02016R1150 — SV — 18.02.2017 — 001.001


Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

►B

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1150

av den 15 april 2016

om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller de nationella stödprogrammen inom vinsektorn

(EGT L 190 15.7.2016, s. 23)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  nr

sida

datum

►M1

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/256 av den 14 februari 2017

  L 38

37

15.2.2017




▼B

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1150

av den 15 april 2016

om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller de nationella stödprogrammen inom vinsektorn



KAPITEL I

FÖRFARANDE FÖR INLÄMNING OCH ÄNDRING AV STÖDPROGRAMMEN

Artikel 1

Programperiod och anmälan av relevant nationell lagstiftning

▼M1

1.  Det utkast till stödprogram som avses i artikel 41.1 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska omfatta följande femårsperioder:

a) Budgetåren 2014–2018.

b) Budgetåren 2019–2023.

1a.  Medlemsstaterna ska lämna in sina utkast till stödprogram för budgetåren 2019–2023 till kommissionen senast den 1 mars 2018. Om de nationella anslag som fastställts för budgetåret 2021 och framåt ändras efter det datumet ska medlemsstaterna anpassa stödprogrammen i enlighet därmed.

Medlemsstaterna ska göra sina utkast till stödprogram för budgetåren 2019–2023 tillgängliga för kommissionen på elektronisk väg enligt förlagan i bilaga Ia.

Medlemsstaterna ska göra information om finansieringsramen för det föreslagna stödprogrammet för budgetåren 2019–2023 tillgängligt för kommissionen på elektronisk väg enligt förlagan i bilaga IIa.

▼B

2.  Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om den lagstiftning som de antar eller ändrar angående de stödprogram som avses i punkt 1.

Artikel 2

Ändringar av stödprogrammen

1.  Ändringar i gällande stödprogram enligt artikel 41.5 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska inte anmälas oftare än två gånger per budgetår, senast den 1 mars respektive den 30 juni varje år.

Dessa tidsfrister ska inte gälla i händelse av nödåtgärder på grund av naturkatastrofer i den mening som avses i artikel 2.9 i kommissionens förordning (EU) nr 702/2014 ( 1 ) eller en allvarlig klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof i den mening som avses i artikel 2.16 i samma förordning eller andra exceptionella omständigheter.

▼M1

2.  De ändringar som avses i punkt 1 ska anges i det stödprogram som lämnas in till kommissionen och ändringarna ska anmälas i enlighet med förlagan i bilaga I eller bilaga Ia och följande uppgifter ska ingå:

a) Skäl för de föreslagna ändringarna.

b) En uppdaterad version av finansieringsöversikten, vilken ska utformas enligt förlagan i bilaga II eller bilaga IIa om ändringarna av stödprogrammet innebär att finansieringsramen ändras.

▼B

Artikel 3

Innehållet i stödprogrammen

Ett stödprogram ska

a) för var och en av de särskilda stödåtgärder som fastställs i artiklarna 45–52 i förordning (EU) nr 1308/2013 innehålla följande:

i) En beskrivning av den föreslagna strategin och de kvantifierade målen.

ii) Uppgift om vilka fysiska eller juridiska personer som får lämna in ansökningar.

iii) Uppgifter om ansökningsförfarandet.

iv) Kriterierna för stödberättigande.

v) Uppgifter om vilka utgifter som är stödberättigade och vilka som inte är det.

vi) Uppgifter om beräkningsmetod och årlig anpassning vid tillämpning av standardiserade skalor för enhetskostnader eller naturabidrag.

vii) Prioriteringskriterier och respektive viktning, i förekommande fall.

viii) Uppgifter om urvalsförfarandet.

ix) Tidsfristerna för utbetalning till stödmottagare.

x) Uppgifter om den maximala stödnivån och tillämpliga villkor i de fall förskott kan beviljas.

xi) I förekommande fall, uppgifter om hur stödprogrammet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering.

xii) Följande uppgifter i de fall statligt stöd beviljas:

b) Resultaten av de samråd som hållits.

c) Den övergripande strategin.

d) En uppskattning av de förväntade tekniska, ekonomiska, miljömässiga och sociala verkningarna.

e) En tidsplan för åtgärdernas genomförande.

▼M1

f) En allmän finansieringsöversikt enligt bilaga II eller bilaga IIa till denna förordning.

▼B

g) De kriterier och kvantitativa indikatorer som ska användas för övervakning och utvärdering.

h) De åtgärder som vidtas för att se till att programmet genomförs på ett lämpligt och effektivt sätt.

i) Namn och adress för de behöriga myndigheter och organ som ansvarar för genomförandet av programmet.

j) Uppgift om på vilken webbplats den nationella lagstiftningen om stödprogrammet är tillgänglig för allmänheten.



KAPITEL II

BESTÄMMELSER OM SÄRSKILDA STÖDÅTGÄRDER



AVSNITT 1

Säljfrämjande åtgärder



Underavsnitt 1

Information i medlemsstaterna

Artikel 4

Ansökningsförfarande

1.  Avseende det stöd som avses i artikel 45.1 a i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna fastställa regler för ansökningsförfarandet och förfarandet för en eventuell förlängning av stödet enligt artikel 4 i delegerad förordning (EU) 2016/1149, vari ska ingå följande:

a) Regler om vilka juridiska personer som kan lämna in ansökningar i enlighet med artikel 3 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

b) Regler om inlämnande och urval av ansökningar, vari minst ska ingå tidsfrister för inlämning av ansökningar, granskning och meddelande av resultaten av urvalsförfarandet till de sökande.

c) Regler om kontroll av efterlevnaden av bestämmelserna om vilka insatser som kan komma i fråga för stöd, stödvillkoren och andra objektiva kriterier enligt kapitel II avsnitt 1 underavsnitt 2 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

d) Regler om urvalet av ansökningar, vari åtminstone ska ingå uppgifter om vilken viktning som ges de olika prioriterade kriterierna.

e) Regler för ingåendet av avtal, inklusive uppgifter om eventuella standardformulär.

f) Regler om arrangemang för utbetalning av förskott och ställande av säkerheter.

g) Regler om utvärdering av var och en av de insatser som får stöd, på grundval av lämpliga indikatorer.

2.  Vid förlängning av stödet enligt artikel 4 i delegerad förordning (EU) 2016/1149 ska resultaten av den insats som får stöd utvärderas innan förlängning beviljas och beaktas i beslutet om förlängning.

▼M1

3.  Sökande som avser att lägga fram revisionsintyg som underlag för sina stödanspråk i enlighet med artikel 41 ska anmäla sin avsikt till den behöriga myndigheten i samband med att ansökan lämnas in.

▼B



Underavsnitt 2

Säljfrämjande åtgärder i tredjeländer

Artikel 5

Ansökningsförfarande

1.  Vad gäller det stöd som avses i artikel 45.1 b i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna fastställa regler för ansökningsförfarandet och förfarandet för en eventuell förlängning av stödet enligt artikel 4 i delegerad förordning (EU) 2016/1149, vari ska ingå följande:

a) Vilka fysiska och juridiska personer som kan lämna in ansökningar i enlighet med artikel 3 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

b) Regler om inlämnande och urval av ansökningar, vari minst ska ingå tidsfrister för inlämning av ansökningar, granskning och meddelande av resultaten av urvalsförfarandet till de sökande.

c) Regler om kontroll av efterlevnaden av bestämmelserna om vilka insatser som kan komma i fråga för stöd, stödvillkoren och andra objektiva kriterier enligt kapitel II avsnitt 1 underavsnitt 3 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

d) Regler om de berörda produkterna och saluföringen av dessa enligt förordning (EU) nr 1308/2013, nationella bestämmelser och relevant specifikation.

e) Regler om urvalet av ansökningar, vari åtminstone ska ingå uppgifter om vilken viktning som ges de olika prioriterade kriterierna.

f) Regler för ingåendet av avtal, inklusive uppgifter om eventuella standardformulär.

g) Regler om arrangemang för utbetalning av förskott och ställande av säkerheter.

h) Regler om utvärdering av var och en av de insatser som får stöd, på grundval av lämpliga indikatorer.

2.  Vid förlängning av stödet enligt artikel 4 i delegerad förordning (EU) 2016/1149 ska resultaten av den insats som får stöd utvärderas innan förlängning beviljas och beaktas i beslutet om förlängning.

▼M1

3.  Sökande som avser att lägga fram revisionsintyg som underlag för sina stödanspråk i enlighet med artikel 41 ska anmäla sin avsikt till den behöriga myndigheten i samband med att ansökan lämnas in.

▼B



Underavsnitt 3

Gemensamma bestämmelser

Artikel 6

Gemensam säljfrämjande åtgärd

Två eller flera medlemsstater kan välja att genomföra en gemensam säljfrämjande åtgärd. De ska åta sig att bidra till finansieringen och enas om administrativa samarbetsförfaranden för att underlätta övervakning, genomförande och kontroll av den gemensamma åtgärden.



AVSNITT 2

Omstrukturering och omställning av vinodlingar

Artikel 7

Ansökningsförfarande

1.  För det stöd som avses i artikel 46 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna fastställa regler för ansökningsförfarandet, vilka ska omfatta regler avseende följande:

a) Vilka fysiska och juridiska personer som kan lämna in ansökningar i enlighet med artikel 12 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

b) Vad ansökan ska innehålla.

c) Regler om inlämnande och urval av ansökningar, vari minst ska ingå tidsfrister för inlämning av ansökningar, granskning av samtliga insatsers hållbarhet och meddelande av resultaten av urvalsförfarandet till de sökande.

d) Regler om de förfaranden som krävs för att säkra att en ansökan kan komma i fråga för stöd och att den är förenlig med de regler och kontrollsystem som inrättats för genomförandet av ordningen för tillstånd för plantering av vinstockar i enlighet med artiklarna 66 och 68 i förordning (EU) nr 1308/2013.

e) Regler om kontroll av efterlevnaden av bestämmelserna om vilka insatser som kan komma i fråga för stöd, stödberättigade kostnader, prioriteringskriterier och andra objektiva kriterier enligt kapitel II avsnitt 2 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

f) Regler om urvalet av ansökningar, vari åtminstone ska ingå uppgifter om vilken viktning som ges de olika prioriterade kriterierna, i de fall prioriteringskriterier tillämpas.

g) Regler om arrangemang för utbetalning av förskott och ställande av säkerheter.

2.  Medlemsstaterna får fastställa en minimistorlek för den areal som kan berättiga till stöd för omstrukturering och omställning, och en minimistorlek för den areal som blir resultatet av omstruktureringen och omställningen, samt eventuella undantag från dessa krav som ska vara vederbörligen motiverade och grundade på objektiva kriterier.



