14.7.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 187/37


BESLUT AV EFTAS ÖVERVAKNINGSMYNDIGHET nr 276/21/KOL

av den 8 december 2021

om Norges regionalstödskarta 2022–2027 (Norge) [2022/1213]


1.   SAMMANFATTNING

(1)

Eftas övervakningsmyndighet (övervakningsmyndigheten) vill informera de norska myndigheterna om att övervakningsmyndigheten efter att ha bedömt Norges regionalstödskarta 2022–2027 finner att den överensstämmer med principerna i riktlinjerna för statligt regionalstöd (riktlinjerna(1).

(2)

Detta beslut utgör övervakningsmyndighetens bedömning av regionalstödskartan i enlighet med punkt 190 i riktlinjerna. Den godkända kartan en utgör en oskiljaktig del av riktlinjerna (2). Själva kartan avser inget statligt stöd och utgör inget godkännande av beviljande av sådant stöd.

(3)

Övervakningsmyndigheten har fattat sitt beslut utifrån följande överväganden.

2.   FÖRFARANDE

(4)

Den 1 december 2021 antog övervakningsmyndigheten de nya riktlinjerna genom beslut nr 269/21/KOL. I riktlinjerna anges på vilka villkor anmälningspliktigt regionalstöd kan anses vara förenligt med EES-avtalets funktion (3). De anger också kriterier som ska ligga till grund för att identifiera områden som uppfyller villkoren i artikel 61.3 a och c i EES-avtalet (4).

(5)

Enligt punkt 150 i riktlinjerna ska de områden som Eftastaterna i EES vill beteckna som a- eller c-områden anges på en regionalstödskarta. Enligt punkt 189 i riktlinjerna bör varje Eftastat i EES till övervakningsmyndigheten anmäla en regionalstödskarta som är tillämplig från och med den 1 januari 2022 till och med den 31 december 2027. I enlighet med detta anmälde de norska myndigheterna Norges regionalstödskarta 2022–2027 genom en skrivelse av den 2 december 2021 (5).

3.   STÖDBERÄTTIGADE OMRÅDEN SOM HAR ANGETTS AV DE NORSKA MYNDIGHETERNA

3.1   Bakgrund

(6)

Regionalstödets täckning för perioden 2022–2027 anges för varje Eftastat i EES i bilaga I till riktlinjerna. Norges tilldelning består av förhandsdefinierade och icke förhandsdefinierade c-områden.

(7)

De norska myndigheterna kan använda denna tilldelning för att ange förhandsdefinierade och icke förhandsdefinierade c-områden. Principerna för att utse sådana områden återfinns i punkterna 168 och 169 respektive punkt 175 i riktlinjerna.

3.2   Förhandsdefinierade c-områden

3.2.1   Inledning

(8)

Enligt punkt 168 i riktlinjerna får Eftastaterna i EES till c-områden utse de förhandsdefinierade c-områden som avses i punkt 166. Dessa områden anges i bilaga I till riktlinjerna.

(9)

Punkt 169 medger en flexibilitet som innebär att andra glest befolkade och mycket glest befolkade områden än de som på förhand definierats som stödberättigade kan utses på vissa villkor.

(10)

På Norges regionalstödskarta 2014–2020 angav de norska myndigheterna glest befolkade områden. De mycket glest befolkade områdena identifierades inte (6). I stället angav de norska myndigheterna mycket glest befolkade områden inom ramen för en stödordning för driftstöd som begränsades till sådana områden (7).

(11)

Fotnot 65 i riktlinjerna innehåller en ny angivelse om att glest befolkade och mycket glest befolkade områden bör anges på regionalstödskartan. De norska myndigheterna har därför i sin anmälan även angivit de mycket glest befolkade områden som utsetts, vilka motsvarar dem som tidigare utsetts inom ramen för en stödordning för driftstöd.

(12)

Övervakningsmyndigheten kommer därför först att bedöma de glest befolkade områden som de norska myndigheterna utsett. Därefter kommer övervakningsmyndigheten att bedöma de mycket glest befolkade områden som de norska myndigheterna utsett inom dessa områden. I enlighet med punkt 169 sista meningen i riktlinjerna kommer övervakningsmyndigheten att ta hänsyn till befolkningen i både de mycket glest befolkade och glest befolkade områdena när den bedömer om taket för befolkningsandelen iakttas.

(13)

Av definitionen i punkt 19.30 i riktlinjerna följer att alla områden som utsetts på grundval av punkt 169 är glest befolkade. Övervakningsmyndigheten kommer därför endast att räkna befolkningen i de områden som är både glest befolkade och mycket glest befolkade en gång när den bedömer om taket för befolkningsandelen iakttas.

3.2.2   Glest befolkade områden

3.2.2.1   Två fylken ingår helt

(14)

Enligt punkt 169 första och andra meningen i riktlinjerna bör Eftastaterna i EES, när det gäller glest befolkade områden, i princip utse statistiska regioner på nivå 2 med färre än åtta invånare per km2 eller statistiska regioner på nivå 3 med färre än 12,5 invånare per km2. Eftastaterna i EES får dock utse delar av statistiska regioner på nivå 3 med färre än 12,5 invånare per km2 eller andra angränsande områden som gränsar till dessa statistiska regioner på nivå 3, förutsatt att dessa områden har färre än 12,5 invånare per km2.

(15)

I Norge motsvarar statistiska regioner på nivå 3 fylken och statistiska regioner på nivå 2 större regioner (8).

(16)

Fylkena Troms og Finnmark och Nordland ingår i sin helhet. Enligt siffror från den 1 januari 2020 (9) är befolkningstätheten i dessa fylken 3,4 respektive 6,7 invånare per km2 (10). Enligt samma befolkningsuppgifter uppgår befolkningen i dessa områden till 484 546 invånare (11).

3.2.2.2   Regioner som ingår delvis

(17)

Enligt punkt 169 andra meningen ges möjlighet att utse delar av statistiska regioner på nivå 3 med färre än 12,5 invånare per km2 eller andra angränsande områden som gränsar till dessa statistiska regioner på nivå 3, förutsatt att dessa områden har färre än 12,5 invånare per km2. Möjligheten att inkludera (byta in) angränsande områden motsvaras därmed av möjligheten att utesluta (byta ut) områden inom de statistiska regioner på nivå 3 som har färre än 12,5 invånare per km2.

