1.10.2005   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 256/63


RÅDETS BESLUT 2005/681/RIF

av den 20 september 2005

om inrättande av Europeiska polisakademin (CEPOL) och om upphävande av beslut 2000/820/RIF

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om Europeiska unionen, särskilt artiklarna 30.1 c och 34.2 c i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande (1), och

av följande skäl:

(1)

Europeiska rådet i Tammerfors den 15 och 16 oktober 1999 enades om att en europeisk polisakademi (nedan kallad ”CEPOL”) för utbildning av högre polismän bör inrättas.

(2)

Europeiska polisakademin inrättades genom rådets beslut 2000/820/RIF (2).

(3)

Det har visat sig att CEPOL kunde fungera bättre om akademin finansierades genom Europeiska unionens allmänna budget och om direktören och personalen vid CEPOL:s sekretariat omfattades av tjänsteföreskrifterna för tjänstemännen vid Europeiska gemenskaperna och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna.

(4)

I rådets slutsatser av den 24 februari 2005 begärs det därför att ovan nämnda ändringar genomförs, vilket innebär att det är nödvändigt att upphäva beslut 2000/820/RIF och att ersätta det med ett nytt rådsbeslut om CEPOL.

(5)

CEPOL bör, i enlighet med de allmänna principerna i beslut 2000/820/RIF, fortsätta att fungera som ett nätverk mellan nationella utbildningsinstitut, vars uppgifter innefattar utbildningen av medlemsstaternas högre polismän.

(6)

CEPOL bör successivt genomföra sina uppgifter i enlighet med målen i de årliga arbetsprogrammen och med vederbörlig hänsyn till tillgängliga resurser.

(7)

Ett antal tekniska ändringar är nödvändiga för att anpassa CEPOL:s struktur till de förfaranden som skall följas inom ramen för Europeiska unionens allmänna budget, tjänsteföreskrifterna för tjänstemännen vid Europeiska gemenskaperna och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna.

(8)

Övriga bestämmelser bygger i möjligaste mån på beslut 2000/820/RIF.

(9)

De tekniska ändringarna innefattar ändringar av bestämmelser som rör förbindelserna med tredjeländer, styrelsens sätt att fungera, direktörens uppgifter, personalen vid CEPOL:s sekretariat, de ekonomiska kraven, tillgången till handlingar samt utvärdering.

(10)

Särskilda övergångsbestämmelser krävs för att kontinuiteten skall kunna säkras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

INRÄTTANDE, STATUS SOM JURIDISK PERSON OCH SÄTE

Artikel 1

Inrättande

1.   En europeisk polisakademi (nedan kallad ”CEPOL”) inrättas härmed. Den skall ses som efterföljare till CEPOL som inrättades genom beslut 2000/820/RIF.

2.   Utan att detta påverkar den framtida utvecklingen skall CEPOL fungera som ett nätverk, där de nationella utbildningsinstitut i medlemsstaterna som bland annat har till uppgift att utbilda högre polismän sammanförs och där det skall finnas ett nära samarbete i detta syfte.

3.   CEPOL skall ha till uppgift att genomföra de program och initiativ som beslutas av styrelsen.

Artikel 2

Status som juridisk person

1.   CEPOL skall vara en juridisk person.

2.   CEPOL skall i samtliga medlemsstater ha den mest vittgående rättskapacitet som tillerkänns juridiska personer enligt den nationella lagstiftningen. CEPOL skall särskilt kunna förvärva och avyttra fast och lös egendom samt föra talan inför domstolen och andra myndigheter.

3.   Direktören skall företräda CEPOL i alla rättsliga handlingar och förpliktelser.

Artikel 3

Privilegier och immunitet

CEPOL:s direktör och sekretariatets personal skall omfattas av protokollet om Europeiska gemenskapernas privilegier och immunitet med undantag av personal som har utstationerats från medlemsstaterna.

Artikel 4

Säte

CEPOL skall ha sitt säte i Bramshill i Förenade kungariket.