AVSNITT 3

Grön skörd

Artikel 8

Tillämpning av stödåtgärden

För tillämpningen av artikel 47 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna

a) anta bestämmelser för tillämpningen av stödåtgärden, vilka ska omfatta följande:

i) Förhandsanmälan av grön skörd.

ii) Uppgifter om de ersättningar som ska betalas ut.

b) fastställa tidsfrister för inlämning av ansökningar om stöd för grön skörd mellan den 15 april och den 10 juni varje år,

c) senast den 10 juni varje år fastställa en förväntad marknadssituation som motiverar att grön skörd tillämpas för att balansera marknaden och förebygga kris, samt en tidsfrist för när grön skörd ska ha genomförts enligt artikel 43.1 c i denna förordning,

d) varje år fastställa en tidsfrist som infaller efter den förväntade marknadssituationen enligt led c för genomförandet av grön skörd i enlighet med kraven i artikel 47.1 i förordning (EU) nr 1308/2013.

Artikel 9

Beräkning av ersättningen

1.  Medlemsstaterna ska varje år beräkna de direkta kostnaderna för grön skörd med de manuella, mekaniska eller kemiska metoder som de anser stödberättigande i förhållande till syftet med de villkor som de har antagit i enlighet med artikel 18 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

Om mer än en metod för grön skörd används på en och samma areal ska ersättningen baseras på den billigaste metoden.

2.  Medlemsstaterna ska beräkna det inkomstbortfall som orsakas av grön skörd på grundval av objektiva och icke diskriminerande kriterier och därvid ta hänsyn till eventuella kostnadsbesparingar.

Artikel 10

Ansökningsförfarande

1.  För det stöd som avses i artikel 47 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna fastställa regler för ansökningsförfarandet, vilka ska omfatta regler avseende följande:

a) Vilka fysiska och juridiska personer som kan lämna in ansökningar i enlighet med artikel 17 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

b) Gällande ersättning till den berörda producenten.

c) Vad ansökan ska innehålla.

d) Regler om inlämnande och urval av ansökningar, vari minst ska ingå tidsfrister för inlämning av ansökningar, granskning av samtliga insatsers hållbarhet och meddelande av resultaten av urvalsförfarandet till de sökande.

e) Regler om kontroll av efterlevnaden av villkoren för en välfungerande ordning, vilka insatser som kan komma i fråga för stöd respektive vilka som inte kan komma i fråga och andra objektiva kriterier enligt kapitel II avsnitt 3 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

f) Regler om urvalet av ansökningar, vari åtminstone ska ingå uppgifter om vilken vikt som ges de olika prioriterade kriterierna, i de fall prioriteringskriterier tillämpas.

2.  Medlemsstaterna får föreskriva att i de fall då en ansökan återkallas utan vederbörlig motivering ska den berörda producenten bära de kostnader som uppstått under behandlingen av ansökan.



AVSNITT 4

Gemensamma fonder

Artikel 11

Tillämpning av stödåtgärden

För tillämpningen av artikel 48 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna anta bestämmelser om tillämpningen av stödåtgärden.

Artikel 12

Ansökningsförfarande

För det stöd som avses i artikel 48 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna fastställa regler för ansökningsförfarandet, vilka ska omfatta regler avseende följande:

a) Vilka fysiska och juridiska personer som kan lämna in ansökningar i enlighet med artikel 24 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

b) Regler om inlämnande och urval av ansökningar, vari minst ska ingå tidsfrister för inlämning av ansökningar, granskning och meddelande av resultaten av urvalsförfarandet till de sökande.

c) Regler om kontroll av efterlevnaden av bestämmelserna om vilka insatser som kan komma i fråga för stöd och andra objektiva kriterier enligt kapitel II avsnitt 4 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

d) Regler om urvalet av ansökningar, vari åtminstone ska ingå uppgifter om vilken viktning som ges de olika prioriterade kriterierna, i de fall prioriteringskriterier tillämpas.

e) Regler för ingåendet av avtal, inklusive uppgifter om eventuella standardformulär.



AVSNITT 5

Skördeförsäkring

Artikel 13

Ansökningsförfarande

För det stöd som avses i artikel 49 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna fastställa regler för ansökningsförfarandet, vilka ska omfatta regler avseende följande:

a) Vilka fysiska och juridiska personer som kan lämna in ansökningar i enlighet med artikel 27 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

b) Regler om inlämnande och urval av ansökningar, vari minst ska ingå tidsfrister för inlämning av ansökningar, granskning och meddelande av resultaten av urvalsförfarandet till de sökande.

c) Regler om kontroll av efterlevnaden av villkoren för en välfungerande ordning som antagits i enlighet med artikel 29 i delegerad förordning (EU) 2016/1149 och andra objektiva kriterier enligt kapitel II avsnitt 5 i samma förordning.

d) Regler om urvalet av ansökningar, vari åtminstone ska ingå uppgifter om vilken viktning som ges de olika prioriterade kriterierna, i de fall prioriteringskriterier tillämpas.

e) Regler för ingåendet av avtal, inklusive uppgifter om eventuella standardformulär.

f) Regler om utbetalning till stödmottagarna, även via försäkringsbolag i enlighet med artikel 28 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.



AVSNITT 6

Investeringar

Artikel 14

Ansökningsförfarande

För det stöd som avses i artikel 50 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna fastställa regler för ansökningsförfarandet, vilka ska omfatta regler avseende följande:

a) Vilka fysiska och juridiska personer som kan lämna in ansökningar i enlighet med artikel 32 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

b) Regler om inlämnande och urval av ansökningar, vari minst ska ingå tidsfrister för inlämning av ansökningar, granskning av samtliga insatsers hållbarhet och meddelande av resultaten av urvalsförfarandet till de sökande.

c) Regler om kontroll av efterlevnaden av bestämmelserna om vilka insatser och kostnader som kan komma i fråga för stöd, stödvillkor, prioriteringskriterier och andra objektiva kriterier enligt kapitel II avsnitt 6 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

d) Regler om urvalet av ansökningar, vari åtminstone ska ingå uppgifter om vilken viktning som ges de olika prioriterade kriterierna.

e) Regler om arrangemang för utbetalning av förskott och ställande av säkerheter.



AVSNITT 7

Innovation inom vinsektorn

Artikel 15

Ansökningsförfarande

För det stöd som avses i artikel 51 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna fastställa regler för ansökningsförfarandet, vilka ska omfatta regler avseende följande:

a) Vilka fysiska och juridiska personer som kan lämna in ansökningar i enlighet med artikel 37 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

b) Regler om inlämnande och urval av ansökningar, vari minst ska ingå tidsfrister för inlämning av ansökningar, granskning av samtliga insatsers hållbarhet och meddelande av resultaten av urvalsförfarandet till de sökande.

c) Regler om kontroll av efterlevnaden av bestämmelserna om vilka insatser och kostnader som kan komma i fråga för stöd, stödvillkor, prioriteringskriterier och andra objektiva kriterier enligt kapitel II avsnitt 7 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

d) Regler om urvalet av ansökningar, vari åtminstone ska ingå uppgifter om vilken viktning som ges de olika prioriterade kriterierna.

e) Regler om arrangemang för utbetalning av förskott och ställande av säkerheter.



AVSNITT 8

Destillation av biprodukter

Artikel 16

Tillämpning av stödåtgärden

För tillämpningen av artikel 52 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna anta bestämmelser om tillämpningen av stödåtgärden.

Artikel 17

Ansökningsförfarande

För det stöd som avses i artikel 52 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna fastställa regler för ansökningsförfarandet, vilka ska omfatta regler avseende följande:

a) Vilka fysiska och juridiska personer som kan lämna in ansökningar i enlighet med artikel 41 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

b) Regler om kontroll av efterlevnaden av bestämmelserna om stödets syfte enligt kapitel II avsnitt 8 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

c) Regler om utbetalning av stödet i enlighet med artikel 42 i delegerad förordning (EU) 2016/1149 och artikel 18 i denna förordning.

Artikel 18

Stödbelopp

1.  Det högsta beloppet på det stöd som avses i artikel 52 i förordning (EU) nr 1308/2013 som ska betalas ut till destillatörer ska fastställas per volymprocent alkohol och per hektoliter enligt följande:

a) För råalkohol som framställts av druvpressrester: 1,1 euro/volymprocent/hl.

b) För råalkohol som framställts av vin och vindruv: 0,5 euro/volymprocent/hl.

2.   ►M1  Medlemsstaterna ska fastställa stödbeloppet och ersättningsbeloppet för de insamlingskostnader som avses i artikel 52.3 i förordning (EU) nr 1308/2013, inom de gränser som föreskrivs i punkt 1 i denna artikel och på grundval av objektiva och icke-diskriminerande kriterier. De ska ange dessa båda belopp i relevanta punkter i de förlagor som återfinns i bilagorna I, Ia, III, IV och IVa till denna förordning. ◄

Medlemsstaterna får justera beloppen med hänsyn till olika produktionstyper, på grundval av objektiva och icke diskriminerande kriterier.



KAPITEL III

RAPPORTERING, UTVÄRDERING OCH ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 19

Rapportering och utvärdering

1.  Senast den 1 mars varje år ska medlemsstaterna till kommissionen lämna in en rapport om genomförandet av de åtgärder i medlemsstaternas stödprogram som avses i förordning (EU) nr 1308/2013 del II avdelning I kapitel II avsnitt 4 under det föregående budgetåret.

I rapporten ska de åtgärder för vilka unionsstöd beviljats förtecknas och beskrivas.

Rapporten ska utarbetas enligt förlagan i bilaga III till denna förordning.

▼M1

2.  Samtidigt som den rapport som avses i punkt 1 lämnas in ska medlemsstaterna meddela kommissionen finansiella och tekniska uppgifter om genomförandet av åtgärderna i stödprogrammen, på grundval av förlagan i bilaga IV eller bilaga IVa.

Följande uppgifter ska anges för varje budgetår och varje åtgärd:

a) Avseende de budgetår under femårsperioden under vilka utgifter redan verkställts: Faktiska tekniska uppgifter och en utgiftsredovisning, vilken under inga omständigheter får överskrida det budgettak för medlemsstaten som fastställs i bilaga VI till förordning (EU) nr 1308/2013.

b) Avseende efterföljande budgetår fram till slutet av den planerade genomförandeperioden för stödprogrammet: Planerade tekniska uppgifter och stödprognoser upp till den budgetbegränsning för medlemsstaten som fastställs i bilaga VI till förordning (EU) nr 1308/2013 och i överensstämmelse med den senaste versionen av den finansieringsöversikt som utarbetats på grundval av förlagan i bilaga II eller bilaga IIa till denna förordning i enlighet med artikel 2 i denna förordning.

