31999D0207

1999/207/EG: Rådets beslut av den 9 mars 1999 om att reformera Ständiga kommittén för sysselsättningen och om att upphäva beslut 70/532/EEG

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 072 , 18/03/1999 s. 0033 - 0035


RÅDETS BESLUT av den 9 mars 1999 om att reformera Ständiga kommittén för sysselsättningen och om att upphäva beslut 70/532/EEG (1999/207/EG)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 145 i detta, och

av följande skäl:

(1) Rådet bekräftade i sina resolutioner av den 15 december 1997 om riktlinjer för sysselsättningen under år 1998 (1) och av den 22 februari 1999 om riktlinjer för sysselsättningen under år 1999 (2) att arbetsmarknadens parter kommer att delta i alla stadier inom ramen för den samordnade sysselsättningsstrategin och kommer att lämna ett viktigt bidrag till genomförandet av riktlinjerna samt att detta bidrag kommer att utvärderas regelbundet.

(2) Bidraget från arbetsmarknadens parter till den samordnade sysselsättningsstrategin måste beaktas, såväl i samband med själva riktlinjerna för sysselsättningen som vid granskningen av huruvida riktlinjerna är förenliga med de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken, för att större synergieffekter skall kunna åstadkommas och för att det mål som består i en hög sysselsättningsnivå skall kunna införlivas med utarbetandet och genomförandet av gemenskapens politik.

(3) Europaparlamentet begär i sin resolution av den 18 juli 1997 om kommissionens meddelande angående utvecklingen av den sociala dialogen på gemenskapsnivå (3) att reformeringen av Ständiga kommittén för sysselsättningen skall ske snarast och att det skall skapas mekanismer för samordning mellan denna kommitté och kommittén för sysselsättning och arbetsmarknad. I sin resolution av den 18 november 1998 välkomnade Europaparlamentet initiativen för att reformera Ständiga kommittén för sysselsättningen.

(4) Ekonomiska och sociala kommittén anförde i sitt yttrande av den 29 januari 1997 (4) över det nämnda meddelandet från kommissionen att Ständiga kommittén för sysselsättningen borde få ökad betydelse.

(5) Kommissionen anförde i sitt meddelande av den 20 maj 1998 om att anpassa och främja den sociala dialogen på gemenskapsnivå att den nya ramen för gemenskapens sociala dialog och införandet av en ny avdelning om sysselsättning i Amsterdamfördraget motiverade en reform av Ständiga kommittén för sysselsättningen.

(6) Det förefaller tillrådligt att behålla Ständiga kommitténs för sysselsättningen struktur, samtidigt som nödvändiga anpassningar görs för att förbättra dess sätt att fungera. Det förefaller önskvärt att denna reform införlivas med ett nytt beslut, som ersätter rådets beslut 70/532/EEG av den 14 december 1970 om inrättande av en ständig kommitté för sysselsättningen (5).

(7) Det är önskvärt att arbetsmarknadens parters delegationer omfattar hela ekonomin, men antalet företrädare för dem bör begränsas för att möjliggöra ett effektivt och välordnat arbete i kommittén. Arbetsmarknadens parters representation bör samordnas på ett lämpligt sätt.

(8) Arbetsmarknadens parter på nationell nivå spelar också en viktig roll när det gäller genomförandet av den samordnade sysselsättningsstrategin i medlemsstaterna. De kan på ett lämpligt sätt delta i fullgörandet av kommitténs uppgifter.

(9) Kommittén kan anse det lämpligt att sammanträda med begränsat deltagarantal i enlighet med detta beslut och med bestämmelserna i dess arbetsordning.

(10) I artikel 1.3 i rådets beslut 97/16/EG av den 20 december 1996 om att inrätta en kommitté för sysselsättning och arbetsmarknad (6) föreskrivs det att den kommittén skall upprätthålla lämplig kontakt med Ständiga kommittén för sysselsättningen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ständiga kommittén för sysselsättningen (nedan kallad kommittén) skall reformeras i enlighet med nedan angivna bestämmelser.

Artikel 2

1. Kommitténs uppgift skall vara att, i enlighet med fördraget och under vederbörligt beaktande av gemenskapernas institutioners och organs befogenheter, säkerställa att det kontinuerligt förekommer dialog, samverkan och samråd mellan rådet, kommissionen och arbetsmarknadens parter för att möjliggöra för arbetsmarknadens parter att bidra till den samordnade sysselsättningsstrategin och underlätta medlemsstaternas samordning av sin politik på detta område, med beaktande av gemenskapens ekonomiska och sociala mål, såsom de avspeglas i såväl riktlinjerna för sysselsättningen som i de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken.

2. Rådets ledamöter eller deras företrädare, kommissionen samt företrädare för arbetsmarknadens parter på europeisk nivå skall delta i kommitténs arbete.