(18)

I enlighet med detta byts delar av nivå 3-regionerna Innlandet och Trøndelag ut på regionalstödskartan, medan områden i andra nivå 3-regioner byts in (12).

3.2.2.3   Mindre områden som byts ut

(19)

I tabell 1 nedan anges de områden i nivå 3-regionerna Innlandet och Trøndelag som byts ut (13):

Tabell 1

Mindre områden som byts ut

Nivå 3-region

Områden (kommuner)

Befolkningstäthet

Innlandet

Hamar, Lillehammer, Gjøvik, Ringsaker, Løten, Stange, Elverum, Gran och Østre Toten

34,5

Trøndelag

Trondheim, den del av Orkland som tidigare utgjorde Orkdals kommun, Melhus, Skaun, Malvik, Stjørdal och Levanger

83,3

(20)

Enligt befolkningsuppgifterna från den 1 januari 2020 har dessa utbytta områden en sammanlagd befolkning på 504 560 invånare (14).

3.2.2.4   Mindre områden som byts in

(21)

I tabell 2 nedan ges en översikt över de mindre områden med lägre befolkningstäthet än 12,5 invånare per km2 som har bytts in (15):

Tabell 2

Mindre områden som byts in

Nivå 3-region

Områden (kommuner)

Befolkningstäthet

Viken

Aremark, Marker, Aurskog-Høland, Flå, Nesbyen, Gol, Hemsedal, Ål, Hol, Sigdal, Krødsherad, Flesberg, Rollag och Nore og Uvdal

4,8

Vestfold og Telemark

Notodden, Bamble, Kragerø, Drangedal, Nome, Midt-Telemark, Tinn, Hjartdal, Seljord, Kviteseid, Nissedal, Fyresdal, Tokke och Vinje

6,2

Agder

Den del av Lindesnes som tidigare utgjorde Marnardals kommun, den del av Lyngdal som tidigare utgjorde Audnedals kommun, Risør, Farsund, Flekkefjord, Gjerstad, Vegårshei, Tvedestrand, Åmli, Iveland, Evje og Hornnes, Bygland, Valle, Bykle, Åseral, Hægebostad, Kvinesdal och Sirdal

5,4

Rogaland

Sokndal, Lund, Bjerkreim, Hjelmeland, Suldal och Sauda

4,8

Vestland

Kinn, Etne, Bømlo, Fitjar, Tysnes, Kvinnherad, Ullensvang, Eidfjord, Ulvik, Voss, Kvam, Samnanger, Vaksdal, Modalen, Austrheim, Fedje, Masfjorden, Gulen, Solund, Hyllestad, Høyanger, Vik, Sogndal, Aurland, Lærdal, Årdal, Luster, Askvoll, Fjaler, Sunnfjord, Bremanger, Stad, Gloppen och Stryn

6,6

Møre og Romsdal

De delar av Molde som tidigare utgjorde kommunerna Nesset och Midsund, de delar av Ålesund som tidigare utgjorde kommunerna Haram och Sandøy, Vanylven, Sande, Hareid, Ørsta, Stranda, Sykkylven, Vestnes, Rauma, Averøy, Gjemnes, Tingvoll, Sunndal, Surnadal, Smøla, Aure, Volda, Fjord och Hustadvika

9,5

(22)

Enligt siffrorna från den 1 januari 2020 har dessa inbytta områden en sammanlagd befolkning på 528 360 invånare (16).

3.2.2.5   Bedömning av flexibiliteten

(23)

I punkt 169 i riktlinjerna anges tre villkor som ska vara uppfyllda för att mindre områden från en statistisk region på nivå 3 ska få bytas in om regionen som helhet har en befolkningstäthet på mer än 12,5 invånare per km2.

(24)

För det första måste de mindre områdena ha färre än 12,5 invånare per km2.

(25)

Enligt tidigare praxis har både övervakningsmyndigheten (17) och kommissionen (18) bedömt befolkningstätheten för inbytta glest befolkade områden per nivå 3-region (statistiska regioner på nivå 3/Nuts 3-regioner). Det finns inget nytt i ordalydelsen i punkt 169 som kräver en annan tolkning. Övervakningsmyndigheten kommer därför att tillämpa samma metod enligt de nya riktlinjerna.

(26)

Av uppgifterna i tabell 2 ovan framgår att befolkningstätheten i de inbytta områdena är mindre än 12,5 invånare per km2 när de bedöms tillsammans på nivån för den statistiska region på nivå 3 som de ingår i. De inbytta områdena uppfyller därmed kravet på befolkningstäthet.

(27)

För det andra ska de inbytta mindre områdena vara angränsande områden som gränsar till de statistiska regioner på nivå 3 som har en befolkningstäthet på mindre än 12,5 invånare per km2. Baserat på de gränser för de berörda områdena som framgår av kartan i bilaga III a till detta beslut, konstaterar övervakningsmyndigheten att detta krav är uppfyllt.

(28)

För det tredje får bytesförfarandet inte leda till att den särskilda tilldelning av c-täckning som avses i punkt 167 i riktlinjerna överskrids. Enligt den sista meningen i punkt 169 i riktlinjerna måste denna bedömning göras baserat på den sammantagna befolkningen i de glest befolkade och mycket glest befolkade områdena. Som anges i punkt 13 kommer dock befolkningen i de områden som är både glest befolkade och mycket glest befolkade endast att räknas en gång vid bedömningen av om taket för befolkningsandelen iakttas.

(29)

Enligt bilaga I till riktlinjerna är den särskilda tilldelningen av c-täckning för Norge 25,14 % av landets befolkning. Både övervakningsmyndigheten (19) och kommissionen (20) har i tidigare praxis godtagit att nyare nationella befolkningsuppgifter används vid bedömningen av om taket för befolkningstätheten iakttas. Det finns inget nytt i ordalydelsen i punkt 169 i riktlinjerna som innebär att denna metod inte skulle vara förenlig även med de nya riktlinjerna. Övervakningsmyndigheten anser därför att de norska myndigheternas användning av befolkningsuppgifter från den 1 januari 2020 kan godtas.

(30)

Enligt siffrorna från den 1 januari 2020 uppgår befolkningen i Norge till 5 368 283 invånare (21). Baserat på denna uppgift kan därför befolkningen i de mycket glest och glest befolkade områden som utsetts inte överstiga 1 349 586 invånare.

