02014O0031 — SV — 18.05.2020 — 006.001


Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

►B

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE

av den 9 juli 2014

om ytterligare tillfälliga åtgärder som berör Eurosystemets refinansieringstransaktioner och de säkerheter som godtas samt om ändring av riktlinje ECB/2007/9

(omarbetning)

(ECB/2014/31)

(2014/528/EU)

(EGT L 240 13.8.2014, s. 28)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  nr

sida

datum

 M1

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE av den 19 november 2014

  L 348

27

4.12.2014

►M2

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2016/2300 av den 2 november 2016

  L 344

123

17.12.2016

►M3

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2018/572 av den 7 februari 2018

  L 95

49

13.4.2018

►M4

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2019/1034 av den 10 maj 2019

  L 167

79

24.6.2019

►M5

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2020/515 av den 7 april 2020

  L 110I

26

8.4.2020

►M6

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2020/634 av den 7 maj 2020

  L 148

10

11.5.2020




▼B

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE

av den 9 juli 2014

om ytterligare tillfälliga åtgärder som berör Eurosystemets refinansieringstransaktioner och de säkerheter som godtas samt om ändring av riktlinje ECB/2007/9

(omarbetning)

(ECB/2014/31)

(2014/528/EU)



Artikel 1

Ytterligare åtgärder avseende refinansieringstransaktioner och de säkerheter som godtas

1.  De regler för att genomföra Eurosystemets penningpolitiska transaktioner samt kriterierna för de säkerheter som godtas som framgår av denna riktlinje ska tillämpas tillsammans med riktlinje ECB/2011/14.

2.  Om det förekommer diskrepanser mellan den här riktlinjen och riktlinje ECB/2011/14, såsom denna har genomförts på nationell nivå av de nationella centralbankerna, ska den här riktlinjen ges tolkningsföreträde. Om inget annat anges i denna riktlinje ska de nationella centralbankerna fortsätta att tillämpa samtliga regler i riktlinje ECB/2011/14 utan någon förändring.

▼M4 —————

▼B

Artikel 2

Möjlighet att reducera beloppet på, eller i förtid avsluta, långfristiga refinansieringstransaktioner

1.  Eurosystemet kan besluta att motparterna under vissa förutsättningar får reducera beloppen på, eller helt avsluta, vissa långfristiga refinansieringstransaktioner före förfallodagen (när ett sådant belopp reduceras eller en transaktion avslutas används nedan det gemensamma uttrycket förtida återbetalning). Tillkännagivandet av anbudsvillkoren ska ange huruvida det finns en option att reducera beloppet på, eller helt avsluta, transaktionen i fråga före förfallodagen, samt ange det datum från och med vilket denna option kan utövas. Denna information får även tillhandahållas i någon annan form som Eurosystemet anser lämplig.

2.  En motpart får utöva optionen att reducera beloppet på, eller helt avsluta, långfristiga refinansieringstransaktioner före förfallodagen genom att informera den relevanta nationella centralbanken om sin avsikt att göra en förtida återbetalning, samt även ange det datum då motparten avser att göra den förtida återbetalningen, minst en vecka före den dag då den förtida återbetalningen ska ske. Om inget annat anges av Eurosystemet får en förtida återbetalning ske varje dag som även är en avvecklingsdag för en av Eurosystemets huvudsakliga refinansieringstransaktioner, förutsatt att motparten efterkommit sin informationsplikt enligt denna punkt minst en vecka före det aktuella datumet.

3.  Den informationsplikt som avses i punkt 2 blir bindande för motparten en vecka före den dag då den förtida återbetalningen ska ske. Om en motpart inte återbetalar, helt eller delvis, beloppet avseende den förtida återbetalningen på förfallodagen kan en ekonomisk sanktion i enlighet med tillägg 6 punkt 1 i bilaga I till riktlinje ECB/2011/14 utdömas. Bestämmelserna i punkt 1 i tillägg 6 som reglerar fall då någon bryter mot reglerna rörande anbudsförfaranden ska tillämpas även när en motpart inte återbetalar, helt eller delvis, det belopp som förfaller till betalning den dag då den förtida återbetalningen ska ske enligt punkt 2. Det faktum att en ekonomisk sanktion utdöms ska inte påverka den nationella centralbankens rätt till sådana åtgärder som får vidtas då fallissemang inträffar enligt vad som framgår av bilaga II till riktlinje ECB/2011/14.

