31996D0413

96/413/EG: Rådets beslut av den 25 juni 1996 om genomförande av ett åtgärdsprogram för gemenskapen för att främja den europeiska industrins konkurrenskraft

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 167 , 06/07/1996 s. 0055 - 0057


RÅDETS BESLUT av den 25 juni 1996 om genomförande av ett åtgärdsprogram för gemenskapen för att främja den europeiska industrins konkurrenskraft (96/413/EG)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 130.3 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande (1),

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (2),

med beaktande av Regionkommitténs yttrande (3), och

med beaktande av följande:

(1) Stats- och regeringscheferna, församlade i Europeiska rådet den 10 och den 11 december 1993 i Bryssel, antog vitboken "Konkurrenskraft, tillväxt, sysselsättning" som utgångspunkt för Europeiska unionens och dess medlemsstaters åtgärd för att stödja en industriell utveckling som vilar på global konkurrenskraft, som tillväxt- och sysselsättningsfaktor.

(2) Rådet antog den 22 april 1994 slutsatser om förbättring av den europeiska industrins konkurrenskraft på grundval av den ovan nämnda vitboken.

(3) Rådet antog, på grundval av ett meddelande från kommissionen i september 1994, resolutionen av den 21 november 1994 (4), som syftar till att stärka konkurrenskraften för gemenskapens industri, genom att särskilt understryka att en konkurrenskraftig och nyskapande industri utgör grunden för ekonomisk tillväxt och för att skapa sysselsättning. Ramvillkoren för konkurrenskraft och konkurrens bör förbättras så att Europeiska unionen kan behålla ett attraktivt näringsliv, där nya företag och arbetstillfällen skapas.

(4) Rådet antog den 10 oktober 1994 en resolution om stöd till kommissionens integrerade program till förmån för små och medelstora företag och hantverksyrken.

(5) Europeiska rådet mottog med stort intresse vid mötet i Cannes den 26 och den 27 juni 1995 rapporten från den rådgivande gruppen för konkurrenskraft (Ciampigruppen).

(6) Europaparlamentet antog den 29 juni 1995 en resolution om kommissionens meddelande om en politik för industriell konkurrenskraft för Europeiska unionen.

(7) Industriproduktionen och tjänstesektorn kompletterar varandra i allt högre grad och följaktligen är en konkurrenskraftig industrisektor oumbärlig för att möjligheterna att skapa sysselsättning inom tjänstesektorn skall kunna utnyttjas till fullo.

(8) Den inre marknaden för energi och telekommunikation skall förverkligas för att snabbt stärka konkurrenskraften hos denna sektor och hos industrin i allmänhet.

(9) Det finns ett samband mellan den ekonomiska och sociala sammanhållningen och den europeiska industrins konkurrenskraft på så sätt att en konkurrenskraftig europeisk industri kan bidra till sammanhållningen och att denna kan erbjuda industrin den fördel som ett större affärsmässigt och geografiskt underlag utgör.

(10) Det är i första hand företagens uppgift att säkerställa och förbättra den industriella konkurrenskraften, och gemenskapens och medlemsstaternas att se till att de nödvändiga förutsättningarna finns. Det är särskilt angeläget att gemenskapen och medlemsstaterna, inom ramen för sina respektive behörighetsområden, vidtar åtgärder i detta syfte.

(11) Den allt snabbare tekniska utvecklingen, marknadernas ökande internationalisering, den intensifierade internationella konkurrensen och miljöskyddets ökande betydelse kräver att alla dem som har ansvar för ekonomi, politik och samhälle ökade ansträngningar för att underlätta nödvändig strukturell anpassning, bland annat för att säkerställa en hållbar utveckling och för att skapa nya arbetstillfällen.

(12) Att på bästa möjliga sätt tillgodose marknadens behov vid utformningen av forskningspolitiken och genomförande av informationssamhället kommer på ett avgörande sätt att påverka Europeiska unionens samlade industriella verksamhet.

