02018R0395 — SV — 15.11.2021 — 002.001


Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

►B

▼M1

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2018/395

av den 13 mars 2018

om detaljerade regler för ballongverksamhet samt för licensiering av flygbesättningar för ballonger enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139

▼B

(EGT L 071 14.3.2018, s. 10)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  nr

sida

datum

►M1

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2020/357 av den 4 mars 2020

  L 67

34

5.3.2020

 M2

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2021/1874 av den 25 oktober 2021

  L 378

4

26.10.2021




▼B

▼M1

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2018/395

av den 13 mars 2018

om detaljerade regler för ballongverksamhet samt för licensiering av flygbesättningar för ballonger enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139

▼B



Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

▼M1

1.  
I denna förordning fastställs detaljerade regler för flygdrift med ballonger samt för utfärdande och upprätthållande av flygcertifikat och tillhörande behörigheter, befogenheter och behörighetsbevis för ballonger, om sådana luftfartyg uppfyller villkoren i artikel 2.1 b i och b ii i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 ( 1 ).

▼B

2.  
Denna förordning ska inte tillämpas på flygdrift med förankrade gasballonger.

Artikel 2

Definitioner

▼M1

I denna förordning gäller följande definitioner och, såvida inte termer definieras på annat sätt i denna artikel, definitionerna i artikel 2 i kommissionens förordning (EU) nr 1178/2011 ( 2 ):

▼B

1.

ballong : ett bemannat luftfartyg som är lättare än luften, som inte är motordrivet och som upprätthåller flygningen med hjälp av antingen en gas som är lättare än luft eller en luftburen brännare, inbegripet gasballonger, varmluftsballonger, hybridballonger och, även om de är motordrivna, varmluftsluftskepp.

2.

gasballong : en friballong som får sin lyftkraft från en gas som är lättare än luft.

3.

förankrad gasballong : en gasballong med ett förankringssystem som kontinuerligt håller fast ballongen vid en fast punkt under drift.

4.

friballong : en ballong som inte är kontinuerligt förankrad vid en fast punkt under drift.

5.

varmluftsballong : en friballong som får sin lyftkraft från uppvärmd luft.

6.

hybridballong : en friballong som får sin lyftkraft från en kombination av uppvärmd luft och en oantändlig gas som är lättare än luft.

7.

varmluftsluftskepp : en motordriven varmluftsballong, varvid motorn inte skapar någon del av lyftkraften.

▼M1

7a.

kommersiell trafik : ballongtrafik som mot ersättning eller annan form av gottgörelse är tillgänglig för allmänheten eller, om den inte är tillgänglig för allmänheten, bedrivs i enlighet med ett avtal mellan en operatör och en kund, varvid kunden saknar kontroll över operatören.

▼B

8.

tävlingsflygning : all flygdrift med en ballong som utförs för deltagande i hastighetstävling eller annan tävling, inbegripet träning inför sådan drift och flygning till och från hastighetstävlingar eller andra tävlingar.

9.

flyguppvisning : all flygdrift med en ballong som utförs i uppvisnings- eller underhållningssyfte som en del av ett annonserat evenemang som är öppet för allmänheten, inbegripet träning inför sådan drift och flygning till och från det annonserade evenemanget.

▼M1

10.

introduktionsflygning : all flygdrift som utförs mot ersättning eller annan form av gottgörelse, som består av en flygtur med kort varaktighet i syfte att dra till sig nya elever eller nya medlemmar, som utförs antingen av en utbildningsorganisation som avses i artikel 10a i förordning (EU) nr 1178/2011 eller av en organisation som inrättats med målsättningen att främja flygsport eller fritidsflyg.

▼B

11.

huvudsaklig verksamhetsort : ballongoperatörens huvudkontor eller säte där de huvudsakliga finansiella funktionerna och den operativa ledningen av den verksamhet som avses i denna förordning utövas.

▼M1

12.

avtal om leasing utan besättning : ett avtal mellan företag enligt vilket ballongen brukas under inhyrarens ansvar.

▼M1

13.

nationellt certifikat : ett flygcertifikat utfärdat av en medlemsstat i enlighet med nationell lagstiftning före den dag då bilaga III (Del-BFCL) till denna förordning eller bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 började tillämpas.

14.

Del-BFCL-certifikat : ett certifikat som utfärdats för en flygbesättningsmedlem och som uppfyller kraven i bilaga III (Del-BFCL) till denna förordning.

15.

konverteringsrapport : en rapport på grundval av vilken ett certifikat får konverteras till ett Del-BFCL-certifikat.

▼B

Artikel 3

Flygdrift

1.  
Operatörer av ballonger ska bruka ballongen i enlighet med kraven i kapitel BAS i bilaga II.

Första stycket ska emellertid inte gälla för konstruktions- eller tillverkningsorganisationer som överensstämmer med artikel 8 respektive artikel 9 i kommissionens förordning (EU) nr 748/2012 ( 3 ) och som brukar ballongen, inom ramen för sina befogenheter, för införande eller ändring av ballongtyper.

▼M1

2.  
Dessa operatörer får bedriva kommersiell trafik endast efter att de för den behöriga myndigheten har deklarerat sin förmåga och sina möjligheter att fullgöra de skyldigheter som sammanhänger med driften av ballongen.

Första stycket ska inte gälla följande verksamheter med ballonger:

▼B

a) 

Samfinansierad trafik för upp till fyra personer, inbegripet piloten, förutsatt att de direkta kostnaderna för ballongflygningen och en proportionell del av de årliga kostnaderna för förvaring, försäkring och underhåll av ballongen delas av alla dessa personer.

b) 

Tävlingsflygningar eller flyguppvisningar, förutsatt att ersättning eller någon annan form av gottgörelse för sådana flygningar begränsas till kompensation för de direkta kostnaderna för ballongflygningen och en proportionell del av de årliga kostnaderna för förvaring, försäkring och underhåll av ballongen och att eventuella priser som vinns inte överskrider det värde som anges av den behöriga myndigheten.

▼M1

c) 

Introduktionsflygningar med upp till fyra personer, inbegripet piloten, och flygningar för fallskärmshoppning, som utförs antingen av en utbildningsorganisation som avses i artikel 10a i förordning (EU) nr 1178/2011 och som har sin huvudsakliga verksamhetsort i en medlemsstat, eller av en organisation som skapats i syfte att främja flygsport eller fritidsflyg, förutsatt att organisationen brukar ballongen antingen som ägare eller genom ett avtal om leasing utan besättning och förutsatt att flygningen inte genererar vinster som delas ut utanför organisationen och att sådana flygningar endast utgör en marginell del av organisationens verksamhet.

d) 

Träningsflygningar som utförs av en utbildningsorganisation som avses i artikel 10a i förordning (EU) nr 1178/2011 och som har sin huvudsakliga verksamhetsort i en medlemsstat.

▼M1

Artikel 3a

Flygcertifikat och medicinska intyg

1.  
Utan att det påverkar tillämpningen av kommissionens genomförandeförordning (EU) ( 4 ) ska piloter som framför luftfartyg som avses i artikel 1.1 i denna förordning uppfylla de tekniska krav och följa de administrativa förfaranden som anges i bilaga III (Del-BFCL) till denna förordning och i bilaga IV (Del-MED) till förordning (EU) nr 1178/2011.
2.  
Som ett undantag från befogenheterna för innehavare av certifikat enligt bilaga III (Del-BFCL) till denna förordning, får innehavare av sådana certifikat utföra flygningar som avses i artikel 3.2 a–d utan att uppfylla punkt BFCL.215 i bilaga III (Del-BFCL) till denna förordning.
3.  

En medlemsstat får tillåta elever som genomgår en utbildning för ballongflygarcertifikat (BPL) att utöva begränsade befogenheter utan övervakning innan de uppfyller alla krav som måste uppfyllas för utfärdandet av ett BPL i enlighet med bilaga III (Del-BFCL), med förbehåll för samtliga följande villkor:

a) 

Omfattningen av de befogenheter som beviljas ska grundas på en bedömning av säkerhetsriskerna, utförd av medlemsstaten, med beaktande av omfattningen av den utbildning som krävs för att den avsedda nivån för pilotkompetens ska uppnås.

b) 

Befogenheterna ska vara begränsade till följande:

i) 

Hela eller en del av det nationella territoriet i den medlemsstat som beviljat tillståndet.

ii) 

Ballonger som är registrerade i den medlemsstat som beviljat tillståndet.

c) 

Innehavare av en sådan auktorisation som ansöker om utfärdande av ett BPL ska få tillgodoräkna sig utbildning som genomgåtts enligt auktorisationen på grundval av en rekommendation från en godkänd utbildningsorganisation (ATO) eller en deklarerad utbildningsorganisation (DTO).

d) 

Medlemsstaten ska vart tredje år lämna in rapporter och bedömningar av säkerhetsrisker till kommissionen och Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet.

e) 

Medlemsstaten ska övervaka användningen av auktorisationer som utfärdas enligt denna punkt för att säkerställa en godtagbar flygsäkerhetsnivå och vidta lämpliga åtgärder om en ökad säkerhetsrisk eller något säkerhetsproblem konstateras.

Artikel 3b

Befintliga flygcertifikat och nationella medicinska intyg

1.  
Del-FCL-certifikat för ballonger och tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis utfärdade av en medlemsstat före den dag då denna förordning börjar tillämpas ska anses ha utfärdats i enlighet med denna förordning. Medlemsstaterna ska ersätta dessa certifikat med certifikat som överensstämmer med det format som anges i bilaga VI (Del-ARA) till förordning (EU) nr 1178/2011 när de återutfärdar certifikat av administrativa skäl eller efter en begäran av certifikatinnehavare.
2.  

När en medlemsstat återutfärdar certifikat och tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis i enlighet med punkt 1 i denna artikel ska den, beroende på vad som är tillämpligt,

a) 

överföra alla befogenheter som redan angetts i Del-FCL-certifikat till det nya certifikatformatet,

b) 

konvertera de befogenheter för förankrad flygning eller kommersiell trafik som är knutna till ett Del-FCL-certifikat till en behörighet för förankrad flygning eller en behörighet för kommersiell trafik i enlighet med bestämmelserna i punkt BFCL.200 och BFCL.215 i bilaga III (Del-BFCL) till denna förordning,

c) 

ange sista giltighetsdatum för en instruktörsbehörighet som är knuten till ett Del-FCL-certifikat i pilotens loggbok eller utfärda ett likvärdigt dokument. Efter detta datum får dessa piloter utöva instruktörsbefogenheter endast om de uppfyller punkt BFCL.360 i bilaga III (Del-BFCL) till denna förordning.

3.  
Innehavare av nationella certifikat för ballonger utfärdade av en medlemsstat före den dag då bilaga III (Del-BFCL) till denna förordning börjar tillämpas ska tillåtas fortsätta att utöva de befogenheter som deras certifikat ger till och med den 8 april 2021. Senast detta datum ska medlemsstaterna konvertera dessa certifikat till Del-BFCL-certifikat och tillhörande behörigheter, befogenheter och behörighetsbevis i enlighet med de uppgifter som fastställs i en konverteringsrapport som uppfyller kraven i artikel 4.4 och 4.5 i förordning (EU) nr 1178/2011.
4.  
Nationella medicinska intyg för piloter, som är knutna till ett certifikat som avses i punkt 2 i denna artikel och som utfärdats av en medlemsstat före den dag då bilaga III (Del-BFCL) till denna förordning börjar tillämpas, ska fortsätta att vara giltiga fram till dess att de förlängs nästa gång eller till och med den 8 april 2021, beroende på vilket datum som infaller först. Förlängningen av dessa medicinska intyg ska uppfylla kraven i bilaga IV (Del-MED) till förordning (EU) nr 1178/2011.

Artikel 3c

Tillgodoräknande av utbildning som påbörjats före den dag då denna förordning börjar tillämpas

1.  

Med avseende på utfärdande av Del-BFCL-certifikat och tillhörande befogenheter, behörigheter eller behörighetsbevis i enlighet med bilaga III (Del-BFCL) till denna förordning, ska utbildning som påbörjats före den dag då denna förordning börjar tillämpas i enlighet med bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 anses uppfylla kraven i denna förordning, förutsatt att detta BPL är utfärdat senast den 8 april 2021. I det fallet ska följande gälla:

a) 

BPL-utbildning som påbörjats i ballonger som motsvarar klassen varmluftsluftskepp, inbegripet tillhörande testning, får slutföras på dessa ballonger.

b) 

Utbildningstimmar som slutförts i klassen varmluftsballong i andra ballonger än grupp A i den ballongklassen ska tillgodoräknas fullt ut när det gäller kravet i punkt BFCL.130 b i bilaga III.

2.  
Utbildning som påbörjats före den dag då denna förordning eller bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 börjar tillämpas, i enlighet med bilaga 1 till Chicagokonventionen, ska tillgodoräknas när det gäller utfärdande av Del-BFCL-certifikat på grundval av en tillgodoräknanderapport som har utarbetats av medlemsstaten i samråd med Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet.
3.  
Den tillgodoräknanderapport som nämns i punkt 2 ska beskriva utbildningens omfattning, ange för vilka Del-BFCL-krav tillgodoräknande medges samt, i tillämpliga fall, ange vilka krav sökande behöver uppfylla för att ett Del-BFCL-certifikat ska kunna utfärdas för dem. Rapporten ska inbegripa kopior av alla handlingar som krävs för att styrka utbildningens omfattning samt kopior av de nationella bestämmelser och förfaranden som utbildningen har inletts i enlighet med.

Artikel 3d

Utbildningsorganisationer

1.  
Utbildningsorganisationer för flygcertifikat som avses i artikel 1.1 ska uppfylla kraven i artikel 10a i förordning (EU) nr 1178/2011.
2.  
Utbildningsorganisationer som nämns i punkt 1 i denna artikel och som innehar ett godkännande utfärdat i enlighet med bilaga VII (Del-ORA) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller har lämnat in en deklaration i enlighet med bilaga VIII (Del-DTO) till förordning (EU) nr 1178/2011 före den dag då denna förordning börjar tillämpas, ska anpassa sina utbildningsprogram, när det är nödvändigt, senast den 8 april 2021.

▼B

Artikel 4

Övergångsbestämmelser

Certifikat, auktorisationer och godkännanden som utfärdats till ballongoperatörer av medlemsstater före den 8 april 2019 i enlighet med förordning (EU) nr 965/2012 eller i enlighet med bestämmelser i nationell lagstiftning som är förenliga med artikel 10.2, 10.3 och 10.5 b i förordning (EU) nr 965/2012 ska fortsätta att gälla till och med den 8 oktober 2019.

Till och med den 8 oktober 2019 ska alla hänvisningar i denna förordning till en deklaration också förstås som en hänvisning till de certifikat, auktorisationer och godkännanden som utfärdats av medlemsstater före den 8 april 2019.

Artikel 5

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 8 april 2019.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.




BILAGA I

DEFINITIONER

[DEL-DEF]

▼M1

I denna förordning gäller följande definitioner och, såvida inte termer definieras på annat sätt i denna bilaga, definitionerna i artikel 2 i förordning (EU) nr 1178/2011 samt punkt FCL.010 i bilaga I (Del-FCL) till den förordningen:

1.

godtagbart sätt att uppfylla kraven (AMC) : icke-bindande standarder som antas av byrån för att visa sätt att uppfylla kraven i förordning (EU) 2018/1139 och dess delegerade akter och genomförandeakter.