▼B

3.  Medlemsstaterna ska utarbeta en tabell med uppgifter om genomförandet av stödet för de informationsåtgärder och säljfrämjande åtgärder som avses i artikel 45 i förordning (EU) nr 1308/2013, inom ramen för tillgängliga medel. Tabellen ska meddelas kommissionen senast den 1 mars varje år och ska utarbetas på grundval av förlagan i bilaga V till denna förordning.

▼M1

4.  Senast den 1 mars 2017, den 1 mars 2019, den 1 mars 2022 respektive den 1 mars 2024 ska medlemsstaterna till kommissionen skicka in en utvärdering av stödprogrammets kostnadseffektivitet och vilka vinster det har gett, samt förslag på hur det kan göras mer ändamålsenligt.

Utvärderingarna ska utarbetas enligt förlagan i bilaga III och ska åtföljas av de tekniska och finansiella uppgifter som avses i förlagan i bilaga IV eller bilaga IVa avseende samtliga föregående år i den aktuella femårsperioden. Dessutom ska följande punkter tas med i slutsatserna:

a) C1: Utvärdering av stödprogrammets kostnadseffektivitet och vinster.

b) C2: Olika sätt att öka stödprogrammets effektivitet.

▼B

5.  Senast den 1 mars varje år ska medlemsstaterna inkomma till kommissionen med en årlig rapport om de kontroller som genomförts under föregående budgetår avseende var och en av de åtgärder som ingår i stödprogrammen för att uppfylla kraven i kapitel IV. Årsrapporten ska utarbetas enligt förlagan i bilaga VI till denna förordning.

6.  Hänvisningar till utbetalningar under ett visst budgetår ska avse utbetalningar som faktiskt gjorts av medlemsstaterna mellan den 16 oktober det föregående kalenderåret och den 15 oktober det innevarande året.

7.  Medlemsstaterna ska registrera alla närmare uppgifter om stödprogrammen, oavsett om de ändras eller ej, och alla åtgärder som genomförs med tillämpning av programmen.

Artikel 20

Anmälningar om statligt stöd

1.  När medlemsstaterna beviljar statligt stöd i enlighet med artikel 212 i förordning (EU) nr 1308/2013 för de åtgärder som avses i artiklarna 45, 49 och 50 i denna förordning ska de underrätta kommissionen om detta på grundval av förlagan i bilaga VII till denna förordning och därvid meddela information om följande:

a) Huruvida stöd kommer att beviljas i enlighet med kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 ( 2 ) eller kommissionens förordning (EU) nr 1408/2013 ( 3 ).

b) Det ärendenummer enligt vilket åtgärden har undantagits från anmälningsskyldigheten i enlighet med en undantagsförordning som antagits på grundval av rådets förordning (EU) 2015/1588 ( 4 ).

c) Det ärendenummer enligt vilket kommissionen har förklarat åtgärden förenlig med den inre marknaden till följd av en anmälan i enlighet med artikel 108.3 i fördraget.

2.  Den information som lämnas ska vara giltigt under det nationella stödprogrammets hela livscykel, utan att detta påverkar eventuella senare ändringar av programmet.

Medlemsstaterna ska meddela eventuella ändringar senast den 1 mars på grundval av förlagan i bilaga VII.

▼M1

3.  Medlemsstaterna ska ange huruvida statligt stöd kommer att beviljas och ange beloppet i fråga i de punkter som är relevanta vid användning av förlagorna i bilagorna I, Ia, III, IV, IVa och V.

▼B

Artikel 21

Anmälningar avseende förskott

1.  Om förskott beviljas i enlighet med artikel 49 i delegerad förordning (EU) 2016/1149 ska medlemsstaterna i de gällande årliga räkenskaperna för de utbetalande organ som avses i artikel 7.3 a i förordning (EU) nr 1306/2013 ta med uppgifter om användningen av förskotten inom den tidsfrist som anges i den artikeln. För detta ändamål ska medlemsstaterna fastställa en tidsfrist inom vilken stödmottagarna varje år ska förse de utbetalande organen med följande information för insats:

a) Kostnadsuppgifter som per åtgärd styrker utnyttjandet av förskotten till och med den 15 oktober och

b) en bekräftelse per åtgärd av resterande outnyttjade förskott per den 15 oktober.

Medlemsstaterna får besluta att stödmottagarna för de insatser för vilka unionsbidraget understiger 5 000 000 euro ska undantas från detta krav.

2.  För tillämpningen av i artikel 27.2 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 907/2014 ( 5 ) ska de bevis som ska läggas fram för att styrka den slutliga rätten till beloppet vara de senaste kostnadsredovisningarna och den bekräftelse av det resterande beloppet som avses i punkt 1 i denna artikel.

Vad gäller förskott för insatser som valts ut enligt artiklarna 46, 50 respektive 51 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska de senaste kostnadsredovissningarna och den bekräftelse av det resterande beloppet som avses i punkterna 1 och 2 i den här artikeln lämnas in vid utgången av det andra budgetåret efter utbetalningen.

Artikel 22

Allmänna bestämmelser om anmälningar

1.  De anmälningar till kommissionen som avses i denna förordning ska göras i enlighet med förordning (EG) nr 792/2009.

2.  Utan att det påverkar särskilda bestämmelser i denna förordning ska medlemsstaterna vidta alla åtgärder som krävs för att säkerställa att de kan iaktta tidsfristerna för de föreskrivna anmälningarna.

3.  Medlemsstaterna ska bevara de uppgifter som lämnas i enlighet med denna artikel i minst tio vinår från och med det vinår under vilket de lämnades in.

4.  De skyldigheter som förskrivs i denna artikel ska inte påverka medlemsstaternas skyldigheter enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1337/2011 ( 6 ) vad gäller statistiska undersökningar av vinodlingsområden.

Artikel 23

Urvalsförfarande

1.  Medlemsstaterna ska kontrollera att ansökningarna har ingetts inom tidsfristen, granska varje ansökan och bedöma om den följer reglerna om ansökans innehåll och uppfyller de stödvillkor och regler om stödberättigande kostnader som fastställts för varje åtgärd i stödprogrammen. Ansökningar som inte uppfyller dessa krav eller stödvillkoren och reglerna för stödberättigande kostnader ska uteslutas som icke godtagbara.

2.  När prioriteringskriterier gäller för en åtgärd ska medlemsstaterna granska alla ansökningar som anses godtagbara efter den bedömning som avses i punkt 1 och ange ett poängtal för var och en av ansökningarna.

Poängtalet ska beräknas på grundval av hur ansökan uppfyller prioriteringskriterierna och den särskilda viktning som fastställts för vart och ett av prioriteringskriterierna för de enskilda åtgärderna.

Medlemsstaterna ska rangordna de godtagbara ansökningarna på grundval av det poängtal som de tilldelats.

3.  Om det totala värdet av de godtagbara ansökningarna för en stödåtgärd överstiger den budget som anslagits till åtgärden under ett visst budgetår ska medlemsstaterna välja ut ansökningarna i fallande ordning enligt den rangordning som fastställs i enlighet med punkt 2 fram till dess att den tillgängliga budgeten har uttömts.

Alternativt får medlemsstaterna fastställa ett lägsta poängtal som tröskelvärde och välja ut alla de ansökningar som når upp till det lägsta poängantalet. I detta fall, då det totala värdet av de godtagbara ansökningar som når tröskelvärdet överstiger den tillgängliga budgeten för en stödåtgärd, får medlemsstaterna göra proportionerliga utbetalningar för dessa ansökningar.

4.  Medlemsstaterna får fastställa ett tröskelvärde och besluta att utesluta stödberättigande ansökningar som inte uppnår tröskelvärdet, även om värdet av de godtagbara ansökningarna inte överstiger den tillgängliga budgeten.

5.  För varje relevant åtgärd får medlemsstaterna göra en förnyad prövning av godtagbara ansökningar som uteslutits under det föregående året i enlighet med punkterna 3 och 4 efter överenskommelse med den sökande.

6.  Om ansökningar utesluts i enlighet med denna artikel ska de sökande underrättas om skälen till detta.

Artikel 24

Förenklad kostnadsersättning

1.  Om medlemsstaterna väljer att använda standardiserade skalor för enhetskostnader i enlighet med artikel 5 andra stycket och artikel 44.1 i delegerad förordning (EU) 2016/1149 ska de

a) fastställa skalorna innan ansökningar lämnas in,

b) fastställa skalorna med hjälp av en rättvis och kontrollerbar beräkningsmetod som ska bygga på

i) statistiska uppgifter eller annan objektiv information,

ii) kontrollerade historiska uppgifter för enskilda stödmottagare, eller

iii) tillämpning av gängse praxis för kostnadsredovisning för enskilda stödmottagare.

I detta syfte ska medlemsstaterna se till att ett organ, som är funktionellt oberoende av de myndigheter som ansvarar för genomförandet av stödprogrammet och som besitter lämplig sakkunskap, utför beräkningarna eller bekräftar att beräkningarna är lämpliga och riktiga.

2.  Medlemsstaterna får besluta att använda differentierade skalor för att ta hänsyn till regionala eller lokala förhållanden.

3.  Medlemsstaterna ska se över beräkningarna enligt punkt 1 vartannat år och ska, om nödvändigt, anpassa de ursprungligen fastställda standardiserade skalorna för enhetskostnader.

4.  Medlemsstaterna ska spara alla styrkande handlingar som rör fastställandet av de standardiserade skalorna för enhetskostnader och eventuell kontroll av dessa så att det är möjligt att kontrollera att den metod som använts för att fastställa dem i enlighet med punkt 1 första stycket led b är rimlig.

Artikel 25

Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna

Medlemsstaterna ska fastställa en tidsfrist för inlämnande av stödanspråk för varje stödåtgärd.

Medlemsstaterna ska betala ut stödet inom tolv månader från det att stödmottagaren lämnar in ett giltigt och fullständigt mellanliggande eller slutligt stödanspråk.

Artikel 26

Förskottsbetalningar

1.  Mottagare av stöd enligt artiklarna 45, 46, 50, 51 och 52 i förordning (EU) nr 1308/2013 får ansöka om utbetalning av ett förskott från det behöriga utbetalande organet, om detta alternativ har tagits med i det nationella stödprogrammet i enlighet med artikel 49 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

2.  Förskottet får inte överstiga 80 % av unionens bidrag.

3.  Förskottet ska betalas ut på villkor att stödmottagaren har ställt en banksäkerhet eller motsvarande till förmån för medlemsstaten, vilken minst motsvarar förskottsbeloppet i enlighet med kapitel IV i delegerade förordning (EU) nr 907/2014.

4.  För tillämpningen av artikel 23 i delegerad förordning (EU) nr 907/2014, ska kravet vara att hela förskottsbeloppet ska ha använts för genomförandet av den aktuella insatsen till utgången av det andra budgetåret efter det budgetår då förskottet betalades ut, utom i fall av force majeure och andra exceptionella omständigheter.