Artikel 3

Acceptans av ytterligare värdepapper med bakomliggande tillgångar

1.  Utöver sådana värdepapper med bakomliggande tillgångar som godtas enligt kapitel 6 i bilaga I till riktlinje ECB/2011/14, ska även sådana värdepapper med bakomliggande tillgångar godtas vid Eurosystemets penningpolitiska transaktioner som inte uppfyller de krav på kreditbetyg som framgår av punkt 6.3 i bilaga I till riktlinje ECB/2011/14 men som i övrigt uppfyller kraven för värdepapper med bakomliggande tillgångar i riktlinje ECB/2011/14, förutsatt att de har minst två kreditbetyg ”trippel B” ( 1 ) från ett godkänt ratinginstitut (ECAI) för emissionen. De ska även uppfylla alla nedanstående krav:

a) 

De kassaflödesgenererande tillgångarna som utgör basen för värdepapperena med bakomliggande tillgångar ska höra till en av följande tillgångsklasser: i) bolån, ii) lån till små och medelstora företag, ►M3  ————— ◄ iv) billån, v) leasing, vi) konsumentkrediter, vii) kreditkortsfordringar.

b) 

De kassaflödesgenererande tillgångarna ska inte bestå av olika tillgångsklasser.

c) 

De kassaflödesgenererande tillgångarna som utgör basen för värdepapperena med bakomliggande tillgångar ska inte innehålla några lån

i) 

för vilka, vid tidpunkten då värdepapperena med bakomliggande tillgångar emitteras, betalningsskyldigheten ej fullgjorts,

ii) 

för vilka betalningsskyldigheten ej fullgjorts när tillgångarna inkluderas i värdepapperena med bakomliggande tillgångar under deras livslängd, t.ex. genom substitution eller utbyte av de kassaflödesgenererande tillgångarna,

iii) 

som vid någon tidpunkt är strukturerade, syndikerade eller högrisklån (s.k. leveraged loans).

d) 

Dokumentationen avseende transaktionen med värdepapperena med bakomliggande tillgångar ska innehålla bestämmelser om kontinuerligt betalningsansvar.

▼M2

2.  Värdepapper med bakomliggande tillgångar enligt punkt 1 som inte har två offentliga kreditbetyg som minst motsvarar kreditkvalitetssteg 2 i Eurosystemets harmoniserade bedömningsskala i enlighet med artikel 82.1 b i Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60) ( 2 ) omfattas av ett värderingsavdrag som beräknas utifrån deras vägda genomsnittliga livslängd enligt vad som framgår av bilaga IIa.

▼M2

2a.  Den vägda genomsnittliga livslängden för den bäst rangordnade tranchen av värdepapper med bakomliggande tillgångar ska beräknas som den förväntade vägda genomsnittliga återstående tiden fram till att denna tranche återbetalats. För innehållna mobiliserade värdepapper med bakomliggande tillgångar ska beräkningen av den vägda genomsnittliga livslängden utgå från antagandet att emittentens köpoptioner inte utövas.

▼M2 —————

▼B

4.  En motpart får ej som säkerhet lämna in värdepapper med bakomliggande tillgångar som är godtagbara enligt punkt 1 om motparten, eller tredje part som denne har nära förbindelser med, är utställare av räntesvappen avseende värdepapperet med de bakomliggande tillgångarna.

▼M2

5.  En nationell centralbank får som säkerhet för Eurosystemets penningpolitiska transaktioner godta värdepapper med bakomliggande tillgångar där de bakomliggande tillgångarna inkluderar bolån eller lån till små och medelstora företag eller båda dessa och som inte uppfyller de krav på kreditbetyg som framgår av del 4 avdelning II kapitel 2 i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60) och kraven enligt punkt 1.a–1.d samt punkt 4, men som i övrigt uppfyller kraven för värdepapper med bakomliggande tillgångar i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60) och har två offentliga kreditbetyg som minst motsvarar kreditkvalitetssteg 3 i Eurosystemets harmoniserade bedömningsskala. Sådana värdepapper med bakomliggande tillgångar ska begränsas till sådana som emitterats före den 20 juni 2012 och omfattas av ett värderingsavdrag som beräknas utifrån deras vägda genomsnittliga livslängd enligt vad som framgår av bilaga IIa.

▼M2 —————

▼B

7.  I denna artikel gäller följande definitioner:

a)

bolån : fastighetslån med inteckning samt garanterade bolån (utan fastighetsinteckning) om garantin betalas ut omedelbart vid betalningsförsummelse. Sådana garantier får tillhandahållas i olika avtalsformat, däribland försäkringsavtal, förutsatt att de beviljas av en offentligrättslig enhet eller ett finansinstitut som står under offentlig tillsyn. Garantens kreditbedömning för sådana garantier ska överensstämma med kreditkvalitetssteg 3 i Eurosystemets harmoniserade riskklasskala under transaktionens giltighetstid.

b)

små företag och medelstora företag : enheter, oberoende av juridisk form, som bedriver en ekonomisk verksamhet där enhetens rapporterade försäljning eller, om enheten ingår i en konsoliderad grupp, den konsoliderade gruppens försäljning understiger 50 miljoner euro.

c)

lån för vilket betalningsskyldigheten ej fullgjorts : lån där betalning av ränta eller kapitalbelopp är oreglerad sedan minst 90 dagar och gäldenären är i fallissemang enligt definitionen i artikel 178 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 ( 3 ) eller om det föreligger goda skäl att betvivla att full betalning kommer att utgå.

d)

strukturerat lån : en struktur som inkluderar efterställda kreditfordringar.

e)

syndikerat lån : lån som beviljas av en grupp borgenärer som ingår i ett syndikat.

f)

högrisklån (s.k. leveraged loans) : lån till ett företag som redan har en avsevärd skuldsättning, t.ex. lånefinansiering av förvärv, där lånet används för att förvärva aktierna i ett företag som även står som gäldenär för lånet.