(31)

Befolkningen i de glest befolkade områden som utsetts uppgår till 1 348 649 invånare (22). Detta understiger den särskilda tilldelningen av c-täckning för Norge.

3.2.3   Mycket glest befolkade områden

3.2.3.1   Många av de glest befolkade områdena är mycket glest befolkade

(32)

I detta avsnitt kommer övervakningsmyndigheten att bedöma de mycket glest befolkade områden som de norska myndigheterna utsett. På grund av Norges geografi och befolkningsmönster räknas många av de glest befolkade områdena som mycket glest befolkade och betecknas även som sådana av de norska myndigheterna.

3.2.3.2   Regionen Nordnorge ingår i sin helhet

(33)

I punkt 169 tredje meningen i riktlinjerna fastställs att för mycket glest befolkade områden får Eftastaterna i EES utse statistiska regioner på nivå 2 med färre än åtta invånare per km2 eller andra mindre, angränsande områden som gränsar till dessa statistiska regioner på nivå 2, förutsatt att dessa områden har färre än åtta invånare per km2 och att befolkningen i de mycket glest befolkade områdena tillsammans med de glest befolkade områdena inte överstiger den särskilda tilldelning av c-täckning som avses i punkt 167.

(34)

Två statistiska regioner på nivå 2 i Norge uppfyller kriteriet om en befolkningstäthet på åtta invånare per km2. Dessa är Nordnorge (23) och Innlandet (24). Nivå 2-regionen Nordnorge har en befolkningstäthet på 4,5 invånare per km2 (25), medan nivå 2-regionen Innlandet har en befolkningstäthet på 7,5 invånare per km2 (26).

(35)

De norska myndigheterna har utsett nivå 2-regionen Nordnorge som stödberättigad i sin helhet. Alla områden i Nordnorge ska därför anses vara mycket glest befolkade i den mening som avses i riktlinjerna.

(36)

Som anges i punkt 16 ovan uppgår befolkningen i dessa områden till 484 546 invånare, baserat på uppgifter från den 1 januari 2020.

3.2.3.3   Regionen Innlandet ingår delvis

(37)

Ordalydelsen i punkt 169 tredje meningen i riktlinjerna gör det möjligt att utse mindre, angränsande områden som gränsar till statistiska regioner på nivå 2 med färre än åtta invånare per km2. Även om det inte anges uttryckligen måste möjligheten att inkludera sådana angränsande områden logiskt sett motsvaras av möjligheten att utesluta områden inom de statistiska regioner på nivå 2 som har färre än åtta invånare per km2. Denna tolkning är också i linje med tidigare praxis (27).

(38)

I enlighet med detta utses nivå 2-regionen Innlandet endast delvis som mycket glest befolkad. I tabell 3 nedan anges vilka delar av Innlandet som ingår och befolkningstätheten för detta område (28):

Tabell 3

Områden i Innlandet som ingår

Nivå 2-region

Områden (kommuner)

Befolkningstäthet

Innlandet

Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Grue, Åsnes, Våler, Trysil, Åmot, Stor-Elvdal, Rendalen, Engerdal, Tolga, Tynset, Alvdal, Folldal, Os, Dovre, Lesja, Skjåk, Lom, Vågå, Nord-Fron, Sel, Sør-Fron, Ringebu, Søndre Land, Nordre Land, Sør-Aurdal, Etnedal, Nord-Aurdal, Vestre Slidre, Øystre Slidre och Vang

3,4

(39)

Enligt befolkningssiffrorna från den 1 januari 2020 uppgår befolkningen i dessa områden till 143 115 invånare (29).

3.2.3.4   Delar av Trøndelag ingår som mindre angränsande områden till Nordnorge

(40)

De angränsande områdena till Nordnorge ligger alla i nivå 3-regionen Trøndelag.

(41)

I tabell 4 nedan anges vilka delar av Trøndelag som ingår och befolkningstätheten för detta område (30):

Tabell 4

Angränsande områden till Nordnorge som ingår

Nivå 3-region

Områden (kommuner)

Befolkningstäthet

Trøndelag

Den del av Steinkjer som tidigare utgjorde Verrans kommun, Namsos, Osen, Snåase-Snåsa, Lierne, Raarvihke–Røyrvik, Namsskogan, Grong, Høylandet, Overhalla, Flatanger, Leka, Inderøy, Indre Fosen, Ørland, Åfjord och Nærøysund

4,1

(42)

Befolkningen i dessa områden uppgår till 73 683 invånare, beräknat enligt befolkningssiffrorna från den 1 januari 2020 (31).

3.2.3.5   Mindre angränsande områden till Innlandet från flera fylken ingår

(43)

De angränsande områdena till Innlandet ligger i nivå 3-regionerna Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestland, Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark och Viken. Dessa områden anges i tabell 5 nedan (32).

Tabell 5

Angränsande områden till Innlandet som ingår

Nivå 3-region

Områden (kommuner)

Befolkningstäthet

Trøndelag

Hitra, Frøya, Oppdal, Rennebu, Røros, Holtålen, Tydal, Meråker, Heim, Rindal samt de delar av Orkland som tidigare utgjorde kommunerna Agdenes, Meldal och delar av Snillfjords kommun

3,6

Møre og Romsdal

Vanylven, Sande, Stranda, Sykkylven, Vestnes, Rauma, Tingvoll, Sunndal, Surnadal, Smøla, Aure, Fjord, den del av Volda som tidigare utgjorde Hornindals kommun, de delar av Molde som tidigare utgjorde kommunerna Nesset och Midsund samt den del av Ålesund som tidigare utgjorde Sandøy kommun

6,3

Vestland

Tysnes, Kvinnherad, Ullensvang, Eidfjord, Ulvik, Modalen, Fedje, Masfjorden, Gulen, Solund, Hyllestad, Høyanger, Vik, Aurland, Lærdal, Årdal, Luster, Askvoll, Fjaler, Bremanger, Stad, Gloppen, Stryn, den del av Voss som tidigare utgjorde Granvins kommun, den del av Kinn som tidigare utgjorde Vågsøy kommun, de delar av Sogndal som tidigare utgjorde kommunerna Leikanger och Balestrand samt de delar av Sunnfjord som tidigare utgjorde kommunerna Gaular, Jølster och Naustdal

4,7

Rogaland

Hjelmeland, Suldal och Sauda

3,6

Agder

Risør, Gjerstad, Åmli, Evje og Hornnes, Bygland, Valle, Bykle och Åseral

2,9

Vestfold og Telemark

Drangedal, Nome, Tinn, Hjartdal, Seljord, Kviteseid, Nissedal, Fyresdal, Tokke och Vinje

2,9

Viken

Flå, Nesbyen, Gol, Hemsedal, Ål, Hol, Rollag och Nore og Uvdal

3,0

(44)

Befolkningen i dessa områden uppgår till 301 848 invånare, beräknat enligt befolkningssiffrorna från den 1 januari 2020 (33).