2.

alternativt sätt att uppfylla kraven (AltMoC) : sätt att uppfylla kraven som föreslås som alternativ till ett existerande godtagbart sätt att uppfylla kraven eller som utgör ett förslag till ett nytt sätt att uppfylla kraven i förordning (EU) 2018/1139 och dess delegerade akter och genomförandeakter för vilka byrån inte har antagit några tillhörande godtagbara sätt att uppfylla kraven (AMC).

▼B

3.

befälhavare : pilot som är ansvarig för framförande och säkerhet under flygning.

4.

besättningsmedlem : en person som av en operatör tilldelats arbetsuppgifter ombord på ballongen eller, om arbetsuppgifterna är direkt kopplade till ballongdriften, på marken.

5.

flygbesättningsmedlem : besättningsmedlem med certifikat, som har fått i uppdrag att sköta arbetsuppgifter som är väsentliga för driften av ett luftfartyg under en flygtjänstperiod.

6.

psykoaktiva substanser : alkohol, opioider, cannabinoider, sedativa, hypnotika, kokain, andra psykostimulerande medel, hallucinogener och lösningsmedel, men inte kaffe och tobak.

7.

olycka

:

en händelse i samband med handhavandet av en ballong som äger rum mellan den tidpunkt då fyllningen av ballongen påbörjas och den tidpunkt då ballongen är helt tömd, vid vilken

a) 

en person skadas dödligt eller allvarligt till följd av att ha befunnit sig i ballongen eller till följd av direktkontakt med någon del av ballongen, inbegripet delar som har lösgjort sig från ballongen, med undantag för eventuella skador som uppkommer av naturliga orsaker eller som är självförvållade eller orsakade av andra personer,

b) 

ballongen utsätts för skada eller strukturella fel som nedsätter dess strukturella styrka, prestanda eller flygegenskaper och kräver en större reparation eller utbyte av den skadade delen, eller

c) 

ballongen saknas eller är helt onåbar.

8.

tillbud : en händelse, som inte är en olycka, som har samband med handhavandet av en ballong och som påverkar eller skulle kunna påverka säkerheten vid handhavandet av ballongen.

9.

allvarligt tillbud : en händelse i samband med handhavandet av en ballong som äger rum mellan den tidpunkt då fyllningen av ballongen påbörjas och den tidpunkt då ballongen är helt tömd, vid vilken det förelåg en hög sannolikhet för att en olycka skulle inträffa.

10.

kritiska flygfaser : start, slutlig inflygning, avbruten inflygning, landning och eventuella andra faser av en flygning vilka av befälhavaren fastställs som kritiska för en säker drift av ballongen.

11.

flyghandboken (AFM) : den handling som innehåller uppgifter om de tillämpliga och godkända operativa begränsningarna samt information avseende ballongen.

▼M1

11a.

flygtid : den totala tiden räknat från det att korgen lämnar marken i avsikt att flyga till dess att den står stilla på marken efter flygning.

▼B

12.

farligt gods : artiklar eller ämnen som kan utgöra en risk för hälsa, säkerhet, egendom eller miljö, och som ingår i förteckningen över farligt gods i Technical Instructions eller som ska klassificeras som sådana enligt Technical Instructions.

13.

Technical Instructions : den senaste gällande utgåvan av bestämmelserna för säker transport av farligt gods med flyg (Technical instructions for the safe transport of dangerous goods by air), inkluderande supplementet och alla tillägg, utgivna av Icao i dokument 9284-AN/905.

14.

utelandningsplats : en plats som är utvald av befälhavaren eller operatören för landning, start eller transport av extern last.

15.

tankning : påfyllning av bränslebehållare eller bränsletankar från en extern källa, dock ej genom utbyte av bränslebehållare.

16.

mörker : perioden mellan den borgerliga kvällsskymningens slut och den borgerliga gryningens början. Den borgerliga kvällsskymningen slutar då solskivans centrum befinner sig 6 grader under horisonten; den borgerliga gryningen börjar då solskivans centrum befinner sig 6 grader under horisontalplanet.

17.

specialiserad ballongverksamhet : all verksamhet, som kan vara kommersiell eller icke-kommersiell, med en ballong där huvudsyftet inte är befordran av passagerare för sightseeing- eller upplevelseflygningar, utan fallskärmsverksamhet, nedsläpp av hängglidare, flyguppvisningar, tävlingsflygningar eller liknande specialiserade aktiviteter.

▼M1

17a.

ballongklass : kategorisering av ballonger utifrån de lyftmedel som används för att upprätthålla flygning.

17b.

kompetenskontroll : uppvisande av färdigheter för uppfyllande av kraven på aktuell erfarenhet enligt denna förordning, inbegripet muntliga prov som kan krävas.

▼B

18.

nyttolast : total massa för passagerare, bagage och specialistutrustning som medförs i kabinen.

19.

ballongens tommassa : massa som fastställs genom vägning av ballongen med all installerad utrustning som anges i flyghandboken.

20.

avtal om leasing med besättning : ett avtal mellan operatörer enligt vilket ballongen brukas under uthyrarens ansvar.

21.

kommersiell ballongflygning med passagerare : en form av kommersiell flygtransportverksamhet med en ballong varigenom passagerare transporteras på sightseeing- eller upplevelseflygningar mot ersättning eller annan form av gottgörelse.

▼M1

22.

grupp av ballonger : kategorisering av ballonger utifrån höljets storlek eller kapacitet.

▼M1

23.

flygprov : uppvisande av färdigheter inför utfärdande av ett certifikat eller en behörighet, eller utökning av en befogenhet, inbegripet muntliga prov som kan krävas.

24.

kompetensbedömning : uppvisande av färdigheter, kunskaper och attityder för första utfärdande, förlängning eller förnyelse av en instruktörs- eller kontrollantbehörighet.

25.

ensamflygning : en flygning under vilken en elev är den enda personen ombord på ballongen.

26.

förankrad flygning : en flygning med ett förankringssystem som håller fast ballongen vid en fast plats under drift, med undantag för en förtöjning som kan användas som en del av startproceduren.

▼B




BILAGA II

FLYGDRIFT MED BALLONGER

[DEL-BOP]

KAPITEL BAS

GRUNDLÄGGANDE OPERATIVA KRAV

Avsnitt 1

Allmänna krav

BOP.BAS.001    Tillämpningsområde

I enlighet med artikel 3 fastställs i detta kapitel de krav som ska uppfyllas av alla ballongoperatörer, utom de konstruktions- eller tillverkningsorganisationer som avses i artikel 3.1 andra stycket.

BOP.BAS.005    Behörig myndighet

Den behöriga myndigheten ska vara den myndighet som utses av den medlemsstat där operatören har sin huvudsakliga verksamhetsort eller, om operatören inte har någon huvudsaklig verksamhetsort, på den plats där operatören är etablerad eller bosatt. Den myndigheten ska omfattas av kraven i artikel 3 i förordning (EU) nr 965/2012 i enlighet med artikel 1.7 i den förordningen.

BOP.BAS.010    Påvisande av efterlevnaden av kraven

▼M1

a) 

En operatör ska, när så begärs av den behöriga myndighet som kontrollerar operatörens fortlöpande efterlevnad av krav i enlighet med punkt ARO.GEN.300 a.2 i bilaga II (Del-ARO) till förordning (EU) nr 965/2012, påvisa efterlevnad av de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i denna förordning.

▼B

b) 

Operatören ska använda något av följande sätt för att påvisa sådan efterlevnad:

1) 

Godtagbart sätt att uppfylla kraven (AMC).

2) 

Alternativt sätt att uppfylla kraven (AltMoC).

BOP.BAS.015    Introduktionsflygningar

Introduktionsflygningar ska

a) 

genomföras enligt visuellflygregler (VFR) under dager, och

b) 

övervakas, vad gäller flygningarnas säkerhet, av en person som utsetts av den organsation som utför introduktionsflygningarna.

▼M1

BOP.BAS.020    Omedelbar reaktion på ett säkerhetsproblem

Operatören ska genomföra

a) 

säkerhetsåtgärder som fastställts av den behöriga myndigheten i enlighet med punkt ARO.GEN.135 c i bilaga II (Del-ARO) till förordning (EU) nr 965/2012, och

b) 

luftvärdighetsdirektiv och annan obligatorisk information som utfärdats av byrån i enlighet med artikel 77.1 h i förordning (EU) 2018/1139.

BOP.BAS.025    Utnämning av befälhavare

Operatören ska utse en befälhavare som är kvalificerad att vara befälhavare i enlighet med bilaga III (Del-BFCL) till denna förordning.

▼B

BOP.BAS.030    Befälhavarens ansvar

a) 

Befälhavaren ska göra följande:

1) 

Ansvara för säkerheten för ballongen och för alla personer och all egendom som medförs ombord under ballongverksamhet.

2) 

Ansvara för initiering, fortsättning eller avslutning av en flygning av säkerhetsskäl.

3) 

Säkerställa att alla tillämpliga operativa förfaranden och checklistor följs.

4) 

Påbörja en flygning endast om han eller hon har förvissat sig om att alla krav avseende operativa begränsningar är uppfyllda enligt följande:

i) 

Ballongen är luftvärdig.

ii) 

Ballongen är vederbörligen registrerad.

iii) 

Instrument och utrustning som krävs för genomförandet av flygningen medförs ombord på ballongen och är i funktionsdugligt skick.

iv) 

Ballongens massa är sådan att flygningen kan genomföras inom de gränser som anges i flyghandboken.

v) 

All utrustning och allt bagage har lastats och säkrats på korrekt sätt.

vi) 

Ballongens operativa begränsningar enligt flyghandboken kommer inte att överskridas vid något tillfälle under flygningen.

5) 

Säkerställa att tillsyn före flygning har utförts i enlighet med bilaga I till kommissionens förordning (EU) nr 1321/2014 ( 5 ).

6) 

Ansvara för genomgången före flygningen med personer som hjälper till med fyllning och tömning av höljet.

7) 

Säkerställa att personer som hjälper till med fyllning och tömning av höljet bär lämpliga skyddskläder.

8) 

Förvissa sig om att relevant nödutrustning förblir lätt tillgänglig för omedelbar användning.

9) 

Säkerställa att ingen röker ombord på ballongen eller i ballongens direkta närhet.

10) 

Inte tillåta transport av en person som verkar vara påverkad av psykoaktiva substanser i sådan utsträckning att säkerheten för ballongen eller för någon person eller egendom ombord sannolikt kommer att äventyras.

11) 

Under flygning hela tiden ha kontroll över ballongen om inte en annan pilot tar över manöverorganen.

12) 

I en nödsituation som kräver omedelbara beslut och åtgärder vidta alla åtgärder han eller hon bedömer vara nödvändiga med hänsyn till omständigheterna. Vid sådana tillfällen får han eller hon göra avsteg från regler, operativa förfaranden och metoder i den mån detta krävs i säkerhetens intresse.

13) 

Inte fortsätta en flygning bortom närmaste vädermässigt användbara utelandningsplats om hans eller hennes förmåga att fullgöra sina uppgifter är kraftigt begränsad på grund av sjukdom, trötthet, syrebrist eller någon annan orsak.

14) 

Registrera, när flygningen eller serien av flygningar har avslutats, användningsuppgifter och alla kända eller misstänkta brister hos ballongen i ballongens loggbok.

15) 

Underrätta den säkerhetsutredningsansvariga myndigheten i den stat på vars territorium händelsen ägde rum samt räddningstjänsten i den staten utan dröjsmål med snabbast tillgängliga metod om alla allvarliga tillbud eller olyckor med ballongen.

16) 

Utan dröjsmål rapportera alla olagliga handlingar till den behöriga myndigheten och informera den lokala myndighet som utsetts av den stat på vars territorium den olagliga handlingen ägde rum.

17) 

Utan dröjsmål rapportera alla farliga väder- eller flygförhållanden som påträffas och som sannolikt kommer att påverka andra luftfartygs säkerhet till lämplig flygtrafikledningsenhet.

b) 

Befälhavaren får inte tjänstgöra på en ballong i någon av följande situationer:

1) 

Om han eller hon är oförmögen att fullgöra sina uppgifter på grund av till exempel skada, sjukdom, läkemedel, trötthet eller effekterna av någon psykoaktiv substans, eller på annat sätt känner sig olämplig för tjänstgöring.

2) 

Om tillämpliga medicinska krav inte uppfylls,

c) 

När besättningsmedlemmar deltar i ballongdriften ska befälhavaren

1) 

säkerställa att varje besättningsmedlem, under kritiska faser av flygningen eller när det bedöms vara nödvändigt av säkerhetsskäl, befinner sig på sin anvisade plats och inte utför några andra arbetsuppgifter än de som krävs för en säker drift av ballongen,

2) 

inte inleda en flygning om någon besättningsmedlem är oförmögen att fullgöra sina uppgifter på grund av till exempel skada, sjukdom, läkemedel, trötthet eller effekterna av någon psykoaktiv substans, eller på annat sätt känner sig olämplig för tjänstgöring,

3) 

inte fortsätta en flygning bortom närmaste vädermässigt användbara utelandningsplats om någon besättningsmedlems förmåga att fullgöra sina uppgifter är kraftigt begränsad på grund av sjukdom, trötthet eller syrebrist eller någon annan orsak, och

4) 

säkerställa att alla besättningsmedlemmar kan kommunicera med varandra på ett gemensamt språk.

BOP.BAS.035    Befälhavarens befälsrätt

Befälhavaren ska ha rätt att

a) 

ge order och vidta lämpliga åtgärder för att trygga säkerheten för ballongen och för alla personer och all egendom ombord, och

b) 

vägra att ta ombord eller transportera en person eller ett bagage som kan utgöra en potentiell säkerhetsrisk för ballongen eller för någon person eller egendom ombord.

BOP.BAS.040    Besättningsmedlemmars ansvar

a) 

Alla besättningsmedlemmar ansvarar för att korrekt utföra sina arbetsuppgifter med avseende på ballongdriften.

b) 

Besättningsmedlemmar får inte tjänstgöra på en ballong om de är oförmögna till detta på grund av till exempel skada, sjukdom, läkemedel, trötthet eller effekterna av någon psykoaktiv substans, eller om de på annat sätt känner sig olämpliga för tjänstgöring.

c) 

En besättningsmedlem ska rapportera till befälhavaren i båda följande fall:

1) 

Alla fel, brister, funktionsfel eller defekter som han eller hon anser kunna påverka ballongens luftvärdighet eller driftsäkerhet, inklusive nödsystem.

2) 

Alla tillbud.

d) 

En flygbesättningsmedlem som utför arbetsuppgifter för mer än en operatör ska

1) 

i förekommande fall föra sina egna journaler avseende flygtider och viloperioder, och

2) 

förse varje operatör med de uppgifter som behövs för att planera aktiviteterna i enlighet med gällande flyg- och tjänstgöringstidsbegränsningar samt vilokrav.

BOP.BAS.045    Efterlevnad av lagar, föreskrifter och förfaranden

a) 

Befälhavaren och alla andra besättningsmedlemmar ska följa de lagar, föreskrifter och förfaranden som gäller i de stater där verksamheten bedrivs.

b) 

Befälhavaren ska känna till de på hans eller hennes arbetsuppgifter tillämpliga lagar, föreskrifter och förfaranden som har fastställts för de områden som man avser att överflyga, de utelandningsplatser som man planerar att använda och tillhörande flygnavigeringsanläggningar.