(13) Det är nödvändigt att undvika snedvriden konkurrens och att uppmuntra att marknader öppnas, såväl inom som utanför gemenskapen.

(14) Utveckling av mänskliga resurser, särskilt genom yrkesutbildning, utgör en väsentlig sida av de strukturella anpassningar som är nödvändiga för att öka konkurrenskraften inom industrin.

(15) Det är nödvändigt att klarlägga den rättsliga grunden för de åtgärder som vidtas på det industriella området, när de initiativ skall genomföras som anges i meddelandet om en politik för industriell konkurrenskraft för Europeiska unionen.

(16) Den strategiska roll som investeringarna spelar för att stärka det industriella samarbetet utgör, genom multiplikatoreffekten, ett prioriterat instrument för socioekonomisk utveckling och tillnärmande nationer emellan.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Härmed fastställs riktlinjerna i det bilagda åtgärdsprogrammet som syftar till att stärka den europeiska industrins konkurrenskraft, vilken är grunden för ekonomisk tillväxt och sysselsättning och som skall bidra till ekonomisk och social sammanhållning och som har följande mål:

a) Modernisera de offentliga myndigheternas roll för industrin, bland annat för att befria företagen (speciellt de små och medelstora företagen) från onödiga juridiska och administrativa krav.

b) Säkerställa icke snedvridna konkurrensförhållanden såväl inom som utanför gemenskapen.

c) Stärka det industriella samarbetet.

d) Förbättra de immateriella konkurrensfaktorerna.

Artikel 2

Varje år skall kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén överlämna en rapport med en utvärdering av de uppnådda resultaten tillsammans med lämpliga förslag i förekommande fall.

Utfärdat i Luxemburg den 25 juni 1996.

På rådets vägnar

M. PINTO

Ordförande

(1) EGT nr C 308, 20.11.1995, s. 470.

(2) EGT nr C 39, 12.2.1996, s. 1.

(3) EGT nr C 100, 2.4.1996, s. 14.

(4) EGT nr C 343, 6.12.1994, s. 1.

BILAGA

ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR ATT STÄRKA DEN EUROPEISKA INDUSTRINS KONKURRENSKRAFT

Huvudriktlinjer

1. Konkretisering av de initiativ som uttrycks i meddelandet om en politik för industriell konkurrenskraft för Europeiska unionen:

- immateriella investeringar,

- industriellt samarbete,

- industriella aspekter på konkurrens,

- modernisering av de offentliga myndigheternas roll för industrin.

2. Lansering av ett lärande samhälle särskilt genom fort- och vidareutbildning.

3. Utveckling av det industriella samarbetet med beaktande av den speciella situationen för:

- länderna i Central- och Östeuropa, de baltiska länderna och OSS-staterna,

- Medelhavsländerna och länderna i Latinamerika,

- länderna i Asien,

- AVS-staterna och länderna i södra Afrika.

4. Intensifiering och fördjupning av förbindelserna mellan Europeiska unionen och Förenta staterna, särskilt genom att stödja den transatlantiska dialogen mellan företag.

5. Inrättande, i samarbete med kommittén med ansvar för handelspolitik, de nationella myndigheterna och industrin, av en databas över de hinder som europeiska företag möter i tredje land, marknad för marknad.

6. Undersökning av frågan om omlokalisering av industriell verksamhet och tjänster samt om rapporter till generaldirektörerna för industrifrågor.

7. Förbättring av den inre marknadens funktion, i synnerhet för att påskynda standardiseringsprocessen och ökning av ansträngningarna att samordna de nationella initiativen om stöd till företag som ställs inför handelshinder inom Europeiska unionen.

8. Undersökning och exploatering av det komplementära förhållandet mellan industriell verksamhet och de tjänster som är förknippade med den.

9. Årlig rapport om utvecklingen av den europeiska industrins konkurrenskraft, särskilt på grundval av information som samlats till "Panorama över europeiska industrin".

10. Regelbunden rapportering till generaldirektörerna för industrifrågor om hur detta åtgärdsprogram framskrider, samt om dess eventuella anpassning för följande år.