32000D0096

2000/96/EG: Kommissionens beslut av den 22 december 1999 om de smittsamma sjukdomar som successivt skall omfattas av gemenskapsnätverket enligt Europaparlamentets och rådets beslut nr 2119/98/EG [delgivet med nr K(1999) 4015]

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 028 , 03/02/2000 s. 0050 - 0053


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 22 december 1999

om de smittsamma sjukdomar som successivt skall omfattas av gemenskapsnätverket enligt Europaparlamentets och rådets beslut nr 2119/98/EG

[delgivet med nr K(1999) 4015]

(2000/96/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 2119/98/EG av den 24 september 1998 om att bilda ett nätverk för epidemiologisk övervakning och kontroll av smittsamma sjukdomar i gemenskapen(1), särskilt artikel 3 punkterna a-e i detta, och

av följande skäl:

1. Enligt beslut nr 2119/98/EG skall ett nätverk på gemenskapsnivå bildas för att främja samarbete och samordning mellan medlemsstaterna med bistånd av kommissionen för att inom gemenskapen bättre kunna förebygga och övervaka de grupper av smittsamma sjukdomar som anges i bilagan till det beslutet. Nätverket skall användas för epidemiologisk övervakning av dessa sjukdomar och för att upprätta ett system för tidig varning och reaktion.

2. Vad gäller epidemiologisk övervakning skall nätverket bildas genom att en ständig förbindelse etableras med alla lämpliga tekniska hjälpmedel mellan kommissionen och de instanser och/eller myndigheter som på medlemsstatsnivå och på medlemsstatens ansvar är behöriga på nationell nivå och som har till uppgift att samla in upplysningar om den epidemiologiska övervakningen av smittsamma sjukdomar.

3. Urvalet av sjukdomar och hälsofrågor som den epidemiologiska övervakningen på gemenskapsnivå skall omfatta bör återspegla det aktuella behovet inom gemenskapen, framför allt det mervärde övervakning på gemenskapsnivå tillför.

4. Förteckningen över sjukdomar och hälsofrågor som valts ut för övervakning bör revideras med hänsyn till ändringar i sjukdomarnas utbredning och uppkomsten av nya smittsamma sjukdomar som utgör hot mot folkhälsan.

5. Kommissionen bör ställa lämpliga informationsverktyg till gemenskapsnätverkets förfogande samt se till att detta sker i överensstämmelse och komplementaritet med relevanta gemenskapsprogram och gemenskapsinitiativ.

6. Detta beslut bör gälla utan att det påverkar tillämpningen av rådets direktiv 92/117/EEG av den 17 december 1992 om skyddsåtgärder mot specifika zoonoser och zoonotiska agenser hos djur och animaliska produkter för att förhindra utbrott av livsmedelsburna infektioner och förgiftningar(2), senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/72/EG(3).

7. Föreliggande beslut bör underlätta integrationen av det gemenskapsnätverk som inrättats enligt beslut nr 2119/98/EG med andra varningssystem som upprättats på nationell nivå eller inom gemenskapen för sjukdomar och särskilda hälsofrågor som skall omfattas av systemet för tidig varning och reaktion. Vad gäller genomförandet av beslutet bör gemenskapsnätverket därför fungera med hjälp av det s.k. Health Surveillance System for Communicable Diseases within the European Public Health Information Network (EUPHIN-HSSCD) som omfattar följande tre delar:

a) Ett system för tidig varning och reaktion för rapportering om vissa angivna hot mot allmänheten, vilken görs av de behöriga folkhälsomyndigheterna som i respektive medlemsstat avgör vilka åtgärder som krävs för att skydda folkhälsan.

b) Utbyte av information mellan bemyndigade folkhälsoinstanser och folkhälsomyndigheter i medlemsstaterna.

c) Särskilda nätverk mellan bemyndigade instanser och myndigheter i medlemsstaterna för sjukdomar som valts ut för epidemiologisk övervakning.

8. Utvecklingen av ny relevant teknik bör följas regelbundet och beaktas för förbättringar av det elektroniska informationsutbytet.

9. Av logistiska skäl kan inte alla smittsamma sjukdomar och särskilda hälsofrågor som valts ut för epidemiologisk övervakning omedelbart omfattas av särskilda övervakningsnätverk. Men för att gemenskapsnätverket skall kunna börja arbeta och samla erfarenhet bör medlemsstaternas behöriga myndigheter via gemenskapsnätverket sprida relevant information som de har tillgång till.

10. De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 7 i beslut nr 2119/98/EG.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

De smittsamma sjukdomar och särskilda hälsofrågor som enligt beslut nr 2119/98/EG den epidemiologiska övervakningen inom gemenskapsnätverket skall omfatta förtecknas i bilaga I till det här beslutet. Övervakningen skall ske på ett kostnadseffektivt sätt och hänsyn skall tas till sjukdomens art, befintliga nätverk och mervärdet för gemenskapen.

Artikel 2

Urvalskriterier för de sjukdomar och särskilda hälsofrågor som den epidemiologiska övervakningen inom gemenskapsnätverket skall omfatta förtecknas i bilaga II.

Artikel 3

Vad gäller det tekniska genomförandet av detta beslut skall gemenskapsnätverket till en början fungera med hjälp av det s.k. Health Surveillance System for Communicable Diseases within the European Public Health Information Network (EUPHIN-HSSCD).