BOP.BAS.050    Handlingar, handböcker och information som ska medföras

a) 

Samtliga följande handlingar, handböcker och information ska medföras på varje flygning, i original eller kopior:

1) 

De operativa begränsningar, normala och onormala förfaranden samt nödförfaranden och andra relevanta uppgifter som är specifika för ballongens driftsegenskaper.

2) 

Uppgifter om den inlämnade ATS-färdplanen, när detta krävs i enlighet med avsnitt 4 i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 923/2012 ( 6 ).

3) 

Aktuella och lämpliga flygkartor för det föreslagna flygområdet.

b) 

Samtliga följande handlingar, handböcker och information ska medföras på varje flygning eller ska förvaras i servicefordonet, i original eller kopior:

1) 

Nationalitets- och registreringsbeviset.

2) 

Luftvärdighetsbeviset, inklusive bilagorna.

3) 

Flyghandboken (AFM) eller motsvarande handlingar.

4) 

Luftfartygets radiotillstånd, om ballongen är utrustad med radiokommunikationsutrustning i enlighet med punkt BOP.BAS.355 a.

5) 

Bevis om ansvarsförsäkring till skydd för tredje man.

6) 

Ballongens loggbok eller motsvarande handling(ar).

7) 

All annan dokumentation som kan röra flygningen eller krävas av den eller de stater som berörs av flygningen.

c) 

På begäran av den behöriga myndigheten ska befälhavaren eller operatören ställa originaldokumentationen till den myndighetens förfogande inom den tidsperiod som anges av myndigheten, vilken inte ska vara mindre än 24 timmar.

BOP.BAS.055    Farligt gods

a) 

Transport av farligt gods ombord på ballongen ska genomföras i enlighet med kraven i bilaga 18 till Chicagokonventionen, senast ändrad och utvidgad genom Technical Instructions.

b) 

Befälhavaren ska vidta alla rimliga åtgärder för att förhindra att farligt gods av misstag medförs ombord på ballongen.

c) 

Rimliga kvantiteter av artiklar och ämnen som annars skulle klassificeras som farligt gods och som används för att främja flygsäkerheten, i de fall då det är tillrådligt att medföra godset ombord på ballongen i syfte att säkerställa att det är tillgängligt i rätt tid för operativa ändamål, ska anses vara tillåtna enligt punkt 2.2.1 a i del 1 av Technical Instructions. Detta gäller oavsett om dessa artiklar och ämnen behöver medföras eller om de är avsedda eller inte att användas i samband med en särskild flygning. Befälhavaren ska säkerställa att inpackning och ombordlastning på ballongen av dessa artiklar och ämnen utförs på ett sådant sätt att riskerna för besättningsmedlemmar, passagerare och balongen under drift minimeras.

d) 

Befälhavaren eller, om befälhavaren är oförmögen att fullgöra sina uppgifter, operatören ska utan dröjsmål rapportera alla olyckor eller tillbud som inbegriper farligt gods till den säkerhetsutredningsansvariga myndigheten i den stat på vars territorium händelsen ägde rum, räddningstjänsten i den staten, alla andra myndigheter som utsetts av den staten samt den behöriga myndigheten.

BOP.BAS.060    Utsläpp av farligt gods

a) 

Befälhavaren får inte släppa ut farligt gods när han eller hon brukar en ballong över tättbebyggda områden som städer, tätorter eller annan bebyggelse, eller över en folksamling utomhus.

b) 

Oaktat vad som sägs i led a får fallskärmshoppare lämna ballongen i uppvisningssyfte över sådana tättbebyggda områden eller över en sådan folksamling utomhus med anordningar för rökutveckling som tillverkats för det ändamålet.

BOP.BAS.065    Ballongens loggbok

För varje flygning, eller serie av flygningar, ska uppgifter om ballongen, dess besättning och varje resa bevaras i form av en loggbok för ballongen eller i form av en motsvarande handling.

Avsnitt 2

Operativa förfaranden

BOP.BAS.100    Användning av utelandningsplatser

Befälhavaren ska enbart använda utelandningsplatser som är lämpliga för den berörda ballongtypen och verksamheten.

BOP.BAS.105    Bullerminskande förfaranden

Befälhavaren ska beakta operativa förfaranden för att minimera effekten av buller från uppvärmningssystemet, men samtidigt säkerställa att säkerheten prioriteras framför bullerminskning.

BOP.BAS.110    Bränsle- och ballastmängd och planering

Befälhavaren får påbörja en flygning endast om mängden reservbränsle eller ballast som medförs ombord på ballongen räcker för att säkerställa en säker landning.

BOP.BAS.115    Information till passagerare

Befälhavaren ska säkerställa att passagerarna får information om normala och onormala förfaranden samt nödförfaranden före och, vid behov, under flygningen.

BOP.BAS.120    Transport av speciella kategorier av passagerare

Befälhavaren ska säkerställa att personer som behöver särskilda förhållanden, särskild hjälp eller särskilda anordningar när de medförs ombord på en ballong transporteras under förhållanden som garanterar säkerheten för ballongen och för alla personer och all egendom ombord.

BOP.BAS.125    Inlämning av ATS-färdplan (air traffic service flight plan)

a) 

Om en ATS-färdplan inte har inlämnats eftersom det inte krävs i enlighet med led b i punkt SERA.4001 i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 923/2012, ska befälhavaren lämna tillräckliga uppgifter så att alarmeringstjänsten kan aktiveras vid behov.

b) 

När verksamheten utgår från en utelandningsplats där det inte är möjligt att lämna någon ATS-färdplan, även om det krävs i enlighet med led b i punkt SERA.4001 i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 923/2012, ska befälhavaren lämna ATS-färdplanen efter start.

BOP.BAS.130    Flygförberedelser

Innan flygningen påbörjas ska befälhavaren känna till tillgänglig meteorologisk information och flyginformation av betydelse för den avsedda flygningen, vilket inbegriper båda följande:

a) 

En genomgång av tillgängliga aktuella väderrapporter och väderprognoser.

b) 

Planering av alternativa åtgärder om flygningen inte kan slutföras som planerat.

BOP.BAS.135    Rökning ombord

Ingen får röka ombord på en ballong under någon fas av flygningen eller i en ballongs direkta närhet.

BOP.BAS.140    Medförande och användning av vapen

a) 

Befälhavaren ska säkerställa att ingen person medför och använder ett vapen ombord på ballongen.

b) 

Genom undantag från led a får befälhavaren tillåta medförande och användning av vapen ombord på ballongen när det krävs för besättningsmedlemmarnas eller passagerarnas säkerhet. I sådana fall ska befälhavaren säkerställa att vapnen förvaras på ett säkert sätt när de inte används.

BOP.BAS.145    Väderförhållanden

Befälhavaren får påbörja eller fortsätta en flygning enligt visuellflygregler (VFR) endast om den senast tillgängliga meteorologiska informationen visar att väderförhållandena längs flygvägen och på den avsedda destinationen vid den beräknade tidpunkten för användning

a) 

kommer att uppfylla eller vara mer gynnsamma än tillämpliga operativa minima för flygning enligt VFR, och

b) 

ligga inom de meteorologiska begränsningar som anges i flyghandboken.

BOP.BAS.150    Startförhållanden

Innan starten av ballongflygningen påbörjas ska befälhavaren ha förvissat sig om att vädret vid utelandningsplatsen, enligt den senast tillgängliga informationen, medger en säker start och utflygning.

BOP.BAS.155    Förutsättningar för inflygning och landning

Innan en inflygning för landning påbörjas ska befälhavaren, förutom i nödsituationer, ha förvissat sig om att förhållandena vid den avsedda utelandningsplatsen, enligt den senast tillgängliga informationen, medger en säker inflygning och landning.

BOP.BAS.160    Simulerade situationer under flygning

a) 

Befälhavaren får inte simulera situationer som kräver tillämpning av onormala förfaranden eller nödförfaranden när passagerare transporteras.

b) 

Genom undantag från led a får befälhavaren simulera sådana situationer, under annan verksamhet än kommersiell verksamhet med ballongen, när träningsflygningar genomförs antingen med flygelever eller med passagerare, förutsatt att passagerarna har informerats vederbörligen och samtyckt till simuleringen i förväg.

BOP.BAS.165    Bränsleuppföljning under flygning

Befälhavaren ska regelbundet kontrollera under flygningen att mängden återstående användbart bränsle eller ballast under flygning inte är mindre än den mängd bränsle eller ballast som krävs för att genomföra den planerade flygningen och den reserv som planerats för landningen.

BOP.BAS.170    Tankning medan personer är ombord

a) 

Tankning av ballonger får inte genomföras när personer är ombord.

b) 

Genom undantag från led a får tankning av motorn i varmluftsluftskepp genomföras med befälhavaren ombord.

BOP.BAS.175    Användning av fasthållningssystem

När ett fasthållningssystem krävs i enlighet med punkt BOP.BAS.320 ska befälhavaren bära systemet åtminstone under landning.

BOP.BAS.180    Användning av extra syrgas

Befälhavaren ska säkerställa att

a) 

alla besättningsmedlemmar som utför uppgifter som är väsentliga för en säker drift av ballongen fortlöpande använder extra syrgas när han eller hon fastslår att syrebristen, på höjden för den avsedda flygningen, kan leda till nedsatt förmåga hos besättningsmedlemmar, och

b) 

extra syrgas är tillgänglig för passagerare när syrebrist kan inverka skadligt på dem.

BOP.BAS.185    Operativa begränsningar under mörker

a) 

Varmluftsballonger

1) 

får inte landa i mörker, förutom i nödsituationer, och

2) 

får starta i mörker under förutsättning att tillräckligt mycket bränsle eller ballast medförs för en landning under dager.

b) 

Gasballonger och hybridballonger

1) 

får inte landa i mörker, förutom i nödsituationer eller som en landning av säkerhetsskäl, och

2) 

får starta i mörker under förutsättning att tillräckligt mycket bränsle eller ballast medförs för en landning under dager.

c) 

Varmluftsluftskepp ska brukas i enlighet med deras enligt VFR godkända operativa begränsningar och godkänd information under mörker.

BOP.BAS.190    Specialiserad ballongverksamhet – Riskbedömning och checklista

a) 

Innan en specialiserad ballongverksamhet påbörjas ska befälhavaren göra en riskbedömning där flygningens komplexitet bedöms för att fastställa de faror och därmed förbundna risker som planerade flygningen medför samt riskreducerande åtgärder om det är nödvändigt.

b) 

Specialiserad ballongverksamhet ska utföras i enlighet med en checklista. Befälhavaren ska upprätta denna checklista och säkerställa att den är lämplig för den specialiserade verksamheten och för den ballong som används, på grundval av riskbedömningen och med beaktande av alla krav som anges i detta kapitel. Checklistan ska vara lätt tillgänglig på varje flygning för befälhavaren och andra besättningsmedlemmar, om det är relevant för fullgörandet av deras uppgifter.

c) 

Befälhavaren ska regelbundet se över och vid behov uppdatera checklistan för att på ett adekvat sätt ta hänsyn till riskbedömningen.

Avsnitt 3

Prestandabegränsningar och operativa begränsningar

BOP.BAS.200    Operativa begränsningar

Befälhavaren ska säkerställa att ballongen, under alla faser av verksamheten, inte överskrider någon av de begränsningar som anges i flyghandboken eller motsvarande handling(ar).

BOP.BAS.205    Vägning

a) 

Vägningen av ballongen ska utföras av ballongens tillverkare eller i enlighet med bilaga I till förordning (EU) nr 1321/2014.

b) 

Operatören ska säkerställa att ballongens massa har fastställts genom faktisk vägning innan den tas i drift för första gången. Den samlade inverkan på massan på grund av modifieringar och reparationer ska beaktas och vederbörligen dokumenteras. Dessa uppgifter ska göras tillgängliga för befälhavaren. Ballongen ska vägas på nytt om inverkan av modifieringar eller reparationer på massan inte är väl känd.

BOP.BAS.210    Prestanda – Allmänt

Befälhavaren får använda ballongen endast om ballongens prestanda är tillräcklig för att uppfylla kraven i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 923/2012 och eventuella andra begränsningar som gäller för flygningen, luftrummet eller de utelandningsplatser som används, varvid det ska säkerställas att alla kort eller kartor som används är den senast tillgängliga utgåvan.

Avsnitt 4

Instrument och utrustning

BOP.BAS.300    Instrument och utrustning – Allmänt

a) 

Instrument och utrustning som krävs enligt detta avsnitt ska godkännas i enlighet med bilaga I till förordning (EU) nr 748/2012 om ett av följande villkor är uppfyllt:

1) 

De används för att uppfylla kraven i punkterna BOP.BAS.355 och BOP.BAS.360.

2) 

De är permanent installerade i ballongen.

b) 

Genom undantag från led a ska det för följande instrument eller utrustning, när så krävs enligt detta avsnitt, inte krävas ett godkännande:

(1) 

Instrument eller utrustning som används av flygbesättningen för att bestämma flygbanan.

(2) 

Handlampor.

(3) 

Precisionsur.

(4) 

Första hjälpen-låda.

(5) 

Överlevnads- och signalutrustning.

(6) 

System för lagring och fördelning av extra syrgas.

(7) 

Alternativ tändningskälla.

(8) 

Brandfilt eller brandsäkert täcke.

(9) 

Handbrandsläckare.

(10) 

Dropplina.

(11) 

Kniv.

▼M1

c) 

Instrument och utrustning som inte krävs enligt detta avsnitt, samt all annan utrustning som inte krävs enligt denna bilaga men som medförs på en ballong under en flygning, ska uppfylla följande två villkor:

1) 

Den information som erhålls genom dessa instrument eller denna utrustning får inte användas av flygbesättningen för att uppfylla de grundläggande krav på luftvärdighet som anges i bilaga II till förordning (EU) 2018/1139.

2) 

Instrumenten och utrustningen får inte påverka ballongens luftvärdighet, inte ens vid fel eller störningar.

▼B

d) 

Instrumenten och utrustningen ska vara lätta att använda eller nå från den anvisade plats där den flygbesättningsmedlem som behöver använda dem befinner sig.

e) 

All erforderlig nödutrustning ska vara lätt att nå för omedelbar användning.

BOP.BAS.305    Minimiinstrument och minimiutrustning för flygning

En ballongflygning får inte påbörjas om något instrument eller någon utrustning som krävs för den avsedda flygningen med ballongen saknas, är ur funktion eller inte fullgör de erforderliga funktionerna.

BOP.BAS.310    Ljus

Ballonger som brukas under mörker ska vara utrustade all utrustning enligt nedan:

a) 

Ett kollisionsvarningsljus.

b) 

En anordning för att ge tillräcklig belysning åt samtliga instrument och utrustningar som krävs för en säker drift av ballongen.

c) 

En handlampa.

BOP.BAS.315    Flyg- och navigeringsinstrument och utrustning

Ballonger som brukas enligt VFR under dager ska vara utrustade med båda följande:

a) 

En anordning för att ange färdriktningen.

b) 

En anordning för att mäta och visa

1) 

tid i timmar, minuter och sekunder,

2) 

vertikalhastighet, om detta krävs enligt flyghandboken (AFM), och

3) 

tryckhöjd, om det krävs enligt flyghandboken (AFM), om det krävs för att uppfylla luftrumskrav eller om höjden måste vara känd för användningen av syrgas.