KAPITEL II

SYFTE, MÅL OCH UPPGIFTER

Artikel 5

Syfte

CEPOL:s syfte skall vara att genom optimering av samarbetet mellan de olika delar som akademin består av bidra till utbildningen av medlemsstaternas högre polismän. CEPOL skall stödja och utveckla ett europeiskt tillvägagångssätt när det gäller medlemsstaternas viktigaste problem med brottsbekämpning, brottsförebyggande verksamhet och upprätthållande av den allmänna ordningen och säkerheten, särskilt när det gäller gränsöverskridande frågor med anknytning till dessa problem.

Artikel 6

Mål

CEPOL skall ha följande mål:

1.

Fördjupa kunskapen om respektive polismyndighets system och strukturer i övriga medlemsstater och det gränsöverskridande polissamarbetet inom Europeiska unionen.

2.

Förbättra kunskapen om internationella instrument och Europeiska unionens instrument, särskilt avseende följande sektorer:

a)

Europeiska unionens institutioner och deras funktion och roll samt Europeiska unionens beslutsmekanismer och rättsliga instrument, särskilt deras betydelse för brottsbekämpande samarbete.

b)

Europols mål, uppbyggnad och funktion samt möjligheterna att optimera samarbetet mellan Europol och berörda brottsbekämpande myndigheter i medlemsstaterna i fråga om bekämpningen av organiserad brottslighet.

c)

Eurojusts mål, uppbyggnad och funktion.

3.

Tillhandahålla lämplig utbildning med avseende på upprätthållandet av demokratiska garantier, i synnerhet när det gäller rätten till försvar.

Artikel 7

Uppgifter

För att uppnå dessa mål kan CEPOL särskilt vidta följande åtgärder:

a)

Ombesörja utbildningstillfällen på grundval av gemensamma normer för högre polismän.

b)

Delta i utformningen av harmoniserade kursplaner för utbildning av polismän på mellanchefsnivå, och av polismän på mellanchefsnivå som arbetar på fältet och polismän på fältet, när det gäller det gränsöverskridande samarbetet mellan polisstyrkorna i Europa, samt bidra till utarbetandet av lämpliga program för kvalificerad utbildning samt utforma och genomföra utbildning för instruktörer.

c)

Erbjuda en specialutbildning för polismän som spelar en nyckelroll i kampen mot gränsöverskridande brottslighet, med särskild inriktning på den organiserade brottsligheten.

d)

Sprida kunskap om bästa metoder och forskningsresultat.

e)

Utforma och genomföra utbildning av Europeiska unionens polisstyrkor för att förbereda dem för deltagande i icke-militär krishantering.

f)

Utforma och genomföra utbildning avsedd för de polisiära myndigheterna i kandidatländer, inbegripet utbildning av polismän som spelar en nyckelroll.

g)

Underlätta relevanta utbyten och utstationeringar av polismän inom ramen för utbildningen.

h)

Utforma ett elektroniskt nätverk som kan ge stöd till CEPOL när akademin fullgör sina uppgifter, och se till att de nödvändiga säkerhetsåtgärderna vidtas.

i)

Ge medlemsstaternas polismän på hög nivå möjlighet att tillägna sig tillräckliga språkkunskaper.

Artikel 8

Samarbete med andra organ

1.   CEPOL kan samarbeta med berörda EU-organ på området brottsbekämpning och andra angränsande frågor, samt med relevanta organ på utbildningsområdet i Europa.

2.   CEPOL kan samarbeta med nationella utbildningsinstitut i tredjeländer, särskilt med sådana i kandidatländerna samt med de nationella utbildningsinstituten i Island, Norge och Schweiz.

3.   Styrelsen kan tillåta CEPOL:s direktör att förhandla om samarbetsavtal med något av de organ som anges i punkterna 1 och 2.

Sådana samarbetsavtal får endast ingås efter styrelsens tillstånd.

Samarbetsavtal med organ i tredjeländer kan endast ingås efter rådets godkännande.

4.   CEPOL kan beakta rekommendationer från Europol och/eller arbetsgruppen för polischefer i Europeiska unionens medlemsstater utan att det påverkar bestämmelserna om antagande av CEPOL:s arbetsprogram.

KAPITEL III

ORGAN, PERSONAL OCH KONTAKTPUNKTER

Artikel 9

Organ

CEPOL:s organ utgörs av:

1.

Styrelsen.

2.

Direktören, som är chef för CEPOL:s sekretariat.