Artikel 4

Gemenskapsnätverket skall inrättas genom att befintliga övervakningsnätverk som stöds av gemenskapen ändras och integreras där det är lämpligt och genom att nya nätverk inrättas för sjukdomar som ännu inte omfattas av något övervakningsnätverk. När ett lågt antal sjukdomsfall inte medger att ett särskilt övervakningsnätverk inrättas för sjukdomen i fråga skall informationen inom gemenskapsnätverket spridas i form av fallrapporter.

Artikel 5

Falldefinitioner, beskaffenhet och art av uppgifter som skall samlas in och vidarebefordras samt lämpliga epidemiologiska och mikrobiologiska övervakningsmetoder skall fastställas för varje särskilt övervakningsnätverk som integreras i eller skapas för gemenskapsnätverket. Falldefinitioner och övervakningsmetoder skall även fastställas för sjukdomar om vilka informationen endast sprids i form av fallrapporter.

Artikel 6

Medlemsstaterna skall via gemenskapsnätverket sprida relevant information som upptäcks genom de nationella övervakningsreglerna om smittsamma sjukdomar och särskilda hälsofrågor som valts ut för epidemiologisk övervakning men som ännu inte omfattas av särskilda övervakningsnätverk på gemenskapsnivå.

Artikel 7

Relevant information om smittsamma sjukdomar som inte anges i bilaga I skall spridas via gemenskapsnätverket enligt artikel 4 i beslut nr 2119/98/EG närhelst det anses vara nödvändigt för att skydda folkhälsan i gemenskapen.

Artikel 8

När det inrättas särskilda övervakningsnätverk för zoonoser där det enligt direktiv 92/117/EEG krävs övervakning av fall då människor insjuknat, skall övervakningen ske enligt bestämmelserna i beslut nr 2119/98/EG, och samtliga uppgifter som krävs för tillämpningen av direktiv 92/117/EEG skall tillhandahållas för detta ändamål. Falldefinitioner och övervakningsmetoder för sjukdomar hos människor skall därför så långt som möjligt fastställas så att de insamlade uppgifterna även kan användas vid tillämpningen av direktiv 92/117/EEG.

Artikel 9

De behöriga myndigheterna i medlemsstaterna skall informera kommissionen om andra sjukdomar och särskilda hälsofrågor som enligt kriterierna i bilaga II successivt skall omfattas av epidemiologisk övervakning på gemenskapsnivå.

Artikel 10

Detta beslut träder i kraft den 1 januari 2000.

Artikel 11

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 22 december 1999.

På kommissionens vägnar

David BYRNE

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 268, 3.10.1998, s. 1.

(2) EGT L 62, 15.3.1993, s. 38.

(3) EGT L 210, 10.8.1999, s. 12.

BILAGA I

1. SMITTSAMMA SJUKDOMAR OCH SÄRSKILDA HÄLSOFRÅGOR SOM GEMENSKAPSNÄTVERKET SUCCESSIVT SKALL OMFATTA

1.1 Vad gäller sjukdomarna och hälsofrågorna nedan skall övervakningen inom gemenskapsnätverket ske genom standardiserad insamling och analys av uppgifter på det sätt som fastställs för vaje sjukdom och hälsofråga för sig när de särskilda gemenskapsnätverken inrättas.

2. SJUKDOMAR

2.1 Sjukdomar som kan förebyggas genom vaccinering

Difteri

Infektioner med Haemophilus influenzae grupp B

Influensa

Mässling

Kikhosta

Polio

Påssjuka

Röda hund

2.2 Sexuellt överförbara sjukdomar

Gonokockinfektioner

HIV-infektion

Klamydiainfektioner

Syfilis

2.3 Virushepatit

Hepatit A

Hepatit B

Hepatit C

2.4 Sjukdomar som överförs via vatten, födoämnen och miljön

Botulism

Campylobacterinfektion

Giardiasis

Infektioner med enterohemorragiska E. Coli-bakterier

Kryptosporidios

Leptospiros

Listerios

Salmonella

Shigellos

Toxoplasmos

Trikinos

Yersinios

2.5 Övriga sjukdomar

2.5.1 Sjukdomar som överförs av atypiska smittämnen

Transmissibla spongiforma encefalopatier - variant av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom

2.5.2 Sjukdomar som överförs via luften

Legionärssjuka

Meningokockinfektion

Pneumokockinfektioner

Tuberkulos

2.5.3 Zoonoser (andra än de som uppges i 2.4)

Brucellos

Echinokockos

Rabies

2.5.4 Allvarliga importerade sjukdomar

Kolera

Malaria

Pest

Virala hemorragiska febrar

3. SÄRSKILDA HÄLSOFRÅGOR

3.1 Nosokomiala infektioner

3.2 Antibiotikaresistens

BILAGA II

URVALSKRITERIER FÖR DE SJUKDOMAR OCH SÄRSKILDA OMRÅDEN SOM DEN EPIDEMIOLOGISKA ÖVERVAKNINGEN INOM GEMENSKAPSNÄTVERKET SKALL OMFATTA

1. Sjukdomar som leder till eller som kan leda till hög sjukdomsfrekvens och/eller dödlighet inom gemenskapen, särskilt sjukdomar vars förebyggande kräver övergripande samordning.

2. Sjukdomar där ett tidigt informationsutbyte kan förvarna om hot mot folkhälsan.

3. Sällsynta och allvarliga sjukdomar som inte skulle upptäckas på nationell nivå men där sammanförandet av uppgifter skulle ge möjlighet att göra antaganden på grundval av en bredare kunskapsbas.

4. Sjukdomar som effektivt kan förebyggas vilket leder till ett bättre hälsoskydd.

5. Sjukdomar där en jämförelse medlemsstaterna emellan skulle bidra till utvärderingen av nationella program och gemenskapsprogram.