BOP.BAS.320    Fasthållningssystem

Ballonger ska vara utrustade med ett fasthållningssystem för befälhavaren när ballongen är utrustad med ett av följande:

a) 

Ett särskilt utrymme för befälhavaren.

b) 

Styrventil(er).

BOP.BAS.325    Extra syrgas

Ballonger som brukas där det krävs syrgastillförsel i enlighet med punkt BOP.BAS.180 ska vara utrustade med ett system för lagring och fördelning av syrgas som kan lagra och fördela den mängd syrgas som krävs.

BOP.BAS.330    Första hjälpen-låda

(a) 

Ballonger ska vara utrustade med en första hjälpen-låda.

(b) 

Första hjälpen-lådor ska

(1) 

vara lätt åtkomliga för användning, och

(2) 

upprätthållas i bruksvärdigt skick.

BOP.BAS.335    Handbrandsläckare

Ballonger, med undantag för gasballonger, ska vara utrustade med minst en handbrandsläckare.

BOP.BAS.340    Livräddnings- och signalutrustning – Flygningar över vatten

Befälhavaren för en ballong som brukas över vatten ska fastställa, innan flygningen påbörjas, riskerna för att personerna i ballongen inte skulle överleva en eventuell nödlandning på vatten. Mot bakgrund av dessa risker ska han eller hon avgöra om det finns behov av att medföra livräddnings- och signalutrustning.

BOP.BAS.345    Livräddnings- och signalutrustning – Svårigheter vid flygräddning

Ballonger som brukas över områden där flygräddning skulle vara särskilt svår att genomföra ska vara utrustade med sådan livräddnings- och signalutrustning som lämpar sig för det område som ska överflygas.

BOP.BAS.350    Diverse utrustning

(a) 

Ballonger ska vara utrustade med skyddshandskar för samtliga besättningsmedlemmar.

(b) 

Hybridballonger, varmluftsballonger och varmluftsluftskepp ska vara utrustade med samtliga följande:

(1) 

En alternativ och oberoende tändningskälla.

(2) 

En anordning för att mäta och visa bränslemängden.

(3) 

En brandfilt eller ett brandsäkert täcke.

(4) 

En dropplina som är minst 25 m lång.

(c) 

Gasballonger ska vara utrustade med båda följande:

(1) 

En kniv.

(2) 

En släplina som är minst 20 m lång och gjord av naturfibrer eller elektrostatiskt, ledande material.

BOP.BAS.355    Radiokommunikationsutrustning

a) 

Ballonger ska ha radiokommunikationsutrustning för att möjliggöra den kommunikation som krävs i enlighet med tillägg 4 till bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 923/2012 och, om flygningen sker i ett tredjelands luftrum, lagen i det tredjelandet.

b) 

Radiokommunikationsutrustningen ska ge möjlighet till kommunikation på nödfrekvensen för luftfart 121,5 MHz.

BOP.BAS.360    Transponder

Ballonger ska ha en SSR-transponder med alla funktioner som krävs i enlighet med punkt SERA.6005 b i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 923/2012 och, om flygningen sker i ett tredjelands luftrum, lagen i det tredjelandet.

KAPITEL ADD

YTTERLIGARE KRAV FÖR KOMMERSIELL VERKSAMHET

Avsnitt 1

Allmänna organisatoriska krav

BOP.ADD.001    Tillämpningsområde

I enlighet med artikel 3 fastställs i detta kapitel de krav som ska vara uppfyllda, utöver kraven i kapitel BAS, av alla operatörer som bedriver kommersiell verksamhet med ballonger, med undantag för de operatörer som avses i artikel 3.2 sista stycket.

BOP.ADD.005    Operatörens ansvar

▼M1

a) 

Operatören ska vara ansvarig för att ballongen brukas i enlighet med de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139, med kraven i detta kapitel och med sin deklaration.

▼B

b) 

Varje flygning ska utföras i enlighet med bestämmelserna i drifthandboken.

c) 

Operatören ska säkerställa att ballongen är utrustad, och att alla besättningsmedlemmar har den kompetens som krävs, med hänsyn till det geografiska verksamhetsområdet och verksamhetens art.

d) 

Operatören ska säkerställa att alla besättningsmedlemmar som utses till eller är direkt engagerade i flygverksamhet uppfyller samtliga följande villkor:

1) 

De har fått lämplig utbildning och lämpliga instruktioner.

2) 

De känner till de regler och förfaranden som är relevanta för sina särskilda arbetsuppgifter.

3) 

De har visat sin duglighet för sina särskilda arbetsuppgifter.

4) 

De är medvetna om sitt ansvar och sambandet mellan sådana arbetsuppgifter och ballongdriften i sin helhet.

e) 

Operatören ska för säker drift av varje typ av ballong fastställa förfaranden och instruktioner som omfattar besättningsmedlemmarnas arbetsuppgifter och ansvar för alla verksamhetstyper. Dessa förfaranden och instruktioner får inte kräva att besättningsmedlemmar utför andra arbetsuppgifter under en flygnings kritiska faser än de som krävs för säker drift av ballongen.

f) 

Operatören ska ombesörja att tillsynen över besättningsmedlemmar och personal, som medverkar i ballongdriften, utövas av personer med tillräcklig erfarenhet och tillräckliga färdigheter för att säkerställa att de normer som anges i drifthandboken uppfylls.

g) 

Operatören ska säkerställa att alla besättningsmedlemmar och all personal som medverkar i ballongdriften görs medvetna om att de måste iaktta de lagar, bestämmelser och förfaranden som gäller i de stater där verksamhet bedrivs och som är tillämpliga på den tjänst de utför.

h) 

Operatören ska specificera förfaranden för färdplanering för att flygningen ska genomföras på ett säkert sätt med beaktande av ballongens prestanda, andra operativa begränsningar samt relevanta förväntade förhållanden på den sträcka som ska följas och på de aktuella utelandningsplatserna. Dessa förfaranden ska ingå i drifthandboken.

BOP.ADD.010    Anmälan av alternativa sätt att uppfylla kraven

Operatörerna ska, när de lämnar deklarationen i enlighet med punkt BOP.ADD.100, anmäla förteckningen över alternativa sätt att uppfylla kraven (AltMoC) till den behöriga myndigheten, om de har för avsikt att använda AltMoC för att påvisa efterlevnad när så begärs i enlighet med punkt BOP.BAS.010. Förteckningen ska innehålla hänvisningar till de godtagbara sätt att uppfylla kraven (AMC) som ersätts om tillhörande AMC har antagits av byrån.

BOP.ADD.015    Tillträde

▼M1

a) 

För att fastställa efterlevnad av de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i denna förordning, ska operatören när som helst bevilja tillträde för varje person som har auktoriserats av den behöriga myndigheten till alla anläggningar, ballonger, dokument, register, data, förfaranden eller annat material av relevans för operatörens verksamhet som omfattas av denna förordnings tillämpningsområde, oberoende av om verksamheten har lagts ut på entreprenad eller inte.

▼B

b) 

Tillträde till ballongen ska, när det gäller kommersiell ballongflygning med passagerare, inkludera möjligheten att gå ombord på och stanna kvar i ballongen i samband med flygverksamhet, såvida inte detta skulle äventyra flygningen.

BOP.ADD.020    Brister

Efter mottagande av ett meddelande om brister som påpekats av den behöriga myndigheten i enlighet med punkterna ARO.GEN.350, ARO.GEN.355 och ARO.GEN.360 i bilaga II till förordning (EU) nr 965/2012, ska operatören vidta samtliga följande åtgärder:

a) 

Fastställa grundorsaken till den bristande efterlevnaden,

b) 

Utarbeta en plan för korrigerande åtgärder.

c) 

Påvisa att planen för korrigerande åtgärder genomförts till behörig myndighets belåtenhet inom den tidsperiod som bestäms av den myndigheten i enlighet med punkt ARO.GEN.350 i bilaga II till förordning (EU) nr 965/2012.

BOP.ADD.025    Rapportering av händelser

a) 

Operatören ska genomföra, som en del av sitt ledningssystem, ett system för händelserapportering som medger obligatorisk och frivillig rapportering i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 376/2014 ( 7 ).

b) 

Utan att det påverkar tillämpningen av led a ska operatören till den behöriga myndigheten och den organisation som ansvarar för konstruktionen av ballongen rapportera varje störning, teknisk defekt, överskridande av tekniska begränsningar eller händelse som skulle kunna tyda på felaktig, ofullständig eller tvetydig information i data som upprättats i enlighet med bilaga I till förordning (EU) nr 748/2012 och varje annan händelse som utgör ett tillbud men inte en olycka eller ett allvarligt tillbud.

c) 

Operatören ska vidta de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att artikel 9 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 996/2010 ( 8 ) efterlevs av befälhavaren, alla övriga besättningsmedlemmar och all personal hos operatören med avseende på alla allvarliga tillbud eller olyckor i samband med handhavandet av en ballong.

BOP.ADD.030    Ledningssystem

a) 

Operatören ska upprätta, införa och upprätthålla ett ledningssystem som omfattar samtliga följande delar:

1) 

Tydliga regler beträffande ansvar och ansvarsskyldighet i hela organisationen hos operatören, vilket inbegriper att den verksamhetsansvarige chefen har ett direkt ansvar för säkerheten.

2) 

En beskrivning av operatörens övergripande riktlinjer och principer i säkerhetsfrågor, vilken ska benämnas säkerhetspolicyn.

3) 

Fastställande av faror för flygsäkerheten som operatörens verksamhet medför, utvärdering av dessa faror och hantering av därmed förbundna risker, inklusive genom att vidta åtgärder för att minska dessa risker vid behov och kontrollera att dessa åtgärder är effektiva.

4) 

Personal som har utbildning och kompetens för att kunna utföra sina uppgifter.

5) 

Dokumentation för alla nyckelprocesser i ledningssystemet, inklusive en process för att göra personalen medveten om sitt ansvar och förfarandet för att göra ändringar i den dokumentationen.

6) 

En funktion för att övervaka att operatören uppfyller kraven i denna bilaga. Sådan övervakning av uppfyllandet ska inbegripa ett system för återkoppling av brister till operatörens verksamhetsansvarige chef för att säkerställa ett effektivt genomförande av nödvändiga korrigerande åtgärder.

7) 

Processer som är nödvändiga för att säkerställa efterlevnad av kraven i artiklarna 4, 5, 6 och 13 i förordning (EU) nr 376/2014.

b) 

Ledningssystemet ska vara anpassat till operatörens storlek och verksamhetens karaktär och komplexitet, med beaktande av de faror och därmed förbundna risker som verksamheten medför.

▼M1

BOP.ADD.035    Verksamhet som lagts ut på entreprenad

Om operatören lägger ut någon del av sin verksamhet som omfattas av denna förordnings tillämpningsområde på entreprenad, ska operatören ansvara för att säkerställa att den kontrakterade organisationen bedriver verksamheten i enlighet med de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i denna förordning. Operatören ska också säkerställa att den behöriga myndigheten får tillträde till den kontrakterade organisationen för att kunna fastställa att operatören uppfyller dessa krav.

▼B

BOP.ADD.040    Krav på personal

▼M1

a) 

Operatören ska tillsätta en verksamhetsansvarig chef som har bemyndigande att säkerställa att all verksamhet som omfattas av denna förordnings tillämpningsområde kan finansieras och utföras i enlighet med de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i denna förordning. Den verksamhetsansvariga chefen ska ansvara för att upprätta och upprätthålla ett effektivt ledningssystem.

▼B

b) 

Operatören ska

1) 

fastställa ansvarsområden för sin personal för alla uppgifter och verksamheter som ska utföras,

2) 

ha tillräcklig kvalificerad personal för att kunna utföra dessa uppgifter och verksamheter, och

3) 

bevara lämpliga uppgifter om sin personals erfarenhet, kompetens och utbildning.

c) 

Operatören ska utse en eller flera personer med ansvar för ledning och övervakning av följande områden:

1) 

Flygverksamhet.

2) 

Markbunden verksamhet.

3) 

Fortsatt luftvärdighet i enlighet med förordning (EU) nr 1321/2014.

▼M1

BOP.ADD.045    Krav på anläggningar

Operatören ska ha anläggningar som är tillräckliga för att göra det möjligt att utföra och leda alla uppgifter och verksamheter som krävs för att säkerställa efterlevnad av de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i denna förordning.

▼B

Avsnitt 2

Deklaration, luftvärdighet och leasing med och utan besättning

BOP.ADD.100    Deklaration

▼M1

a) 

I den deklaration som avses i artikel 3.2 andra stycket ska operatören bekräfta att denne uppfyller och kommer att fortsätta att uppfylla de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i denna förordning.

▼B

b) 

Operatören ska inkludera samtliga följande uppgifter i deklarationen:

1) 

Operatörens namn.

2) 

Den plats där operatören har sin huvudsakliga verksamhetsort.

3) 

Namn och kontaktuppgifter för operatörens verksamhetsansvarige chef.

4) 

Startdatum för den kommersiella verksamheten och, i förekommande fall, det datum då ändringen av en befintlig kommersiell verksamhet får verkan.

5) 

För alla ballonger som används för den kommersiella verksamheten: ballongtyp, registrering, huvudbas, typ av verksamhet och organisation som svarar för fortsatt luftvärdighet.

c) 

I förekommande fall ska operatören som bilaga till deklarationen bifoga förteckningen över alternativa sätt att uppfylla kraven (AltMoC), i enlighet med punkt BOP.ADD.010.

d) 

Operatören ska använda formuläret i tillägget till denna bilaga för att lämna deklarationen.

BOP.ADD.105    Ändringar av deklarationen och upphörande av kommersiell verksamhet

▼M1

a) 

Operatören ska utan dröjsmål underrätta den behöriga myndigheten om eventuella ändringar av omständigheter som påverkar dess efterlevnad av de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i denna förordning, enligt deklarationen till den behöriga myndigheten, och om eventuella ändringar avseende de uppgifter som avses i punkt BOP.ADD.100 b och förteckningen över AltMoC som avses i punkt BOP.ADD.100 c och som ingår i deklarationen eller bifogas deklarationen som bilaga.

▼B

b) 

Operatören ska utan dröjsmål underrätta den behöriga myndigheten när operatören inte längre bedriver kommersiell verksamhet med ballonger.

BOP.ADD.110    Luftvärdighetskrav

Ballonger ska ha ett luftvärdighetsbevis som utfärdats i enlighet med förordning (EU) nr 748/2012 eller, när det gäller en ballong som är registrerad i ett tredjeland, omfattas av antingen ett avtal om leasing med besättning eller ett avtal om leasing utan besättning i enlighet med punkt BOP.ADD.115.

BOP.ADD.115    Leasing med och utan besättning av en ballong som är registrerad i ett tredjeland

a) 

Operatören ska underrätta den behöriga myndigheten om alla avtal om leasing med besättning eller avtal om leasing utan besättning avseende en ballong som är registrerad i ett tredjeland.

b) 

Om en ballong som är registrerad i ett tredjeland omfattas av ett avtal om leasing med besättning ska operatören säkerställa att den säkerhetsnivå som följer av tillämpningen av säkerhetsnormerna avseende fortsatt luftvärdighet och flygdrift, som ballongoperatören från tredjeland omfattas av, är åtminstone likvärdig med den som följer av tillämpningen av kraven i bilaga I till förordning (EU) nr 1321/2014 och i denna förordning.

