31999D0476(01)

1999/476/EG: Kommissionens beslut av den 10 juni 1999 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till tvättmedel [delgivet med nr K(1999) 1522] (Text av betydelse för EES)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 187 , 20/07/1999 s. 0052 - 0068


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 10 juni 1999

om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till tvättmedel

[delgivet med nr K(1999) 1522]

(Text av betydelse för EES)

(1999/476/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 880/92 av den 23 mars 1992 om ett gemenskapsprogram för tilldelning av miljömärke(1), särskilt artikel 5.1 andra stycket i denna, och

av följande skäl:

1. I beslut 95/365/EG(2) fastställde kommissionen ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till tvättmedel, vilka enligt artikel 3 i beslutet gällde till och med den 25 juli 1998.

2. Det är lämpligt att fatta ett nytt beslut om fastställande av kriterier för produktgruppen tvättmedel med en giltighetstid på tre år.

3. De kriterier som fastställdes genom beslut 95/365/EG bör ses över och anpassas till utvecklingen på marknaden.

4. I artikel 5.1 första stycket i förordning (EEG) nr 880/92 föreskrivs att villkoren för tilldelning av gemenskapens miljömärke skall fastställas för varje produktgrupp för sig.

5. Enligt artikel 10.2 i förordning (EEG) nr 880/92 skall en produkts påverkan på miljön bedömas i enlighet med de särskilda kriterierna för produktgrupper.

6. I artikel 4.2 a i förordning (EEG) nr 880/92 anges att miljömärket inte får tilldelas ämnen eller preparat som klassificeras som farliga enligt rådets direktiv 67/548/EEG om tillnärmning av lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av farliga ämnen(3), senast ändrat genom kommissionens direktiv 98/98/EG(4), och enligt rådets direktiv 88/379/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av farliga preparat (beredningar)(5), senast ändrat genom kommissionens direktiv 96/65/EG(6). Märket får däremot tilldelas produkter som innehåller sådana ämnen eller preparat om produkterna svarar mot de målsättningar som ställts upp för gemenskapens miljömärkningsprogram.

7. Tvättmedel kan innehålla ämnen och preparat som klassificeras som farliga i enlighet med ovannämnda direktiv.

8. De ekologiska kriterier som fastställs i detta beslut omfattar särskilt gränser och poängsättning som innebär att halten av ämnen och preparat som klassificeras som farliga begränsas till ett minimum i de tvättmedel som kan tilldelas ett miljömärke.

9. Tvättmedel som uppfyller dessa kriterier innebär därför minskad påverkan på miljön och uppfyller målsättningarna med gemenskapens program för tilldelning av miljömärke.

10. Kommissionen antog den 22 juli 1998 en rekommendation om god miljöpraxis rörande tvättmedel för hushållsbruk(7).

11. I enlighet med artikel 6 i förordning (EEG) nr 880/92 har kommissionen rådgjort med de närmast berörda intressegrupperna i ett samrådsforum.

12. De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats enligt artikel 7 i förordning (EEG) nr 880/92.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Produktgruppen "tvättmedel" omfattar alla tvättmedel i pulverform, flytande form eller annan form som är avsedda för tvätt av textilier, och som främst är avsedda att användas i tvättmaskiner för hushållsbruk.

Artikel 2

Miljöpåverkan och användbarheten hos den produktgrupp som definieras i artikel 1 skall bedömas mot bakgrund av de särskilda ekologiska kriterier och kriterier för effektivitet som fastställs i bilagan och i tilläggen I A, I B, II, III och IV.

Artikel 3

Definitionen av produktgruppen och kriterierna för denna skall vara giltiga under en period av tre år från och med den dag då detta beslut träder i kraft.

Artikel 4

För administrativa ändamål skall denna produktgrupp tilldelas kodnummer "006".

Artikel 5

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 10 juni 1999.