5.  När det gäller omstrukturering och omställning av vinodlingar får medlemsstaterna ändra den period som avses i punkt 4 i följande fall:

a) Om de berörda arealerna ingår i ett område som drabbats av en naturkatastrof i den mening som avses i artikel 2.9 i förordning (EU) nr 702/2014 eller en allvarlig klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof i den mening som avses i artikel 2.16 i samma förordning och som erkänts av den berörda medlemsstaten.

b) Om planerade åtgärder inte kan genomföras på grund av att växtmaterialet drabbats av sjukdom som intygats av ett organ som erkänts av den berörda medlemsstaten.

För att stöd ska kunna betalas ut i förskott ska tidigare åtgärder på samma areal, som producenten också fått förskottsstöd för, vara fullt genomförda.

6.  Säkerheten ska frisläppas när det behöriga utbetalande organet fastställer att de faktiska utgifter som motsvarar det offentliga bidrag som är knutet till den aktuella insatsen överskrider förskottet.

Artikel 27

Kontroll avseende förbudet mot dubbelfinansiering

För stöd enligt artiklarna 45, 46, 48, 49, 50 och 51 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna under relevant punkt i stödprogrammet ange vilka bestämmelser de har antagit för att säkerställa att det finns ett effektivt kontrollsystem för att undvika dubbelfinansiering i enlighet med artikel 43 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

Artikel 28

Uppenbara fel

Varje meddelande, anspråk eller begäran till medlemsstaten enligt förordning (EU) nr 1308/2013 del II avdelning I kapitel II avsnitt 4 eller enligt denna förordning, däribland stödansökningar, får ändras när som helst efter det att de har lämnats in om de innehåller uppenbara fel som upptäckts av den behöriga myndigheten.



KAPITEL IV

KONTROLLBESTÄMMELSER



AVSNITT 1

Principer för kontroll

Artikel 29

Kontroller

1.  Utan att det påverkar tillämpningen av särskilda bestämmelser i denna förordning eller annan unionslagstiftning ska medlemsstaterna införa de kontroller och åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa en riktig tillämpning av bestämmelserna om stödprogram inom vinsektorn i förordning (EU) nr 1308/2013 del II avdelning I kapitel II avsnitt 4, i delegerad förordning (EU) 2016/1149 och i denna förordning. De ska vara effektiva, proportionerliga och avskräckande så att de säkerställer ett adekvat skydd för unionens finansiella intressen.

2.  Medlemsstaterna ska särskilt säkerställa följande:

a) Att alla kriterier för stödberättigande som fastställs i unionslagstiftning eller nationell lagstiftning eller inom nationella ramar kan kontrolleras.

b) Att endast insatser som är verifierbara och kontrollerbara väljs ut.

c) Att de behöriga myndigheter som ansvarar för genomförandet av kontroller har tillräckligt mycket personal med lämpliga kvalifikationer och tillräcklig erfarenhet för att kunna genomföra kontrollerna effektivt.

d) Att det finns bestämmelser om kontroller för att undvika otillåten dubbelfinansiering av de åtgärder som avses i förordning (EU) nr 1308/2013 del II avdelning I kapitel II avsnitt 4 och andra ordningar för unionsstöd eller nationellt stöd.

e) Att definitionen av kontrollmetoder och kontrollmedel motsvarar den aktuella typen av stödåtgärd och att det specificeras vilka personer som ska kontrolleras.

f) Att medlemsstaterna, om kontrollerna utförs genom stickprov, ser till att antalet, arten av och frekvensen av kontrollerna på plats är representativa för hela medlemsstaten och, när så är tillämpligt, motsvarar den kvantitet vinprodukter som saluförs eller innehas i avsikt att saluföras.

Artikel 30

Administrativa kontroller

1.   ►M1  Administrativa kontroller ska göras avseende samtliga stödansökningar, stödanspråk, övriga deklarationer och ansökningar om ändring som lämnas av sökanden eller tredje man och de administrativa kontrollerna ska omfatta alla uppgifter som det är möjligt och lämpligt att kontrollera på administrativ väg. ◄

De administrativa kontrollerna ska, i tillämpliga fall, inbegripa korskontroller med bland annat data från det integrerade administrations- och kontrollsystem som föreskrivs i förordning (EU) nr 1306/2013 avdelning V kapitel II.

Kontrollförfarandena ska omfatta registrering av vilka kontroller som genomförts, vilka resultat de gett och vilka åtgärder som vidtagits i de fall avvikelser uppdagats.

2.  De administrativa kontrollerna av stödansökningarna ska säkra att insatsen i fråga uppfyller de tillämpliga skyldigheter som fastställts i unionslagstiftningen, nationell lagstiftning eller i stödprogrammet. I kontrollerna ska ingå verifikation av följande:

▼M1

a) Att mottagaren uppfyller stödvillkoren.

▼B

b) Att stödvillkoren, åtagandena och andra skyldigheter iakttas för den åtgärd för vilken en ansökan om stöd lämnas in.

c) Att de kostnader som ingår i insatsen är stödberättigande och att det är fråga om rätt kostnadsslag och beräkningsmetod när stöd betalas ut på grundval av standardiserade skalor för enhetskostnader eller på grundval av styrkande handlingar som lämnas in av stödmottagaren, samt i tillämpliga fall, på grundval av naturabidrag, personal- och administrationskostnader enligt artiklarna 45, 46 och 47 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

d) Att de kostnader för vilka stöd betalas ut på grundval av styrkande handlingar som lämnas in av stödmottagaren, är rimliga, vilket ska bedömas med hjälp av minst ett av följande system:

i) Referenskostnader.

ii) Jämförelse mellan anbud.

iii) En utvärderingskommitté.

e) Att prioriteringskriterierna och viktningen av kriterierna för det urvalsförfarande som avses i artikel 23 i denna förordning efterlevs i tillämpliga fall.

3.  De administrativa kontrollerna av stödanspråk ska vara systematiska och ska, när så är tillämpligt på ansökan i fråga, omfatta kontroll av

a) huruvida den avslutade insatsen överensstämmer med den insats för vilken ansökan om stöd lämnades in och beviljades, och

b) de kostnader som verkställts och de betalningar som gjorts av stödmottagaren.

4.  De administrativa kontrollerna ska inbegripa rutiner som gör det möjligt att undvika otillåten dubbelfinansiering via andra unionsstödordningar eller nationella ordningar.

Artikel 31

Kontroller på plats

1.  I de fall en provurvalsbaserad kontroll föreskrivs i detta kapitel ska medlemsstaterna organisera kontroller på plats på grundval av ett lämpligt provurval.

Kontrollerna ska genomföras innan slutbetalningen för en insats görs.

2.  Kontroller på plats får förhandsanmälas på villkor att detta inte påverkar kontrollernas syfte och gör dem mindre effektiva. Förhandsanmälan ska göras så sent som möjligt och får inte göras mer än 14 dagar i förväg.

3.  I tillämpliga fall ska de kontroller på plats som föreskrivs i denna förordning genomföras i samband med andra kontroller som föreskrivs i unionslagstiftningen.

Artikel 32

Kontrollnivå och provurval för kontroller på plats

1.  Kontroller på plats efter genomförandet av insatserna ska genomföras systematiskt för de åtgärder som avses i artiklarna 46, 47, 50 och 51 i förordning (EU) nr 1308/2013.

När det gäller de åtgärder som avses i artiklarna 45, 48, 49 och 52 i förordning (EU) nr 1308/2013 får en provurvalsbaserad kontroll göras efter genomförandet av insatserna. Provurvalet ska omfatta minst 5 % av ansökningarna, vilka ska väljas ut i enlighet med artikel 34 i denna förordning. Urvalet ska också motsvara minst 5 % av de belopp som stödet omfattar.

När det gäller den åtgärd som avses i artikel 45 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska de verksamheter för vilka mottagarna meddelat sin avsikt att lägga fram ett redovisningsintyg i enlighet med artikel 41 i denna förordning systematiskt kontrolleras på plats minst en gång före den slutliga utbetalningen.

2.  Om kontroller på plats visar på betydande bristande efterlevnad avseende en viss stödåtgärd på nationell nivå eller i en region eller en del av en region ska den behöriga myndigheten i lämplig omfattning öka procentandelen stödmottagare som ska bli föremål för kontroller på plats under det kommande året.

Medlemsstaterna får dock sänka miniminivån för kontroller på plats i de fall där förvaltnings- och kontrollsystemen fungerar väl och när felfrekvenserna är godtagbara.

Artikel 33

Innehållet i kontrollerna på plats

1.  Artikel 51.1, 51.2 och 51.3 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 ( 7 ) ska gälla i tillämpliga delar för de åtgärder som avses i artiklarna 45–52 i förordning (EU) nr 1308/2013.

2.  Medlemsstaterna ska i samtliga fall då så är lämpligt använda sig av det integrerade administrations- och kontrollsystem som föreskrivs i förordning (EU) nr 1306/2013 avdelning V kapitel II.

Artikel 34

Kontrollprovurvalet

1.  Provurval för de kontroller på plats som föreskrivs i detta kapitel ska göras varje år av den behöriga myndigheten och ska baseras på en riskanalys och på representativa stödansökningar som lämnats in. Riskanalysens effektivitet ska bedömas och aktualiseras årligen

a) genom fastställande av varje riskfaktors relevans,

b) genom jämförelse mellan resultatet av det riskanalysbaserade provurvalet och det slumpurval som avses i punkt 2,

c) genom beaktande av den särskilda situationen i varje medlemsstat.

2.  För att åstadkomma representativitet ska medlemsstaterna göra ett slumpurval av mellan 20 och 25 % av det minsta antal stödmottagare som ska omfattas av kontroller på plats.

3.  Den behöriga myndigheten ska registrera skälen till att en viss stödmottagare har valts ut för en kontroll på plats. Den inspektör som genomför kontrollen ska informeras om dessa skäl innan kontrollen inleds.

Artikel 35

Kontrollrapport

1.  För varje kontroll på plats ska en kontrollrapport upprättas som möjliggör en granskning av de närmare uppgifterna om kontrollbesöket.

När kontrollerna gäller unionsfinansiering ska särskilt följande anges i rapporten:

a) Vilka stödåtgärder och insatser som har kontrollerats.

b) Vilka personer som var närvarande.

c) I tillämpliga fall, vilka odlingsarealer som kontrollerats, vilka arealer som mätts, resultatet av mätningarna per skifte och vilka mätmetoder som använts.

d) Vilka kvantiteter som har kontrollerats och resultatet av detta.

e) Om besöket var anmält i förväg till stödmottagaren och, i så fall, hur lång tid i förväg.

f) Övriga kontrollåtgärder som genomförts.

