32001E0554

Rådets gemensamma åtgärd av den 20 juli 2001 om inrättande av Europeiska unionens institut för säkerhetsstudier

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 200 , 25/07/2001 s. 0001 - 0004


Rådets gemensamma åtgärd

av den 20 juli 2001

om inrättande av Europeiska unionens institut för säkerhetsstudier

(2001/554/GUSP)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT OM FÖLJANDE GEMENSAMMA ÅTGÄRD

med beaktande av Fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 14 i detta, och

av följande skäl:

(1) Den 10 november 2000 uppnådde rådet en principöverenskommelse om inrättandet av ett institut för säkerhetsstudier i vilket de relevanta delarna av de nuvarande strukturerna i Västeuropeiska unionen (VEU) kommer att införlivas.

(2) Inrättandet av ett institut för säkerhetsstudier inom Europeiska unionen kommer att bidra till genomförandet av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP), särskilt den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken (ESFP).

(3) Institutets stadga och struktur bör göra det möjligt för det att motsvara kraven från Europeiska unionen och dess medlemsstater och att fullgöra sina uppgifter i nära samarbete med institutioner inom gemenskapen och på nationell och internationell nivå.

(4) Europeiska unionens institut för säkerhetsstudier bör ha status som juridisk person och arbetet bör bedrivas med fullständigt intellektuellt oberoende samtidigt som institutet upprätthåller nära förbindelser med rådet och tar vederbörlig hänsyn till Europeiska unionens och dess institutioners allmänna politiska ansvar.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Inrättande

1. Härmed inrättas Europeiska unionens institut för säkerhetsstudier, nedan kallat "institutet". Det skall inleda sin verksamhet den 1 januari 2002.

2. Institutet skall ha sitt huvudkontor i Paris.

3. I inledningsskedet skall infrastruktur tillhandahållas av VEU.

Artikel 2

Uppgifter

Institutet skall bidra till att utveckla GUSP, inklusive ESFP, genom att bedriva akademisk forskning och analys på relevanta områden. I detta syfte skall det bland annat utarbeta och, på ad hoc-basis, beställa forskningsrapporter, anordna seminarier, berika den transatlantiska dialogen genom att anordna liknande verksamhet som den som bedrivs inom VEU:s transatlantiska forum och upprätthålla ett nätverk för utbyte med andra forskningsinstitut och tankesmedjor, såväl inom som utanför Europeiska unionen. Nätverket skall utnyttjas i så stor utsträckning som möjligt i institutets arbete. Institutets resultat skall spridas i så stor utsträckning som möjligt, med undantag av konfidentiell information där rådets säkerhetsbestämmelser, vilka anges i beslut 2001/264/EG(1), skall gälla.

Artikel 3

Politisk tillsyn

Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik skall, i enlighet med sina befogenheter inom GUSP, särskilt ESFP, utöva politisk tillsyn över institutets verksamhet, utan att inkräkta på institutets intellektuella oberoende när det gäller forsknings- och seminarieverksamhet.

Artikel 4

Juridisk person

Institutet skall ha den status som juridisk person som krävs för att det skall kunna utföra sina uppgifter och uppnå sina mål. Varje medlemsstat skall vidta åtgärder för att ge institutet den nödvändiga rättskapacitet som tillerkänns juridiska personer enligt den nationella lagstiftningen. Institutet skall särskilt kunna förvärva och avyttra fast och lös egendom samt föra talan inför domstolar och andra myndigheter. Institutet skall drivas utan vinstsyfte.

Artikel 5

Styrelse

1. Institutet skall ha en styrelse som godkänner dess årliga och långsiktiga arbetsprogram liksom en lämplig budget. Styrelsen skall vara ett diskussionsforum för frågor som rör institutets drift och personal.

2. Ordförandeskapet i styrelsen skall innehas av generalsekreteraren/höge representanten eller, i dennes frånvaro, av dennes företrädare. Generalsekreteraren/höge representanten skall avlägga rapport för rådet om styrelsens arbete.

3. Styrelsen skall bestå av en företrädare för varje medlemsstat som utses av respektive medlemsstat och en företrädare som utses av kommissionen. Varje styrelseledamot får företrädas eller åtföljas av en suppleant. Beslut om utnämningar, som i vederbörlig ordning godkänts av en medlemsstat eller kommissionen, skall lämnas till generalsekreteraren/höge representanten.