På kommissionens vägnar

Ritt BJERREGAARD

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 99, 11.4.1992, s. 1.

(2) EGT L 217, 13.9.1995, s. 14.

(3) EGT 196, 16.8.1967, s. 1.

(4) EGT L 355, 30.12.1998, s. 1.

(5) EGT L 187, 16.7.1988, s. 14.

(6) EGT L 265, 18.10.1996, s. 15.

(7) EGT L 215, 1.8.1998, s. 73.

BILAGA

RAM

De allmänna krav som fastställs i rådets förordning (EEG) nr 880/92 om ett gemenskapsprogram för tilldelning av miljömärke samt följande särskilda kriterier skall tillämpas vid tilldelning av miljömärket till tvättmedel. Dessa krav skall uppfyllas under hela den tid som omfattas av avtalet rörande villkoren för märkets användning.

Vid bedömning av ansökningar och vid kontroll av uppfyllandet av kriterierna i denna bilaga rekommenderas de behöriga organen att ta hänsyn till om ett erkänt miljöstyrningssystem som EMAS eller ISO 14001 utnyttjas.

Syftet med dessa kriterier är

- att minska föroreningen av vattnet, dels genom att minska den mängd tvättmedel som används och dels genom att minska mängden skadliga komponenter i tvättmedlet,

- att minimera avfallsproduktionen genom att minska mängden primärförpackningar och genom att främja återanvändning och återvinning av förpackningarna,

- att minska energiförbrukningen genom marknadsföring av tvättmedel som kan användas vid låga temperaturer.

Kriterierna ökar dessutom konsumenternas miljömedvetenhet.

1. FUNKTIONELL ENHET OCH REFERENSDOSERING

1.1 Funktionell enhet

Den funktionella enheten uttrycks i g/tvätt (gram per tvätt). För fulltvättmedel är detta den dosering som krävs för 4,5 kg last (torra textilier), och för syntettvättmedel den dosering som krävs för 2,5 kg last (torra textilier) i tvättmaskinen.

1.2 Referensdosering

Den dosering som tillverkaren rekommenderar konsumenter vid en vattenhårdhet på 2,5 mmol CaCO3/liter och "normalt smutsade" textilier tas som referensdosering för

- beräkning av ekologiska kriterier, och

- testning av tvätteffektivitet.

Om en vattenhårdhet på 2,5 mmol CaCO3/liter ej är tillämplig i de medlemsstater där tvättmedlet marknadsförs skall sökanden ange den referensdosering som skall användas.

2. EKOLOGISKA KRITERIER FÖR KOMPONENTER OCH FÖRPACKNING

2.1 Ekologiska kriterier för ingående komponenter

Följande parametrar skall beaktas:

- Totalmängd kemikalier (TK)

- Toxicitet vid utspädning (CDVtox)

- Fosfater (som STPP)

- Svårlösliga oorganiska ämnen (SOO)

- Lösliga oorganiska ämnen (LOO)

- Icke aerobt nedbrytbara organiska komponenter (IANO)

- Icke anaerobt nedbrytbara organiska komponenter (IAnNO)

- Biologisk syreförbrukning (BOD)

I tillägg II definieras de parametrar som används i beräkningen. Dessa parametrar beräknas och anges som g/tvätt eller l/tvätt, beroende på vilket som är lämpligt. De läggs samman och bedöms som en helhet i enlighet med den metod som anges i detta dokument.

Poängsättning/viktningsfaktorer

I nedanstående tabell sammanfattas de utvalda kriterierna, deras gränsvärden, viktningsfaktorer och den högsta poängsumma som kan uppnås. Den formel som skall användas för poängberäkningen för varje kriterium anges i punkt 2.3.

Poängberäknings-/viktningssystem för tvättmedel

>Plats för tabell>

Anm:

Alla värden är angivna i g/tvätt, utom CDVtox som är angivet i l/tvätt.