2.  Om avvikelser uppdagas mellan informationen i ansökan och de verkliga förhållandena vid kontrollen på plats eller fjärranalysen ska stödmottagaren få en kopia av kontrollrapporten och ges tillfälle att underteckna den innan den behöriga myndigheten drar sina slutsatser av rönen beträffande eventuella avdrag eller uteslutningar.

Artikel 36

Kontrollorgan

1.  Om en medlemsstat utser flera behöriga organ för att kontrollera efterlevnaden av bestämmelserna för stödåtgärderna inom vinsektorn ska medlemsstaten se till att dessa samordnar sitt arbete.

2.  Varje medlemsstat ska utse en enda kontaktinstans som ska sköta kontakterna med övriga medlemsstater och med kommissionen. Kontaktinstansen ska framför allt ta emot och vidarebefordra ansökningar om samarbete för tillämpningen av detta kapitel och företräda den medlemsstat som den tillhör gentemot de övriga medlemsstaterna eller kommissionen.

Artikel 37

Kontrollpersonalens befogenheter

Varje medlemsstat ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att underlätta arbetet för de behöriga organens personal. Den ska särskilt sörja för att denna personal, i tillämpliga fall tillsammans med personal från andra organ som fått befogenhet till detta

a) ges tillträde till vinodlingarna, anläggningarna för vinframställning, lagring och bearbetning av produkter från vinsektorn samt transportmedlen för dessa produkter,

b) ges tillträde till affärs- eller lagerlokalerna och till transportmedlen hos var och en som innehar i avsikt att sälja, eller som saluför eller transporterar produkter från vinsektorn eller produkter som kan tänkas komma till användning inom vinsektorn,

c) kan ta prover av produkter från vinsektorn, ämnen eller produkter som kan komma till användning vid framställningen av sådana produkter liksom produkter som innehas i avsikt att säljas, som saluförs eller transporteras,

d) ges möjlighet att kontrollera räkenskaper eller andra dokument och kan ta kopior av eller göra utdrag ur dessa dokument.

Artikel 38

Begäran om bistånd

1.  När ett behörigt organ i en medlemsstat företar kontroller i den egna medlemsstaten kan det begära information från ett behörigt organ i en annan medlemsstat som kan antas vara direkt eller indirekt berört. Den begärda informationen ska lämnas så snabbt som möjligt.

Det tillfrågade organet ska lämna all sådan information som kan medverka till att det begärande organet kan fullgöra sina uppgifter.

2.  Efter väl grundad begäran av det begärande organet ska det tillfrågade organet utföra en särskild övervakning eller kontroll i syfte att nå det mål som efterfrågas eller vidta nödvändiga åtgärder för att se till att den särskilda övervakningen eller de särskilda kontrollerna utförs.

3.  Det tillfrågade organet ska handla som om det handlade för egen räkning.

4.  Det begärande organet kan, i samförstånd med det tillfrågade organet, utse inspektörer för att

a) hos de administrativa myndigheterna i den medlemsstat från vilken assistans begärts inhämta information eller kopior av handlingar om tillämpningen av bestämmelserna inom vinsektorn eller om kontrollåtgärder,

b) eller närvara vid de insatser som begärts i enlighet med punkt 2 efter att i god tid före genomförandet ha meddelat det tillfrågade organet därom.

De kopior som avses i första stycket led a får endast göras med det tillfrågade organets godkännande.

5.  Inspektörerna från det tillfrågade organet ska vid varje tillfälle ansvara för genomförandet av kontrollerna.

6.  Inspektörerna från det begärande organet ska

a) uppvisa en skriftlig fullmakt av vilken deras identitet och befogenheter framgår,

b) med förbehåll för de begränsningar som det tillfrågade organets medlemsstat har fastställt för sina egna inspektörer vid utförandet av kontrollerna i fråga, ha följande rättigheter:

i) tillträdesrättigheter enligt artikel 37 leden a, b och d,

ii) rätt till information om resultaten av de kontroller som utförts av inspektörerna från det tillfrågade organet avseende prover enligt artikel 37 led c.

c) vid kontrollerna uppträda på ett sätt som är förenligt med de regler och den praxis för yrket som gäller i den aktuella medlemsstaten samt iaktta tystnadsplikt.

7.  Begäranden enligt denna artikel ska överlämnas till det tillfrågade organet i den berörda medlemsstaten via dess kontaktinstans. Samma förfarande ska tillämpas på

a) sådana begäranden,

b) meddelanden om tillämpningen av punkterna 2 och 4.

8.  Trots vad som sägs i punkt 7 får medlemsstaterna, för att effektivisera och påskynda sitt samarbete, tillåta att ett behörigt organ

a) vänder sig direkt till ett behörigt organ i en annan medlemsstat med sin begäran eller sitt meddelande,

b) svarar direkt på begäranden eller meddelanden från ett behörigt organ i en annan medlemsstat.

Artikel 39

Personer som omfattas av kontroller

Fysiska eller juridiska personer och sammanslutningar av sådana personer vars verksamhet kan omfattas av de kontrollåtgärder som avses i detta kapitel får inte hindra genomförandet av dessa kontroller utan ska underlätta genomförandet av dem.

Artikel 40

Återkrav av felaktigt utbetalda belopp

1.  Artikel 7 i genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 ska gälla i tillämpliga delar.

2.  Tillämpningen av administrativa påföljder och återvinnandet av felaktigt utbetalda belopp ska inte påverka anmälningar om oegentligheter till kommissionen enligt kommissionens förordning (EG) nr 1848/2006 ( 8 ).



AVSNITT 2

Kontroll av särskilda åtgärder

Artikel 41

Kontroller avseende informationsåtgärder och säljfrämjande åtgärder

1.  För insatser som genomförs inom ramen för de åtgärder som föreskrivs i artikel 45 i förordning (EU) nr 1308/2013 och för vilka ett totalt unionsbidrag på 300 000 euro eller mer ansågs stödberättigande efter administrativa kontroller av den ursprungliga stödansökan, får medlemsstaterna tillåta att stödmottagarna lämnar in ett redovisningsintyg tillsammans med stödanspråk avseende mellanliggande betalningar eller slutbetalningar som omfattar unionsbidrag på 150 000 euro eller mer.

Medlemsstaterna får fastställa lägre trösklar när det finns belägg för att en sådan kontrollmetod inte ökar risken för unionens medel.

Redovisningsintyget ska utfärdas av en auktoriserad extern revisor och ska innehålla adekvata bevis för att de angivna utgifterna är stödberättigande och verkliga, vilket ska bedömas mot följande kriterier:

a) Kostnaderna har faktiskt verkställts av stödmottagaren eller av det organ åt vilket stödmottagaren har anförtrott genomförandet av informationsinsatsen eller den säljfrämjande åtgärden eller delar därav.

b) Kostnaderna motsvarar de kostnader som den behöriga myndigheten anser stödberättigande efter administrativa kontroller avseende den ursprungliga stödansökan.

c) Kostnaderna är nödvändiga för genomförandet av den insats som godkänts av den behöriga myndigheten.

d) Kostnaderna är identifierbara och kontrollerbara, till exempel genom att de har tagits upp i stödmottagarens eller det genomförande organets bokföring och har fastställts i enlighet med gällande redovisningsstandarder i det land där stödmottagaren eller det genomförande organet är etablerade.

e) Kostnaderna uppfyller kraven i tillämplig skatte- och sociallagstiftning.

f) Kostnaderna är rimliga, berättigade och förenliga med principen om sund ekonomisk förvaltning, särskilt i fråga om sparsamhet och kostnadseffektivitet.

2.  Stödmottagarna ska inkomma med kopior av alla fakturor och styrkande handlingar som bevisar stödberättigandet och att kostnaderna har verkställts i de fall det intyg som avses i punkt 1 inte läggs fram.

3.  I samband med de administrativa kontrollerna av stödanspråk ska medlemsstaterna systematiskt kontrollera de inlämnade handlingarna mot de kostnader som ansågs stödberättigande enligt de administrativa kontrollerna avseende den ursprungliga stödansökan och de övriga kriterier som anges i punkt 1.

Om stödmottagarna uppvisar ett redovisningsintyg får det omfattas av en administrativ kontroll. Om den administrativa kontrollen av redovisningsintyget inte på ett adekvat sätt kan påvisa att kostnaderna är stödberättigande och faktiska, samt att de kriterier som anges i punkt 1 har efterlevts, ska medlemsstaterna begära in den kompletterande information som bedöms vara nödvändig och vid behov utföra ytterligare kontroller.

4.  Kontroller på plats avseende informationsåtgärder och säljfrämjande åtgärder får göras på plats hos stödmottagaren eller hos det organ åt vilket stödmottagaren har anförtrott genomförandet av informationsinsatsen eller den säljfrämjande åtgärden eller delar därav.

Syftet med kontrollerna på plats ska vara att kontrollera att utgifterna verkligen har verkställts och är stödberättigande och kontrollerna ska omfatta granskning av inlämnade fakturor och styrkande handlingar mot bokföringsregister och, där det är relevant, andra styrkande handlingar.

Under en kontroll på plats får inspektörerna kontrollera ett urval som omfattar minst 30 % av det begärda stödbeloppet och minst 5 % av alla fakturor eller andra styrkande handlingar som lämnats in eller som omfattas av ett redovisningsintyg som gäller fram till den tidpunkt då kontrollen på plats genomförs.

Artikel 42

Kontroller avseende åtgärder för omstrukturering och omställning av vinodlingar

1.  För att kontrollera efterlevnaden av bestämmelserna om stöd för åtgärder för omstrukturering och omställning av vinodlingar enligt artikel 46 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna använda vinodlingsregistret.

Medlemsstaterna ska anta regler om förfarandena för övervakning av genomförandet av varje åtgärd inom budgetåret och den areal som ursprungligen angavs i stödansökan med tillämpning av artikel 13 i delegerad förordning (EU) 2016/1149.

2.  Kontroll av att röjning som en åtgärd för omstrukturering och omställning av vinodlingar faktiskt har ägt rum, ska göras som en kontroll på plats. Om ett helt vinodlingsskifte röjs upp eller om fjärranalysen kan ske med en upplösning på 1 m2 eller högre, får dock kontrollen göras med fjärranalys.

3.  Arealer för vilka stöd för omstrukturering och omställning av vinodlingar ges ska systematiskt kontrolleras före och efter det att åtgärderna har genomförts. Denna kontroll ska omfatta de vinarealer som stödansökan gäller.

Kontrollen före åtgärderna ska dessutom innefatta kontroll av att den aktuella vinodlingen faktiskt existerar, kontroll av den planterade arealen enligt artikel 44 i denna förordning samt kontroll av att det inte är fråga om normal förnyelse av uttjänta vinodlingar enligt artikel 46.3 andra stycket i förordning (EU) nr 1308/2013.