▼M2

g)

bestämmelser om kontinuerligt betalningsansvar : bestämmelser i den rättsliga dokumentationen av ett värdepapper med bakomliggande tillgångar som består av antingen bestämmelser om alternativt betalningsansvarig eller bestämmelser om kontaktorgan för alternativt betalningsansvarig (om det saknas bestämmelser om alternativt betalningsansvarig). När det gäller bestämmelser om kontaktorgan för alternativt betalningsansvarig bör ett sådant utses och kontaktorganet ges i uppdrag att hitta en lämplig alternativ betalningsansvarig inom 60 dagar från en utlösande händelse för att säkerställa att värdepapperet med bakomliggande tillgångar betalas och administreras enligt tidsplanen. Dessa bestämmelser ska även omfatta utlösande faktorer – som kan vara kreditbetygsbaserade och/eller icke-kreditbetygsbaserade – för att en alternativ betalningsansvarig ska utses, t.ex. att den aktuellt betalningsansvarige inte har fullgjort sina skyldigheter. I bestämmelser om alternativt betalningsansvariga ska den alternativt betalningsansvarige inte ha nära förbindelser till den betalningsansvarige. I bestämmelser om kontaktorgan för alternativt betalningsansvarig ska det inte samtidigt finnas nära förbindelser mellan den betalningsansvarige, kontaktorganet för alternativt betalningsansvarig och emittentens kontoförande bank.

▼M2

h)

nära förbindelser : samma betydelse som i artikel 138.2. i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

i)

innehållna mobiliserade värdepapper med bakomliggande tillgångar : sådana värdepapper med bakomliggande tillgångar som används till mer än 75 procent av det utestående nominella beloppet av en motpart som är upphovsman till värdepapperet med bakomliggande tillgångar eller av enheter som har nära förbindelser till upphovsmannen.

▼B

Artikel 4

Godtagande av ytterligare kreditfordringar

1.  En nationell centralbank får godta kreditfordringar som inte uppfyller Eurosystemets krav som säkerhet för Eurosystemets penningpolitiska transaktioner.

2.  De nationella centralbanker som beslutar att godta kreditfordringar enligt punkt 1 ska ta fram kriterier för vilka kreditfordringar som godtas samt riskkontrollåtgärder för detta ändamål genom att ange avstegen från kraven i bilaga 1 till riktlinje ECB/2011/14. Kriterierna för de kreditfordringar som godtas samt riskkontrollåtgärderna ska inkludera kriteriet att kreditfordringarna måste regleras av lagstiftningen i den medlemsstat där den nationella centralbanken som fastställer kriterierna har sitt säte. Kriterierna för de kreditfordringar som godtas samt riskkontrollåtgärderna ska inkludera kriteriet att kreditfordringarna måste regleras av lagstiftningen i den medlemsstat där den nationella centralbanken som fastställer kriterierna har sitt säte.

3.  I undantagsfall får en nationell centralbank, efter ECB-rådets godkännande, godta kreditfordringar

a) 

med tillämpning av kriterier för godtagande och riskkontrollåtgärder som fastställts av en annan nationell centralbank enligt punkterna 1 och 2, eller

b) 

som regleras av lagstiftningen i en annan medlemsstat än den där den nationella centralbanken som godtar kreditfordringarna har sitt säte,

c) 

som ingår i en pool av kreditfordringar eller har bakomliggande tillgångar i form av fastigheter, om kreditfordran eller berörd gäldenär (eller borgensman i tillämpliga fall) regleras av lagstiftningen i en annan medlemsstat än den där den nationella centralbanken som godtar kreditfordringarna har sitt säte.

4.  En annan nationell centralbank ska endast assistera en nationell centralbank som godtar kreditfordringar enligt punkt 1 om detta överenskommits bilateralt mellan de nationella centralbankerna och i förväg godkänts av ECB-rådet.

Artikel 5

Godtagande av vissa kortfristiga skuldinstrument

1.  För Eurosystemets penningpolitiska transaktioner får de nationella centralbankerna godta vissa kortfristiga skuldinstrument som inte uppfyller de krav på säkerheter som Eurosystemet ställer för omsättningsbara skuldinstrument som framgår av bilaga I till riktlinje ECB/2011/14.