4. Institutets direktör eller dennes företrädare skall som regel delta i styrelsens möten. Generaldirektören för den militära staben och Militära kommitténs ordförande eller deras företrädare får också delta i styrelsens möten.

5. Styrelsens beslut skall fattas genom omröstning av medlemsstaternas företrädare med kvalificerad majoritet varvid rösterna skall vägas enligt artikel 23.2 tredje stycket i fördraget, utan att artikel 12.2 i denna gemensamma åtgärd åsidosätts. Styrelsen skall själv anta sin arbetsordning.

6. Styrelsen får besluta att inrätta ad hoc-grupper eller ständiga kommittéer med samma sammansättning som styrelsen vilka skall behandla särskilda ämnen eller frågor inom styrelsens övergripande befogenheter och under dess ledning. I beslutet om att inrätta en sådan grupp eller kommitté skall dess mandat, sammansättning och varaktighet anges.

7. Ordföranden skall sammankalla styrelsen minst två gånger om året eller på begäran av minst en tredjedel av dess ledamöter.

Artikel 6

Direktör

1. Styrelsen skall utse institutets direktör, som skall vara medborgare i någon medlemsstat. Medlemsstaterna skall överlämna kandidaturerna till generalsekreteraren/höge representanten som skall vidarebefordra dem till styrelsen. Direktören skall utses för en period av tre år vilken kan förlängas med ytterligare två år.

2. Direktören skall ansvara för rekryteringen av all övrig personal vid institutet. Styrelsens ledamöter skall underrättas i förväg om utnämningen av forskare.

3. Direktören skall se till att institutets uppgifter utförs i enlighet med artikel 2. Direktören skall dessutom se till att sakkunskap och yrkeskunnande hålls på en hög nivå vid institutet samt att dess uppgifter fullgörs effektivt.

Direktören skall också ansvara för

- utarbetande av institutets årliga arbetsprogram samt årsrapporten om institutets verksamhet,

- förberedande av styrelsens arbete, särskilt institutets utkast till årligt arbetsprogram,

- institutets löpande administration,

- alla personalfrågor,

- redovisning av inkomster och utgifter samt genomförande av institutets budget,

- information till Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik om det årliga arbetsprogrammet,

- upprätthållande av kontakter och nära samarbete med gemenskapsinstitutioner och nationella och internationella institutioner på liknande områden.

4. Inom ramen för institutets godkända arbetsprogram och budget skall direktören ha befogenhet att ingå avtal, rekrytera personal som godkänts i budgeten och verkställa de utgifter som är nödvändiga för institutets drift.

5. Direktören skall utarbeta en årlig rapport om institutets verksamhet senast den 31 mars påföljande år. Rapporten skall överlämnas till styrelsen och till rådet som skall vidarebefordra rapporten till Europaparlamentet, kommissionen och medlemsstaterna.

6. Direktören skall ansvara inför styrelsen.

7. Direktören skall vara institutets rättsliga företrädare.

Artikel 7

Personal

1. Institutets personal, som består av forskare och administrativ personal, skall utgöras av kontraktsanställda tjänstemän och skall rekryteras bland medborgarna i medlemsstaterna. I inledningsskedet skall personalen vid behov rekryteras bland personalen vid VEU:s institut för säkerhetsfrågor.

2. Institutets forskare skall rekryteras på grundval av meriter och akademisk kompetens på GUSP-området, särskilt när det gäller ESFP, genom ett rättvist och öppet uttagningsförfarande.

Artikel 8

Bestämmelser som rör personalen

Bestämmelser som rör institutets personal skall fastställas av rådet på rekommendation från direktören.

Artikel 9

Intellektuellt oberoende

Direktören och forskarna skall åtnjuta intellektuellt oberoende när de genomför institutets forsknings- och seminarieverksamhet.

Artikel 10

Arbetsprogram

Senast den 30 november varje år skall styrelsen, på grundval av ett utkast från institutets direktör, anta institutets årliga arbetsprogram för följande år. De åtgärder som skall vidtas enligt det årliga programmet skall åtföljas av en uppskattning av de nödvändiga utgifterna.

Artikel 11

Budget

1. Institutets samtliga inkomster och utgifter skall beräknas för varje budgetår, vilket sammanfaller med kalenderåret, och de skall tas upp i institutets budget som skall innehålla en tjänsteförteckning.