2.2 Godkänd/icke godkänd nivå för tilldelning av miljömärket

Poängsumman av de åtta kriterier som gäller komponenterna skall vara minst 45.

Gränsvärden får inte överskridas för något kriterium. Produkten skall också uppfylla de kriterier som fastställs i andra delar av denna bilaga.

2.3 Beräkning av ekologiska kriterier för ingående komponenter

Databas för tvättmedelskomponenter (DID-listan)

I tillägg I A återfinns databasen för tvättmedelskomponenter (DID-listan) som omfattar de vanligaste komponenterna i tvättmedel. Den skall användas vid beräkning av ekologiska kriterier enligt tabell 2.

Data om belastningsfaktorer, toxicitet, aerob och anaerob nedbrytbarhet, lösliga/svårlösliga oorganiska föreningar och biologisk syreförbrukning för de viktigaste komponenterna anges i tillägg I A. Dessa data skall användas vid poängberäkningen för dessa komponenter.

Följande kriterier beräknas för varje komponent med beaktande av dosering per tvätt, vattenhalt och procentandel i formuleringen, och summeras för varje produkts formulering:

- Totalmängd kemikalier

- Fosfater (som STPP)

- Lösliga/svårlösliga oorganiska komponenter

- Icke aerobt/anaerobt nedbrytbara organiska komponenter

- Biologisk syreförbrukning

Kriteriet toxicitet vid utspädning beräknas för varje tvättmedelskomponent (i) enligt följande formel:

>Hänvisning till >

Poängberäkning

För poängberäkningen skall följande metod användas:

>Plats för tabell>

Nya komponenter

Vad gäller nya kemikalier eller komponenter som inte är upptagna i databasen för tvättmedelskomponenter skall det tillvägagångssätt följas som beskrivs nedan och i tillägg I B.

- Den sökande skall sända in experimentella data till det behöriga organet.

- Data om lösliga/svårlösliga oorganiska ämnen, anaerob biologisk nedbrytbarhet (enl. ECETOC-test nr 28, juni 1988) och biologisk syreförbrukning (BOD) skall tillhandahållas.

- All tillgänglig dokumentation skall sändas in om biologisk nedbrytbarhet, eliminering och långtidseffekter (NOEC-data) på fisk, Daphnia magna och alger.

- Referens för relevanta prov skall vara tillämpliga bilagor av direktiv 67/548/EEG.

I tillämpliga fall skall bestämmelserna i tillägg I B gälla.

De förenklade förfaranden som anges i tillägg I B användas om fullständiga data om långtidseffekter (NOEC) inte finns tillgängliga.

I tillämpliga fall kan andra data godtas om de godkänns som likvärdiga av det behöriga organ som bedömer ansökan.

2.4 Andra ekologiska kriterier rörande komponenter

Vissa specifika komponenter får inte överstiga en maximal halt i tvättmedlets formulering. Är detta fallet skall de uteslutas såsom anges nedan:

a) Den totala halten av komponenter(1) som är eller som skulle kunna klassificeras som farliga för den akvatiska miljön och tilldelas riskfras R50 (mycket giftigt för vattenorganismer) enligt direktiv 67/548/EEG, får inte överstiga 10 g/tvätt.

b) Den totala halten av komponenter som är eller skulle kunna klassificeras som farliga för den akvatiska miljön och tilldelas riskfras R50 (mycket giftigt för vattenorganismer) och R53 (kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön) enligt rådets direktiv 67/548/EEG, får inte överstiga 0,25 g/tvätt.

c) Halten av fosfonater får inte överstiga 1 g/tvätt.

d) Ytaktiva ämnen som tillhör gruppen alkylfenoletoxylater (APEO), parfym som innehåller sådana aromatiska nitroföreningar som anges i tillägg II, komplexbildaren EDTA och komponenter som klassificeras som cancerframkallande, reproduktionstoxiska eller mutagena enligt rådets direktiv 67/548/EEG, skall inte användas.

