32003H0047

Kommissionens rekommendation av den 15 januari 2003 om riktlinjer för medlemsstaterna vid utarbetandet av en nationell plan för utsläppsminskning i enlighet med bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/80/EG om begränsning av utsläpp till luften av vissa föroreningar från stora förbränningsanläggningar (Text av betydelse för EES) [delgivet med nr K(2003) 9]

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 016 , 22/01/2003 s. 0059 - 0067


Kommissionens rekommendation

av den 15 januari 2003

om riktlinjer för medlemsstaterna vid utarbetandet av en nationell plan för utsläppsminskning i enlighet med bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/80/EG om begränsning av utsläpp till luften av vissa föroreningar från stora förbränningsanläggningar

[delgivet med nr K(2003) 9]

(Text av betydelse för EES)

(2003/47/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/80/EG av den 23 oktober 2001 om begränsning av utsläpp till luften av vissa föroreningar från stora förbränningsanläggningar, särskilt artikel 4.6 femte stycket d i detta, och

av följande skäl:

(1) Enligt direktiv 2001/80/EG skall medlemsstaterna senast den 1 januari 2008 minska utsläppen från stora förbränningsanläggningar.

(2) Enligt direktivet finns två möjligheter att minska utsläppen från befintliga anläggningar: medlemsstaterna kan antingen tillämpa angivna utsläppsgränsvärden eller genomföra en nationell plan för utsläppsminskning för sådana anläggningar.

(3) Kommissionen skall utarbeta riktlinjer för att hjälpa de medlemsstater som väljer alternativet att upprätta en nationell plan för utsläppsminskning.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

1. De medlemsstater som väljer alternativet att enligt artikel 4.6 i direktivet upprätta en nationell plan för utsläppsminskning för att se till att befintliga anläggningar omfattas av kraven i direktiv 2001/80/EG, bör beakta de riktlinjer som anges i bilagan till denna rekommendation.

2. Denna rekommendation riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdad i Bryssel den 15 januari 2003.

På kommissionens vägnar

Margot Wallström

Ledamot av kommissionen

BILAGA

1. INLEDNING

Enligt artikel 4.3 i direktiv 2001/80/EG skall medlemsstaterna senast den 1 januari 2008 ha uppnått betydande utsläppsminskningar från befintliga anläggningar genom ett av alternativen i artikel 4.3:

- Alternativ 1: Iakttagande av utsläppsgränsvärden (ELV). Detta alternativ innebär att det nya direktivets krav kommer att anses vara uppfyllda om samtliga befintliga anläggningar iakttar de utsläppsgränsvärden för svaveldioxid, kväveoxider och stoft som anges i del A i bilagorna III-VII. I förekommande fall tillämpas artiklarna 5, 7 och 8 i direktiv 2001/80/EG.

- Alternativ 2: Genomförande av en nationell plan för utsläppsminskning. Alternativet till utsläppsgränsvärden är att medlemsstaterna genomför en nationell plan för utsläppsminskning enligt artikel 4.6. Planen "skall minska de totala årliga utsläppen av kväveoxider (NOx), svaveldioxid (SO2) och stoft från befintliga anläggningar till de nivåer som skulle ha uppnåtts genom tillämpning av ... gränsvärden för utsläpp ... på befintliga anläggningar i drift år 2000 ... på grundval av varje anläggnings nuvarande årliga driftstid, bränsleförbrukning och tillförda effekt utslaget på de fem senaste driftsåren fram till och med 2000". Dessutom fastställs följande: "Stängning av en anläggning som omfattas av den nationella planen för utsläppsminskning får inte leda till någon ökning av de totala årliga utsläppen från de återstående anläggningar som omfattas av planen." En plan "skall innehålla målsättningar och tillhörande konkreta mål, åtgärder och tidsplaner för att nå dessa målsättningar och konkreta mål samt en övervakningsmekanism."