3.2.3.6   Bedömning av flexibiliteten

(45)

I punkt 169 i riktlinjerna anges tre villkor som ska vara uppfyllda för att områden från statistiska regioner på nivå 2 med en befolkningstäthet på mer än åtta invånare per km2 ska få bytas in.

(46)

För det första måste områdena ha färre än åtta invånare per km2.

(47)

Som fastställs i punkt 27 ovan har både övervakningsmyndigheten (34) och kommissionen (35) tidigare bedömt befolkningstätheten för inbytta glest befolkade områden tillsammans per respektive nivå 3-region (statistiska regioner på nivå 3/Nuts 3-regioner). För mycket glest befolkade områden som utsetts inom ramen för en stödordning för driftstöd bedömde övervakningsmyndighet inte befolkningstätheten i de berörda områdena på en lägre enhetsnivå än nivå 3 (36).

(48)

Det finns inget nytt i ordalydelsen i punkt 169 i riktlinjerna som kräver att denna etablerade praxis frångås. Övervakningsmyndigheten kommer därför att tillämpa samma metod enligt de nya riktlinjerna.

(49)

Av uppgifterna i tabellerna 4 och 5 ovan framgår att befolkningstätheten i de inbytta områdena är mindre än åtta invånare per km2 när de områden som ligger i samma statistiska region på nivå 3 bedöms tillsammans. Eftersom de statistiska regionerna på nivå 3 ingår i de större regionerna på nivå 2 innebär det att befolkningstätheten i de områden som byts in också ligger under tröskelvärdet på åtta invånare per km2 om de inkluderade områdena bedöms tillsammans per nivå 2-region.

(50)

De inbytta områdena uppfyller därmed kravet på befolkningstäthet. Som framgår av tabell 3 uppfylls även kravet på befolkningstäthet för de utsedda områdena i Innlandet när de bedöms tillsammans.

(51)

För det andra ska de inbytta områdena vara angränsande områden som gränsar till de statistiska regioner på nivå 2 som har en befolkningstäthet på mindre än åtta invånare per km2. Baserat på de gränser för de berörda områdena som framgår av kartan i bilaga III b till detta beslut, konstaterar övervakningsmyndigheten att detta krav är uppfyllt.

(52)

För det tredje får bytesförfarandet inte leda till att den särskilda tilldelning av c-täckning som avses i punkt 167 i riktlinjerna överskrids. Enligt den sista meningen i punkt 169 i riktlinjerna måste denna bedömning göras baserat på den sammantagna befolkningen i de mycket glest befolkade områdena och i de områden som bara är glest befolkade.

(53)

Befolkningen i de mycket glest befolkade områden som utsetts uppgår till 1 003 192 invånare (37). Denna befolkning inkluderades vid bedömningen i punkt 31 ovan av huruvida de utsedda glest befolkade områdena överensstämmer med taket för befolkningsandelen. På grundval av ovanstående konstaterar övervakningsmyndigheten att befolkningsandelen i Norges regionalstödskarta inte överstiger den särskilda tilldelning av c-täckning som avses i punkt 167 i riktlinjerna.

3.2.4   Avslutande anmärkningar om de förhandsdefinierade c-områden som utsetts

(54)

I regionalstödskartan 2022–2027 har de norska myndigheterna utsett glest befolkade och mycket glest befolkade områden som är berättigade till regionalstöd. På grundval av ovanstående bedömning finner övervakningsmyndigheten att dessa områden har utsetts i enlighet med riktlinjerna.

3.3   Icke förhandsdefinierade c-områden

3.3.1   Inledning

(55)

Enligt bilaga I till riktlinjerna är tilldelningen av icke förhandsdefinierad c-täckning för Norge 6,87 % av landets befolkning. Norge kan använda denna täckning för att utse icke förhandsdefinierade c-områden i enlighet med villkoren i punkt 175 i riktlinjerna.

3.3.2   Områden som ingår

(56)

De områden som de norska myndigheterna har utsett som icke förhandsdefinierade c-områden anges i tabell 6 nedan (38).

Tabell 6

Icke förhandsdefinierade c-områden

Nivå 3-region

Kommuner

Befolkning den 1 januari 2020

Rogaland

Utsira och Kvitsøy

715

Møre og Romsdal

Aukra

3 509

(57)

Baserat på de mest aktuella befolkningssiffrorna från den 1 januari 2020 är befolkningen i de områden som utsetts som icke förhandsdefinierade c-områden 4 224 invånare.

3.3.3   Bedömning

(58)

Enligt punkt 175.3 iii i riktlinjerna får Eftastaterna i EES som icke förhandsdefinierade c-områden utse öar med färre än 5 000 invånare.

(59)

Som framgår av siffrorna i tabell 6 ovan är befolkningen på var och en av öarna Utsira, Kvitsøy och Aukra mindre än 5 000 invånare. Villkoret i punkt 175.3 iii i riktlinjerna är därför uppfyllt.

(60)

Baserat på befolkningsuppgifterna i tabell 6 ovan uppgår befolkningen i dessa utsedda områden till 0,08 % av den totala befolkningen. Detta ligger långt under den tilldelning av icke förhandsdefinierad c-täckning för Norge på 6,87 % som fastställs i bilaga I till riktlinjerna.

(61)

På grundval av ovanstående konstaterar övervakningsmyndigheten att de icke förhandsdefinierade c-områden som utsetts i Norges regionalstödskarta 2022–2027 överensstämmer med riktlinjerna.

3.4   Översikt över de områden som ingår i regionalstödskartan

(62)

En förteckning över de områden som ingår i regionalstödskartan, inklusive deras status som mycket glest befolkade, glest befolkade eller icke förhandsdefinierade c-områden, finns i bilaga I till detta beslut. Bilaga II innehåller mer detaljerade uppgifter om de statistiska enheterna i de kommuner som hade delats upp när de stödberättigade områdena angavs.

