02015R0242 — SV — 08.03.2022 — 002.001


Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

►B

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2015/242

av den 9 oktober 2014

om närmare bestämmelser om de rådgivande nämndernas funktion inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken

(EGT L 041 17.2.2015, s. 1)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  nr

sida

datum

►M1

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/1575 av den 23 juni 2017

  L 239

1

19.9.2017

►M2

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2022/204 av den 8 december 2021

  L 34

1

16.2.2022




▼B

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2015/242

av den 9 oktober 2014

om närmare bestämmelser om de rådgivande nämndernas funktion inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken



Artikel 1

Tillämpningsområde

I denna förordning fastställs närmare bestämmelser om funktionen för de rådgivande nämnder som avses i artikel 43 i förordning (EU) nr 1380/2013.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1.

berörd medlemsstat : en medlemsstat med ett direkt förvaltningsintresse i den mening som avses i artikel 4.1 led 22 i förordning (EU) nr 1380/2013 inom behörighetsområdet för en rådgivande nämnd enligt artikel 1 i bilaga III till förordning (EU) nr 1380/2013; när det gäller rådgivande nämnden för vattenbruk och rådgivande nämnden för marknader avses med ”berörd medlemsstat” alla medlemsstater i unionen.

▼M1

2.

branschorganisationer : organisationer som företräder fiskesektorn (inbegripet anställda fiskare) och, i förekommande fall, vattenbruksaktörer och företrädare för berednings- och saluföringssektorerna.

▼B

3.

andra intressegrupper : andra företrädare för de grupper som berörs av den gemensamma fiskeripolitiken än branschorganisationer, särskilt miljöorganisationer och konsumentgrupper.

Artikel 3

Start av de nya rådgivande nämndernas verksamhet

1.  

Branschorganisationer och andra intressegrupper med ett intresse i en av de rådgivande nämnder som avses i artikel 43.2 i förordning (EU) nr 1380/2013 ska till kommissionen lämna in en gemensam ansökan angående starten av respektive rådgivande nämnds verksamhet. Den gemensamma ansökan ska vara förenlig med den gemensamma fiskeripolitikens mål och principer, så som de fastställs i förordning (EU) nr 1380/2013, särskilt artikel 43.1 och bilaga III, och ska innehålla följande:

a) 

Mål.

b) 

Verksamhetsprinciper.

c) 

Arbetsordning.

d) 

En förteckning över branschorganisationer och andra intressegrupper.

2.  
Efter att ha kontrollerat att den gemensamma ansökan är förenlig med bestämmelserna i förordning (EU) nr 1380/2013, särskilt bilaga III, och med bestämmelserna i denna förordning, ska kommissionen översända ansökan till de berörda medlemsstaterna inom två månader efter det att den mottagits. Kommissionen får föreslå ändringar av den gemensamma ansökan för att se till att alla krav som avses i denna artikel uppfylls.
3.  
De berörda medlemsstaterna ska fastställa huruvida ansökan är undertecknad av representativa branschorganisationer och andra intressegrupper och ska informera kommissionen om sitt godkännande inom en månad från mottagandet av den gemensamma ansökan. På grundval av synpunkterna från dessa medlemsstater får kommissionen begära ytterligare ändringar eller förtydliganden.
4.  
Kommissionen ska i C-serien av Europeiska unionens officiella tidning offentliggöra ett meddelande om starten av varje ny rådgivande nämnds verksamhet. Den ska inte offentliggöra denna information förrän alla krav som avses i punkt 1 är uppfyllda. Den rådgivande nämnden ska inleda sin verksamhet den dag som anges i meddelandet, och denna dag får inte inträffa tidigare än den dag då meddelandet offentliggörs.

▼M2

Artikel 4

De rådgivande nämndernas struktur och organisation

1.  
De rådgivande nämndernas struktur och organisation ska överensstämma med bestämmelserna i artiklarna 43.1 och 45.1–3 i förordning (EU) nr 1380/2013 samt dess bilaga III liksom med punkterna 2–7 i denna artikel.
2.  
Den rådgivande nämnden ska i samförstånd utse en ordförande och minst en vice ordförande. Den rådgivande nämndens ordförande kan vara en person som kommer utifrån den rådgivande nämnden. Om ordföranden utses bland företrädare för medlemsorganisationer ska minst en av de vice ordförandena utses bland ledamöterna i någon av kategorierna branschorganisationer eller andra intressegrupper som avses i artikel 2, och som ordföranden inte tillhör. Denna princip ska om möjligt även tillämpas på arbetsgruppernas ordförande.
3.  

En rådgivande nämnds generalförsamling ska

a) 

anta den rådgivande nämndens arbetsordning,

b) 

sammanträda minst en gång per år för att godkänna den rådgivande nämndens årsrapport, årliga strategiska plan och årliga budget,

c) 

fatta beslut om klassificering av medlemmarna i den rådgivande nämnden i någon av kategorierna branschorganisationer eller andra intressegrupper med användning av de kriterier som anges i bilaga I och på grundval av objektiv och kontrollerbar information, till exempel bestämmelser i den berörda organisationens stadgar, dess medlemsförteckning samt typ av verksamhet.

4.  
Generalförsamlingen ska bland de personer som branschorganisationer och andra intressegrupper har tillsatt på sina tilldelade platser utse en verkställande kommitté med högst 25 medlemmar. Efter samråd med kommissionen får generalförsamlingen besluta att utse en verkställande kommitté med högst 30 medlemmar för att säkerställa en lämplig representation för småskaliga flottor.
5.  
Generalförsamlingen ska säkerställa rättvisa medlemsavgifter, som möjliggör en väl avvägd och bred representation från alla berörda parter med beaktande av deras ekonomiska kapacitet.
6.  