▼M1

c) 

Om en ballong som är registrerad i ett tredjeland omfattas av ett avtal om leasing utan besättning ska ballongoperatören säkerställa efterlevnad av de grundläggande krav i fråga om fortsatt luftvärdighet som fastställs i bilagorna II och V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i denna förordning.

▼B

Avsnitt 3

Handböcker och dokumentation

BOP.ADD.200    Drifthandbok

a) 

Operatören ska upprätta en drifthandbok.

b) 

Drifthandbokens innehåll ska avspegla de krav som fastställs i denna bilaga och får inte strida mot de uppgifter som ingår i operatörens deklaration.

c) 

Drifthandboken får inrättas som separata delar.

d) 

All personal hos operatören ska ha de delar av drifthandboken som är relevanta för deras arbetsuppgifter lätt tillgängliga.

e) 

Drifthandboken ska hållas aktuell. All personal hos operatören ska göras medveten om alla ändringar av drifthandboken som är relevanta för fullgörandet av deras arbetsuppgifter.

f) 

Operatören ska säkerställa att all information som används som grund för innehållet i drifthandboken och varje ändring av denna avspeglas på ett korrekt sätt i drifthandboken.

g) 

Operatören ska säkerställa att all personal kan förstå det språk som används i de delar av drifthandboken som är relevanta för deras arbetsuppgifter. Drifthandbokens innehåll ska ges en utformning som medger att det kan användas utan svårighet.

BOP.ADD.205    Dokumentation

a) 

Operatören ska upprätta ett system för dokumentation som medger adekvat lagring och fullgod spårbarhet i fråga om sin verksamhet.

b) 

Formatet för dokumentationen ska anges i operatörens förfaranden eller handböcker.

Avsnitt 4

Flygbesättning

BOP.ADD.300    Flygbesättningens sammansättning

a) 

Flygbesättningens sammansättning ska, som ett minimum, uppfylla specifikationerna i flyghandboken eller de operativa begränsningar som föreskrivs för ballongen.

b) 

Flygbesättningen ska omfatta ytterligare flygbesättningsmedlemmar när så krävs på grund av verksamhetens art. Antalet flygbesättningsmedlemmar får inte vara lägre än det antal som anges i drifthandboken.

▼M1

c) 

Alla flygbesättningsmedlemmar ska inneha ett certifikat och behörigheter som utfärdats eller godkänts i enlighet med bilaga III till denna förordning och som är lämpliga för de uppgifter som tilldelats dem.

▼B

d) 

En flygbesättningsmedlem får under flygningen avlösas från sin tjänst vid manöverorganen av en annan lämpligt kvalificerad flygbesättningsmedlem.

▼M1

e) 

När flygbesättningsmedlemmar som arbetar på frilans- eller deltidsbasis anlitas ska operatören kontrollera att samtliga följande krav är uppfyllda:

1) 

Kraven i detta kapitel.

2) 

Bilaga III till denna förordning, inklusive kraven på aktuell erfarenhet.

3) 

Flyg- och tjänstgöringstidsbegränsningar samt vilokrav i enlighet med nationell rätt i den medlemsstat där operatören har sin huvudsakliga verksamhetsort, med beaktande av all tjänstgöring som flygbesättningsmedlemmen utför hos andra operatörer.

▼B

BOP.ADD.305    Utnämning av befälhavare

a) 

Operatören ska utse en av piloterna i flygbesättningen till befälhavare.

▼M1

b) 

Operatören ska utse en pilot till befälhavare endast om denne

1) 

är kvalificerad att vara befälhavare i enlighet med bilaga III till denna förordning,

2) 

har den lägsta erfarenhetsnivå som anges i drifthandboken, och

3) 

har tillräckliga kunskaper om det område som ska överflygas.

BOP.ADD.310    Tillhandahållande av utbildning och kontroll

All utbildning och kontroll av flygbesättningsmedlemmar som krävs enligt punkt BOP.ADD.315 ska tillhandahållas enligt följande:

a) 

I enlighet med de utbildningsprogram och kursplaner som operatören har fastställt i drifthandboken.

b) 

Av personer med lämpliga kvalifikationer och, när det gäller flygutbildning och kontroll, av personer som är kvalificerade i enlighet med bilaga III till denna förordning.

▼B

BOP.ADD.315    Återkommande utbildning och kontroll

a) 

Varje flygbesättningsmedlem ska vartannat år genomgå återkommande flygutbildning och markbunden utbildning som är relevant för den klass av ballong på vilken han eller hon tjänstgör, inklusive utbildning om placering och användning av all nöd- och säkerhetsutrustning som medförs.

b) 

Varje flygbesättningsmedlem ska genomgå operatörens kompetenskontroller för att visa sin förmåga att genomföra normala och onormala förfaranden samt förfaranden för nödsituationer som omfattar relevanta aspekter i samband med de specialiserade uppgifter som beskrivs i drifthandboken. När dessa kontroller utförs ska vederbörlig hänsyn tas till besättningsmedlemmar som utför verksamhet enligt VFR under mörker.

c) 

Operatörens kompetenskontroll ska vara giltig i 24 kalendermånader räknat från utgången av den månad då kontrollen genomfördes eller, om kontrollen genomförs inom de tre sista månaderna i giltighetstiden för föregående kontroll, från den sista dagen i giltighetsperioden för den föregående kontrollen.

Avsnitt 5

Allmänna operativa krav

BOP.ADD.400    Befälhavarens ansvar

Befälhavaren ska uppfylla följande:

a) 

De relevanta kraven i operatörens system för händelserapportering som avses i punkt BOP.ADD.025.

b) 

Alla flyg- och tjänstgöringsbegränsningar samt vilokrav som är tillämpliga på hans eller hennes verksamhet i enlighet med den nationella lagstiftningen i den medlemsstat där operatören har sin huvudsakliga verksamhetsort.

BOP.ADD.405    Befälhavarens befälsrätt

Oaktat vad som sägs i punkt BOP.BAS.035 ska operatören vidta alla rimliga åtgärder för att säkerställa att alla personer som medförs i ballongen lyder alla lagenliga order som befälhavaren ger för att trygga säkerheten för ballongen, för personer eller egendom ombord eller för personer eller egendom på marken.

BOP.ADD.410    Ytterligare ballongbesättningsmedlem

När en ballong transporterar fler än 19 passagerare ska det finnas minst en ytterligare besättningsmedlem ombord på ballongen utöver flygbesättningen enligt kraven i leden a och b i punkt BOP.ADD.300 för att hjälpa passagerarna i händelse av en nödsituation. Den ytterligare besättningsmedlemmen ska ha lämplig erfarenhet och utbildning.

BOP.ADD.415    Lämplighet i samband med djuphavsdykning och blodgivning

Besättningsmedlemmar får inte tjänstgöra på ballongen om deras lämplighet kan vara nedsatt efter djuphavsdykning eller blodgivning.

BOP.ADD.420    Gemensamt språk

Operatören ska säkerställa att alla besättningsmedlemmar kan kommunicera med varandra på ett gemensamt språk.

BOP.ADD.425    Psykoaktiva substanser

Operatören ska vidta alla rimliga åtgärder för att säkerställa att ingen som är påverkad av psykoaktiva substanser, i sådan omfattning att säkerheten för ballongen, för personer eller egendom ombord eller för personer eller egendom på marken sannolikt äventyras genom närvaron av denna person, går ombord på eller vistas på en ballong.

BOP.ADD.430    Fara för säkerheten

Operatören ska vidta alla rimliga åtgärder för att säkerställa att ingen avsiktligt, hänsynslöst eller vårdlöst handlar eller underlåter att handla med en av följande konsekvenser:

a) 

En ballong eller en person ombord eller på marken utsätts för fara.

b) 

En ballong utgör eller tillåts utgöra en fara för någon person eller egendom.

BOP.ADD.435    Handlingar, handböcker och information som ska medföras

a) 

Samtliga följande handlingar, handböcker och information ska medföras på varje flygning, i original eller kopior:

1) 

Den deklaration som lämnats av operatören.

2) 

Information om flygräddningstjänst för området för den avsedda flygningen.

3) 

Driftfärdplanen.

b) 

Samtliga följande handlingar, handböcker och information ska förvaras på en säker plats, inte ombord på ballongen under en flygning, som original:

1) 

De handlingar, handböcker och information som avses i led a, om kopior av dessa medförs ombord på ballongen under en flygning.

2) 

Gällande delar av drifthandboken eller operativa standardförfaranden (SOP) som är relevanta för besättningsmedlemmarnas uppgifter. Denna information ska vara lätt åtkomlig för dem.

3) 

Passagerarlistor, om passagerare medförs.

4) 

Dokumentation av massa enligt punkt BOP.ADD.600 c.

c) 

På begäran av den behöriga myndigheten ska befälhavaren eller operatören ställa handlingar, handböcker och information, i original, till den myndighetens förfogande inom den tidsperiod som anges av myndigheten, vilken inte ska vara mindre än 24 timmar.

BOP.ADD.440    Farligt gods

Operatören ska

a) 

fastställa förfaranden för att säkerställa att alla rimliga åtgärder vidtas för att förhindra att farligt gods tas ombord på ballongen av misstag, och

b) 

förse besättningsmedlemmar med nödvändig information som gör det möjligt för dem att på ett tillfredsställande sätt fullgöra sina uppgifter med avseende på eventuellt farligt gods som medförs eller är avsett att medföras ombord på ballongen.

Avsnitt 6

Operativa förfaranden

BOP.ADD.500    Beräkning av bränsle- eller ballastmängd

Operatören ska säkerställa att beräkningar avseende reservbränsle eller ballast dokumenteras i en driftfärdplan.

BOP.ADD.505    Transport av speciella kategorier av passagerare

Operatören ska inrätta förfaranden för transport av personer som behöver särskilda förhållanden, särskild hjälp eller särskilda anordningar när de medförs ombord på en ballong under förhållanden som garanterar säkerheten för ballongen och för alla personer och all egendom ombord.

BOP.ADD.510    Kommersiell specialiserad ballongverksamhet – Operativa standardförfaranden

Oaktat vad som sägs i punkt BOP.BAS.190 gäller följande:

a) 

Innan en kommersiell specialiserad ballongverksamhet påbörjas ska operatören göra en riskbedömning där den avsedda verksamhetens komplexitet bedöms för att fastställa de faror och därmed förbundna risker som verksamheten medför och för att fastställa riskreducerande åtgärder om det är nödvändigt.

b) 

På grundval av riskbedömningen ska operatören, innan den kommersiella specialiserade ballongverksamheten påbörjas, fastställa operativa standardförfaranden (SOP) som är lämpade för den avsedda verksamheten och den ballong som används. De operativa standardförfarandena ska antingen vara en del av drifthandboken eller fastställas i ett separat dokument. Operatören ska regelbundet se över och vid behov uppdatera de operativa standardförfarandena för att på ett adekvat sätt ta hänsyn till riskbedömningen.

c) 

Operatören ska säkerställa att kommersiell specialiserad ballongverksamhet genomförs i enlighet med SOP.

Avsnitt 7

Prestandabegränsningar och operativa begränsningar

BOP.ADD.600    System för att fastställa massa

a) 

Operatören ska upprätta ett system som anger hur samtliga följande punkter på ett korrekt sätt ska fastställas för varje flygning, så att befälhavaren kan kontrollera att de begränsningar som anges i flyghandboken är uppfyllda:

1) 

Ballongens tommassa.

2) 

Nyttolastens massa.

3) 

Bränslemassa eller ballastmassa.

4) 

Startmassa.

5) 

Ballongens lastning, övervakad av befälhavaren eller kvalificerad personal.

6) 

Färdigställande och tillhandahållande av all dokumentation.

b) 

En uträkning av massa som bygger på elektroniska beräkningar ska kunna reproduceras av befälhavaren.

c) 

Dokumentationen av massa, med en specifikation av de punkter som förtecknas i led a, ska färdigställas före varje flygning och dokumenteras i en driftfärdplan.

▼M1




Tillägg



DEKLARATION

i enlighet med kommissionens förordning (EU) 2018/395

Operatör

Namn:

Plats där operatören har sin huvudsakliga verksamhetsort:

Verksamhetsansvarig chefs namn och kontaktuppgifter:

Ballongverksamhet

Startdatum för kommersiell trafik och, i förekommande fall, datum för ändring av en befintlig kommersiell verksamhet.

Information om ballong(er) som används, kommersiell trafik och förvaltning av fortsatt luftvärdighet: (1)

Ballongtyp

Registrering av ballong

Huvudbas

Typ(er) av verksamhet (2)

Organisation som svarar för fortsatt luftvärdighet (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I tillämpliga fall: förteckning över AltMoC med hänvisningar till tillhörande AMC (bilaga till denna deklaration):

Förklaringar

□Operatören uppfyller, och kommer att fortsätta att uppfylla, de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i förordning (EU) 2018/395.

I synnerhet bedriver operatören sin kommersiella trafik i enlighet med följande krav i kapitel ADD i bilaga II till förordning (EU) 2018/395:

□Dokumentationen för ledningssystemet, inbegripet drifthandboken, uppfyller kraven i kapitel ADD, och alla flygningar kommer att genomföras i enlighet med bestämmelserna i drifthandboken enligt kraven i punkt BOP.ADD.005 b i kapitel ADD.

□Alla ballonger som brukas har ett luftvärdighetsbevis som utfärdats i enlighet med förordning (EU) nr 748/2012 eller uppfyller de särskilda luftvärdighetskrav som gäller för ballonger som är registrerade i ett tredjeland och omfattas av ett avtal om leasing med besättning eller ett avtal om leasing utan besättning, enligt kraven i punkterna BOP.ADD.110 och BOP.ADD.115 b och c i kapitel ADD.

□Alla flygbesättningsmedlemmar innehar ett certifikat och behörigheter som utfärdats eller godkänts i enlighet med bilaga III till förordning (EU) 2018/395, enligt kraven i punkt BOP.ADD.300 c i kapitel ADD.

□Operatören kommer att underrätta den behöriga myndigheten om eventuella ändringar av omständigheter som påverkar dess efterlevnad av de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i förordning (EU) 2018/395 enligt deklarationen till den behöriga myndigheten genom denna deklaration och om eventuella ändringar av de uppgifter och förteckningar över AltMoC som ingår i och bifogas denna deklaration som bilaga, enligt kraven i punkt BOP.ADD.105 a i kapitel ADD.

□Operatören bekräftar att alla uppgifter i denna deklaration, inbegripet dess bilagor, är fullständiga och korrekta.

Datum samt verksamhetsansvarig chefs namn och underskrift

(1)   

Fyll i tabellen. Om det inte finns tillräckligt med utrymme för att förteckna informationen ska den förtecknas i en separat bilaga. Bilagan ska dateras och undertecknas.

(2)   

”Typ(er) av verksamhet” avser typ(er) av kommersiell trafik som bedrivs med ballongen.

(3)   

Information om den organisation som svarar för fortsatt luftvärdighet ska inbegripa organisationens namn och adress samt godkännandereferens.

▼M1




BILAGA III

KRAV FÖR UTFÄRDANDE AV FLYGCERTIFIKAT FÖR BALLONGER

[DEL-BFCL]

KAPITEL GEN

ALLMÄNNA KRAV

BFCL.001 Tillämpningsområde

I denna bilaga fastställs kraven för utfärdande av ballongflygarcertifikat (BPL) och tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis, samt villkoren för deras giltighet och användning.

