32002R0407

Rådets förordning (EG) nr 407/2002 av den 28 februari 2002 om vissa tillämpningsföreskrifter för förordning (EG) nr 2725/2000 om inrättande av Eurodac för jämförelse av fingeravtryck för en effektiv tillämpning av Dublinkonventionen

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 062 , 05/03/2002 s. 0001 - 0005


Rådets förordning (EG) nr 407/2002

av den 28 februari 2002

om vissa tillämpningsföreskrifter för förordning (EG) nr 2725/2000 om inrättande av Eurodac för jämförelse av fingeravtryck för en effektiv tillämpning av Dublinkonventionen

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 2725/2000 av den 11 december 2000 om inrättande av Eurodac för jämförelse av fingeravtryck för en effektiv tillämpning av Dublinkonventionen (nedan kallad Eurodacförordningen)(1), särskilt artikel 22.1 i denna, och

av följande skäl:

(1) I artikel 22.1 i Eurodacförordningen föreskrivs det att rådet skall anta de tillämpningsföreskrifter som behövs för att fastställa det förfarande som avses i artikel 4.7 och det förfarande för blockering av uppgifter som avses i artikel 12.1 samt för att utarbeta den statistik som avses i artikel 12.2 i Eurodacförordningen.

(2) I enlighet med artiklarna 1 och 2 i protokollet om Danmarks ställning, fogat till Fördraget om Europeiska unionen och Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, deltar inte Danmark i antagandet av denna förordning, som därför inte skall vara bindande för eller tillämplig i Danmark.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Definitioner

I denna förordning avses med

a) central enhet: den enhet som avses i artikel 1.2 a i Eurodacförordningen,

b) databas: den centrala elektroniska databas som avses i artikel 1.2 b i Eurodacförordningen,

c) jämförelse: det förfarande för kontroll av överensstämmelse mellan de uppgifter om fingeravtryck som finns lagrade i databasen och de uppgifter om fingeravtryck som en medlemsstat överför.

Artikel 2

Överföring

1. Digitalisering av fingeravtryck samt överföring av dessa skall göras i det dataformat som anges i bilaga I. I den utsträckning som det är nödvändigt för att den centrala enheten skall fungera effektivt, skall denna fastställa de tekniska kraven för medlemsstaternas överföring av dataformatet till den centrala enheten och omvänt. Den centrala enheten skall säkerställa att de uppgifter om fingeravtryck som medlemsstaterna överför kan jämföras i det elektroniska systemet för igenkänning av fingeravtryck.

2. Medlemsstaterna bör överföra de uppgifter som avses i artikel 5.1 i Eurodacförordningen på elektronisk väg. I den utsträckning som det är nödvändigt för att den centrala enheten skall fungera effektivt, skall denna fastställa de tekniska kraven för att säkerställa att uppgifterna på ett korrekt sätt kan överföras på elektronisk väg från medlemsstaterna till den centrala enheten och omvänt. Överföring av uppgifter i pappersform på formuläret i bilaga II eller med andra databärare (disketter, CD-ROM eller andra databärare som kan komma att utvecklas och användas allmänt i framtiden) bör endast förekomma vid varaktiga tekniska störningar.

3. Referensnumret enligt artikel 5.1 d i Eurodacförordningen skall göra det möjligt att entydigt knyta uppgifter till en bestämd person och till den medlemsstat som överför uppgifterna. Dessutom skall det göra det möjligt att avgöra huruvida uppgifterna i fråga gäller en asylsökande eller en sådan person som avses i artikel 8 eller artikel 11 i Eurodacförordningen. Referensnumret skall inledas med den bokstavsbeteckning som enligt den standard som avses i bilaga I betecknar den medlemsstat som har överfört uppgifterna. Bokstavsbeteckningen skall följas av personkategoribeteckningen. Härvid skall uppgifter om asylsökande betecknas med 1, uppgifter om sådana personer som avses i artikel 8 i Eurodacförordningen med 2 samt uppgifter om sådana personer som avses i artikel 11 i Eurodacförordningen med 3. Den centrala enheten skall fastställa de tekniska förfaranden som är nödvändiga för att säkerställa att medlemsstaterna mottar entydiga uppgifter från den centrala enheten.

4. Den centrala enheten skall snarast möjligt bekräfta mottagandet av de uppgifter som överförts. För detta ändamål skall den centrala enheten fastställa de tekniska krav som är nödvändiga för att se till att medlemsstaterna vid begäran erhåller mottagningsbevis.

Artikel 3

Genomförande av jämförelsen och överföring av resultatet

1. Medlemsstaterna skall säkerställa att uppgifter om fingeravtryck överförs i en kvalitet som lämpar sig för jämförelse genom det elektroniska systemet för igenkänning av fingeravtryck. I den utsträckning som det är nödvändigt för att säkerställa att resultatet av den centrala enhetens jämförelse uppnår en mycket hög grad av exakthet skall den centrala enheten fastställa lämplig kvalitet hos de uppgifter om fingeravtryck som överförs. Den centrala enheten skall snarast möjligt kontrollera kvaliteten hos de uppgifter om fingeravtryck som överförts. Om dessa inte lämpar sig för jämförelse i det elektroniska systemet för igenkänning av fingeravtryck skall den centrala enheten snarast möjligt anmoda medlemsstaten att överföra uppgifter om fingeravtryck av lämplig kvalitet.