2.  De nationella centralbanker som beslutar att godta kortfristiga skuldinstrument enligt punkt 1 ska ta fram kriterier för vilka kreditfordringar som godtas samt riskkontrollåtgärder för detta ändamål, som dock måste nå upp till de minimistandarder som ECB-rådet anger. Kriterierna för de kreditfordringar som godtas samt riskkontrollåtgärderna ska inkludera följande kriterier som gäller för kortfristiga skuldinstrument.

a) 

Instrumenten har emitterats av icke-finansiella företag ( 4 ) som är etablerade inom euroområdet. Garanten för de kortfristiga skuldinstrumenten (i förekommande fall) måste också vara ett icke-finansiellt företag som är etablerat i euroområdet, utom om en garanti inte är nödvändig för att de kortfristiga skuldinstrumenten ska uppfylla kraven på hög kreditvärdighet i enlighet med punkt d.

b) 

Instrumenten tas inte upp till handel på en marknad som Eurosystemet godkänner enligt punkt 6.2.1.5 i bilaga I till riktlinje ECB/2011/14.

c) 

Instrumenten är denominerade i euro.

d) 

Instrumenten uppfyller kraven på hög kreditvärdighet som uppställts av den relevanta nationella centralbanken som gäller i stället för kraven enligt punkterna 6.3.2 och 6.3.3 i bilaga I till riktlinje ECB/2011/14.

e) 

Med undantag från punkterna a–d uppfyller instrumenten Eurosystemets godtagbarhetskrav för omsättningsbara tillgångar som framgår av bilaga I till riktlinje ECB/2011/14.

3.  En nationell centralbank får inte, utom om det finns ett bilateral avtal med en annan nationell centralbank, godta kortfristiga skuldinstrument enligt punkterna 1 och 2 som har emitterats i euroområdet:

a) 

hos den andra nationella centralbanken, eller

b) 

hos en värdepapperscentral som i) godkänts av Eurosystemet enligt de standarder och förfaranden som framgår av dokumentet Framework for the assessment of securities settlement systems and links to determine their eligibility for use in Eurosystem credit operations ( 5 ), och ii) är etablerad i samma medlemsstat i euroområdet där den andra nationella centralbanken är etablerad.

4.  I denna artikel avses med ”kortfristiga skuldinstrument” instrument med en löptid på högst 365 dagar, både vid emissionen och därefter.

▼M4 —————

▼B

Artikel 7

Godtagande av vissa säkerheter som är denominerade i pund sterling, yen eller US-dollar

1.  Omsättningsbara skuldinstrument enligt punkt 6.2.1 i bilaga I till riktlinje ECB/2011/14 som är denominerade i pund sterling, yen eller US-dollar godtas som säkerhet vid Eurosystemets penningpolitiska transaktioner om de a) emitteras och innehas/avvecklas i euroområdet, b) emittenten är etablerad i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och c) de uppfyller övriga godtagbarhetskriterier i punkt 6.2.1 i bilaga I till riktlinje ECB/2011/14.

2.  Eurosystemet ska tillämpa följande värderingsavdrag på sådana omsättningsbara skuldinstrument: a) ett avdrag om 16 procent på tillgångar denominerade i pund sterling eller US-dollar och b) ett avdrag om 26 procent på tillgångar denominerade i yen.

3.  Omsättningsbara skuldinstrument enligt punkt 1 med en kupong som är kopplad till en enda penningmarknadsränta i samma denomineringsvaluta, eller till ett inflationsindex utan några komplexa konstruktioner med valmöjligheter som t.ex. räntekorridorer, att räntan fixeras stegvis etc. för respektive land ska också godtas som säkerhet vid Eurosystemets penningpolitiska transaktioner.

4.  Utöver de benchmarkräntor i utländsk valuta som avses i punkt 3 får ECB, efter ECB-rådets godkännande, publicera en förteckning över ytterligare benchmarkräntor som godtas på sin webbplats www.ecb.europa.eu.

5.  Endast artiklarna 1, 3, 6, 7 och 9 i denna riktlinje ska tillämpas på omsättningsbara tillgångar denominerade i utländsk valuta.

Artikel 8

Tillfälligt upphävande av kraven avseende kreditkvalitetströsklar för vissa omsättningsbara instrument

1.  Eurosystemets minimikrav för kreditkvalitetströsklar, såsom anges i Eurosystemets ramverk för kreditbedömning av värdepapper som är avsedda för handel i punkt 6.3.2 i bilaga I till riktlinje ECB/2011/14 ska tillfälligt upphävas i enlighet med punkt 2.

▼M4

2.  Med stöd av ett specifikt beslut från ECB-rådet ska Eurosystemets kreditkvalitetströsklar inte gälla för omsättningsbara skuldinstrument som emitterats eller fullt ut garanteras av staten i en av euroområdets medlemsstater som omfattas av ett EU/IMF-program så länge som ECB-rådet anser att denna medlemsstat uppfyller villkoren för det ekonomiska stödet och/eller det makroekonomiska programmet.