3. Det skall finnas högst 20 företrädare för arbetsmarknadens parter, uppdelade på två lika stora delegationer, med 10 företrädare för arbetstagarna och 10 för arbetsgivarna.

Arbetsmarknadens parters delegationer skall omfatta hela ekonomin och bestå av europeiska organisationer som företräder antingen allmänna intressen eller mer specifika intressen för anställda i ledande befattningar samt för små och medelstora företag.

Därför skall varje delegation bestå av företrädare för de organisationer för arbetsmarknadens parter, som kommissionen enligt fördragets bestämmelser om socialpolitik skall samråda med, och som tillhör följande kategorier:

- Allmänna branschövergripande organisationer.

- Branschövergripande organisationer som företräder vissa grupper av arbetstagare eller företag.

- Branschorganisationer som företräder jordbruk och handel.

Europeiska fackliga samorganisationen (EFS) skall sörja för den praktiska samordningen av arbetstagarnas delegation och den europeiska industri- och arbetsgivarorganisationen (UNICE) för den praktiska samordningen av arbetsgivarnas delegation.

4. Kommissionen skall regelbundet underrätta kommitténs ordförande om förteckningen över de organisationer som avses i punkt 3. Kommissionen kommer att beakta eventuella förändringar av hur arbetsmarknadens parter företräds på europeisk nivå.

5. När kommittén finner det lämpligt kan den, i enlighet med den arbetsordning som avses i artikel 6, sammanträda med begränsat deltagarantal. I sådana fall kan rådet företrädas av ordförandeskapet.

Artikel 3

1. Kommittén skall sammanträda minst två gånger om året.

2. Kommitténs ordförande skall vara en företrädare för den medlemsstat som innehar ordförandeskapet i rådet.

3. För att säkerställa att kommittén kan utföra de uppgifter som anges i artikel 2.1 under gynnsammast möjliga förhållanden, skall ordförandeskapet se till att dialog, samverkan och samråd inom kommittén äger rum i rätt tid.

4. Var och en av arbetsmarknadens parters båda delegationer skall på förhand underrätta ordföranden om namnet på den talesman som skall föra fram den delegationens ståndpunkt.

5. Beroende på ämnena på dagordningen får ordföranden efter samråd med kommissionen och arbetsmarknadens parter inbjuda företrädare för andra branschorganisationer än dem som avses i artikel 2.3, för att de skall få tillfälle att framföra sina synpunkter.

Artikel 4

1. De frågor som kommittén skall diskutera skall föras upp på dagordningen på begäran av någon av de parter som avses i artikel 2.2.

De dokument eller förslag som skall läggas fram för diskussion skall överlämnas till ordföranden, som skall bringa dem till de andra parternas kännedom; dessa får överlämna skriftliga kommentarer.

2. Ordföranden skall förbereda mötena i nära samarbete med kommissionen och de organisationer för arbetsmarknadens parter som deltar i kommitténs arbete. Ordföranden skall sammankalla förberedande möten och plenarmöten samt upprätta den preliminära dagordningen under beaktande av sådana meddelanden som har lämnats enligt punkt 1.

Artikel 5

1. Ordföranden skall utarbeta slutsatser från och förbereda en rapport över kommitténs arbete.

2. Kommissionen skall förbereda och samla in information som gör det möjligt för kommittén att utföra sin uppgift.

3. De ledamöter i kommittén som företräder de organisationer för abetsmarknadens parter som avses i artikel 2.3 skall erhålla reseersättning enligt de bestämmelser som fastställs av rådet.

Artikel 6

Kommittén skall i samförstånd fastställa sin egen arbetsordning. Denna skall särskilt innehålla bestämmelser om hur kommitténs arbete praktiskt skall fungera, om förberedelserna för dess möten och om de kontakter som skall upprättas med andra relevanta organ, i synnerhet kommittén för sysselsättning och arbetsmarknad.

Artikel 7

Detta beslut skall omprövas senast den 9 mars 2002 och vid behov ändras mot bakgrund av gjorda erfarenheter.

Artikel 8

Beslut 70/532/EEG upphävs.

Utfärdat i Bryssel den 9 mars 1999.

På rådets vägnar

W. RIESTER

Ordförande

(1) EGT C 30, 28.1.1998, s. 1.

(2) EGT C 69, 12.3.1999, s. 2.

(3) EGT C 286, 22.9.1997, s. 338.

(4) EGT C 89, 19.3.1997, s. 27.

(5) EGT L 273, 17.12.1970, s. 25. Beslutet ändrat genom beslut 75/62/EEG (EGT L 21, 28.1.1975, s. 17).

(6) EGT L 6, 10.1.1997, s. 32.