Befintliga anläggningar kan undantas från de utsläppsgränsvärden som anges i direktiv 2001/80/EG eller från en nationell plan för utsläppsminskning om de väljer det undantag som kan göras för anläggningar som snart kommer att tas ur drift (artikel 4.4). Följande villkor fastställs för undantaget: "Den som är driftsansvarig för en befintlig anläggning förbinder sig genom en skriftlig försäkran, som överlämnas senast den 30 juni 2004 till den behöriga myndigheten, att inte driva anläggningen under mer än 20000 driftstimmar från och med den 1 januari 2008 och inte längre än till och med den 31 december 2015."

Enligt artikel 4.6 femte stycket d i direktivet skall kommissionen utarbeta riktlinjer för att hjälpa de medlemsstater som väljer att upprätta en plan för utsläppsminskning.

1.1 Samband mellan den nationella planen för utsläppsminskning enligt det nya direktivet om stora förbränningsanläggningar och annan central politik

De medlemsstater som utarbetar en nationell plan för utsläppsminskning enligt direktiv 2001/80/EG bör också ta hänsyn till skyldigheter som fastställs i annan gemenskapslagstiftning, framför allt direktivet om samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar (direktiv 96/61/EG). I direktiv 2001/80/EG fastställs följande: "Den nationella planen för utsläppsminskning får under inga omständigheter undanta en anläggning från bestämmelserna i relevant gemenskapslagstiftning, bl.a. direktiv 96/61/EG." Enligt artikel 5 i direktivet om samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar måste befintliga anläggningar uppfylla kraven i det direktivet senast den 30 oktober 2007.

1.2 Beskrivning av befintliga förbränningsanläggningar i en hypotetisk medlemsstat

De medlemsstater som väljer att utarbeta en nationell plan för utsläppsminskning bör fastställa en förteckning över anläggningar som skall ingå i planen liksom data om bränslen som används, driftsegenskaper och driftsförhållanden. Dessa data bör sammanställas och presenteras som i tabell A.1 i tillägg A. Vissa data kan behöva beräknas (t.ex. årligt genomsnittligt rökgasflöde). För varje anläggning bör följande anges:

- Bränsletyp.

- Anläggningens kapacitet.

- Årlig driftstid (vid undantag för begränsat antal driftstimmar).

- Senaste årliga utsläpp av svaveldioxid, kväveoxider och stoft (inte obligatoriskt men kan vara användbart för att fastställa åtgärder för uppfyllande av kraven).

- Genomsnittliga årliga orenade utsläpp av svaveldioxid under perioden 1996-2000 (om anläggningens bidrag till utsläppsmålen beräknas utgående från avsvavlingsgraden).

- Genomsnittligt årligt rökgasflöde under perioden 1996-2000 (för att beräkna anläggningens bidrag till utsläppsmålen, utom i de fall där avsvavlingsgraden används som utgångspunkt för beräkningen).

2. FASTSTÄLLANDE AV MÅL FÖR EN NATIONELL PLAN FÖR UTSLÄPPSMINSKNING

Målen för de nationella planerna för utsläppsminskning kommer att omfatta totala utsläppsmål för svaveldioxid, kväveoxider och stoft. Utsläppen från alla förbränningsanläggningar som omfattas av planen måste underskrida målen vid respektive slutdatum.

Det måste fastställas utsläppsmål för en medlemsstat på grundval av varje enskild anläggnings bidrag, såsom framgår av tabell A.2 i tillägget.

2.1 Enskilda anläggningars bidrag till de totala utsläppsmålen

I enlighet med kraven i artikel 4.6 kan varje enskild anläggnings bidrag till utsläppsmålen för svaveldioxid, kväveoxider och stoft beräknas genom följande ekvation:

Anläggningens bidrag till målet (ton/år) = Rökgasflöde (Nm3/år) x ELV (mg/Nm3) x 1,0x10-9

där följande gäller:

- Rökgasflödet är det volumetriska rökgasflödet enligt tabellen i riktlinjerna uttryckt i miljoner kubikmeter per år och utslaget på de senaste fem driftsåren fram till och med år 2000. Det beräknas vid standardtemperatur (273 K), standardtryck (101,3 kPa) och gällande referensbetingelser för syre, efter korrigering för innehållet av vattenånga.