4.   STÖDNIVÅER

(63)

Enligt punkt 151 i riktlinjerna ska regionalstödskartan också ange de högsta stödnivåer som gäller i de stödberättigade områdena under den godkända kartans giltighetstid.

(64)

De högsta stödnivåerna i kartan gäller regionalt investeringsstöd. De högsta tillåtna nivåerna för sådant stöd anges i avsnitt 7.4 i riktlinjerna.

(65)

Som anges i tabell 7 nedan har de norska myndigheterna anmält högsta stödnivåer för stora företag på 20 % respektive 10 % i förhandsdefinierade c-områden respektive icke förhandsdefinierade c-områden. Dessa högsta stödnivåer får höjas med 20 respektive 10 procentenheter om stödet lämnas till små respektive medelstora företag (39).

Tabell 7

Högsta stödnivåer

Typ av område

Högsta stödnivåer för stora företag

Höjning för medelstora företag

Höjning för små företag

Förhandsdefinierade c-områden

20  %

10  %

20  %

Icke förhandsdefinierade c-områden

10  %

10  %

20  %

(66)

När det gäller de högsta stödnivåerna i förhandsdefinierade c-områden föreskrivs i punkt 182.1 i riktlinjerna att stödnivån för stora företag inte får överstiga 20 % i glest befolkade områden. Eftersom alla områden som angetts inom kvoten för förhandsdefinierade c-områden är glest befolkade är den högsta stödnivå som de norska myndigheterna fastställt för dessa områden förenlig med riktlinjerna.

(67)

De höjningar som tillåts för medelstora och små företag i förhandsdefinierade c-områden överensstämmer också med riktlinjerna. Enligt punkt 186 i riktlinjerna får stödnivåerna höjas med högst 20 procentenheter för små företag eller med högst 10 procentenheter för medelstora företag.

(68)

När det gäller de högsta stödnivåerna i icke förhandsdefinierade c-områden anges i punkt 182.3 i riktlinjerna att stödnivån för stora företag inte får överstiga 10 % i icke förhandsdefinierade c-områden med en BNP per capita på mer än 100 % av genomsnittet för EES och en arbetslöshet under 100 % av genomsnittet för EES. Eftersom de icke förhandsdefinierade c-områdena ingår i denna kategori har de norska myndigheterna fastställt den högsta stödnivån till 10 %.

(69)

Enligt punkt 186 i riktlinjerna är dock höjningen av stödnivån för små och medelstora företag även tillämplig på icke förhandsdefinierade c-områden. De höjningar av den högsta stödnivån för dessa områden som anges i tabell 7 ovan överensstämmer därför också med riktlinjerna.

5.   GILTIGHETSTID OCH ÖVERSYN

(70)

I enlighet med punkt 189 i riktlinjerna har de norska myndigheterna anmält en regionalstödskarta som är tillämplig från och med den 1 januari 2022 till och med den 31 december 2027.

(71)

Enligt punkt 194 i riktlinjerna kommer en halvtidsöversyn av regionalstödskartorna att utföras 2023. Övervakningsmyndigheten kommer senast i juni 2023 att ge information om denna halvtidsöversyn.

6.   SLUTSATS

(72)

På grundval av ovanstående bedömning finner övervakningsmyndigheten att Norges regionalstödskarta 2022–2027 är förenlig med principerna i riktlinjerna. Den godkända kartan en utgör en oskiljaktig del av riktlinjerna.

(73)

Bilagorna I, II, III a och III b utgör en integrerad del av detta beslut.

 

För Eftas övervakningsmyndighet

Bente ANGELL-HANSEN

Ordförande

Ansvarig kollegieledamot

Högni S. KRISTJÁNSSON

Kollegieledamot

Stefan BARRIGA

Kollegieledamot

Melpo-Menie JOSÉPHIDÈS

Kontrasignerande som direktör

för avdelningen för rättsliga och exekutiva frågor


(1)  Riktlinjerna för statligt regionalstöd antogs av övervakningsmyndigheten den 1 december 2021 genom övervakningsmyndighetens beslut nr 269/21/KOL (ännu inte offentliggjort).

(2)  Punkt 190 i riktlinjerna.

(3)  Punkt 2 i riktlinjerna.

(4)   Se ovan.

(5)  Dokument nr 1252726, 1252724, 1252722, 1252736, 1252734, 1252728, 12527 och 1252732.

(6)  Övervakningsmyndighetens beslut nr 91/14/KOL av den 26 februari 2014 om Norges regionalstödskarta 2014–2020 (EUT L 172, 12.6.2014, s. 52 och EES-supplement nr 34, 12.6.2014, s. 18).

(7)  Se punkterna 79–81 i övervakningsmyndighetens beslut nr 225/14/KOL av den 18 juni 2014 om regionalt differentierade sociala avgifter 2014–2020 (EUT C 344, 2.10.2014, s. 14 och EES-supplement nr 55, 2.10.2014, s. 4).

(8)  PDF-kartor över de statistiska regionerna i Norge finns på Eurostats webbsidor: https://ec.europa.eu/eurostat/web/nuts/nuts-maps.

(9)  För anmälan av regionalstödskartan har de norska myndigheterna använt befolkningssiffror från den 1 januari 2020. Siffrorna har hämtats från Statistisk sentralbyrå (SSB). När det gäller siffrorna för landarealen är dessa också från den 1 januari 2020 och har samlats in från SSB (Statistikkbanken). I vissa fall har dock uppgifter samlats in från tidigare år för att få uppgifter om tidigare kommuner som har delats upp eller slagits samman. Det gäller framför allt uppgifter om landareal.

(10)  Sidan 3 i anmälan.

(11)  Tabell 4 på sidan 5 i anmälan.

(12)  Sidorna 3 och 4 i anmälan.

(13)  Tabellen är baserad på tabell 2 på sidan 4 i anmälan.

(14)  Tabell 1 på sidan 3 i anmälan.

(15)  Tabellen är baserad på tabell 3 på sidan 4 i anmälan.

(16)  Tabell 1 på sidan 3 i anmälan.

(17)  Se punkt 18 i det beslut om Norges regionalstödskarta 2014–2020 som hänvisas till i fotnot 6 ovan.

(18)  Se punkterna 7 och 15 i kommissionens beslut av den 27 mars 2014 om Sveriges regionalstödskarta 2014–2020, SA.37985 (2014/N) (EUT C 210, 4.7.2014, s. 20).

