16.2.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 60/13


Inbjudan att lämna projektförslag

EIB-institutet erbjuder ett nytt EIBURS-sponsorprogram inom ramen för sitt kunskapsprogram

(2018/C 60/14)

Inom ramen för EIB-institutets kunskapsprogram ges forskningsbidrag via olika projekt, varav ett är

EIBURS (EIB University Research Sponsorship Programme).

EIBURS ger bidrag till universitetsinstitutioner eller forskningscentrum som är knutna till universitet i EU och i kandidatländer eller potentiella kandidatländer som arbetar med forskningsteman som är av stort intresse för banken. EIBURS-sponsorprogrammet, som uppgår till 100 000 euro per år under en treårsperiod, kommer att tilldelas på konkurrensbasis till intresserade universitetsinstitutioner eller forskningscentrum som har erkända specialistkunskaper inom det utvalda området. De vinnande förslagen ska innefatta leverans av en mängd olika arbeten som blir föremål förett avtal med Europeiska investeringsbanken (EIB).

För det akademiska året 2018–2019 efterlyser EIBURS nu projektförslag avseende ett nytt forskningstema:

De ekonomiska effekterna av en gemensam säkerhets- och försvarspolitik

EU:s beslutsfattare arbetar intensivt med att upprätta en gemensam europeisk utrikes- och säkerhetspolitik, som knyter den inhemska säkerheten till förbindelserna med angränsande regioner inom ramen för unionens yttre åtgärder och syftar till att effektivisera den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken (GSFP). Det samförstånd som har nåtts om en ny gemensam politik på detta område har blivit än mer viktigare med tanke på det brittiska utträdet ur EU. Uppkomsten av detta nya politikområde skulle kunna få budgetmässiga och ekonomiska konsekvenser för medlemsstaterna, även när det gäller målet att nå effektivitetsvinster genom en sammanslagning av resurser. Exempelvis skulle EU-omfattande upphandlingar kunna genomföras i stället för de nationella upphandlingar som i dag är det vanligaste. Målet med forskningen är att bedöma de ekonomiska effekterna av att samordna utgifterna för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken i Europa och hur detta skulle påverka den ekonomiska tillväxten och innovationsförmågan. Ekonomiska och operativa effektivitetsvinster verkar vara den viktigaste drivkraften för en sådan integrationsprocess. Det behövs dock fortfarande mer kunskap om hur stora de ekonomiska effekterna av åtgärderna faktiskt kommer att bli.

Det utlysta forskningsprojektet innebär att man bättre ska belysa omfattningen av de ekonomiska resurser (i form av medel och personal osv.) som EU-medlemsstaterna avsätter för försvar och säkerhet och försöka fastställa vilka områden som har störst utrymme för effektivitetsvinster, framför allt genom att undvika ineffektiva dubbla utgifter. Därmed ska man även undersöka vilka delsektorer inom ekonomi och regioner som påverkas mest av militära utgifter. Försvarsbudgetens roll och storlek i den totala offentliga utgiftsbudgeten bör undersökas ingående, liksom befintliga finansieringskällor. En viktig aspekt är även hur försvarsutgifterna stimulerar såväl vetenskap som innovation. Genom forskningen bör man kunna bedöma effekterna av de ökade försvarsbudgetar som planeras, framför allt för att nå Natos mål på 2 procent av BNP.

EIB efterlyser forskningsförslag där följande beaktas:

Forskningen bör omfatta EU som helhet när det gäller ovannämnda teman, men den bör också inbegripa djupgående studier för ungefär fem representativa länder.

I forskningen bör man noggrant undersöka olika politiska integrationsalternativ och de ekonomiska konsekvenserna av dessa.

I forskningen bör man också undersöka lämpliga finansiella instrument, inklusive sådana som kan mobilisera statliga medel (såväl EU-medel som nationella medel).

Projektet kan medföra ytterligare forskningsrelaterad verksamhet som universitetet vill genomföra inom ramen för sponsorprogrammet, till exempel i) anordnande av seminarier eller konferenser, ii) upprättande av databaser och iii) ingående fallstudier.

Förslagen ska inges på engelska senast den 15 april 2018, kl. 24:00 (CET). Förslag som inges efter detta datum kommer inte att beaktas. Förslagen ska skickas med e-post till följande adress:

Events.EIBInstitute@eib.org

För mer uttömmande information om urvalsprocessen inom EIBURS och om EIB-institutet, se http://institute.eib.org/