- ELV (emission limit value) är utsläppsgränsvärdet uttryckt i mg/Nm3 under antagande av ett syreinnehåll i rökgasen på 3 volymprocent för flytande eller gasformiga bränslen och 6 volymprocent för fasta bränslen.

- Ton/år = ton per år.

Ovanstående ekvation används i samtliga fall utom när bestämmelserna om avsvavlingsgrad för SO2 kan tillämpas (se anmärkningen i del A i bilaga III till direktivet). I sådana fall kan en anläggnings bidrag till utsläppsmålet för svaveldioxid beräknas genom följande ekvation:

Anläggningens bidrag till målet (ton/år) = Orenade SO2-utsläpp (ton/år) x (1 - (avsvavlingsgrad %/100))

där följande gäller:

- Orenade svaveldioxidutsläpp motsvarar de årliga utsläppen av svaveldioxid, utslaget på de senaste fem driftsåren fram till och med år 2000, uttryckt i ton per år, beräknat före rening i en avsvavlingsanläggning (inbegripet svavel som behållits inom anläggningen och aska).

- Avsvavlingsgrad är avsvavlingsgraden enligt definitionen i artikel 2.4 i direktivet.

2.2 Tidsplan för uppfyllande av krav

Bestämmelserna i direktivet innehåller strängare utsläppsgränsvärden som skall tillämpas från 2016 och 2018. Det rör sig således om följande tre tillämpningsperioder:

- 1 januari 2008-31 december 2015. Utsläppsgränsvärdena gäller generellt från 1 januari 2008.

- 1 januari 2016-31 december 2017. Fr.o.m. 1 den januari 2016 gäller strängare utsläppsgränsvärden för kväveoxider för fastbränsleanläggningar på mer än 500 MWt liksom strängare undantag för utsläppsgränsvärden för kväveoxider och svaveldioxid för fastbränsleanläggningar med begränsat antal driftstimmar.

- Från och med 1 januari 2018. Fr.o.m. den 1 januari 2018 upphör undantaget avseende utsläppsgränsvärden för kväveoxider för anläggningar som använder fast bränsle med ett flyktigt innehåll < 10 %.

2.3 Totala utsläppsmål

Man kan beräkna de totala utsläppsmålen för svaveldioxid, kväveoxider och stoft genom att addera de enskilda anläggningarnas bidrag till respektive utsläppsmål:

Medlemsstatens utsläppsmål (ton/år) = [sum ] (enskilda anläggningars bidrag till målet).

Eventuella ändringar av utsläppsmålen, jämfört med målen i medlemsstatens nationella plan för utsläppsminskning som skall lämnas in till kommissionen senast den 27 november 2003, kan avse följande:

- Undantaget avseende kväveoxider för fastbränsleanläggningar på mer än 500 MWt med ett begränsat antal driftstimmar. Detta grundar sig på den genomsnittliga årliga driftstiden under fem år räknat från och med 2008. Medlemsstaterna bör i den plan som meddelas till kommissionen ange vilka anläggningar som omfattas av detta undantag. Det kan dock göras ändringar i detta avseende under planens genomförande med den behöriga myndighetens godkännande, förutsatt att det vidtas kompensationsåtgärder som är i överensstämmelse med direktivet och som innebär att samma totala utsläppsmål uppnås.

- Undantaget för anläggningar som snart kommer att tas ur drift. Driftsansvariga kan fram till den 30 juni 2004 anmäla till den behöriga myndigheten att de inte vill omfattas av planen utan istället omfattas av undantaget för anläggningar som snart kommer att tas ur drift (artikel 4.4). När en driftsansvarig väljer denna möjlighet efter det att medlemsstaten lämnat sin information till kommissionen, men före den 30 juni 2004, bör medlemsstaterna meddela eventuella ändringar i planen.

3. ÅTGÄRDER SOM VIDTAS FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN

Medlemsstater bör beskriva de åtgärder som är avsedda att resultera i de utsläppsminskningar som krävs för att uppfylla kraven i direktiv 2001/80/EG inom ramen för en nationell plan för utsläppsminskning.