(19)  Se punkt 9 i övervakningsmyndighetens beslut nr 170/14/KOL av den 24 april 2014 om Islands regionalstödskarta 2014–2020 (EUT L 201,10.7.2014, s. 33).

(20)  Se kommissionens beslut om Sveriges regionalstödskarta 2014–2020 som hänvisas till i fotnot 18 ovan, fotnot 2, punkt 10 samt punkterna 13–15.

(21)  Sidan 3 i anmälan.

(22)  Sidan 3 i anmälan.

(23)  Denna region omfattar följande statistiska regioner på nivå 3: Troms og Finnmark och Nordland.

(24)  Innlandet är också en statistisk region på nivå 3.

(25)  Tabell 7a på sidan 8 i anmälan.

(26)  Sidan 8 i anmälan.

(27)  Se punkterna 79–81 i det beslut om regionalt differentierade sociala avgifter 2014–2020 som hänvisas till i fotnot 7.

(28)  Tabellen baseras på tabellerna 7b och 8b på sidorna 8 och 9 i anmälan.

(29)  Tabell 7b på sidan 8 i anmälan.

(30)  Tabellen baseras på tabellerna 7a och 8a på sidorna 8 och 9 i anmälan.

(31)  Tabell 7a på sidan 8 i anmälan.

(32)  Tabellen baseras på tabellerna 7b och 8b på sidorna 8 och 9 i anmälan.

(33)  Tabell 7b på sidan 8 i anmälan.

(34)  Se punkt 18 i det beslut om Norges regionalstödskarta 2014–2020 som hänvisas till i fotnot 6 ovan.

(35)  Se punkterna 7 och 15 i det beslut om Sveriges regionalstödskarta 2014–2020 som hänvisas till i fotnot 18 ovan.

(36)  Se punkterna 79–81 i det beslut om regionalt differentierade sociala avgifter 2014–2020 som hänvisas till i fotnot 7 ovan.

(37)  Sidan 10 i anmälan.

(38)  Tabellen är baserad på tabell 9 på sidan 11 i anmälan.

(39)  Tabellen är baserad på tabell 10 på sidan 11 i anmälan.


BILAGA I

Översikt över de områden som ingår i regionalstödskartan

1.   FÖRHANDSDEFINIERADE C-OMRÅDEN

1.1   Mycket glest befolkade områden

Nivå 3-region

Kommuner

Troms og Finnmark

Tromsø, Harstad-Hárstták, Alta, Vardø, Vadsø, Hammerfest, Kvæfjord, Tjeldsund, Ibestad, Gratangen, Loabák-Lavangen, Bardu, Salangen, Målselv, Sørreisa, Dyrøy, Senja, Balsfjord, Karlsøy, Lyngen, Storfjord-Omasvuotna-Omasvuono, Gáivuotna-Kåfjord-Kaivuono, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen, Guovdageaidnu-Kautokeino, Loppa, Hasvik, Måsøy, Nordkapp, Porsanger-Porsáŋgu-Porsanki, Kárášjohka-Karasjok, Lebesby, Gamvik, Berlevåg, Deatnu-Tana, Unjárga-Nesseby, Båtsfjord och Sør-Varanger

Nordland

Bodø, Narvik, Bindal, Sømna, Brønnøy, Vega, Vevelstad, Herøy, Alstahaug, Leirfjord, Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Dønna, Nesna, Hemnes, Rana, Lurøy, Træna, Rødøy, Meløy, Gildeskål, Beiarn, Saltdal, Fauske-Fuossko, Sørfold, Steigen, Lødingen, Evenes, Røst, Værøy, Flakstad, Vestvågøy, Vågan, Hadsel, Bø, Øksnes, Sortland, Andøy, Moskenes och Hamarøy-Hábmer

Trøndelag

Den del av Steinkjer som tidigare utgjorde Verrans kommun, Namsos, Osen, Snåase-Snåsa, Lierne, Raarvihke–Røyrvik, Namsskogan, Grong, Høylandet, Overhalla, Flatanger, Leka, Inderøy, Indre Fosen, Ørland, Åfjord, Nærøysund, Hitra, Frøya, Oppdal, Rennebu, Røros, Holtålen, Tydal, Meråker, Heim, Rindal samt de delar av Orkland som tidigare utgjorde kommunerna Agdenes, Meldal och delar av Snillfjords kommun

Møre og Romsdal

Vanylven, Sande, Stranda, Sykkylven, Vestnes, Rauma, Tingvoll, Sunndal, Surnadal, Smøla, Aure, Fjord, den del av Volda som tidigare utgjorde Hornindals kommun, de delar av Molde som tidigare utgjorde kommunerna Nesset och Midsund samt den del av Ålesund som tidigare utgjorde Sandøy kommun

Vestland

Tysnes, Kvinnherad, Ullensvang, Eidfjord, Ulvik, Modalen, Fedje, Masfjorden, Gulen, Solund, Hyllestad, Høyanger, Vik, Aurland, Lærdal, Årdal, Luster, Askvoll, Fjaler, Bremanger, Stad, Gloppen, Stryn, den del av Voss som tidigare utgjorde Granvins kommun, den del av Kinn som tidigare utgjorde Vågsøy kommun, de delar av Sogndal som tidigare utgjorde kommunerna Leikanger och Balestrand samt de delar av Sunnfjord som tidigare utgjorde kommunerna Gaular, Jølster och Naustdal

Rogaland

Hjelmeland, Suldal och Sauda

Agder

Risør, Gjerstad, Åmli, Evje og Hornnes, Bygland, Valle, Bykle och Åseral

Vestfold og Telemark

Drangedal, Nome, Tinn, Hjartdal, Seljord, Kviteseid, Nissedal, Fyresdal, Tokke och Vinje

Innlandet

Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Grue, Åsnes, Våler, Trysil, Åmot, Stor-Elvdal, Rendalen, Engerdal, Tolga, Tynset, Alvdal, Folldal, Os, Dovre, Lesja, Skjåk, Lom, Vågå, Nord-Fron, Sel, Sør-Fron, Ringebu, Søndre Land, Nordre Land, Sør-Aurdal, Etnedal, Nord-Aurdal, Vestre Slidre, Øystre Slidre och Vang

Viken

Flå, Nesbyen, Gol, Hemsedal, Ål, Hol, Rollag och Nore og Uvdal

1.2   Glest befolkade områden

Nivå 3-region

Kommuner

Trøndelag

Den del av Steinkjer som utgjorde den tidigare Steinkjers kommun (dvs. den del som inte utgjorde Verrans kommun), Midtre Gauldal, Selbu, Frosta och Verdal