Artikel 10

Styrelsen

1.   Styrelsen skall bestå av en delegation från varje medlemsstat. Varje delegation skall ha en röst.

2.   Styrelseledamöterna skall helst vara direktörer vid nationella institut för utbildning. Om det finns flera direktörer från en medlemsstat skall dessa tillsammans utgöra en delegation. Ordförande i styrelsen skall vara företrädaren för den medlemsstat som innehar ordförandeskapet i Europeiska unionens råd.

3.   Företrädare för kommissionen och för generalsekretariatet vid Europeiska unionens råd och Europol skall inbjudas att närvara vid mötena som observatörer utan rösträtt.

4.   Styrelsens ledamöter får åtföljas av experter.

5.   CEPOL:s direktör skall delta i styrelsemötena, men inte ha någon rösträtt.

6.   Styrelsen skall sammanträda minst två gånger om året.

7.   Om inte annat anges i detta beslut skall styrelsens beslut fattas med två tredjedelars majoritet av ledamöterna.

8.   Styrelsen skall själv anta sin arbetsordning.

9.   Styrelsen skall

a)

anta gemensamma kursplaner, utbildningsmoduler, pedagogiska metoder och andra utbildningsverktyg,

b)

anta beslut om utnämning av direktören,

c)

med enhällighet anta det budgetförslag som skall överlämnas till kommissionen,

d)

anta det arbetsprogram som efter samråd med kommissionen skall överlämnas till rådet för godkännande,

e)

anta årsrapporten och den femårsrapport från CEPOL som skall överlämnas till rådet och kommissionen så att rådet kan notera dem och ge sitt godkännande,

f)

anta de tillämpningsföreskrifter som skall gälla för CEPOL:s personal, på förslag från direktören och efter samtycke av kommissionen.

10.   Styrelsen får i de fall då det är absolut nödvändigt besluta att bilda arbetsgrupper för att lämna rekommendationer, utforma och föreslå strategier, utbildningskoncept och utbildningsverktyg eller för att fullgöra andra rådgivande uppgifter som styrelsen anser nödvändiga. Styrelsen skall fastställa regler för hur arbetsgrupperna skall inrättas och arbeta.

11.   Styrelsen skall utöva sina befogenheter enligt artikel 13.3 i frågor som rör direktören.

12.   Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 9 d och 9 e skall årsrapporten om CEPOL:s verksamhet och CEPOL:s femårsrapport översändas till Europaparlamentet och kommissionen för kännedom samt offentliggöras.

Artikel 11

Direktören

1.   Direktören skall utses av styrelsen för en fyraårsperiod som kan förlängas en gång från en förteckning över minst tre kandidater som läggs fram av en urvalskommitté.

Styrelsen skall fastställa regler för urvalet av kandidater. Reglerna skall godkännas av rådet innan de träder i kraft.

2.   Styrelsen kan genom ett beslut förlänga direktörens uppdrag.

3.   Styrelsen kan skilja direktören från dennes uppdrag.

4.   Direktören skall ansvara för den dagliga administrationen av CEPOL:s arbete. Direktören skall stödja styrelsens arbete. Direktören skall

a)

utöva de befogenheter i personalärenden som fastställs i artikel 13.3,

b)

vidta alla nödvändiga åtgärder, inklusive antagande av interna administrativa instruktioner och offentliggörande av meddelanden, för att se till att CEPOL fungerar enligt bestämmelserna i detta beslut,

c)

utarbeta det preliminära budgetförslag, det preliminära utkast till årsrapport och det preliminära utkast till arbetsprogram som skall läggas fram för styrelsen,

d)

genomföra budgeten,

e)

upprätthålla kontakter med relevanta myndigheter i medlemsstaterna,

f)

samordna genomförandet av arbetsprogrammet,

g)

utföra alla andra uppgifter som styrelsen ålagt denne.

5.   Direktören är ansvarig för sitt arbete inför styrelsen.

6.   På begäran av rådet skall direktören rapportera om fullgörandet av sina uppgifter. Direktören kan även göra detta på begäran av Europaparlamentet.

7.   Direktören skall förhandla om en överenskommelse om säte med regeringen i värdmedlemsstaten och lägga fram den för godkännande för styrelsen.

Artikel 12

CEPOL:s sekretariat

CEPOL:s sekretariat skall bistå CEPOL i de administrativa uppgifter som är nödvändiga för att akademin skall fungera väl och kunna genomföra det årliga programmet, och i förekommande fall ytterligare program och initiativ.