Den kontroll som avses i andra stycket ska göras på plats. Om medlemsstaten förfogar över ett grafiskt verktyg eller likvärdigt instrument som medger mätning av den planterade arealen enligt artikel 44 i denna förordning i det datoriserade vinodlingsregistret och tillförlitlig uppdaterad information om de planterade druvsorterna, får emellertid kontrollen genomföras administrativt och kravet på att kontroller på plats ska göras innan åtgärden genomförs kan begränsas till 5 % av ansökningarna, vilka ska väljas ut enligt artikel 34 i denna förordning, för att bekräfta att systemet för administrativ kontroll är tillförlitligt.

Om en sådan kontroll på plats visar på betydande oegentligheter eller avvikelser i en region eller en del av en region ska den behöriga myndigheten i lämplig omfattning öka antalet kontroller på plats under det aktuella året.

Artikel 43

Kontroller avseende grön skörd

1.  När det gäller åtgärder för grön skörd enligt artikel 47 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska medlemsstaterna sörja för följande:

a) De arealer för vilka stöd för grön skörd betalas kontrolleras systematiskt på plats efter genomförandet.

b) De skiften som kontrolleras är de som ansökan om stöd gäller.

c) Tidsfristen för att genomföra grön skörd enligt artikel 8 d i denna förordning har iakttagits.

d) Se till att åtgärden genomförs korrekt genom kontroll av att den gröna skörden har genomförts framgångsrikt.

2.  Genom de kontroller som avses i punkt 1 ska medlemsstaterna kontrollera följande:

a) Att den aktuella vinodlingen finns och att den brukas på ett korrekt sätt.

b) Att alla klasar har tagits bort eller destruerats helt och hållet.

c) Vilken metod som har använts.

3.  För att se till att inga säljbara druvor finns kvar på det skifte för vilket stöd betalas ut ska alla kontroller ske före den 31 juli varje år och ska, under alla omständigheter, vara klara vid den normala tiden för veraison, dvs. då druvorna börjar skifta färg (Baggiolini fas M, BBCH fas 83) på varje areal.

4.  För de kontroller som avses i punkterna 1, 2 och 3 ska varje företag som ansöker om stöd för grön skörd kunna styrka kostnaderna för åtgärden i fråga och för all annan verksamhet i samband därmed.

Artikel 44

Planterade arealer

1.  För tillämpningen av de åtgärder som avses i artiklarna 46 respektive 47 i förordning (EU) nr 1308/2013, ska en areal planterad med vinstockar avgränsas av vinstockarnas yttre omkrets med tillägg av en buffertzon vars bredd motsvarar halva avståndet mellan vinraderna. Den planterade arealen ska fastställas enligt artikel 38.2 i genomförandeförordning (EU) nr 809/2014.

2.  Om en medlemsstat beslutar att kontrollera de stödberättigande kostnaderna för åtgärder för omstrukturering och omställning av vingårdar och grön skörd uteslutande på grundval av standardiserade skalor för enhetskostnader på grundval av andra måttenheter än ytan eller på grundval av styrkande handlingar som lämnas in av stödmottagarna i enlighet med artikel 44.1 andra stycket i delegerad förordning (EU) 2016/1149 får de behöriga myndigheterna besluta att inte mäta den planterade arealen enligt punkt 1 i denna artikel.

Artikel 45

Kontroll av villkoren för destillation av biprodukter

I fråga om den åtgärd som föreskrivs i artikel 52 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna genomföra alla kontroller som är nödvändiga för att kontrollera efterlevnaden av de villkor och den begränsning som föreskrivs i artikel 42 i delegerad förordning (EU) 2016/1149 jämförd med artikel 52.5 i förordning (EU) nr 1308/2013. Medlemsstaterna får kontrollera efterlevnaden av begränsningen för varje producent eller på nationell nivå.

Medlemsstater som väljer att kontrollen ska ske på nationell nivå ska i alkoholöversikten varken ta med de kvantiteter som inte är avsedda för destillering eller de som är avsedda för framställning av andra produkter än alkohol för industriella ändamål eller som energikälla.

Artikel 46

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

▼M1




BILAGA I

Nationella stödprogram 2014–2018



Budgetåren 2014–2018

Medlemsstat (1) :

Datum för anmälan (2) :

Ändring nr:

Orsak: Ändring som kommissionen har begärt/Ändring som medlemsstaten har begärt (3)

(1)   Publikationsbyråns landskod ska användas.

(2)   Sista dag för anmälan: 1 mars respektive 30 juni.

(3)   Stryk det som inte gäller.

A.    Beskrivning av de föreslagna åtgärderna och deras kvantifierade mål

1.

 

a)  Informationsåtgärder i medlemsstaterna enligt artikel 45.1 a i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vi)  Tillämpning av standardiserade skalor för enhetskostnader: ja/nej

  om ja: ange beräkningsmetod och årlig anpassning:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

xii)  Statligt stöd. ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

b)  Säljfrämjande i tredjeland enligt artikel 45.1 b i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vi)  Tillämpning av standardiserade skalor för enhetskostnader: ja/nej

  om ja: ange beräkningsmetod och årlig anpassning:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

xii)  Statligt stöd. ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

2.

 

a)  Omstrukturering och omställning av vinodlingar enligt artikel 46.3 a, b och d i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vi)  Tillämpning av standardiserade skalor för enhetskostnader/naturabidrag: ja/nej

  om ja: ange beräkningsmetod och årlig anpassning:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

b)  Återplantering av vinodlingar av hälsoskäl eller växtskyddsskäl enligt artikel 46.3 c i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vi)  Tillämpning av standardiserade skalor för enhetskostnader/naturabidrag: ja/nej

  om ja: ange beräkningsmetod och årlig anpassning:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

3.  Grön skörd enligt med artikel 47 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vi)  Tillämpning av standardiserade skalor för enhetskostnader/naturabidrag: ja/nej

  om ja: ange beräkningsmetod och årlig anpassning:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

4.  Gemensamma fonder enligt artikel 48 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

5.  Skördeförsäkring enligt artikel 49 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

xii)  Statligt stöd. ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

6.  Investeringar enligt artikel 50 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

xii)  Statligt stöd. ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

7.  Innovation inom vinsektorn enligt artikel 51 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

8.  Destillation av biprodukter enligt artikel 52 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna (inklusive stödnivå):

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

B.

Resultat av samråd

C.

Övergripande strategi

D.

Uppskattning av de förväntade tekniska, ekonomiska, miljömässiga och sociala effekterna

E.

Tidsplan för åtgärdernas genomförande

F.

Allmän finansieringsöversikt enligt förlagan i bilaga II (ändringsnummer ska anges)

G.

Strategiska mål, indikatorer och kvantitativa mål som ska användas för övervakning och utvärdering

H.

Åtgärder som vidtagits för att se till att programmen genomförs på ett lämpligt och effektivt sätt

I.

Uppgifter om de behöriga myndigheter och organ som ansvarar för genomförandet av programmet

J.

Uppgift om på vilken webbplats den nationella lagstiftningen om stödprogrammet är tillgänglig för allmänheten




BILAGA Ia

Nationella stödprogram 2019–2023



Budgetåren 2019–2023

Medlemsstat (1) :

Datum för anmälan (2) :

Ändring nr:

Orsak: Ändring som kommissionen har begärt/Ändring som medlemsstaten har begärt (3)

(1)   Publikationsbyråns landskod ska användas.

(2)   Sista dag för anmälan: 1 mars respektive 30 juni.

(3)   Stryk det som inte gäller.

A.    Beskrivning av de föreslagna åtgärderna och deras kvantifierade mål

1.

 

a)  Informationsåtgärder i medlemsstaterna enligt artikel 45.1 a i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vi)  Tillämpning av standardiserade skalor för enhetskostnader: ja/nej

  om ja: ange beräkningsmetod och årlig anpassning:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

xii)  Statligt stöd. ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

b)  Säljfrämjande i tredjeland enligt artikel 45.1 b i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vi)  Tillämpning av standardiserade skalor för enhetskostnader: ja/nej

  om ja: ange beräkningsmetod och årlig anpassning:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

xii)  Statligt stöd. ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

2.

 

a)  Omstrukturering och omställning av vinodlingar enligt artikel 46.3 a, b och d i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vi)  Tillämpning av standardiserade skalor för enhetskostnader/naturabidrag: ja/nej

  om ja: ange beräkningsmetod och årlig anpassning:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

b)  Återplantering av vinodlingar av hälsoskäl eller växtskyddsskäl enligt artikel 46.3 c i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vi)  Tillämpning av standardiserade skalor för enhetskostnader/naturabidrag: ja/nej

  om ja: ange beräkningsmetod och årlig anpassning:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

3.  Grön skörd enligt med artikel 47 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vi)  Tillämpning av standardiserade skalor för enhetskostnader/naturabidrag: ja/nej

  om ja: ange beräkningsmetod och årlig anpassning:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

4.  Gemensamma fonder enligt artikel 48 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

5.  Skördeförsäkring enligt artikel 49 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

xii)  Statligt stöd. ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

6.  Investeringar enligt artikel 50 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

xii)  Statligt stöd. ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

7.  Innovation inom vinsektorn enligt artikel 51 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna:

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

vii)  Prioriteringskriterier och respektive viktning:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

xi)  Uppgifter om hur programmet avgränsas från andra unionsordningar och nationella ordningar samt om vilket kontrollsystem som införts för att motverka dubbelfinansiering:

8.  Destillation av biprodukter enligt artikel 52 i förordning (EU) nr 1308/2013

Infört i stödprogrammet: ja/nej – om ja:

Sammanfattning av de föreslagna åtgärderna (inklusive stödnivå):

i)  Föreslagen strategi och kvantifierade mål:

ii)  Stödmottagare:

iii)  Ansökningsförfarande:

iv)  Stödvillkor:

v)  Stödberättigande/icke stödberättigande kostnader:

viii)  Urvalsförfarande:

ix)  Tidsfrister för utbetalning till stödmottagarna:

x)  Förskott: ja/nej, om ja: ange högsta nivå och de villkor som gäller:

B.

Resultat av samråd

C.

Övergripande strategi

D.

Uppskattning av de förväntade tekniska, ekonomiska, miljömässiga och sociala effekterna

E.

Tidsplan för åtgärdernas genomförande

F.

Allmän finansieringsöversikt enligt förlagan i bilaga II (ändringsnummer ska anges)

G.

Strategiska mål, indikatorer och kvantitativa mål som ska användas för övervakning och utvärdering

H.

Åtgärder som vidtagits för att se till att programmen genomförs på ett lämpligt och effektivt sätt

I.

Uppgifter om de behöriga myndigheter och organ som ansvarar för genomförandet av programmet

J.