2.5 Ekologiska kriterier för produktförpackningar

Endast primärförpackningen skall beaktas. Tvättmedelsförpackningen skall bestå av ett lätt emballage eller en behållare (paket av papp eller plast, eller plastflaska).

Om tvättmedlet saluförs i behållare (paket eller flaska) skall tillverkaren tillhandahålla refillsystem.

Emballagets eller refillförpackningens vikt får inte överskrida 1,7 g/tvätt.

Behållarens vikt får inte överstiga 7 g/tvätt.

Pappförpackningar skall till 80 % bestå av återvunnet material och plastförpackningar skall märkas i enlighet med ISO 1043.

3. KRITERIER FÖR EFFEKTIVITET

Produktens tvättegenskaper skall jämföras med referenstvättmedel av samma typ i enlighet med EU:s effektivitetstest för miljömärkta tvättmedel.

Produkten skall uppfylla de minimikrav som fastställts för denna test.

4. KONTROLL

4.1 Kontroll av enzymernas renhet med avseende på mikroorganismer

Kontroll av enzymernas renhet skall göras på enzymer som framställs genom bioteknologiska processer och som används i tvättmedel för vilka miljömärke söks. Syftet med denna kontroll är att se till att det slutliga enzympreparatet inte innehåller mikroorganismer från produktionen. Tillväxten av mikroorganismer kontrolleras med hjälp av specifika antibiotika. Genom renhetskontrollen säkerställs att inga mikroorganismer påträffas i ett 20 ml prov av det slutliga enzympreparatet.

4.2 Kontrolllaboratorier

Kontrollerna skall utföras på den sökandes bekostnad i laboratorier som uppfyller de allmänna kraven i EN 45001-standarden eller motsvarande system.

5. KONSUMENTUPPLYSNING

5.1 lnformation på förpackningen

Följande information skall anges på förpackningen: "MILJÖVÄNLIGA TVÄTTMETODER:

Steg 1: Sortera tvätten (efter färg, grad av nedsmutsning och material).

Steg 2: Fyll tvättmaskinen helt.

Steg 3: Ta inte för mycket tvättmedel. Följ doseringsanvisningarna.

Steg 4: Använd helst tvättprogram med låga temperaturer."

Ytterligare information om tvättmedel skall kunna tillhandahållas på begäran. Det skall därför finnas en text på förpackningen där det anges att konsumenter som vill veta mer om tvättmedlet kan ringa (eller skriva) till företagets eller återförsäljarens kundtjänster.

För att det skall vara lättare för konsumenten att följa doseringsanvisningarna och undvika att använda för mycket tvättmedel skall ett doseringsmått som är graderat i steg om minst 10 ml kunna tillhandahållas på begäran om det inte medföljer förpackningen.

Följande information skall finnas på förpackningen: "Denna produkt har tilldelats EU:s miljömärke, eftersom den bidrar till att minska vattenföroreningen, avfallsproduktionen och energiförbrukningen.

Mer information om EU:s miljömärke finns på följande Internet adress: http://europa.eu.int/ecolabel."

5.2 Doseringsanvisningar

Produktförpackningen skall vara försedd med doseringsanvisningar samt en rekommendation till konsumenten att kontakta sin vattenleverantör eller de lokala myndigheterna för att ta reda på vilken hårdhetsgrad kranvattnet har.

Rekommenderad dosering skall anges för "normalt" och "kraftigt" smutsad tvätt och för olika vattenhårdhetsintervall som är relevanta i berörda länder, och eventuellt i förhållande till textilmaterialets vikt. Om det i doseringsanvisningarna hänvisas till ett doseringsmått skall måttets volym (i ml) tydligt anges på förpackningen.

Tvätteffektiviteten skall anges för "normalt smutsad" tvätt och för de aktuella vattenhårdhetsintervallen.