Artikel 13

Personal vid CEPOL:s sekretariat

1.   Tjänsteföreskrifterna för tjänstemännen vid Europeiska gemenskaperna, anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna och de tillämpningsföreskrifter för tjänsteföreskrifterna och anställningsvillkoren som antagits gemensamt av Europeiska gemenskapernas institutioner skall gälla för CEPOL:s direktör och den personal vid dess sekretariat som anställts efter det att detta beslut har trätt i kraft.

2.   I syfte att genomföra rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 259/68 av den 29 februari 1968 om fastställande av tjänsteföreskrifter för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna och anställningsvillkor för övriga anställda i dessa gemenskaper samt om införande av särskilda tillfälliga åtgärder beträffande kommissionens tjänstemän (3) likställs CEPOL med en byrå i den mening som avses i artikel 1 a.2 i tjänsteföreskrifterna för tjänstemännen vid Europeiska gemenskaperna.

3.   CEPOL skall gentemot personalen vid sitt sekretariat ha de befogenheter som tillsättningsmyndigheten ges enligt tjänsteföreskrifterna och som den myndighet som ingår anställningsavtal ges enligt anställningsvillkoren för övriga anställda i enlighet med bestämmelserna i artikel 10.11 och artikel 11.4 a i detta beslut.

4.   Personalen vid CEPOL:s sekretariat skall bestå av tjänstemän som utstationerats av en institution i den mening som avses i tjänsteföreskrifterna för tjänstemännen vid Europeiska gemenskaperna, experter som utstationerats av medlemsstaterna och andra anställda som CEPOL vid behov anställer för att utföra dess uppgifter, samtliga med tillfälliga förordnanden.

5.   Utstationering av nationella experter från medlemsstaterna till CEPOL:s sekretariat skall ske i enlighet med rådets beslut 2003/479/EG av den 16 juni 2003 om anställningsvillkoren för nationella experter och militärer som är utstationerade vid rådets generalsekretariat (4), som skall tillämpas på motsvarande sätt.

Artikel 14

Kontaktpunkter

En nationell kontaktpunkt för CEPOL får inrättas inom varje medlemsstat. Utan att det påverkar medlemsstaternas rätt att inrätta denna kontaktpunkt som de finner lämpligt, skall kontaktpunkten helst utgöras av medlemsstatens delegation i styrelsen. Den nationella kontaktpunkten skall garantera ett effektivt samarbete mellan CEPOL och utbildningsinstituten.

KAPITEL IV

EKONOMISKA KRAV

Artikel 15

Budget

1.   CEPOL:s intäkter skall, utan att det påverkar andra typer av inkomster, bestå av ett bidrag från gemenskapen som finns infört i Europeiska unionens allmänna budget (avsnittet kommissionen).

2.   CEPOL:s utgifter skall omfatta kostnader för personal, administration, infrastruktur och drift.

3.   Direktören skall göra en beräkning av CEPOL:s intäkter och utgifter för påföljande budgetår och överlämna denna till styrelsen tillsammans med en preliminär tjänsteförteckning.

4.   Intäkter och utgifter skall vara i balans.

5.   Styrelsen skall anta utkastet till beräkningar, inklusive den preliminära tjänsteförteckningen och det preliminära arbetsprogrammet, och överlämna detta underlag till kommissionen senast den 31 mars varje år. Om kommissionen har invändningar mot utkastet till beräkningar, skall den samråda med styrelsen inom 30 dagar efter det att utkastet till beräkningar har mottagits.

6.   Kommissionen skall vidarebefordra beräkningarna till Europaparlamentet och rådet (nedan tillsammans kallade ”budgetmyndigheten”) tillsammans med det preliminära förslaget till Europeiska unionens budget.

7.   På grundval av dessa beräkningar skall kommissionen i det preliminära förslaget till Europeiska unionens allmänna budget, som den skall förelägga budgetmyndigheten i enlighet med artikel 272 i fördraget, införa de beräkningar den anser nödvändiga för tjänsteförteckningen samt det bidragsbelopp som kommer att belasta den allmänna budgeten.