Uppgift om på vilken webbplats den nationella lagstiftningen om stödprogrammet är tillgänglig för allmänheten




BILAGA II

Ekonomiskt anslag till det nationella stödprogrammet 2014–2018 ( 9 )



(i tusental euro)

Medlemsstat (1) :

Datum för anmälan (2) :

Datum för föregående anmälan:

Ändringsnummer för denna tabell:

Orsak: Ändring som kommissionen har begärt/Ändring som medlemsstaten har begärt (3)

 

 

Budgetår

 

Åtgärder

Förordning (EU) nr 1308/2013

 

2014

2015

2016

2017

2018

Totalt

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

(9)

1 a –  Informationsåtgärder i medlemsstaterna

Artikel 45.1 a

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

1 b –  Säljfrämjande åtgärder i tredjeländer

Artikel 45.1 b

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

2 a –  Omstrukturering och omställning av vinodlingar

Artikel 46.3 a, b och d

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

2 b –  Återplantering av vinodlingar av hälso- eller växtskyddsskäl

Artikel 46.3 c

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

3 –  Grön skörd

Artikel 47

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

4 –  Gemensamma fonder

Artikel 48

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

5 –  Skördeförsäkring

Artikel 49

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

6 –  Investeringar

Artikel 50

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

7 –  Innovation inom vinsektorn

Artikel 51

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

8 –  Destillation av biprodukter

Artikel 52

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

TOTALT

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

(*1)   Publikationsbyråns landskod ska användas.

(*2)   Sista dag för anmälan: 30 juni.

(*3)   Stryk det som inte gäller.




BILAGA IIa

Ekonomiskt anslag till det nationella stödprogrammet 2019–2023 ( 10 )



(i tusental euro)

Medlemsstat (1) :

Datum för anmälan (2) :

Datum för föregående anmälan:

Ändringsnummer för denna tabell:

Orsak: Ändring som kommissionen har begärt/Ändring som medlemsstaten har begärt (3)

 

 

Budgetår

 

Åtgärder

Förordning (EU) nr 1308/2013

 

2019

2020

2021

2022

2023

Totalt

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

(9)

1 a –  Informationsåtgärder i medlemsstaterna

Artikel 45.1 a

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

1 b –  Säljfrämjande åtgärder i tredjeländer

Artikel 45.1 b

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

2 a –  Omstrukturering och omställning av vinodlingar

Artikel 46.3 a, b och d

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

2 b –  Återplantering av vinodlingar av hälso- eller växtskyddsskäl

Artikel 46.3 c

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

3 –  Grön skörd

Artikel 47

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

4 –  Gemensamma fonder

Artikel 48

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

5 –  Skördeförsäkring

Artikel 49

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

6 –  Innovation

Artikel 50

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

7 –  Innovation inom vinsektorn

Artikel 51

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

8 –  Destillation av biprodukter

Artikel 52

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

TOTALT

Föregående anmälan

 

 

 

 

 

 

Ändrat belopp

 

 

 

 

 

 

(*1)   Publikationsbyråns landskod ska användas.

(*2)   Sista dag för anmälan: 30 juni.

(*3)   Stryk det som inte gäller.




BILAGA III

Rapportering om genomförandet av de nationella stödprogrammen



Budgetår:

Datum för anmälan:

Ändring nr:

Medlemsstat (1) :

(1)   Publikationsbyråns landskod ska användas.

A.

Övergripande bedömning:

B.

Villkor vid genomförandet och resultat av de föreslagna åtgärderna ( 11 )

1.

 

a)  Informationsåtgärder i medlemsstaterna enligt artikel 45.1 a i förordning (EU) nr 1308/2013

Villkor vid genomförandet:

Resultat ( 12 )

Genomförande av programmets mål:

Statligt stöd:

b)  Säljfrämjande åtgärder i tredjeland enligt artikel 45.1 b i förordning (EU) nr 1308/2013

Villkor vid genomförandet:

Resultat (12) 

Exporterad volym per destination i hl:

Utveckling avseende andelen vin från medlemsstaten på utländska marknader per målmarknad:

Exporterad volym per destination i hl:

Exporterad volym per destination i euro:

Genomförande av programmets mål:

Statligt stöd:

2.

 

a)  Omstrukturering och omställning av vinodlingar i enlighet med artikel 46.3 a, b och d i förordning (EU) nr 1308/2013

Villkor vid genomförandet:

Resultat:

Genomförande av programmets mål:

b)  Återplantering av vinodlingar av hälsoskäl eller växtskyddsskäl enligt artikel 46.3 c i förordning (EU) nr 1308/2013

Villkor vid genomförandet:

Resultat:

Genomförande av programmets mål:

3.  Grön skörd enligt med artikel 47 i förordning (EU) nr 1308/2013

Villkor vid genomförandet:

Resultat, inbegripet lagerutveckling:

Genomförande av programmets mål:

4.  Gemensamma fonder enligt artikel 48 i förordning (EU) nr 1308/2013

Villkor vid genomförandet:

Resultat:

Genomförande av programmets mål:

5.  Skördeförsäkring enligt artikel 49 i förordning (EU) nr 1308/2013

Villkor vid genomförandet:

Resultat:

Antal försäkrade hektar inom vinsektorn jämfört med annan jordbruksmark:

Typ av försäkring som finansieras:

Utgifter per försäkringstyp:

Antal mottagare per försäkringstyp:

Genomförande av programmets mål:

Statligt stöd:

6.  Investeringar enligt artikel 50 i förordning (EU) nr 1308/2013

Villkor vid genomförandet:

Resultat:

Genomförande av programmets mål:

Statligt stöd:

7.  Innovation inom vinsektorn enligt artikel 51 i förordning (EU) nr 1308/2013

Villkor vid genomförandet:

Resultat:

Genomförande av programmets mål:

8.  Destillation av biprodukter enligt artikel 52 i förordning (EU) nr 1308/2013

Villkor vid genomförandet (inklusive stödnivå):

Resultat:

Genomförande av programmets mål:

C.

Slutsatser (och vid behov, planerade ändringar)




BILAGA IV

Tekniska uppgifter om de nationella stödprogrammen 2014–2018 ( 13 )



(i tusental euro)

Medlemsstat (1) :

Datum för anmälan (2) :

Datum för föregående anmälan:

Ändringsnummer för denna tabell:

 

 

 

Budgetår

 

Åtgärder

Förordning (EU) nr 1308/2013

 

2014

2015

2016

2017

2018

2014–2018

 

Genomförande/Prognos

Genomförande/Prognos

Genomförande/Prognos

Genomförande/Prognos

Genomförande/Prognos

Totalt genomförande + Prognos

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

6)

(7)

(8)

(9)

1 a –  Informationsåtgärder i medlemsstaterna

Artikel 45.1 a

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

1 b –  Säljfrämjande åtgärder i tredjeländer

Artikel 45.1 b

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

2 –  Omstrukturering och omställning av vinodlingar

Artikel 46

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas totala utgifter, i förekommande fall

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Total areal som omfattas (ha)

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd (euro/ha)

 

 

 

 

 

 

2 a –  Återplantering av vinodlingar av hälso- eller växtskyddsskäl

Artikel 46.3 c

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas totala utgifter, i förekommande fall

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Total areal som omfattas (ha)

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd (euro/ha)

 

 

 

 

 

 

3 –  Grön skörd

Artikel 47

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas totala utgifter, i förekommande fall

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Total areal som omfattas (ha)

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd (euro/ha)

 

 

 

 

 

 

4 –  Gemensamma fonder

Artikel 48

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal nya fonder

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per fond

 

 

 

 

 

 

5 –  Skördeförsäkring

Artikel 49

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal finansierade försäkringar

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per försäkring

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

6 a –  Investeringar

Artikel 50

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

6 b –  Investeringar i konvergensregioner

Artikel 50.4 a

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

6 c –  Investeringar i andra regioner än konvergensregioner

Artikel 50.4 b

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

6 d –  Investeringar i de yttersta randområdena

Artikel 50.4 c

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

6 e –  Investeringar i de mindre Egeiska öarna

Artikel 50.4 d

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

7 –  Innovation inom vinsektorn

Artikel 51

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

8 –  Destillation av biprodukter

Artikel 52

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare (destillerier)

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Vindruv: Högsta stödnivå (euro/volymprocent/hl)

 

 

 

 

 

 

Druvpressrester: Högsta stödnivå (euro/volymprocent/ton)

 

 

 

 

 

 

Antal hektoliter av vindruv som destillerats

 

 

 

 

 

 

Antal ton druvpressrester som destillerats

 

 

 

 

 

 

Miljoner hektoliter alkohol som erhållits

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd/hektoliter alkohol som erhållits

 

 

 

 

 

 

(*1)   Publikationsbyråns landskod ska användas.

(*2)   Sista dag för anmälan: 1 mars.




BILAGA IVa

Tekniska uppgifter om de nationella stödprogrammen 2019–2023 ( 14 )



(i tusental euro)

Medlemsstat (1) :

Datum för anmälan (2) :

Datum för föregående anmälan:

Ändringsnummer för denna tabell:

 

 

 

Budgetår

 

Åtgärder

Förordning (EU) nr 1308/2013

 

2019

2020

2021

2022

2023

2019–2023

 

Genomförande/Prognos

Genomförande/Prognos

Genomförande/Prognos

Genomförande/Prognos

Genomförande/Prognos

Totalt genomförande + Prognos

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

6)

(7)

(8)

(9)

1 a –  Informationsåtgärder i medlemsstaterna

Artikel 45.1 a

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

1 b –  Säljfrämjande åtgärder i tredjeländer

Artikel 45.1 b

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

2 –  Omstrukturering och omställning av vinodlingar

Artikel 46

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas totala utgifter, i förekommande fall

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Total areal som omfattas (ha)

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd (euro/ha)

 

 

 

 

 

 

2 a –  Återplantering av vinodlingar av hälso- eller växtskyddsskäl

Artikel 46.3 c

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas totala utgifter, i förekommande fall

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Total areal som omfattas (ha)

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd (euro/ha)

 

 

 

 

 

 

3 –  Grön skörd

Artikel 47

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas totala utgifter, i förekommande fall

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Total areal som omfattas (ha)

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd (euro/ha)

 

 

 

 

 

 

4 –  Gemensamma fonder

Artikel 48

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal nya fonder

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per fond

 

 

 

 

 

 

5 –  Skördeförsäkring

Artikel 49

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal finansierade försäkringar

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per försäkring

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

6 a –  Investeringar

Artikel 50

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

6 b –  Investeringar i konvergensregioner

Artikel 50.4 a

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

6 c –  Investeringar i andra regioner än konvergensregioner

Artikel 50.4 b

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

6 d –  Investeringar i de yttersta randområdena

Artikel 50.4 c

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

6 e –  Investeringar i de mindre Egeiska öarna

Artikel 50.4 d

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

Totalt belopp statligt stöd

 

 

 

 

 

 

7 –  Innovation inom vinsektorn

Artikel 51

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Mottagarnas utgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Antal insatser

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per insats

 

 

 

 

 

 

8 –  Destillation av biprodukter

Artikel 52

Unionsutgifter totalt

 

 

 

 

 

 

Antal mottagare (destillerier)

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd per mottagare

 

 

 

 

 

 

Vindruv: Högsta stödnivå (euro/volymprocent/hl)

 

 

 

 

 

 

Druvpressrester: Högsta stödnivå (euro/volymprocent/ton)

 

 

 

 

 

 

Antal hektoliter av vindruv som destillerats

 

 

 

 

 

 

Antal ton druvpressrester som destillerats

 

 

 

 

 

 

Miljoner hektoliter alkohol som erhållits

 

 

 

 

 

 

Genomsnittligt EU-stöd/hektoliter alkohol som erhållits

 

 

 

 

 

 

(*1)   Publikationsbyråns landskod ska användas.