▼M4 —————

▼M5

Artikel 8a

Godtagande av omsättningsbara skuldinstrument som emitterats av statlig förvaltning i Republiken Grekland

1.  De nationella centralbankerna får godta omsättningsbara skuldinstrument som emitterats av statlig förvaltning i Republiken Grekland som säkerhet inom ramen för Eurosystemets kredittransaktioner som inte uppfyller Eurosystemets krav på kreditvärdighet för omsättbara tillgångar som framgår av artiklarna 59 och 71 samt av del 4 avdelning I kapitel 2 riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60), om dessa instrument uppfyller alla övriga godtagbarhetskriterier som gäller för omsättningsbara tillgångar och framgår av riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

2.  De värdepapper som avses i punkt 1 och som de nationella centralbankerna godtar som säkerhet ska vara föremål för de värderingsavdrag som framgår av bilaga II b till denna riktlinje.

▼M6

Artikel 8b

Acceptans av vissa omsättningsbara tillgångar och emittenter som var godtagbar den 7 april 2020

1.  De termer som används i denna artikel har samma betydelse som framgår av riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

2.  Utan hinder av vad som sägs i artiklarna 59.3, 71 och 82.1 a i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60), ska omsättbara tillgångar – andra än värdepapper med bakomliggande tillgångar (ABS) – som emitterats senast den 7 april 2020 och som den 7 april 2020 hade ett offentligt kreditbetyg från minst ett godkänt ECAI-system, som uppfyllde Eurosystemets minimikrav på kreditkvalitet, godtas som säkerhet för Eurosystemets kreditoperationer förutsatt att de, vid varje tidpunkt efter den 7 april 2020:

a) 

har ett offentligt kreditbetyg från minst ett godkänt ECAI-system som minst motsvarar kreditkvalitetssteg 5 i Eurosystemets harmoniserade riskklasskala, och

b) 

fortsätter att uppfylla alla övriga godtagbarhetskriterier som gäller för omsättbara tillgångar enligt riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

För tydlighetens skull anges att det offentliga kreditbetyget den 7 april 2020 som avses i denna punkt ska fastställas av Eurosystemet utifrån de regler som framgår av artiklarna 82.1 a, 82.2, 83, 84 a, 84 b, 85 och 86 i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

3.  Om en omsättningsbar tillgångs uppfyllande av Eurosystemets minimikrav på kreditkvalitet den 7 april 2020 fastställs utifrån en ECAI-bedömning av emittenten eller borgensmannen från ett godkänt ECAI-system, ska den omsättningsbara tillgången godtas som säkerhet för Eurosystemets kreditoperationer förutsatt att, vid varje tidpunkt efter den 7 april 2020:

a) 

ECAI-bedömningen av emittent eller borgensman, i förekommande fall, för den omsättningsbara tillgången minst motsvarar kreditkvalitetssteg 5 i Eurosystemets harmoniserade riskklasskala, och

b) 

den omsättningsbara tillgången fortsätter att uppfylla alla övriga godtagbarhetskriterier som gäller enligt riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

4.  Omsättningsbara tillgångar – andra än värdepapper med bakomliggande tillgångar (ABS) – som emitterats efter den 7 april 2020 och vars emittent eller i förekommande fall borgensman, hade ett offentligt kreditbetyg den 7 april 2020 från minst ett godkänt ECAI-system, som uppfyllde Eurosystemets minimikrav på kreditkvalitet, ska ävne fortsättningsvis godtas som säkerhet för Eurosystemets kreditoperationer efter den 7 april 2020 förutsatt att:

a) 

dessa omsättningsbara tillgångar har ett offentligt kreditbetyg från minst ett godkänt ECAI-system som minst motsvarar kreditkvalitetssteg 5 i Eurosystemets harmoniserade riskklasskala, och

b) 

dessa omsättningsbara tillgångar uppfyller alla övriga godtagbarhetskriterier som gäller för omsättningsbara tillgångar enligt riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

För tydlighetens skull anges att det offentliga kreditbetyget som avses i punkt a ska fastställas av Eurosystemet utifrån de regler som framgår av artiklarna 82.1 a, 82.2, 83, 84 a, 84 b, 85 och 86 i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

5.  Säkerställda obligationer som emitterats efter den 7 april 2020 inom ramen för ett program med säkerställda obligationer som den 7 april 2020 hade ett kreditbetyg från minst ett godkänt ECAI-system, som uppfyllde Eurosystemets minimikrav på kreditkvalitet, ska godtas som säkerhet för Eurosystemets kreditoperationer förutsatt att:

a) 

programmet med säkerställda obligationer vid varje tidpunkt efter den 7 april 2020 har ett offentligt kreditbetyg från minst ett godkänt ECAI-system som minst motsvarar kreditkvalitetssteg 5 i Eurosystemets harmoniserade riskklasskala, och

b) 

dessa säkerställda obligationer uppfyller alla övriga godtagbarhetskriterier som gäller för dem enligt riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