8.   Budgetmyndigheten skall bevilja anslagen för bidraget till CEPOL. Budgetmyndigheten skall anta CEPOL:s tjänsteförteckning.

9.   Styrelsen skall anta CEPOL:s budget och tjänsteförteckningen. De skall bli slutgiltiga efter det slutliga antagandet av Europeiska unionens allmänna budget. I förekommande fall skall de justeras i enlighet därmed.

10.   Alla eventuella ändringar av budgeten, inklusive tjänsteförteckningen, skall ske i enlighet med förfarandet i punkterna 5–9.

11.   Styrelsen skall snarast möjligt meddela budgetmyndigheten om den har för avsikt att genomföra ett projekt som kan ha betydande inverkan på finansieringen av dess budget, särskilt projekt som rör fastigheter, till exempel hyra eller förvärv av byggnader. Styrelsen skall även underrätta kommissionen om sådana planer.

12.   Om en av budgetmyndighetens parter har meddelat att den har för avsikt att avge ett yttrande skall den vidarebefordra detta yttrande till styrelsen inom sex veckor från underrättelsen om projektet.

Artikel 16

Genomförande och kontroll av budgeten

1.   Direktören skall genomföra CEPOL:s budget.

2.   CEPOL:s räkenskapsförare skall senast den 1 mars efter det budgetår som löpt ut överlämna den preliminära redovisningen till kommissionens räkenskapsförare tillsammans med en rapport om budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen för samma budgetår. Kommissionens räkenskapsförare skall konsolidera institutionernas och de decentraliserade organens preliminära redovisningar i enlighet med artikel 128 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (5) (budgetförordningen).

3.   Kommissionens räkenskapsförare skall senast den 31 mars efter det budgetår som löpt ut förse revisionsrätten med CEPOL:s preliminära redovisning och en rapport om budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen för samma budgetår. Rapporten om budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen för det budgetåret skall också översändas till Europaparlamentet och rådet.

4.   Efter mottagandet av revisionsrättens synpunkter på CEPOL:s preliminära redovisning, enligt artikel 129 i budgetförordningen, skall direktören på eget ansvar upprätta CEPOL:s slutredovisning och överlämna den till styrelsen för yttrande.

5.   Styrelsen skall avge ett yttrande om CEPOL:s slutredovisning.

6.   Senast den 1 juli följande år skall direktören överlämna den slutliga redovisningen tillsammans med styrelsens yttrande till kommissionen, revisionsrätten, Europaparlamentet och rådet.

7.   Den slutliga redovisningen skall offentliggöras.

8.   Senast den 30 september skall direktören svara på revisionsrättens iakttagelser. Direktören skall även översända detta svar till styrelsen.

9.   På rekommendation av rådet skall Europaparlamentet före den 30 april år n + 2 bevilja CEPOL:s direktör ansvarsfrihet för budgetens genomförande under år n.

Artikel 17

Finansiell bestämmelse

De finansiella bestämmelser som skall tillämpas på CEPOL skall antas enhälligt av styrelsen efter samråd med kommissionen. Bestämmelserna får avvika från kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 av den 23 december 2002 om rambudgetförordning för de gemenskapsorgan som avses i artikel 185 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (6) endast om verksamheten inom CEPOL särskilt kräver detta, och efter det att kommissionen gett sitt godkännande i förväg. Budgetmyndigheten skall underrättas om dessa avvikelser.

Artikel 18

Bedrägeribekämpning

1.   För att bekämpa bedrägeri, korruption och andra rättsstridiga handlingar skall bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 av den 25 maj 1999 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) (7) tillämpas oinskränkt.

2.   CEPOL skall ansluta sig till det interinstitutionella avtalet av den 25 maj 1999 om interna utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) och utan dröjsmål fastställa lämpliga bestämmelser som skall tillämpas på CEPOL:s direktör och personalen vid CEPOL:s sekretariat.

3.   I beslut om finansiering samt i de avtal om och instrument för genomförande som införts till följd av dessa beslut skall det uttryckligen föreskrivas att revisionsrätten och OLAF vid behov skall få utföra kontroller på plats hos dem som mottagit anslag från CEPOL och hos de tjänstemän som fördelat dessa anslag.