De utsläppsminskningar som krävs för att uppnå målen bör beräknas genom att subtrahera de årliga utsläppsmålen från de senaste årliga utsläppen, i enlighet med nedanstående tabell 1.

Tabell 1

Fastställande av utsläppsminskningar för att uppnå målen i en hypotetisk medlemsstat

>Plats för tabell>

Anmärkning:

de siffror som anges i tabellen är endast exempel.

Efter att ha beräknat de nödvändiga minimiminskningarna av utsläppen och de utsläppsmål som inte får överskridas, bör det fastställas åtgärder för att åstadkomma dessa minskningar. Kraven i planen kan till exempel uppfyllas genom att annat bränsle används eller genom ändringar vad gäller förbränningsmetoder, reningsteknik och styrning av belastningsfaktorer etc. Varje medlemsstat fastställer vilka åtgärder som skall vidtas, med hänsyn till bland annat kostnadseffektivitet, genomförbarhet, konsekvenser för säkerhet och en diversifierad energiförsörjning, skyldigheter enligt annan gemenskapslagstiftning och andra begränsningar.

I tabell A.3 i tillägget ges exempel på åtgärder som innebär att målen kan uppnås. De åtgärder som anges i tabellen och som meddelats kommissionen i den nationella planen för utsläppsminskning utesluter inte att det vidtas andra åtgärder som är förenliga med direktivet, förutsatt att de godkänns av de behöriga myndigheterna och att medlemsstatens mål uppnås.

4. TIDSPLAN

Tabell 2 nedan innehåller tidsplanen med centrala datum för medlemsstater som väljer att upprätta en nationell plan.

Tabell 2

Centrala datum vid genomförandet av en nationell plan för utsläppsminskning enligt direktiv 2001/80/EG

>Plats för tabell>

5. ÖVERVAKNINGSMEKANISM

5.1 De behöriga myndigheternas övervakning

Från och med den 1 januari 2008 bör ett antal övervaknings- och rapporteringsåtgärder vidtas, framför allt följande:

- De driftsansvariga skall, på ett sätt som uppfyller den behöriga myndighetens krav, beräkna de totala årliga utsläppen av svaveldioxid, kväveoxider och stoft, bekräfta tillämpligheten när det gäller undantaget avseende kväveoxider för anläggningar med begränsat antal driftstimmar och rapportera timmar som använts/inte använts när det gäller undantaget för anläggningar som snart kommer att tas ur drift.

- De behöriga myndigheterna skall kontrollera de driftansvarigas beräkningar av de totala utsläppen av svaveldioxid, kväveoxider och stoft för alla anläggningar som ingår i planen och jämföra dessa siffror med utsläppsmålen. De skall ansvara för att övervaka de anläggningar som ingår i planen för att säkerställa att de totala årliga utsläppen inte överskrider utsläppsmålen. De bör dessutom införa en mekanism för att kunna kontrollera om anläggningar som omfattas av planen stängs, och se till att eventuella stängningar av anläggningar inte leder till någon ökning av de totala årliga utsläppen från övriga anläggningar som omfattas av planen.

- Medlemsstaterna bör också se till att det införs mekanismer för att godkänna eventuella ändringar av de åtgärder som ursprungligen planerats för att fullgöra de utsläppsminskningar inom ramen för den nationella planen för utsläppsminskning.

5.2 Rapportering till kommissionen

Medlemsstaternas skyldigheter att lämna rapporter till kommissionen fastställs i avsnitt B i bilaga till direktiv 2001/80/EG. Medlemsstaterna uppmuntras att utnyttja möjligheten att upprätta nationella system för årlig rapportering för att kontrollera resultaten i förhållande till målen.

Tillägg A

TABELLER SOM BÖR INGÅ I DEN NATIONELLA PLANEN FÖR UTSLÄPPSMINSKNING ((De uppgifter som anges i raderna och kolumnerna i tabellerna i detta tillägg är endast exempel.))

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>