(*2)   Sista dag för anmälan: 1 mars.




BILAGA V

Anmälan av säljfrämjande åtgärd

Budgetår:

1.    Informationsåtgärder i medlemsstaterna



Medlemsstat:

Prognoser/genomförande (1)

Datum för anmälan (2) :

Datum för föregående anmälan:

Ändringsnummer för denna tabell:

Mottagare

Stödberättigande åtgärd (artikel 45.1 a i förordning (EU) nr 1308/2013)

Beskrivning (3)

Målmarknad

Period

Stödberättigande utgift

(euro)

varav EU-stöd

(euro)

varav annat offentligt stöd (i förekommande fall)

(euro)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

 

 

 

 

 

 

 

(*1)   Stryk det som inte gäller.

(*2)   Sista dag för anmälan: Den 1 mars varje år.

(*3)   Ange också om de säljfrämjande åtgärderna genomförs i samarbete med en eller fler andra medlemsstater.

2.    Säljfrämjande åtgärder i tredjeländer



Medlemsstat:

Prognoser/genomförande (1)

Datum för anmälan (2) :

Datum för föregående anmälan:

Ändringsnummer för denna tabell:

Mottagare

Stödberättigande åtgärd (artikel 45.1 b i förordning (EU) nr 1308/2013)

Beskrivning (3)

Målmarknad

Period

Stödberättigande utgift

(euro)

varav EU-stöd

(euro)

varav annat offentligt stöd (i förekommande fall)

(euro)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

 

 

 

 

 

 

 

(*1)   Stryk det som inte gäller.

(*2)   Sista dag för anmälan: Den 1 mars varje år.

(*3)   Ange också om de säljfrämjande åtgärderna genomförs i samarbete med en eller fler andra medlemsstater.

▼B




BILAGA VI

Årsrapport om genomförda kontroller



Budgetår:

Medlemsstat (1) :

Datum för anmälan (2) :

Åtgärd (3) :

(1)   Publikationsbyråns landskod ska användas.

(2)   Sista dag för anmälan: den 1 mars.

(3)   En anmälan ska göras för var och en av de åtgärder som ingår i stödprogrammet.

1.    Antal kontroller



Utbetalande organ

Enhetens namn (1)

Totalt stödbelopp som anslagits (budget)

Totalt stödbelopp som begärts

Totalt stödbelopp som betalats ut

Antal enheter för vilka utbetalning gjorts (1)

Totalt antal stödansökningar som lämnats in

Totalt antal stödansökningar för vilka utbetalning har gjorts

Totalt antal stödmottagare

KONTROLLER

Förordning (EU) nr 1306/2013 och denna förordning

Administrativa kontroller enligt artikel 59.1

Kontroller på plats (2) enligt artikel 59.2

(Förskott)

(Slutbetalningar)

Totalt antal stödansökningar som kontrollerats

Totalt belopp av stödansökningarna som kontrollerats

Urval: riskurval (2)

Urval: slumpurval (2)

Antal stödansökningar som varit föremål för en riskbaserad kontroll på plats

Stödbelopp som varit föremål för en riskbaserad kontroll på plats

Antal stödansökningar som varit föremål för en slumpbaserad kontroll på plats

Stödbelopp som varit föremål för en slumpbaserad kontroll på plats

EUR

EUR

EUR

EUR

antal

antal

antal

antal

antal

EUR

antal

EUR

antal

EUR

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

UO_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UO_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1)   Termen enheter avser antalet insatser, hektar, ton, liter, etc. beroende på vilken åtgärd, insats eller verksamhet som avses.

(2)   Om det görs fullständiga kontroller ska alla konstateranden redovisas som riskbaserade kontroller på plats.

2.    Kontrollresultat



Utbetalande organ

KONTROLLRESULTAT

Belopp med vilka stödet minskas

Förordning (EU) nr 1306/2013

Artikel 64

Administrativa kontroller

Kontroller på plats

Antal stödansökningar med oegentligheter (1) som upptäckts tack vare administrativa kontroller

Belopp för oegentligheter som upptäckts tack vare administrativa kontroller (2)

Felfrekvens per belopp

Antal stödansökningar med oegentligheter

Belopp som oegentligheterna uppgår till

Felfrekvens

Som konstaterats i ett riskbaserat provurval

Som konstaterats i ett slumpurval

Som konstaterats i ett riskbaserat provurval

Som konstaterats i ett slumpurval

Risk

Slumpbaserat

Genom administrativa kontroller

Genom kontroller på plats

Total minskning av stödet som följd av administrativa kontroller och kontroller på plats

antal

EUR

%

antal

antal

EUR

EUR

%

%

EUR

EUR

EUR

O

P

Q = P/J

R

S

T

U

V = T/L

W = U/N

X = P

Y = T + U

α = X + Y

UO_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UO_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1)   Termen oegentlighet avser i detta sammanhang alla konstateranden, anomalier och avvikelser som leder till en ändring av det belopp som betalats ut eller av det belopp som skulle ha betalts ut före en påföljd.

(2)   

— Om den administrativa kontrollen påvisar en oegentlighet och om stödansökan i fråga också omfattas av en kontroll på plats, men det vid denna inte konstateras någon mer oegentlighet, måste oegentligheten hänföras till den administrativa kontrollen.

— Om den administrativa kontrollen påvisar en oegentlighet och om det för stödansökan i fråga också planeras en kontroll på plats och om denna bekräftar oegentligheten ska oegentligheten hänföras till den administrativa kontrollen.

— Om den administrativa kontrollen påvisar en oegentlighet och om kontrollen på plats avseende samma stöd påvisar ännu en oegentlighet ska de båda oegentligheterna redovisas separat.




BILAGA VII

Information om statligt stöd

Information om statligt stöd som redan godkänts enligt artiklarna 107, 108 och 109 i fördraget, statligt stöd som beviljats undantag från anmälningsskyldigheten och stöd som omfattas av bestämmelserna om stöd av mindre betydelse ( 15 )



Medlemsstat (1) :

Berörd region eller berörda regioner (i tillämpliga fall):

Datum för anmälan (2) :

Åtgärdskod

Stödåtgärdens beteckning

Rättslig grund för stödet

Stödåtgärdens varaktighet

 

 

 

 

 

 

 

 

(*1)   Publikationsbyråns landskod ska användas.

(*2)   Tidsfrist för anmälan: den 1 mars varje år.

Redovisa var för sig:

 Åtgärder som omfattas av förordningen om stöd av mindre betydelse: ”Varje stöd som beviljas inom ramen för denna åtgärd är förenligt med förordning (EU) nr 1407/2013 (bearbetning och saluföring av jordbruksprodukter) och förordning (EU) nr 1408/2013 (primärproduktion) ( 16 )”.

 Åtgärder som är undantagna från anmälningsskyldigheten: Registreringsnumret (SA-numret).

 Godkänt stöd: Hänvisning till kommissionens beslut om att godkänna det statliga stödet, inklusive stödnumret (SA-numret) samt hänvisning till skrivelsen om godkännande.



( 1 ) Kommissionens förordning (EU) nr 702/2014 av den 25 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd inom jordbruks- och skogsbrukssektorn och i landsbygdsområden förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUT L 193, 1.7.2014, s. 1).

( 2 ) Kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 av den 18 december 2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse (EUT L 352, 24.12.2013, s. 1).

( 3 ) Kommissionens förordning (EU) nr 1408/2013 av den 18 december 2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse inom jordbrukssektorn (EUT L 352, 24.12.2013, s. 9).

( 4 ) Rådets förordning (EU) nr 2015/1588 av den 13 juli 2015 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på vissa slag av övergripande statligt stöd (EUT L 248, 24.9.2015, s. 1).

( 5 ) Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 907/2014 av den 11 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller utbetalande organ och andra organ, ekonomisk förvaltning, avslutande av räkenskaper, säkerheter och användning av euron (EUT L 255, 28.8.2014, s. 18).

( 6 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1337/2011 av den 13 december 2011 om europeisk statistik över permanenta grödor och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 357/79 och Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/109/EG (EUT L 347, 30.12.2011, s. 7).

( 7 ) Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 av den 17 juli 2014 om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet, landsbygdsutvecklingsåtgärder och tvärvillkor (EUT L 227, 31.7.2014, s. 69).

( 8 ) Kommissionens förordning (EG) nr 1848/2006 av den 14 december 2006 om oegentligheter och återvinning av belopp som felaktigt har utbetalats i samband med finansieringen av den gemensamma jordbrukspolitiken och om organisationen av ett uppgiftssystem på detta område och upphävande av rådets förordning (EEG) nr 595/91 (EUT L 355, 15.12.2006, s. 56).

( 9 ) I beloppen ingår också utgifter för insatser som inleddes inom ramen för det föregående femårsprogrammet 2009–2013 och för vilka betalningar som kommer att göras under det tredje femårsprogrammet 2014–2018.

( 10 ) I beloppen ingår också utgifter för insatser som inleddes inom ramen för det föregående femårsprogrammet 2014–2018 och för vilka betalningar som kommer att göras under det tredje femårsprogrammet 2019–2023.

( 11 ) Fyll bara i punkterna som gäller de åtgärder som införs i stödprogrammet.

( 12 ) En uppskattning av de förväntade tekniska, ekonomiska, miljömässiga och sociala effekterna grundad på de kriterier och kvantitativa indikatorer som definierats för övervakning och utvärdering i det anmälda programmet.

( 13 ) Ange genomförandedatum avseende förflutna budgetår och prognoser för innevarande budgetår och efterkommande budgetår.

( 14 ) Ange genomförandedatum avseende förflutna budgetår och prognoser för innevarande budgetår och efterkommande budgetår.

( 15 ) Anmälan enligt artikel 20.1 (Anmälan av statligt stöd).

( 16 ) Var god ange vilken förordning som är tillämplig.