Møre og Romsdal

Den del av Ålesund som tidigare utgjorde Harams kommun, Hareid, den del av Volda som utgjorde den tidigare Voldas kommun (dvs. den del som inte utgjorde Hornindals kommun), Ørsta, Averøy, Gjemnes och Hustadvika

Vestland

Den del av Voss som utgjorde den tidigare Voss kommun (dvs. den del som inte utgjorde Granvins kommun), den del av Kinn som tidigare utgjorde Flora kommun, den del av Sogndal som utgjorde den tidigare Sogndals kommun (dvs. den del som inte utgjorde kommunerna Balestrand och Leikanger), den del av Sunnfjord som tidigare utgjorde Førde kommun, Etne, Bømlo, Fitjar, Kvam, Samnanger, Vaksdal och Austrheim

Rogaland

Sokndal, Lund och Bjerkreim

Agder

Den del av Lindesnes som tidigare utgjorde Marnardals kommun, den del av Lyngdal som tidigare utgjorde Audnedals kommun, Farsund, Flekkefjord, Vegårshei, Tvedestrand, Iveland, Hægebostad, Kvinesdal och Sirdal

Vestfold og Telemark

Notodden, Bamble, Kragerø och Midt-Telemark

Innlandet

Øyer, Gausdal och Vestre Toten

Viken

Aremark, Marker, Aurskog-Høland, Sigdal, Krødsherad och Flesberg

2.   ICKE FÖRHANDSDEFINIERADE C-OMRÅDEN

Nivå 3-region

Kommuner

Rogaland

Utsira och Kvitsøy

Møre og Romsdal

Aukra


BILAGA II

Grundläggande statistiska enheter (grunnkrets) i delade kommuner

Kommunkod (LAU-kod)

Kommunens namn

Tidigare kommun

Grunnkretskod

Grunnkretsens namn

4205

Lindesnes

Marnardal

42051001

Øyslebø

 

 

 

42051002

Skjævesland

 

 

 

42051003

Birkeland

 

 

 

42051004

Støa

 

 

 

42051005

Gangså

 

 

 

42051006

Finnsdal

 

 

 

42051007

Tjomsland – Lindland

 

 

 

42051008

Laudal Nedre

 

 

 

42051009

Laudal Øvre

 

 

 

42051010

Tisland

 

 

 

42051011

Åkset

 

 

 

42051012

Bruskeland

 

 

 

42051013

Rydlende

 

 

 

42051014

Trygsland

 

 

 

42051015

Stedjan

 

 

 

42051016

Koland

4225

Lyngdal

Audnedal

42250401

Brastad

 

 

 

42250402

Viblemo

 

 

 

42250403

Konsmo

 

 

 

42250404

Audnedal

 

 

 

42250405

Ågedalstø

 

 

 

42250406

Øydna

 

 

 

42250407

Byremo

 

 

 

42250408

Håland – Sveindal

4621

Voss

1234 Granvin

46211001

Lussand – Kvandal

 

 

 

46211002

Folkedal

 

 

 

46211003

Hamre

 

 

 

46211004

Eide

 

 

 

46211005

Selland – Kjerland

 

 

 

46211006

Kyrkjestrandi

 

 

 

46211007

Seim – Nesheim

 

 

 

46211008

Spildo

 

 

 

46211009

Tjoflot

 

 

 

46211010

Djønno

4602

Kinn

1439 Vågsøy

46020401

Silda

 

 

 

46020402

Vedvik

 

 

 

46020403

Halsør

 

 

 

46020404

Røysa

 

 

 

46020405

Raudeberg

 

 

 

46020406

Kapellneset

 

 

 

46020407

Refvik

 

 

 

46020408

Kvalheim

 

 

 

46020501

Ulvesund

 

 

 

46020502

Degnepoll

 

 

 

46020503

Kulen

 

 

 

46020504

Blålid

 

 

 

46020505

Skavøypoll

 

 

 

46020506

Sørpoll

 

 

 

46020507

Almenning

 

 

 

46020601

Våge – Oppedal

 

 

 

46020602

Holvik

 

 

 

46020603

Sæternes

 

 

 

46020604

Ellingskaret

 

 

 

46020605

Skram Øvre

 

 

 

46020606

Skram Nedre

 

 

 

46020607

Midtgård Søndre

 

 

 

46020608

Midtgård Nordre

 

 

 

46020609

Gotteberg

 

 

 

46020610

Øyane i Sør

4640

Sogndal

1419 Leikanger

46400501

Njøs

 

 

 

46400502

Hermansverk

 

 

 

46400503

Henjum

 

 

 

46400504

Leitet

 

 

 

46400505

Leikanger

 

 

 

46400506

Hamre – Fosse

 

 

 

46400507

Grinde

 

 

 

46400508

Eitorn

4640

Sogndal

1418 Balestrand

46400604

Vetlefjord

 

 

 

46400605

Sværefjorden

 

 

 

46400606

Esefjorden

 

 

 

46400607

Balestrand

 

 

 

46400608

Thue

 

 

 

46400609

Kvamsøy

4647

Sunnfjord

1430 Gaular

46470601

Øvrebotten

 

 

 

46470602

Eldal – Mjell

 

 

 

46470603

Viken

 

 

 

46470604

Hestadgrend

 

 

 

46470605

Skudal

 

 

 

46470606

Senneseth

 

 

 

46470607

Steien

 

 

 

46470608

Sande

 

 

 

46470609

Sygna

 

 

 

46470610

Lunde

 

 

 

46470611

Skilbrei – Hjelmeland

 

 

 

46470612

Lien

 

 

 

46470613

Kvamme

 

 

 

46470614

Osen

 

 

 

46470615

Birkeland

 

 

 

46470616

Kårstad

 

 

 

46470617

Hestad

4647

Sunnfjord

1431 Jølster

46470401

Eikås

 

 

 

46470402

Langhaugane

 

 

 

46470403

Hjellbrekke

 

 

 

46470404

Vassenden Nord

 

 

 

46470405

Vassenden Sør

 

 

 

46470406

Sanddal

 

 

 

46470407

Svidal

 

 

 

46470408

Ålhus

 

 

 

46470501

Myklebost

 

 

 

46470502

Årdal

 

 