KAPITEL V

ÖVRIGA BESTÄMMELSER

Artikel 19

Språk

CEPOL skall omfattas av bestämmelserna i förordning nr 1 av den 15 april 1958 om vilka språk som skall användas i Europeiska ekonomiska gemenskapen (8). Den årsrapport till rådet som avses i artikel 10.9 e skall upprättas på EU-institutionernas officiella språk.

Artikel 20

Tillgång till handlingar

På grundval av ett förslag från direktören och senast sex månader efter det att detta beslut fått verkan skall styrelsen anta bestämmelser om tillgång till CEPOL:s handlingar med beaktande av de principer och begränsningar som anges i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (9).

Artikel 21

Utvärdering

1.   Inom fem år efter det att detta beslut har fått verkan och vart femte år därefter skall styrelsen beställa en oberoende extern utvärdering av genomförandet av detta beslut och den verksamhet som bedrivits av CEPOL.

2.   Varje utvärdering skall bedöma effekterna av detta beslut, CEPOL:s nytta, relevans, effektivitet och ändamålsenlighet samt dess arbetsmetoder.

3.   Styrelsen skall motta utvärderingen och utfärda rekommendationer om CEPOL:s uppbyggnad och arbetsmetoder till kommissionen. Utvärderingsresultatet och rekommendationerna skall ingå i den femårsrapport som skall utarbetas i enlighet med förfarandet i artikel 10.9 e.

Artikel 22

Beslut av rådet

När rådet handlar i enlighet med artikel 8.3, artikel 10.9 d och 10.9 e samt artiklarna 11.1 och 16.9 skall det fatta beslut med en kvalificerad majoritet av dess ledamöter.

KAPITEL VI

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Artikel 23

Allmänt rättsligt övertagande

1.   CEPOL, inrättat genom detta beslut, skall vara allmän rättslig efterträdare vad gäller alla av CEPOL ingångna avtal, skulder som åligger CEPOL och av CEPOL förvärvad egendom enligt beslut 2000/820/RIF.

2.   Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 11.7 skall den överenskommelse om säte som ingåtts enligt artikel 4.1 i beslut 2000/820/RIF fortsätta att gälla för CEPOL, inrättat genom detta beslut, till dess att den överenskommelsen upphävs.

Artikel 24

Direktören och personalen

1.   Direktören, som utsetts på grundval av artikel 4.2 i beslut 2000/820/RIF, skall för den återstående perioden av sitt uppdrag vara direktör enligt artikel 11 i det här beslutet.

2.   Om han inte vill eller kan handla i enlighet med punkt 1, skall styrelsen utse en tillförordnad direktör för en period på högst 18 månader, i avvaktan på det utnämningsförfarande som föreskrivs i artikel 11.1 i det här beslutet.

3.   Anställningsavtal som ingåtts innan detta beslut antas skall fortsätta att gälla.

4.   De nationella experter som utstationerats till CEPOL, inrättat genom beslut 2000/820/RIF, skall ha rätt att fortsätta sin utstationering vid CEPOL i enlighet med de regler som anges i artikel 13.5 i det här beslutet.

Artikel 25

Budget

1.   Förfarandet för beviljande av ansvarsfrihet för de budgetar som fastställts på grundval av artikel 5.3 i beslut 2000/820/RIF skall genomföras i enlighet med den budgetförordning som antagits på grundval av artikel 5.3 i beslut 2000/820/RIF.

2.   Alla utgifter som följer av CEPOL:s åtaganden i enlighet med den budgetförordning som antagits på grundval av artikel 5.3 i rådets beslut 2000/820/RIF före ikraftträdandet av det här beslutet och som ännu inte har betalats vid denna tidpunkt, skall täckas av CEPOL:s budget, i enlighet med det här beslutet.

3.   Före utgången av en niomånadersperiod efter ikraftträdandet av detta beslut skall styrelsen enhälligt fastställa det belopp som skall täcka de utgifter som avses i punkt 2. Ett motsvarande belopp som finansierats genom det ackumulerade överskottet från de budgetar som godkänts på grundval av artikel 5.3 i beslut 2000/820/RIF skall överföras till 2006 års budget som upprättas genom det här beslutet och skall utgöra en inkomst som avsatts för ett särskilt ändamål för att täcka denna utgift.

Om överskottet inte är tillräckligt för att täcka den utgift som avses i punkt 2 skall medlemsstaterna bidra med nödvändiga medel på grundval av beslut 2000/820/RIF.