Skillnaden mellan rekommenderad dosering för mjukt vatten (1) - normalt smutsad tvätt och för hårt vatten (3 eller 4) - kraftigt smutsad tvätt får inte vara större än en faktor 2.

Den referensdosering som används vid effektivitetstesten och för beräkning av ekologiska kriterier skall vara densamma som den rekommenderade doseringen för "normalt smutsad" och en vattenhårdhet motsvarande 2,5 mmol CaCO3/l i den medlemsstat i vilket kontrollen har utförts.

Om den vattenhårdhet som anges i rekommendationerna är lägre än 2,5 mmol CaCO3/l skall den maximala dosering som rekommenderas för "normalt smutsad" tvätt vara lägre än den referensdosering som anges i föregående stycke.

5.3 Information och märkning av komponenterna

Kommissionens rekommendation 89/542/EEG av den 13 september 1989 om märkning av tvättmedel och rengöringsmedel(2) skall tillämpas.

Följande komponentgrupper skall anges i märkningen oberoende av deras halt i produkten:

- Enzymer: angivelse av enzymtyp (t.ex. proteas, lipas).

- Konserveringsmedel: beskrivning och märkning enligt IUPAC-nomenklaturen.

- Desinfektionsmedel: beskrivning och märkning enligt IUPAC-nomenklaturen.

Om produkten innehåller parfym skall detta anges på förpackningen.

(1) Med "komponent" avses antingen ämnen eller preparat.

(2) EGT L 291, 10.10.1989, s. 55.

Tillägg I

DATABAS FÖR TVÄTTMEDELSKOMPONENTER OCH TILLVÄGAGÅNGSSÄTT FÖR KOMPONENTER SOM EJ ÄR UPPTAGNA I DATABASEN

A. Nedanstående data om de vanligaste tvättmedelskomponenterna skall användas vid beräkning av de ekologiska kriterierna (se nedanstående tabell).

DATABAS FÖR TVÄTTMEDELSKOMPONENTER

>Plats för tabell>

Anmärkningar:

J= Ja

KF= Korrektionsfaktor att tillämpa på doseringen uttryckt i g/tvätt

0= Skall ej användas

NOEC= Nolleffektkoncentration

LTE= Långtidseffekt

THOD= Teoretisk syreförbrukning

B. Nedanstående metod skall tillämpas när de ingående komponenterna inte är upptagna i DID-listan

Toxicitet i vattenmiljö

De lägsta validerade data för långtidseffekt (LTE) hos fisk, Daphnia magna eller alger måste beaktas vid beräkning av kriteriet för toxicitet vid utspädning.

I de fall då överensstämmande och/eller QSAR-data (Quantitative Structure Activity Relationships) används kan en korrektion av slutligen utvalda LTE-data övervägas.

I frånvaro av LTE-data skall följande metod tillämpas för uppskattning av LTE-data genom att tillämpa angivna osäkerhetsfaktorer (UF) på data för de mest känsliga arterna.

Icke ytaktiva ämnen

>Plats för tabell>

Avvikelser från denna regel kan medges om det kan styrkas att lägre faktorer eller data kan vara vetenskapligt motiverade.

Ytaktiva ämnen

>Plats för tabell>

För det sista fallet i ovanstående text kan en osäkerhetsfaktor på 20 i stället för 50 användas endast om 1-2 L(E)C50-data är tillgängliga (LC50 om det gäller toxicitet för fisk, EC50 om det gäller toxicitet för Daphnia eller alger) och om slutsats kan dras från information för andra ämnen att försök har utförts med de mest känsliga arterna. En sådan regel kan tillämpas endast inom en grupp av likartade ämnen. Det måste understrykas att de använda LTE-data (långsiktiga effekter) måste stämma överens med en grupp av likartade ämnen med hänsyn till inverkan av t.ex. alkylkedjans längd hos LAS-föreningar (linjära alkylbensensulfonat) eller antalet EO-grupper (etoxigrupper) i alkoholetoxylat om sådana QSAR-värden kan fastställas.