 

46470503

Helgheim

 

 

 

46470504

Fugle

 

 

 

46470505

Skei

 

 

 

46470506

Kjøsnesfjorden

 

 

 

46470507

Førde

 

 

 

46470508

Klakegg

 

 

 

46470509

Veiteberg

 

 

 

46470510

Åmot

4647

Sunnfjord

1433 Naustdal

46470701

Kvellestad

 

 

 

46470702

Vevring

 

 

 

46470703

Redal

 

 

 

46470704

Helle

 

 

 

46470705

Frammarsvik

 

 

 

46470706

Naustdal Vest

 

 

 

46470707

Naustdal Aust

 

 

 

46470708

Åse

 

 

 

46470709

Horstad Vest

 

 

 

46470710

Horstad Aust

 

 

 

46470711

Ullaland Nord

 

 

 

46470712

Ullaland Sør

 

 

 

46470713

Fimland

1577

Volda

1444 Hornindal

15770601

Haugen

 

 

 

15770602

Kirkhorn

 

 

 

15770603

Grodås

 

 

 

15770605

Otterdal

 

 

 

15770606

Lødemel

 

 

 

15770607

Rygg

 

 

 

15770608

Kjøs

1506

Molde

1543 Nesset

15060801

Ranvik

 

 

 

15060802

Tjelle

 

 

 

15060803

Rød

 

 

 

15060804

Høvik

 

 

 

15060805

Hammervoll

 

 

 

15060806

Eidsvåg Sentrum

 

 

 

15060807

Aasen

 

 

 

15060808

Stubø

 

 

 

15060809

Vorpenes

 

 

 

15060810

Raudsand

 

 

 

15060811

Bersås

 

 

 

15060812

Eidsøra

 

 

 

15060813

Meisalstranda

 

 

 

15060814

Bugge

 

 

 

15060901

Myklebostad

 

 

 

15060902

Nerland

 

 

 

15060903

Sira

 

 

 

15060904

Slenes

 

 

 

15060905

Eikesdal

 

 

 

15060906

Aursjøen

 

 

1545 Midsund

15061001

Søre Midøy

 

 

 

15061002

Nordre Midøy

 

 

 

15061003

Midsund Ytre

 

 

 

15061004

Ugelvik

 

 

 

15061005

Nerland

 

 

 

15061006

Raknes

 

 

 

15061007

Rakvåg

 

 

 

15061008

Ræstad

 

 

 

15061009

Nord – Heggdal – Tutra

 

 

 

15061010

Sør – Heggdal

 

 

 

15061011

Midsund Indre

1507

Ålesund

1534 Haram

15071101

Fjørtoft

 

 

 

15071102

Otterlei

 

 

 

15071103

Rogne

 

 

 

15071104

Longva

 

 

 

15071105

Flem

 

 

 

15071106

Ulla

 

 

 

15071107

Austnes

 

 

 

15071108

Haram

 

 

 

15071109

Kjerstad

 

 

 

15071110

Farstad

 

 

 

15071201

Hurla

 

 

 

15071202

Alvestad

 

 

 

15071203

Brattvåg

 

 

 

15071204

Aksla – Håvik

 

 

 

15071301

Samfjord

 

 

 

15071302

Strand

 

 

 

15071303

Slyngstad

 

 

 

15071304

Tennfjord

 

 

 

15071305

Vatne

 

 

 

15071306

Ulvestad – Vatne

 

 

 

15071307

Hellestranda

 

 

 

15071308

Vestrefjord

 

 

 

15071401

Bjørnøy – Kalvøy

 

 

 

15071402

Søvik – Gamlem

 

 

 

15071403

Grytastrand – Hamsund

 

 

1546 Sandøy

15071701

Myklebost

 

 

 

15071702

Røsok

 

 

 

15071703

Bruvoll – Morsund

 

 

 

15071704

Steinshamn – Harnes

 

 

 

15071705

Huse

 

 

 

15071706

Finnøy

 

 

 

15071708

Sandøy

 

 

 

15071709

Ona – Husøy

5006

Steinkjer

Verran

50060801

Vada

 

 

 

50060802

Nordberg

 

 

 

50060803

Kirkreit

 

 

 

50060804

Bratreit

 

 

 

50060805

Holdåsen

 

 

 

50060806

Malmo

 

 

 

50060807

Fossdalen

 

 

 

50060808

Ressem

 

 

 

50060809

Sundbygda

 

 

 

50060810

Tverås

 

 

 

50060811

Folladalen – Ystmark

 

 

 

50060812

Holden – Langvatnet

 

 

 

50060901

Sela

 

 

 

50060902

Follafoss Østre

 

 

 

50060903

Follafoss Vestre – Tua

 

 

 

50060904

Skjelstad

 

 

 

50060905

Verrastranda

5059

Orkland

5023 Meldal

50590501

Midtskog

 

 

 

50590502

Løvby

 

 

 

50590503

Løkken Vest

 

 

 

50590504

Bjørnli

 

 

 

50590505

Løkken Øst

 

 

 

50590601

Laksøybygda

 

 

 

50590602

Drogsetmoen

 

 

 

50590603

Lo

 

 

 

50590604

Storås Vest

 

 

 

50590605

Fossen

 

 

 

50590606

Syrstad

 

 

 

50590607

Grefstad

 

 

 

50590608

Grøta

 

 

 

50590609

Hilstad

 

 

 

50590610

Jerpstad

 

 

 

50590611

Ree

 

 

 

50590612

Grut

 

 

 

50590613

Ilfjellet

 

 

 

50590614

Resdalen

 

 

5016 Agdenes

50590801

Selven

 

 

 

50590802

Lysheim

 

 

 

50590803

Sletvik

 

 

 

50590804

Fjorden

 

 

 

50590806

Leksa

 

 

 

50590807

Ingdalen

 

 

 

50590808

Hamna

 

 

 

50590809

Singstad

 

 

 

50590810

Sterten

 

 

 

50590811

Stranda

 

 

Delar av 5012 Snillfjord

50590901

Aa

 

 

 

50590902

Vuttudal – Skårild

 

 

 

50590904

Tannvik

 

 

 

50590905

Åstfjorden

 

 

 

50590906

Heggstad

 

 

 

50590911

Imsterfjorden Indre

 

 

 

50590912

Moldtun


BILAGA III a och b

Grafiska illustrationer av de stödberättigade områdena

Image 1

Image 2