2. Institutets inkomster och utgifter skall balansera varandra.

3. Institutets inkomster skall utgöras av bidrag från medlemsstaterna, vilka beräknas på grundval av BNI. Med direktörens samtycke kan ytterligare bidrag godkännas från andra källor för särskild verksamhet.

Artikel 12

Budgetförfarande

1. Direktören skall senast den 30 juni varje år upprätta ett budgetförslag för institutet, vilket skall omfatta administrativa utgifter, driftsutgifter och förväntade inkomster för följande budgetår, samt lägga fram förslaget för styrelsen. Direktören skall översända budgetförslaget till rådet för kännedom.

2. Styrelsen skall anta institutets budget genom ett enhälligt beslut av medlemsstaternas företrädare senast den 15 december varje år och anpassa den till de olika bidrag som beviljats institutet och till medel från andra källor.

Artikel 13

Budgetkontroll

1. Åtaganden och betalningar av samtliga utgifter liksom registrering och mottagande av samtliga inkomster skall kontrolleras av en oberoende styrekonom som utses av styrelsen.

2. Senast den 31 mars varje år skall direktören förelägga rådet och styrelsen utförliga räkenskaper för samtliga inkomster och utgifter under det föregående budgetåret samt institutets verksamhetsrapport.

3. Styrelsen skall bevilja direktören ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten.

Artikel 14

Finansiella bestämmelser

Styrelsen skall med rådets samtycke på förslag från direktören utarbeta detaljerade finansiella bestämmelser i vilka det särskilt skall anges vilket förfarande som skall följas vid fastställandet och genomförandet av institutets budget.

Artikel 15

Privilegier och immunitet

De privilegier och den immunitet som är nödvändiga för fullgörandet av institutets uppgifter samt för institutets direktör och personal skall fastställas i ett avtal mellan medlemsstaterna.

Artikel 16

Rättsligt ansvar

1. Institutets avtalsrättsliga ansvar skall regleras av den lagstiftning som är tillämplig på det berörda avtalet.

2. De anställdas personliga ansvar gentemot institutet skall regleras av de relevanta bestämmelserna för institutets personal.

Artikel 17

Gästforskare

Gästforskare får, efter att ha erhållit direktörens samtycke, under begränsade perioder utstationeras vid institutet av medlemsstater och tredje länder för att delta i institutets verksamhet i enlighet med artikel 2.

Artikel 18

Tillgång till handlingar

På förslag från direktören skall styrelsen senast den 30 juni 2002 anta bestämmelser om allmänhetens tillgång till institutets handlingar, med beaktande av de principer och begränsningar som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar(2).

Artikel 19

Översyn

Generalsekreteraren/höge representanten skall lägga fram en rapport för rådet om genomförandet av denna gemensamma åtgärd senast fem år efter det att den har trätt i kraft, med tanke på en eventuell revidering.

Artikel 20

Övergångsbestämmelser

1. Den första styrelsen för institutet skall utnämnas och direktören skall utses senast den 31 juli 2001. Direktören skall anförtros förvaltningen av övergången för VEU:s hjälporgan till den nya enheten.

2. Den utsedde direktören skall lägga fram ett budgetförslag för år 2002 senast den 15 september 2001. Styrelsen skall anta budgeten senast den 15 november 2001.

3. Institutet skall ersätta VEU som arbetsgivare för den tjänstgörande personalen den 31 december 2001. Skyldigheter enligt de nuvarande personalkontrakten enligt definitionen i de tillämpliga rättsakterna skall uppfyllas av den nya arbetsgivaren.

4. Kontrakt som inte berör personalen och som undertecknats av VEU för VEU:s institut för säkerhetsfrågor skall också tas över av institutet.

5. De utgifter som åligger medlemsstaterna skall uppgå till 3,2 miljoner euro för budgetåret 2002.

Artikel 21

Denna gemensamma åtgärd träder i kraft samma dag som den antas.

Artikel 22

Denna gemensamma åtgärd skall offentliggöras i Officiella tidningen.

Utfärdad i Bryssel den 20 juli 2001.

På rådets vägnar

J. Vande Lanotte

Ordförande

(1) EGT L 101, 11.4.2001, s. 1.

(2) EGT L 145, 31.5.2001, s. 43.