medelfristiga målet skall kunna upprätthållas under hela programperioden. Det strukturella saldo som beräknas för varje år håller sig inom ramarna för målet på medellång sikt i programmet och är bättre än minimiriktmärket för ett strukturellt underskott på ungefär 1 % av BNP, vilket säkerställer en tillräcklig säkerhetsmarginal för att hålla underskottet under referensvärdet 3 % av BNP under negativa konjunktursvängningar. Trots den kraftiga ekonomiska återhämtningen försämras dock det strukturella saldot under 2006 med

Formula

 % av BNP, vilket emellertid delvis beror på exceptionella faktorer. Om det positiva resultatet under 2005 bekräftas kan den finanspolitiska försämring som förutsätts i målet för 2006 bli ännu större, om inte myndigheterna vidtar åtgärder för att begränsa den.

(11)

Enligt beräkningarna i programmet stabiliserar sig den offentliga skulden på 54,5 % av BNP under 2006, innan den gradvis minskar till ungefär 53 % 2008. Dessa beräkningar ligger mycket nära kommissionens egna beräkningar. Riskerna i samband med skuldprognoserna är i första hand beroende av riskerna i samband med underskottsprognoserna och dessa verkar, såsom anges ovan, på det hela taget vara i balans.

(12)

När det gäller de offentliga finansernas hållbarhet förefaller Nederländerna löpa medelstor risk i fråga om de beräknade kostnader som kommer att belasta den offentliga sektorn till följd av den åldrande befolkningen. Nuvarande skuldnivå ligger under fördragets referensvärde på 60 % av BNP och den senaste tidens förbättring av budgetsituationen i Nederländerna har bidragit till att minska riskerna för de offentliga finansernas hållbarhet på lång sikt. Genomförandet av de nyligen införda reformerna av invaliditetsförmånerna kommer också att bidra till att få ordning på de offentliga utgifterna på lång sikt. Även om fullständig hänsyn tas till den beräknade framtida inkomstökningen är den dock inte tillräcklig för att kompensera ökningen av de offentliga utgifterna på lång sikt, främst på grund av uppskjuten pensionsbeskattning. Det kan därför bli nödvändigt med en ytterligare konsolidering av budgeten för att helt uppväga effekterna av den åldrande befolkningen.

(13)

De finanspolitiska åtgärder som planeras överensstämmer i stort sett med de allmänna ekonomiska riktlinjerna som ingår i de integrerade riktlinjerna för perioden 2005–2008. De överensstämmer särskilt med de integrerade riktlinjerna om säkrande av ekonomisk stabilitet genom att hålla fast vid målet för de offentliga finanserna på medellång sikt över konjunkturcykeln. Det är också förenligt med de integrerade riktlinjerna om säkrande av ekonomisk hållbarhet mot bakgrund av de beräknade kostnaderna för befolkningens åldrande.

(14)

I Nederländernas nationella reformprogram, som lades fram den 14 oktober 2005 som ett led i den förnyade Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning, framhålls följande utmaningar: ett ökat arbetskraftsutbud, snabbare tillväxt i arbetskraftsproduktiviteten genom en stärkning av forskning och utveckling och innovation och en förbättring av priskonkurrensen genom att hålla tillbaka arbetskraftskostnaderna. Av dessa väntas stärkningen av forskning och utveckling och innovation få betydande påverkan på de offentliga finanserna. Med tanke på att det bara föreligger begränsad information om tidsplanen för strukturreformerna på dessa områden är det svårt att avgöra om åtgärderna i det nationella reformprogrammet helt återspeglas i stabilitetsprogrammets budgetberäkningar. De finanspolitiska åtgärder som presenteras i stabilitetsprogrammet verkar på det hela taget samstämmiga med dem som redovisas i det nationella reformprogrammet.