Varje avvikelse från det ovan beskrivna schemat måste vara välmotiverat för det specifika ämnet.

Belastningsfaktorer

Belastningsfaktorer skall bestämmas enligt kommissionens direktiv 93/67/EEG av den 20 juli 1993 där principer fastställs för uppskattning av hälsorisker för människor och miljö av ämnen som anmälts enligt rådets direktiv 67/548/EEG(1), senast ändrat genom kommissionens direktiv 98/98/EEG, och enligt rådets förordning (EEG) nr 793/93(2).

Icke anaerobt nedbrytbara organiska ämnen. Flödesdiagram för definition av korrektionsfaktorer (KF)(3)

>PIC FILE= "L_1999187SV.006501.EPS">

(1) EGT L 227, 8.9.1993, s. 9.

(2) EGT L 84, 5.4.1993, s. 1.

(3) Korrektionsfaktorerna skall bestämmas med stöd av komponentegenskaper och tillämpas på doseringen uttryckt i g/tvätt.

Tillägg II

DEFINITIONER AVSEENDE EKOLOGISKA KRITERIER

1. Totalmängd kemikalier

Totalmängd kemikalier är dosering minus vatteninnehåll i g/tvätt.

2. Toxicitet vid utspädning (CDVTOX)

CDVtox beräknas för varje ingående komponent i formuleringen enligt respektive data för belastningsfaktorer (LF) och långsiktiga effekter (LTE) i DID-listan uttryckt i l/tvätt:

>Hänvisning till >

Produktens CDVTOX är summan av komponenternas CDVTOX i l/tvätt.

3. Fosfater (som STPP)

Vikt per tvätt av alla oorganiska fosfater uttryckt som STPP i g/tvätt.

4. Svårlösliga oorganiska ämnen

Vikt per tvätt av alla komponenter som är svårlösliga oorganiska ämnen (se DID-listan) uttryckt i g/tvätt.

5. Lösliga oorganiska ämnen

Vikt per tvätt av alla komponenter som är lösliga oorganiska ämnen (se DID-listan) uttryckt i g/tvätt.

6. Icke aerobt nedbrytbara organiska ämnen

Vikt per tvätt av alla ingående komponenter som är icke aerobt nedbrytbara organiska ämnen (se DID-listan) uttryckt i g/tvätt.

7. Icke anaerobt nedbrytbara organiska ämnen

Vikt per tvätt av alla ingående komponenter som är icke anaerobt nedbrytbara organiska ämnen (se DID-listan) uttryckt i g/tvätt med användning av respektive korrektionsfaktorer.

8. Biologisk syreförbrukning (BOD)

BOD för varje komponent skall beräknas i g syre/tvätt enligt respektive THOD-data i DID-listan.

>Hänvisning till >

Produktens BOD är summan av alla komponenters BOD i g O/tvätt. THOD gäller endast biologiskt nedbrytbara föreningar.

9. Fulltvättmedel

För fullvättmedel läggs vikten på tvättegenskaperna (smuts, fläckborttagning). Ett tvättmedel skall anses vara ett fulltvättmedel såvida inte fabrikantens reklam i allt väsentligt framhäver egenskaperna för syntettvätt (tvätt vid låg temperatur, ömtåliga fibrer och färger).

10. Nitro-myskämnen

Xylenmysk: 5-tertiär-butyl-2,4,6-trinitro-m-xylen

Ambrettmysk: 4-tertiär-butyl-3-metoxy-2,6-dinitrotoluen

Mosken: 1,1,3,3,5-pentametyl-4,6-dinitroindan

Tibetinmysk: 1-tertiär-butyl-3,4,5-trimetyl-2,6-dinitrobensen

Ketonmysk: 4'-tertiär-butyl-2',6'-dimetyl-3',5'-dinitroacetafenon

Tillägg III

DATA OCH INFORMATION SOM SKALL INHÄMTAS FRÅN DEN SÖKANDE AV DET BEHÖRIGA ORGAN SOM TAR EMOT ANSÖKAN OM MILJÖMÄRKE

1.1 Deklaration om produktens formulering och beräkning av kriterier

Det behöriga organet skall erhålla följande upplysningar hos den tillverkare som ansöker om miljömärke:

- Exakt formulering av produkten.