6.  De omsättningsbara tillgångar som avses i artikel 87.2 i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60) som inte hade något offentligt kreditbetyg från ett godkänt ECAI-system den 7 april 2020, men som den 7 april 2020 hade en implicerad kreditbedömning som härletts av Eurosystemet i enlighet med artikel 87.1 och 87.2 i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60) som uppfyllde Eurosystemets kreditkvalitetskrav, ska godtas som säkerhet för Eurosystemets kreditoperationer oavsett emissionsdatum förutsatt att, vid varje tidpunkt efter den 7 april 2020:

a) 

emittenten eller borgensman, i förekommande fall, för dessa omsättningsbara tillgångar åtminstone har en kreditvärdighet som motsvarar kreditkvalitetssteg 5 i Eurosystemets harmoniserade riskklasskala, och

b) 

dessa omsättningsbara tillgångar uppfyller alla övriga godtagbarhetskriterier som gäller för dem enligt riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

7.  Utan hinder av vad som sägs i artiklarna 59.3, 71 och 82.1 b i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60), ska värdepapper med bakomliggande tillgångar (ABS) som emitterats före den 7 april 2020 och som den 7 april 2020 hade minst två offentliga kreditbetyg från olika godkända ECAI-system som uppfyller Eurosystemets minimikrav på kreditkvalitet enligt riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60), ska godtas som säkerhet för Eurosystemets kreditoperationer förutsatt att de, vid varje tidpunkt efter den 7 april 2020:

a) 

har minst två offentliga kreditbetyg från olika godkända ECAI-system, som minst uppfyller kreditkvalitetssteg 4 i Eurosystemets harmoniserade riskklasskala, och

b) 

fortsätter att uppfylla alla övriga godtagbarhetskriterier som gäller för värdepapper med bakomliggande tillgångar enligt riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

För tydlighetens skull anges att de krav som anges i artikel 3.1 a–d och 3.4 i denna riktlinje inte ska gälla för de värdepapper med bakomliggande tillgångar som avses i denna punkt.

8.  Värdepapper med bakomliggande tillgångar som den 7 april 2020 godtogs av Eurosystemet som säkerhet enligt artikel 3.1 i denna riktlinje ska även framledes godtas om de, vid varje tidpunkt efter den 7 april 2020:

a) 

har minst två offentliga kreditbetyg från två olika godkända ECAI-system som minst motsvarar kreditkvalitetssteg 4 i Eurosystemets harmoniserade riskklasskala, och

b) 

fortsätter att uppfylla krav som gäller för dem enligt artikel 3.1 (utom kreditbetyget), 3.2a och artikel 3.4 i denna riktlinje.

För tydlighetens skull anges att artikel 3.2 och 3.5 i denna riktlinje inte ska gälla för de värdepapper med bakomliggande tillgångar som avses i denna punkt.

9.  Så länge de godtas som säkerhet av Eurosystemet i enlighet med denna artikel ska de omsättningsbara tillgångar, inklusive säkerställda obligationer, som framgår av punkterna 2–6 vara föremål för de värderingsavdrag som framgår av bilaga IIb till denna riktlinje. De värdepapper med bakomliggande tillgångar som avses i punkterna 7 och 8 ska vara föremål för de värderingsavdrag som framgår av bilaga IIa till denna riktlinje. Värderingsavdragen ska beräknas utifrån det aktuella kreditbetyget som gäller valfri dag efter den 7 april 2020 i enlighet med reglerna om rangordning av ECAI-kreditbedömningar som framgår av artiklarna 83–88 i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

10.  Utöver de värderingsavdrag som fastställs i punkt 9 ska följande ytterligare värderingsavdrag tillämpas:

a) 

värdepapper med bakomliggande tillgångar, säkerställda obligationer och skuldinstrument utan säkerhet som emitterats av kreditinstitut som teoretiskt sett värderas enligt reglerna i artikel 134 i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60) är föremål för ett ytterligare värderingsavdrag i form av en värderingsnedsättning på 4 procent.

b) 

säkerställda obligationer som nyttjas för egen användning är föremål för ett ytterligare värderingsavdrag motsvarande i) 6,4 procent av värdet på de skuldinstrument som klassats i kreditkvalitetsstegen 1 och 2, samt ii) 9,6 procent av värdet på de skuldinstrument som klassats i kreditkvalitetsstegen 3, 4 och 5.

c) 

Vid tillämpning av punkt b betyder ”säkerställda obligationer som nyttjas för egen användning” att en motpart lämnar in eller använder säkerställda obligationer som har emitterats eller garanteras av motparten själv eller av en annan enhet till vilken motparten har nära förbindelser enligt artikel 138 i riktlinje (EU) 2015/510 (ECB/2014/60).

d) 

Om det ytterligarevärderingsavdrag som avses i punkt b inte kan tillämpas i ett system för förvaltning av säkerheter hos en nationell centralbank, trepartsagent, eller TARGET2-Securities för automatisk kollateralisering, ska det ytterligare värderingsavdraget som tillämpas i ett sådant system eller en sådan plattform gälla för hela emissionsvärdet för de säkerställda obligationer som kan nyttjas för egen räkning.