Mot bakgrund av denna bedömning bör det välkomnas att den nederländska regeringen, efter att omgående ha korrigerat det alltför stora underskottet, bemödat sig om att ytterligare minska underskottet under referensvärdet 3 % av BNP och att den planerar att fullfölja målet för de offentliga finanserna på medellång sikt under hela programperioden. Rådet uppmanar Nederländerna att, med tanke på de bättre resultaten än väntat under 2005, hålla fast vid sin starka ställning vad gäller de offentliga finanserna under 2006 och åren därefter.

Jämförelse av prognostiserade nyckeltal för makroekonomin och de offentliga finanserna

 

2004

2005

2006

2007

2008

Real BNP

(förändring i %)

SP dec 2005 (3)

1,7

0,75

2,5

2,5

2,25

KOM nov 2005

1,7

0,5

2,0

2,4

Ej till.

SP nov 2004

1,25

1,5

2,5

2,5

Ej till.

HIKP-inflation

(%)

SP dec 2005

1,4

1,5

1,5

1,1

Ej till.

COM nov 2005

1,4

1,7

2,0

1,9

Ej till.

SP nov 2004

1,25

1,25

1,5

1,5

Ej till.

Produktionsgap

(i % av potentiell BNP)

SP dec 2005 (4)

– 1,5

– 2,3

– 1,5

– 1,1

– 0,9

KOM nov 2005 (6)

– 1,3

– 2,2

– 1,9

– 1,4

Ej till.

SP nov 2004

– 2,1

– 2,2

– 1,5

– 0,9

Ej till.

Saldot för de offentliga finanserna

(i % av BNP)

SP dec 2005

– 2,1

– 1,2

– 1,5

– 1,2

– 1,1

KOM nov 2005

– 2,1

– 1,8

– 1,9

– 1,5

Ej till.

KOM nov 2004

– 3,0

– 2,6

– 2,1

– 1,9

Ej till.

Primärsaldo

(i % av BNP)

SP dec 2005

0,6

1,4

1,1

1,4

1,5

KOM nov 2005

0,5

0,7

0,6

1,0

Ej till.

KOM nov 2004

– 0,1

0,3

0,7

0,8

Ej till.

Konjunkturrensat saldo=Strukturellt saldo (5)

(i % av BNP)

SP dec 2005 (4)

– 1,3

0,0

– 0,7

– 0,6

– 0,6

KOM nov 2005

– 1,4

– 0,6

– 0,8

– 0,7

Ej till.

KOM nov 2004

– 1,6

– 1,2

– 1,2

– 1,3

Ej till.

Offentliga sektorns bruttoskuldkvot

(i % av BNP)

SP dec 2005

53,1

54,4

54,5

53,9

53,1

KOM nov 2005

53,1

54,0

54,2

53,8

Ej till.

KOM nov 2004

56,3

58,1

58,6

58,3

Ej till.

Stabilitetsprogrammet (SP), kommissionens höstprognos 2005 (KOM) och kommissionens beräkningar.


(1)  EGT L 209, 2.8.1997, s. 1. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 1055/2005 (EUT L 174, 7.7.2005, s. 1). De dokument som det hänvisas till i texten återfinns på följande webbplats:

http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

(2)  Några kapitel saknas (övergripande politiska ramar) eller är ofullständiga (de offentliga finansernas kvalitet, strukturreformer). I programmet saknades vissa obligatoriska uppgifter om de grundläggande antagandena, som de nederländska myndigheterna lämnade i ett senare skede. En viktig del av de frivilliga uppgifter som anges i den nya uppförandekoden saknas.

(3)  För fortsatta beräkningar har motsvarande punktuppskattningar använts.

(4)  Kommissionens beräkningar på grundval av uppgifterna i programmet.

(5)  Eftersom inga engångsåtgärder eller andra tillfälliga åtgärder nämns i programmet är det konjunkturrensade saldot och det strukturella saldot samma sak.

(6)  Grundat på en beräknad potentiell tillväxt på 1,5 %, 1,6 %, 1,7 % respektive 1,8 % under perioden 2004–2007.

Källor:

Stabilitetsprogrammet (SP), kommissionens höstprognos 2005 (KOM) och kommissionens beräkningar.