BFCL.005 Behörig myndighet

I denna bilaga avses med den behöriga myndigheten en myndighet som utses av den medlemsstat hos vilken en person ansöker om utfärdande av ett BPL eller tillhörande befogenheter, behörigheter eller behörighetsbevis.

BFCL.010 Klasser och grupper av ballonger

I denna bilaga kategoriseras ballonger i följande klasser och grupper:

a) 

Klassen ”varmluftsballong”:

1) 

Grupp A: höljeskapacitet upp till 3 400 m3 (120 069 ft3).

2) 

Grupp B: höljeskapacitet mellan 3 401 m3 (120 070 ft3) och 6 000 m3 (211 888 ft3).

3) 

Grupp C: höljeskapacitet mellan 6 001 m3 (211 889 ft3) och 10 500 m3 (370 804 ft3).

4) 

Grupp D: höljeskapacitet över 10 500 m3 (370 804 ft3).

b) 

Klassen ”gasballong”.

c) 

Klassen ”hybridballong”.

d) 

Klassen ”varmluftsluftskepp”.

BFCL.015 Ansökan om och utfärdande, förlängning och förnyelse av ett BPL samt tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis

a) 

En ansökan om följande ska lämnas till den behöriga myndigheten i en form och på ett sätt som fastställs av den behöriga myndigheten:

1) 

Utfärdande av ett BPL och tillhörande behörigheter.

2) 

Utökning av befogenheterna för ett BPL.

3) 

Utfärdande av en instruktörsbehörighet (för ballonger) (FI(B)).

4) 

Utfärdande, förlängning och förnyelse av en kontrollantbehörighet (för ballonger) (FE(B)).

5) 

Alla ändringar av ett BPL och tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis.

b) 

En ansökan enligt punkt a ska åtföljas av bevis för att sökanden uppfyller de relevanta krav som fastställs i denna bilaga och i bilaga IV (Del-MED) till förordning (EU) nr 1178/2011.

c) 

För varje begränsning eller utökning av de befogenheter som tilldelas genom ett certifikat, en behörighet eller ett behörighetsbevis, ska den behöriga myndighetens godkännande anges i certifikatet eller behörighetsbeviset.

d) 

En person får aldrig inneha mer än ett BPL som har utfärdats i enlighet med denna bilaga.

e) 

En certifikatinnehavare ska lämna in ansökningar enligt punkt a till den behöriga myndighet som utsetts av den medlemsstat i vilken något av dennes certifikat utfärdats i enlighet med denna bilaga (Del-BFCL), bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller bilaga III (Del-SFCL) till genomförandeförordning (EU) 2018/1976, beroende på vad som är tillämpligt.

f) 

En BPL-innehavare får ansöka om ett byte av behörig myndighet till den behöriga myndighet som utsetts av en annan medlemsstat, men i så fall ska den nya behöriga myndigheten vara densamma för alla innehavda certifikat.

g) 

Sökande ska ansöka om utfärdande av ett BPL och tillhörande behörigheter, befogenheter eller behörighetsbevis senast 6 månader efter det att de med godkänt resultat har genomgått flygprovet eller kompetensbedömningen.

BFCL.030 Praktiskt flygprov

Med undantag för flygprovet för behörigheten för kommersiell trafik, enligt punkt BFCL.215, ska de som ansöker om ett flygprov rekommenderas för provet av den ATO eller DTO som ansvarar för den utbildning som genomförs av sökandena, när utbildningen har slutförts. Utbildningsdokumentationen ska göras tillgänglig för kontrollanten av ATO:n eller DTO:n.

BFCL.035 Tillgodoräknande av flygtid

Den som ansöker om ett BPL eller tillhörande befogenhet, behörighet eller behörighetsbevis ska till fullo tillgodoräknas all ensamflygtid, flygtid i dubbelkommando eller flygtid som befälhavare på ballonger när det gäller kravet på total flygtid för certifikatet, befogenheten, behörigheten eller behörighetsbeviset.

BFCL.045 Skyldighet att medföra och uppvisa handlingar

a) 

Vid utövandet av de befogenheter som ett BPL-certifikat ger ska BPL-innehavare medföra allt följande:

1) 

Ett giltigt BPL.

2) 

Ett giltigt medicinskt intyg.

3) 

En personlig identitetshandling med fotografi.

4) 

Tillräckliga loggboksdata för att påvisa efterlevnad av kraven i denna bilaga.

b) 

Elever ska på alla ensamflygningar medföra

1) 

de handlingar som anges i punkterna a.2 och a.3, och

2) 

bevis för den auktorisation som krävs enligt punkt BFCL.125 a.

c) 

BPL-innehavare eller elever ska utan otillbörligt dröjsmål uppvisa de handlingar som anges i punkt a eller b för inspektion på begäran av en auktoriserad företrädare för den behöriga myndigheten.

BFCL.050 Flygtidsnoteringar

BPL-innehavare och elever ska föra ett tillförlitligt register över alla utförda flygningar i sådan form och på sådant sätt som fastställts av den behöriga myndigheten.

BFCL.065 Begränsning av befogenheter för BPL-innehavare som är 70 år eller äldre i kommersiell ballongflygning med passagerare

En BPL-innehavare som har uppnått en ålder av 70 år får inte vara pilot på en ballong vid kommersiell ballongflygning med passagerare.

BFCL.070 Begränsning, tillfälligt upphävande eller återkallande av certifikat, befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis

a) 

Ett BPL samt tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis som utfärdats i enlighet med denna bilaga får begränsas, upphävas tillfälligt eller återkallas av den behöriga myndigheten i enlighet med villkoren och förfarandena i bilaga VI (Del-ARA) till förordning (EU) nr 1178/2011 om en BPL-innehavare inte uppfyller de grundläggande kraven i bilaga IV till förordning (EU) 2018/1139 eller kraven i denna bilaga samt i bilaga II (Del-BOP) till denna förordning eller bilaga IV (Del-MED) till förordning (EU) nr 1178/2011.

b) 

BPL-innehavare ska omedelbart återlämna certifikatet eller behörighetsbeviset till den behöriga myndigheten om deras certifikat, befogenhet, behörighet eller behörighetsbevis har begränsats, upphävts tillfälligt eller återkallats.

KAPITEL BPL

BALLONGFLYGARCERTIFIKAT (BPL)

BFCL.115 BPL – Befogenheter och villkor

a) 

Innehavaren av ett BPL har befogenhet att vara befälhavare på ballonger

1) 

utan ersättning i icke-kommersiell trafik,

2) 

i kommersiell trafik om denne innehar en behörighet för kommersiell trafik i enlighet med punkt BFCL.215 i kapitel ADD i denna bilaga.

b) 

Genom undantag från punkt a.1 kan en BPL-innehavare som har instruktörs- eller kontrollantbefogenheter få ersättning för

1) 

tillhandahållande av flygutbildning för BPL,

2) 

genomförande av flygprov och kompetenskontroller för BPL,

3) 

utbildning, provning och kontroll för de befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis som är knutna till ett BPL.

c) 

BPL-innehavare får utöva BPL-befogenheter endast om de uppfyller tillämpliga krav på aktuell erfarenhet och endast om deras medicinska intyg, lämpligt för de befogenheter som utövas, är giltigt.

BFCL.120 BPL – Minimiålder

Den som ansöker om ett BPL ska vara minst 16 år gammal.

BFCL.125 BPL – Elev

a) 

En elev får inte flyga ensam utan att ha fått godkännande för detta och utan att övervakas av en flyginstruktör för ballonger FI(B).

b) 

Elever ska vara minst 14 år gamla för att få flyga ensamflygningar.

BFCL.130 BPL – Krav avseende utbildning och erfarenhet

Den som ansöker om ett BPL ska genomgå en utbildningskurs vid en ATO eller en DTO. Utbildningen ska vara anpassad efter de befogenheter som ansökan avser och ska inbegripa

a) 

teorikunskaper enligt punkt BFCL.135 a,

b) 

minst 16 timmars flygutbildning i antingen varmluftsballonger som representerar grupp A av denna klass, eller gasballonger, inbegripet minst

1) 

12 timmars flygutbildning i dubbelkommando,

2) 

10 fyllningar och 20 starter och landningar, och

3) 

en övervakad ensamflygning med en flygtid på minst 30 minuter.

BFCL.135 BPL – Teoriprov

a) 

Teorikunskaper

Den som ansöker om ett BPL ska uppvisa teorikunskaper på en nivå som är lämplig för de befogenheter som ansökan avser genom prov i följande:

1) 

Gemensamma ämnen:

i) 

Luftfartsrätt.

ii) 

Människans prestationsförmåga.

iii) 

Meteorologi.

iv) 

Kommunikation.

2) 

Specifika ämnen avseende ballonger:

i) 

Flygningens grundprinciper.

ii) 

Operativa förfaranden.

iii) 

Genomförande och planering av flygningar.

iv) 

Allmän luftfartygskunskap avseende ballonger.

v) 

Navigering.

b) 

Sökandens ansvar

1) 

Sökanden ska genomföra hela serien av teoriprov för BPL hos en och samma ansvariga behöriga myndighet i en medlemsstat.

2) 

Sökanden ska genomföra teoriprovet endast efter rekommendation från den ATO eller den DTO som ansvarar för sökandens utbildning och efter det att sökanden har genomgått lämpliga delar av teoriutbildningen med tillfredsställande resultat.

3) 

ATO:ns eller DTO:ns rekommendation ska vara giltig i 12 månader. Om sökanden inte har avlagt minst ett teoriprov under denna giltighetsperiod, ska behovet av ytterligare utbildning fastställas av ATO:n eller DTO:n på grundval av sökandens behov.

c) 

Krav för godkänt

1) 

Godkänt på en teoriprovskrivning ska tilldelas sökanden om denne har uppnått minst 75 % av provskrivningens maximala poäng. Inga minuspoäng ska tillämpas.

2) 

Såvida inte annat anges i denna bilaga anses en sökande ha genomgått det erforderliga teoriprovet för BPL med godkänt resultat om denne har blivit godkänd på samtliga erforderliga teoriprov inom en period av 18 månader räknat från slutet på den kalendermånad då sökanden skrev provet för första gången.

3) 

En sökande ska skriva om hela serien av teoriprov om denne inte har erhållit godkänt på en enskild teoriprovskrivning efter fyra provtillfällen, eller om denne inte har erhållit godkänt på alla provskrivningar inom den period som anges i punkt 2.

4) 

Innan sökanden skriver om teoriproven ska denne genomgå ytterligare utbildning vid en ATO eller en DTO. ATO:n eller DTO:n ska fastställa utbildningens omfattning och räckvidd på grundval av sökandens behov.

d) 

Giltighetsperiod

Teoriprovet ska vara giltigt i 24 månader, räknat från den dag då sökanden med godkänt resultat genomgick teoriprovet, i enlighet med punkt c.2.

BFCL.140 BPL – Tillgodoräknande av teorikunskaper

De som ansöker om ett BPL ska beviljas tillgodoräknande när det gäller kraven på teorikunskaper för de gemensamma ämnen som anges i punkt BFCL.135 a.1 om de

a) 

innehar ett certifikat i enlighet med bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller bilaga III (Del-SFCL) till genomförandeförordning (EU) 2018/1976, eller

b) 

har godkänts på teoriproven för ett certifikat som avses i punkt a, så länge detta görs inom den giltighetsperiod som anges i punkt BFCL.135 d.

BFCL.145 BPL – Praktiskt flygprov

a) 

De som ansöker om ett BPL ska genom ett flygprov ha uppvisat förmåga att som befälhavare på en ballong utföra relevanta förfaranden och manövrer med en kompetens som är lämplig för de befogenheter som ansökan avser.

b) 

Sökande ska genomföra flygprovet i den ballongklass i vilken utbildningen har genomförts i enlighet med punkt BFCL.130 och, när det gäller varmluftsballonger, i en ballong som representerar grupp A av den klassen.

c) 

För att genomgå ett flygprov för utfärdande av ett BPL måste sökanden först klara det erforderliga teoriprovet.

d) 

Krav för godkänt

1) 

Flygprovet ska delas in i olika sektioner som avspeglar alla olika faser i en ballongflygning.

2) 

Om sökanden underkänns på någon punkt i en sektion, ska hela den sektionen underkännas. En sökande som underkänns på endast en sektion ska genomföra endast den underkända sektionen igen. Om sökanden underkänns på mer än en sektion, måste denne genomföra hela provet igen.

3) 

Om sökanden måste göra om provet i enlighet med punkt 2 och blir underkänd på någon sektion, inbegripet någon av de sektioner som har godkänts vid ett tidigare försök, ska sökanden genomföra hela provet igen.

e) 

Om sökanden på två försök misslyckas med att erhålla godkänt på alla sektioner i provet, ska denne erhålla ytterligare praktisk utbildning.

BFCL.150 BPL – Utökning av befogenheter till annan klass eller grupp av ballonger

a) 

Befogenheterna för ett BPL ska vara begränsade till den ballongklass i vilken flygprovet enligt punkt BFCL.145 genomgicks och, när det gäller varmluftsballonger, till grupp A av den klassen.

b) 

Vad gäller varmluftsballonger ska befogenheterna för ett BPL utökas till en annan grupp inom ballongklassen varmluftsballong, efter ansökan, om en piloten har genomfört minst

1) 

två skolflygningar med en FI(B) på en ballong i den relevanta gruppen,

2) 

flygtid enligt följande som befälhavare på ballonger:

i) 

Minst 100 timmar om ansökan avser befogenheter för ballonger i grupp B.

ii) 

Minst 200 timmar om ansökan avser befogenheter för ballonger i grupp C.

iii) 

Minst 300 timmar om ansökan avser befogenheter för ballonger i grupp D.

c) 

Med undantag för ballongklassen hybridballong ska befogenheterna för ett BPL utökas till en annan ballongklass eller, om ansökan avser befogenheter för ballongklassen varmluftsballong, till grupp A i ballongklassen varmluftsballong, efter ansökan om en pilot har genomfört, i relevant ballongklass och grupp av ballonger,

1) 

en utbildningskurs vid en ATO eller en DTO som omfattar minst

i) 

fem skolflygningar i dubbelkommando, eller,

ii) 

vid utökning från varmluftsballonger till varmluftsluftskepp, fem timmars dubbelkommandotid, och

2) 

ett flygprov där piloten för FE(B) har uppvisat en lämplig teoretisk kunskapsnivå för den andra klassen i följande ämnen:

i) 

Flygningens grundprinciper.

ii) 

Operativa förfaranden.

iii) 

Genomförande och planering av flygningar.

iv) 

Allmän luftfartygskunskap med avseende på den ballongklass för vilken utökning av befogenheter begärs i ansökan.

d) 

Genomförandet av utbildning enligt punkterna b.1 och c.1 ska föras in i pilotens loggbok och undertecknas av,

1) 

när det gäller punkt b.1, den instruktör som har ansvaret för skolflygningarna, och,

2) 

när det gäller punkt c.1, skolchefen vid den ATO eller den DTO som har ansvaret för utbildningen.

e) 

En BPL-innehavare får utöva sina befogenheter i ballongklassen hybridballong endast om denne har befogenheter för både ballongklassen varmluftsballong och ballongklassen gasballong.