11.  För tydlighetens skull anges att bestämmelserna i denna artikel är oberoende av, och inte ska beaktas vid, bedömningen av godtagbarheten för direkta köp inom ramen för programmet för köp av den offentliga sektorns tillgångar på andrahandsmarknaderna (PSPP) ( 6 ), det tredje programmet för köp av säkerställda obligationer (CBPP3) ( 7 ), programmet för köp av värdepapper med bakomliggande tillgångar (ABSPP) ( 8 ), programmet för köp av värdepapper från företagssektorn (CSPP) ( 9 ) samt stödprogramet föranlett av pandemin (PEPP) ( 10 ).

▼B

Artikel 9

Verkan, genomförande och tillämpning

1.  Denna riktlinje får verkan den 9 juli 2014.

2.  De nationella centralbankerna ska vidta de åtgärder som är nödvändiga för att följa artiklarna 1.3, 3.2, 3.3, 3.5 och 3.6, 3.7 g, 4.3 c och 8.3 samt tillämpa denna riktlinje från och med den 20 augusti 2014. De ska senast den 6 augusti 2014 informera ECB om texter och medel avseende åtgärder i relation till artiklarna 1.3, 3.2, 3.3, 3.5 och 3.6, 3.7 g, 4.3 c samt 8.3, samt alla åtgärder avseende artikel 5 i enlighet med de förfaranden som fastställs av ECB-rådet.

▼M4 —————

▼B

Artikel 10

Ändring av riktlinje ECB/2007/9

I del 5 i bilaga III ska stycket efter tabell 2 ersättas med följande:

”Beräkning av generellt avdrag för kontrolländamål (R6):

Generellt avdrag: avdraget är tillämpligt för alla kreditinstitut. Varje kreditinstitut gör ett maximalt avdrag för att reducera den administrativa kostnaden för att hantera mycket små kassakrav. Om [kassakravsbas × kassakravsprocent] understiger 100 000 euro, är det generella avdraget lika med [kassakravsbas × kassakravsprocent]. Om [kassakravsbas × kassakravsprocent] överstiger eller är lika med 100 000 euro, är det generella avdraget lika med 100 000 euro. Institut som har fått tillstånd att rapportera statistiska uppgifter om sin konsoliderade kassakravsbas som grupp (enligt definitionen i del 2 avsnitt 1 i bilaga III till förordning (EG) nr 25/2009 (ECB/2008/32)) ska hålla sina kassakravsmedel via ett av gruppens institut, som fungerar som mellanhand endast för dessa institut. I det sistnämnda fallet ska endast gruppen som helhet ha rätt till det generella avdraget i enlighet med artikel 11 i Europeiska centralbankens förordning (EG) nr 1745/2003 av den 12 september 2003 om tillämpningen av minimireserver (kassakrav) (ECB/2003/9) ( *1 ).

Minimireserver (eller reserver ’som krävs’) beräknas enligt följande:

Minimireserver (eller reserver ’2019som krävs’) = kassakravsbas × kassakravsprocent – generellt avdrag

Kassakravsprocent ska tillämpas i enlighet med förordning (EG) nr 1745/2003 (ECB/2003/9).

Artikel 11

Upphävande

1.  Riktlinje ECB/2013/4 ska upphöra att gälla från och med den 20 augusti 2014.

2.  Hänvisningar till riktlinje ECB/2013/4 ska anses som hänvisningar till den här riktlinjen och ska läsas i enlighet med jämförelsetabellen i bilaga IV.

Artikel 12

Adressater

Denna riktlinje riktar sig till alla centralbanker i Eurosystemet.

▼M4 —————

▼M6




BILAGA IIa

Värderingsavdrag (i procent) för värdepapper med bakomliggande tillgångar som är godtagbara enligt artiklarna 3.2 och 8b i denna riktlinje



Kreditkvalitet

Vägd genomsnittlig livslängd (*1)

Värderingsavdrag

Steg 3

[0,1)

4,8

[1,3)

7,2

[3,5)

10,4

[5,7)

12,0

[7,10)

14,4

[10, ∞)

24,0

Steg 4

[0,1)

11,2

[1,3)

15,2

[3,5)

18

[5,7)

24,8

[7,10)

30,4

[10, ∞)

43,2

(*1)   dvs. [0–1) vägd genomsnittlig livslängd (WAL) under 1 år, [1–3) WAL minst 1 år men under 3 år osv.