Den verkställande kommittén ska

a) 

styra och sköta den rådgivande nämndens uppgifter i enlighet med artikel 44.2 och 44.3 i förordning (EU) nr 1380/2013,

b) 

utarbeta årsrapporten, den årliga strategiska planen och den årliga budgeten,

c) 

anta rekommendationer och förslag som avses i artikel 44.2 i förordning (EU) nr 1380/2013.

7.  
Generalförsamlingen och den verkställande kommittén ska säkerställa en väl avvägd och bred representation från alla berörda parter, med tyngdpunkt på andra intressegrupper och, i förekommande fall, småskaliga flottor. Antalet företrädare för småskaliga flottor bör återspegla andelen småskaliga flottor inom fiskesektorn i den berörda medlemsstaten.

Artikel 5

Arbetssätt

1.  

Den rådgivande nämnden ska se till att de rekommendationer och förslag som utfärdas

a) 

efterlever den gemensamma fiskeripolitikens regler och mål enligt artikel 2 i förordning (EU) nr 1380/2013,

b) 

utarbetas enligt strikta principer om öppenhet, balanserad representation och respekt för alla uttryckta åsikter,

c) 

antas, när så är möjligt, i samförstånd. Om samförstånd inte kan nås ska de avvikande åsikter som uttrycks av ledamöterna anges i de rekommendationer som antas av majoriteten av de ledamöter som är närvarande och deltar i omröstningen.

2.  
Den rådgivande nämnden ska när den beslutar om sitt arbetssätt sträva efter att säkerställa effektivitet och fullt deltagande från alla medlemmars sida genom användning av moderna it-kommunikationsmedel och tillhandahållande av översättnings- och tolkningstjänster.

▼B

Artikel 6

Ekonomiska bidrag från rådgivande nämnder

1.  
Varje rådgivande nämnd ska erbjuda ytterligare ersättning till fiskare som företräder småskaliga flottorganisationer för deras faktiska bidrag till nämndens arbete utöver ersättning för kostnader för resor och uppehälle. Denna ersättning ska vederbörligen motiveras i varje enskilt fall.
2.  
När observatörer från tredjeländer bjuds in enligt punkt 2 k i bilaga III till förordning (EU) nr 1380/2013, får de rådgivande nämnderna bidra till kostnaderna för resor och uppehälle för dessa observatörer enligt samma villkor som de tillämpar för sina medlemmar.

Artikel 7

Stöd från medlemsstaterna

Medlemsstaterna får tillhandahålla lämpligt tekniskt, logistiskt och ekonomiskt stöd för att underlätta de rådgivande nämndernas funktion.

▼M2

Artikel 7a

Prestationsöversyner

Den rådgivande nämnden ska minst vart femte år genomgå en oberoende prestationsöversyn. Denna översyn ska syfta till att identifiera bästa praxis och brister och ange rekommendationer som syftar till att förbättra den rådgivande nämndens funktion och bedöma dess övergripande bidrag till den gemensamma fiskeripolitikens mål enligt förordning (EU) nr 1380/2013. Resultaten av dessa översyner ska offentliggöras och, om brister i den rådgivande nämndens funktion upptäcks, åtföljas av en handlingsplan med konkreta åtgärder och en tydlig tidsram för deras genomförande.

▼B

Artikel 8

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

▼M2




BILAGA

Kriterier för att klassificera medlemmar i de rådgivande nämnderna som branschorganisationer eller andra intressegrupper

1. En organisation ska klassificeras som branschorganisation när minst ett av följande kriterier är uppfyllt:

a) 

Organisationen företräder eller har direkta eller indirekta ekonomiska intressen i sektorerna för kommersiellt fiske, vattenbruk, beredning, saluföring, distribution eller detaljhandel av fisk och skaldjur.

b) 

En majoritet av medlemmarna i organisationen, antingen fysiska eller juridiska personer, företräder eller har direkta eller indirekta ekonomiska intressen i sektorerna för kommersiellt fiske, vattenbruk, beredning, saluföring, distribution eller detaljhandel av fisk och skaldjur.

c) 

Organisationen företräder anställda i sektorerna för kommersiellt fiske, vattenbruk, beredning, saluföring, distribution eller detaljhandel av fisk och skaldjur.

d) 

Minst 50 % av organisationens finansiering kommer från företag som är verksamma inom kommersiellt fiske, vattenbruk, beredning, saluföring, distribution eller detaljhandel av fisk och skaldjur.

e) 

Organisationen uppfyller åtminstone ett av kriterierna i punkterna 1 a–d och är verksam på områdena miljö, konsumenträtt och mänskliga rättigheter, hälsa, främjande av jämställdhet eller djurs hälsa och välbefinnande.

2. En organisation ska klassificeras som annan intressegrupp om den inte uppfyller något av de kriterier som anges i punkt 1 och

a) 

främst är aktiv på områdena miljö, konsumenträtt och mänskliga rättigheter, hälsa, främjande av jämställdhet, djurs hälsa och välbefinnande, fritids- eller sportfiske, eller

b) 

företräder eller har direkta eller indirekta ekonomiska intressen som är kopplade till användningen av den marina miljön eller havsområdet, annat än kommersiellt fiske, vattenbruk eller beredning, saluföring, distribution och detaljhandel av fisk och skaldjur.