4.   Återstoden av överskotten i de budgetar som godkänts på grundval av artikel 5.3 i beslut 2000/820/RIF skall återbetalas till medlemsstaterna. Det belopp som skall utbetalas till var och en av medlemsstaterna skall härvid beräknas med utgångspunkt i medlemsstaternas årliga bidrag till CEPOL:s budgetar, fastställt på grundval av artikel 5.2 i beslut 2000/820/RIF.

Återstoden skall återbetalas till medlemsstaterna inom tre månader efter det att det belopp som avses i punkt 3 har fastställts och det förfarande för beviljande av ansvarsfrihet för budgetar som godkänts på grundval av artikel 5.3 i beslut 2000/820/RIF har avslutats.

5.   CEPOL skall fortsätta att genomföra de gemenskapsfinansierade projekt där CEPOL inrättat genom beslut 2000/820/RIF deltar, inklusive sådana projekt som antagits inom ramen för Cards- och Meda-programmen.

Artikel 26

Arbetsprogram och årsrapport

1.   Det årliga fortbildningsprogram som antagits enligt artikel 3 i beslut 2000/820/RIF skall anses vara det arbetsprogram som avses i artikel 10.9 d med eventuella ändringar som antas i enlighet med bestämmelserna i det här beslutet.

2.   Årsrapporten om CEPOL:s verksamhet för 2005 skall utarbetas i enlighet med förfarandet i artikel 3 i beslut 2000/820/RIF.

Artikel 27

Institutionella arrangemang

1.   För genomförandet av övergångsbestämmelserna i detta beslut skall den styrelse som inrättas enligt artikel 10 i detta beslut ersätta den styrelse som inrättats enligt beslut 2000/820/RIF.

2.   Trots vad som sägs i artikel 28 i detta beslut skall berörda bestämmelser i beslut 2000/820/RIF och alla regler och förordningar som antagits för att genomföra dessa fortsätta att gälla då övergångsbestämmelserna i det här beslutet genomförs.

Artikel 28

Åtgärder som skall förberedas före ikraftträdandet

Den styrelse som inrättats i enlighet med beslut 2000/820/RIF och den direktör som utsetts enligt det beslutet skall förbereda antagandet av nedanstående instrument:

a)

Styrelsens arbetsordning enligt artikel 10.8.

b)

De tillämpningsföreskrifter som skall gälla för CEPOL:s personal enligt artikel 10.9 f.

c)

Reglerna för urvalet av kandidater enligt artikel 11.1.

d)

De åtgärder som avses i artikel 11.4 b.

e)

De finansiella regler som skall tillämpas på CEPOL enligt artikel 17.

f)

De åtgärder som krävs enligt artikel 18.2.

g)

Bestämmelserna om tillgång till CEPOL:s handlingar enligt artikel 20.

KAPITEL VII

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 29

Upphävande

Utan att tillämpningen av kapitel VI i detta beslut påverkas skall beslut 2000/820/RIF upphöra att gälla.

Artikel 30

Verkan

Detta beslut får verkan den 1 januari 2006. Artikel 28 skall emellertid tillämpas från och med dagen efter det att beslutet har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 31

Offentliggörande

Detta beslut skall offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 20 september 2005.

På rådets vägnar

M. BECKETT

Ordförande


(1)  Yttrandet avgivet den 12 april 2005 (ännu ej offentliggjort i EUT).

(2)  EGT L 336, 30.12.2000, s. 1. Beslutet senast ändrat genom beslut 2004/567/RIF (EUT L 251, 27.7.2004, s. 20).

(3)  EGT L 56, 4.3.1968, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG, Euratom) nr 723/2004 (EUT L 124, 27.4.2004, s. 1).

(4)  EUT L 160, 28.6.2003, s. 72. Beslutet senast ändrat genom beslut 2004/240/EG (EUT L 74, 12.3.2004, s. 17).

(5)  EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

(6)  EGT L 357, 31.12.2002, s. 72.

(7)  EGT L 136, 31.5.1999, s. 1.

(8)  EGT 17, 6.10.1958, s. 385/58. Förordningen senast ändrad genom 2003 års anslutningsakt.

(9)  EGT L 145, 31.5.2001, s. 43.