BILAGA IIb

Värderingsavdrag (i procent) för andra omsättningsbara tillgångar än värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet (ABS) som avses i artiklarna 8a och 8b



 

Kategori I

Kategori II

Kategori III

Kategori IV

Kreditkvalitet

Återstående löptid (år) (*1)

Fast och rörlig kupong

Nollkupong

Fast och rörlig kupong

Nollkupong

Fast och rörlig kupong

Nollkupong

Fast och rörlig kupong

Nollkupong

Steg 4

[0-1)

6,4

6,4

8

8

12,8

12,8

20

20

[1-3)

9,6

10,4

12

15,2

16

18,4

28

30

[3-5)

11,2

12

16

20

19,2

23,6

33,6

37,2

[5-7)

12,4

13,6

20

24,8

22,4

28,4

36,8

40,4

[7-10)

13,2

14,4

21,6

28,4

24,8

32

40

44,8

[10, ∞)

14,4

16,8

23,2

31,6

26,4

34,8

41,6

46,8

Steg 5

[0-1)

8

8

12

12

22,4

22,4

24

24

[1-3)

11,2

12

16

19,2

25,6

28

32

34

[3-5)

13,2

14

22,4

26,4

28,8

33,2

38,4

42

[5-7)

14,4

15,6

27,2

32

31,6

37,6

43,2

46,8

[7-10)

15,2

16,4

28,8

35,6

33,2

40,4

46,4

51,2

[10, ∞)

16,4

18,8

30,4

38,8

33,6

42

48

53,2

(*1)   dvs. [0-1) återstående löptid under 1 år, [1-3) återstående löptid minst 1 år men under 3 år osv.

▼B




BILAGA III

UPPHÄVD RIKTLINJE SAMT ÄNDRINGAR AV DENNA

Riktlinje ECB/2013/4 (EUT L 95, 5.4.2013, s. 23)

Riktlinje ECB/2014/12 (EUT L 166, 5.6.2014, s. 42)




BILAGA IV

JÄMFÖRELSETABELL



Riktlinje ECB/2013/4

Den här riktlinjen

Artiklarna 1 och 2

Artiklarna 1 och 2

Artikel 3.4 och 3.5

Artikel 3.4 och 3.5

Artikel 3.6

Artikel 3.7

Artikel 4

Artikel 4

Artikel 3.6.1

Artikel 3.7 a

Artikel 3.6.2

Artikel 3.7 b

Artikel 3.6.3

Artikel 3.7 c

Artikel 3.6.4

Artikel 3.7 d

Artikel 3.6.5

Artikel 3.7 e

Artikel 3.6.6

Artikel 3.7 f

Artikel 5

Artikel 5

Artikel 6

Artikel 6

Artikel 7

Artikel 7

Artikel 8

Artikel 8

Artikel 9

Artikel 9

Artikel 10

Artikel 11

Artikel 11

Artikel 12

Riktlinje ECB/2014/12

Den här riktlinjen

Artikel 1.1

Artikel 1.3

Artikel 1.2

Artikel 3.1

Beslut ECB/2013/22

Den här riktlinjen

Artikel 1.1

Artikel 1.3

Artikel 1.2

Artikel 8.3

Bilaga

Bilaga II

Beslut ECB/2013/36

Den här riktlinjen

Artikel 2.1 a

Artikel 3.2

Artikel 2.1 b

Artikel 3.3

Artikel 2.2

Artikel 3.5

Artikel 3.2

Artikel 3.7 g

Artikel 3.3

Artikel 3.6

Artikel 4 c

Artikel 4.3 c



( 1 ) ”Trippel-B” betyder ett kreditbetyg motsvarande minst ”Baa3” från Moodys, ”BBB-” från Fitch eller Standard & Poor's eller ett kreditbetyg ”BBBL” från DBRS.

( 2 ) Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2015/510 av den 19 december 2014 om genomförandet av Eurosystemets penningpolitiska ramverk (ECB/2014/60) (riktlinjen om den allmänna dokumentationen) (EUT L 91, 2.4.2015, s. 3).

( 3 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1).

( 4 ) Icke-finansiella företag är definierade enligt Europeiska nationalräkenskapssystemet 1995 (ENS 95).

( 5 ) Finns på ECB:s webbplats www.ecb.europa.eu

( 6 ) Europeiska centralbankens beslut (EU) 2020/188 av den 3 februari 2020 om ett program för köp av den offentliga sektorns tillgångar på andrahandsmarknaderna (ECB/2020/9) (EUT L 39, 12.2.2020, s. 12).

( 7 ) Europeiska centralbankens beslut (EU) 2020/187 av den 3 februari 2020 om genomförandet av det tredje programmet för köp av säkerställda obligationer (ECB/2020/8) (EUT L 39, 12.2.2020, s. 6).

( 8 ) Europeiska centralbankens beslut ECB/2015/5 av den 19 november 2014 om genomförandet av programmet för köp av värdepapper med bakomliggande tillgångar (ECB/2014/45) (EUT L 1, 6.1.2015, s. 4).

( 9 ) Europeiska centralbankens beslut (EU) 2016/948 av den 1 juni 2016 om genomförandet av programmet för köp av värdepapper från företagssektorn (ECB/2016/16) (EUT L 157, 15.6.2016, s. 28).

( 10 ) Europeiska centralbankens beslut (EU) 2020/440 av den 24 mars 2020 om ett tillfälligt stödprogram föranlett av pandemin (ECB/2020/17) (EUT L 91, 25.3.2020, p. 1).

( *1 ) EUT L 250, 2.10.2003, s. 10.”