2. Den centrala enheten skall genomföra jämförelsen i den ordning som framställningarna kommer in. Varje begäran skall behandlas inom 24 timmar. En medlemsstat kan beträffande uppgifter som överförs på elektronisk väg av skäl som har samband med den egna lagstiftningen begära att en jämförelse som är särskilt brådskande görs inom en timme. Om dessa behandlingsfrister inte kan hållas av orsaker som den centrala enheten inte är ansvarig för skall den centrala enheten behandla begäran med prioritet när orsakerna i fråga inte längre föreligger. I den utsträckning som det är nödvändigt för att se till att den centrala enheten fungerar effektivt, skall denna i sådana fall fastställa kriterier för att säkerställa att framställningarna behandlas med prioritet.

3. I den utsträckning det är nödvändigt för att se till att den centrala enheten fungerar effektivt skall denna fastställa operativa förfaranden för bearbetningen av de uppgifter som mottas och för att översända resultatet av jämförelsen.

Artikel 4

Överföring mellan medlemsstaterna och den centrala enheten

Vid överföring av uppgifter från medlemsstaterna till den centrala enheten och omvänt skall IDA-programmets allmänna tjänster användas enligt Europaparlamentets och rådets beslut nr 1719/1999/EG av den 12 juli 1999 om en rad riktlinjer, innefattande fastställande av projekt av gemensamt intresse, för transeuropeiska nät för elektroniskt datautbyte mellan förvaltningar (IDA)(2). I den utsträckning det är nödvändigt för att se till att den centrala enheten fungerar effektivt skall denna fastställa de tekniska förfaranden som är nödvändiga för användningen av IDA-programmets allmänna tjänster.

Artikel 5

Den centrala enhetens övriga uppgifter

1. Den centrala enheten skall med lämpliga tekniska medel hålla isär de uppgifter om asylsökande och de uppgifter om personer som avses i artikel 8 i Eurodacförordningen som lagras i databasen.

2. Den centrala enheten skall på grundval av underrättelse från en medlemsstat förse uppgifterna om personer som har erkänts som flyktingar och beviljats flyktingstatus med ett lämpligt kännetecken och skilja dem med lämpliga tekniska medel från övriga i databasen registrerade uppgifter. Om ett beslut har fattats i enlighet med artikel 12.2 a i Eurodacförordningen skall den första meningen inte längre gälla. Den centrala enheten skall avlägsna befintliga kännetecken och skall inte längre skilja uppgifterna åt.

3. Fyra år och sex månader efter det att Eurodac har inlett sin verksamhet skall den centrala enheten sammanställa statistik över

a) antalet personer som, efter att ha erkänts som flyktingar och beviljats flyktingstatus i en medlemsstat, har lämnat in en ny asylansökan i en annan medlemsstat,

b) antalet personer som har erkänts som flyktingar och beviljats flyktingstatus i mer än en medlemsstat,

c) de medlemsstater i vilka flyktingar har lämnat in en ny ansökan om asyl, med uppgift

- för varje medlemsstat om antalet asylsökande med flyktingstatus i denna stat som har ansökt om asyl i en annan medlemsstat och deras antal per medlemsstat,

- för varje medlemsstat om antalet asylsökande som redan har beviljats flyktingstatus i en annan medlemsstat och deras antal per medlemsstat.

4. Den centrala enheten skall säkerställa att jämförelser som grundas på en begäran av en medlemsstat i enlighet med artikel 4.4 i Eurodacförordningen också kan omfatta de uppgifter som denna medlemsstat själv har överfört vid en tidigare tidpunkt.

Artikel 6

Ikraftträdande

1. Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

2. Rådet skall se över tillämpningen av denna förordning inom fyra år efter det att Eurodac har inlett sin verksamhet.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i medlemsstaterna i enlighet med Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen.

Utfärdad i Bryssel den 28 februari 2002.

På rådets vägnar

A. Acebes Paniagua

Ordförande

(1) EGT L 316, 15.12.2000, s. 1.

(2) EGT L 203, 3.8.1999, s. 1.

BILAGA I

Dataformat vid utbyte av uppgifter om fingeravtryck

Följande format fastställs för utbyte av uppgifter om fingeravtryck:

ANSI/NIST - CSL 1 1993

med eventuell framtida vidareutveckling av denna standard.

Standard för bokstavsbeteckningar för medlemsstaterna

Följande ISO-standard skall gälla:

ISO 3166 - Tvåbokstavskod

BILAGA II

>PIC FILE= "L_2002062SV.000502.TIF">