BFCL.160 BPL – Krav på aktuell erfarenhet

a) 

En BPL-innehavare får utöva de befogenheter som dennes certifikat ger endast om denne har genomfört, i relevant ballongklass,

1) 

antingen,

i) 

inom de senaste 24 månaderna före den planerade flygningen, minst sex timmars flygtid som befälhavare, inklusive 10 starter och landningar, som befälhavare eller i dubbel- eller enkelkommando under övervakning av en FI(B), och,

ii) 

inom de senaste 48 månaderna före den planerade flygningen, minst en träningsflygning med en FI(B), eller,

2) 

inom de senaste 24 månaderna före den planerade flygningen, en kompetenskontroll i enlighet med punkt c.

b) 

Utöver kraven i punkt a, när det gäller en pilot som är kvalificerad att flyga mer än en ballongklass, ska denne, för att utöva sina befogenheter i den andra ballongklassen eller de andra ballongklasserna, ha genomfört minst tre timmars flygtid, som befälhavare eller i dubbel- eller enkelkommando under övervakning av en FI(B), i varje ytterligare ballongklass inom de senaste 24 månaderna.

c) 

En BPL-innehavare som inte uppfyller kraven i punkt a.1 och, i tillämpliga fall, punkt b, ska, innan denne återupptar utövandet av sina befogenheter, med godkänt resultat genomgå en kompetenskontroll med en FE(B) i en ballong som representerar den relevanta klassen.

d) 

Efter att ha uppfyllt punkt a, b eller c, beroende på vad som är tillämpligt, får en BPL-innehavare med befogenheter att flyga varmluftsballonger utöva sina befogenheter endast på varmluftsballonger som representerar

i) 

den grupp av varmluftsballonger i vilken träningsflygningen enligt punkt a.1 ii eller kompetenskontrollen enligt punkt c, beroende på vad som är tillämpligt, har genomförts, eller en grupp med en mindre höljesstorlek, eller

ii) 

grupp A av varmluftsballonger i de fall då en pilot, i enlighet med punkt b, har genomfört träningsflygningen enligt punkt a.2 i en annan ballongklass än varmluftsballonger.

e) 

Genomförandet av flygningarna med dubbelkommando, flygningarna under övervakning och träningsflygningen enligt punkterna a.1 och b, samt kompetenskontrollen enligt punkt c, ska föras in i pilotens loggbok och undertecknas, när det gäller punkterna a.1 och b, av ansvarig FI(B) och, när det gäller punkt c, av ansvarig FE(B).

f) 

En BPL-innehavare, som också innehar befogenheter för kommersiell trafik enligt punkt BFCL.215 i kapitel ADD i denna bilaga, ska anses uppfylla kraven i

1) 

punkt a och, i tillämpliga fall, punkt b, om denne har genomgått en kompetenskontroll i enlighet med punkt BFCL.215 d.2 i i den eller de relevanta ballongklasserna inom de senaste 24 månaderna, eller

2) 

punkt a.1 ii, om denne har genomfört träningsflygningen enligt punkt BFCL.215 d.2 ii i den relevanta ballongklassen.

När det gäller ballongklassen varmluftsballong ska begränsningar som anges i punkt d gälla, avseende befogenheterna att bruka olika ballongklasser, beroende på vilken ballongklass som används för uppfyllandet av punkt f.1 eller f.2.

KAPITEL ADD

TILLÄGGSBEHÖRIGHETER

BFCL.200 Behörighet för flygning med förankrad varmluftsballong

a) 

En BPL-innehavare får genomföra förankrade flygningar med varmluftsballonger endast om denne innehar en behörighet för flygning med förankrad varmluftsballong i enlighet med denna punkt.

b) 

För att ansöka om en behörighet för flygning med förankrad varmluftsballong ska sökanden

1) 

ha befogenheter för ballongklassen varmluftsballong,

2) 

först genomföra minst två skolflygningar med förankrad varmluftsballong.

c) 

Genomförandet av utbildningen avseende förankrad varmluftsballong ska föras in i loggboken och undertecknas av den FI(B) som har ansvaret för utbildningen.

d) 

En pilot som innehar en behörighet för flygning med förankrad varmluftsballong får utöva sina befogenheter endast om denne har genomfört minst en flygning med förankrad varmluftsballong under de 48 månader som föregår den planerade flygningen eller, om denne inte har genomfört en sådan flygning, om denne har genomfört en flygning med förankrad varmluftsballong i dubbel- eller enkelkommando under övervakning av en FI(B). Genomförande av sådan flygning i dubbel- eller enkelkommando under övervakning ska föras in i pilotens loggbok och undertecknas av FI(B).

BFCL.210 Mörkerbevis

a) 

En BPL-innehavare får utöva de befogenheter som dennes certifikat ger under VFR-förhållanden under mörker endast om denne innehar ett mörkerbevis i enlighet med denna punkt.

b) 

Den som ansöker om ett mörkerbevis ska ha genomfört minst två skolflygningar under mörker på vardera minst en timme.

c) 

Genomförandet av utbildningen för mörkerbevis ska föras in i loggboken och undertecknas av den FI(B) som har ansvaret för utbildningen.

BFCL.215 Behörighet för kommersiell trafik

a) 

En BPL-innehavare får utöva de befogenheter som dennes certifikat ger under kommersiell trafik med ballonger endast om denne innehar en behörighet för kommersiell trafik i enlighet med denna punkt.

b) 

Den som ansöker om en behörighet för kommersiell trafik ska

1) 

ha fyllt 18 år,

2) 

ha genomfört 50 timmars flygtid och 50 starter och landningar som befälhavare på ballonger,

3) 

ha befogenheter för den ballongklass i vilken de befogenheter som hör samman med behörigheten för kommersiell trafik kommer att utövas, och

4) 

ha godkänts på ett flygprov i den relevanta ballongklassen, under vilket denne för en FE(B) ska uppvisa den kompetens som krävs för kommersiell trafik med ballong.

c) 

De befogenheter som hör samman med behörigheten för kommersiell trafik ska vara begränsade till den ballongklass i vilken flygprovet i enlighet med punkt b.3 har genomförts. Befogenheterna ska utökas, efter ansökan, till en annan ballongklass om, i denna andra klass, sökanden uppfyller punkterna b.3 och b.4.

d) 

En pilot som innehar en behörighet för kommersiell trafik får utöva de befogenheter som hör samman med den behörigheten i kommersiell ballongflygning med passagerare endast om denne har genomfört,

1) 

inom de 180 dagar som föregår den planerade flygningen,

i) 

minst tre flygningar som befälhavare på ballonger, varav minst en flygning ska vara i en ballong av den relevanta klassen, eller

ii) 

en flygning som befälhavare på en ballong av den relevanta klassen under övervakning av en FI(B) som är kvalificerad i enlighet med denna punkt, och,

2) 

inom de 24 månader som föregår den planerade flygningen,

i) 

en kompetenskontroll, i en ballong av den relevanta klassen, under vilken denne för en FE(B) ska uppvisa den kompetens som krävs för kommersiell ballongflygning med passagerare, eller

ii) 

en repetitionskurs vid en ATO eller en DTO, anpassad efter den kompetens som krävs för kommersiell trafik med ballong, inbegripet minst sex timmars teoriutbildning och en träningsflygning i en ballong av den relevanta klassen med en FI(B) som är kvalificerad för kommersiell trafik med ballong i enlighet med denna punkt.

e) 

För att upprätthålla de befogenheter som hör samman med behörigheten för kommersiell trafik för alla ballongklasser, ska en pilot som innehar en behörighet för kommersiell trafik med befogenheter som utökats till mer än en ballongklass uppfylla kraven i punkt d.2 i minst en ballongklass.

f) 

En pilot som uppfyller punkt d och innehar en behörighet för kommersiell trafik för ballongklassen varmluftsballong får utöva de befogenheter som hör samman med den behörigheten i ballongklassen varmluftsballong endast på ballonger som representerar

i) 

den grupp av varmluftsballonger i vilken kompetenskontrollen enligt punkt d.2 i eller träningsflygningen enligt punkt d.2 ii har genomförts, eller

ii) 

en varmluftsballonggrupp med en mindre höljesstorlek.

g) 

Genomförandet av flygningen under övervakning enligt punkt d.1 ii, kompetenskontrollen enligt punkt d.2 i och repetitionskursen enligt punkt d.2 ii ska föras in i pilotens loggbok och undertecknas av skolchefen vid ATO:n eller DTO:n, eller den FI(B) eller FE(B) som har ansvaret för kursen, övervakningen eller kompetenskontrollen, beroende på vad som är tillämpligt.

h) 

En pilot som har genomfört operatörens kompetenskontroll i enlighet med punkt BOP.ADD.315 i bilaga II (Del-BOP) till denna förordning ska anses uppfylla punkt d.2 i.

KAPITEL FI

FLYGINSTRUKTÖRER

Avsnitt 1

Allmänna krav

BFCL.300 Instruktörsbehörighet

a)   Allmänt

En instruktör får genomföra flygutbildning i en ballong endast om denne

1) 

innehar

i) 

ett BPL inklusive de befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis för vilka flygutbildning ska tillhandahållas, och

ii) 

en instruktörsbehörighet för ballong (FI(B)) som är lämplig för den utbildning som genomförs och som har utfärdats i enlighet med detta kapitel, och

2) 

har befogenhet att vara befälhavare på ballongen under flygutbildning.

b)   Utbildning som tillhandahålls utanför medlemsstaternas territorium

1) 

Genom undantag från punkt a.1, när det gäller flygutbildning som tillhandahålls inom ramen för en utbildningskurs som godkänts i enlighet med denna bilaga (Del-BFCL) utanför det territorium för vilket medlemsstater är ansvariga enligt Chicagokonventionen, ska den behöriga myndigheten utfärda en instruktörsbehörighet för en sökande som innehar ett ballongflygarcertifikat som uppfyller bilaga 1 till Chicagokonventionen, förutsatt att sökanden

i) 

innehar minst ett certifikat inklusive, i relevanta fall, befogenheter, behörigheter eller behörighetsbevis som är likvärdiga med dem för vilka denne har behörighet att undervisa,

i) 

uppfyller de krav som fastställs i detta kapitel för utfärdandet av FI(B)-behörigheten med relevanta undervisningsbefogenheter, och

iii) 

för den behöriga myndigheten uppvisar tillräckliga kunskaper om europeiska flygsäkerhetsbestämmelser för att kunna utöva sina undervisningsbefogenheter i enlighet med denna bilaga.

2) 

Behörigheten ska vara begränsad till tillhandahållande av godkänd flygutbildning

i) 

utanför det territorium för vilket medlemsstater är ansvariga i enlighet med Chicagokonventionen, och

ii) 

till elever som har tillräckliga kunskaper i det språk som används i flygutbildningen.

Avsnitt 2

Instruktörsbehörighet för ballonger – FI(B)

BFCL.315 FI(B)-behörighet – Befogenheter och villkor

a) 

Förutsatt att sökande uppfyller punkt BFCL.320 och följande villkor ska en FI(B)-behörighet utfärdas med befogenheter att leda flygutbildning för

1) 

ett BPL,

2) 

utökning av befogenheter till ytterligare klasser och grupper av ballonger förutsatt att sökanden har genomfört minst 15 timmars flygtid som befälhavare i varje relevant klass,

3) 

ett mörkerbevis eller en behörighet för förankrad flygning, förutsatt att sökanden har erhållit särskild utbildning i att tillhandahålla undervisning för den relevanta behörigheten vid en ATO eller en DTO, och

4) 

en FI(B)-behörighet, förutsatt att sökanden

i) 

har genomfört minst 50 timmars flygutbildning på ballonger, och,

ii) 

i enlighet med de förfaranden som inrättats för detta ändamål av den behöriga myndigheten, har genomfört minst en timmes flygutbildning för FI(B)-behörigheten under övervakning och på ett sätt som är tillfredsställande för en FI(B) som är kvalificerad i enlighet med denna punkt och utsedd av skolchefen vid ATO:n eller DTO:n.

b) 

De befogenheter som förtecknas i punkt a ska omfatta befogenheter att leda flygutbildning för

1) 

utfärdande av relevanta certifikat, befogenheter, behörigheter eller behörighetsbevis, och

2) 

förlängning, förnyelse eller uppfyllande av de relevanta kraven på aktuell erfarenhet i denna bilaga, beroende på vad som är tillämpligt.

BFCL.320 FI(B) – Villkor och krav

De som ansöker om en FI(B)-behörighet ska

a) 

vara minst 18 år,

b) 

uppfylla kraven i punkterna a.1 i och a.2 i punkt BFCL.300,

c) 

ha genomfört 75 timmars flygtid som befälhavare på ballonger,

d) 

ha genomgått en utbildningskurs för instruktörer i enlighet med punkt BFCL.330 vid en ATO eller en DTO, och

e) 

ha godkänts vid en kompetensbedömning i enlighet med punkt BFCL.345.

BFCL.325 FI(B) – kompetens och bedömning

De som ansöker om en FI(B)-behörighet ska utbildas för att få följande kompetens:

a) 

Förbereda resurser.

b) 

Skapa ett klimat som främjar inlärning.

c) 

Överföra kunskap.

d) 

Integrera hot- och felhantering (TEM) samt hantering av besättningsresurser (CRM).

e) 

Hantera tid för att uppnå kursens mål.

f) 

Underlätta inlärning.

g) 

Bedöma elevernas prestationer.

h) 

Övervaka och granska framsteg.

i) 

Utvärdera utbildningspass.

j) 

Rapportera resultat.

BFCL.330 FI(B) – Utbildningskurs

a) 

De som ansöker om en FI(B)-behörighet ska först med godkänt resultat genomgå en särskild inträdesbedömning vid en an ATO eller en DTO inom de 12 månader som föregår starten av utbildningskursen, för bedömning av deras förmåga att genomföra kursen.

b) 

Utbildningskursen för FI(B) ska omfatta minst

1) 

de element som anges i punkt BFCL.325,

2) 

25 timmars undervisning och inlärning,

3) 

12 timmars teoriutbildning, inbegripet kunskapsprov, och

4) 

tre timmars flygutbildning, inklusive tre starter och landningar.

c) 

Sökande som redan innehar en instruktörsbehörighet i enlighet med bilaga III (Del-SFCL) till genomförandeförordning (EU) 2018/1976 eller bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 ska medges fullt tillgodoräknande när det gäller kravet i punkt b.2.

BFCL.345 FI(B) – Kompetensbedömning

a) 

De som ansöker om utfärdande av en FI(B)-behörighet ska med godkänt resultat genomgå en kompetensbedömning på en ballong i syfte att för en kontrollant som är kvalificerad i enlighet med punkt BFCL.415 c uppvisa förmåga att utbilda en elev till den nivå som krävs för utfärdande av ett BPL.

b) 

Bedömningen ska omfatta

1) 

uppvisande av den kompetens som beskrivs i punkt BFCL.325 vid utbildning före och efter flygning samt teoriutbildning,

2) 

muntliga teoriprov på marken, genomgångar före och efter flygning samt demonstrationer under flygning i lämplig ballongklass,

3) 

lämpliga övningar för att bedöma instruktörens kompetens.