- Den exakta kemiska beskrivningen av de ingående komponenterna (t.ex. identifiering i enlighet med IUPAC, CAS-nummer, summa- och strukturformler, renhet, typ och procenthalt av föroreningar, tillsatser; för blandningar, t.ex. ytaktiva ämnen: DID-nummer, sammansättning och fördelningsspektrum av likartade ämnen, isomerer och handelsnamnbenämning); analytiska fakta angående de ytaktiva ämnenas sammansättning.

- Exakt antal ton av produkten som släppts ut på marknaden (information om föregående års resultat skall inkomma senast den 1 mars).

- Detaljerade beräkningar av kriterierna.

- En testrapport skall företas om enzymers renhet enligt punkt 4.1 i bilagan till detta beslut tillika med ett intyg om frånvaro av mikroorganismer.

- En försäkran om att

- produkten inte innehåller det ytaktiva ämnet alkylfenoletoxylat (APEO), parfym som innehåller sådana aromatiska nitroföreningar som anges i tillägg II, komplexbildaren EDTA och komponenter klassificerade som cancerbildande, reproduktionstoxiska och mutationsframkallande i enlighet med direktiven 67/548/EEG och 88/379/EEG,

- halten av fosfonater ej överstiger 1 g/disk.

1.2 Test av effektivitet

Den sökande skall lämna in resultat av effektivitetstester till det behöriga organet.

1.3 Doseringsutrustning, förpackning och konsumentupplysning

För att påvisa att ovanstående krav uppfylls skall förpackningar och doseringsutrustning infordras från den sökande för den aktuella produkten av det behöriga organet.

I fall av skillnader beroende på olika nationella marknader och olika förpackningsstorlekar skall alla dessa data infordras.

1.4 Ansökan om miljömärke för tvättmedel

Det nationella behöriga organet skall kunna studera det sökande företaget på plats och besöka installationerna för produktion och förpackning.

Det behöriga organet skall försäkra sig om att ansökningarna är utförda enligt de tillämpliga bestämmelserna i rådets förordning (EEG) nr 880/92 och enligt gällande procedurbestämmelser.

Tillägg IV

FÖRKORTNINGAR

APEO: Alkylfenoletoxylater

BOD: Biologisk syreförbrukning (Biological Oxygen Demand)

CDVtox: Toxicitet vid utspädning

DID: Databas för tvättmedelskomponenter (Detergents ingredients database)

EC50: Verkningskoncentration (den koncentration vid vilken 50 % av organismerna uppvisar en effekt efter en bestämd tid)

ECETOC: Det Europeiska centret för ekotoxiologi och kemiska ämnens toxiologi

EDTA: Etylendiamintetraacetat

EN: Europeisk standard

EO: Etoxigrupper

ISO: Den internationella standardiseringsorganisationen

IUPAC: Den internationella sammanslutningen för klinisk och tillämpad kemi

KF: Korrektionsfaktor

LC50: Dödlig koncentration (koncentration vid vilken 50 % av testorganismerna dör efter en bestämd tid)

LTE: Långtidseffekt

NOEC: Nolleffektkoncentration (i ett kroniskt test)

POW: Fördelningskoefficient oktanol/vatten

QSARs: Förhållande mellan kvantitativ strukturaktivitet

RB: Aerobt lättnedbrytbart

STPP: Natriumtripolyfosfat

THOD: Teoretisk syreförbrukning

UF: Osäkerhetsfaktor