BFCL.360 FI(B)-behörighet – Krav på aktuell erfarenhet

a) 

En innehavare av en FI(B)-behörighet får utöva de befogenheter som dennes behörighet ger endast om denne har genomfört,

1) 

inom de senaste tre åren före det planerade utövandet av dessa befogenheter,

i) 

repetitionsutbildning för instruktörer vid en ATO, en DTO eller en behörig myndighet under vilken innehavaren ska få teoriutbildning för underhåll och uppdatering av de kunskaper som är relevanta för ballonginstruktörer,

ii) 

minst 6 timmars flygutbildning i ballonger som FI(B), och,

2) 

inom de senaste nio åren och i enlighet med de förfaranden som inrättats för detta ändamål av den behöriga myndigheten, en skolflygning på en ballong som FI(B) under övervakning och på ett sätt som är tillfredsställande för en FI(B) som är kvalificerad i enlighet med punkt BFCL.315 a.4 och utsedd av skolchefen vid en ATO eller en DTO.

b) 

Antalet flygtimmar som FE(B) under flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar ska tillgodoräknas fullt ut när det gäller kravet i punkt a.1 ii.

c) 

Om en innehavare av FI(B)-behörighet inte har genomfört skolflygningen under övervakning på ett för FI(B) tillfredsställande sätt i enlighet med punkt a.2, får denne inte utöva de behörigheter som FI(B)-behörigheten ger till dess att denne med godkänt resultat har genomgått en kompetensbedömning i enlighet med punkt BFCL.345.

d) 

För att återuppta utövandet av de befogenheter som FI(B)-behörigheten ger ska en innehavare av FI(B)-behörighet som inte uppfyller samtliga krav i punkt a uppfylla kravet i punkt a.1 i och punkt BFCL.345.

KAPITEL FE

FLYGKONTROLLANTER

Avsnitt 1

Allmänna krav

BFCL.400 Kontrollantbehörighet för ballonger

a)   Allmänt

En kontrollant får genomföra flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar i enlighet med denna bilaga endast om denne

1) 

innehar

i) 

ett BPL inklusive befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis för vilka denne är auktoriserad att förrätta flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar, samt befogenheter att leda utbildning för dem,

ii) 

en FE(B)-behörighet inklusive befogenheter som är lämpliga för det flygprov, den kompetenskontroll eller den kompetensbedömning som genomförs, utfärdad i enlighet med detta kapitel,

2) 

har befogenhet att vara befälhavare på en ballong under flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen.

b)   Prov och kontroller utanför medlemsstaternas territorium

1) 

Genom undantag från punkt a.1, när det gäller flygprov och kompetenskontroller som utförs utanför det territorium för vilket medlemsstater är ansvariga enligt Chicagokonventionen, ska den behöriga myndigheten utfärda en kontrollantbehörighet för en sökande som innehar ett ballongflygarcertifikat som uppfyller bilaga 1 till Chicagokonventionen, förutsatt att sökanden

i) 

innehar minst ett certifikat inklusive, i relevanta fall, befogenheter, behörigheter eller behörighetsbevis som är likvärdiga med dem för vilka denne har behörighet att förrätta flygprov eller kompetenskontroller,

ii) 

uppfyller de krav som fastställs i detta kapitel för utfärdandet av den relevanta kontrollantbehörigheten,

iii) 

för den behöriga myndigheten uppvisar tillräckliga kunskaper om europeiska flygsäkerhetsbestämmelser för att kunna utöva kontrollantbefogenheter i enlighet med denna bilaga.

2) 

Den behörighet som avses i punkt 1 ska begränsas till genomförande av flygprov och kompetenskontroller

i) 

utanför det territorium för vilket medlemsstater är ansvariga i enlighet med Chicagokonventionen, och

ii) 

för piloter som har tillräckliga kunskaper i det språk som används i provet/kontrollen.

BFCL.405 Begränsningar av befogenheter i samband med särintressen

En ballongkontrollant får inte genomföra

a) 

ett flygprov eller en kompetensbedömning för en sökande som ansöker om utfärdande av ett certifikat, en behörighet eller ett behörighetsbevis när kontrollanten har tillhandahållit mer än 50 % av den flygutbildning som krävs för det certifikat, den behörighet eller det behörighetsbevis som flygprovet eller kompetensbedömningen avser, eller

b) 

ett flygprov, en kompetenskontroll eller en kompetensbedömning när denne känner att dennes objektivitet kan vara påverkad.

BFCL.410 Förrättande av flygprov, kompetenskontroller och kompetensbedömningar

a) 

När en ballongkontrollant förrättar flygprov, kompetenskontroller och kompetensbedömningar ska denne göra allt följande:

1) 

Säkerställa att det är möjligt att kommunicera med sökanden utan språkhinder.

2) 

Kontrollera att sökanden uppfyller alla kvalifikations-, utbildnings- och erfarenhetskrav som föreskrivs i denna bilaga för utfärdande, förlängning eller förnyelse av det certifikat, den behörighet eller det behörighetsbevis som flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen avser.

3) 

Upplysa sökanden om konsekvenserna av att tillhandahålla ofullständig, oriktig eller felaktig information om sin utbildning och flygerfarenhet.

b) 

Efter det att flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen har slutförts ska ballongkontrollanten

1) 

informera sökanden om resultaten av flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen,

2) 

vid godkänd kompetensbedömning för förlängning eller förnyelse, i sökandens certifikat eller behörighetsbevis ange ny sista giltighetsdag, om kontrollanten har särskild auktorisation för detta ändamål från den behöriga myndighet som ansvarar för sökandens certifikat,

3) 

lämna en undertecknad rapport om flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen till sökanden samt utan otillbörligt dröjsmål översända kopior av rapporten till den behöriga myndighet som ansvarar för sökandens certifikat och till den behöriga myndighet som har utfärdat kontrollantbehörigheten. Rapporten ska inbegripa följande:

i) 

En försäkran om att ballongkontrollanten har fått information från sökanden om dennes erfarenhet och utbildning samt konstaterat att denna erfarenhet och utbildning uppfyller de tillämpliga kraven i denna bilaga.

ii) 

En bekräftelse av att samtliga nödvändiga manövrer och övningar har genomförts samt information om det muntliga teoriprovet, i tillämpliga fall. Om en punkt har underkänts, ska kontrollanten ange skälen till denna bedömning.

iii) 

Resultaten av flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen.

iv) 

En försäkran om att ballongkontrollanten har granskat och tillämpat de nationella förfaranden och krav som fastställts av sökandens behöriga myndighet om den behöriga myndighet som ansvarar för sökandens certifikat inte är densamma som den som har utfärdat kontrollantens behörighet.

v) 

En kopia av kontrollantbehörigheten för ballonger med uppgifter om omfattningen av ballongkontrollantens befogenheter vid förrättande av flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar för en sökande vars behöriga myndighet inte är densamma som den som har utfärdat kontrollantens behörighet.

c) 

Ballongkontrollanten ska föra register i fem år, med information om alla flygprov, kompetenskontroller och kompetensbedömningar som har genomförts och resultaten av dessa.

d) 

På begäran av den behöriga myndighet som ansvarar för kontrollantbehörigheten för ballonger eller den behöriga myndighet som ansvarar för sökandens certifikat ska ballongkontrollanten överlämna alla register och rapporter, samt all annan information, efter behov, för tillsynsverksamhet.

Avsnitt 2

Kontrollantbehörighet för ballonger – FE(B)

BFCL.415 FE(B)-behörighet – Befogenheter och villkor

Förutsatt att sökanden uppfyller punkt BFCL.420 och följande villkor ska en FE(B)-behörighet utfärdas, efter ansökan, med befogenheter att genomföra

a) 

flygprov och kompetenskontroller för BPL och flygprov för utökningen av befogenheterna till en annan ballongklass, förutsatt att sökanden har genomfört 250 timmars flygtid som pilot på ballonger, inbegripet 50 timmars flygutbildning som omfattar hela kursplanen för en utbildningskurs för BPL,

b) 

flygprov och kompetenskontroller för behörigheten för kommersiell trafik enligt punkt BFCL.215, förutsatt att sökanden uppfyller erfarenhetskraven i punkt a och har erhållit specifik utbildning under en standardiseringskurs för kontrollanter i enlighet med punkt BFCL.430,

c) 

kompetensbedömningar för utfärdande av en FI(B)-behörighet, förutsatt att sökanden har

1) 

genomfört 350 timmars flygtid som pilot på ballonger, inbegripet 5 timmars utbildning av en sökande som ansöker om FI(B)-behörigheten,

2) 

erhållit specifik utbildning under en standardiseringskurs för kontrollanter i enlighet med punkt BFCL.430.

BFCL.420 FE(B)-behörighet – Villkor och krav

De som ansöker om en FE(B)-behörighet ska

a) 

uppfylla kraven i punkterna a.1 i och a.2 i punkt BFCL.400,

b) 

ha genomfört standardiseringskursen för FE(B) i enlighet med punkt BFCL.430,

c) 

ha genomgått en kompetensbedömning i enlighet med punkt BFCL.445,

d) 

påvisa relevant bakgrund med avseende på de befogenheter som FE(B)-behörigheten ger, och

e) 

visa att de inte har varit föremål för några sanktioner, inklusive tillfälligt upphävande, begränsning eller återkallande av något eller någon av sina certifikat, behörigheter eller behörighetsbevis som utfärdats i enlighet med denna bilaga, bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller bilaga III (Del-SFCL) till genomförandeförordning (EU) 2018/1976, till följd av bristande efterlevnad av förordning (EU) 2018/1139 och dess delegerade akter och genomförandeakter under de senaste tre åren.

BFCL.430 FE(B)-behörighet – Standardiseringskurs

a) 

De som ansöker om en FE(B)-behörighet ska genomgå en standardiseringskurs som ges antingen av den behöriga myndigheten eller av en ATO eller en DTO och som är godkänd av den behöriga myndigheten.

b) 

Standardiseringskursen ska vara anpassad efter de kontrollantbefogenheter som ansökan avser, avseende flygkontrollant för ballonger, och ska bestå av teoretisk och praktisk utbildning som omfattar minst följande:

1) 

Genomförande av minst ett flygprov, en kompetenskontroll eller en kompetensbedömning för BPL eller tillhörande behörigheter eller behörighetsbevis.

2) 

Utbildning om de tillämpliga kraven i denna bilaga samt de tillämpliga luftfartskraven, förrättande av flygprov, kompetenskontroller och kompetensbedömningar samt tillhörande dokumentation och rapportering.

3) 

En genomgång av följande:

i) 

Nationella administrativa förfaranden.

ii) 

Krav för skyddet av personuppgifter.

iii) 

Kontrollantens ansvarsskyldighet.

iv) 

Kontrollantens olycksfallsförsäkring.

v) 

Nationella avgifter.

vi) 

Information om hur man får tillgång till den information som anges i punkterna i–v vid genomförande av flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar för en sökande vars behöriga myndighet inte är densamma som den som har utfärdat kontrollantbehörigheten.

c) 

En innehavare av en FE(B)-behörighet får inte förrätta flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar för en sökande vars behöriga myndighet inte är densamma som den som har utfärdat kontrollantbehörigheten, såvida inte denne har granskat den senast tillgängliga informationen med uppgifter om de relevanta nationella förfarandena hos sökandens behöriga myndighet.

BFCL.445 FE(B)-behörighet – Kompetensbedömning

Den som ansöker om det första utfärdandet av en FE(B)-behörighet ska uppvisa sin kompetens som FE(B) för en inspektör från den behöriga myndigheten eller för en erfaren kontrollant som är särskilt auktoriserad för detta av den behöriga myndighet som ansvarar för FE(B)-behörigheten. Under kompetensbedömningen ska sökanden genomföra ett flygprov, en kompetenskontroll eller en kompetensbedömning, inbegripet briefing, genomförande av flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen samt bedömning av den person som genomgår provet, kontrollen eller bedömningen, debriefing och registreringsdokumentation.

BFCL.460 FE(B)-behörighet – Giltighet, förlängning och förnyelse

a) 

En FE(B)-behörighet ska vara giltig i fem år.

b) 

En FE(B)-behörighet ska förlängas om innehavaren,

1) 

under FE(B)-behörighetens giltighetsperiod, har genomgått en repetitionskurs för kontrollanter som ges antingen av den behöriga myndigheten eller av en ATO eller en DTO och som är godkänd av den behöriga myndigheten, under vilken innehavaren ska få teoriutbildning för underhåll och uppdatering av de kunskaper som är relevanta för ballongkontrollanter, och,

2) 

inom de senaste 24 månaderna som föregår utgången av behörighetens giltighetsperiod, har genomfört ett flygprov, en kompetenskontroll eller en kompetensbedömning under övervakning och på ett sätt som är tillfredsställande för en inspektör från den behöriga myndigheten eller en kontrollant som är särskilt auktoriserad för detta av den behöriga myndighet som ansvarar för FE(B)-behörigheten.

c) 

En innehavare av en FE(B)-behörighet som också innehar en eller flera kontrollantbehörigheter för andra luftfartygskategorier i enlighet med bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller bilaga III (Del-SFCL) till genomförandeförordning (EU) 2018/1976 kan erhålla kombinerad förlängning av alla innehavda kontrollantbehörigheter, i samförstånd med den behöriga myndigheten.

d) 

Om FE(B)-behörigheten har löpt ut ska dess innehavare uppfylla kraven i punkt b.1 och punkt BFCL.445 innan denne får återuppta utövandet av de befogenheter som FE(B)-behörigheten ger.

e) 

En FE(B)-behörighet får förlängas eller förnyas endast om sökanden visar att kraven i punkt BFCL.410 samt kraven i punkt BFCL.420 d och e fortfarande är uppfyllda.



( 1 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 av den 4 juli 2018 om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 2111/2005, (EG) nr 1008/2008, (EU) nr 996/2010, (EU) nr 376/2014 och direktiv 2014/30/EU och 2014/53/EU, samt om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 552/2004 och (EG) nr 216/2008 och rådets förordning (EEG) nr 3922/91 (EUT L 212, 22.8.2018, s. 1).

( 2 ) Kommissionens förordning (EU) nr 1178/2011 av den 3 november 2011 om tekniska krav och administrativa förfaranden avseende flygbesättningar inom den civila luftfarten i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008 (EUT L 311, 25.11.2011, s. 1).

( 3 ) Kommissionens förordning (EU) nr 748/2012 av den 3 augusti 2012 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för luftvärdighets- och miljöcertifiering av luftfartyg och tillhörande produkter, delar och anordningar samt för certifiering av konstruktions- och tillverkningsorganisationer (EUT L 224, 21.8.2012, s. 1).

( 4 ) Kommissionens delegerade förordning (EU) av den 4 mars 2020 (ännu ej offentliggjort i EUT).

( 5 ) Kommissionens förordning (EU) nr 1321/2014 av den 26 november 2014 om fortsatt luftvärdighet för luftfartyg och luftfartygsprodukter, delar och anordningar och om godkännande av organisationer och personal som arbetar med dessa arbetsuppgifter (EUT L 362, 17.12.2014, s. 1).

( 6 ) Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 923/2012 av den 26 september 2012 om gemensamma luftfarts- och driftsbestämmelser för tjänster och förfaranden inom flygtrafiken och om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 1035/2011 och förordningarna (EG) nr 1265/2007, (EG) nr 1794/2006, (EG) nr 730/2006, (EG) nr 1033/2006 och (EU) nr 255/2010 (EUT L 281, 13.10.2012, s. 1).

( 7 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 376/2014 av den 3 april 2014 om rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 996/2010 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/42/EG, kommissionens förordningar (EG) nr 1321/2007 och (EG) nr 1330/2007 (EUT L 122, 24.4.2014, s. 18).

( 8 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 996/2010 av den 20 oktober 2010 om utredning och förebyggande av olyckor och tillbud inom civil luftfart och om upphävande av direktiv 94/56/EG (EUT L 295, 12.11.2010, s. 35).